2017-09-28 565 瀏覽
今晚放工好想好想食日本菜,仲特別想食明太子!!!所以臨收工就急call係銅記返工既朋友仔,睇下佢得唔得閒陪我去食先呢間專食明太子料理既樓上舖,之前已經食過好幾次,每次食完都可以一止我既“明太子”癮睇到個meun全部都係明太子個下真係好興奮,快啲揀下食咩先朋友首先揀左個“牛油果三文魚盤”HKd$89+10%厚切三文魚夾住香軟既牛油果,加上有明太子既芝麻醬,呢個前菜真係無得輸跟住我就嗌返每次都必點既“鬆軟明太子上灌湯蛋卷”HKd$82+10%蛋卷鬆軟又重蛋香,入面仲要包住咸咸辣辣既足料明太子,每次食到都覺得幸福滿滿然后我地再叫左一個“明太子御膳”HKd$198+10%一齊食呢個定食超豐富,完全夠曬我地兩個女仔share黎食!!!除左有送飯送酒都一流既明太子之外仲有暖笠笠既湯品同肥美既麻醬油甘魚刺身滋味又飽肚既明太子薯仔沙律仲有杯滑一滑既日本蒸蛋食完呢個定真心又飽又滿足,本身都有諗叫個甜品拼盤share黎食架,但細食既美女朋友食完個定食之後已經話要投降,食唔落甜品佢話真係要去行下街消化下先,仲話最多晏啲請我食糖水見係咁....咁就梗係忍下口晏啲先食啦係食野既期間我地仲每人叫左杯“無酒精西班牙
今晚放工好想好想食日本菜,仲特別想食明太子!!!

睇到個meun全部都係明太子個下真係好興奮,快啲揀下食咩先

朋友首先揀左個“牛油果三文魚盤”HKd$89+10%

呢個定食超豐富,完全夠曬我地兩個女仔share黎食!!!

除左有送飯送酒都一流既明太子之外

仲有暖笠笠既湯品同肥美既麻醬油甘魚刺身

滋味又飽肚既明太子薯仔沙律

仲有杯滑一滑既日本蒸蛋

佢話真係要去行下街消化下先,仲話最多晏啲請我食糖水
見係咁....咁就梗係忍下口晏啲先食啦

係食野既期間我地仲每人叫左杯“無酒精西班牙雞尾酒”HKd$48+10%黎飲
原來係葡萄味既特飲,入口甜甜地,配埋新鮮既生果粒都幾好飲

除左可以喺到品嚐明太子之外,其實呢度都仲有唔少明太子產品可以賣返屋企慢慢嘆
2017-09-28 78 瀏覽
餐廳座位不多筷子以紅葉裝飾托著,很有秋天氣息。水嫩温泉蛋凱撒沙律生菜切得比較大片,夾雜著開邊車厘茄、脆口麵包糠、青瓜粒。攪勻沙律後,温泉蛋醬覆蓋所有材料,食落很夠汁。牡蠣明太子奶油鍋以gas爐上枱,一邊煮一邊散發著奶油香。鍋中有牡蠣、娃娃菜、西蘭花、豆腐、紅蘿蔔片,而明太子則成為中間的點綴。牡蠣飽滿肥美,而菜蔬份量之多,也減輕了奶油鍋的膩滯感。明太香蒜辣椒醬炒烏冬日式餐廳很少用辣椒醬製作菜式,一試便有驚喜。明太子的鹹香與辣椒醬配合後的味道沒有違和感,烏冬亦煙韌,推介👍
餐廳座位不多

筷子以紅葉裝飾托著,很有秋天氣息。

水嫩温泉蛋凱撒沙律

明太香蒜辣椒醬炒烏冬

日式餐廳很少用辣椒醬製作菜式,一試便有驚喜。

2017-09-26 217 瀏覽
明太子這食材在家不會弄,很少機會吃,要吃,就直接去專門店吃夠一年的量!!銅鑼灣就有一間啦~廚房在內,水吧在正中間,客人座位包圍著。店內有好多日本直送的明太子產品賣,罐頭、醬汁得得種類繁多,喜歡的話就買回家吧~天氣熱,先點飲品,看這裡有手工啤酒我當然不會錯過。三款都是福岡製的,我選了最具女生人氣的Amaou Noble Sweet,是用甜王草莓釀製,入口芳香甜美,後段慢慢散發啤酒花的甘香味好易入口,適合女生嚐試呢。下酒菜就選了明太子芝士,就是明太子混合軟芝士。小粒的明太子很爽口,有鹹香的味道,跟同樣濃郁味道的芝士好夾。吃這個基本上不用咬的,讓芝士在口中溶化,明太子鮮味滲出來才是最高享受~明太子煎蛋是這裡的名物,當然不會錯過。它是撒了蔥花的夾心卷玉子,看中間明太子的量都頗多。蛋煎的很香滑,像一層層的樣子,明太子提升了鮮味及鹹香味,豐富了味道。另一名物是鱈卵碗,刺身自選,就選了火炙三文魚和油甘魚。一上菜除了碗飯,還有高湯和一盤調味料。餐牌上有教可怎樣食,一共有三種食法。鱈卵碗內有一大條明太子,刺身我們選了火炙,師傅切成粒狀,另外還有蛋絲和紫菜絲等,配料相當豐富。第一種食法就是拌勻碗內的食材直
銅鑼灣就有一間啦~

廚房在內,水吧在正中間,客人座位包圍著。

好易入口,適合女生嚐試呢。
Amaou Noble Sweet

明太芝士

明太子煎蛋

鱈卵碗:火炙三文魚油甘魚

餐牌上有教可怎樣食,一共有三種食法。

鱈卵碗內有一大條明太子,刺身我們選了火炙,師傅切成粒狀,另外還有蛋絲和紫菜絲等,配料相當豐富。第一種食法就是拌勻碗內的食材直接吃。特意選火炙的,因為三文魚和油甘魚粒經火炙後,豐腴的魚油都迫出來了,使魚咬下去既爽又充滿魚油甘香,連飯都沾到魚鮮味
加上明太子獨特的味道更是一絕
他們的飯是較濕的,好易拌~

第二種食法就是隨意加盤上的調味料,有黑白芝麻,紫蘇,蔥花等任意配搭,讓整碗飯的味道層次再度升級
沒想過原來紫蘇那麼重味道都可以好夾

最後一種就是加入魚味高湯作茶漬飯吃。湯的味道本來較清淡,但混了剛才多重的味道就變得豐富。放湯吃不用咬~

今天所吃明太子的量應該比一整年還要多
明太子煎蛋
鱈卵碗:火炙三文魚油甘魚
  • AmaouNobleSweet
2017-09-25 200 瀏覽
早前才由日本九州回來,食癮又發⋯坐底即點嘅明太子蛋卷,好鬆軟又濕潤有蛋香之餘仲有明太子既微微香辣,必食 !又香又滑嘅玉子卷內這個牛由果吞拿魚刺身辣味沙律份量不大,只能當作小吃。 味道是很不錯,好醒胃!雞肉是蒸熟的,不會乾巴巴還有肉汁啊 !這道是香蔥明太鐵板豚肉,豚肉可以再香口一點,明太唔算突出這個是油甘魚鱈卵碗 $148 (正常份量) , 如果已經沒有太多空間又想試下,亦有半份選擇的。可揀選既有油甘魚/三文魚/鰻魚/吞拿魚/三文魚子/照燒雞。除了自選既油甘魚外,碗內還有主角明太子,一定要撈勻來吃 !跟著指示,第一碗先直接食用盛起後攪勻吃第二碗加入不同調味料撈勻來吃第三個食法就是加入特製上湯,泡製成茶漬湯飯三個食法我個人最喜歡茶漬湯飯,上湯清甜混合埋鱈卵碗中所有食材,回味無窮。店內有很多明太子產品售賣,這款是唧唧裝明太子醬原來晚上10點後光顧,會有不同夜間套餐、優惠,夜貓子可以多一個選擇。
早前才由日本九州回來,食癮又發⋯

又香又滑嘅玉子卷內

牛油果吞拿魚刺身辣味沙律

雞肉沙律配明太子香蔥醬汁

雞肉是蒸熟的,不會乾巴巴還有肉汁啊 !

香蔥明太鐵板豚肉
這道是香蔥明太鐵板豚肉,豚肉可以再香口一點,明太唔算突出

鱈卵碗

除了自選既油甘魚外,碗內還有主角明太子
,一定要撈勻來吃 !

跟著指示,第一碗先直接食用

盛起後攪勻吃

第二碗加入不同調味料撈勻來吃

第三個食法就是加入特製上湯,泡製成茶漬湯飯

店內有很多明太子產品售賣,這款是唧唧裝明太子醬

2017-09-19
鱈卵碗
2017-09-25 462 瀏覽
銅鑼灣開左間專食明太子既鱈卵屋,除左全部菜色都有明太子做base之外,仲有d明太子產品可以買返屋企,上次係福岡帶返黎既明太子醬已經食晒,今次上去買黎試下順便食個飯。鬆軟明太子上灌湯蛋卷$82蛋卷用左上湯,調味適中,咬落好似有湯咇出黎咁,卷住小小辣鹹鹹地既明太子,好適合送飯。明太燒烏冬小食$68另一個明太子既classic菜色,加左明太子醬去燒既烏冬,每一條都沾滿一層薄薄既明太子,撈埋木魚絲,烏冬口感彈牙,風味十足。鱈卵碗三文魚拼油甘魚$148呢個係呢度既signature,大大條明太子直接放係飯面,加上三文魚粒同油甘魚粒,全部撈匀,刺身鮮甜明太子惹味,另外配上6款調味料如芝麻香葱可以自己配搭,最後食晒d刺身,我倒左d上湯當泡飯食,一個丼飯足足有3個食法。溶化的芝士跟炸明太子$78炸皮裡面包住左溶溶地既明太子芝士醬,出面脆卜卜,一咬開d芝士醬就漏出來,口感豐富。2個人食左$600,之後仲買左個明太子吱吱裝返去自製明太子卷。

鬆軟明太子上灌湯蛋卷$82

明太燒烏冬小食$68

鱈卵碗三文魚拼油甘魚$148

溶化的芝士跟炸明太子$78

2017-08-10
2017-09-23 99 瀏覽
九州之旅後,一直掛念明太子。朋友推薦下來到銅鑼灣的鱈卵屋,他說這裡可以解一解我對明太子的思念。 餐廳開業已三年,以明太子作主題,一直有不少捧場客。建議大家先book枱,否則就要久等了。 餐廳不大,有點迫夾,但可接受。裝修很日本風,木色餐桌配紅色椅子,很醒神,更突出中央深啡色的水吧位。 Book位的話,會有名牌。雖然看不明白,但起碼見到自己個名,很有日本氣息呢! 開始入秋,餐墊等都是紅葉,很貼心。 除了regular menu,還有宵夜任飲任食。$298/90分鐘,諗得過! 明太子上灌湯蛋卷 $82 食明太子怎能少得蛋卷? 蛋卷一層疊著一層,口感嫩滑,超juicy。明太子餡料滿瀉,每一件蛋卷都包著滿滿的明太子,吃得滿足。 明太子香蒜辣醬烏冬 $119 烏冬蠻煙韌,辣味很微,蒜香味也不太重,既適合大部分人口味,又能突出主角 - 明太子。 三文魚拼油甘魚 鱈卵碗 $148 鱈卵碗有幾款食材可選:三文魚、油甘魚、三文魚子、鰻魚⋯⋯ 還有全份、半份之分。我選這款是全份 ($148),半份$99。點睇都係全部抵食D 餐廳建議三種食法:1. 就咁食,2. 加飯素,3. 加上湯 黑

開始入秋,餐墊等都是紅葉,很貼心。

明太子上灌湯蛋卷 $82

食明太子怎能少得蛋卷?

明太子香蒜辣醬烏冬
明太子香蒜辣醬烏冬 $119

三文魚拼油甘魚 鱈卵碗
三文魚拼油甘魚 鱈卵碗 $148

餐廳建議三種食法:1. 就咁食,2. 加飯素,3. 加上湯

黑白芝士、乾蔥、紫菜、wasabi,不同味道、不同口感都齊備。

三文魚及油甘魚蠻新鮮。飯粒綿綿,加上明太子更加滋味。
我較喜歡加飯素一起吃,多重口感,味道更有層次。

吃烏冬時多手加了這個辣醬。以為走日本路線辣極有個譜,但這個的辣度超出了我的想像 XD

比Tabasco辣,但用來撈烏冬很惹味。吃鱈卵碗時,也忍不住用來撈飯呢

此集團在福岡還有其他餐廳,去九州的可以試試
明太子香蒜辣醬烏冬
三文魚拼油甘魚 鱈卵碗
2017-09-20 124 瀏覽
話說表弟多謝我介紹份新工比佢 要請我食飯咁話,餐廳由佢發板,就揀左呢間鱈卵屋。本人絕對懷疑佢係假公濟私,搵我黎做藉口去試新野。鱈卵屋既位置都幾方便,地鐵站一出三分鐘就到,選址方面值得一讚,方便我呢d路痴覓食。由於我地book左位既關係,所以唔洗等位,侍應仲預留左靠窗位比我地,可以一覽銅鑼灣既夜景。餐具擺設都什具日式風味。打開menu既第一頁 就可以睇到鱈卵屋既簡介,唔好睇小每間餐廳背後既使命。估唔到可以用明太子烹調出咁多種類既食物,真係想今晚就黎個明太子全席,各黎一碟!先上既係號稱黎鱈卵屋必先黎一碟既極上明太子,我地就揀左雙拼 原味加燒明太子。原味明太子可以完完全全地食到明太子如海水般既鹹香味。但本人更鐘意燒明太子,外層燒到有小小脆,帶小小煙燻既感覺,味道微辣,整體味道層次更高。明太汁燒雞翼,用明太子調成既汁塗成雞翼再燒烤。雞翼開半,味道更入味,雞翼燒得呈金黃色, 難得地仲保留肉汁,唔會太乾身。食落同樣有小小辣,十分惹味。鬆軟明太子上灌湯蛋卷。初睇表面,以為係普通既玉子卷,點知夾起一睇,中間填滿明太子,可以一次過食到明太子微鹹既鮮味同蛋既甜香,果然係人氣no.1。筷子一夾 明太子多到滿

極上明太子

明太汁燒雞翼

鬆軟明太子上灌湯蛋卷

筷子一夾 明太子多到滿瀉。

最後點左呢款牡蠣明太子奶油鍋。明太子同牡蠣既爭鋒,配料有明太小、牡蠣、豆腐、金菇等菜類。湯底以奶油為主調,十分有連綿既奶油香。感覺上食完會有美顏既錯覺

牡蠣明太子奶油鍋

經過一輪明太子盛宴,估唔到明太子都可以有咁多變化,有特色之餘仲驚喜不斷
極上明太子
明太汁燒雞翼
鬆軟明太子上灌湯蛋卷
2017-09-20 50 瀏覽
之前朋友介紹銅鑼灣有一間特色日本嘢食明太子,今日終於同女朋友上去食到事前知道依間餐廳主打係明太子,好多野都會加上,連刺身都有。我哋首先就點左佢必食嘅鬆軟明太子上罐湯蛋捲。首先明太子份量好多,而蛋卷真係好鬆軟,煮得啱啱好亦都有少少蔥花去襯托,而且亦都唔貴,必食跟住就有佢嘅鱈卵碗,我哋叫左三文魚,特別在佢有幾種食法,首先就係撈勻就咁食,跟住食第二碗就係加埋配料一齊食,第三碗就係加埋上湯食。非常特別,而味道都非常豐富,加埋上湯更加係非常之好味跟住呢個係低糖南蛮炸雞,食落去酸酸地,個皮佢唔係炸到好趣嗰啲來,有少少類似腐皮嘅感覺,都好食女朋友好鐘意食。跟住最後叫咗呢個豆腐燒餅明太沙律醬,配料好多,口感味道亦都好豐富,不過就略嫌太過淋,都算好食。
之前朋友介紹銅鑼灣有一間特色日本嘢食明太子,
今日終於同女朋友上去食到

事前知道依間餐廳主打係明太子,
好多野都會加上,連刺身都有。

我哋首先就點左佢必食嘅鬆軟明太子上罐湯蛋捲。

非常特別,而味道都非常豐富,加埋上湯更加係非常之好味

• 鱈卵鍋
牛油果三文魚盤 $89Who could ever resist such tempting plate for the most fulfilling combination! Loved it!豆腐燒餅明太沙律醬 $79Very inviting with the dressing poured on top! The tofu was soft and went enticingly well with mentaiko sauce!明太子上灌湯蛋卷 $82You definitely have to check out this dish if you are an egg roll lover! So juicy and texture was so indulgently on spot! 名物鱈卵碗 - 火炙三文魚拼火炙油甘魚 $99An authentic bowl of sashimi with well seasoned Japanese rice. The method of tasting it was interesting too!
牛油果三文魚盤 $89

豆腐燒餅明太沙律醬 $79

明太子上灌湯蛋卷 $82

名物鱈卵碗 - 火炙三文魚拼火炙油甘魚 $99

• 明太子上灌湯蛋卷
  • 牛油果三文魚盤
1K
明太子是博多的名產,取鱈魚的卵,用鹽、辣椒所醃漬而成,原來香港也有城中唯一的明太子專門店,這晚我就來到銅鑼灣的鱈卵屋,展開一場與明太子的美味約會。裝修走日本西式餐廳風格,紅色主色配上木系裝潢,格調和諧,還可俯瞰銅鑼灣的鬧市街景。不過餐廳面積比較小,座位不多,七時多都差不多滿座了,所以記得要book 定位,枱上還會寫上預約客人的姓名,盡顯日本人的細心文化。這裡除了是餐廳之外,還有售賣明太子的土產,全都是從日本直送。餐牌上全都是明太子的菜式,極多款式,想不到原來明太子是如此百搭的。今個月的新餐牌更有9月限定月見祭 ^o^炸薯條點明太子惹味汁 $48作為薯仔控,炸薯條可說是必點的!厚切薯條炸得金黃,表面鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉,調味不重,呈現豐滿薯仔的原汁原味,也可突出惹味的明太子醬。平時吃薯條不是點茄汁,就是點酸忌廉,今次則換上更有新鮮感的明太子醬,粉橘色澤,沒有腥味,味道帶點微鹹又微辣,將薯條香脆口感與明太子微微辣味的搭配,真是恰到好處。豆腐燒餅明太沙律醬 $79賣相有點像大阪燒,不過不同的是這款燒餅是以豆腐和椰菜為主,麵粉下得不多,相比平時的大阪燒,吃起來沒那麼飽滯。將沙律醬跟明太子

今個月的新餐牌更有9月限定月見祭 ^o^

炸薯條點明太子惹味汁 $48

豆腐燒餅明太沙律醬 $79
豆腐燒餅明太沙律醬

將沙律醬跟明太子融合,甜味中滲出鹹香,夾雜於爽口椰菜和軟滑豆腐中,口感層次更豐富。

磨菇雞肉明太忌廉焗飯 $69
上枱時溫泉蛋仍是震騰騰的,用筷子輕輕劃過,裡面的蛋黃如同火山噴發般滾滾流出,蛋白就如豆花般柔嫩,當與明太忌廉汁混合後,使醬汁變得更香滑濃稠。
磨菇雞肉明太忌廉焗飯

每顆米粒都被忌廉蛋漿包裹,明太子的味道已經融入米飯之中,相對其他菜式,這款的明太子味道較清淡。
磨菇雞肉明太忌廉焗飯

明太鐵板芝士雞 $72
假如你是芝士控,必定要點這道菜呢!表面舖滿厚厚的芝士,加上鐵板的餘溫變成半溶狀態,芝香濃郁,又是一道邪惡美食。
明太鐵板芝士雞

雞肉肉質嫩滑,只是份量偏少,件數不多,兩個人分似乎不太夠。
明太鐵板芝士雞

伴菜的薯角沾上明太子調味,咸香中帶點辛辣,份外惹味。
明太鐵板芝士雞

鱈卵屋從外在的裝修到內在的味道都極盡日本風,濃濃的地道風味,一解哈日族的思鄉之情~
2017-09-12
2017-09-15 53 瀏覽
今日先知原來香港有間明太子專門店整間餐廳都只食明太子料理的~看日劇時就一直很好奇到底明太子是什麼味道的,有人說沒有味道有人說是辣的,一直找不到答案的我,今晚終於可以自己親自品嚐一下啦!·位於銅鑼灣廣場旁邊對住大馬路的商業大廈!位置其實都幾方便!餐廳內座位也不算太多,燈光也比較柔和,讓人有輕鬆、寧靜的感覺~打開Menu清一式明太子料理外觀很不錯的樣子人氣料理 - 鬆軟明太子上灌湯蛋捲 $82日本傳統的蛋捲,蛋捲鬆軟嫩滑,加上厚厚的明太子,口感一流。配上帶有少少辣味的明太子味道更加豐富!!明太汁燒雞翼(5件)$68明太子煮成汁後感覺更加惹味,不過相對也會比較辣一點~將雞翼是一開二烹調,較為入味...食用時也不會很狠狽!炸明太豆乳餅 $86其實就是比較常見的可樂餅,餡料是薯蓉加明太子,這是我的最愛,即炸即食雖然好熱、但味道一流~三文魚西京燒 $88 明太香蒜辣椒醬烏冬 $119烏冬我就最喜歡這個,辣辣地好惹味!不過份量不算很多,但2個女仔食的話就夠晒啦~最後,甜品方面我們點了心太軟 $38朱古力味真係好濃郁~店內還有明太子產品可以買喔!喜愛明太子的朋友仲可以買回家止住癮先~

今日先知原來香港有間明太子專門店

整間餐廳都只食明太子料理的~
位於銅鑼灣廣場旁邊對住大馬路的商業大廈!位置其實都幾方便!

打開Menu清一式明太子料理
外觀很不錯的樣子

人氣料理 - 鬆軟明太子上灌湯蛋捲 $82

明太汁燒雞翼(5件)$68
明太汁燒雞翼(5件)

炸明太豆乳餅 $86
炸明太豆乳餅

三文魚西京燒 $88

三文魚西京燒

明太香蒜辣椒醬烏冬 $119
烏冬我就最喜歡這個,辣辣地好惹味!
不過份量不算很多,但2個女仔食的話就夠晒啦~
明太香蒜辣椒醬烏冬

最後,甜品方面我們點了心太軟 $38
朱古力味真係好濃郁~
心太軟

店內還有明太子產品可以買喔!
喜愛明太子的朋友仲可以買回家止住癮先~
2017-09-11
鬆軟明太子上灌湯蛋捲
明太汁燒雞翼(5件)
炸明太豆乳餅
三文魚西京燒
明太香蒜辣椒醬烏冬
心太軟
2017-09-15 47 瀏覽
日本美食其中一樣必試既一定係明太子,明太子蛋卷係傳統名物,但呢間由日本開業開到黎香港既過江龍利用明太子煮出既美食係令你意想不到!所以即刻同好朋友黎試試店鋪位置非常方便,正正座落大型商場附近的樓上鋪,一出地鐵站行兩步就到,好就腳。店鋪設計同格局都好舒服,有種和洋式輕食既感覺,而且坐位寬闊,係銅鑼灣搵個地方同三五知己去領計食好野既話係一個好聚腳點。(溫馨提示店鋪開到凌晨3點鐘!以後宵夜又多個好選擇!)首先主打頭盤梗係明太子蛋卷!呢度既明太子極度足料,同蛋去到幾乎一比一既份量。味道鮮甜同蛋卷係絕配,最正係佢本身微辣,係令人食到欲罷不能既重點!之後一盤雙色多士,主打蒜蓉同明太子味道。入口香脆可口熱辣辣,明太子經過烤焗味道非常惹味,值得一試之後係明太子牛油果三文魚反卷。原本三文魚同牛油果已經係 fusion 壽司既經典,再加入辣味明太子既配搭,一定會令你重新愛上呢道傳統卷物再黎明太鐵板芝士雞,開頭會怕佢整到似韓式炸雞一樣,點知佢做出黎係你會係日本食到個種外皮香脆,肉質嫩滑既日式風格旁邊配上大大塊薯塊,加上一層厚厚既明太子醬,配上雞塊係一絕再黎豆腐燒餅明太沙律醬。一入口已經食到傳統大阪燒既感覺,濃

旁邊配上大大塊薯塊,加上一層厚厚既明太子醬,配上雞塊係一絕

再黎豆腐燒餅明太沙律醬。一入口已經食到傳統大阪燒既感覺,濃郁既明太子味令到成個燒餅感覺非常上癮!因為有明太子既關係原本既濃厚醬汁落少左,食完都唔會覺得膩

最後當然係壓軸出場既明太子丼飯,入面係火炙三文魚配火炙油甘魚。原本兩種火炙魚生已經將魚油逼左出黎,混落壽司飯食已經令人食指大動,佢再加上明太子,而且用日本傳統鰻魚丼飯既三食做法,令到呢個飯既味道層次更加豐富

你可以將個飯分4次食,一食當然係將丼飯拌均食佢既原汁原味,然後二食加上配料再拌均,三食加上鰹魚清湯變成茶漬飯,最後第四部份你可以根據之前三食其中一款你最喜歡既口味完成個丼飯
真係令人回味無窮架!

無論係食物質素,價錢,環境同服務都非常好,飯堂 list 又多一個選擇

• 三文魚拼油甘魚鱈卵碗
  • 炸明太豆乳餅
2017-09-13 50 瀏覽
放工後約了一班好友到鱈卵屋用餐, 餐廳主打明太子的料理, 喜歡吃明太子的我當然要嘗嘗~~第一道菜: 明太子蛋卷這個菜式完全是餐廳的招牌菜, 外層的蛋皮很滑, 面入面的明太子不會蓋過蛋的味道, 兩種味道相遇恰到好處*第二道菜: 三文魚明太子卡邦尼烏冬明太子醬加上芝士, 烏冬夠彈牙, 沒有油膩感*第三道菜: 明太子鐵板芝士雞芝士雞用鐵板上, 可惜過一會兒很快就已經冷卻了, 芝士融化後與雞塊變成一堆, 如果可以芝士雞再長時間熱住效果更好*第四道菜: 牡蠣明太子奶油鍋湯底充滿濃郁的白色奶油味, 可以遮掩蠔本身的帶來的海水味, 熱拱拱的, 很鮮甜!*總括來說, 鱈卵屋在食物質數和環境上都給予我很深的印象, 我相信很快會有下一次的聚餐

第一道菜: 明太子蛋卷
第二道菜: 三文魚明太子卡邦尼烏冬
明太子醬加上芝士, 烏冬夠彈牙, 沒有油膩感
第三道菜: 明太子鐵板芝士雞
第四道菜: 牡蠣明太子奶油鍋
2017-09-05
2017-09-12 50 瀏覽
朋友好想試明太子,我們找了一門專食日本明太子的餐廳,位於銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈14樓的鱈卵屋,這是一間專食明天子的餐廳。打開升降機門,己看見一個相當醒目的餐廳招牌,餐廳格局不是好大,燈光亦調得相當有氣氛。店員安排我們坐近窗口的位置。我們點了明太上灌湯蛋卷,明太子香蒜辣椒醬烏冬,明太汁燒雞翼,三文魚西京燒,炸明太豆乳餅,鱈卵屋之鐵板牛肉—香蒜辣椒明太汁,軟滑朱古力的心太軟明太上灌湯蛋卷是招牌菜,果然明太子醬特多,流心得來有咸香,好滿足啊。明太子香蒜辣椒醬烏冬,有小小辣味,加上蒜香的味道,雖然好清無肉,但明太子已經好入味。明太汁燒雞翼,雖然是五件,實質只是兩件半雞翼,很不夠喉,所以我們追加了多一碟雞翼。三文魚西京燒,細細件,但非常好味。炸明太豆乳餅,炸得外層好鬆脆,內裡好軟。鱈卵屋之鐵板牛肉—香蒜辣椒明太汁,也了蒜辣椒明太汁,牛肉特別好味道軟滑朱古力的心太軟,細細件,不怕吃過量總結:如果想試下明太子主題的食物,這間鱈卵屋可以去試,內裡有很多款是明太子的菜式,包不會令明太子粉絲失望。

店員安排我們坐近窗口的位置。

三文魚西京燒,細細件,但非常好味。

炸明太豆乳餅,炸得外層好鬆脆,內裡好軟。

軟滑朱古力的心太軟,細細件,不怕吃過量

2017-09-12 51 瀏覽
同女朋友放左學之後 就想食日本野🤤輾轉反側就搵到呢一間餐廳🍽 於是就決定試下餐廳位於14樓 一入到鋪頭裝修佈置都好靚 💡燈光光度有少少暗顯得有點浪漫 台與台之間都闊落 坐得都舒服☺️餐廳播放著音樂🎼 令人感到放鬆😳我地點左一個極尚明太子擺盤都幾靚 一邊係辣味 一邊原味辣味食左之後 會有一種餘勁係個喉嚨位原味食落唔錯 相對淡味少少加左檸檬汁會更加好味😋之後上台既係奶油鍋 配料夠多 有大白菜 西蘭花 蠔🙈一入口非常之重奶油味 可以話係充斥著成個口腔😍雖然湯底味濃 但都無蓋過左蠔既鮮味👍🏻湯底實在出色 食哂配料忍唔住飲左幾啖😂之後叫左一個卷物 份量適中 有六件入面有油甘魚 三文魚 吞拿魚同明太子等餡料蘸上wasabi 簡直無得彈🤤最後試左個熔化的芝士與明太子 呢味菜就係炸物黎醬汁味道有少許酸 蘸左醬汁食既話 芝士味唔會太出 但味道都算唔錯👍🏻值得一試
同女朋友放左學之後 就想食日本野🤤
輾轉反側就搵到呢一間餐廳🍽 於是就決定試下