位於Soho的比利時酒吧Belly and the Beer全場有36款生啤,Happy Hour至每晚九時,最平$58便有杯生啤!除了啤酒,他們也和The Old Man合作供應幾款cocktails on tap,同樣也是超好喝的🍸😆.Beer Tasting Platter $198貪心的我們選了Beer Tasting Platter,一次便可試六款味道的啤酒!員工對啤酒非常熟悉,向我們推介了多款fruity的啤酒!當中有一款更是以菠蘿包製成,非常特別!個人亦非常推介23 Neon Mango Pomelo Cider,芒果味的cider清爽又不會太甜🥭.Gin Guava Cocktail $88.Passion Fruit Spritz $88與The Old Man collab的cocktails絕對不會令人失望!以相宜的價錢喝到高質的cocktails真開心🍸✨.Shrimp Croquette $78 .Mussels w/ Belgian Frites $198/300g.Flemish Beef Stew w/ Belgian Frites $228酒吧亦供應主

.Beer Tasting Platter $198

.Gin Guava Cocktail $88
.Passion Fruit Spritz $88

.Shrimp Croquette $78

酒吧亦供應主食、青口和多款小食🍴 來自法國的青口雖然size較細,但勝在口感一流,推介配cream sauce😆 而牛肉特別之處是以黑啤燉製,肉質軟腍吃起來帶微微啤酒香~
上星期六有萬聯對旁述足球賽⚽️,搵間酒吧睇下波👋🏻😂今次嚟到中環Belly and the Beer🍻呢度有36款手工啤酒🤭🤩,上至花香、果香,下至麥香或酒精感較重黑啤,選擇多樣而味道到位🫶🏻😂估下咩味都幾好玩食物高質,難怪店內座無虛席,而且越坐越熱鬧😎❥Fresh Mussel Combo [$298]Fresh Mussels 300 grams + Belgian Fires + 2 drinks from the menu✧🝮Fresh Mussels青口雖然係BB size但口感嫩滑,白汁CREAMY配以洋蔥同蒜粒加持,味道很可以🙌🏻😻🝮Belgian Fires薯條炸得香脆,配蛋黃醬同茄汁,各有風味;後來忽發奇想用嚟點青口個白汁,又幾好食喎🫶🏻😂🝮跟餐試咗兩款啤酒:No. 15 Siruisse Black [$138] 朱古力味,有趣🤎No. 31 Kaiser Kolsh [$98] 八香果味,清新之選💛.❥Chicken Wings [$88]🐓外皮煎得香脆,內裡仍然嫩滑.❥Tasting Platter [$198]設有試飲套餐🌀,可以一次過試6款,今次試咗:No.7

食物高質,難怪店內座無虛席,而且越坐越熱鬧😎

❥Fresh Mussel Combo [$298]

🝮Fresh Mussels

🝮Belgian Fires

🝮跟餐試咗兩款啤酒:
No. 15 Siruisse Black [$138]
朱古力味,有趣🤎
No. 31 Kaiser Kolsh [$98]

八香果味,清新之選💛
❥Chicken Wings [$88]

🐓外皮煎得香脆,內裡仍然嫩滑
❥Tasting Platter [$198]

設有試飲套餐🌀,可以一次過試6款,今次試咗:
No.7 Veddett Blond ~傳統啤酒味道💛
No.10 Baptist WIT~ 帶點微苦,但苦而不澀🤍
No.26 Edeweless ~ 陣陣花香味後勁,味道優雅✨

No 9. Wheat Yuzu ~ 柚子味配合柚子皮後勁,味道有層次🧡
No 5. Paljas Saison ~ 柑橘味主體,伴隨微妙胡椒味後勁😋
No 14. Vicaris Triple Gueze ~ 西柚味,又WORK喎🤝🏻😹

💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️整體喜歡指數:❤︎︎❤︎︎❤︎︎❤︎︎❤︎︎🈵
2024-03-02
  • Fresh  mussel s  combo
  • Tasting  platter  of  beers
1K
2024-02-27 114 瀏覽
忙完一整日嘅工作雖然好想快d返屋企休息但係休息之前一定要令自己暢快一下飲返杯啤酒慰勞一下自己先! Fresh Blue Mussels w/ White wine sauce 充滿鮮味嘅藍青口配搭白酒青口肉雖然唔算大但鮮味100分加入白酒煮香後 為鮮味增添多份甘甜配埋新鮮炸起嘅粗薯條脆卜卜好惹味 配埋啤酒perfect! Shrimp Croquette以蝦肉做餡嘅Croquette外層炸成金黃色入口唔會好油膩又酥脆內裏蝦肉餡好creamy整體香脆鹹香 同樣係送酒之選Popcorn chicken Bites爆谷炸雞粒炸得好脆卜卜炸漿唔會好厚身內裏雞肉juicy鹹香配上特製sauce酸酸甜甜 減低油膩感Meatballs w/ Homemade Mashed Potatoes大大粒肉丸配搭蕃茄醬同自家製薯蓉肉丸帶點香草香 唔會過乾身加上新鮮香甜蕃茄醬開胃又唔會膩自家薯蓉好香滑入口充滿陣陣薯香同牛油香氣Tasting PlatterBelly and the Beer入面可以選擇嘅draft beer 款式都好多!而好似我有選擇困難症嘅大家可以揀呢set tasting platter
忙完一整日嘅工作雖然好想快d返屋企休息
但係休息之前一定要令自己暢快一下
飲返杯啤酒慰勞一下自己先!

充滿鮮味嘅藍青口配搭白酒
青口肉雖然唔算大但鮮味100分
加入白酒煮香後 為鮮味增添多份甘甜
配埋新鮮炸起嘅粗薯條
脆卜卜好惹味 配埋啤酒perfect!

Shrimp Croquette

自家薯蓉好香滑
入口充滿陣陣薯香同牛油香氣

Tasting Platter
入面一共可以自選6款各150ml draft beer
今次由店員幫我揀6款比較fresh帶果香嘅draft beer
一次過試晒後最鍾意係BREER BOLO BAO IPA
雖然唔係真係有菠蘿包嘅味但菠蘿味好fresh!

DOCHTER VAN DE KORENAAR

Tasting  platter
Tasting  platter
  • Tasting Platter
2024-02-19 75 瀏覽
酒吧位於蘇豪區,有大量各具特色嘅啤酒選擇,店員非常友善,好熱情咁介紹唔同款嘅啤酒比我地🍻 Mussels (500g) 藍青口由法國直送,有三個唔同重量選擇,粒粒鮮甜飽滿,配搭四款自選醬汁,小編揀咗cream sauce,每隻青口都沾滿醬汁,配上大大份即叫即炸粗薯條,不錯呢🍽️Chicken Wings 雞翼一份有八隻,表面炸至金黃香脆,加入香草調味,令味道更具層次,內裹嫩滑多汁,佐酒一流✨Meatball in Tomato Sauce 肉丸口感偏軟綿,味道唔算好香濃,配上酸甜番茄醬汁,非常開胃✨Fish and Chips 外層鬆脆可口,炸香後仍然可以保留原有肉汁同埋嫩滑口感,旁邊更附上大大份薯條,點上他他醬或番茄醬,減低炸物油膩感,夠曬滋味🤩Beer Tasting Platter如果諗唔到試邊款酒嘅話,可以不妨考慮tasting platter,可以自選六款啤酒~ 店員當日為我地推薦左幾款黎自比利時、法國嘅啤酒,每款各有特色,一次過試曬白啤、黃啤、黑啤🍻

Mussels (500g)

Chicken Wings

Meatball in Tomato Sauce

Fish and Chips

Beer Tasting Platter
2024-02-11 65 瀏覽
最近我喺蘇豪區搵到間酒吧,老闆是比利時人,引入多款比利時啤酒,而酒龍頭更多達36個,數量之多相信獨一無二除啤酒外,亦提供多款比利時小食和主食,絕對係放工放假過嚟chill吓嘅好地方🍴Fresh Blue Mussels with Belgian Frites and dip sauce - 新鮮藍青口,餐廳直接從法國進口,體積雖然偏細,但鮮味無比,肉質嫩滑。我哋點選了以比利時啤酒做嘅醬汁,陣陣啤酒香氣!另外配上薯條,即叫即炸,香脆可口!🍴Flemish Beef Stew served with Belgian Frites- 比利時燉牛肉,用上比利時黑啤慢煮烹調,牛肉燉得軟腍,盡吸啤酒香氣,香醇美味!另外店員知道青口已跟了一份薯條,提議我哋轉pasta,避免重複,非常細心!🍴Chicken wings - 脆炸雞翼,雞皮炸得香脆,入口嫩滑juicy,面頭灑滿黑椒粉和鹽,食落非常惹味!🍴Meatballs in Tomato Sauce - 餐廳自家製肉丸,大大粒有咬口,配上蕃茄醬,酸酸甜甜,非常開胃!Beer Tasting Platter -🍻La Chouffe Belgian

另外配上薯條,即叫即炸,香脆可口!

🍴Chicken wings

🍴Meatballs in Tomato Sauce
Beer Tasting Platter -
🍻La Chouffe
Belgian Strong Blonde Ale 8.0%
🍻Boon Lambiek
Lambic Style Sour Aged 2yrs 6.5%
🍻Paljas Saison
Belgian Saison style 6.0%
🍻Brusseleir
Strong Belgian style Black IPA 8.0%
🍻Duvel 666
Belgian Pale Ale 6.6%
🍻Baptist Wit
Award Winning Traditional Belgian Witbier 5.0%

🍺Zinnebir
Belgian Pale Ale, hints of Apricot and orange 5.8%
🍺Calvados
Calvados barrel aged Belgian Strong 10.5%

位於𝐬𝐨𝐡𝐨區的這家𝐛𝐚𝐫只要沿扶手電梯一直往上爬然後轉左就到,設有電視可以直播球賽,氣氛超好⚽️這天我們趁𝐫𝐮𝐠𝐛𝐲 𝐬𝐞𝐯𝐞𝐧來湊熱鬧,光顧的人果然絡繹不絕🎉——— ✤ 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫|$𝟏𝟗𝟖一次過可以試勻𝟔款𝟏𝟓𝟎𝐦𝐥的啤酒,黑啤白啤一應俱全,保證總有一杯合你心意🍺店員對所有𝐛𝐞𝐞𝐫都瞭如指掌,總會𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡到最適合你的一杯。✤ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬|$𝟔𝟖略嫌調味未夠,不過𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐫𝐞搭夠,熱辣辣的雞翼一咬爆油✤ 𝐏𝐨𝐩𝐜𝐨𝐫𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧|$𝟔𝟖炸得酥脆透徹的雞粒同樣也是送酒的𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡🍗✤ 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐦𝐚𝐬𝐡𝐞𝐝 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨|$𝟏𝟗𝟖自家製肉丸真材實料,紮實口感之餘不會鬆散;蕃茄𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞吃到一顆顆蕃茄蓉好𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠🍅;搭配綿密𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲帶少許香草調味的薯蓉🥔。✤ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬|$𝟏𝟗𝟖 (𝟑𝟎𝟎𝐠)推薦𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞‼️𝐌𝐢𝐧𝐢一口𝐬𝐢𝐳𝐞的藍青口帶有濃厚的海鮮風味,鮮嫩無比!奶油與白酒的結合帶出豐富的層次感,口感豐富滑順,細膩而濃稠,上乘之作(還配有新鮮炸起的薯條🍟
———
✤ 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫|$𝟏𝟗𝟖

✤ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬|$𝟔𝟖
略嫌調味未夠,不過𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐫𝐞搭夠,熱辣辣的雞翼一咬爆油

✤ 𝐏𝐨𝐩𝐜𝐨𝐫𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧|$𝟔𝟖

🍟)
2024-03-23 6 瀏覽
✨BEER TASTING PLATTER啤酒選擇多達三十多款 可以喺當中揀六款一set可以試到咁多款 啱晒啲心多多嘅人 但最後我都係揀唔到 所以請店員幫我揀😆1. LACHOUFFE 飲落較清爽 麥味濃 帶甘6. TARAS BOULBA 入口味淡 後勁十足慢慢滲出濃濃麥香 帶甘苦9. WHEAT YUZU易入口 味道清香 帶淡淡果香 13. MONKS CAFE RED ALE入口味道帶微酸 慢慢帶出甜味 感覺幾清爽 六杯之中個人最鐘意呢款21. DARTY BASTARDS PILS六款當中相對較清淡 帶麥香甜味18. PASSION FRUIT SPRITZ熱情果味突出 酸甜清香✨Chicken Wings一份有八隻 雞翼焗得外脆內軟 仲有少少肉汁 加左香草作調味 香口惹味✨Meatballs in Tomalo Sauce自家製肉丸 質感鬆軟 有淡淡肉香配上酸酸甜甜蕃茄醬 幾開胃✨Fresh Blue Mussels with Belgian Friles and dip sauce 有四款口味供選擇 分別係比利時啤酒 白酒 奶油同番茄 今次揀左較清爽嘅白酒汁 新鮮藍青口
✨BEER TASTING PLATTER

白酒 奶油同番茄 今次揀左較清爽嘅白酒汁
新鮮藍青口 較細隻但肉都幾肥嘟嘟
味道鮮甜 冇沙 配搭白酒汁清香 簡單好味
配菜跟左粗薯條 炸得香脆可口

✨Flemish Beef Stew served with Belgian Frites
牛肉加入左Delirium Nocturnum黑啤酒燉煮
牛肉肉質腍滑鬆軟 醬汁帶微甜 夠晒入味
配菜跟左粗薯條同沙律 整體唔錯

總結:食物唔錯 飲品酒類選擇多
環境正常氣氛唔錯 服務好 價錢合理
2024-03-15 5 瀏覽
Happy Friday 總是想喝一杯,SOGO區內的Belly and the Beer, 滿架的on tap啤酒閃爍著誘人的金黃🍺💫 啤酒嘅種類多得驚人,我這種心大心細的,最好就是叫一份Beer Tasting Platter!Beer Tasting Platter :一份「Beer Tasting Platter」在手,六款精釀啤酒🍺TARAS BOULBA酒體輕盈,微微的苦味在舌尖跳躍,猶如初戀的心動🍺WHEAT YUZU少女的柚香,清新撲鼻,每一口都是春天的氣息。🍺BAPTIST WIT麥香中帶著溫柔的甜,就像被陽光擁抱。🍺LACHOUFFE淡雅的果香,絲絲入扣,讓人忍不住一再啜飲。🍺BRUSSELEIR濃郁而複雜,像是夜晚的低語,沉醉其中。🍺CALVADOS蘋果釀造的醇香,每一口都有著淡淡的秋意。唔好以為剩係得啤酒,呢度嘅小食都好有特色,而且性價比仲好高!🔸Popcorn Chicken Bite酥脆外衣,裹著鮮嫩雞肉,一口一個,停不下來🔸Bitterballen荷蘭肉丸子,估唔到香港都食到!濃郁的肉汁在嘴裡綻放,每一口都是滿足🔸Vol Au Vent with Belg

Beer Tasting Platter :

🍺TARAS BOULBA
酒體輕盈,微微的苦味在舌尖跳躍,猶如初戀的心動
🍺WHEAT YUZU
少女的柚香,清新撲鼻,每一口都是春天的氣息。
🍺BAPTIST WIT
麥香中帶著溫柔的甜,就像被陽光擁抱。
🍺LACHOUFFE
淡雅的果香,絲絲入扣,讓人忍不住一再啜飲。
🍺BRUSSELEIR
濃郁而複雜,像是夜晚的低語,沉醉其中。
🍺CALVADOS
蘋果釀造的醇香,每一口都有著淡淡的秋意。

🔸Popcorn Chicken Bite
酥脆外衣,裹著鮮嫩雞肉,一口一個,停不下來

🔸Bitterballen

🔸Vol Au Vent with Belgian Frites
雞肉蘑菇白汁,聽說是波蘭傳統小吃!搭配經典比利時薯條,簡直是完美的組合

🔸Fresh Blue Mussels with White Wine Sauce
法國直運的藍青口,肉質鮮甜,洋蔥白酒醬汁更是點睛之筆,讓海鮮的鮮美與酒香完美融合

2024-03-04 6 瀏覽
點樣食推介✨⭐️比利時啤酒專門店⭐️🌟happy hour到9pm🌟⭐️中環酒吧⭐️Belly and the Beer 地址:中環蘇豪伊利近街21號地舖🍖Beer Tasting Platter (6x 150ml) $198 (8/10)首先佢哋每一日嘅HH係到9點!每杯啤酒$58起,連野食都有HH架👏🏻依度嘅draught beer有成36款咁多😂,大部分都係比利時進口!其他地方飲唔到(⊙ω⊙),花心嘅我第一次黎都係揀tasting platter可以自選6款啤酒,一口氣試曬9、19、20、21、23、28,其實每款都易入口又好飲,當中23號嘅neon mango pomelo cider就係楊枝甘露味啤酒!好香芒果味🫶🏻,28號嘅whisky sour banana cocktail嘅香蕉味係新鮮香蕉香而唔係人工味,超級impressed🤔,真心好值得大家試下🍖Belgian Frites $48HH (7.5/10)夠脆,配酒一流🍖Shrimp croquette $58HH (7/10)蝦味可樂餅🍖Beef croquette $58HH (7/10)牛肉可樂餅,入面d薯蓉係好綿密
點樣食推介✨

⭐️比利時啤酒專門店⭐️
🌟happy hour到9pm🌟
⭐️中環酒吧⭐️

Belly and the Beer
地址:中環蘇豪伊利近街21號地舖

impressed🤔,真心好值得大家試下

夠脆,配酒一流

蝦味可樂餅

🍖Beef croquette $58HH (7/10)
牛肉可樂餅,入面d薯蓉係好綿密嘅

🍖Chicken and Mushroom in white cream sauce $198 (7.5/10)
除左雞胸肉同蘑菇之外,配料仲有肉丸,仲可以選擇要意粉/薯蓉/薯條

🍖Mussels -cream sauce 300g $198 (7.5/10)
cream味濃郁,新鮮好食🫶🏻

回頭指數:🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

人均:$100-300
服務:(7.5/10)
2024-02-05 29 瀏覽
餐廳有大電視,好多人都黎睇足球比賽,氣氛特別好。行入啲,仲有private room,可以玩飛鏢,開小型party! Fresh Blue mussel鮮甜無比,細細粒肉,所以特別嫩。有幾款Sauce可以揀,店員推介cream sauce 係最滋味,但又不會蓋過青口的鮮味。好大煲,300g ,熱辣辣,夠新鮮,兩個女仔都輕鬆都食得晒!Beef stew慢煮牛肉煮得冧,而且juicy,配上自家調配醬汁,特別美味,好想叫碗白飯撈汁食。仲有不少薯條🍟,店員更比多款Belgium sauce 我地試,係粉紅色,味道似千島醬,比茄汁更好味。Chicken wings8隻雞翼,有香草調味,酥脆可口。Passion Sour Fruity嘅啤酒,一開始會有少少酸,之後會有甜味,好開胃,而且唔會好多汽,好快飲晒一大杯,幾適合女孩子飲。Gin Guava番石榴味突出,aftertaste就有gin慢慢滲出~ 餐廳有好多款啤酒,如果有選擇困難症,可以向店員查詢,佢地會比advice 你~

Fresh Blue mussel

Beef stew

Chicken wings
8隻雞翼,有香草調味,酥脆可口。

Passion Sour

Gin Guava
番石榴味突出,aftertaste就有gin慢慢滲出~

2024-02-03 50 瀏覽
位於SOHO區伊利近街的 「Belly and the Beer」是一家非常人氣主打比利時手工啤酒的餐廳,一入門口已見大量on tap啤酒選擇,另外仲設有多款比利時特色食品和小食,啱晒一邊飲酒一邊食,我們星期六夜晚嚟到全場爆滿,非常有氣氛🍺🍻手工啤酒非常多選擇,唔知飲咩好?最好諮詢店員,佢哋會因應你嘅喜好,例如酒精濃度、甜啲、酸啲、入口比較苦等等,為你作出推介,我哋今日一共飲咗四杯,酒精濃度和入口嘅味道各有不同,每杯都很適合我們,非常好介紹👍🏻👍🏻🍺Duvel 666 Belgian Pale Ale 6.6 % 🍺Baptist Wit Award Winning Traditional Belgian Witbier 5 %🍺James De Bois Strong Belgian Blonde Tripel 9%🍺Edelweiss Austrian Weissbeer 4.9 %🐮▪️Flemish Beef Stew served with Belgian Frites 比利時名菜燉牛肉,用Delirium Nocturnum 黑麥啤調製嘅醬汁,超級香濃,牛肉燉得軟腍而且非常

🍺Duvel 666
Belgian Pale Ale 6.6 %

🍺Baptist Wit

🍺James De Bois

🍺Edelweiss
Austrian Weissbeer 4.9 %

比利時名菜燉牛肉,用Delirium Nocturnum 黑麥啤調製嘅醬汁,超級香濃,牛肉燉得軟腍而且非常入味,配合香滑嘅薯蓉,吸收了牛肉醬汁之後非常之惹味,還有清新嘅椰菜絲沙律,這道道菜是必食之選

🌟▪️Fresh Blue Mussels with White Wine sauce
藍青口每星期從法國直接入口,這個品種size細,但肉質極度鮮甜,我們點了洋蔥白酒醬汁,能夠令青口更加香甜,配上新鮮香脆即炸粗薯條,亦是食比利時菜必點嘅地道食物

🐓▪️Chicken Wing 8pcs
炸雞翼,亦是飲啤酒嘅最佳拍檔 ,每份有八隻非常抵食,每隻大大隻,炸至雞皮香脆味道充滿香料和鹽香,肉質軟嫩Juicy,完全食唔停口

🥜▪️Mixed Nuts
最傳統嘅雜錦Nuts ,最鍾意有大量鹽香花生和青豆,送啤酒唔絕對唔可以冇咗佢地🥜

• Duvel 666
  • Flemish Beef Stew served with Belgian Frites
  • Chicken Wing
Fresh Blue Mussel wit Belgian Frites and dip sauce (300g): we chose Cream Sauce, super indulgent with fries🍟 Chicken Wings (8pcs) $68: simply delicious🤤 freshly deep-fried & seasoned with salt and pepperFish n Chips $218: Fried Sole Fillet serve with mashed potatoes and homemade tartare sauceBeef croquette 100g $58: Did not expect minced beef croquette can be such heart-warming & filling🤗 best with mustard!🍻Beer Tasting Platter $198Paljas SA Taras Boulba Wheat Yuzu Icy Lotus IPA Pas

Chicken Wings (8pcs) $68

Mango Cider

🍎 Apple Cider

🍊 Orange juice

2024-01-24 43 瀏覽
眾所週知蘇豪區有不少酒吧適逢假日肥妹約埋朋友仔黎Chill番下店內半開放式設計,以紅磚為牆身有超過30款啤酒選擇,款款都想試🤣啤酒龍頭上會不時轉換熟客頭像,好得意店員好熱情主動,且識廣東話同英文嫁!而且提供包場服務,肥妹當日去就有場Private Event ✾ Mussels (300g) $198有四款醬汁選擇,肥妹揀咗Cream Sauce醬汁濃稠度適中,每粒藍青口都沾滿醬汁濃濃奶香中帶點洋蔥清爽,唔會感到膩感藍青口粒粒飽滿鮮美,完全食唔停口❤️亦跟有炸粗薯條,除咗配蕃茄醬仲有沙律醬炸薯條沾沙律醬係好夾嫁!!✾ Chicken Wings $68雞翼大隻厚肉,炸至金黃香脆肉質依然嫩滑且多汁❤️調味剛剛好,唔需要額外沾醬✾ Meatball in Tomato Sauce $68肉丸大大粒,圓碌碌入口軟綿帶淡淡香料香味配上酸甜蕃茄醬汁好開胃✾ Mini Frikandel Sausages $48香腸炸至酥脆乾身,入口鹹香惹味好適合做佐酒小食,一啖香腸一啖酒🍺✾ Wheat Yuzu 7 Bridges $68呢款啤酒易入口,唔會太重麥味入口清淡中有點柚子清香微酸✾ Ne
眾所週知蘇豪區有不少酒吧
適逢假日肥妹約埋朋友仔黎Chill番下
店內半開放式設計,以紅磚為牆身
有超過30款啤酒選擇,款款都想試🤣
啤酒龍頭上會不時轉換熟客頭像,好得意
店員好熱情主動,且識廣東話同英文嫁!

✾ Mussels (300g) $198
有四款醬汁選擇,肥妹揀咗Cream Sauce
醬汁濃稠度適中,每粒藍青口都沾滿醬汁
濃濃奶香中帶點洋蔥清爽,唔會感到膩感
藍青口粒粒飽滿鮮美,完全食唔停口❤️
亦跟有炸粗薯條,除咗配蕃茄醬仲有沙律醬
炸薯條沾沙律醬係好夾嫁!!

✾ Chicken Wings $68
雞翼大隻厚肉,炸至金黃香脆
肉質依然嫩滑且多汁❤️
調味剛剛好,唔需要額外沾醬

肉丸大大粒,圓碌碌
入口軟綿帶淡淡香料香味
配上酸甜蕃茄醬汁好開胃

✾ Mini Frikandel Sausages $48
香腸炸至酥脆乾身,入口鹹香惹味
好適合做佐酒小食,一啖香腸一啖酒🍺

✾ Wheat Yuzu 7 Bridges $68
呢款啤酒易入口,唔會太重麥味
入口清淡中有點柚子清香微酸
✾ Neon Mango Pomelo Cider $68
呢款適合女仔👧🏻入口酸酸甜甜
帶濃濃果香,相當Refreshing

✾ Gin Guava Cocktail $88
香濃番石榴香氣撲鼻而來
入口都帶濃郁番石榴香味
酒味唔算突出,朋友仔鐘意呢款❤️
✾ Whisky Sour Banana Cocktail $88
呢款係店員推介,味道好特別
濃厚香蕉甜味中帶點微酸
尾調有淡淡Whisky 煙燻味
2024-01-18 47 瀏覽
中環高質啤酒熱點 Belly and the Beer位於伊利近街角落位置,係正酒吧林立蘇豪區但唔怕好似樓下卑利街咁嘈雜,無論晚飯定小酌一杯都係唔錯選擇!餐廳以比利時啤酒為主,入門口已經可以見到大量on tap啤酒選擇;食物方面除左最經典既青口同炸薯條,亦有好多款比利時特色小食同傳統菜式,好少係其他地方見到🇧🇪🔸Vol Au Vent with Belgian Fries比利時版Vol Au Vent將雞肉同菇菌放入白汁燜煮,配以炸薯條同椰菜沙律上碟。嫩滑雞肉同creamy白汁味道配搭和諧,亦可以將比利時最擅長既炸薯條沾滿醬汁,送啤酒無得輸😍🔸Fresh Blue Mussels with Belgian Beer Sauce青口由法國直送,可選擇3個不同重量及價錢。青口size唔大但每一隻都好新鮮,同比利時啤酒汁一齊煮更能提升本身鮮甜味🤤🔸Bitterballen / Mini Frikandel Sausages Bitterballen炸肉丸將燉煮過既牛肉炸至金黃,每一粒咬落去都係濃郁肉香;Frikandel係荷蘭比利時地區好受歡迎既小食,腸仔永遠都係啤酒最佳配搭✨🔸Beer T

🔸Beer Tasting Platter
客人可以自選6款啤酒組成platter,我地就交左俾專業店員幫我地挑選!6款啤酒味道各異,wheat beer/ brown ale /black IPA等,著名酒廠同小型酒廠出品都有,一個beer flight就可以體驗比利時歷史悠久既啤酒文化🍻
2023-04-29 572 瀏覽
下班時經過看到有新酒吧,同朋友入去試下服務員好nice,酒吧幾大好新,幾乾淨炎炎夏日先叫了比利時draft beer試下,紅色啤酒,好Fruity,沒什麼苦味,不過好凍好解渴之後仲點左個熱情果味的啤酒,也是好好飲。另外仲有好多一般酒吧有的紅白酒和whiskey ,價錢都係好親民因為唔肚餓,只試了一個肉丸和Rib Eye, 肉丸個蕃茄醬好好食Rib eye也不錯,推介另外仲有好多小食,有比利時香腸和雞翼,不過忘記拍照。除左飲酒,下次可以試埋食dinner。
下班時經過看到有新酒吧,同朋友入去試下
服務員好nice,酒吧幾大好新,幾乾淨
,不過好凍好解渴

Delirium Red

Rib eye也不錯,推介

Delirium Red