上openrice見到呢一間主打明太子既店, 好想去試, 於是就透過openrice book 定都幾建議大家想去食既book左先因為佢坐位唔算多, 而且空間有限我地2個人 book左都會有4人位坐坐底左,諗好左食咩 對眼仔就開始周圍望比我地發現到佢好有心思既一個位置大家留意下, 佢既logo~ 再望擺設櫃,可能你會覺得平平無奇但你望下D擺設既倒影~ 連先生都話我勁 咁都留意到~等左一陣食物到啦~我地叫左明太鐵板芝士雞上到面前真係好開心, 不過, e....咁細份既唔緊要食左先之不過, 食第一舊係食薯仔, 食第二舊又係薯仔?計埋都係得3-4舊雞粒個名要唔要改做明太鐵板芝士薯仔配雞粒感覺就好似比左$72食薯仔, 明太子味道都唔濃我地重叫左一人一個飯,三文魚+甘油魚, 三文魚+三文魚子Jr 意思係一半份量, 不過真係食一份啦~ 佢一份份量都已經好細,重要一半真係唔敢想象到底有幾細有三種食法嫁! 重教埋你點食總括黎講,食物味道還可以,但份量好細,而且同Menu都幾大分別
上openrice見到呢一間主打明太子既店,
好想去試, 於是就透過openrice book 定

都幾建議大家想去食既book左先
因為佢坐位唔算多, 而且空間有限
我地2個人 book左都會有4人位坐

坐底左,諗好左食咩 對眼仔就開始周圍望
比我地發現到佢好有心思既一個位置

大家留意下, 佢既logo~
再望擺設櫃,可能你會覺得平平無奇
但你望下D擺設既倒影~ 連先生都話我勁 咁都留意到~
等左一陣食物到啦~

我地叫左明太鐵板芝士雞
上到面前真係好開心, 不過, e....咁細份既
唔緊要食左先
之不過, 食第一舊係食薯仔, 食第二舊又係薯仔?

計埋都係得3-4舊雞粒

個名要唔要改做明太鐵板芝士薯仔配雞粒

感覺就好似比左$72食薯仔, 明太子味道都唔濃

我地重叫左一人一個飯,三文魚+甘油魚, 三文魚+三文魚子

有三種食法嫁! 重教埋你點食

2018-11-20
2018-11-18 713 瀏覽
明太子主題餐廳,明太子忌廉汁意大利粉可算是吃過最多的明太子食物,總不會差,其他食飯質素可以,但未有驚喜。清酒選了繁桝 特別純米酒,淡辛口,淡中濃,醬油香。繁桝 特別純米酒高橋商店產地 福岡県八女市使用米 日本產米精米歩合 60%酵母 --Alc 15-16%日本酒度 --酸度 --飲用温度 冷飲

高橋商店
日本酒度 --
酸度 --
飲用温度 冷飲
2018-11-15 590 瀏覽
見openrice好多好評,我又好鍾意食明太子就去左試下,點知伏到核爆好坤水,成舊水碟沙律得兩啖,意粉啲明太子少到我唔知講咩好,啲即食嘅明太子pasta sauce都多明太子過佢,連最期待最多人推嘅明太子玉子燒,都唔好食...仲致命係環境同Service,啲waiters冇笑容都算,好似扮聽唔到睇唔到你叫佢咁,十嗌九唔應,而且我同隔離枱得10cm距離,其實同搭枱冇咩分別🌚......真心唔知啲好評係邊度黎

......真心唔知啲好評係邊度黎
2018-11-13 577 瀏覽
如果你想食日本野但又唔想食太多生冷野你可以黎呢間鱈卵屋佢有蛋捲,有炸物,有燒物,有茶漬飯,有意粉,滿足到女孩子,食落一啲都唔會有負擔我地上到去 人唔多侍應係日本人 服務預期一樣地好前菜方面叫左個小魚乾配蘿蔔蓉平時好少見蘿蔔蓉會係menu上既item只會係碟旁邊一小撮既配菜點知食落有驚喜因為配菜既蘿蔔蓉通常都擺左一段時間乾而無味而呢個小食蘿蔔蓉夠新鮮 富有水份及味道清新我選擇唔配醬汁食就係喜歡佢原始蘿蔔味夠清甜蛋捲內餡有明太子加芝士,咸咸甜甜十分可口其他食物都唔錯呢間餐廳係會再食!下次要試埋意粉
如果你想食日本野

而呢個小食蘿蔔蓉夠新鮮
富有水份及味道清新
我選擇唔配醬汁食
就係喜歡佢原始蘿蔔味夠清甜

蛋捲內餡有明太子加芝士,咸咸甜甜
十分可口
其他食物都唔錯

呢間餐廳係會再食!下次要試埋意粉
小魚乾配蘿蔔泥
小魚乾配蘿蔔泥
  • 魚乾仔蘿蔔茸
2018-11-01 618 瀏覽
本人係超鍾意食明太子既·去襯唔同既餐廳見到有明太子既野都會忍唔著叫·尤其係明太子雞翼·聽人講鱈卵屋係專食明太子·慕名而黎·有d失望·一黎好貴·二黎好細碟·好味係好味但太貴叫得唔多好唔夠喉·叫左個明太子多士明太子蛋捲同明太子雞·有明太子好難唔好難·但唔算好特別·同埋太細碟·要講既話明太子蛋最好味·

2018-10-05 1197 瀏覽
又是每月和友人相聚的一刻今次 友人介紹了這間日本料理 一開始的時候是覺得一間日本普通居酒屋但是原來我錯了完全理解我的友人們CHOOSE了我最喜愛的明太子料理好了我們入正題 我們經OPENRICE約了7:30PM然後我們選擇了以下
2018-10-04
照燒雞塊鱈卵碗
博多明太零食芳醇魷魚絲
  • 鱈卵碗
2018-09-05 1157 瀏覽
明太子喺我嘅至愛!因為呢間餐廳主打明太子所以一定要一試呀~ 原本以為餐廳會喺居酒居咁嘅樣。。但去到完全係西餐廳嘅感覺。。好靜,音樂喺好柔和果啲。。我覺得唔太配合。。氣氛可以好少少,因為太靜唔方便傾計。。餐牌唔算多選擇但到處有明太子嘅菜式。一心喺想食名太子上湯蛋卷~! 叫左個多士拼盆,同埋一個明太子御膳。 個上湯蛋卷真係無叫錯~好多明太子同好多汁好滑!好似一整條名子包左喺入面咁,啲蛋好似每層都包住左啲上湯咁。多士拼盆就好失望,多士又細又薄,仲要好梗。。上面好少topping.. $48實在不值。。價錢算中上,個人認為CP值就唔算太高。。
餐牌唔算多選擇但到處有明太子嘅菜式。
價錢算中上,個人認為CP值就唔算太高。。

• 鬆軟明太子上灌湯蛋卷
2018-09-01 887 瀏覽
用openrice book 枱可以有Asia miles,方便又快捷✌🏻平日去呢間餐廳,7點到,竟然係我係第一個客。不過餐廳大約8點就滿座,所以如果想試,都係book 定枱好d. 但我覺得座位略窄,滿座時餐廳都幾噪🙉點左鱈卵碗 ($148-168),可揀自己喜歡的配料(有不同魚生揀但每碗都有佢地出名的明太子🤤)。鱈卵碗 有3個食法:1️⃣就咁搞泥食 2️⃣加調味料3️⃣加上湯食本人最鐘意2️⃣同3️⃣因為加芝麻同紫菜香d同埋加埋上湯無咁乾。不過份量偏小,一定要叫小食先夠飽~我地2個人,叫多左2個小食:明太子薯條 ($48)🍟同明太子蛋捲 ($98)🍳明太子薯條新鮮熱辣,份量都多,$48我覺得都算合理。明太子蛋捲係呢間店的no1. 明太子確實好多。見到佢地1支明太子要$68。我諗佢呢碟蛋都落足料,有差不多半支明太子,所以都算抵食同好味.推薦✌🏻

1️⃣就咁搞泥食
2️⃣加調味料
3️⃣加上湯食

明太子薯條新鮮熱辣,份量都多,$48我覺得都算合理。

鱈卵碗
No 1 明太子蛋捲
鱈卵碗
No 1 明太子蛋捲
2018-08-30 675 瀏覽
靜靜的環境,讓我們可輕聲交談,享受舒適的難得聚舊。服務有禮,亦很留心,自動自覺的,現在香港幾乎萬中無一的服務。食物新鮮可口,全部都是明太子(o^^o)可惜6.30已無雞肉雞翼,奇怪。可以無限期儲蓋印,夠3個就送小食,友人已蓋了好幾張下次來飲酒時吃,挺有趣。

食物新鮮可口,全部都是明太子(o^^o)

可惜6.30已無雞肉雞翼,奇怪。

• 明太子蛋卷
2018-08-21 612 瀏覽
銅鑼灣行街想食日本嘢就比張蛋卷相吸引上樓。去到得2檯客,整間餐廳好安靜 裝修好似快餐店。 樓面有2個女仔全程都無Service。我地點左 明太子烏冬,蛋卷,魚生飯。 食物黎到Waitress完全無介紹係乜 ,無話俾我地知點(壺湯)點樣食法。 $148 的魚生飯超級難食! 好細一晚,三文魚切到好細快正方形,白飯係有小小熱 加上好似加太多水煮 好似粥。 一定係垃圾米,肯定唔係日本米,一點香味都無!烏冬上台之後就完全似自己買即食烏冬白煮,又係煮過龍,超級難食,好鹹好鹹 勁多味精粉! 上面淨係加左小小明太子 又唔香。 一包即食烏冬要 $119 ? 笑左! 以後都唔會再去,大家千萬不要去!waitress 水都無比一杯,全程自己玩電話,買單時先有人理!比錢買罪受
2018-08-17 345 瀏覽
明太子多士這個多士其實沒有什麼特別,多士烘得像餅乾,上邊再塗上抹醬,可惜兩款明太子醬味道不突出,所以完全是在吃麵包的感覺。炸雞配上蛋黃沙律炸雞雖然炸得很香脆,可能是蛋黃沙律的問題,炸雞很快就變得非常軟諗,蛋黃沙律和炸雞味道都偏淡,我比較喜歡濃重的口味。火焰三文魚丼這個飯索價二百圓,但是份量卻非常少,上面的三文魚粒份量很少。而且飯偏稔身,不夠粒粒分明。幸好配上了附送的配料芝麻, Wasabi等等吃算是勉強可以把整碗飯吃完。
明太子多士

炸雞配上蛋黃沙律

火焰三文魚丼

2018-08-07
放工約朋友飯聚,想食一d 日本居酒屋類型的東西之前睇社交網站經常pop-up 呢間舖頭,果斷book位試下餐廳非常就腳,離銅鑼灣地鐵站只有2分鐘步行距離。menu 基本上都係同明太子有關的菜式,另外menu也有不少日本酒選擇,不太認識明太子應該配搭什麼酒類,隨意order了梅子酒前菜是牛油果三文魚拌明太子醬,我覺得三文魚同牛油果本來已經很夾,不論有無明太子醬汁都都好吃。明太子雞蛋燒同理,雞蛋燒本來已經很好吃,不覺得加上明太子有畫龍點睛的效果。生明太子+烤明太子 嘗試了單食明太子拌白飯的組合,也試了明太子加酒,我覺得明太子的確有佢獨特的鮮味,但是真係太鹹,我個不太欣賞啦。 呢個係明太子加其他拌菜的茶泡飯,我覺得真係好普通,有無明太子都好吃總括,呢間餐廳的所有菜品都很好吃,只是覺得加不加明太子都無太大影響。當佢普通居酒屋嘗試就好了。
餐廳非常就腳,離銅鑼灣地鐵站只有2分鐘步行距離。

三文魚牛油果拌明太子汁

生明太子/烤明太子
生明太子+烤明太子
明太子綜合拌飯

2018-07-11
三文魚牛油果拌明太子汁
明太子綜合拌飯
2018-07-30 219 瀏覽
作為一個明太子fans,一直都好想試呢間餐廳,香港真係比較少見有專門食明太子既地方1. 明太子玉子呢味係佢既招牌菜,個蛋都好軟滑,有蛋香,同明太子撈埋係好夾既!想再encore, 奈何98蚊一客蛋係有d貴既2. 鐵板薯條有驚喜,一上菜時聽到鐵板”渣渣聲”已經加分!食薯條梗係食新鮮熱辣脆口先正嫁啦佢係我最愛既粗薯款,內裡既薯好鬆脆,加上明太子醬,岀奇地好夾,無黑松露咁漏,如果有茄汁就更正3. 明太子雞翼有d失望,明太子唔算多,晤入味,塊雞皮都幾肥,相對一般4. 牛油果吞拿魚沙律幾fresh,第一次食呢個配搭,惟份量較少,可以一試All in all, 會為薯條再黎一次,下次再試下其他明太子野先

1. 明太子玉子

明太子玉子

2. 鐵板薯條

鐵板明太子薯條

3. 明太子雞翼
有d失望,明太子唔算多,晤入味,塊雞皮都幾肥,相對一般

明太子雞全翼

4. 牛油果吞拿魚沙律
幾fresh,第一次食呢個配搭,惟份量較少,可以一試
牛油果吞拿魚沙津

2018-07-28
明太子玉子
鐵板明太子薯條
  • 明太子上灌湯蛋卷
2018-07-28 166 瀏覽
訂咗9點半嘅枱,見到menu話10點有夜間限定set就想試下,決定好想食咩都已經差不多到10點,問一下職員可唔可以叫夜間限定,佢地都好堅持一定要我等到10點正(差3分鐘)先可以叫,雖然我唔明白佢地堅持緊啲咩。咁冇辦法啦,等3分鐘之後就叫咗個夜間限定set,包括有飯、湯、茶碗蒸同3個自選小食,朋友叫咗小碗魚生飯。魚生飯就正正常常一般普通魚生飯加咗明太子,不過不失。我嘅夜間限定set入面嘅明太子雞蛋卷同魷魚明太醬幾好食,另外就冇特別突出。而飲品方面,芒果梅酒....量少到一個點........好無奈....一定冇一杯,係半杯加好多冰......總括:一般
2018-07-27
  • 鬆軟明太子上灌湯蛋卷
2018-07-08 171 瀏覽
If you like cod roe, this place is perfect. All the dish involve cod roe and it is delicious. The only thing is the portion is quite small so need to order more to feel I ate. Samlon cod roe salad, tasty!cod roe and garlic toast, this one soso. Can't taste muchThis is a must!Cod roe and rice are perfect match.

Samlon cod roe salad, tasty!

This is a must!