2022-08-26 330 瀏覽
😎 小編依個周末想去放鬆一下,專程搭去九龍城漫遊漫遊,首先去Blossom食晏。[ 亂闖試飲試食 ]🍽 炸軟殼蟹 配蟹肉飯 😋😋😋😋坊間好少見🦀炸軟殼蟹係配飯食,大部分都係配意粉,今次見到就即刻叫嚟試試。飯嘅面頭鋪咗少少蟹肉、蟹籽、芝麻、紫菜碎同飯素,唧咗少少沙律醬,整體同炸軟殼蟹伴埋一齊食,鹹香鹹香,係唔錯嘅!☺️ 仲有少醃蘿蔔同青瓜絲,可以消一消炸軟殼蟹嘅油膩感,亦附有哈蜜瓜同湯。🍰 提拉米蘇 😋😋😋😋😋提拉米蘇係小編最愛嘅口感,即係偏軟淋但又會唔成形,餅吸收晒咖啡,食落味道好濃郁,有咖啡嘅微澀同面頭吉士醬嘅甜👍🏻☕️ 泡沫珈琲 😋😋😋泡沫咖啡調配得還好,飲落奶味太重,唔係好飲到咖啡味。咖啡師可能忙得滯,似乎有啲失手。😅午餐 💵💵💵💵💵💵 約港幣$280/人💁🏻‍♀️ 今餐小編自己一個食得有啲豪同多 🙈 咖啡店一向好多食客幫襯,大家要有耐性等位。食物都有啲特色,都值得大家去開九龍城一試!

[ 亂闖試飲試食 ]

泡沫咖啡
2022-04-14
炸軟殼蟹 配蟹肉飯
2022-08-22 302 瀏覽
平日嚟真係超正, 又唔限時, 食下野望下街傾下偈影下貓(來自隔離間舖頭)...咁先係真正嘅悠閒生活。19/8 (五) 約 3PM 到, 可以揀位坐添, 坐門口望街最舒服。TIRAMISU: 想食BLOSSOM嘅TIRAMISU好耐架喇! 見咁多人介紹。雖然唔係食過最好味嘅TIRAMISU, 但都滿意, 起碼係即整, espresso味都重, 同埋唔係雪到硬晒嗰D。但如果係LADY FINGER而唔係海棉蛋糕就更好, 海棉蛋糕同mascarpone有點兒分離。 仲有就係唔覺有酒味。炸蕃薯條: 呢個係驚喜! 必食! 點/唔點醬都超好食, 甜甜地又唔會好硬, 粗度適中, 非常易入口。個醬有少少辣。食完tiramisu食蕃薯條非常滿足。好開心見到店員同顧客都對隔離隻貓咁友善, 隻貓入嚟涼冷氣zzz超搞笑, 成為偽貓店長。

炸蕃薯條
炸蕃薯條
2022-08-20 234 瀏覽
一個月內光顧了兩次,星期六的中午時間,剛好bar枱有位,同樣點的是野菜咖喱飯,味道跟上一次一樣好,不太辣,還點了泡沫咖啡,室內坐得舒適,員工態度親切又快手,加埋隻貓貓好可愛,好有日本feel。
2022-08-18 188 瀏覽
二次造訪.九龍城呢間日系cafe依然保持水準同同事平日lunch time 時段黎黎到比我哋坐咗近門口的小方桌Sofa 位自成一角,方便傾偈-今次我叫咗窩夫配炸雞厚窩夫香脆,蛋味香炸雞好有驚喜,牛油味好香,炸得剛好Set 仲有是令水果哈蜜瓜食完炸雞再食水果解膩-同事叫咗燒春雞配蕃薯條佢話雞調味好好,香草風味蕃薯條也炸得出色-最後我哋叫埋呢啲名物—Tiramisu 做今餐的總結呢度嘅Tiramisu 係比較濕潤同Creamy 咖啡味不算太濃,有淡淡酒香-地方不算大,但環境舒適入到黎好有日本cafe feel食物味道不錯,可以再來👍🏻
二次造訪.九龍城呢間日系cafe依然保持水準
同同事平日lunch time 時段黎
黎到比我哋坐咗近門口的小方桌
Sofa 位自成一角,方便傾偈
今次我叫咗窩夫配炸雞
厚窩夫香脆,蛋味香
炸雞好有驚喜,牛油味好香,炸得剛好
Set 仲有是令水果哈蜜瓜
食完炸雞再食水果解膩

同事叫咗燒春雞配蕃薯條
佢話雞調味好好,香草風味
蕃薯條也炸得出色

最後我哋叫埋呢啲名物—Tiramisu 做今餐的總結
呢度嘅Tiramisu 係比較濕潤同Creamy
咖啡味不算太濃,有淡淡酒香

地方不算大,但環境舒適
入到黎好有日本cafe feel
食物味道不錯,可以再來👍🏻
2022-08-13 173 瀏覽
呢間之前都有網評推介過tiramisu不過就 好/普通 各有今次又黎會一會tiramisusize算中大入落口咖啡粉不會咳到cream算滑但奶味不出有2層面包,中間有濕咖啡個人覺得有點過濕咖啡味不算出結: $68➕1 後$75size ok不過味道不算出眾要入到九龍城不值#tiramisu#blossom
呢間之前都有網評推介過tiramisu

不過味道不算出眾
要入到九龍城不值

#tiramisu
#blossom
九龍城的Blossom一直都居於Wishlist的首位,已經放置了好一段時間,終於都有機會來一嚐它們的人氣Tiramisu。或許九龍城區近年實在太多咖啡店,沒想到竟然不用排隊。坐的是我很喜歡的吧枱位置,能在用餐的同時一睹咖啡師沖調咖啡的風采。黑芝麻牛奶 HK$45牛奶賣相精緻,有水準拉花點綴了整杯飲品,黑白灰的配色真的很美。能夠喝到黑芝麻的顆粒感,選用了日本明治奶沖調,口感格外順滑,黑芝麻的味道非常濃郁,喝到底還有很多黑芝麻醬,如果能伴上一隻小匙作攪拌相信黑芝麻與牛奶能更進一步地融合起來,就不會浪費掉剩餘的黑芝麻。蘋果洛神花泡茶 HK$55托盤上有一小壺的茶和一隻印有波甚珈琲的杯子,整個很有儀式感。倒出來有陣非常香甜的果香,入口則沒有甜味,卻不太酸,很喜歡這個平衡的味道。喝的時候有陣淡淡的幽香,聞著令人很放鬆,讓身體調節成慢活的節奏。炸軟殼蟹伴蟹肉飯 HK$148 (加配牛油果+HK$20)原隻軟殼蟹很是吸引,炸得酥脆香口而且竟然有蟹膏!蟹肉飯一點也不馬虎,真的每口都能吃到滿滿的蟹肉,鮮味十足!另外更可以加配牛油果,牛油果和軟殼蟹這個也是不敗的配搭。很喜歡Blossom的定食套餐都會配
黑芝麻牛奶
黑芝麻牛奶 HK$45
蘋果洛神花泡茶 HK$55
炸軟殼蟹伴蟹肉飯
炸軟殼蟹伴蟹肉飯 HK$148 (加配牛油果+HK$20)
原隻軟殼蟹很是吸引,炸得酥脆香口而且竟然有蟹膏!蟹肉飯一點也不馬虎,真的每口都能吃到滿滿的蟹肉,鮮味十足!另外更可以加配牛油果,牛油果和軟殼蟹這個也是不敗的配搭。很喜歡Blossom的定食套餐都會配上一份時令水果,飲食均衡非常健康。
波甚湯咖哩飯定食
波甚湯咖哩飯定食 HK$128
Blossom的咖哩飯也是相當有名的一品,咖哩中包含很多野菜,有南瓜、蓮藕、菇菌、三色椒。米飯上撒了很多飯素,令味道變得更惹味,不過我認為有咖哩的話味道已經很足夠,飯素則可以省卻了。這亦讓我聯想起一間主打健康野菜的咖哩飯名店「坐忘」,已經好一段時間沒有去了,找天要看再嚐嚐那個味道。
提拉米蘇 HK$68
來到Blossom一定要試它們的提拉米蘇,頂層鋪滿一層薄薄的可可粉,那超厚的忌廉實在極為吸引,混合mascarpone cheese之後的質感幼細滑溜,手指餅沾滿了咖啡酒的味道,帶有香濃的酒香,發漲後口感鬆軟,綿密細緻,實屬高質。
2022-08-07
黑芝麻牛奶
波甚湯咖哩飯定食
提拉米蘇
九龍城區出名很多文青cafe最適宜想追求漫活生活的人光顧其中這間是bookmark很久的餐廳最期待試試人氣之選—— Tiramisu 🌟波甚秘製炸雞配窩夫零售價:$108厚厚的窩夫上配上鬆脆的炸雞而且炸雞份量十足 有手掌般的大小口感外脆内軟伴碟還有粒粒蜜瓜與沙律不怕太肥膩🌟軟殼蟹伴蟹肉飯零售價﹕$148原隻軟殼蟹非常吸晴而且軟殼蟹香脆可口另配上蟹籽、青瓜絲、沙律醬等口感完全不會單調食落很清新🌟 Tiramisu 零售價﹕$68個人認為有點overrated 但其質感味道也有值得讚的地方忌廉軟滑 咖啡味適中蛋糕亦十分濕潤入口即融味道:7/10環境:7/10性價比:7/10回頭度:6/10
九龍城區出名很多文青cafe

🌟軟殼蟹伴蟹肉飯
零售價﹕$148

原隻軟殼蟹非常吸晴
而且軟殼蟹香脆可口
另配上蟹籽、青瓜絲、沙律醬等
口感完全不會單調

軟殼蟹伴蟹肉飯
Cappuccino
  • 炸軟殼蟹伴蟹肉飯
2022-07-10 347 瀏覽
港鐵宋皇臺站啟用快一年了,窩夫日前才初次乘港鐵去九龍城覓食。經宋皇臺站B3出口步行約兩分鐘便可到達Blossom,端午節假期當天下午12時35分左右可即入座,不用等位實在太好了。主食有八款選擇,窩夫的心水有兩個,分別是炸軟殼蟹蟹肉飯和波甚秘製炸雞窩夫,最後選了前者。其實窩夫最想試的是提拉米蘇,不過那天只得一個人吃不到那麼多。下次也要試網友推介的咖啡。窩夫的炸軟殼蟹蟹肉飯($148) 來了,賣相相當不錯。來個炸軟殼蟹蟹肉飯的特寫,炸軟殼蟹原隻上更加上鏡。軟殼蟹裡面有很多蟹膏,配上蟹肉和蟹籽,叫窩夫吃得津津有味。炸軟殼蟹蟹肉飯配的味噌湯味道亦不錯。哈密瓜十分香甜。窩夫離開前,坐在吧檯前的客人相繼離座,讓窩夫可以看看咖啡師工作的地方,留意到架上的Hello Kitty招財貓嗎?

下次也要試網友推介的咖啡。
炸軟殼蟹蟹肉飯

窩夫的炸軟殼蟹蟹肉飯($148) 來了,賣相相當不錯。
炸軟殼蟹蟹肉飯

炸軟殼蟹蟹肉飯配的味噌湯味道亦不錯。

哈密瓜十分香甜。

2022-06-03
2022-07-07 276 瀏覽
九龍城 美食一向都多近年仲開左唔少cafe好多都IGable 今次bookmark 左blossom簡約裝修仲有我最愛既Tiramisu 😋🔆TIRAMISU $68Size 比預期大件厚厚香滑既cream cheese上面灑滿可可粉好似快要跌落碟咁再加上浸過咖啡及酒既手指餅有多層次嘅感受而且唔係間間都會落酒🔆窩夫配海鹽雪糕 $98呢個係另一款推介食品熱🔥 香脆鬆軟既窩夫🧇配上海鹽雪糕另外仲有焦糖香蕉。士多啤梨🍓食唔停口🔆牛奶珈琲(Iced +$5)$45絕對有驚喜雖然唔會質疑咖啡質素但叫左杯latte 色水好似太淡都打左個突飲完 有陣咖啡果香絕對唔會失望另外仲有包裝咖啡☕️係屋企都可以有好享受😎
九龍城 美食一向都多

🔆窩夫配海鹽雪糕 $98
呢個係另一款推介食品
熱🔥 香脆鬆軟既窩夫🧇
配上海鹽雪糕
另外仲有焦糖香蕉。士多啤梨🍓
食唔停口

絕對唔會失望

另外仲有包裝咖啡☕️
係屋企都可以有好享受😎

• Tiramisu
提起波甚,稍為熟悉 cafe 嘅朋友應該會即時諗起佢地嘅精品咖啡、Tiramisu 或咖哩湯定食?而我赫然發現佢地有一份主食係超適合呢排酷暑享用🥰 (之前就係只著眼於上述嘅招牌菜🤭)嗰份主食叫「蒟得喜。撈得掂」🤭,單係其色彩繽紛已叫我食指大動,將玉子、蟹柳、青瓜、甘筍、蕃茄、木耳同蟹籽配以山葵胡麻醬撈埋蒟蒻麵來食,清涼可口😋主食仲包括清甜嘅哈蜜瓜👍🏻 ... 而且它仲有最大嘅優點:唔會太飽😂咁我就有空間食甜品🤭叫左份長崎出島咖啡凍配酪農場限定北海道牛乳,面頭仲有貴氣嘅金箔😳食落口第一啖嗰份甘濃直接衝擊我嘅味蕾,我要食一件頭先主食附送嘅哈蜜瓜來中和一下😂但慢慢食多幾啖就愈來愈鍾意咖啡同牛乳嗰個化學作用😋可能因為係比較特別而且日本直送嘅食材,佢價錢比較貴 ($88),但絕對係透心涼之選,一試無妨❤️環境又舒適👍🏻呢個 lunch 真係叉滿電

蒟得喜。撈得掂

長崎出島咖啡凍配酪農家限定北海道牛乳

環境又舒適👍🏻呢個 lunch 真係叉滿電
Flat White

2022-06-28 194 瀏覽
到九龍城,平日習慣吃泰國菜。今次來吃個輕食。來到Blossom, 離宋皇臺站不遠,只見門面別具特式,佈置成一間帶少許古舊風的小店。推進去主色調是啡色,有少少chill的味道,並有bar枱或普通枱可坐。那天一個人吃lunch, 安排坐bar枱,這也很好,可以看到咖啡師沖咖啡。想吃輕食,於是點了窩夫那個餐,餐牌寫要等15-20分鐘,但上餐比想像中快。先吃窩夫,真的好吃外脆內鬆軟,沒有很粉感覺,我會為了窩夫再去吃多次。至於雞,吃起來沒有油膩感,感覺不錯。另外有菜及蜜瓜,雖然我不喜歡這種菜,都沒有吃,但整個餐很健康很均衡。另外我點了杯牛奶咖啡,只見沖咖啡很認真,我對咖啡沒有太大研究,但這杯咖啡是好喝的,喝到咖啡少許苦澀的味道,咖啡味是突出的。我覺得在這裡慢食,與朋友談天,應該會是一個享受。
到九龍城,平日習慣吃泰國菜。今次來吃個輕食。

先吃窩夫,真的好吃

我覺得在這裡慢食,與朋友談天,應該會是一個享受。
2022-06-27 220 瀏覽
九龍城其實開左好多間新cafe,但對上一次去Blossom個陣下午4,5點個Tirumisu已經賣晒🥲仲要係收銀哥哥話係必食。但賣晒。所以對於blossom我有個心結!好開心星期日3點左右到。第二張枱到我哋。啲位坐滿其實係迫迫地。所以就唔太chill。但裝修氣氛係好嘅。我哋叫左兩杯野飲。一個飯。一個甜品。😍炸軟殼蟹伴蟹肉飯😍個飯嘅賣相打卡係一流。蟹肉好多。係鋪滿飯。上面再加蟹子。又有青瓜絲。啲飯係暖暖地。撈勻之後好完美。🤤🤤。最期待嘅軟殼蟹無令人失望。因為佢係脆嘅!我好驚係一早炸好。淋左嘅。又驚係好厚粉呀咁。。呢個飯100分🤭🤭🥰Tiramisu🥰對上一次去賣晒無得試。今次一定要試。味道無得輸。係一個好味嘅tiramisu。咖啡味唔算太重但可以。但入口即融。好香。😌😌總結。男朋友話我成日都帶佢去啲貴又唔飽。打卡又唔好食嘅cafe🤣🤣但今次。佢話係好味嘅cafe又可以打卡。🥰開心。

我哋叫左兩杯野飲。一個飯。一個甜品

😍炸軟殼蟹伴蟹肉飯😍

下午茶
Mocha
熱情果冰茶
2022-06-19 195 瀏覽
📍九龍城 《Blossom》#枕頭TiramisuTiramisu $68.質地好creamy,cream同蛋糕嘅比例係完美,超香濃咖啡味☕️酒味又唔會好搶,超級推薦🤩炸軟殼蟹伴蟹肉飯 $148.賣相超靚仔,滿滿嘅蛋黃醬🥚好多蟹肉蟹籽青瓜絲飯素伴飯,仲有成隻手咁大嘅軟殼蟹,不過軟殼蟹有少少腥味,仲配左一份蜜瓜抹茶牛奶 $55.口感順滑,但奶味較重🥺不過都可以清楚咁品嘗到抹茶既甘香味道:8/10性價比: 7/10
📍九龍城 《Blossom》
#枕頭Tiramisu

Tiramisu $68

炸軟殼蟹伴蟹肉飯 $148

抹茶牛奶 $55
口感順滑,但奶味較重🥺不過都可以清楚咁品嘗到抹茶既甘香
抹茶牛奶

味道:8/10
性價比: 7/10
2022-05-13
抹茶牛奶
係假日同朋友黎到九龍城嘅依間Blossom 食個Tea🥳入到去裝修好靚 下午時段唔係太多人店員安排我哋坐喺吧位,可以直接望到咖啡師拉花👏🏻我哋叫咗一個Tiramisu同兩杯Latte☕️等一陣好快啲嘢就送到🥳Latte奶香味足,咖啡係偏nutty既感覺~飲落幾香☕️Tiramisu 外型好似毛巾,食落有好重咖啡味,口感濕潤,凍食嘅效果一流~大推~~聽講中午會比較多人~ 想食就要早啲去喇係坐得幾舒服嘅咖啡室~休閒之選~~
係假日同朋友黎到九龍城嘅依間Blossom 食個Tea🥳
入到去裝修好靚 下午時段唔係太多人

Tiramisu 外型好似毛巾,食落有好重咖啡味,
口感濕潤,凍食嘅效果一流~大推~~

聽講中午會比較多人~ 想食就要早啲去喇
係坐得幾舒服嘅咖啡室~休閒之選~~

2021-12-04
  • Tiramisu
今日dayoff,一早諗好要食個靚早餐同埋唔少得靚咖啡一直想試Blossom ,之前去到唔係已經收舖就係太多人無位…..今次平日早餐時間去到都已經有3、4枱客,好彩唔使等位佢係用QR code 自助落單,咖啡先到~我叫左Flat white 入口已經覺得好香即刻醒晒同加分(唔怪之得成日都full house),之後早餐都到埋~Sourdough toast得啱啱好,配埋香蕉花生醬,正!個set 仲有d奇亞籽同哈密瓜,好完滿嘅早餐一定會encore ,想試埋Tiramisu 同再試其他coffee☕️希望下次都唔使等位
今日dayoff,一早諗好要食個靚早餐同埋唔少得靚咖啡

個set 仲有d奇亞籽同哈密瓜,好完滿嘅早餐