Lunch hour至最低消費都明白,其實我只係想附近做嘢之前飲杯啡幾分鐘,都唔會阻到幾多時間,個重點係我決定外賣啦,佢都同我講要最低消費叫個餐咁我梗係唔會啦,都冇地方食,去咗附近另外一間咖啡,喺禧利街,招呼好好多,同佢講話我飲杯啡就會走,佢話冇所謂,慢慢坐

Brewed ☕️係一間受上班族歡迎高質素咖啡店🏢。店舖提供吾同異國菜式🪆對我而言喺新嘗試。今次避開午飯時間去到,都最少要排十五分鐘🫣🍑北非香辣番茄焗蛋配酸種包🍞裡面材料有荷包蛋🥚番茄🍅甜椒,洋蔥🧅大蒜,羊奶乳酪🧀辣椒🌶。食落去會有一陣辛香料味,同印度咖哩味道好似,而番茄味亦都好重🍅,佢辣味係香但吾會辣,所以吾食辣都可以接受到。而酸種包烘得好脆🍞,加埋半熟蛋仲有羊奶芝士一齊食超夾💖🍑英式鬆餅🫓每一份都會配一個忌廉同果醬🍯而佢鬆餅好有驚喜✨️外層有啲難切落去,本來以為會好硬同乾,點知咬落去係外脆內軟,中間好鬆軟,牛油味好香🧈,而果醬同忌廉都好好食,士多啤梨微微酸🍓忌廉好滑👍🍑橙茶🫖依款係一款無糖茶🚫🍬,飲落去喺偏重香料味,本來以為會有橙嘅柑橘果香氣🍊,點知佢係印度東南地區既辛香料味,所以我麻麻地
Brewed ☕️

🍑北非香辣番茄焗蛋配酸種包🍞

🍑英式鬆餅🫓

🍑橙茶🫖

2024-03-21 241 瀏覽
#pb食在上環 #pbcafe系列 上環Brunch店晚餐新時段☕️今次介紹嘅呢間上環Cafe已經開業3年幾 一直都聽聞幾高質 不過就未有機會試🤪 最近發現佢逢星期五、六新設晚餐時段 開到9pm 即刻去試下😋 店內以木系為主 裝修簡約 座位之間有少少逼🥰 星期六晚6點左右去估唔到都滿座 等大約10分鐘先有位👍🏻.晚市Menu以sharing plate為主 有沙律、Pasta、Tortilla、青口等😋 價錢$58-$158不等 唔算太貴👍🏻 當然平時嘅Main都會有😍 晚市堂食依家仲會送每人一杯啤酒 / 紅酒 / 白酒🤪🔹海鮮濃湯🍲佢有兩個份量選擇 細嘅$78 大嘅$118🤪 我呢個係細份 佢以蕃茄湯底為主 再加上唔同海鮮 味道酸酸甜甜 幾開胃😋 海鮮份量好多 有新鮮藍青口、蝦、魷魚、墨魚仔等 全部都好爽口🥰 佢仲配埋一塊Sourdough 唔會好硬 點湯食唔錯😍 $78黎講性價比幾高👍🏻🔹黑松露忌廉貓耳朵🍝食落幾creamy 黑松露忌廉味幾突出😋 佢仲加左大量芝士舖面 味道更加香😍 貓耳朵口感煙韌 如果份量多少少就好🤪.整體✨ 終於試到呢間位於上環嘅cafe🥰 佢最近開設左晚餐時段
#pb食在上環 #pbcafe系列
上環Brunch店晚餐新時段☕️

🔹海鮮濃湯🍲

🔹黑松露忌廉貓耳朵🍝

整體✨ 終於試到呢間位於上環嘅cafe🥰 佢最近開設左晚餐時段 時間方便左好多👍🏻 今次試左兩款主菜 食物質素唔錯 而且價錢唔太貴😍 以後去上環又多一個選擇❤️

Brewed (上環)
上環禧利街27號富輝商業中心地下E號舖
今次踩到一間令人驚喜嘅店,清一色嘅裝潢,帶嚟舒心嘅用餐環境。🌟 食物方面,我第一樣試嘅係大蝦多士,真係正到無話可說!每一啖嗰啲蝦,鮮甜得嚟又彈牙,令人一啖接一啖。多士本身烤得啱啱好,外脆內軟,嗰種層次感覺,簡直就係改良版嘅香港法包!😍話說返個熱朱古力,呢啲天氣飲呢杯,真係暖笠笠咁,香氣逼人。辣辣哋嘅香料味散發出嚟,絲毫唔膩口,飲落去簡直係心頭好。同桌嘅朋友點嘅Turkish Eggs on Toast,見佢夾埋燒雞一齊食,個樣滿足得嚟仲話呢家店嘅Greek yogurt超乎想像地幼滑,佢哋啲石榴粒同開心果碎嘅加入,仲話係咸香配酸甜嘅完美對決。餐廳嘅一帆風順,應該可以攞到餐館嘅份上,呢間店,值得再去再去!👍🏻

人大咗開始懷舊,反而鍾意去返舊店探訪☕️ 嚟到上環「𝘉𝘳𝘦𝘸𝘦𝘥」,裝潢冇咩變化,而主菜就多左款式~ 平日午市都好多上班族光顧👩‍💼《 香濃慢煮牛臉肉闊條麵 》 $148 4 / 5慢煮嘅牛面頰肉軟腍腍好入味,甜甜嘅醬汁同牛肉精華索晒入面條度,麵條爽滑彈牙,略嫌份量偏細🤏《 牛油大蝦意大利粉 》 $128 3.5 / 5一上菜已經聞到陣陣牛油同蒜香😋面層嘅大蝦紅卜卜大大隻,但食就冇乜鮮味🫣 意粉表現不過不失,整體表現普通~《 意大利辣肉醬貓耳朵 》 $128 3 / 5充滿異國風味嘅香料辣醬聞落特別醒胃🤪 貓耳朵造型可愛,食落口感偏實淨,不過略厭香料太重~《 𝘜𝘫𝘪 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》$42 4 / 5抹茶同牛奶咖啡嘅比例恰到好處,拉花紋路精緻,算係不過不失🍵《 𝘊𝘩𝘢𝘪 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $45 3 / 5充滿異域風味嘅飲品,坦白講唔係好習慣🙈加咗八角等等嘅香料沖調,個人感覺藥材味偏重🤏整體而言座位比較狹窄,主菜份量較精緻,只係賣相靚,味道只屬一般~———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛

《 香濃慢煮牛臉肉闊條麵 》 $148 4 / 5

《 牛油大蝦意大利粉 》 $128 3.5 / 5

《 意大利辣肉醬貓耳朵 》 $128 3 / 5

《 𝘜𝘫𝘪 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》$42 4 / 5
抹茶同牛奶咖啡嘅比例恰到好處,拉花紋路精緻,算係不過不失🍵

《 𝘊𝘩𝘢𝘪 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $45 3 / 5

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛
———————————————
2023-12-30 396 瀏覽
位於上環禧利街,地點適中,好近地鐵站。文咸東街行過去,只需要一至兩分鐘。因為喺細街仔,唔係太過繁忙。好鍾意門面嗰度有高嘅吧枱,舖頭高咗一層,所以唔使俾街嗰啲人望到晒入邊,私隱度高。甚至乎門口有得泊車,有咪錶位。有好多食物選擇,有正餐,麵包,Tea set,甜品,咖啡,甚至乎有酒嘅咖啡。不過我今日只係試咗杯Dirty。味道正常,奶啡嚟講咖啡味偏濃,唔錯,價錢相宜。環境十分舒適,服務非常好,會再次幫襯。

Dirty
2023-12-02 401 瀏覽
This little neighbourhood between Millennium square and Western Market is a capital of independent coffee shops. Each one is unique. I am lucky to keep my office in this area, so Incan enjoy variety of coffee breaks. So far I love the taste of coffee at Brewed the most. It’s very rich, but never bitter. Their snack food is also very flavourful and beautifully served. Today I tried home made scone, and that was 5 star hotel quality!! I am lucky to have this coffee shop so close to my work, so I can enjoy hearty petite foods served with aromatic coffee any time between 9 am and 6 pm!
  • Latte
  • Shakshuka
  • Toast  with  roasted  mushrooms
  • sunny egg
  • rocket  and  hummus
  • Scone
2023-11-24 345 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈上環食物不錯的休閒cafe✨好不容易捱到星期六放假當然要相約朋友到cafe relax下 篩選之下來到了上環的Brewed 環境十分舒適🫶🏻個人對窗邊位有情意結必定首選🤪┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈整體食物好不錯 尤其Shakshuka 就算唔鍾意蕃茄都一定會愛上佢😻加入多種香料味道辣辣地好惹味 再配上酸種吐司更加滿足 推薦!!飲品方面要試下伯爵茶朱古力 伯爵茶味清香濃郁完全無比朱古力蓋過 我同友人都覺得好好飲🤍小店用餐並沒有限時 好適合休閒過一個下午 而且店員們都好nice 係上環都係一個好選擇喔┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

上環食物不錯的休閒cafe✨

環境十分舒適🫶🏻個人對窗邊位有情意結必定首選🤪

飲品方面要試下伯爵茶朱古力
伯爵茶味清香濃郁完全無比朱古力蓋過 我同友人都覺得好好飲🤍

2023-10-13 453 瀏覽
喺ig見到呢間cafe,試過一次就愛上了😍每次過黎上環上堂都一定會黎~💓Shakshuka $88黎第3次先試到!呢個北非菜係呢度既名物,果然唔錯,連我唔中意食番茄🍅都覺得好好味!酸種包點上poached egg + 番茄,少少辣~正!💓最愛呢個香烤雞肉沙律 $108雞肉用啤酒醃過,烤得好香,但又唔會好焦沙律有牛油果、鷹嘴豆、開心果、各種沙律菜,個truffle dressing昇華哂成個dish😍💓最最愛呢個scone!!! $50/2我覺得好食過酒店high tea既scone!! 好香牛油味,配上clotted cream簡直perfecto🫶🏻下次再黎試試佢既甜品🥳

💓Shakshuka $88

💓最愛呢個香烤雞肉沙律 $108

雞肉用啤酒醃過,烤得好香,但又唔會好焦

💓最最愛呢個scone!!! $50/2

下次再黎試試佢既甜品🥳

1️⃣黑松露忌廉貓耳朵 Black Truffle Orecchiette ($128)黑松露味濃,仲有邪惡芝士絲系上面,貓耳朵我本身都好中意食,佢唔會煮到好淋,而且啲黑松露汁完全能夠包住每一塊貓耳朵,仲有一片片咬落去有汁嘅蘑菇,好好食!份量就ok啦,細食嘅朋友仔就會岩岩夠飽🤣2️⃣番茄濃醬煮香烤雞肉配多士 Chicken Stew ($118)多士份量唔多,得兩塊,不過醬汁同雞肉份量就幾多,食完兩塊包都仲有唔少,香烤雞肉大大粒,完全唔乾!配埋個微辣醬汁好惹味,仲有少少清新配菜中和😋3️⃣英式鬆餅 Clotted Cream, JamEnglish Scone ($30@1; $50@2)作為scone嘅愛好者,每次去到有scone食嘅cafe都會叫嚟食!暖暖上碟,有專用clotted cream伴住食冇得輸,正常發揮🫶🏻
1️⃣黑松露忌廉貓耳朵

2️⃣番茄濃醬煮香烤雞肉配多士
Chicken Stew ($118)

3️⃣英式鬆餅 Clotted Cream, Jam
English Scone ($30@1; $50@2)
2023-10-04 252 瀏覽
Brewed這間位於上環的Cafe有着和一般Cafe不同的菜式,菜式設計充滿異國風情!小編暫時在香港沒有找到相同款式的Cafe呢~而且星期一至星期五午餐時段更有lunch set,性價比再加分!🔥蕃茄濃醬煮香烤雞肉配多士 Chicken Stew $118⭐️8.5/10⭐️這款充滿異國風情的雞肉多士,口味像極了印度masala咖喱!用了很多香料,蕃茄及peppers,醬汁帶點微辣,配搭sourdough一起吃十分惹味!sourdough 也做得不錯,外脆內軟。🔥意大利辣肉醬貓耳朵 $128⭐️8.5/10⭐️這個意粉也是一個特別的菜式,辣肉醬x芝士x cream sauce x 火箭菜😋這樣的配搭會令到意粉不太膩!每一粒貓耳朵會沾滿醬汁,質地也處理得剛剛好,夠煙靭!🔥Flat White & Mocha ⭐️7.5/10⭐️星期一至五午餐時段,叫一個主食加$20便有一杯熱飲,在中環區真實在難得!咖啡不過不失。⭐️總結:這是一間小編會想下次再光顧試其他菜色的小店!店員也很好笑容,服務態度不錯呢!
Brewed

🔥意大利辣肉醬貓耳朵 $128⭐️8.5/10⭐️

2023-10-03 167 瀏覽
上環高質cafe 擁有異國菜式 幾特別🤩呢幾年越來越多咖啡店係香港🇭🇰 大多數都係賣open toast 同埋sphagetti/ carbonara之類 比較普及既西餐菜式👀 但係我覺得呢間咖啡店有別於其他普通cafe☕️ 菜式比較罕見 幾特別!感覺帶有中東口味/土耳其菜式 好值得食 重要價錢合理👍🏻 餐廳都有埋open toast 但係材料比較特別 例如有慢煮羊肉、土耳其流心蛋、烤雞etc 都係比較花心思同埋時間!😍🔥 而且麵類都係用貓耳朵 比較煙韌 Grilled Chicken Toast ($108) 呢個餐幾特別 我好鍾意!真係每一個detail都睇得出廚師既心機🧑🏻‍🍳 先講麵包🥖 餐廳堅持係用sourdough 加錢都可以轉bagel 但我個人對於佢既酸種麵包超級滿意👍🏻 麵包皮脆脆哋 食到中間麵包超級軟+fluffy🍞 酸酸哋 同時間食到麵包有少少橄欖油味🫒同埋麥味!烤雞超級嫩 有一大舊雞排 雞排好夠厚 雞皮燒得好夠脆 而且香料味幾重 應該係paprika👀 雞排底仲有火箭菜同埋hummas 好健康😛 hummas打得好話 而且豆味都好出👍🏻 最後係面頭重灑左少少開心果

上環高質cafe 擁有異國菜式 幾特別🤩
但係我覺得呢間咖啡店有別於其他普通cafe☕️

Grilled Chicken Toast ($108)
最後係面頭重灑左少少開心果 令到成個菜式擁有多重口感!🫶🏻

+$20 熱飲🫖 +$25 凍飲🥛
飲品選擇同普通咖啡店差唔多 選擇都幾多 價錢合理✨

📍Brewed (上環)
地址:上環禧利街27號富輝商業中心地下E號舖
Grilled  chicken  toast
2023-10-03
Grilled  chicken  toast
@brewed.hk 應該係存在係我bookmark list最耐既cafe有日帶左電腦出街做野 終於去左₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎仲好好彩等到想坐既窗邊吧枱位◦ Turkish Eggs on Toast (+Grilled Chicken)外國好流行而香港極少見既餐點以greek yogurt為主 以蒜調味 再加上香料牛油同水波蛋Cafe仲額外添加左開心果碎同石榴粒增加口感同令成件事更有中東風味( ͡° ͜ʖ ͡°)個人係好喜歡呢種異國口味用黎送酸種包真係非常夾 又唔會好heavy我全日未食野 加左份烤雞扒雞扒好厚身 醃料都係中東香料風好入味 可惜有啲啲乾…◦ Iced Americano 難得唔想飲奶啡 簡單試左杯美式咖啡都唔錯幾平衝 唔會好水✿#lastbitematters#lastbitematters_sheungwan ✿
有日帶左電腦出街做野 終於去左₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎
仲好好彩等到想坐既窗邊吧枱位

外國好流行而香港極少見既餐點
Cafe仲額外添加左開心果碎同石榴粒增加口感
同令成件事更有中東風味( ͡° ͜ʖ ͡°)
個人係好喜歡呢種異國口味
用黎送酸種包真係非常夾 又唔會好heavy
我全日未食野 加左份烤雞扒
雞扒好厚身 醃料都係中東香料風好入味 可惜有啲啲乾…

◦ Iced Americano
難得唔想飲奶啡 簡單試左杯美式
咖啡都唔錯幾平衝 唔會好水

#lastbitematters
#lastbitematters_sheungwan
上環有很多Cafe☕️這次來到位於禧利街的Brewed以前已經過數次,一直未有機會內進,這次終於可一試。Scone🌟🌟🌟🌟🌟Scone非常好吃,坊間一般餐廳的Scone都未必有合格的水準,這個軟脆適中,配搭淡奶油,可試。Cappuccino 🌟🌟🌟🌟Cappuccino 的香氣不錯,不太淡。餐廳職員服務不錯,雖然曾上錯食物,都很快解決,而且態度很好,會再到訪。下次想試Tiramisu。
上環有很多Cafe☕️這次來到位於禧利街的Brewed
以前已經過數次,一直未有機會內進,這次終於可一試。
Scone

Scone🌟🌟🌟🌟🌟

Cappuccino

Cappuccino 🌟🌟🌟🌟
Cappuccino 的香氣不錯,不太淡。

下次想試Tiramisu。
Scone
Cappuccino
禧利街向來都係中上環打工仔覓食嘅好地方 (・8・)近來聽聞 #Brewed 係月初換左新 menu包括有土耳其式流心蛋多士、牛油大蝦意大利粉等除咗新餐單之外,同店員閒聊時亦得知有邊幾款人氣菜式就等我試試佢啦 (・∀・)つ▴ 香烤雞肉多士 Grilled Chicken Toast $108作為其中一款超人氣品項,想講坐喺自己個位都聞到超香嘅烤雞味道!香濃嘅味道無呃人,入口真係非常香口軟滑但依持保持口感份量十足,平日放晏嚟食夠哂飽肚 ~▴ 香濃慢煮鴨肉通心粉 Slow Cooked Duck Ragu Rigatoni $148Slow-cooked duck ragu, slow-cooked vegetables, rockets, Parmigiano, Reggiano cheese由於款式仲新,所以今次換咗寬意粉作為主食經過慢煮嘅鴨肉同埋菜真係滑嫩到不得了加埋好開胃嘅醬汁同芝士,食到一啖接一啖停唔到不過我諗通心粉應該會更適合,下次有機會再嚟試試先▴ 提拉米蘇 Tiramisu $68甜品搶哂主食嘅 fo!呢款 tiramisu 雖然 bailey 酒味偏重,但味道非常 bala
禧利街向來都係中上環打工仔覓食嘅好地方 (・8・)
近來聽聞 #Brewed 係月初換左新 menu
包括有土耳其式流心蛋多士、牛油大蝦意大利粉等
除咗新餐單之外,同店員閒聊時亦得知有邊幾款人氣菜式
就等我試試佢啦 (・∀・)つ

作為其中一款超人氣品項,
想講坐喺自己個位都聞到超香嘅烤雞味道!
香濃嘅味道無呃人,入口真係非常香口軟滑但依持保持口感
份量十足,平日放晏嚟食夠哂飽肚 ~

由於款式仲新,所以今次換咗寬意粉作為主食
經過慢煮嘅鴨肉同埋菜真係滑嫩到不得了
加埋好開胃嘅醬汁同芝士,食到一啖接一啖停唔到
不過我諗通心粉應該會更適合,下次有機會再嚟試試先

▴ 提拉米蘇 Tiramisu $68
甜品搶哂主食嘅 fo!
呢款 tiramisu 雖然 bailey 酒味偏重,但味道非常 balance
入口幾乎有種微醺嘅感覺,鍾意甜酒嘅朋友絕對唔可以錯過
最緊要係佢唔膩,手指餅微濕身,好食 (〃∀〃)

▴ Hot Caffe Latte +$20 (OP: $43)