2022-10-07 3673 瀏覽
話說一班朋友話食buffet,有人提議香格里拉既唔錯,海鮮種類多,質素唔錯,今日一會,真係錯晒,折後$750蚊一個人,成餐buffet 都搵唔到有咩好食凍海鮮,每人有一隻龍蝦,係呀,呢個級數都係得一隻凍波龍,係咪好好食呢?又係平時buffet 既質素,呢個質素正常都係一隻起兩隻止,但限左每人一隻係小家左,感覺唔多好長腳蟹冇乜特別,唔會好鮮甜,都唔會好咸翡翠螺正常一舊肉,反而青口係幾鮮甜十月啦,係咪生蠔都未當造呢,瘦到完全冇肉,開蠔同切魚生位師傅都係hea做,做得勁慢,但都唔會有人龍,因為唔值得排隊,魚生唔可以話伏,但以呢個級數既buffet,我係一田買既刺身都可以完勝佢,同埋佢連帶子,甜蝦都冇,得三文魚,吞拿魚,喜靈魚,八爪魚,墨魚,款式少過$300位既放題熱葷其實都係好普通,食完都唔會記得有乜係食過想再食,燒羊架d肉係臭既,燒味就太興都好食過佢,較為好食既有印度菜,咖哩係幾惹味,仲有個印度芝士米餅係幾特別又好食到甜品方面,睇落好似好吸引,食一啖就放低支叉既質素,得個甜字,係得H牌雪糕食得過總結呢個價錢既buffet 食到呢個質素,真係好難遇到,難怪星期五晚都係得6-7成客

長腳蟹冇乜特別,唔會好鮮甜,都唔會好咸
翡翠螺正常一舊肉,反而青口係幾鮮甜

2022-09-12 2957 瀏覽
款式比以前少了許多,唔好食,甜品只有十款,但價錢冇平到,仲貴咗。以前有即場BBQ,宜家冇,天婦羅沒有蝦,味道亦差了,各樣食物也少了好多款,有点失望,我係食午餐自助餐的
2022-09-07 2714 瀏覽
Havn't tried a proper buffer after COVID-19 outbreak, this time i pick cafe koo for a nice birthday dinner with family. I am amazed by the variety of food options that provided by the restaurant. Everyone is eligible to take a full lobster from the seafood corner. I've tried their lobster, the meat is very ffresh and juicy. Other than lobster, i also tried their blue muscles, oyster and Japanese Shashi. All of them are very fresh and clean.For the hot dishes, i love they covered India cuisine an
For the hot dishes, i love they covered India cuisine and Italian cuisine. I could pick my favorite toppings and a chef will prepare the tailored spaghetti. Lastly, i am truly impressed by the dessert corner. It covered western and Chinese type of dessert. I love their cake that severed with a variety of flavor. A cook will tailor soufflé on spot for everyone as well.
All in all, i recommend this place for family gathering or a group of friends (4-6 people) to try for dinner. Remember to book the table in advance

2022-09-04
  • lobster
  • shashimi
  • spagetti
2022-08-26 3069 瀏覽
兩位好朋友生日book咗食自助餐,環境同以前冇乜分別,原本諗住七百幾蚊可以任食海鮮龍蝦🦞,原來每位只配給一隻,仲要比一個籌碼驚你攞多咗🤣我朋友勁失望😮‍💨佢話以前來可以任食任飲,我也唔好意思😅生蠔🦪方面也算排得快,但D𧐢超細隻肉少味道一般!牛扒可接受不過不失!長腳蟹是熟的無冰鮮,惟獨甜品都仲可以守住,keep到款多有水準,Pancake可以啦!賣單幾千蚊,老實說現時這價錢也很多選擇,下次都唔去了。除非自助餐開番任食龍蝦長腳蟹還可考慮☺️
2022-08-14
2022-08-17 2746 瀏覽
老公生日飯揀左尼間食buffet, 以為疫情應該少人d, 點知……好……多……人!未夠6點已有食客等入場,而且入場時有d混亂😱😱sharp6點buffet 開始每人有一個token 攞一隻凍🦞 : 肉質可以啦,不過size 唔平均,有d大少少 有d細少少凍海鮮: 🦀, 🦐,🐚,青口,生蠔 - 🦀 好細隻,🦐唔錯,🐚有沙😑,青口一般,生蠔即開但細隻另有壽司,魚生唔錯,但要排隊,肚餓就唔好排喇cold cut 沙律款式少, 行到埋去都唔知食咩熱食選擇都多喎,燉湯、串燒、大蝦燒賣好食,又有印度菜……甜品: 除左🍰🧁,有貴花糕,焦糖燉🥚,水果,仲有Haagen-Dazs雪糕🍦🍧buffet包一杯餐飲 🥤普通㗎啡茶果d朋友或家人生日,可向酒店說明,酒店會送上一個細🎂 👍👍
老公生日飯

未夠6點已有食客等入場,而且入場時有d混亂😱😱

sharp6點buffet 開始

另有壽司,魚生唔錯,但要排隊,肚餓就唔好排喇

cold cut 沙律款式少, 行到埋去都唔知食咩

熱食選擇都多喎,燉湯、串燒、大蝦燒賣好食,又有印度菜……

buffet包一杯餐飲 🥤普通㗎啡茶果d

朋友或家人生日,可向酒店說明,酒店會送上一個細🎂 👍👍
2022-08-04 3313 瀏覽
我喺香格里拉都食咗好多次,今次嚟香格里拉食自助餐有少少失望。原因有以下幾點:第一,之前龍蝦任食,但係依家每個人只可以攞一次/一隻。入座後會見到每個位前面有個籌,要攞個籌去換一個龍蝦。6百幾一個人,只可以食一隻龍蝦,真心唔抵。第二,以前好多海鮮,依家長腳蟹、麵包蟹都冇曬總結就係,咁大間酒店,聲望咁好,但係好多嘢都冇得食,個落差好大。PS: 我會建議大家過嚟食之前要打個電話問吓職員有冇自己心目中想食嘅嘢。期望越大,失望越大。
我喺香格里拉都食咗好多次,
今次嚟香格里拉食自助餐有少少失望。
原因有以下幾點:

第二,以前好多海鮮,依家長腳蟹、麵包蟹都冇曬

期望越大,失望越大。
得一隻龍蝦
2022-08-04
情人節
2022-07-16 9443 瀏覽
有個朋友仔由上年開始話想食自助餐 講到今年,今次終於實行到喇!🤣前排見到香格里拉酒店自助餐搞緊promotion,凡係Shangri-La 會員都可享有85折優惠❗️精明如我就梗係唔𢴇輸喇🤣原本想book 港島嗰間 因為之前試過好高質,可惜嗰日booking full 🤥所以最後book 左九龍嗰間~入座時每人會有一個籌碼,係用黎換龍蝦既。原來每人只限拎一隻冷盤龍蝦🥲明明記得之前食港島嗰間係無限refill 芝士焗龍蝦🦞既,點解同一個集團會差咁遠嫁🥲只怪冇事先做足功課🤥海鮮類竟然冇鮑魚🤥🤥連鵝肝都冇😖港島嗰間明明就有。。。至於其他既熟食類都幾多既,我就唔係道一一列舉喇~有個station可以order 西式麵類,多數人應該都會諗 「邊有人自助餐叫麵食嫁 好唔掋喎」 但我個朋友仔就好大擔咁order 左芝士蕃茄三文魚長通粉🤣🤣估唔到又幾好味喎,拍得住出面幾百蚊一碟既質素😍我地幾個人好快就清晒😆跟住再叫多碟😂我個朋友好想食Egg Benedict ,就膽粗粗咁問個chef 有冇😶個chef 好神秘咁話等佢一陣,跟住返左入廚房,過左一陣就拎住碟Egg Benedict 出黎喇🥰好有驚喜,好好食

海鮮類竟然冇鮑魚🤥🤥
連鵝肝都冇😖
港島嗰間明明就有。。。
至於其他既熟食類都幾多既,我就唔係道一一列舉喇~

好有驚喜,好好食☺️

仲有不得不說既飲品,飲品都係每人限點一杯,自助bar 枱上唔會提供飲品🤥印象中港島嗰間係任飲啲🙈🙈

總括嚟講都滿意既,員工都好nice ,不過質素就同港島嗰間比,呢間就真係差得遠🙊

85折左都$7xx per person 🥲🥲呢個價可以有更好既選擇,再唔係食返港島嗰間好了~
每人只有一隻大龍蝦,味道相比其他任食的自助餐龍蝦算是美味, 麵食也算不錯, 服務態度相當良好, 甜品也有兩款蛋糕適合我的喜愛,價錢也不便宜,85折後也要$700 一個人,其他就不足談。
2022-07-02
因為有班老友記係6月生日,主角們佢哋想去食吓四五星級酒店嘅中午自助餐,於是幫手上網揾吓。見到香格里拉有個叫「綻放年華」自助餐生日優惠,除開每人二百五蚊左右睇落幾抵,於是二話不說馬上booking。呢個中午自助餐食3小時,由中午12點開始食到3點。海鮮區有黑青口、蟹、海螺、青口、蝦,雖然款式唔多,但全部都好新鮮甜美。😋日式區有海藻沙律及玉子蒸蛋,壽司共有六款而且熟的比較多。 唯一可惜係無鰻魚及三文魚。🥲沙律區菜類、款式、配料、醬汁,十分多選擇。😋芝士有三款,但不能自取。🥲熱食有泰式、印度式、港式、越式、川式。😋只係港式燒味無叉燒比較可惜。🥲甜品區鮮果只有西瓜,蜜瓜,菠蘿,哈蜜瓜,但款款都十分鮮甜。雪糕係Häagen-Dazs。蛋糕西餅超過十款,樣樣都好有水準。所以一定要記得留肚去食甜品。😋

海鮮區

日式區

沙律區
菜類、款式、配料、醬汁,十分多選擇。😋
芝士有三款,但不能自取。🥲

熱食
有泰式、印度式、港式、越式、川式。😋
只係港式燒味無叉燒比較可惜。🥲

甜品

2022-06-19
用餐優惠
信用卡優惠
2022-06-05 4428 瀏覽
香格里拉酒店自助餐十幾年無幫襯過,見openrice有折就去再食。星期一閒日都7成滿座。食物種類以午餐來說都ok,食物味道都幾好。無乜係特別唔好食,係凍蟹比較爭少少,好細隻。我比較欣賞翡翠螺好鮮甜,燉湯係猴頭菇燉蟲草花,我飲左3碗。同多春魚天婦羅都推介同埋話晒喺五星級酒店,服務好👍🏻侍應收碟快但係唔會阻住晒,一舉手唔會借視線走咗去。想睇下食乜,廚師會好熱烈推介同拎比你唯一係泊車得兩小時就比較趕住要走。

唯一係泊車得兩小時就比較趕住要走。
熱檸蜜
熱檸蜜
  • 燉湯
2022-06-04 3227 瀏覽
大家都知道,因為疫情,大家都不太敢出去大吃大喝。不過,在疫情稍為緩和的那一段日子,大家都意識到,飯總是要食的,在做足安全措施既前題下,大伙兒係可以 happy 一下既。就在聖誕節前夕的一段日子,任職的公司就決定搞返個 Annual Dinner。不能上東莞,只香港員工又不需要包場,大家就來到《Café Kool》,一齊食自助餐。食自助餐,總會是急不及待的,坐好不一會就立即會外出搵食。我的習慣,就是同食正餐的一樣,先會去看看所以沙律、冷盤及海鮮小食。來之前,早已經知道這兒的海鮮是非常吸引的。時不時更會大排長龍。人人都會為龍蝦同生蠔而來。刺身,雖不是必食的東西,但這是自助餐廳切備的東西。單是用肉眼去看,已經知道是有質素,新鮮的水產食品。再去望望負責中式熱食的地方,吸引我的有京式的片皮鴨。鴨雖然不及正宗的來得肥美,但也是吸引的,直接令我鎖定,今晚必吃。看了一看湯麵,是可以配搭成叻沙口味的南洋 style 麵食。是吸引,但飽肚的麵食絕對不在我考慮之列。主食  (熱盤) 的選擇非常之多。因為人多,疫情又不方便打開來拍照,所以就簡單說一說好了。吸引的有即煎的牛扒,Roast Beer 同印度咖哩。
巡完半場之後,就開始的我第一碟了。是一個 cold platter 的混合體。我選擇了 Blue Cheese,其味道香口,氣味同口味都非常濃郁。沙律菜鮮甜,cold meat 的火腿同煙三文魚也是夠可口的。
吃了西式的三文,就要轉一轉日式的三文。三文魚刺身入口香滑,油脂感豐富。本來對自助餐的吞拿魚沒太多好感的,但我見其新鮮,似乎亦沒有什麼雪味,就決定拿下。回到檯,吃入口,有鮮味,又有足夠的魚油香,的確是不錯。
再來的一碟,是味部三併。一件豉油雞、一件叉燒、一件片皮鴨。每樣都輕輕嚐就是最好的了。畢竟,食自助餐的主要力量不會放在這兒。輕嚐,簡單一評,好味道就是了。只是片皮鴨連肉,而且肉非常厚。
可能是年紀開始大了,近幾年的我發現,自己越來越喜歡飲各式各樣的湯水。而這自助餐,就有豐富選舉既中、西式湯品。當日為了留肚吃多一點其他的,所以只拿了一個中式的燉湯。簡單一句來形容,這就是一盅甜美沒味精的靚湯。
場內有 serve 兩款不同的牛扒。一款是煎的,另一款是烤焗的。煎的牛扒,配合了一隻大蝦。加了汁之後,味道香濃。
我更欣賞的,就是 Roast Beef,肉味更濃,入口亦非常之嫩滑。我選擇了較邊的位置,肉質比較肥美,味道也更香濃,只是沒內心半熟的牛肉匣麼嫩滑而已。
人人期待的主角來了。就是每人都有半邊的龍蝦。我們一來到,每個座位上都有一個籌碼。大家都笑,是用來抽獎的嗎? 後來服務員解釋才知道,這是用來兌換龍蝦的。而我們一檯同事都在差不多的時間換來龍蝦,一時間在檯上的4、5隻,場面都好震撼下。
充滿肉,充滿膏的龍蝦,肉質爽,味道甜,質素十分之好。一人半邊似乎是未夠喉啊。有女仔同事不要,部份的男同事 (包括我),就來多半邊,不要浪費 quota。
其他的海鮮有蝦,青口同螺。這可以說是最基本的選擇。味道都是不錯的,但青口就似乎細隻左少少。
吃好了主食,就是甜品時間了。聚女同事不吃龍蝦,為的就是留肚,多吃甜品。而梳乎厘班戟同焦糖燉蛋就是大家的最愛。
梳乎厘班戟加雪糕,幾乎是人人的指定配搭。梳乎厘班戟香軟可口,配上 soft cream 已經夠令人滿足。之後,再一口 pancake 夾一口雪糕,更是非常可愛的配搭。
之後,同檯同事為大家班齊晒所有的甜品。極多的款式,如不留肚食,絕對沒可能試得晒。
我吃了桂花糕,焦糖燉蛋,tiramisu 同大量的水果。各樣都有好好既水準,近來鍾情食水果的我更是大量地吃。
吃好了甜品,飲埋杯香濃咖啡。就是一個大滿足了。
久沒有多人在外聚會,大家心情都很愉快。在此,真的希望疫情快點緩和,不要再出現一些令全港市民都措手不及而又零作用的對策,好讓大家回歸正常的生活,行下街,食下飯,去下旅行,心情才能夠真正地放鬆下啊。
2022-05-30 2496 瀏覽
因為好耐冇食過自助餐,所以就諗住去試下。之前聽人講好多自助餐都大不如前,質素下降咗好多,咁我聽完都冇去嗰啲酒店,見呢度價錢差唔多,就諗住一試,點知真係一試難忘。首先,宜家周圍啲自助餐都有做特價,openrice同佢網上面既折係一樣既,都係75折,但係價錢就唔同,網站寫398,而openrice就428,要打電話去問先知原來網站係錯既,正確係428。話哂都係五星酒店,呢一種低級錯誤真係冇可能容許。第二,海鮮方面,只有蝦,螺,青口和花蟹。即使沒長腳蟹或生蠔等海鮮,其他海鮮比人拎到7788都應該refill,但事實係佢第一轉比人攞到7788之後,嗰啲望落冇咁靚既海鮮就擺係到等啲人行到過黎之後就走,直接擺到完場。我問過佢會唔會refill蟹,佢叫我等下跟住咩動作都冇,其實作為一間自助餐,連客人問到都冇動作既話,係冇資格叫自己做自助餐。最後熱食方面,質素亦都非常普通,大部分肉類食落都好un,都唔知放咗幾耐。好多熱食去到1點已經見到有層薄膜,可見根本冇人攞。成餐入面,甜品可以話係最正常,可惜沒有之前的疏乎厘、馬卡龍等甜品,只有唔同口味嘅蛋糕同埋布丁。不過可能係因為有Haagen-Dazs雪糕,呢一

成餐入面,甜品可以話係最正常,可惜沒有之前的疏乎厘、馬卡龍等甜品,只有唔同口味嘅蛋糕同埋布丁。不過可能係因為有Haagen-Dazs雪糕,呢一啲根本唔係餐廳自己整既野食符合正常水準,所以甜品都可以歸納做「正常」。

我對上一次食已經係2年前,2年内廚師好似已經走哂,連侍應睇落都冇專業既感覺,食物亦唔會refill,都唔知道佢哋憑乜嘢加價。我對呢度已經失去所有信心,奉勸大家亦都唔好去,呢個價錢出邊有更多好嘅選擇。
雪糕
2022-05-24
2022-05-30 1678 瀏覽
隻龍蝦好大隻 而且幾新鮮 肉質爽口 質素幾高但每人只可以獲取波士頓龍蝦一整隻雖則唔係無限任食 但我覺得一隻都好足夠 相反生壕無限任食 但係每隻都好un 好細隻冇乜肉 唔厚身 食完好似冇食過咁 質素一般印度師傅好熱情 行過都會問吓你有冇興趣試吓個煎餅 成個印度區嘅嘢食都唔錯 好有印度風味行哂成個甜品區 發現最吸引嘅係哈根大師嘅雪糕 所以都忍唔住食咗兩杯 而甜品都一般般 扒區方面 羊架唔錯 有羊肉味之餘一啲都唔騷 加埋個薄荷醬 好夾燉湯都幾好飲 幾鮮甜 朋友都飲咗兩三碗
隻龍蝦好大隻 而且幾新鮮 肉質爽口 質素幾高
但每人只可以獲取波士頓龍蝦一整隻
雖則唔係無限任食 但我覺得一隻都好足夠

燉湯都幾好飲 幾鮮甜 朋友都飲咗兩三碗
 Café Kool位於尖東香格里拉大酒店閣樓,地點方便,環境舒適,員工很有禮,服務友善,飯腳出色; 自助晚餐食物豐富可口,燉湯鮮味, 一盅接一盅,差點一肚水🤣 喇沙湯麵香辣滋味,亦是一試難忘😛 生蠔小巧玲瓏,一口一個,惜每人每次限取兩隻, 幸有在飯腳的全力配合,是晚終於完成了超越兩打的壯舉 😁雪糕雖然只有四款,可幸最愛的朱古力和香草味道不懶😋刺身選擇少了點,遺憾這回試不到長腳蟹🤤尤幸凍蟹鮮味出色😄 龍蝦每人只能分配半隻,肉質豐滿、很飽肚,惜有點乾身,點些醬伴吃會較佳☺️ 最後每人有一杯餐飲(不是任飲有點可惜哩😆) 每人五百來元(折後)的自助晚餐, 從18:00吃到22:00,結果飽到翌天中午,肚子相當富足😅
 Café Kool
自助晚餐食物豐富可口,
燉湯鮮味, 一盅接一盅,差點一肚水🤣
 喇沙湯麵香辣滋味,亦是一試難忘😛
雪糕雖然只有四款,可幸最愛的朱古力和香草味道不懶😋
刺身選擇少了點,遺憾這回試不到長腳蟹🤤
尤幸凍蟹鮮味出色😄
 最後每人有一杯餐飲(不是任飲有點可惜哩😆)

2022-05-05
  • 燉湯、
  • 喇沙
2022-05-17 1569 瀏覽
提前兩日預訂嘅週末自助午餐11點45分到達 12時準時開始一開始刺身 冷盤區大排長龍 刺身得三文魚 八爪魚 魷魚 希靈魚基本嘅甜蝦帶子都冇提供😟冷盤同樣得熟蝦 海螺 青口想食蟹腳同生蠔又係冇嘅😢熟食除咗普遍嘅中式點心 小菜仲有即煮嘅意粉區 可以根據口味配撘自己中意嘅意粉特別嘅係有印度區域駐場師傅仲好熱情咁整咗個 薯仔芝士簿餅 脆卜卜幾特別甜品款式種類唔多 味道偏甜水果同雪糕反正令人心滿意足人均消費約450/位款式較少 品道普通如果可以有更多食物選擇會更好🥺

提前兩日預訂嘅週末自助午餐
11點45分到達 12時準時開始