2021-09-18 1789 瀏覽
想提大家最近冇咩事weekend都係唔好去呢到。啱啱9月11號食完dinner buffet, 明明話6點開始,去到已經見到大堆人開緊餐,有啲食物已經面目全非,冷盤全部排長龍。排隊唔緊要,但有冇人試過攞2隻即開生蠔要等5分鐘?!唔係排隊時間,係你到左廚師面前,等佢即開等左5分鐘攞2隻,老實講我開得快過佢。明白嘅……打份工,開快d咪做多d,但係都唔係咁跨張吖!我仲見到佢張蠔肉倒左然後比左個殼去客人隻碟。總之,當晚環境混亂,聲浪太噪,唔講以為食緊茶記。比得5星级嘅價錢,尖沙咀仲有好多選擇。最唔應該係酒店已知當晚有8成團體客,(仲要係兩輪)想收walk-in客填滿個場,都要話比散客知會有咁嘅情況,等我自己決定去唔去同人搶食,而家好似係酒店刻意隱瞞,總之full house就得………BTW, 當晚有位經理安排我一家人入private room, 起碼可以安靜番半晚,呢樣係值得讚賞。另外,印度廚師RANA都好nice, 煎印度薄餅好味。

2021-09-01 1769 瀏覽
早餐開放區域比想像中多,有部分同晚餐相同,好似麵包,喇沙同水果沙律。飲品有果汁,牛奶,豆奶,正正常常。乳酪全部都偏甜,唔太啱口味。穀物脆脆有4、5款,現成貨,好食既,冇漏氣。蛋類好多款,其中奄列即叫即製,要排隊,平均等兩分鐘。即煎熱辣辣當然好食,但奄列太老。芸芸點心,冇件好食。中式仲有粥,炒飯,炒麵,冇乜野算係好食。麵包款式超多,中意麵包既一定好開心。試左牛角包,裡面仲暖,好有牛油香味,口感鬆脆。日式,最吸引既係冷麵,涼爽,啱啱好,自選配料。冷盤芝士凍肉款式同晚餐相似。整體早餐仍然比晚餐好少少。

飲品有果汁,牛奶,豆奶,正正常常。

乳酪全部都偏甜,唔太啱口味。

穀物脆脆有4、5款,現成貨,好食既,冇漏氣。

日式,最吸引既係冷麵,涼爽,啱啱好,自選配料。

冷盤芝士凍肉款式同晚餐相似。

整體早餐仍然比晚餐好少少。

2021-08-31 1460 瀏覽
INTRO: 本來只打算book自助晚餐,但一輪格價後,發現staycation package 仲抵,於是改變主意,訂左包早晚自助餐既plan。今日湯有三款,分別係蟲草花馬蹄湯,印度湯,同忌廉蘑菇湯。攞左件包配西湯,可惜無爐烘脆烘熱,無咁好食。腸胃麻麻,海鮮都只係負責剝殼,刺身更加冇份,所以呢part冇點評。每人半隻龍蝦,用籌碼換。熱葷片皮鴨十分有名,但凍左,鴨皮食落唔夠脆,油脂亦偏少,比較一般酒樓貨更差。羊架火侯掌握得好,外焦内嫩,肉質腍滑,好食。印度野試唒,最啱口味係烤雞,微辣,而且香料味足,嫩滑。喇沙湯底椰香突出,辣味中等,偏鹹,口味重既話會好LIKE。個人覺得清湯最好。甜品蛋糕款式多,有切件,亦有原個,比較欣賞特濃朱古力蛋糕,可可味濃,苦苦甜甜。可惜冇抹茶甜品。6款雪糕差唔多試唒,最好味係夏威夷果仁。整體過得去,但唔會再試。

今日湯有三款,分別係蟲草花馬蹄湯,印度湯,同忌廉蘑菇湯。

攞左件包配西湯,可惜無爐烘脆烘熱,無咁好食。

羊架火侯掌握得好,外焦内嫩,肉質腍滑,好食。

印度野試唒,最啱口味係烤雞,微辣,而且香料味足,嫩滑。

6款雪糕差唔多試唒,最好味係夏威夷果仁。

整體過得去,但唔會再試。
趁暑假最後日子,與家人特登放假休息,嚟食自助午餐。早幾日去過另一間四星酒店食午餐,嚟到呢度,立即感受到強烈對比,無論環境及食物質素,都確認五星級果然係五星級。食材新鮮,款式選擇又多,服務員細心及有禮,用餐體驗非常良好。食物方面,本人特別推介 蟹腳,燒牛肉,印度食品冬陰功,燉湯,焦糖燉蛋。蟹腳非常鮮甜美味,其他海鮮都鮮甜爽口燒牛肉有香料醃味,不用加醬汁也可冬陰功好啱我口味,不會太辣,好香濃各式印度咖哩香料濃郁,Dosa配芝士,好啱本人口味
立即感受到強烈對比,無論環境及食物質素,
都確認五星級果然係五星級。
食材新鮮,款式選擇又多,服務員細心及有禮,

蟹腳非常鮮甜美味,其他海鮮都鮮甜爽口

燒牛肉

燒牛肉有香料醃味,不用加醬汁也可

冬蔭功

冬陰功好啱我口味,不會太辣,好香濃

印度食品

各式印度咖哩香料濃郁,Dosa配芝士,好啱本人口味

蟲草花粟米燉湯
  • 海鮮
  • 甜品區
  • Lunch Buffet
2021-08-16 2668 瀏覽
暑假加上政府推出消費卷之下,自助餐變得愈來愈難book。一時興起想食自助餐,碰一碰運氣,打電話約第二日既自助餐兩位,又真係有位喎。雖然見fb既自助餐群組有部分人比佢既評語好差,但係睇youtube又好似ok。反正之前都有人話w酒店自助餐好差,但其實我自己試完又覺得ok,所以口味既野人人唔同,今次就試下cafe kool先!我本身好喜歡食海鮮,不過cafe kool海鮮種類比較少。當晚有生蠔、翡翠螺、蜆仔、凍蝦、藍青口、小龍蝦。而波士頓龍蝦就限左一人一隻。龍蝦好好食,肉質爽口彈牙又鮮甜,龍蝦鉗已經預先打爆左個殼,不費吹灰之力就可以食埋隻鉗既肉。之前去過playt有任食龍蝦,cafe kool呢隻既質素就好好多,美中不足係只限一人一隻。其他凍海鮮就係呢d,翡翠螺、藍青口同凍蝦都係正常自助餐既質素。小龍蝦我無試,因為一向都唔食😅生蠔每人每次限拎兩隻,成晚我應該食左6隻。size都係細細隻既生蠔,間中有一兩隻特別鮮甜。我覺得自助餐既生蠔黎講,算係咁。男友就覺得比較淡味。姬松茸燉湯呢個都好飲,我飲左兩盅羊架羊架都好正,唔會過熟,肉質夠嫩其實佢都幾多唔同既熟食選擇,扁皮鴨、滷水墨魚係其他自助餐比較
暑假加上政府推出消費卷之下,
自助餐變得愈來愈難book。
一時興起想食自助餐,碰一碰運氣,
打電話約第二日既自助餐兩位,又真係有位喎。

雖然見fb既自助餐群組有部分人比佢既評語好差,
但係睇youtube又好似ok。
反正之前都有人話w酒店自助餐好差,
但其實我自己試完又覺得ok,
所以口味既野人人唔同,
今次就試下cafe kool先!

我本身好喜歡食海鮮,
不過cafe kool海鮮種類比較少。
當晚有生蠔、翡翠螺、蜆仔、凍蝦、藍青口、小龍蝦。
而波士頓龍蝦就限左一人一隻。

龍蝦

好好食,肉質爽口彈牙又鮮甜,
龍蝦鉗已經預先打爆左個殼,
不費吹灰之力就可以食埋隻鉗既肉。
之前去過playt有任食龍蝦,
cafe kool呢隻既質素就好好多,
美中不足係只限一人一隻。

其他凍海鮮就係呢d,
翡翠螺、藍青口同凍蝦都係正常自助餐既質素。
小龍蝦我無試,因為一向都唔食😅

生蠔
每人每次限拎兩隻,成晚我應該食左6隻。
size都係細細隻既生蠔,間中有一兩隻特別鮮甜。
我覺得自助餐既生蠔黎講,算係咁。
男友就覺得比較淡味。

姬松茸燉湯

呢個都好飲,我飲左兩盅

羊架

羊架都好正,唔會過熟,肉質夠嫩

其實佢都幾多唔同既熟食選擇,
扁皮鴨、滷水墨魚係其他自助餐比較少見一啲。
不過素餃同魚塊就麻麻地。

自助餐黎講,cafe kool既甜品款式其實都幾多。
仲有雪榚同蛋白杏仁茶我無影到。
d蛋糕都幾好食,蛋白餅同梳乎厘就麻麻地。

——————————
整體:
食物種類多,其中一兩款比較出色。
例如係龍蝦同羊架。
刺身新鮮,反而呢榚有d驚喜。
(忘記貼上刺身既相)
用餐環境舒適,張台夠大,台與台之間亦都唔會好迫。
服務態度唔錯,職員會主重問需唔需要幫手(當時拎住碗湯),又會幫我切蛋糕(可能驚我毁滅個蛋糕?講笑)。仲有執台亦算快。
價錢方面,匯豐卡有75折,所以算係正常可接受範圍,但如果用正價黎食晚餐就感覺上唔太抵。

2021-08-10
2021-08-13 2032 瀏覽
今天去香格里拉食自助餐,慶祝老公生日。雖然匯豐咭有折扣,計埋+1都要$411。又貴、又唔好食、有冇咩嘢食、又嘈吵、又多人、又長龍。食每一啖都抌心口,好唔開心。三文魚刺身細塊到不得了。又冇吞拿魚刺身。印度餐有咖喱,但沒有naan薄餅。食泰國咖喱,又沒有配白飯。食雪糕又要排長龍。食喇沙又好辣。prime rib 嗰舊肉又凍冰冰。總之每樣食物都是不完美。很不愉快的經歷。唯一覺得好一點就是伯爵茶,因為它不是用茶包,而是用茶葉。總之… 好似用左四百幾蚊,飲左杯茶。
2021-08-13
生日
  • Lunch Buffet
2021-08-01 2511 瀏覽
早於兩個月前訂枱兩位慶祝媽媽生日, 到媽媽差不多生日前, 想加位啦~~ 可惜滿座了 咁算啦唯有Keep番同媽媽撐枱腳啦是日自制頭盤~ 全海鮮宴咁, 雖然龍蝦每人只有一隻,但一隻都唔細, 啖啖肉肉質有點韌,但是鮮甜的, 不是雪藏貨。 好想再來一客呢生蠔每人人限每次兩隻, 食過了、就可過了。 即不用再拎, 即開是鮮甜海水味的,但細隻到呢... 我只感覺到陣海水味 無肉食..另一推介香煎鵝肝牛柳,煎得香脆的鵝肝,未算太油膩恰好,牛柳都好有牛味北京片皮鴨,尚算OK~ 但係煮得可能太乾身、唔夠油脂,所以比較普通。 一次都夠了。松茸姬燉湯,我個人encore 左... 8次, 實在太好飲啦 (人地個燉盅細咋嘛👉🏻👈🏻)刺身有6款, 不過不失,仲有希靈魚、八爪魚同埋三文魚無食冬蔭公湯: 對於唔食得辣嘅我佢真係好辣,辣到我個胃都覺得有啲辣嘅感覺,即係肚都慶埋人人都讚佢嘅喇沙好食, 我都覺得佢個喇沙係唔錯嘅,椰汁同辣度到恰到好處, 唯一係材料比較少較為喜歡的熱盤天婦羅和冷盤,掃左兩三碟。 款式都不少。甜品方面試咗Opera蛋糕、法式燉蛋和意式白朱古力奶凍, 樣樣都做得好味,唔會過甜、細細件, 可以試好多
咁算啦唯有Keep番同媽媽撐枱腳啦

肉質有點韌,但是鮮甜的, 不是雪藏貨。 好想再來一客呢

無肉食..

(人地個燉盅細咋嘛👉🏻👈🏻)

刺身有6款, 不過不失,仲有希靈魚、八爪魚同埋三文魚無食

較為喜歡的熱盤天婦羅和冷盤,掃左兩三碟。 款式都不少。

甜品方面試咗Opera蛋糕、法式燉蛋和意式白朱古力奶凍, 樣樣都做得好味,唔會過甜、細細件, 可以試好多款,讚啦

整體來講, 我都會推薦屋企人再嚟食多次, 因為我覺得款式其實都算唔少,樣樣都有啲, 唯一有一度係我冇去到食、但係又好想試嘅, 就係佢好多印度式嘅美食,但奈何我個肚空間有限,唯有下次再試啦
2021-08-01
生日
  • 龍蝦
  • 甜品
buffet ・今次介紹的是九龍香格里拉酒店的晚市自助餐純粹因為買了Staycation Package 以Package 來說價錢與食物的質素是正比但論到5星級酒店提供的食物水評實在未能達標・像很多5星酒店自助餐一樣晚市有提供生蠔   但質素相當一般Size算細兼且單薄  味道很淡很淡  入口完全不知自己在吃蠔這個不吃也擺  如選這款沒有質素的蠔不如索性不提供  較為會留下好印象・除了蠔  其實其他食物都很可取而且款式都多有一般的海鮮凍盤、泰式料理、印度咖喱、中式點心、片皮鴨、粉麵類……大部份的熱葷都不錯最推介是羊架,其次是燉湯我選擇了煎得較生的來吃  帶小小羶味  肉質嫩滑燉湯材料有松茸、淮山、豬肉  味道算清甜  喝起來聞到松茸的香氣兩款都是我較喜歡的・說到甜品方面小件的蛋糕味道太普通  如果沖著是要來吃甜品的話  一定會失望整個切件的蛋糕  應該味道會較為好一些  可依自己喜好揀選 個裝蛋糕我選了Tiramisu 味道都可以  反而小杯的Tiramisu 沒甚麼特別另有梳乎里班㦸及 桶裝Häagen-Dazs 提供・可能預訂前曾爬文  都說自助餐質素未有預期的好所以以packa
buffet

這個不吃也擺  如選這款沒有質素的蠔
不如索性不提供  較為會留下好印象

除了蠔  其實其他食物都很可取而且款式都多
大部份的熱葷都不錯
最推介是羊架,其次是燉湯
我選擇了煎得較生的來吃  帶小小羶味  肉質嫩滑

Tiramisu 蛋糕
凍盤
片皮鴨
甜品
題外話/補充資料: 可能是暑假的原故,較多一家大細光顧,故酒店亦準備了小玩具給年紀較少的小孩,雖然不是甚麼昂貴的東西,但都是一份心意。
2021-07-22
凍盤
片皮鴨
  • 羊架,燉湯
2021-07-20 1676 瀏覽
Staycation 包的自助早餐,坦白講在香港食自助早餐真係好少有機會,難得放假梗係要放鬆心情去hea住食吓早餐,而且安排左窗口位,望住下面趕住返工的人,而且自己就好悠閑,感覺好free 。 早餐都好豐富,我自制了All day breakfast 俾自己嘆,牛角包🥐好好味呀,仲有點心,有春卷、叉燒包、牛肉、燒賣,味道都吾錯,仲有好多菓汁、西瓜🍉汁、🍊汁、西柚汁,仲有Yogurt,而且有湯粉麵,好多嘢食都吾錯,到尾聲其實都飽了,但見到有生菓酥餅,忍唔住再食,真係好滿足😁😁

2021-07-20 1293 瀏覽
今個月生日🎂,所以同男友來staycation 慶祝生日,今晚就食自助晚餐,準時6:30pm入座,好多人所以基本上𢲡任何食物都要排隊,有D失望,不過見到好多美食,可以慢慢嘆😆。海鮮種類繁多,有龍蝦🦞而且好大隻,正、仲有即開生蠔🦪螺、麵包蟹、龍蝦仔、青口、蝦🦐,坦白講食咗海鮮外,已經飽了,所以其餘食物只是淺嚐了少量,但個喇沙一定要試吓,好好味😋。
2021-07-11 1821 瀏覽
男朋友生日, book咗九龍香格里拉staycation。成個package包一晚住宿、自助晚餐及早餐$1650。.自助晚餐由6:30開始,冷盤海鮮非常吸引,分別有龍蝦、麵包蟹、蟹腳、蝦、翡翠螺、小龍蝦、龍蝦蟹鉗、蜆等。🍽:龍蝦肉質好韌,有好多膏、食落係新鮮嘅,我自己都食咗兩隻。😆麵包蟹我係第一次食,超多膏,食完一件已經好滯。😅個人唔推薦小龍蝦,覺得好難食。.生蠔每人只限拎兩隻,係由職員即開即洗。🍽:生蠔新鮮有海水味,但真係好瘦,完全唔肥美。不過我都食咗6隻。😂.其實仲有啲壽司🍣魚生,不過試咗啲魚生,感覺唔算新鮮。而熱食方面,我男朋友試咗即叫即整嘅印度烤餅,佢話味道唔錯,但等候需時⋯仲有試咗燒牛肉、片皮鴨、芝士、辣酒煮螺、墨魚等。大家不妨食片皮鴨。👍🏻.甜品方面,有Häagen-Dazs雪糕,要職員幫手,有我最愛嘅紅莓雪芭。❤️其他啲蛋糕都幾高質!值得讚嘅係啲蛋糕好多都分好一件件,而唔係比人自己切。👍🏻仲有好多人排隊即整嘅Pancake,由於太飽,所以我哋就無食到啦!🤣總括來講,呢度嘅自助晚餐選擇都唔少,性價比高,值得推介!

總括來講,呢度嘅自助晚餐選擇都唔少,性價比高,值得推介!
  • 片皮鴨
  • 龍蝦
  • 甜品區
2021-07-03 2607 瀏覽
平日去都已經人頭湧湧😳其實六百幾蚊一位在這個疫情時間其實可以好多選擇,不過喺朋友㨂的為我慶祝生日我沒有太多意見😚當晚的食物種類都是很一般的貨色,沒有什麼驚喜也沒有特別的,不過最令我深刻印象就是這裏的生蠔真的細得超級可憐很瘦削🦪個size只係一隻手指尾嘅長度裏面嘅肉只係一隻手指甲咁長🙁仲要每次排隊配給兩隻,我問他們是什麼國家生蠔他說是法國蠔,我相信這是我有生之年食過最迷的法國生蠔,而龍蝦比較硬身可能雪得較耐,至於沙律和刺身選擇很少只有基本的三四款,當晚係會令我望到之後很自然就掉頭走😣其實環境勉強可以因為都坐得比較近,我與隔離枱的距離只有一張凳的闊度,當晚的入座率有九成所以都很多人,至於人手方便比較缺少。
2021-06-28 2701 瀏覽
香格里拉40週年大優惠 lunch buffet 6折,先到先得平日也坐冇虚設,香港人始終仍願意尋找優惠優質的地方去消費的,而且食品款式多,食材也優質,折後每位才$250,抵食~冷盤海鮮區~蟹腳,凍蝦 ,翡翠螺 ,蜆,青口, 龍蝦仔。所有海鮮,味道鮮甜~咖哩區~印度厨司主理的,即叫即整薄餅, 亦有多款印度薄脆選擇~燒牛肉~6成孰,牛味濃,肉質新鲜味美~炸天婦羅區~剌身壽司區~因為其食他食品區,太吸引,胃巳沒有所餘空間去試泰式麵食區~材料沒特別,大路貸式,但有大蝦雪榚區~Haagen-Dazs有12款味選擇甜品區 ~太多款, 目不暇給, 不能盡錄, 突然覺得自己有選擇困難障礙。食後感中,日,泰,印,西式區食物選擇非常多 ,食材高質,侍應服務勤快有禮

~冷盤海鮮區~
蟹腳,凍蝦 ,翡翠螺 ,蜆,青口, 龍蝦仔。
所有海鮮,味道鮮甜

~咖哩區~
印度厨司主理的,即叫即整薄餅,
亦有多款印度薄脆選擇

~燒牛肉~
6成孰,牛味濃,肉質新鲜味美

~炸天婦羅區~

剌身壽司區~
因為其食他食品區,太吸引,
胃巳沒有所餘空間去試

泰式麵食區~
材料沒特別,大路貸式,但有大蝦

雪榚區~
Haagen-Dazs
有12款味選擇

甜品區 ~
太多款, 目不暇給, 不能盡錄,
突然覺得自己有選擇困難障礙。

食後感

中,日,泰,印,西式區
食物選擇非常多 ,食材高質,侍應服務勤快有禮
2021-06-20 2268 瀏覽
好耐冇食過自助,慶祝家人移民前就吃餐高級少少中午自助 西冷牛凍蟹腳同甜品都系5星級水平勁多野食 都唔夠位食晒所有野320蚊一位超正 感覺有回本大家可以留意信用卡優惠詳情遲d試埋個晚間自助餐
好耐冇食過自助,慶祝家人移民前就吃餐高級少少
中午自助 西冷牛凍蟹腳同甜品都系5星級水平

勁多野食 都唔夠位食晒所有野

320蚊一位超正 感覺有回本
大家可以留意信用卡優惠詳情

遲d試埋個晚間自助餐
2021-06-16
紀念日
  • 牛 海鮮
今日黎到九龍香格里拉大酒店的Cafe Kool,晚餐自助餐得一輪,可以由6點食到9點半,當晚去都幾爆滿,店員安排我地坐窗邊位置,可要求要口罩套,店員服務都不錯👍🏻收碟快,而且多員工.海鮮區有即開生蠔、開邊龍蝦、麵包蟹、蜆、蟹腳、青口等、蝦等等,生蠔偏鹹,每次只可攞兩隻,龍蝦非常推介,多膏新鮮同埋夠爽彈🤤麵包蟹淡而無味,膏多但不太鮮甜🙁蟹腳都不錯,唔會過鹹,亦冇雪藏味餐廳設有印度菜區域,有兩三款咖哩同脆餅,仲可以即叫即點一份類似pancake既食物,可以加芝士、蔬菜同雞肉,味道還好,薄薄地,唔會好膩,但可以留位食其他野🙈鴨肝配牛扒數量非常足夠,牛扒出色過鴨肝😋食落牛味重又軟腍,相反鴨肝油脂感唔太重,有點平平無奇北京填鴨其一一樣本來好期待,但最後失望既食物,由米芝連一星中菜廳提供北京填鴨,鴨唔夠熱同唔夠香口,餅皮亦偏厚,攞左一次就算😖.甜品區呢到甜品種類真係好多,淨係食甜品都飽🥰當中芝士餅、朱古力慕絲我都比較鍾意,不過即整梳乎厘數量得好少,整完一次唔知幾時先會再整,呢方便可以有待改善
海鮮區

鴨肝配牛扒