餐廳: AMMO
資訊:

We started things off nice with the all-you-can-eat appetiser set. Pan-seared salmon fillet was tender and moist with an extra crisp skin where the fat had been fully rendered🐟It’s hard to miss the love of pasta when you enter AMMO. We ordered the typhoon shelter style crab linguini which had achieved the perfect balance of smoky and salty, sweet vs spicy

All-you-can-eat  appetiser  set
Seared  salmon
Typhoon  shelter  pasta
Typhoon  shelter  pasta
意菜餐廳AMMO藏身於具有百年歷史的活化古蹟內,洋溢當代藝術文化氣息。位置於金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層(港鐵金鐘站 F 出口, 步行約5分鐘)餐廳隱世於林景仙境,彷如進入北歐風格的玻璃屋內,讓客人於熙來攘往的鬧市中享有寧靜愜意的喘息空間。由著名室內設計師Joyce Wang設計,五米高的樓底配上落地大玻璃,令面積不大的餐廳營造出空間感,裝潢融合時代感與窗外的綠林景致相映成趣。今次AMMO 聯乘法國香水品牌Atelier Cologne推出限定 「Crystal Holiday」冬日下午茶下午茶供應時間:3-6pm收費:$438 (10% service charge)鹹甜點共十款🍤Savory:布里歐法式吐司泡沫龍蝦濃湯無花果啫喱鵝肝醬撻法式芝士煙肉馬鈴薯批🍨Sweet:檸檬柑柚蛋白撻香橙芒果慕絲海綿蛋糕桂花杞子果凍朱古力榛子脆脆蛋糕白朱古力烏龍杯子蛋糕英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬甜點混入Atelier Cologne 四款經典香水的食材:檸檬、桂花、香橙及烏龍茶。整體鹹點味道正常發揮,龍蝦湯味道則口味過重,甜點除鬆餅吸引外, 其餘都過甜或鬆散。每位食客均可獲贈 Ate

下午茶供應時間:3-6pm
收費:$438 (10% service charge)
鹹甜點共十款

桂花杞子果凍
朱古力榛子脆脆蛋糕
白朱古力烏龍杯子蛋糕
英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬

每位食客均可獲贈 Atelier Cologne體驗套裝一份:「浪遊橙花香水 Bohemian Orange Blossom Eau de Parfum (4ml) 」同「赤霞橘光身體保濕乳液 Orange Sanguine Body Lotion (30ml)」

Instagram: Princessbarbiexxo
YouTube: BarbieYau 芭比夢遊仙境
2022-12-31
2023-01-15 646 瀏覽
參加咗一個聖誕🎄新年嘅聚餐,選擇咗金鐘位於 #亞洲協會香港中心 嘅一間餐廳🍴,環境寧靜自成一角,園林景觀綠草如茵,包場下更見私隱度高———————————————————————————🍽芒果莎莎🥭蟹肉沙律🥗💬前菜選擇咗蟹肉🦀,加入羽衣甘藍🥬嘅沙律🥗,唔太多醬汁比較乾身,芒果🥭同南瓜🎃夠晒FRESH☺️.🍽西冷牛扒🥩配薯蓉蘑菇汁💬肉質腍身唔會韌有咬口,蘑菇汁可以伴薯蓉食,仲有邊豆,簡單而隆重☺️.🍽柚子凍餅 / 豆腐奶凍💬柚子比起豆腐有驚喜,更清新更美味,配上雲呢拿雪糕🍦,完美配搭☺️
———————————————————————————
🍽芒果莎莎🥭蟹肉沙律🥗
🍽西冷牛扒🥩配薯蓉蘑菇汁
🍽柚子凍餅 / 豆腐奶凍
2022-12-28
今次AMMO 聯乘法國香水品牌Atelier Cologne推出限定下午茶我又嚟試吓Crystal Holiday限定下午茶由有布里歐法式吐司泡沫龍蝦濃湯,味勁濃無花果啫喱鵝肝醬撻,用無花果好特別,佢嘅清甜芳香可以減低膩感好rich嘅法式芝士煙肉馬鈴薯批甜點根據Atelier Cologne 四款經典香水用上檸檬、桂花、香橙及烏龍茶等食材有檸檬柑柚蛋白撻、香橙芒果慕絲海綿蛋糕、桂花杞子果凍、朱古力榛子脆脆蛋糕及白朱古力烏龍杯子蛋糕仲有英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬飲品「Rosey Pink」氈酒雞尾酒,幾甜「Fruity Oolong」mocktail 就好fresh好清新每位食客均可獲贈 Atelier Cologne 獨家體驗套裝一份有「浪遊橙花香水 Bohemian Orange Blossom Eau de Parfum (4ml) 」同「赤霞橘光身體保濕乳液 Orange Sanguine Body Lotion (30ml)」

我又嚟試吓

Crystal Holiday限定下午茶由有布里歐法式吐司
泡沫龍蝦濃湯,味勁濃
好rich嘅法式芝士煙肉馬鈴薯批

甜點根據Atelier Cologne 四款經典香水
用上檸檬、桂花、香橙及烏龍茶等食材
仲有英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬

飲品「Rosey Pink」氈酒雞尾酒,幾甜

2022-11-10
2022-09-21 778 瀏覽
恍似置身於綠野仙蹤嘅叢林境界🌿 環境幽雅🌱對住滿佈綠色嘅樹 high tea 💚💚 好relax呀💚💚窗口梳化位只得3張,要早點Request蘋果🍎做主題的 tea set 不錯,仲有蘋果🍎攞走❣️ Ammo❣️ 金鐘亞洲協會香港中心低層
窗口梳化位只得3張,要早點Request
蘋果🍎做主題的 tea set 不錯,仲有蘋果🍎攞走
❣️ Ammo
❣️ 金鐘亞洲協會香港中心低層
2022-09-20 889 瀏覽
Booked 13:00 lunch during restaurant week, $198 for 3 courses… appetizer , scotch smoked salmon , a bit salty .. I think it’s because of the salmon roe.. main course I have the seared seabass, I like the sauce . For dessert, we have the dried mango roll, it’s outer layer is crispy and warm, but the inner layer is cold… quite interesting..
2022-09-13 685 瀏覽
除咗卡位個大落地玻璃窗值得影相之外,基本上其他地方都一般般。正常high T嘅cake難食極有限,最多都係普通cake冇乜驚喜。但係Ammohk絕對比到驚嚇大家,唔知係咪落重手左,啲cake唔係超級甜就超級酸,完全唔知自己食緊啲乜嘢,例如望落好似檸檬味嘅物體,擺入口係酸到極點流眼水完全冇檸檬味。我同朋友討論緊究竟係乜嘢嚟嘅時候,餐廳侍應都忍唔住行埋黎苦笑話係咁...雖然啲嘢好難食,但由於有好多件都唔知食緊乜,增加左我同朋友之間嘅話題,為咗研究啲味道不斷嘻嘻哈哈,環境清幽,都幾開心呀。

2022-09-12 529 瀏覽
第一次去AMMO正藉餐廳同紐西蘭蘋果品牌 Rockit crossover中就試吓食「樂淇®️蘋果盛宴」主題二人下午茶套餐!成個high tea嘅食物都有Rockit蘋果四款鹹點包括配上醃製甜酸蘋果的薯仔煙肉沙律三文治、蘋果啫喱鵝肝慕絲多士、日式蘋果咖哩酥及風乾巴馬火腿伴哈蜜瓜甜點則有造型可愛的雲呢拿慕絲蘋果、蘋果金寶、晶瑩剔透的蘋果玫瑰水信玄餅及芝士焦糖布丁吉士撻成個high tea因為有蘋果,都好fresh亦無諗過蘋果可以係組合成呢個味道同形態個scone除咗凝脂忌廉,仲特別有自家鮮製蘋果醬Scone鬼表示滿意仲點埋tea set特飲-Apple Delight氈酒雞尾酒同蘋果伯爵茶Apple Delight好清甜真係會唔覺意飲到醉😆食呢個tea set仲會送Rockit蘋果呢
第一次去AMMO
就試吓食「樂淇®️蘋果盛宴」主題二人下午茶套餐!

成個high tea嘅食物都有Rockit蘋果

成個high tea因為有蘋果,都好fresh
亦無諗過蘋果可以係組合成呢個味道同形態

個scone除咗凝脂忌廉,仲特別有自家鮮製蘋果醬
Scone鬼表示滿意

Apple Delight好清甜真係會唔覺意飲到醉😆
食呢個tea set仲會送Rockit蘋果呢
2022-08-15
下午茶
地址:金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層
食物質素和服務也不錯 環境 絕對適合打卡喔~推薦生日或特別慶祝前來8月因吃生日飯的緣故 特別挑選了適合打卡的𝙰𝙼𝙼𝙾
餐廳雖然環境不大 但勝在有特大落地玻璃需預先訂了枱 因為想坐窗邊的枱打卡用📸覺得整體𝙲𝙿值還是不錯的✨
我們散叫了餐牌上的菜叫餐後侍應先送上一碟餅乾首先我們叫了個shareable bites
▫️"𝐀𝐅𝐂"(𝐀𝐌𝐌𝐎'𝐒 𝐅𝐑𝐈𝐄𝐃 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍)$128
熱辣辣上枱十分開胃 而且雞塊一小口 適合多人分享 配上蜜糖芥茉醬十分惹味😙
▫️招牌𝐇𝐊 𝐓𝐲𝐩𝐡𝐨𝐨𝐧 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐭𝐞𝐫 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐛𝐚𝐥𝐨𝐧𝐞 & 𝐂𝐥𝐚𝐦 $318於香港獨有嘅避風塘 醬汁帶小微辣 令人一口接一口 用上了鮑魚和鮮甜的蜆肉 令整套意粉充滿着海鮮的鮮味 加上意粉是手工制的 十分掛汁 口感一流 十分推薦一試😋▫️𝐁𝐨𝐬𝐭𝐨𝐧 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐒𝐡𝐚𝐯𝐞𝐝 𝐁𝐨𝐭𝐭𝐚𝐫𝐠𝐚 𝐝𝐢 𝐌𝐮𝐠𝐠𝐢𝐧𝐞 $268
地址:金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層

食物質素和服務也不錯 環境 絕對適合打卡喔~
推薦生日或特別慶祝前來

8月因吃生日飯的緣故 特別挑選了適合打卡的𝙰𝙼𝙼𝙾
餐廳雖然環境不大 但勝在有特大落地玻璃
需預先訂了枱 因為想坐窗邊的枱打卡用📸
覺得整體𝙲𝙿值還是不錯的✨
我們散叫了餐牌上的菜
叫餐後侍應先送上一碟餅乾

首先我們叫了個shareable bites

波士頓龍蝦燴Risotto 龍蝦肉質鮮嫩彈牙🤩 餐廳 以一半龍蝦汁一半海鮮湯烹煮 令整個意大利飯都 充滿龍蝦鮮味 而且餐廳把飯的軟硬程度控制得好 煙靭入口

▫️𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $98
因為開心果迷的我 這個一定必叫 🤩一上枱的時候擺盤十分很像一個小草地🌱
Tiramisu面頭 鋪滿了開心果碎 一匙羹食下去的時候 口中充滿着開心果碎的香氣 口感綿滑而不膩
甜品控必試!🥰

另外我們還叫了一份Brownie 可以叫店員提供一塊手寫生日牌 作打卡之用🥳🥳

• 整體•
食物: 𝟺/𝟻
環境: 𝟻/𝟻
2022-08-04
生日
2022-08-19 539 瀏覽
估唔到金鐘站一岀行五至十分鐘,就可以到達好有深山feel嘅AMMO!餐廳樓底極高,落地玻璃採光十足,坐係窗邊嘅梳化位放眼望岀去真係有種被草木包圍,置身叢林之中嘅錯覺~ 最近AMMO就聯乘紐西蘭蘋果品牌Rockit®推出下午茶,係各式鹹甜點加入香甜爽脆嘅蘋果,食完仲有兩筒Rockit®蘋果比你帶返屋企(送完即止)。即日起供應至10月31號。窗邊位好搶手呢,想坐嘅記得預早book定!————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀🍎Rockit® Apple Fest Afternoon Tea $438 for two♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️🌛雲呢拿慕絲蘋果🌛蘋果金寶🌛蘋果玫瑰水信玄餅🌛芝士焦糖布丁吉士撻🌛英式鬆餅配忌廉盒子自家製蘋果醬甜點之中,印象最深刻嘅一定係成個蘋果咁嘅雲呢拿慕絲!慕絲香甜軟滑,中間有帶rum香嘅蘋果粒,底下仲有厚厚嘅酥餅增添口感。蘋果金寶同英式鬆餅都唔錯喎!Crumble 香脆 ,底下嘅蘋果粒裹滿濃郁肉桂醬,好神奇地唔會太甜。Scone擺到最後先食 外層依然帶微脆,內𥚃濕潤唔黏口,牛油味唔算好重,但配埋自家製酸酸甜甜、味道天然嘅蘋果

♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️

🌛雲呢拿慕絲蘋果
🌛蘋果金寶
🌛蘋果玫瑰水信玄餅
🌛芝士焦糖布丁吉士撻
🌛英式鬆餅配忌廉盒子自家製蘋果醬

蘋果金寶同英式鬆餅都唔錯喎!

Scone擺到最後先食 外層依然帶微脆,內𥚃濕潤唔黏口,牛油味唔算好重,但配埋自家製酸酸甜甜、味道天然嘅蘋果醬,口感同味道都唔錯。如果可以減少面頭嘅糖粉就更好,略嫌甜左啲 。

水信玄餅晶營剔透、水嫩滑溜,但入口只帶普通甜味。

布丁吉士撻嘅甜度就高左啲,亦唔夠smooth。

— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️
🌛薯仔煙肉沙律三文治配甜酸蘋果
🌛鵝肝慕絲多士配蘋果啫喱
🌛日式蘋果咖喱酥
🌛風乾巴馬火腿伴哈密瓜

鹹點就正常發揮~ 有家姐好鍾意嘅薯仔沙律,薯仔軟腍調味岩岩好~ 咖喱酥香脆有層次,甜甜地偏日式路線,如果夠啲餡就好啦!鵝肝慕絲就有少少失望啦,鵝肝味同油香都偏淡。

♠️ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ♠️
附送咖啡/茶

加$68即可品嘗”Apple Delight” Cocktail 或 Apple Earl Grey Tea
整體黎講,鹹甜點份量同比例唔錯,兩個人食完都唔會覺得好甜膩好飽濟。雖然味道上唔算話好有驚喜,但環境上完全營造到悠閒嘅氛圍,梳化位好寛落,食完仲有兩筒Rockit靚蘋果送 (真心香甜爽脆多汁),呢個價錢👌🏿👌🏿👌🏿
2022-08-18 422 瀏覽
想嚟ammo好耐了,見到5月新🆕推出AMMO x Dermalogica #注水亮肌下午茶 去咗試呢款久違嘅Hightea😍位於金鐘亞洲協會裡面,恍如置身森林仙境嘅隱世餐廳#AMMO,一定要係度打次卡,附近都好多綠蔭療愈嘅打卡位💚💚💚AMMO 更特別為「注水亮肌下午茶」調製推出香甜的「Summer Breeze」冧酒雞尾酒及「Berry Punch」 無酒精雞尾酒可供客人另點,絕對能爲火辣辣的夏天帶來一絲清涼🌈【鹹點 】復古蕃茄海鮮沙律 意式芝士西瓜 野菌酥盒 周打蜆湯配咸西班牙油條 【甜品 】芒果奇亞籽布丁 哈密瓜吉士撻 雜莓啫喱 雲呢拿馬卡龍 英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬

🌈【鹹點 】
雜莓啫喱
雲呢拿馬卡龍
英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬
2022-08-17 3912 瀏覽
正所謂:「一日一蘋果,醫生遠離我。」蘋果好食,但如果變成蘋果甜品,相信更多人愛上,而 AMMO 的新主題下午茶就滿足這個願望,遇上難得的星期六就帶媽媽去試試。記得訂位時,許願窗邊的位置,望到綠樹好relax,打卡影相仲好靚。蘋果主題下午茶($438/2人)是用上紐西蘭Rockit® 蘋果 @rockitapple 製成各式各樣的鹹甜點,包括:5款甜點、4款鹹點,記得加錢(+$68@)飲埋蘋果Cocktail和Mocktail,更滿足。◽️ 決定由下層的鹹點開始,日式蘋果咖喱酥加入蘋果有點甜香;三文治上有蘋果片增加口感;鵝肝慕絲多士配蘋果啫喱好惹味;風乾巴馬火腿伴哈蜜瓜,清新又帶鹹香。🔸 中層是香噴噴的英式鬆餅,除了常內的濃厚Clotted cream外,還有自家製的蘋果醬,與scone好夾;蘋果金寶超好味,脆脆下面有好多蘋果!🔸 上層的甜品亦好吸引,蘋果造型的是雲呢拿慕絲蘋果,幼滑又好味還有幽幽蘋果香;芝士焦糖布丁吉士撻甜而不膩最後是美美蘋果玫瑰水信玄餅,清新又輕盈。▪️ Apple Delight Cocktail 單看造型也加分,由蘋果汁、Jasmine Tea + Gin和蜜糖調製,

最後是美美蘋果玫瑰水信玄餅,清新又輕盈。

▪️ Apple Delight Cocktail
單看造型也加分,由蘋果汁、Jasmine Tea + Gin和蜜糖調製,入口甘甜帶酒香,甜甜的易入口,女生們一定喜歡。

▪️ Apple Earl Grey Tea
茶味與蘋果相當夾,不喝酒的人可以選這杯mock tail!

最後,每人仲有一筒蘋果拎走,又食又拎,返屋企繼續延續蘋果味! 蘋果主題下午茶
2022-08-17 568 瀏覽
由公司爬上半山食午餐Fine dinning。環境寧靜、氣氛高尚、服務賓至如歸及食物質素都勝之不武,加上最後一個生日甜品來得太突然。為我訂位慶生的老闆未免太細心、太懂女性吧!真心驚喜同時都多謝餐廳店員們很熱情,服務十分好。超開心食物方面 - 附送三款薄脆片︰味道基本上差不多,烘得脆身偏硬的微咸薄片,有一點"𠝹"口。老實說,更想是附送特色麵包前菜 - 炸蟹肉薯仔球︰雖然將蟹肉拆碎再混合薯蓉薯仔粒,卻不會減少肉質鮮甜味。薯仔粉嫩亦炸得脆身,底部沾上香濃牛油忌廉汁都沒有油膩感。主菜 - 慢煮海鱸魚配鯷魚忌廉汁牛油薯蓉︰先說明主菜performance一般不是這個模樣。因我怕前菜主菜都利用牛油忌廉汁會太油膩,所以請廚師分開附上。魚質鮮滑沒有調味但也沒有腥味,以慢煮手法令肉質帶點淺粉紅,大家來餐時要注意魚是否全熟。鯷魚拌菜一定偏咸,中央位置加上兩塊可以與清淡無調味的海鱸魚相輔相成。配料菠菜跟牛油薯蓉亦不遜色,兩者稍有調味,利用清爽嫩菜平衡薯蓉油脂。同一口綿滑薯蓉加上爽彈魚肉,雙重口感相得益彰。最後驚喜甜品 - 自家雪糕配焦糖脆餅︰不吃朱古力生日牌是常識吧!?但,想不到這一大片白朱古力牌很滑溜,不
由公司爬上半山食午餐Fine dinning。

同時都多謝餐廳店員們很熱情,服務十分好。超開心

食物方面 - 附送三款薄脆片︰
味道基本上差不多,烘得脆身偏硬的微咸薄片,有一點"𠝹"口。
老實說,更想是附送特色麵包

前菜 - 炸蟹肉薯仔球︰
雖然將蟹肉拆碎再混合薯蓉薯仔粒,卻不會減少肉質鮮甜味。
薯仔粉嫩亦炸得脆身,底部沾上香濃牛油忌廉汁都沒有油膩感。
炸蟹肉薯仔球

主菜 - 慢煮海鱸魚配鯷魚忌廉汁牛油薯蓉︰
慢煮海鱸魚配鯷魚忌廉汁牛油薯蓉

最後驚喜甜品 - 自家雪糕配焦糖脆餅︰
不吃朱古力生日牌是常識吧!?

但,想不到這一大片白朱古力牌很滑溜,不是"假力"之餘更像自家製高級朱古力片。
自家製雲尼拿雪糕帶香濃奶味,甜度剛好又滑身。頂面加的應該是 fruit flavor meringue 調味蛋白霜,所以過甜屬正常狀態。反之,拌碟餅碎微咸配雪糕享用,會比較適合。
題外話/補充資料: 生日有如此環境寧靜、氣氛高尚、服務賓至如歸及高質食物,夫復何求呢?
2022-05-16
生日
炸蟹肉薯仔球
  • 自家雪糕配焦糖脆餅
今年生日朋友帶咗我過嚟呢間食Tea.原來一直唔記得出post.我當時係四月尾去食.當時主題係Ammo x Mr. Men Little Miss 食呢個tea會送埋一本年曆記事簿好靚👍🏻鹹點方面:煙三文魚三文治.炸雞炸蠔配黑松露醬蛋沙律用迷你雪糕筒裝住甜點方面:鬆餅.曲奇.馬卡龍.士多啤梨同埋朱古力甜甜圈.Cream brûlée tart.海鹽焦糖桃撻.整體方面:呢間餐廳地點比較遠係半山.喺金鐘站出咗仲有行大概10分鐘嘅路程.全程都斜路比較遠比較辛苦.但係環境真係好靜好似喺森林入邊食Tea幾舒服.成個下午茶都好好食.唯獨係甜甜圈比較普通.佢有啲朱古力筆既.係俾你可以自己喺Cream brûlée tart寫字.我朋友就寫咗我哋自己嘅名.好特別.個tart都真係勁好味😋個馬卡龍都唔會好甜.鬆餅都做得幾好.食得好開心👏🏻埋單$600人均$300.價錢適中價.預算比較少嘅就唔係幾適合啦!
今年生日朋友帶咗我過嚟呢間食Tea.
原來一直唔記得出post.
我當時係四月尾去食.
食呢個tea會送埋一本年曆記事簿好靚👍🏻

鹹點方面:
煙三文魚三文治.炸雞炸蠔配黑松露醬
蛋沙律用迷你雪糕筒裝住

甜點方面:
鬆餅.曲奇.馬卡龍.
士多啤梨同埋朱古力甜甜圈.
Cream brûlée tart.海鹽焦糖桃撻.

整體方面:
呢間餐廳地點比較遠係半山.
喺金鐘站出咗仲有行大概10分鐘嘅路程.
全程都斜路比較遠比較辛苦.
但係環境真係好靜好似喺森林入邊食Tea幾舒服.
成個下午茶都好好食.唯獨係甜甜圈比較普通.
佢有啲朱古力筆既.
係俾你可以自己喺Cream brûlée tart寫字.
我朋友就寫咗我哋自己嘅名.好特別.
個tart都真係勁好味😋個馬卡龍都唔會好甜.
鬆餅都做得幾好.食得好開心👏🏻
埋單$600人均$300.價錢適中價.
預算比較少嘅就唔係幾適合啦!
2022-07-27 698 瀏覽
💕軍火庫中的愉快晚餐💕推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️高樓底、三面落地大玻璃、裝潢用上不少金色燈飾及天花設計;說的是早前到訪的Ammo,今次更安排到sofa 位置晚上有Tasting menu 及 A la cart menu,大家想食多幾款就決定散點🤭🍴Beginnings🐟French Seabass Ceviche HKD178 ✨嫩滑法國爐魚及香甜芒果捲成玫瑰花,賣相精美;魚肉質地軟滑帶油脂,加埋芒果食味道更豐富🐙Octopus Piazzaiolo Frisée Salad HKD128✨八爪魚片厚薄平均組成一大片,食落彈牙,加上酸酸地嘅salad dressing 同爽脆沙律菜,好適合作開胃菜🐚Diver Scallop "Gon Jiu Cyu” Cereal Chowder HKD138✨質地濃稠剛好,飲落海鮮味道有不同層次,鮮甜又有鹹香嘅乾瑤柱;食落仲有不少湯料,好正🥚Scotch Ajitsuke Tamago HKD148✨蘇格蘭蛋外層炸得酥脆,豬肉熟成剛好且胡椒味突出,蛋黃更流心更好💕Sharebites🧀Charcuterie Board HKD198✨Serrano
💕軍火庫中的愉快晚餐💕
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

🍴Beginnings
French Seabass Ceviche

Scotch Ajitsuke Tamago

💕Sharebites
Charcuterie Board
🧀Charcuterie Board HKD198
✨Serrano Ham、6-8個月的羊奶芝士、哈密瓜、鳳尾魚配多士等,作為餐前小食開心share都不錯~

🍝Handcrafted Pasta & Risottos
🇭🇰HK Typhoon Shelter Fettuccine with Abalone & Clams HKD318
✨香港風味避風塘手工意大麵、爽口彈牙鮑魚及鮮甜蜆肉,少少辣又惹味;仲唔會蓋過海鮮原有鮮甜,估唔到配意大利粉又咁夾,有驚喜💕

🦞Boston Lobster Risotto Shaved Bottarga di Muggine HKD268
✨波士頓龍蝦燴Risotto,龍蝦肉鮮味爽口彈牙;店員介紹龍蝦汁以一半蝦蝦汁及一半海鮮湯烹煮,難怪食落比坊間味道更鮮甜又有層次,推介❣️

🍰Dessert
Pistachio Tiramisu
💚Pistachio Tiramisu HKD98
✨盤景賣相、開心果碎作草地,果仁扮作草菇;食落開心果味濃郁、底層的cream 綿滑而不膩,滿足🥰

Youtiao Chinese Fried Churro
🤍Youtiao Chinese Fried Churro HKD98
✨外表似炸兩的西式甜品,以白朱古力包住脆中帶煙韌的Churro,整體又唔太甜,好味😋

🍹Cocktail
Spy Rose
🌹Spy Rose HKD120
✨粉紅色玫瑰Gin及新爽帶酸的檸檬汁容易入口,玫瑰乾花點綴

Popping Red
🍓Popping Red HKD120
✨紅酒、士多啤梨泡泡層及雜莓,飲落甜甜酸酸,又係啱哂女生口味

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️❣️
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️

🔖AMMO (金鐘)
🪑金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層
  • French Seabass Ceviche
  • Octopus Piazzaiolo Frisée Salad
  • Diver Scallop "Gon Jiu Cyu” Cereal Chowder
  • Scotch Ajitsuke Tamago
  • Charcuterie Board
  • HK Typhoon Shelter Fettuccine with Abalone & Clams
  • Boston Lobster Risotto Shaved Bottarga di Muggine
  • Pistachio Tiramisu
  • Youtiao Chinese Fried Churro
  • Spy Rose
  • Popping Red