2021-04-10 1180 瀏覽
哩間位於荃灣海之戀商場內既馬祖台灣養生湯麵館~成日經過都冇食過~今次weekend lunch經過先知道原來除左打邊爐外~原來有lunch set食架~🤩🤩▶️藥膳麻油雞配白飯($57)通常大部份人黎都係配麵/米線多今次叫左個係配飯既~好似泡飯咁去食~又唔錯bor👍👍▶️藥膳古早牛肉湯配手工麵($70)▶️藥膳上湯台灣花枝丸-6粒($25)3款都係藥膳湯底~不過味道各有不同~藥膳麻油雞加左麻油後比較香口~不過食多幾啖~我覺得油膩感重左少少🥺而第2款可能因為配合埋牛肉麵一齊食~食落感覺有D似台式清燉牛肉麵既感覺😋😋而最後一款跟花枝丸一齊上既藥膳湯我覺得最好飲~🥰🥰🥰飲落幾清甜~而且藥膳味唔算好重~另外花枝丸都好好味架~夠哂爽口彈牙~飲品方面我地要左茉莉花茶系列~😂愛文芒果茉莉花茶($8)um~我覺得芒果味道假左少少▶️蜂蜜茉莉花茶($8)相比起黎~我覺得哩杯好似好多~蜂蜜都幾重~唔錯唔錯~
哩間位於荃灣海之戀商場內既馬祖台灣養生湯麵館~
原來有lunch set食架~🤩🤩
▶️藥膳麻油雞配白飯($57)
通常大部份人黎都係配麵/米線多
今次叫左個係配飯既~好似泡飯咁去食~
又唔錯bor👍👍
▶️藥膳古早牛肉湯配手工麵($70)
▶️藥膳上湯台灣花枝丸-6粒($25)
3款都係藥膳湯底~不過味道各有不同~
藥膳麻油雞加左麻油後比較香口~
不過食多幾啖~我覺得油膩感重左少少🥺
而第2款可能因為配合埋牛肉麵一齊食~
食落感覺有D似台式清燉牛肉麵既感覺😋😋
而最後一款跟花枝丸一齊上既藥膳湯我覺得最好飲~🥰🥰🥰
飲落幾清甜~而且藥膳味唔算好重~
另外花枝丸都好好味架~夠哂爽口彈牙~
飲品方面我地要左茉莉花茶系列~
😂愛文芒果茉莉花茶($8)
um~我覺得芒果味道假左少少
▶️蜂蜜茉莉花茶($8)
相比起黎~我覺得哩杯好似好多~
蜂蜜都幾重~唔錯唔錯~
2021-04-03
2021-04-07 908 瀏覽
想同朋友打邊爐,但有時一個食到辣,一個食唔到辣,一人一鍋係最好嘅選擇!🤩第一次食馬祖,朋友揀咗麻辣蕃茄湯底,我揀咗壽喜燒😄麻辣湯底真係好難,但係蕃茄嘅酸甜都好夠味,而且真係有蕃茄肉,個湯底方面又做得幾出色😌食物方便唔算太多選擇,不過勝在樣樣都啱食,竟然有冬蟲草!而且雪糕嗰方便好多選擇,好欣賞!唯一唔好嘅係,得90分鐘,真係唔多夠🥺下次搵多啲朋友仔一齊食先!
2021-03-22 627 瀏覽
今日下午去馬祖買左2個餐,1個係藥膳醉雞配白飯,另一個係藥膳麻油雞,係外賣,番黎打開2個飯盒面頭得個3舊細細塊嘅雞,係冇味嘅雞,而2碗湯入面就係豉油加麻油,離哂譜

外賣自取
8:30分按飛等位,8點45分入座!Reception已經好清晰,好認真講解咗,點都食唔夠90分鐘啦!9:15分會有同事來問仲要幾多碟牛!9:30分就會收晒其他任食嘅食材!但係,我都係好天真咁覺得冇問題,入左去啦!剛剛開始兩碟牛,兩碟豬,係好好正常㗎!9點嘅時候,加多四碟牛,九點10分牛都未到,又再加多4碟牛!9:15分,4碟牛終於來咗啦,個侍應又咁啱來問仲要幾碟牛嘅時候,我又再追加咗8碟牛!如果上天再俾多次機會我,我一定會講,一碟都唔要,fill返d蔬菜,我食菜就好!真係第一次咁折墮,嘥晒啲嘢食!真係難食到擺唔落口!我從來未食過咁鞋嘅牛肉!難食到用語言都形容唔到!真係唔係誇張!30歲人,第一次食打邊爐,食左兩碟牛,就放棄了!第一次,第一次,第一次☝️!我咁清晰嘅表達咗,真係擺唔落口!真係太難食了!我真係忍唔住要寫食評!我好驚仲有人中伏,真係好伏,真係好伏!最難食餐廳,沒有之一!唔記得咗講,個湯底真係清湯!清湯只有幾片紅棗漂係上面!難以置信!
8:30分按飛等位,8點45分入座!

但係,我都係好天真咁覺得冇問題,入左去啦!

最難食餐廳,沒有之一!

鞋到阿媽都唔認得嘅牛肉
2021-03-11
生日
  • 雪糕
2021-01-25 567 瀏覽
只因被藥膳那種味道吸引,所以特來一試。感謝侍應提醒椰子鍋會好油,所以選了蟲草花。濃濃的香味很快就到,欣賞其鍋快熱,所以好快就可以啟動。外面自助區食物唔算多,但實在充滿台灣色彩,有很多腸料提供,亦有台灣專屬米糕。蔬菜類也提供了羽衣甘藍。值得讚的是自助區的滑牛及大大件雞件。早知就只點豬放題,值情食自助區的牛及雞。食料及甜品都提供很多選擇,起碼有plus 可樂,花生脆皮雪條。唯一不大滿意的是每台只提供一個船碗裝自助區食物,同埋餐台尺寸細,感覺空間窄逼,抽風亦不理想。
2021-01-24
2021-01-21 642 瀏覽
第二次來馬祖吃火鍋,原因是他們的藥膳花雕醉雞湯鍋實在太好味道。這次來到指點了他們最便宜的183元 西班牙黑毛豬任吃。其實主角並不是西班牙黑毛豬。而是他們的其他火鍋配料。有數量配料是必吃的,包括雞肉,響鈴卷,八寸長蟹柳和羽衣甘藍。可惜他們今天的八寸長蟹柳沒有提供,轉了什麼麻辣小籠包性價比絕對大幅降低。響鈴卷和羽衣金藍放在花雕醉雞鍋的湯底內泡浸後實在味道非常好,食物充滿濃濃的花雕酒味確實芬芳濃郁。雞肉更是必吃之選,肉身超級嫩滑,絕對比他們的牛肉和豬肉更好吃。但可惜沒了八寸長蟹柳,如果繼續不提供應該不會再去。其他的配料就不過不失吧。甜品也是滿心歡喜我最喜愛的movenpick雪糕。一口氣吃了三個實在值回票價😊

2021-01-21
  • 八寸長蟹柳
  • 羽衣甘藍
  • 響鈴卷
  • 雞肉
2021-01-07 446 瀏覽
餐廳午餐主打台灣湯底養生麵,晚上才是任食火鍋。叫了麻油雞養生湯配新竹米線。湯底真係相當濃厚,有好香雞味,麻油香但飲落不油,米粉有厚度不易斷,吸哂湯底既精取,雞肉大件但份量少,而且有點貴。可以一試既
餐廳午餐主打台灣湯底養生麵,晚上才是任食火鍋
今天终于有机会来到马祖吃火锅。一直以来马祖的台湾 面是我的最爱。特别是他们的养生药缮花雕醉鸡汤面 味道冠绝香港,还有椰子鸡汤麵都是我的最爱。今日有幸终于尝试吃火锅,肯定要点他们的养生药缮花雕醉鸡汤底。味道绝对和平时的汤麵一样 酒味浓郁芬芳清香。另外点了 203的牛肉和猪肉任吃。其实个人认为只吃183的猪肉也可以,因为外面的配菜实在非常多。特别喜欢吃他们的八寸长蟹棒,口感非常丰富。另外他们的鸡肉绝对一定要吃嫩滑无比,放在花雕醉鸡窝 将酒味全吸收后吃绝对一绝。还有他们的贡丸也很好吃,响铃卷和羽衣甘蓝也是必吃之选,吸收了酒味汤底后吃绝对芬芳浓郁。他们的牛肉和猪肉也比较嫩滑。绝对不是便宜货色。饮料也应有尽有冷热齐全。最好的是甜品有哈根达斯雪糕和韩国的冰棒。这价钱和食物的质素绝对是性价比非常高。再加上有礼貌的服务,绝对要再来一次!

2021-01-06
  • 羽衣甘蓝
  • 响铃卷
  • 八寸长蟹棒
  • 药膳花雕醉鸡汤底
藥膳又係一種我會周圍去試既茶式。今日黎到荃灣,試下呢間先!叫左碗藥膳雞米粉,一入口藥材味幾重,但飲多兩啖又係有小小渴喉既感覺(但男朋友表示好好味,不停飲),一路食個身會一路暖。另外米粉係新竹米粉(透明度多啲個種),口感好q彈,唔會一夾就散。而且一碗份量都幾多下,但就要批評下啲雞件啦,質素非常一般,皮肉分開,多骨,而且雞件好似直接放上面咁,無任何藥材味,連鮮味都無乜,比較差~~~希望餐廳可以改善一下!但要讚嘅係飲品方面大大杯!
藥膳又係一種我會周圍去試既茶式。今日黎到荃灣,試下呢間先!

但要讚嘅係飲品方面大大杯!
見到第二次嘅牛肉咁唔對路緊係要問問店員啦!🐸:請問我呢隻prime 嘅牛肉係咪有上限👩🏻:你呢個套餐只有一款牛肉🐸:但係點解好似等級差好遠👩🏻:總之就得一款 你要幾碟第一次嘅牛係正正常常嘅prime第二次嘅牛肉油花係select level 全部都係白油 無油花除非批發比佢果個人拎select當prime賣啦但明眼人都分得到嘅上面果碟係prime 下面係...利申:屋企人做急凍食品 自細睇到大抵唔抵食見人見智🤪🤪 但係咁樣做生意...
見到第二次嘅牛肉咁唔對路
緊係要問問店員啦!
🐸:請問我呢隻prime 嘅牛肉係咪有上限

第二次嘅牛肉油花係select level
全部都係白油 無油花

除非批發比佢果個人拎select當prime賣啦
但明眼人都分得到嘅

上面果碟係prime 下面係...

利申:屋企人做急凍食品 自細睇到大

抵唔抵食見人見智🤪🤪
但係咁樣做生意...
Prime肥牛
2020-12-06 707 瀏覽
第一次行海之戀發現有好多打邊爐火鍋行完一輪因為見到呢間有羽衣甘藍所以就揀咗呢間但最後食完勁後悔以後都唔去呢間真正貼錢買難受‼️我哋揀左$458個款店員話星期日每位加多$10最後埋單連加一連加埋零頭總數$1030因為8點半先入場話9點截單9點半出面啲野食會收哂所以我哋都食得勁趕(下次喺呢個時候食飯都唔會考慮打邊爐因為真係超級趕😓)咁我地一共落左兩次單都係叫鹿兒島和牛第一次喺岩岩坐低個陣嗌左6碟第二次喺8點45分嗌左10碟(呢個數量係參考上個月我同我男朋友食牛涮鍋的數量)喺時間咁趕嘅情況下佢地上肉的速度keep住我地食完一碟佢地先上一碟😑到9點個陣個女店員走黎話啲肉要last order有冇野要嗌我話岩先落左個10碟仲未上個女店員話問問先結果個四眼男經理好大聲咁話「10碟?!岩岩已經上左6碟啦喎!」我話岩先同你地個呀姐落左單架跟住個女店員仲好笑,佢問個四眼佬「咁仲同唔同佢地落單呀?」四眼佬先話照落😑我想講我哋係食放題,嗌幾碟使唔使你地批准如果你覺得我地食唔哂走過黎溝通下有幾難使唔使咁大聲好似好驚訝咁我真係未試過食一間放題咁勞氣咁鬼嬲後尾個10碟佢地都係比左5碟🙄🙄🙄之後我喺埋左單先知原來我地
第一次行海之戀發現有好多打邊爐火鍋
店員話星期日每位加多$10
最後埋單連加一連加埋零頭總數$1030
因為8點半先入場
話9點截單9點半出面啲野食會收哂所以我哋都食得勁趕
(下次喺呢個時候食飯都唔會考慮打邊爐因為真係超級趕😓)
咁我地一共落左兩次單都係叫鹿兒島和牛
第一次喺岩岩坐低個陣嗌左6碟
第二次喺8點45分嗌左10碟
(呢個數量係參考上個月我同我男朋友食牛涮鍋的數量)
我話岩先落左個10碟仲未上
個女店員話問問先
我話岩先同你地個呀姐落左單架
跟住個女店員仲好笑,佢問個四眼佬「咁仲同唔同佢地落單呀?」
四眼佬先話照落😑
我想講我哋係食放題,嗌幾碟使唔使你地批准
如果你覺得我地食唔哂走過黎溝通下有幾難
我真係勁嬲勁想嘈佢哋但比我男朋友禁住左😑

講開個隻鹿兒島和牛
我地一共食左11碟
前面4碟都係勁多脂肪
中間個3碟都係雪櫃拎出嚟我望住我男朋友夾都夾唔起啲肉因為已經雪到痴晒喺隻碟
最後4碟先正常啲
ps.男朋友話啲位好窄,所以環境由2分變1分🙂
永世唔會再幫襯🙄❌❌❌❌❌❌❌

2020-12-06
2020-11-29 511 瀏覽
一行四人,被安排坐卡位,呢度係一人一鍋,夠衛生,但係位置係相當之迫又窄,檯面唔夠位擺野,就住放,好驚動作稍為大啲會倒瀉,出去混醬,醬汁選擇唔多,配料選擇亦唔多,重點係,好多都無曬,金菇兩三條,娃娃菜兩三片,要搶住夾,啲長條蟹柳又特別珍貴咁,幾乎次次出去都畀人掃完。牛肉紋路同埋質素都一般,牛味又欠奉,入口又好柴,點解 Prime Grade 咁差呢🤔反而佢既西班牙豬好食啲。甜品方面,就稍為滿意啲,食Movenpick 先爽返個人,雀巢 Mega 果啲都有得食。我搵唔到回頭再食既原因。
一行四人,被安排坐卡位,
呢度係一人一鍋,夠衛生,
但係位置係相當之迫又窄,
檯面唔夠位擺野,就住放,
好驚動作稍為大啲會倒瀉,
出去混醬,醬汁選擇唔多,
配料選擇亦唔多,重點係,
好多都無曬,金菇兩三條,
娃娃菜兩三片,要搶住夾,
啲長條蟹柳又特別珍貴咁,
幾乎次次出去都畀人掃完。

牛肉紋路同埋質素都一般,
牛味又欠奉,入口又好柴,
點解 Prime Grade 咁差呢🤔
反而佢既西班牙豬好食啲。

甜品方面,就稍為滿意啲,
食Movenpick 先爽返個人,
雀巢 Mega 果啲都有得食。

我搵唔到回頭再食既原因。
2020-11-07
2020-11-25 295 瀏覽
近期新嘅donki荃灣店開張👻 去完喺附近就求其搵咗間嘢食 搵正呢一間馬祖👍🏻 試咗佢嘅蕃茄米線覺得非常之正🍅 蕃茄味非常濃郁 而且米線嘅質地本身都幾好 絕對係值得一試💯 同時都是試左藥膳湯底 但個人都比較推薦蕃茄湯底 因為真係太好食😋
2020-11-24 344 瀏覽
今晚去了試馬祖, 食評好像不錯還是中伏了。我跟朋友18:00 進場,知道19:30 是90分鐘交枱的,期間都有不少人入座但沒有full house。湯底非常差。我點麻辣鍋只有咸味,朋友的養生鍋寫有桃膠也沒看見(可能是煮溶了, 但朋友也說之前吃過一間有桃膠是真的會看到有的)。因為朋友不能吃牛,所以我們點了豬, 豬的質素普通,外面能夾的食物種類不多,但還是可以接受的。員工加了兩次湯, 一次應該是味精水, 不是那個湯底加那種湯。 第二次是直接清水。 但還是咸, 味精應該太重了。我們吃到最尾左右有位員工說還有7分鐘(真的是19:23), 之後馬上埋單, 19:23-19:30 常常經過身邊看還有多少在鍋中,還跟我們說吃完雪糕好走了。 19:30 準點來收拾,得到準許多拿一杯雪糕 (對! 就是求他這樣) , 他說只能吃三分鐘, 就真的19:33、 19:34 、 19:35 來趕我們走。 真的沒看錯,在19:23-19:35 期間總共催了五次。 是用催的,叫你快啲走, 望住我朋友吃!而外面還有很多位置。OK! 其實我們知道遲了5分鐘可能對你哋唔滿座既生意好有影響,要勞煩你哋趕我地走。放心呀, 無
今晚去了試馬祖, 食評好像不錯還是中伏了。

OK! 其實我們知道遲了5分鐘可能對你哋唔滿座既生意好有影響,要勞煩你哋趕我地走。放心呀, 無下次, 亦都會同所有openrice朋友講,如不能準時離開的請勿光顧。是一分鐘也不行喔!
2020-11-23
2020-11-23 227 瀏覽
同朋友去完海洋公園,超肚餓,就想食打邊爐食盡佢,最近海之戀都開左好多新餐廳,就選了一間火鍋店去試下。我地去到時間大約6點半,一去到就可以入去食,在門口先選擇了款式和湯底先,我地選了最平的牛肉放題HKD 203/位,是一人一鍋,同朋友各選一個,可以試下2個味道,我選了蕃茄麻辣(中辣),朋友選椰子湯底。之後可以入去,我們剛行到埋位,職員已經拿住湯底同牛肉到,超快速,完全無浪費我們的時間。一人一鍋的好處是可以超快就滾起,我超餓,即時整牛肉黎食,牛肉也算不錯,因為湯底好濃,不需要加醬料都好夠味。我的湯底是麻辣蕃茄,嗅上去好似好辣,但食落不辣,同埋煮耐左會好甜,變甜就無咁好食,而朋友的椰子湯底都好椰子味,但也是太濃,我不太好,但下次可以試其他湯底。除了牛肉豬肉是送上,在外面有自助吧去選擇其他的餸,最最最吸引的是8吋長的蟹棒,基本上在座每個人都會食,另外比較特別的有萵筍,台灣新竹米粉,米血糕,蟲草花。食完火鍋,佢的雪糕款式都好多好吸引,有M字牌的貴貴雪糕,又有花生醬味雪條。食埋雪糕是超滿足的一餐

2020-11-19