"Thanks" to Covid and gym closure, I can finally skip lunchtime cardio and explore restaurants on my list near my office.I love going to cafe alone, enjoying that a me time in peace quietly. Went to @brewed.hk and tried their shakshuka and signature marshmallow danish toast. Also ordered a dirty with oatmilk (not very impressive and of normal quality)Shakshuka is a recipe from North Africa, with a poached egg soaked in tomato sauces and seasoning with cheese. The shakshuka here was rich, feta on

Shakshuka is a recipe from North Africa, with a poached egg soaked in tomato sauces and seasoning with cheese. The shakshuka here was rich, feta on top was doing good to spice the dish up. Breads were sourdough and they were awesome.

Then I had the Marshmallow Toast which I am glad that I did order it as it was really good and I highly recommend it. Danish toasts were used, so it added very nice scents of butter and milk to the dish, despite the burnt mark on the breads, it was baked just right to me - it's crispy outside and soft inside, the multilayers of the toast gave it a irreplaceable texture. The pistachios on top upgraded the dish to the next level. Having the syrup, marshmallow, pistachio and the toast in one bite, OMG, it was another fulfilling and healing afternoon. And you must order this if you are paying a visit here!
📍上環舒適輕食cafe‼️• 邪惡半溶綿花糖多士🍞 -- Brewed☕️🥰·========================最近無得出去食,唯有清清舊相,所以近幾日post嘅餐廳都係超過半年前食lol🤣今日介紹呢間就係位於上環嘅cafe,店舖雖然坐位唔多,但環境都幾chill👍------------------------------⭐️Black Truffle Farfalle $128 (4.1/5)蝴蝶粉煙韌有咬口,黑松露醬汁味道香濃,但略嫌唔係太夠,食到最後啲粉會有少少乾🙈•⭐️French Toast with Marshmallows $88 (4.2/5)有三款sauce 可以揀,我哋要咗chocolate sauce and chocolate crumble😍danish toast幾鬆軟,富牛油香,加埋半溶嘅綿花糖同朱古力醬夠晒邪惡🥰•⭐️Flat White $38 (4.3/5)味道偏Nutty,入口順滑,不俗👍·⭐️Hojicha Latte $42 (3.9/5)飲落奶味較濃,偏甜咗啲,個人都係比較中意苦甘嘅hojicha latte🙈--------------

========================

⭐️Flat White $38 (4.3/5)

味道偏Nutty,入口順滑,不俗👍
⭐️Hojicha Latte $42 (3.9/5)

整體嚟講食物都ok但不至於好驚喜,性價比一般,去過一次就好了🙈
賣相:4/5
味道:4.1/5
性價比:3.5/5
回頭度:3/5
店舖資料
名稱:Brewed
地址:上環禧利街27號富輝商業中心地下E號舖
前往方法:上環站A2出口
小巷裏一個幾寧靜嘅咖啡店 有種好悠閒嘅vibes 平日下午時段嚟到幾乎冇人🤭真係可以喺度坐低慢慢嘆杯咖啡🤤-🥑Smoked Salmon Avocado Soudough ($68)☕️ Cappucino 可以選擇bagel/croissant/sourdough🙃嗰日係soughdougg嘅心情 所以就揀咗🤭不過整體嘅份量比我想像中仲細 性價比頗低🥺味道正常發揮 所選嘅煙三文魚係冇咁鹹嗰隻 感覺健康啲 牛油果蓉加入左洋蔥粒 令到個口感更加好😺sourdough比較薄切 變左口感一般 食完覺得有啲唔夠喉🤣咖啡我就覺得太多奶 啡味唔夠濃 所以整體只係普普通通 贏在個氣氛同環境😗
☕️ Cappucino

2021-12-20 182 瀏覽
上環一向不乏特色餐廳和咖啡店,之前到訪過禧利街的Brewed,環境小小但很舒適,食物飲品都十分出色☕️小店很受歡迎,但這裡不能預先訂位,有興趣的朋友有可能要等位~⁡▪️蟹肉他他 🦀 配松葉蟹味噌甲羅燒 $158擺盤十分有心思,上面的蟹蓋盛滿濃郁的蟹膏味噌醬,下面是鮮甜的蟹肉,還有青瓜和芒果粒🥭🥒佐以酸酸甜甜的柚子汁,整體很開胃清新!⁡▪️蝶豆花檸檬梳打🍋 $45紫黃漸層的顏色非常夢幻,打卡一流!清香的檸檬汁加入自家製的迷迭香糖漿,比例剛剛好,完全沒有平常lemonade的假甜,推薦👍朋友點的蝴蝶粉好像也很吸引!下次回訪時試試看❤️

▪️蟹肉他他 🦀
配松葉蟹味噌甲羅燒 $158

蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒
佐以酸酸甜甜的柚子汁,整體很開胃清新!

蝶豆花檸檬梳打

▪️蝶豆花檸檬梳打🍋 $45

朋友點的蝴蝶粉好像也很吸引!下次回訪時試試看❤️
蝶豆花檸檬梳打
2021-12-16 1073 瀏覽
咖啡店食物都算多元化, 而且味道有水準👍地方雖不太大, 但木系為主, 簡潔舒適, 當日幸運地坐到window seat既高枱位, 可以望住街景嘆美食😍店員都好友善💕🍴ᴍᴀɪɴ· 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒$158﹟成個賣相都好吸引呀🥰蟹蓋裝住左蟹膏同蛋黃, 撈勻一齊食鮮味十足, 幾creamy, 好滿足🙊底下3層分別由蟹肉, 青瓜粒同芒果粒組成, 旁邊仲配有個柚子汁😉淋落去一齊食, 成件事清新, 酸甜開胃, 口感亦有層次, 重點係芒果唔係酸果隻👍🍞ʙʀᴇᴀᴅ· 北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包$88﹟顏色同味道都非常開胃既一款食物🤩食落係酸酸甜甜既滿滿蕃茄肉醬, 足料地仲有啲茄粒、洋蔥粒同蛋🤤用酸種包沾黎食一流呀🍅食落辣味唔係好突出🤔同埋份量比較少, 麵包可以比多幾塊就好😂🙊🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 花生醬煉奶配麻糬卷蛋$58﹟滿滿既花生醬香濃而不膩, 中間仲包住舊帶有咬口既麻糬, 唔知係咪因為雪過黎而覺得有少少實身, 但整體蛋卷都夠鬆軟, 定價親民啲就更好🙊🙊💕🥤ᴅʀɪɴᴋ· Earl Latte $60﹟飲落帶清香既伯爵茶味, 都唔會太重奶, 味道不錯☺️如果有提供埋匙羹比客人攪勻飲就更好, 飲到

🍴ᴍᴀɪɴ· 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒$158

🍞ʙʀᴇᴀᴅ· 北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包$88

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 花生醬煉奶配麻糬卷蛋$58

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Earl Latte $60
﹟飲落帶清香既伯爵茶味, 都唔會太重奶, 味道不錯☺️如果有提供埋匙羹比客人攪勻飲就更好, 飲到底沉左少量粉🙈

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $46
﹟濃濃既抹茶味, 甜度不會高, 唯獨係有少少粉末感🤔😜
  • 北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包
  • 花生醬煉奶配麻糬卷蛋
2021-12-12 76 瀏覽
我嘅生日飯 係萬聖節當日趕到🎃 一次慶祝𝟸個我愛嘅節日 狠好💕-呢間ᴄᴀғᴇ係好朋友ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ咗好耐 ,話想同我、同佢老豆食😂 ᴄᴀғᴇ簡約,好適合嚟打卡,飲啡☕️ 食物水準亦唔錯,賣相有靚✨有可愛🐷🐽🎈棉花糖焗法式西多士 $𝟾𝟾 ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ ᴡɪᴛʜ ᴍᴀʀsʜᴍᴀʟʟᴏᴡ (ᴀɴᴅ ᴍᴀᴘʟᴇ sʏʀᴜᴘ, ʜᴏɴᴇʏᴄᴏᴍʙ) 🎈蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $𝟷𝟻𝟾 ᴄʀᴀʙ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ ᴡɪᴛʜ ᴄʀᴀʙ ᴍɪsᴏ 🎈𝟽𝟻%單品黑朱古力 $𝟺𝟻 ᴅᴀʀᴋ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ🎈三文魚牛油果水波蛋 $𝟼𝟾 sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ, ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴀɴᴅ ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢ 好好食,三文魚咸香,牛油果新鮮ᴄʀᴇᴀᴍʏ,水波蛋輕輕一吉就爆,蛋液流感奔放〰️ 正❣️
我嘅生日飯

🎈𝟽𝟻%單品黑朱古力 $𝟺𝟻
ᴅᴀʀᴋ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ

🎈三文魚牛油果水波蛋 $𝟼𝟾
2021-11-15 146 瀏覽
十月某星期二上午,窩夫在上環工作前跟好友吃了一個豐富的早餐。早餐選擇有light breakfast和all day breakfast,light breakfast可選貝果、牛角包或酸種包。窩夫與好友都選飲咖啡。不喝咖啡的朋友也有不少選擇。好友的Cappuccino($38)拉花很美。窩夫的Flat White($35)咖啡味香濃。經典早餐($118)應該是窩夫吃過最健康、最高纖的的全日早餐,有炒蛋、鷹嘴豆、牛油果、露筍、菠菜、沙律、士多啤梨、藍莓和mini croffle。好友非常喜歡鷹嘴豆的味道。窩夫第一次吃mini croffle,即牛角包和窩夫的合體,口感不錯。三文魚牛油果水波蛋貝果($68)的賣相吸引,牛油果蓉加入了大量洋蔥粒,加上黑椒調味,令口感和味道更有層次。貝果似乎較一般貝果大,十分飽肚。

窩夫與好友都選飲咖啡。

不喝咖啡的朋友也有不少選擇。
Cappuccino

好友的Cappuccino($38)拉花很美。
Flat White

窩夫的Flat White($35)咖啡味香濃。

三文魚牛油果水波蛋貝果

2021-10-26
$130 (早餐)
Cappuccino
Flat White
三文魚牛油果水波蛋貝果
2021-11-14 117 瀏覽
認真講 本人食過不少cafe 但大多都係甜食為主 咸食不是意粉 就是牛油果多士那些 有時真的有些厭倦 難得有一間有一些特別菜色的 當然要跑去試一試店舖位置很好找 一出上環地鐵站走一兩分鐘便到 店舖雖小 星期日下午茶時間去不用等位 我點了他們的蟹肉他他 上面有滿滿的蟹膏 再配上芒果加青瓜 味道很好 不太膩口 喜歡吃蟹的朋友可以一試

店舖位置很好找 一出上環地鐵站走一兩分鐘便到

店舖雖小 星期日下午茶時間去不用等位

2021-11-10 114 瀏覽
之前想食好耐今日終於走左去試去嗰陣11點 舖頭唔算多人叫左個煙三文魚牛油果bagel 🥯🥑Bagel嘅質地比較有韌性,咬落去有牛油香✨牛油果同埋三文魚嘅份量都算多咬落相當飽肚經過值得一試👍👍
之前想食好耐
今日終於走左去試
去嗰陣11點 舖頭唔算多人

叫左個煙三文魚牛油果bagel 🥯🥑
Bagel嘅質地比較有韌性,咬落去有牛油香✨
牛油果同埋三文魚嘅份量都算多
咬落相當飽肚

經過值得一試👍👍
2021-11-10
2021-10-24 130 瀏覽
中上環一帶一向都有許多coffee shop ,來自不同國家。間間各有特色,大部份都好文青係,所以吸引很多女文青朝聖。今日我來到Brewed coffee shop位於上環區起禧利街交通方便上環地鐵站站A2出口步行2 分鐘左右,入內餐廳裝潢設計並不華麗也不文清,細細間簡單簡潔光猛,一入門口處設有小型吧枱,製作咖啡和飲品。座位方面約可容納19人,平均消費約$101-200價錢大眾化,餐單提供意大利菜,咖啡店等美食。值得推薦是精選早餐HKD128,有別於其他地方早餐選用了台式有骨香腸,一口咬下去好皮好薄又甜又香脆,完全不油膩,味道適中好好食經典早餐HKD118味道清淡,壓扁牛角包🥐滿鬆化口感Latte HKD42味道一般般[😂

值得推薦是精選早餐HKD128
,有別於其他地方早餐選用了台式有骨香腸,一口咬下去好皮好薄又甜又香脆,完全不油膩,味道適中好好食[强][强][强]
精選早餐

經典早餐HKD118
味道清淡,壓扁牛角包🥐滿鬆化口感

Latte HKD42
味道一般般[😂
Latte
精選早餐
2021-10-21 97 瀏覽
週末早上既陽光好悠閑☀️ 呢日唔追新店,去左間開業一段時間,不過仲未有機會去過既~11點幾去到,唔洗等位~不過唔洗等位,唔代表唔高質,而呢間cafe我會因為食物而再訪🤤<北非香辣番茄焗蛋配酸種包>以番茄味為主,屬於bb辣~要讚下個酸種麵包幾好食,點搵番茄同蛋汁食好正🤤<蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒>竟然係cafe都食到味噌甲羅燒,好驚喜❣️<伯爵茶朱古力卷蛋>朱古力唔算濃,勝在夠多cream同蛋糕濕潤~<Latte>

<北非香辣番茄焗蛋配酸種包>

<蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒>
竟然係cafe都食到味噌甲羅燒,好驚喜❣️

<伯爵茶朱古力卷蛋>
朱古力唔算濃,勝在夠多cream同蛋糕濕潤~

<Latte>
2021-10-12 95 瀏覽
呢間Cafe相當唔錯,主菜同甜品都又好睇又好食❤️🎀北非香辣蕃茄焗蛋玩酸種包 (小: $88)😋😋😋😋令我mark book呢間餐廳的原因,果然冇令我失望☺️我形容佢為非洲式的番茄炒蛋😂 因爲加左paprika同青燈籠椒,味道層次更突出,用酸種包點嚟食真係好正😝🎀蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158😋😋😋😋蟹蓋上有松蟹膏同生蛋黃,下面係大大粒的蟹肉、青瓜粒、芒果粒🤤蟹膏鮮甜👍🏻 整道菜好refreshing, 作為頭盤非常唔錯☺️🎀日本絹豆腐照燒汁漢堡 $108😋😋😋用豆腐取代一般的漢堡扒,整體味道比較淡,無乜特別反而幾欣賞個包,香脆鬆軟👍🏻🎀黑松露忌廉蝴蝶粉配大啡菇 $128😋😋😋我不是黑松露fans,我相信黑松露fans可以比到5星😂 因為黑松露味真係好濃郁!🎀花生醬煉奶卷蛋配麻糬 $58😋😋😋😋😋另一bookmark的原因,本身我唔係花生醬迷但呢個花生醬我可以😍雖然外貌一段,但卷蛋濕潤,花生醬煉奶夾心甜到剛好唔會膩,而且滑得黎又加左少少粒粒花生碎增加口感🤩麻糬尚算煙韌👌🏻 卷蛋上面幾粒焦糖脆脆都好加分😊🎀伯爵茶朱古力卷蛋 $68當我好專心咁一啖食一啖食花生醬卷蛋嘅同時,我朋友喺另一邊上
呢間Cafe相當唔錯,主菜同甜品都又好睇又好食❤️

🎀北非香辣蕃茄焗蛋玩酸種包 (小: $88)
😋😋😋😋
令我mark book呢間餐廳的原因,果然冇令我失望☺️

🎀蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158
😋😋😋😋

🎀日本絹豆腐照燒汁漢堡 $108
😋😋😋
用豆腐取代一般的漢堡扒,整體味道比較淡,無乜特別
反而幾欣賞個包,香脆鬆軟👍🏻

🎀黑松露忌廉蝴蝶粉配大啡菇 $128
😋😋😋

花生醬煉奶卷蛋配麻糬

🎀花生醬煉奶卷蛋配麻糬 $58
😋😋😋😋😋
麻糬尚算煙韌👌🏻 卷蛋上面幾粒焦糖脆脆都好加分😊

伯爵茶朱古力卷蛋

🎀伯爵茶朱古力卷蛋 $68
當我好專心咁一啖食一啖食花生醬卷蛋嘅同時,我朋友喺另一邊上一口接一口咁食伯爵茶卷蛋,當我回過神來伯爵茶卷蛋已經全部被暴風式吸入🥲 所以我估係好食既🥲
2021-10-11
花生醬煉奶卷蛋配麻糬
  • 北非香辣蕃茄焗蛋配酸種包
  • 花生醬煉奶麻糬卷蛋
2021-10-12 54 瀏覽
2021年10月11日 晴與其說是breakfast, 正確一點是lunch。lunch time 到, 叫左附近一間cafe 來個all day brakfast 來慰藉一下blue monday 。入到餐廳拎外賣感覺好舒服, 員工都好有禮, 下次一定要黎堂食Big Breakfast $128配料非常多, 有兩件烤到酥脆ge 牛角包waffle, 流心蛋, 煙肉, 雞肉腸, 沙律, 車厘茄同炒蘑菇即使係外賣都冇影響到口感同味道, 而且咸味適中, 即便係雞肉腸都唔會過咸, 食落好滿足
2021年10月11日 晴

與其說是breakfast, 正確一點是lunch。

Big Breakfast $128

2021-10-11
外賣自取
  • Big Breakfast
2021-09-30 121 瀏覽
近排去咗上環一間cafe 女小編想去好耐 終於去到啦 唔知好唔好食呢😚👅 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158佢嘅甲羅燒蟹膏份量都幾多🤩中間仲有一隻蛋 再加咗少少味噌 幾好味😋蟹肉都算多 食落幾鮮甜 再配埋啲芒果同埋青瓜 感覺好fresh好開胃🤤👅 黑松露忌廉蝴蝶粉配大啡菇 $128呢碟意粉幾creamy🥰蝴蝶粉都幾煙韌 黑松露味幾突出 大啡菇都好多汁 唔錯😚👅 棉花糖焗法式西多士配朱古力醬 $68最初以為棉花糖配西多士會好漏 點知原來唔係好漏嘅🙈佢嘅西多士外皮微微香脆 入面幾軟熟 食落有少少玉桂味 再配埋啲朱古力醬 都唔會太甜 幾好食😛總括嚟講 呢間cafe嘅食物水準都唔錯😋大家不妨嚟上環一試😝😋 好味:8.12/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:7.74/10😝 環境:7.90/10😚 衞生:7.67/10🤩 整體:8.00/10

👅 蟹肉他他配松葉蟹味噌甲羅燒 $158

🤩 整體:8.00/10
棉花糖焗法式西多士配朱古力醬
棉花糖焗法式西多士配朱古力醬
2021-09-25 876 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5假期就是要好好沉澱,讓人走進慢活的世界 🥰 又來到中上環區,在人來人往的大街上,找到一間to-eat-list的餐廳,悠閑吃頓豐富的午餐,好好補充體力再出發~𝙱𝚛𝚎𝚠𝚎𝚍的理念就是利用季節性優質食材,用心製作出有熱誠和有「家」感覺的菜式和飲料 ☕️ 店子小小,五臟俱全,食品出乎意料的有水準,服務也不錯,是極可能回頭之選~ 👍🏻💋 Big Breakfast ($128)有別於一般all day breakfast,這個「大早餐」用了台式有骨香腸,脆度口感十足,煙肉不會煎得過硬,還有香炒蘑菇和沙律菜(醬汁味道一流),加上壓扁呈格仔餅狀的牛角包,雖然口感略硬,但整體份量十足,大滿足~💋 Duo Benedict ($128)幸好點了這個斑尼廸蛋,否則應該會後悔 😅 鴛鴦口味,一款是牛油果煙三文魚,另一款是菠菜煙肉,一次過吃到兩款口味經已是驚喜,而最出眾的是那芥末籽自家荷蘭醬,味道相當突出,亦能把整道菜式昇華,讚讚讚 👍🏻💋 French Toast with Mar
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 Big Breakfast ($128)

💋 Duo Benedict ($128)

💋 French Toast with Marshmallow ($88)
我又受不住法式多士的誘惑 😜 楓糖、朱古力和士多啤梨口味中我揀選了前者,香脆的麵包多士,再加上燒棉花糖、朱古力脆脆、杏仁片、大量水果及朱古力醬汁,味道很匹配,味蕾大滿足~

💋 Iced Latte ($42)
咖啡苦澀和酸度平衡很不錯,奶味亦香
Duo  Benedict
French  toast with  marshmallows
Iced  latte
2021-09-25
Iced  latte
  • French  toast  with  marshmallow