餐廳: AMMO
資訊:

🍽AMMO📍 Asia Society Hong Kong Center, 9 Justice Dr, Admiralty1.蕃茄海鮮沙律 這一道菜並沒有什麼特別,就是普通的蕃茄海鮮沙律。比較有特色的是盛載沙拉的匙羹很可愛。2.意式芝士西瓜你做菜有點新意,西瓜很新鮮加上芝士,很有夏天氣息,尚算清新。3.野菌酥盒野菌很好吃,有點像忌廉湯的味道,可是酥合的皮太厚,吃起來感覺野菌的份量很少。 4.周打蜆湯配咸西班牙油條這道鹹點是最好吃的小食,值得一題的是周打蜆湯的味道很濃郁配上油條的感覺很特別。5.英式鬆餅這道甜點相對之下是最出色的,忌廉打得很實配上士多啤梨果醬,簡直絕配。6芒果奇亞籽布丁 上面的芒果的熟度及甜度剛剛好,可是小編對奇亞籽布丁的部分都幾抗拒,沒有什麼味道。7.哈密瓜吉士撻哈密瓜的甜度沒有很甜,很清新,蛋撻皮的麵粉太多。8.雜莓啫喱如果喜歡吃酸味甜點的人真的會很喜歡,只可惜小編十分抗拒,除了外表好看,就只有覺得很酸。9.雲𠳿拿馬卡龍小編很喜歡吃馬卡龍,外表很好看但這個馬卡龍的雲呢拿味不出,也只有吃到很甜的味道。環境:💛💛💛💛💛5/5衛生:💛💛💛💛4/5食物:💛💛💛3/5價錢:💛
🍽AMMO

1.蕃茄海鮮沙律

2.意式芝士西瓜

3.野菌酥盒

4.周打蜆湯配咸西班牙油條

5.英式鬆餅

6芒果奇亞籽布丁

7.哈密瓜吉士撻
哈密瓜的甜度沒有很甜,很清新,蛋撻皮的麵粉太多。

8.雜莓啫喱

9.雲𠳿拿馬卡龍

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛4/5
食物:💛💛💛3/5
價錢:💛💛💛💛💛4/5 ($1060/4=265)

P.S. 總括而言,環境拍照打卡都值100分,可是食物就有點普通,可能剛好不合小編胃口。最重要的是,他們忘記了給我們四個人hydration skincare,當時我們亦忘記了,感覺有點失望。

IG: Hungrydog_hk
2022-07-14 3724 瀏覽
好耐之前都來過這間餐廳試過下午茶,但上次就坐唔到窗口梳化位有少少失望今次成功預約到窗口位,終於可以慢慢享受這個環境清幽的世外桃源餐廳位於亞洲協會香港中心,前身是英軍軍火庫,改建後的裝修金碧輝煌,高貴典雅再加上落地大玻璃,採光度極好,背景就好似進入左森林一樣,感覺非常悠寫意,就算室內室外都有好多打卡位,大家又可以瘋狂打卡拍照食物方面:下午茶分為鹹點、甜點及英式鬆餅,再加上每位客人一杯咖啡或茶,份量輕盈,可以慢慢享受綠油油的樹林景色鹹點 : 復古蕃茄海鮮沙律、意大利芝士伴西瓜、野菌酥皮盒及周打蜆湯配咸西班牙油條當中周打蜆湯配咸西班牙油條最特別,將脆臉的西班牙油條沾到濃郁的周打蜆湯,味道特別 甜點 : 芒果奇亞籽布丁、哈密瓜吉士撻、雜莓啫喱及雲呢拿馬卡龍 芒果奇亞籽布丁香甜美味,哈密瓜吉士撻的哈密瓜非常精緻英式鬆餅 : 鬆餅牛油味香,口感鬆軟,配上少量忌廉及士多啤梨玫瑰果醬一起吃更加美味Ours Tips : 窗邊梳化位得三枱,想影到靚靚打卡相,記得預約前要求坐窗口位啦

食物方面:

芒果奇亞籽布丁香甜美味,哈密瓜吉士撻的哈密瓜非常精緻

2022-07-02
Dermalogica首度聯乘歐亞風味fusion餐廳AMMO推岀精緻又好味的「注水亮肌下午茶」💧特別喜歡餐廳特製的Summer Breeze冧酒雞尾酒🍸及Berry Punch無酒精雞尾酒🍹不知不覺跟好友坐了一整個下午🥰🫕鹹點復古蕃茄海鮮沙律意式芝士西瓜野菌酥盒周打蜆湯配鹹西班牙油條🧁甜品芒果奇亞籽布丁哈密瓜吉士撻雜莓啫喱雲呢拿馬卡龍英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬每位附送一杯咖啡/茶,另加$68可品嚐Summer Breeze / Berry Punch1杯每位顧客均可獲贈 Dermalogica 注水亮肌體驗套裝乙份(價值$256),好吸引啊!😍套裝包括:循環注水補濕精華 3ml強效多種維他命再生面膜 15ml$100 產品現金券
推岀精緻又好味的「注水亮肌下午茶」💧

強效多種維他命再生面膜 15ml
$100 產品現金券

2022-06-03
2022-06-28 478 瀏覽
環境綠油油又開揚,窗邊梳化位比較搶手,想要打卡記得提早預約📸.💦Ammo x Dermalogica 注水亮肌下午茶($438/ 2人)Tea Set味道整體都ok😌唯獨Tea Set註明與Dermalogica聯乘,最後無收到任何該品牌護膚品,細問下先知護膚品早已派完,但餐廳於confirm booking或點餐前均無提及🙄所以服務或安排未如理想☹️另於呢個情況下,甜點上仍放有Dermalogica朱古力牌,究竟仲有乜意思?
下午茶
🏡活化保育建築群中慢活🏡推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️放假到充滿歴史及藝術建築下慢活,品嚐一個午餐滿足肚皮後,更可欣賞展覽及歷史建築中心內設古蹟域多利軍營軍火庫,4座建築於1860至1930年代落成,分別屬一級及二級歴史建築餐廳3面落地大玻璃引進陽光,加上高樓底空間感十足,整體氣氛感覺舒適🦋Kiwi Butterfly Pea Delight HKD120✨以微醺 cocktail 開始慢活的下午,以Voka、 蘋果汁、檸檬汁同碟豆花調製,飲落清新🦞Lobster Machhiato HKD148✨龍蝦味道濃厚,滿口香氣;加上爽口彈牙龍蝦肉,有驚喜~🦐Ammo’s Carabineros Redprawn Tagliolini HKD328✨紅蝦入口鮮甜彈牙,蝦頭仲有蝦膏;72小時慢煮海鮮汁包住每條意大利粉,加埋車厘茄微酸,味道更豐富🦀Korayai King Crab Fettuccine HKD288✨賣相吸引,滿滿鮮甜蟹肉及蟹籽,加上蛋汁更滋味🍫 72% Dark Chocolate Gloss Fudge Brownies HKD98✨外觀簡單直接,Brownie灑上糖霜、拌咖啡雪糕及練
🏡活化保育建築群中慢活🏡
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

Kiwi Butterfly Pea Delight
Lobster Machhiato

🦞Lobster Machhiato HKD148
✨龍蝦味道濃厚,滿口香氣;加上爽口彈牙龍蝦肉,有驚喜~

Korayai King Crab Fettuccine
Korayai King Crab Fettuccine

✨賣相吸引,滿滿鮮甜蟹肉及蟹籽,加上蛋汁更滋味

✨外觀簡單直接,Brownie灑上糖霜、拌咖啡雪糕及練奶;食落朱古力味親濃郁、甜而不膩,滿足❣️

🔖AMMO (金鐘)
🪑金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層
  • Kiwi Butterfly Pea Delight
  • Lobster Machhiato
  • Ammo’s Carabineros Redprawn Tagliolini
  • Korayai King Crab Fettuccine
  • 72% Dark Chocolate Gloss Fudge Brownies
2022-06-13 568 瀏覽
呢間tea out of expectation! 三個人食每位$243鹹食方面個周打硯湯配Salted Churro非常好食!蘑菇撻皮脆,好多蘑菇。仲有個西瓜配芝士竟然唔會好奇怪~蕃茄海鮮沙律都幾鮮甜同多料Scon係合格的,其他甜食都唔錯撻皮都好脆唔係又硬又實嗰啲呢個價錢真係幾良心~仲有特別啲嘅茶選擇,service都好好環境好好,幽靜,坐得舒服,會再黎🥰

Scon係合格的,其他甜食都唔錯撻皮都好脆唔係又硬又實嗰啲

環境好好,幽靜,坐得舒服,會再黎🥰
一直都好想去位於金鐘亞洲協會香港中心的 AMMO ,除咗環境幽靜,特大落地玻璃窗邊位打卡好靚。特意兩星期前打電話預約,想要坐窗口位。原來遇正Dermalogica 護膚品牌,首度聯乘歐亞風味fusion餐廳AMMO,推出了「注水亮肌下午茶」,又有得食又有得拎。🍤🌯【鹹點】復古蕃茄海鮮沙律意式芝土西瓜野菌酥盒周打蜆湯配咸西班牙油條,呢個非常驚喜,油條好脆,吸收左周打蜆湯嘅精華。🍧🍬【甜品】芒果奇亞籽布丁,食一杯真係唔夠,果味香濃。哈密瓜吉士撻 雜莓啫喱雲呢拿馬卡龍英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬鬆餅牛油味好香,士多啤梨玫瑰醬真材實料。🍹🍸$438*/2位(另加$68*可品嚐 「Summer Breeze」雞尾酒或 「Berry Punch」 無酒精雞尾酒⭐️每位顧客均可獲贈 Dermalogica ( 注水亮肌體驗套裝乙份*價值$256(套裝包括循環注水補瀑精華 3ml、強效多種維他命再生面膜 15ml 及$100產品現金券🗓供應日期:2022 年 5 月 1 日至 6 月 30 日時間: 每天 下午 3 時至 6 時與朋友一邊拍照一邊食下甜品傾偈,就這樣坐了兩個半小時。

🍤🌯【鹹點】
意式芝土西瓜

🍧🍬【甜品
芒果奇亞籽布丁,食一杯真係唔夠,果味香濃。
英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬
鬆餅牛油味好香,士多啤梨玫瑰醬真材實料。

🗓供應日期:
2022 年 5 月 1 日至 6 月 30 日
時間: 每天 下午 3 時至 6 時

與朋友一邊拍照一邊食下甜品傾偈,就這樣坐了兩個半小時。
❀ AMMO #金鐘 ❀❗️金鐘世外桃源 高貴典雅餐廳下嘆下午茶❗️——————————————————再次到訪呢間隱世意日高尚風餐廳😍位於亞洲協會香港中心,餐廳裝修高貴典雅,仲要有三面落地玻璃,好似比叢林包圍着,成個世外桃源咁。最近與護膚品品牌Dermalogica 合作「注水亮肌主題下午茶 $438/2位」,即日起至6月30日供應!喺呢個環境下嘆high tea真係幾chill,仲有護膚品送添😆!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 注水亮肌主題下午茶 $438/2位每日下午3時至6時供應,提供4款鹹點、4款甜點同鬆餅。另可+$68加配冧酒雞尾酒或無洒精雞尾酒🥂。.♥ 復古蕃茄海鮮沙律♥ 意式芝士西瓜♥ 野菌酥盒♥ 周打蜆湯配咸西班牙油條.♥ 芒果奇亞籽布丁♥ 哈密瓜吉士撻♥ 雜莓啫喱♥ 雲呢拿馬卡龍.♥ 英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬.整體鹹甜點都比較健康,食完都唔會覺得膩。雖然款式唔算好特別,但有得喺呢個環境同朋友嘆吓都唔錯☺️當中嘅芒果奇亞籽布丁令我印象幾難忘,椰香味好重!另外,食下午茶我最重視嘅就係個鬆餅,雖然只係得原味,但口感唔錯。.♥ 每位附送一杯咖啡/茶可以喺眾多茶葉當中選取一款。另加$
❀ AMMO #金鐘 ❀
❗️金鐘世外桃源 高貴典雅餐廳下嘆下午茶❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 注水亮肌主題下午茶 $438/2位
或無洒精雞尾酒🥂。

♥ 復古蕃茄海鮮沙律

♥ 雜莓啫喱
♥ 雲呢拿馬卡龍

♥ 英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬

♥ 每位附送一杯咖啡/茶
可以喺眾多茶葉當中選取一款。
另加$68可品嚐 「Summer Breeze」 雞尾酒或「Berry Punch」 無酒精雞尾酒🍹。
Cocktail係幾靚但就一般,覺得唔需要特別加錢。

☞ 另外每人仲可以得到Dermalogica 注水亮肌體驗套裝🥰
——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 4.4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
喺呢個環境度食下午茶真係唔錯,喂可以放鬆心情同朋友唱所欲談😆雖然下午茶嘅食物唔算多或者特別,但價錢合理,仲送埋護膚品!佢哋定期會同唔同嘅品牌合作,去之前可以再留意吓!
平時好憎啲post濫用隱世二字 求其喺個工廈到都隱世🫠今鋪真係自己都想用 位於亞洲協會香港中心前身為英軍軍火庫 唔講真係唔知有幢咁嘅嘢 仲要收埋咗間咁靚嘅餐廳 三面落地玻璃 環境清幽 .𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗪𝗲𝗲𝗸 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁($𝟭𝟵𝟴)🤍𝗦𝗽𝗮𝗻𝗶𝘀𝗵 𝗦𝗲𝗿𝗿𝗮𝗻𝗼 𝗛𝗮𝗺 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬Serrano ham食落同Parma ham好似但比較鹹同重肉香多啲 搭配蘋果幾特別!個人覺得好食過配哈蜜瓜😂係個小驚喜另外有火箭菜同合桃 淋上蜜糖油醋汁成個沙律感覺清新輕盈 不錯🤍𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀 𝗖𝗲v𝗶𝗰𝗵𝗲(+$𝟰𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲/𝟭𝟬八爪魚切成薄片 但口感偏硬🫠配料有椰菜絲 番茄粒 橄欖 薄餅塊 口感唔係特別夾 個汁比較稀 味道普通要加錢但呢個質素就真係少失望🥲🤍𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗦𝗰𝗼𝘁𝗰𝗵 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗙𝗶𝗹𝗹𝗲𝘁 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬三文魚冇太多調味 主要靠忌廉汁肉質算嫩滑 魚味合格 另外有三隻蜆肉忌廉汁撈咗啲韮蔥絲 淡淡嘅奶香 入口creamy🤍𝗙𝗲𝘁𝘁𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗲 𝗣𝗼𝗺𝗼𝗱𝗼𝗿𝗼 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬用鮮番茄打

平時好憎啲post濫用隱世二字 求其喺個工廈到都隱世🫠
今鋪真係自己都想用 位於亞洲協會香港中心
前身為英軍軍火庫 唔講真係唔知有幢咁嘅嘢
仲要收埋咗間咁靚嘅餐廳 三面落地玻璃 環境清幽

Serrano ham食落同Parma ham好似
但比較鹹同重肉香多啲 搭配蘋果幾特別!
個人覺得好食過配哈蜜瓜😂係個小驚喜

用鮮番茄打成嘅醬汁 係真係鮮番茄味 唔係茄汁味😂
但都係鍾意多啲味道層次多啲
闊條麵彈牙掛汁 偏硬少少
加埋mozzarella一齊入口先比較接受到

🤍𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬
其實個配搭幾夾 雪糕嘅咖啡味同brownie嘅味都唔錯
但敗筆喺個brownie到
真係太硬 太甜 同極度痴牙
另外有煉奶(?) 都只係個擺盤 完全唔需要落

🤍𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗪𝗶𝗹𝗱 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬
就係一個普通嘅sorbet同生果粒
Ok好食但冇咩特別

整體嚟講食物中規中矩 可能因為special menu都有關
餐廳唔算大 但勝在環境靚 高樓底 比人感覺通透舒服
特別想讚服務態度真係好好!💯
職員恭敬有禮 換碟收碟都好殷勤 拍得住好多高級餐廳
所以成個用餐體驗唔錯 會想再訪 可能試下其他菜式
2022-05-20 452 瀏覽
今次約左3位靚媽去食afternoon tea好彩其中一位靚媽一早打去訂位訂位可以提早book到梳化位置坐(不過餐廳方面都係話視乎實際情況安排的)最後我哋4個靚媽成功坐到窗邊梳化位置我哋4個叫左 2 set tea set$438/2加一 再加送每人一套美肌試用套裝舒舒服服嘆了一個下午試左tea set :風景大於味道不過都可以一試 有好多唔同種類甜品咸點食印象深刻反而係d茶 好好飲 我飲茉莉花茶食物評分:(5為滿分)價錢:$438/2加一 再加送每人一套美肌試用套裝Ps:下午茶set 會成日唔同 最好打去餐廳問吓先
今次約左3位靚媽去食afternoon tea

為滿分)
價錢:$438/2加一 再加送每人一套美肌試用套裝

Ps:下午茶set 會成日唔同 最好打去餐廳問吓先

2022-05-19 425 瀏覽
lunch menu加$飲要左個chowder soup- okaychicken salad- okay 但多左d醬mains 要左個炸豬排(?)乾到痴左線 食唔到加錢叫左個和牛 正常好多加分位係個落地大破璃 隔離係個樹林otherwise 我覺得無野值得要我返黎
lunch menu

加錢叫左個和牛 正常好多

加分位係個落地大破璃 隔離係個樹林
otherwise 我覺得無野值得要我返黎
2022-05-17 349 瀏覽
母親節前夕提早同媽咪慶祝我哋去咗一間環境好靚嘅餐廳佢位於金鐘半山腰坐喺落地玻璃窗前 望住清幽嘅叢林真係好寫意🥰🥰叫咗夏日限定tea set食物質素唔錯 周打蜆湯、芒果奇亞籽布丁、雜莓啫喱、雲呢拿馬卡龍…都係我特別喜愛的連唔太食甜野嘅媽咪都讚呀~!個set仲有小禮物送 係Dermalogica 注水亮肌體驗套裝全新循環注水補濕精華能即時為肌膚補濕💧連續不斷地為肌膚底層注水同時預防皮膚嘅水分蒸發及流失, 鎖緊水份食完美食再護膚~好正呀!🔸鹹點復古蕃茄海鮮沙律意式芝士西瓜野菌酥盒周打蜆湯配咸西班牙油條🔸甜品芒果奇亞籽布丁哈密瓜吉士撻雜莓啫喱雲呢拿馬卡龍英式鬆餅配凝脂忌廉及士多啤梨玫瑰果醬每位附送一杯咖啡/茶🏷價錢:$438/2 位 另加$68可品嚐 「Summer Breeze」 雞尾酒或「Berry Punch」無酒精雞尾酒一杯🔹禮品:每位顧客均可獲贈 Dermalogica 注水亮肌體驗套裝乙份價值$256 (套裝包括循環注水補濕精華 3ml、強效多種維他命再生面膜 15ml 及$100 產品現金券)供應日期:2022 年 5 月 1 日至 6 月 30 日時間:每天 下午 3 時至 6
母親節前夕提早同媽咪慶祝
我哋去咗一間環境好靚嘅餐廳
佢位於金鐘半山腰
坐喺落地玻璃窗前 望住清幽嘅叢林
真係好寫意🥰🥰
叫咗夏日限定tea set
食物質素唔錯
周打蜆湯、芒果奇亞籽布丁、雜莓啫喱、
雲呢拿馬卡龍…都係我特別喜愛的
連唔太食甜野嘅媽咪都讚呀~!
個set仲有小禮物送
係Dermalogica 注水亮肌體驗套裝
全新循環注水補濕精華能即時為肌膚補濕💧
連續不斷地為肌膚底層注水
同時預防皮膚嘅水分蒸發及流失, 鎖緊水份
食完美食再護膚~好正呀!

🔸鹹點

🔹禮品:

供應日期:2022 年 5 月 1 日至 6 月 30 日
時間:每天 下午 3 時至 6 時
2022-05-12 3165 瀏覽
隱世奢華的意日ғᴜsɪᴏɴ餐廳 • 𝔸𝕞𝕞𝕠✨• 最近與護膚品品牌 • 𝔻𝕖𝕣𝕞𝕒𝕝𝕠𝕘𝕚𝕔𝕒💦•合作,即日起至6月30日,推出左「 注水亮肌主題下午茶🫖 $438/2位 」。下午茶以ᴄɪʀᴄᴜʟᴀʀ ʜʏᴅʀᴀᴛɪᴏɴ sᴇʀᴜᴍ循環注水補濕精華為創作靈感☺️,提供一系列充滿水漾感和健康的精緻鹹甜點哦~ 𝔸𝕞𝕞𝕠 前身是英軍軍火庫💥,環境清幽,金碧輝煌,打卡一流,女生必愛🥰! 下午茶每日下午3時至6時供應,提供4款鹹點、4款甜點 和 每人1塊鬆餅粉,另可+$68加配冧酒雞尾酒或無酒精雞尾酒🍸。 鹹點有 蕃茄海鮮沙律、意式芝士西瓜、野菌酥盒 和 周打蜆湯配咸西班牙油條。 全部鹹食的味道都不錯😆,當中最愛濃郁惹味的周打蜆湯🍲,和鹹鹹的西班牙油條,很特別呀~ 甜點有 芒果奇亞籽布丁、哈密瓜吉士撻、雜莓啫喱 和 雲呢拿馬卡龍。 甜品的甜度不高😙,感覺健康又不甜膩呢! 芒果奇亞籽布丁🥭有香甜果香,好吃唷~ Summer Breeze 冧酒雞尾酒 和 Berry Punch 無酒精雞尾酒🍓,清新清爽~ 每位顧客更會獲得1伀 Dermalogica 注水亮肌體驗套裝(價值$256)💆🏻‍♀️,包含:,

每位顧客更會獲得1伀 Dermalogica 注水亮肌體驗套裝(價值$256)💆🏻‍♀️,包含:,循環注水補濕精華 3ml、強效多種維他命再生面膜 15ml 和 $100 產品現金券!! •

🍽 #=Ammo
🗝 #金鐘 正義道9號亞洲協會香港中心低層
2022-05-08
2022-05-10 459 瀏覽
今日嚟到呢度吃lunch~ 可以坐到窗口位,天氣好舒服啊!雖然呢度距離金鐘真係有一段距離,不過都值得行過來~ 好relax! 我都話我朋友叻叻,搵到呢一個相聚嘅好地方!Weekend lunch頭盤係Free flow~ 覺得最好食係蝦!其他嘅都冇乜特別呢個湯唔錯我覺得佢個steak整得幾好,好香!朋友揀咗龍蝦尾扁意粉甜品都係free flow另加$168/person 酒類都係free flow, 啱晒愛酒人士 估唔到呢度有一個咁舒服嘅地方!服務都唔錯,兩位男侍應哥哥都有禮貌!有機會嚟呢度試吓dinner~ 氣氛應該唔錯!

我都話我朋友叻叻,搵到呢一個相聚嘅好地方!

Weekend lunch

頭盤係Free flow~ 覺得最好食係蝦!
其他嘅都冇乜特別

呢個湯唔錯

我覺得佢個steak整得幾好,好香!

朋友揀咗龍蝦尾扁意粉

甜品都係free flow

2022-05-04 482 瀏覽
😆🌳位於金鐘正義道嘅AMMO靚得嚟仲有份恬靜休閒嘅氣質,雖然前身係英軍軍火庫,但完全冇歷史嘅戰火硝煙痕跡。擁有落地大玻璃,可以見到外面綠油油嘅園景,空間感十足!🍸 (~$328 pp) 📌Beginnings- Diver scallop cereal chowder (+$35) 🍲海鮮雜燴湯香味濃郁,而且都幾足料,仲有一條churros(食落比較似油炸鬼)作為配搭,淨係餐湯已經都幾飽肚😂 📌Entrees- Boston Lobster Risotto 🦞雖然隻碟好大好靚,不過食落整體份量好細🤥 米飯同番茄一齊煮,軟硬度適中,不過唔夠入味。龍蝦肉份量幾大好爽口,值得一讚👍🏻 📌Sweet ending- Homemade Matcha Tiramisu🍰 無論賣相同味道都唔似傳統嘅Tiramisu。口感有啲似蛋糕、麵包,中間夾雜住啲果仁脆脆,但冇咗忌廉軟滑,綠茶味偏淡,甜度適中🍵 ----------- Delightful lunch in AMMO! 🌳With a french casement and greenery view, it is a nice place fo
 -----------
 Delightful lunch in AMMO! 🌳With a french casement and greenery view, it is a nice place for both casual and special occasions. Super in love with the garden-themed ambience and tranquil vibe here👒 We started off our lunch with
📌a Diver scallop cereal chowder, which is so rich in flavour and smooth. It accompanies by a churro which actually tastes like the Chinese-styled deep-fried breadstick😂
 We had 📌Boston Lobster Risotto as our main dish but the amount is far from enough to satisfy a big eater like me🤭 Risotto is braised with Italian tomato but not flavourful enough. Lastly, we round off the meal with
📌 Matcha Tiramisu, even if it doesn’t look & taste like one. It is airy and all combined at the right sweetness. Overall I have a great dine-and-wine experience here! Looking forward to revisiting and trying more dessert next time. (Maybe the afternoon tea set) 🫖😌