2023-03-19 260 瀏覽
喺黃石碼頭搭巴士返西貢已經夜晚6點幾,諗住食少少嘢先走,點知發覺除咗海鮮酒家之後好多餐廳都已經閂門好彩仲搵到呢間cafe!我杯matcha latte好飲,好滑,抹茶同牛奶嘅比例啱啱好朋友杯flat white都不錯~他他醬炸雞+薯條:熱辣辣嘅炸雞薯條都唔錯,同他他醬好夾朋友話如果蕃茄醬冇加啲粉仲好法國照燒蜜汁春雞+牛油果醬沙律:蜜糖配粟米好好食雞肉幾嫩,而牛油果醬都好滑估唔到亂入一間小店都冇中伏服務好好,價錢都合理,但星期六嘅夜晚都只係得我地一枱客,下次有機會再嚟食
好彩仲搵到呢間cafe!

朋友杯flat white都不錯~

他他醬炸雞+薯條:熱辣辣嘅炸雞薯條都唔錯,同他他醬好夾
朋友話如果蕃茄醬冇加啲粉仲好
他他醬炸雞+薯條

法國照燒蜜汁春雞+牛油果醬沙律:蜜糖配粟米好好食
雞肉幾嫩,而牛油果醬都好滑

法國照燒蜜汁春雞+牛油果醬沙律

估唔到亂入一間小店都冇中伏

他他醬炸雞+薯條
法國照燒蜜汁春雞+牛油果醬沙律
2023-03-01 178 瀏覽
星期日放假去西貢玩 諗住搵個隱世d既餐廳chill住過見呢間餐廳有人等位但目測唔駛等太耐就決定呢間啦因為餐廳indoor位full曬 職員問我地要唔要坐outdoor位 咁都ok既點知係惡夢既開始…首先收到既menu係超級鄒同殘舊 印象分大減 我地叫左個美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡 點知冇炸洋蔥 咁就轉左煙肉唔知係咪坐出面既關係被職員遺忘左 等左半個鐘左右先上漢堡諗住即叫即整先等咁耐啦 咬落第一啖 凍既?😥調味係正常 牛肉冇肉汁 芝士唔覺有 煙肉都好平平無奇 以為漢堡入面既煙肉一定係香脆既我 真係諗多左唯一欣賞既係薯條新鮮炸起 熱辣辣仲係脆既 係就黎食完既時候 對面做緊通渠工程 臭味直接飄埋黎咁岩indoor有位即刻搵職員調位如果唔係我地仲叫左雪糕窩夫真係想直接走雪糕窩夫既雪糕係朱古力味朱古力味夠濃但係雪到超級硬就算放左落窩夫上面一齊食都feel到有少少硬以為調左indoor可以好好地嘆雪糕窩夫啦 唔知係咪因為出面做緊通渠工程 飛左一隻大烏繩同一隻蚊滋入黎不斷騷擾我地即刻冇曬心情 食完急急腳走
星期日放假去西貢玩 諗住搵個隱世d既餐廳chill住過
見呢間餐廳有人等位但目測唔駛等太耐就決定呢間啦
點知係惡夢既開始…

首先收到既menu係超級鄒同殘舊 印象分大減

以為調左indoor可以好好地嘆雪糕窩夫啦
即刻冇曬心情 食完急急腳走
2023-02-26
2022-08-28 498 瀏覽
週末去西貢chill 下♥️行攰去左呢間cafe 坐下食個lunch 叫左他他醬炸雞+薯條,牛油果醬雞肉三文治,軟殼蟹鮮茄意粉🍝炸雞薯條:雞塊幾嫩同juicy ,如果個炸漿多少少,個面會再脆D。個面夠香但未夠脆牛油果醬雞肉三文治:呢個幾出色👍🏻除左油果醬夠滑,仲有大量沙律菜配搭,成件事好fresh 👍🏻好襯西貢😂😂軟殼蟹鮮茄意粉,呢個係店員介紹,話人氣主菜🤤的確唔錯,蟹肉夠大件,啖啖肉♥️鮮茄意粉亦好入味濃郁。 果然蕃茄同意粉真係絕配👍🏻👍🏻值得一試

叫左他他醬炸雞+薯條,牛油果醬雞肉三文治,軟殼蟹鮮茄意粉🍝

值得一試

今日放假難得入西貢( ´▽` )ノ見到好多間Cafe但係感覺到唔係好吸引我.然後行到去大街入邊見到一間工業風嘅Cafe!即刻入去~(*¯︶¯*) 職員好Nice都非常貼心幫我安排咗一個比較量嘅位置🙇🏻‍♀️ 睇完餐牌決定order一個burger~等咗大概15分鐘左右 個burger就到左~超級好味!!! 個包好香同埋都好脆份量十足🥹🥹 塊牛肉勁多汁仲要好夠味!認真推薦❤️我諗下次再去西貢都會選擇食返呢間
今日放假難得入西貢( ´▽` )ノ
見到好多間Cafe但係感覺到唔係好吸引我.

然後行到去大街入邊見到一間工業風嘅Cafe!
即刻入去~(*¯︶¯*)

睇完餐牌決定order一個burger~

等咗大概15分鐘左右 個burger就到左~
超級好味!!! 個包好香同埋都好脆
份量十足🥹🥹 塊牛肉勁多汁仲要好夠味!
認真推薦❤️

我諗下次再去西貢都會選擇食返呢間

美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡
2022-08-19
美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡
2022-07-26 311 瀏覽
軟殼蟹鮮茄意粉($88)意粉麵質還好,蕃茄醬有啲似係超市買嘅papa alfredo嘅味道,軟殼蟹味道有點腥,但整體都還可以。美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡+薯條($86)個burger個肉好好味,入面仲有洋蔥圈,食落好match,好好味!加上佢個薯條炸得超好味,好耐未食過咁好食嘅薯條!大推呢個!!!飲品叫左hot cream brulee latte($42)同iced tiramisu latte($46)。兩杯嘢飲相比之下cream brulee latte好飲好多,好有驚喜。iced tiramisu latte都好飲,飲得出tiramisu嘅味。推cream brulee latte最後仲叫左個waffle with ice cream($58),呢個冇影到相,但waffle整得太脆,可能焗得太耐,夾埋雪糕黎食都抵銷唔到佢太脆(硬),食到有啲𠝹到個上顎。雖然waffle有兩舊,但雪糕得一球vanilla ice cream。Cp值得講一般,但如果想過下口癮都可以一試。
軟殼蟹鮮茄意粉($88)

軟殼蟹鮮茄意粉

美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡+薯條($86)
大推呢個!!!

美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡+薯條

推cream brulee latte

Iced  tiramisu  latte

Cp值得講一般,但如果想過下口癮都可以一試。
美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡+薯條
2022-04-18 511 瀏覽
打算公衆假期上午11:30入到西貢,原來有部分餐廳都已經排晒隊😅😅所以搵到呢間Cafe好感恩!因為有靚位又有美食!餐廳內的座位唔逼,簡約舒服!免收加一,係抵食之選!美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡加薯條🍟$86安格斯牛肉好香牛肉味,炸洋蔥圈脆口,Mozzarella cheese 夠match!! 物有所值!軟殼蟹鮮茄意粉🍝$88軟殼蟹好大件,仲有膏,即叫即炸,所以係又熱又脆身,味道不錯,意粉的茄味可以再濃郁啲!Flat white 有靚靚拉花$36Black Latte$42黑色係竹碳,有少少甘味咖啡師用心做拉花,讚👍感恩主帶我來這間cafe chill,有位又有美食!
因為有靚位又有美食!餐廳內的座位唔逼,簡約舒服!
免收加一,係抵食之選!

美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡加薯條🍟$86
軟殼蟹茄意粉

軟殼蟹鮮茄意粉🍝$88
Flat  white

Flat white 有靚靚拉花$36
Black  Latte

Black Latte$42
黑色係竹碳,有少少甘味

咖啡師用心做拉花,讚👍

感恩主帶我來這間cafe chill,有位又有美食!
2022-04-18
軟殼蟹茄意粉
Flat  white
  • 美式炸洋蔥芝士安格斯漢堡
2021-10-30 592 瀏覽
星期日夜晚,成個西貢啲餐廳好多人,或者坐得好逼夾。呢間餐廳無乜人,諗住搵個地方舒舒服服食返個晚飯。個意粉都幾惹味,辣辣地加蒜蓉又好香,唔錯!個burger都ok, 飲品就好清新。值得一試!
香辣蒜蓉大蝦意粉
青瓜青檸特飲
2021-10-24
香辣蒜蓉大蝦意粉
2021-08-02 368 瀏覽
夏天係大家出海嘅高峰期,入西貢嘅次數自然多了。今次選了一間幽靜的Cafe跟大家分享。喺西貢嘅小巷入邊,座位只有數張,假日的話一定要排隊呀。💫黑芝麻肉鬆吐司🍞$48黑芝麻配上肉鬆,配搭新穎創新,黑芝麻醬嘅甜中和了肉鬆的鹹,甜甜鹹鹹非常配合,係特別的吐司🍞💫Matcha Latte$42看得出拉花非常認真,抹茶味非常濃郁,整體非常滑溜,值得一試。💫焗芝士🧀忌廉千層薯🥔$36這個不太好吃呢🤭感覺不太特別
夏天係大家出海嘅高峰期,入西貢嘅次數自然多了。
今次選了一間幽靜的Cafe跟大家分享。
喺西貢嘅小巷入邊,座位只有數張,假日的話一定要排隊呀。

💫黑芝麻肉鬆吐司🍞

💫Matcha Latte

💫焗芝士🧀忌廉千層薯🥔
這個不太好吃呢🤭感覺不太特別
2021-07-20 367 瀏覽
Cafe HOOK (西貢)在西貢的大街小巷行逛,無意中發現這間水泥風玻璃屋cafe~餐廳除了提供多款飲品外,還有小食和西餐供應👍🏻 小編與妹妹揀了2杯手拉熱飲,一份小食,以及1份主菜😋😋 在Café 慢慢享用❤️❣️檸檬雞翼 $48/5隻雞翼色澤金黃,塗滿了充滿檸檬🍋香味的蜜糖,再加了一些香草🌿,令味道更豐富😋❣️Golden Mocha 純黑朱古力咖啡 $42咖啡☕️沖得滿滿的,上面拉花畫了2朵心心💕,相對平時的Mocha, 因為用了黑朱古力🍫,可可的味道會更濃郁~❣️Matcha Latte 鮮抹茶拿鐵 $42牛奶和抹茶的比例恰到好處,香滑沒有抹茶粉粒👍🏻❣️法國照燒蜜汁春雞 配 牛油果🥑醬沙律 $88燒春雞的大小剛好,肉質嫩滑😋 沙律有麵包脆粒、蕃茄🍅,粟米🌽加了牛油好香甜,另外餐廳沒有用凱撒沙拉醬而改用以牛油果🥑製成的果蓉😍 ,味道好清新好配合❤️*需加一服務費地址:西貢西貢大街41-42號吉祥樓地舖
Cafe HOOK (西貢)

在西貢的大街小巷行逛,無意中發現這間水泥風玻璃屋cafe~

❣️檸檬雞翼 $48/5隻

❣️Golden Mocha 純黑朱古力咖啡 $42

❣️Matcha Latte 鮮抹茶拿鐵 $42
牛奶和抹茶的比例恰到好處,香滑沒有抹茶粉粒👍🏻

❣️法國照燒蜜汁春雞 配 牛油果🥑醬沙律 $88

*需加一服務費
地址:西貢西貢大街41-42號吉祥樓地舖
2020-12-05
  • 檸檬雞翼
2021-05-28 802 瀏覽
響西貢市中心內,因應疫情而想避走呼吸更多新鮮空氣既遊客越黎越多,每每受歡迎既餐廳都需要輪候先會有枱。經過之前響Cafe Hook試過咖啡都唔錯之後,今日都搵機會再去品嚐一下呢間餐廳其他既食物。餐廳以水泥風為主題,而店主重視咖啡既程度,基本上將製作地方既2/3都作為存放及沖製咖啡既地方,反而只有剩低既1/3地方作為製作熱食之用。睇到其他客人都有點全日早餐($108),似乎響輕食黎計都算係最佳選擇,所以都忍唔住點埋一份;而同時因為咖啡師表示冷萃咖啡既味道仲未到位,所以就算我想飲都未能即時供應,故此就唯有試試玫瑰拿鐵($40)吧!不過因為得1位店員默默既不斷製作唔同既食物俾所以客人,都需要耐心少少等候佢地。而咖啡師就會響適當時間開始調製咖啡,似乎都希望響主食到之前咖啡唔會被閒置得太耐而凍。大約15分鐘後,全日早餐就正式送到了! 原來都仲擔心全日早餐因為需要即時製作不同既菜式而令部分食物變涼,但呢件事無響Cafe Hook內發生,反而最想讚牛角包,既保持到溫暖但同時又保持著脆口既感覺;炒蛋非常嫩滑! 黑松露反而只係有點綴作用而直接品嚐炒蛋滑香都可以;至於德國腸小編響肉入面食到有少少啤酒既香味,

大約15分鐘後,全日早餐就正式送到了! 原來都仲擔心全日早餐因為需要即時製作不同既菜式而令部分食物變涼,但呢件事無響Cafe Hook內發生,反而最想讚牛角包,既保持到溫暖但同時又保持著脆口既感覺;炒蛋非常嫩滑! 黑松露反而只係有點綴作用而直接品嚐炒蛋滑香都可以;至於德國腸小編響肉入面食到有少少啤酒既香味,好驚喜;至於茄汁豆及粟米都算唔錯,茄汁蛋唔會太酸而粟米係用甜粟米,所以食個陣唔會因為淡味而令食慾減低!
全日早餐

至於玫瑰拿鐵上枱個陣,絕對睇得出師傅既拉花技巧 - 見到心形既外圍有咁多層,證明咖啡師拉花個陣響咖啡面推在好多層奶! 玫瑰花瓣只係裝飾用,而實際響拿鐵內已經放入玫瑰糖漿。咖啡唔算太甜,仍然可以響當中飲到咖啡既果香味!
玫瑰拿鐵
全日早餐 + 玫瑰拿鐵

同之前既用餐體驗一樣,都會覺得兩位員工都好用心去對每位客人,同時響防疫方面亦見佢地做到好足。雖然餐單上主食既數量係比西貢市中心內其他既咖啡店為少,但小編都覺得值得推介俾大家試下!
2021-05-28
  • 全日早餐
2021-04-07 545 瀏覽
連續幾個星期都入佐西貢發現都開佐好多新既coffee shop今日分享下我去過既其中一間先呢間個面積唔大,但設計都唔錯坐得舒適,職員都好nice食物方面都有好多款可以揀,有正食,輕食,飲品種類都好多,基本上如果你想飲既一定有🤓我就例牌叫佐杯flatwhite(HKD36)+chocolate(HKD36)另外叫佐個香辣蒜蓉大蝦意粉(HKD78)杯咖啡都算唔錯,好易入口,奶泡順滑熱朱古力唔會太甜,飲落去幾香濃而個意粉個軟硬度啱啱好,蒜蓉味好香少少辣味,隻蝦食落去都算有鮮味,唔會係果種雪到冇曬味既蝦😆總體來講都係唔錯既,值得試吓😌🤓
連續幾個星期都入佐西貢
發現都開佐好多新既coffee shop
今日分享下我去過既其中一間先
呢間個面積唔大,但設計都唔錯
坐得舒適,職員都好nice

(HKD36)+chocolate(HKD36)
另外叫佐個香辣蒜蓉大蝦意粉(HKD78)
杯咖啡都算唔錯,好易入口,奶泡順滑
熱朱古力唔會太甜,飲落去幾香濃
而個意粉個軟硬度啱啱好,蒜蓉味好香
少少辣味,隻蝦食落去都算有鮮味,唔會係果種雪到冇曬味既蝦😆

總體來講都係唔錯既,值得試吓😌🤓
2021-03-30 163 瀏覽
西貢這休閒之地,除了行山﹑出島遊船河的遊客外,最多見到的就是不同種類的咖啡店。每間咖啡店都有其特色,比較出名的咖啡店其他食家都已經有介紹,不多說了。今日我就去到西貢市場街尾(差不多到翠塘花園),試試一間地點上比較隱世的餐廳。餐廳以水泥裝修為主,亦保持一般高樓底以增加空間感的感覺。時間關係今次只能夠品嚐一杯咖啡的時間,於是就點了其他咖啡店較少出現的「焦糖燉蛋拿鐵」。當我以為咖啡只是以燉蛋的味道來作修飾的時候,上碟時才發現原來咖啡師會以火槍直接於泡面上燒,令奶泡出現了焦香的感覺,再配以濃郁焦糖味道的時候,令整個口感都有品嚐焦糖燉蛋的感覺。唯一美中不足的,就是焦糖味會令原本的咖啡香被蓋過了。有機會的話,都會希望試到其他咖啡或餐廳內輕食的食物。

餐廳以水泥裝修為主,亦保持一般高樓底以增加空間感的感覺。

唯一美中不足的,就是焦糖味會令原本的咖啡香被蓋過了。

有機會的話,都會希望試到其他咖啡或餐廳內輕食的食物。
2021-03-26
2021-02-14 408 瀏覽
西貢越來越多café小店今次試呢間質素又如何呢~襯住初三赤口又係情人節搵到一間Openrice book到我哋book 1點,1點15分終於坐低到叫咗1個意粉,1個漢堡,1個小食忌廉汁芝士雞肉蘑菇意大利粉忌廉汁唔算好heavy,掛到上每條意粉上面芝士主要靠芝士粉帶個味出黎雞肉比較乾,唔似用雞扒/ 雞脾肉整似係雞胸或者雞柳,有啲柴調味無撈均,食到一喳鹽美式炸洋蔥圈芝士安格斯漢堡扒配薯條麵包唔算有牛油味洋蔥圈同漢堡唔算好夾漢堡有肉味,幾juicy薯條無特別調味,有脆有淋一口鵝肝多士唔算香鵝肝油脂味睇過Openrice,之前無''一口''之前Size係大一倍,但價錢無變將貨就價我都明但係都唔洗專登加粒車厘茄伴碟嘅🙈😂榛子咖啡反而ok,比食物有水準(可以Highlight睇番)整體可能我會比啱啱合格但再去嘅機會不大
西貢越來越多café小店
今次試呢間質素又如何呢~
襯住初三赤口又係情人節搵到一間Openrice book到
我哋book 1點,1點15分終於坐低到
叫咗1個意粉,1個漢堡,1個小食
忌廉汁芝士雞肉蘑菇意大利粉

忌廉汁芝士雞肉蘑菇意大利粉
忌廉汁唔算好heavy,掛到上每條意粉上面
芝士主要靠芝士粉帶個味出黎
雞肉比較乾,唔似用雞扒/ 雞脾肉整
似係雞胸或者雞柳,有啲柴
調味無撈均,食到一喳鹽

美式炸洋蔥圈芝士安格斯漢堡扒配薯條
麵包唔算有牛油味
洋蔥圈同漢堡唔算好夾
漢堡有肉味,幾juicy
薯條無特別調味,有脆有淋
美式炸洋蔥圈芝士安格斯漢堡扒配薯條

一口鵝肝多士
唔算香鵝肝油脂味
睇過Openrice,之前無''一口''
之前Size係大一倍,但價錢無變
將貨就價我都明
但係都唔洗專登加粒車厘茄伴碟嘅🙈😂
一口鵝肝多士

榛子咖啡反而ok,比食物有水準
(可以Highlight睇番)
整體可能我會比啱啱合格
但再去嘅機會不大
榛子咖啡
2021-02-14
榛子咖啡
2020-11-09 313 瀏覽
西貢陸續多咗唔少cafe週日與朋友相聚約在西貢食飯原本打算去的cafe滿座加上4人桌有排等逛逛下經過這間轉角cafe 貼住紅紙原來試業中每枱相隔的空間幾闊落而且有all day breakfast於是乎入內一試!Menu上的主食選擇都唔少男士們唔洗怕係cafe但冇野食😂點咗All Day Breakfast,青醬意粉友人點咗Burger, 軟殼蟹蕃茄意粉兩杯飲咖啡分別係Rose Latte同Cream Brûlée Latte🥐牛角包有意外驚喜! 係好香有牛油味嘅暖包唔係冷硬果啲~擺盤賣相有色彩,十分吸引、開胃,靚👍🏿友人表示Burger質素也很不錯🍔如果包包有烘熱更佳!我的Cream Brûlée Latte 值得一讚!不會很甜,latte 很香第一次見加試這款latte, 很喜歡啊!另外兩份意粉都不錯~青醬不是平常吃到的味,似乎係加咗啲醋味,開胃!試業期間只收現金這點要特別留意喇!值得回頭的cafe😊
西貢陸續多咗唔少cafe
週日與朋友相聚約在西貢食飯
原本打算去的cafe滿座加上4人桌有排等
逛逛下經過這間轉角cafe 貼住紅紙原來試業中
於是乎入內一試!

Menu上的主食選擇都唔少
男士們唔洗怕係cafe但冇野食😂
點咗All Day Breakfast,青醬意粉
友人點咗Burger, 軟殼蟹蕃茄意粉

🥐牛角包有意外驚喜!
係好香有牛油味嘅暖包唔係冷硬果啲~

擺盤賣相有色彩,十分吸引、開胃,靚👍🏿
友人表示Burger質素也很不錯🍔
如果包包有烘熱更佳!

我的Cream Brûlée Latte 值得一讚!
不會很甜,latte 很香
第一次見加試這款latte, 很喜歡啊!

另外兩份意粉都不錯~
青醬不是平常吃到的味,似乎係加咗啲醋味,開胃!

試業期間只收現金
這點要特別留意喇!
值得回頭的cafe😊
2020-11-08
  • All  Day  Breakfast
  • Cream  Brûlée Latte
2020-10-28 272 瀏覽
紅日嘅西貢真係度度都好多人,想搵間餐廳食個lunch都唔係咁簡單😥兜兜轉轉喺市場街附近見到一間新開嘅Cafe,見嘢食種類都幾多,有意粉、有all day breakfast 又有三文治同沙律仲有小食🤩 就唔諗咁多啦直接入去食餐廳樓底都幾高,雖然座位唔多,但係都冇一種壓迫感或者要趕住食,可以坐下chill下店舖得兩個Staff所以等差時間都比較耐,睇中佢個香辣蒜炒大蝦意粉,但係我唔食辣,問佢可唔可以走辣,佢話會冇味所以就將個意粉轉左蕃茄汁底。味道來講蕃茄味幾濃不過意粉未全熟,有d硬,差d火喉,大蝦味道未算突出,應該都係冰鮮蝦,口感有少少偏乾同硬All day Breakfast,因為唔食茄汁豆同蕃茄😂 就問佢可唔可以轉其他,佢竟然Offer多一個牛角包俾我🤩🤩🤩 牛角包好鬆軟好香牛油味,黑松露炒蛋都算幾滑,香草腸都唔錯,煙肉亦冇煎到乾晒硬晒題外話,見好多人都有點雞翼食,好似好正咁,如果有打算點小食都不妨試吓

蕃茄大蝦炒意粉
Matcha  Latte