每次行經九龍城南角道的「Blossom」都被其簡約優雅的外觀吸引而看進去,今天下班跟同事朝聖一下餐廳走木系及水泥工業風,設有調酒位吧檯及座位,環境舒適予人放空的感覺,除食物及一般咖啡外,有提供特色精品原茶及咖啡酒-黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝 $118野菌、椰菜花、椒鹽天貝、漬物、湯品、鮮果配上清甜哈蜜瓜及輕怡海帶湯擺盤精緻用心,椰菜花飯上配上秋葵天貝煎至外表金黃,黃豆香濃郁帶有輕微的蘑菇味道卻不帶酸,口感緊實有咀嚼肉類之感;椰菜花飯加入大量爽脆細滑的野菌,配合淡雅的黑松露味道非常出色,毫不油膩,好滋味!推介指數:9/10-波甚燒春雞配蕃薯條 $158春雞 (半隻)、蕃薯條、沙律、鮮果春雞肉質緊緻嫩滑,加入恰到好處的香草及鹽已足夠美味;蕃薯條輕脆粉糯,甜度不俗,為我喜歡的口感;沙律菜鮮爽,加入意大利黑醋夠清新推介指數:9/10-提拉米蘇 $68份量足夠2人分享灑上滿滿可可粉的Tiramisu層次分明,口感輕軟細滑,味道集合芝士鹹香、咖啡及酒香,醇厚濃郁,比例平衡而甜度不高,令人享受推介指數:9/10-伯爵茶牛奶 (熱) $45 (點主食可減$10)拉花精美,打卡一流啖啖伯爵茶香跟牛奶完美融
黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝 $118
野菌、椰菜花、椒鹽天貝、漬物、湯品、鮮果
配上清甜哈蜜瓜及輕怡海帶湯
擺盤精緻用心,椰菜花飯上配上秋葵
波甚燒春雞配蕃薯條 $158
春雞 (半隻)、蕃薯條、沙律、鮮果
提拉米蘇 $68
份量足夠2人分享
推介指數:9/10
伯爵茶牛奶 (熱) $45 (點主食可減$10)
拉花精美,打卡一流
啖啖伯爵茶香跟牛奶完美融合,甜度不高
2023-12-06
  • 提拉米蘇
  • 黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝
  • 波甚燒春雞配蕃薯條
  • 伯爵茶牛奶
2天前 0 瀏覽
我們於6/5(一)約11:30左右到達餐廳,內裏也有bar枱,用QR code落單。由於未到lunch時間,QR code未有午餐,所以先order brunch早午餐、甜品,之後才叫午餐。❶全日早餐(炒蛋、煙肉、意式香草包、日式炸薯餅、芝士焗啡菇、沙律、鮮果、香草牛肉腸、芝士雞肉腸)($138):炒蛋好味,啡菇有一些黑胡椒味,香草包較脆。擺盤很漂亮,十分colorful。❷是日蛋糕:老陳戚風蛋糕(茉莉味)($58):沒有什麼茉莉味,但蛋糕鬆軟,搭配了藍莓及士多啤梨和忌廉。❸波甚燒鰻魚丼定食(日式燒鰻魚、珍珠白飯、清物、玉子、湯品、鮮果)($128):鮮果為哈蜜瓜,但不甜,鰻魚不算大條,也沒什麼味道,反而白飯吸了燒汁醬🤣,但覺得白飯有點少,亦附有麵豉湯。埋單要加一,價錢偏貴,餐廳氛圍感十足。適合打卡
埋單要加一,價錢偏貴,餐廳氛圍感十足。
適合打卡
全日早餐
老陳戚風蛋糕(茉莉味)
波甚燒鰻魚丼定食
4天前
全日早餐
2024-04-24 0 瀏覽
Blossom 🌸🌺鮮果乳酪碗🍓🫐 [$68]Cafe light meal系列老是常出現的granola bowl🤍 是蜜糖野莓口味 有穀物脆脆日版卡樂B那款 吃下去是甜的那種 不會酸的生果 有新鮮蜜瓜 藍莓 士多啤梨 有杞子和蜜糖 最底下的是希臘乳酪 整個混合起來吃味道不單調 吃米通脆脆的口感和大量的穀物也很飽肚呢 杏脯金文畢芝士酸種包🍞 [$118]這個all day breakfast🍳 超級飽肚 烘過的蒜蓉薄脆Sourdough吐司 蓋上兩隻水波蛋 上面還有金文畢芝士 🧀另外還有牛油果 配搭素菜沙律一起吃就沒有那麼膩 附送生果和奇亞籽布丁增加飽肚感 一定是很受歡迎的早餐combo😋
Blossom 🌸🌺

鮮果乳酪碗🍓🫐 [$68]

杏脯金文畢芝士酸種包🍞 [$118]
2024-04-06 95 瀏覽
呢間Cafe喺宋王臺站B出口行2分鐘就到🚶‍♀️。我哋星期六下晝一點去到,坐吧枱嘅話就唔使等位⌛️。我叫咗一個湯咖喱飯定食🍛。湯咖喱入邊有薯仔粒🥔、紅蘿蔔粒🥕、茄子🍆、雞髀菇🍄、南瓜🎃、翠玉瓜🥒、同埋蓮藕🌸。咖喱汁唔算多,微甜唔辣。薯仔同紅蘿蔔都好入味👌,而其他嘅蔬菜都有烤過或者烹調過,幾好味。尤其係茄子超級好食!😋朋友叫咗黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝🍚。黑松露味超濃,整體味道不錯👍。另外每人仲叫咗一杯飲品☕️。我叫咗杯熱嘅black coffee☕️,佢係偏fruity但係又唔算好fruity嗰種,個人覺得還好。朋友叫咗雪片梨香冷泡烏龍茶🍵,$60估唔到勁細杯😅,唔值得叫❌。間餐廳內部環境幾舒服,假日同朋友嚟chill下都OK👌。不過佢限時一個半鐘⌛️,個人覺得太短⏰。

湯咖喱飯定食

黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝

原木🪵系的裝潢,極多打卡位,東西便宜又好吃,還要很大份量!M7波甚燒春雞配蕃薯條:$158,絕對係對得起呢個價錢,足足有半隻雞,好惹味,不鞋口,很嫩滑。蕃薯條,夠粗夠甜,好正,同埋有沙律菜中和番油膩感!M4炸軟殻蟹伴蟹肉飯定食:$148,軟殼蟹好大隻,炸粉簿肉厚,🍚除了蟹肉還有蟹子,沙律醬吃起來超開胃的,定食還包含一碗小湯,醃蘿蔔,哈密瓜好清甜,讓人好滿足的定食!宇治金時窩夫配抹茶雪糕:吃完豐富的主食,當然要來份飯後甜品啦,種類豐富的宇治金時窩夫配抹茶雪糕最適合不過了,有紅豆🫘,抹茶雪糕,抹茶🍵窩夫,忌廉,香蕉🍌,超級滿足的!
原木🪵系的裝潢,極多打卡位,東西便宜又好吃,還要很大份量!

M7波甚燒春雞配蕃薯條:

M4炸軟殻蟹伴蟹肉飯定食:

宇治金時窩夫配抹茶雪糕:
講起Tiramisu就不得不提Blossom🌸作為提拉米蘇愛好者嘅我當然要試試佢啦☺️1. 提拉米蘇 Signature Tiramisu $68入口好creamy,濕潤度適中🤎帶有好香嘅咖啡味同埋酒味,質感同味道都恰到好處✨2. 特調冰搖咖啡 Viva la Vida $60入面有Espresso, Cold Brew Coffee, Shikuwasa, Citrus Cordial☕️飲落好似一杯咖啡嘅mocktail咁,咖啡味好濃之餘仲有香檸嘅酸味🤪

2. 特調冰搖咖啡 Viva la Vida $60

特調冰搖咖啡
特調冰搖咖啡
健人可以黎一食個沙律!減脂之選佢雞胸係大過華御結size 多過100g黑醋唔係頹黑醋 係aged左一段時間既意大利黑醋 帶有甜味同濃稠度隔離仲有蜜瓜做side 低卡高protein飽肚之選😎
健人可以黎一食個沙律!減脂之選
佢雞胸係大過華御結size 多過100g

隔離仲有蜜瓜做side 低卡高protein飽肚之選😎
雞胸沙律
Flat  white
Cold  brew
雞胸沙律
Flat  white
Cold  brew
2024-02-18 264 瀏覽
 一直以為佢係一間café賣咖同啡蛋糕,點知佢啲主菜又幾出色!    M3 波甚湯咖喱飯定食 $128    佢碗濃郁既咖喱濃湯真係好靚,好多疏菜配料,咖喱又無死辣蓋住配菜味,配上有住點點飯素的白飯,恰到好處。仲有飯後果送添!    M6 波甚燒牛肉丼定食 $138    佢既燒牛肉送到上後仲好熱出晒煙,一啖咬落去勁多汁,正。呢個餐係配埋濃濃既麵豉湯。    提拉米蘇 $68  提拉米蘇上面灑滿晒可可粉,每一啖都感受到蛋糕既鬆軟濕潤,聞到濃濃既奶油香,作為結尾既甜品,剛剛好。
M3 波甚湯咖喱飯定食 $128

2024-02-01
波甚湯咖喱飯定食
波甚燒牛肉丼定食
2024-02-14 208 瀏覽
☕️🫴🏻 Tiramisu $68呢個size同價錢成正比✨mascarpone cheese好厚好軟滑,個人覺得拍得住page common的,好鍾意個cheese入面的ladyfinger濕潤的位置唔係好平均,邊邊位有d乾,中間就夠濕潤,質地都唔會好似蛋糕咁。酒同咖啡的味道幾平衡,食到兩者的味道09但兩個味道都係比較含蓄。覺得係中上的tiramisu,唔太差🧇🍵宇冶金時窩夫配抹茶雪糕 $108都說甜品是另外一個胃 抹茶愛好者真的可以沖這個抹茶味道真的很濃 窩夫上面沾一點雪糕 這一口下去別提有多滿足呀🍌🍨自家製窩夫配焦糖海鹽雪糕 $98窩夫外脆內軟,上面加左D堅果碎,配埋香蕉同士多啤梨,再林上好多蜜糖,仲放埋海鹽雪糕,一齊食好好味𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐰𝐡𝐢𝐭𝐞 $𝟒𝟎𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 $𝟑𝟓
☕️🫴🏻 Tiramisu $68
呢個size同價錢成正比✨
page common的,好鍾意個cheese
入面的
但兩個味道都係
比較含蓄。覺得係中上的tiramisu,唔太差

🧇🍵宇冶金時窩夫配抹茶雪糕 $108

🍌🍨自家製窩夫配焦糖海鹽雪糕 $98
窩夫外脆內軟,上面加左D堅果碎,配埋香蕉同士多啤
梨,再林上好多蜜糖,仲放埋海鹽雪糕,一齊食好好味

𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐰𝐡𝐢𝐭𝐞 $𝟒𝟎
𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 $𝟑𝟓
2024-02-06 163 瀏覽
我們點了摩卡&牛奶咖啡咖啡喝出來是帶有淡淡的香味和濃郁的咖啡🫘製作而成,店家在製作這杯咖啡上面真的沒有什麼缺點可說了,真的好好喝​🥢明太子手羽&波甚燒春雞配薯條&酥炸雞軟骨配港式沾醬薯條是新鮮滾熱辣炸啲~真的好脆喲 加上烤雞鮮嫩肉多汁 一口咬下去真的很絕 另外我們點了雞軟骨,這個雞軟骨的份量好足喲✌️我很姐妹都吃得好飽🍮🧇宇冶金時窩夫配抹茶雪糕都說甜品是另外一個胃 抹茶愛好者真的可以沖這個 抹茶味道真的很濃 窩夫上面沾一點雪糕 這一口下去別提有多滿足呀​總的來說,這家店真的超超超推‼️我感覺我隨便點都好吃了😋店舖的空間也十分的寬敞,我們當天去有部份人還邊看書邊,文青的你們趕緊🐛

我們點了摩卡&牛奶咖啡

🥢明太子手羽&波甚燒春雞配薯條&酥炸雞軟骨配港式沾醬
🍮
🧇宇冶金時窩夫配抹茶雪糕

2023-12-06
  • Cappuccino
好耐無返嚟幫襯的九龍城Blossom🌸今次嚐新 食lunch · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 黑松露椰菜花飯配椒鹽天貝 $118:擺盤很精緻 椒鹽口味點綴了整道菜 黑松露跟椰菜花都係perfect match ✿ 波甚燒牛肉飯定食 $138 :燒牛肉都係第一次食!燒得好惹味 肉表仲有滲有少少汁 撈飯💯 ✿ 熱情果冰茶 $45:杯底滿滿的熱情果 飲落好有口感 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 嚐新滿意😋唯一缺點係今次等咗好耐先有得食😂😂人均~$165 cafe嚟講定價適中 以同區lunch嚟講就偏貴了

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

2023-11-07
  • 波甚湯咖喱飯定食
2024-01-16 196 瀏覽
朋友帶我來九龍城閒逛,行到攰就來到呢間日系復古咖啡店坐坐差下電店內裝修以深啡木色為主,環境寬敞樓底高,門口既三角型木枱同皮製座椅好受歡迎,另外仲有窗口位,高枱位,酒吧位同梳化位好多選擇,坐任何位置都好舒適,比人一種悠閒既感覺☆ 自家製窩夫配焦糖海鹽雪糕窩夫外脆內軟,上面加左D堅果碎,配埋香蕉同士多啤梨,再林上好多蜜糖,仲放埋海鹽雪糕,一齊食好好味☆ 炸番薯條又長又大條既番薯條炸到金黃色好香脆,仲熱辣辣,食得好滋味☆ 莓果洛神花泡茶深紅既茶色,洛神花既味道好濃郁,酸酸甜甜好好飲☆ 柑橘檸檬梳打飲到香濃柑橘味,加埋檸檬飲落好清新

☆ 自家製窩夫配焦糖海鹽雪糕

☆ 炸番薯條
又長又大條既番薯條炸到金黃色好香脆,仲熱辣辣,食得好滋味

☆ 莓果洛神花泡茶
深紅既茶色,洛神花既味道好濃郁,酸酸甜甜好好飲

☆ 柑橘檸檬梳打
飲到香濃柑橘味,加埋檸檬飲落好清新

2024-01-05 191 瀏覽
走入呢間有格調嘅店,香濃嘅咖啡氣息撲鼻而來。今次唔係黎攞外賣,決定坐低慢慢嚐。首先,個Tiramisu驚艷到我喇,幼滑得黎唔甜膩,每一啖都有咖啡同酒味交織嘅層次感,真係食到停唔到口。喂,仲有埋個泰醉,講真,芒果汁同菠蘿汁混合椰汁嘅清新味道,真係有種喺泰國海邊微風拂面嘅Feel啊。試下新口味,想椰椰熱飲一杯上桌,呢個組合正!厚濃椰奶同黑糖味撞埋一齊,溫暖包圍晒整個味蕾。飲落,又香又滑,幾滿足!至於平日招牌咖啡,今次我轉口味飲埋Peanut Butter Latte,啖啖濃郁花生香味,就算唔加糖都平衡得好好,一啲都唔會覺得悶。食物方面,全日早餐嚟咗個大合奏!大啡菇香煎得啱啱好,沙律菜嘅醋汁清新得嚟唔過分酸,俾份餐添咗層次。至於芝士雞肉腸,呃...下次我會skip嘅,但係咖啡店嘅咖啡同蛋糕,總之係食到心情都好咗!啱啱嘅咖啡香、滋味十足嘅食物,加上輕鬆悠閒嘅氣氛,令人一坐就唔想走。我喺度度過一個滿足嘅午餐時光,差唔多要同呢間滿分小店拜拜喇,放心,我一定會再黎! 🍽️☕👌

2023-12-27 232 瀏覽
之前在西营盘去过这家店,印象最深的是他们家的咖啡出品很好,是一家精品咖啡店☕️,在网上搜了一下,烘培师师承福冈名店,采用日式烘培,主理人在2022年更勇夺香港咖啡调酒大赛冠军及第四, 以及香港拉花大赛亚军再次邂逅是在九龙城,邀请幸运粉丝小聚。旧城区里满满的人情烟火味,一家木质调的咖啡小店竟也不显得突兀,反而很好的融合在邻里间,营造出温暖又舒适的氛围餐单是日式西餐,一道鳗鱼饭一道牛肉饭,开启两个陌生人的话题,主食味道甚好,最惊喜的是饮品和甜品,菠萝热情果咖啡苏打是酸甜的盛夏,虹吸Columbia Santa Maria是茉莉的花香,桃子和葡萄的甜美,抹茶牛奶是香又苦的大人感觉,搭配宇治金时waffle再合适不过可惜我们晚上都各自有计划,不然可以再试试他们家的咖啡调酒,据说还可以根据客人口味客制化专属的鸡尾酒🍹惊喜留给下一次吧

依家講嘅唔係邊間高不可攀嘅餐廳,而係一間幾有feel嘅Blossom嚟自九龍城!吖!首先隻雞唔係普普通通,軟綿綿咖喱味醞釀得咁剛好,食落無厭世感,幾得意㗎!窩夫部分呢,真係掂咗!外層脆卜卜,咬落去彷似香濃雲呢嗱消失,內裡綿滑嗌時唔會太躁口,呢啲感覺真係要試過先識。叫咗杯奶咖啡,砌到微苦中帶滑,飲落去差啲以為自己係個咖啡評論家,正!環境方面,放咗首輕音樂,得閒諗下白事,根本係放鬆到嗌得滾,帶小小文藝復興feel㖭!呢度啱晒想搵個角落歎返口靚嘢,又或者兩三知己嗌嗌下午茶。至於返唔返頭?我話你知,呢個午餐經驗已經喺我嘅食地圖上畫咗個好大個圈圈啦🍴👀🌼