2023-09-29 627 瀏覽
食物普通,性價比不高,服務態度比平價連鎖店還差。服務員冷口冷面,像我們第一次光顧的顧客,都不清楚原來是自助,但服務員沒有介紹和指示,等了良久沒有人下單,才知道要到收銀排隊落單,及要自助取食具,看見服務員(廚司除外)雖然很清閑,卻沒有殷勤款待客人。感覺食到一肚氣。食物方面,非咖啡飲品水準尤其一般,約$50-60 一杯,若套餐則付差價(即若過$30+,每杯補貼差價),卡邦尼意粉感覺很「漏」和乾。看到食評不錯才惠顧,若想自自在在吃一頓,不是好選擇⋯⋯
2023-09-23 2129 瀏覽
我又繼續四周圍覓食😜嚟到呢間佐敦Cafe叫做Revol cafe,佢嘅位置唔係響大街出面,但由佐敦地鐵站E岀口行過去大概2分鐘就到都幾方便,而且食物好高質超級值得介紹俾大家💛😍佢全場嘅裝修同枱凳都係木同鐵嘅元素,環境係走工業風好型格😎坐喺度嘆番杯咖啡同輕食都幾舒服幾chill😋聽講呢度出名係手工意粉,網上話必點係佢嘅卡邦尼煙肉意粉🍝($108)除咗賣相精緻佢個意粉同出面嘅唔同,feel到係用心去製作!睇返原來佢係用自家熬製嘅上湯去煮意粉,令到啲意粉煙靭又入味!入面嘅煙肉仲係用較特別的風乾豬面頰肉,重點係嗰粒蛋佢仲要用「曉」,唔怪得知咁紅啦!老闆落重本!加上巴馬臣芝士粉濃濃的蛋香同芝士味,creamy 得來唔會覺得好漏,仲感受到老闆嘅誠意!第一道卡邦尼意粉已經令我驚艷,另外一道羽衣甘藍燕麥奶醬意粉+烤大啡菇 🥙($108) 都好正!😍佢用咗羽衣甘藍同燕麥奶取代咗一般嘅青醬,感覺更輕盈和健康,從多咗份燕麥嘅濃稠感;大啡菇超級厚向多汁,我最鍾意食大啡菇!😄🥗秘魯瑪卡牧場($138)第一次食到咁特別嘅的套餐,有啲似全日早餐應該係秘魯版,勁豐富有彼得包、粟米蓉、鷹嘴豆雜菜沙律等等🥗最令到我印象深

勁豐富有彼得包、粟米蓉、鷹嘴豆雜菜沙律等等🥗最令到我印象深刻就係嗰一串墨魚串超級正,唔講我以為係一啲好爽口嘅唔知乜嘢肉,原來係墨魚勁厚身,口感超彈牙,好香好好食😋

我哋仲叫咗一個風乾茄忌廉芝士醬雞肉竹炭包三文治🥪($85)
竹炭包加上慢煮雞肉風乾蕃茄忌廉芝士醬呢個配搭幾新鮮,同埋個賣相都幾特別🥪

食完煮食嚟到甜品啦!🍰

佢呢度最出名就係自家製紅絲絨蛋糕($42)
個個都話嚟呢度一定要食,入面蛋糕深紅色,聽講唔係色素係老闆用天然食材調配出呢個咁靚嘅顏色,而且味道香甜清新唔會覺得好膩,可以再食多一件🍰😛

另外嗰件伯爵茶戚風蛋糕($42)🍰又係好正,
伯爵茶味足夠,而且喺面淋左忌廉芝士醬,仲有啲蘋果乾做裝飾,口感加分☺️

食完呢一餐我真係感受到老闆對食物嗰份執着,同埋滿滿的誠意,冇諗過係一間Cafe可以食到咁高質美味嘅輕食,有機會你一定要來佐敦探訪下呢一間咁有誠意嘅Cafe💛

📌Cafe REVOL💛
佐敦德成街 4-16號富裕臺地下5號舖
2023-09-01
2023-09-11 655 瀏覽
佐敦平時好少有質素嘅西餐,今日黎到cafe revol,我就食到正宗嘅carbonra餐廳carbonara有別於其他餐廳用cream煮成既意粉,餐廳用上海量芝士加上豬面肉及蛋黃,鹹香味十足,意粉亦唔會煮到過淋非常al Dante,午餐亦會配上美式咖啡,令人回味無窮。我哋叫咗牛面肉貓耳朵pasta,貓耳朵牆只會係高級意大利餐廳提供,估唔到一間少少咖啡店都會有,個人亦非常推薦。Cafe REVOL (佐敦)佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖

Cafe REVOL (佐敦)
2023-09-06 545 瀏覽
要在附近買東西,就先來這裡吃個lunch。Lunch time 人多,cafe 已滿座。還好等大約5分鐘就有位。等的時候已經選定食物了!這店是self-serve,出去點餐,餐具和水自便,所以不收加一服務費。精選早餐 (走cream cheese)炒蛋份量足,蛋味濃,煙三文魚不太鹹。加$3轉奇亞籽杯,toppings 有提子和藍苺😋。整體來說味道幾好,蛋白質豐富,健康。熱美式咖啡有Nutty or Fruity 選擇,我要Blend Artistic fruity 味,混合了Ethiopia 的日曬和水洗豆。有明顯的果酸味。想讚長頭髮的年輕女server 很nice,有禮,勤力,收碟快👍🏻🫶🏻。
要在附近買東西,就先來這裡吃個lunch。

Lunch time 人多,cafe 已滿座。
還好等大約5分鐘就有位。等的時候已經選定食物了!

精選早餐 (走cream cheese)

炒蛋份量足,蛋味濃,
煙三文魚不太鹹。
加$3轉奇亞籽杯,toppings 有提子和藍苺😋。

整體來說味道幾好,蛋白質豐富,健康。

熱美式咖啡
有Nutty or Fruity 選擇,

有明顯的果酸味。

2023-09-06
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【佐敦必食卡邦尼🍝|飲品限打卡勿追求味道】.🐨Revol Spaghetti Carbonara $128推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️為咗卡邦尼而揀哩間餐廳嘅,又真係好食嘅🥰意粉煮到Al dente, 撈埋溫泉蛋做個汁好creamy, 加埋煎香咗嘅煙肉,令口感更有層次~.🐨抺茶鮮奶 $50推薦度:⭐️⭐️鮮奶打得好順滑,都飲到少少茶味,不過唔算突出🍵飲落無咩驚喜....🐨特濃朱古力鮮奶 $48推薦度:⭐️⭐️⭐️朱古力味比抺茶濃厚一啲,但佢應該係用黑朱古力,所以味道冇想像中咁甜,夾埋鮮奶飲都算融洽嘅🤔-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----Cafe REVOL @cafe_revol📍地址:佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖🐨推薦度:😋😋😋/5💰人均價格:$100-200📸打卡度:💡💡💡💡/5🛠️分類:#HTB佐敦 #HTB西餐 #HTB朱古力.#佐敦美食 #佐敦 #西餐 #卡邦尼 #意粉 #朱古力 #抺茶 #美食推介
.#foodie #hk #hkfoodie
📸打卡度:💡💡💡💡/5
🛠️分類:#HTB佐敦 #HTB西餐 #HTB朱古力
  • Revol Spaghetti Carbonara
2023-07-12 789 瀏覽
呢到出名手工意粉 亦都有其他選擇🔆烤龍蝦 虎蝦 蝦油手打意大利麵 $168一分錢一分貨食落好香蝦既香味 仲有蝦油其實味道係帶有少少白汁 食落都係有啲creamy😍龍蝦半隻左右 同埋虎蝦都有好幾隻👍🏻 都好爽口彈牙仲有啲菇菌 食落都幾特別👍🏻至於意大利麵就係比較偏同厚身 個賣相有啲似油麵但口感又唔係油麵 係比較爽同掛汁👍🏻😍人均消費💰:$200up- 性價比:4.5🌟- 服務:4.5🌟- 味道:4🌟- 環境:4.5🌟- 衛生:4.5🌟

呢到出名手工意粉 亦都有其他選擇

- 味道:4🌟
- 環境:4.5🌟
- 衛生:4.5🌟
2023-07-06 636 瀏覽
Red velvet 真係食極唔厭點解可以咁靚 佢隻紅色真係好有feel而真正red velvet 唔係用色素調色 係用食用醋同酸性嘅白脫牛奶(Buttermilk)混合天然可可粉(含有花青素) 當花青素掂到酸性物質就會呈現咁靚咁絲絨嘅紅色配合埋玫瑰味嘅紅絲絨蛋糕真係好好食😋雖然有啲人會覺得甜 但佢咁靚可以接受然後係接骨木梳打 呢個名係咪好熟悉!就係史上最強魔杖🪄(哈利波特)都好甜 幾特別嘅味道
Red velvet 真係食極唔厭
點解可以咁靚 佢隻紅色真係好有feel

2023-06-25 583 瀏覽
食晏時間見呢間餐廳評價都幾好,就入去一試。一入去好彩仲有位,當時已經九成滿座。先講服務,由落單到有得食,相隔五個字,當我見到隔離枱遲過我入座但又好快有得食,係唔明點解我要等咁耐,酒樓小炒都一早炒好吧,我仲要之後有野要做,到上咗菜我只能夠用少於三個字的時間極速放入口。我諗餐廳需要留意一下 time management。講完服務講食物,點咗個「檸檬香草虎蝦。大地魚蝦籽醬意粉」,意粉質地唔錯,算 al dente,個醬就無咩味,我要自己加 nabisco,兩隻虎蝦幾大但應該係雪藏,無咩蝦味。不過有挑蝦腸,呢個抵讚。環境方面,由於 open kitchen 而且店面唔大,所以都幾大陣油煙味,如果介意的朋友就要注意埋啦。今次我 overall comment 係一個喊樣,食物以呢個價錢來講可以接受,但一個綜合評價就包含埋服務同環境了。
檸檬香草虎蝦‧大地魚蝦籽醬意粉
2023-06-24
2023-06-18 552 瀏覽
Many pleasantly surprising details, especially in the sauces. Best egg Benedict and english breakfast!
2023-06-16 487 瀏覽
今日出去佐敦做野,上網search 早餐cafe,比我搵到呢個cafe😬😬。地鐵站出行2分鐘左右就到,好方便。原來已經開咗好多年,但從未去過。Morning Set 都有11款,幾多選擇🙂🥑🦀牛油果蟹肉醬三文治 $75 ~ 味道唔錯👍🏻+$9 轉 熱Mocha ☕️ ~ 咖啡好飲😋

Morning Set 都有11款,幾多選擇🙂

🥑🦀牛油果蟹肉醬三文治 $75
~ 味道唔錯👍🏻

+$9 轉 熱Mocha ☕️
~ 咖啡好飲😋

2023-06-14
早餐
2023-06-15 340 瀏覽
📍 Cafe REVOL(佐敦)Jordon個日做少少野就去咗附近一間cafe 叫左兩個比較healthy 嘅野食。Yama 清新田園Yama Garden Deluxe-$138佢裏面有嘅嘢都幾豐富,牛油果蟹肉醬蟹肉份量都幾多,牛油果仲有少少口感,我比較鍾意呢個嘅texture,烤veggies 有三色椒,青瓜,西蘭花同椰菜花,每款都烤得好香,西蘭花同椰菜花都好爽口,我私心鐘意三色椒,因為烤過嘅勁清甜🥹,雞胸都有5大塊,調味用芥末醬,雞胸唔柴都算幾滑,而雜莓多士都外脆內軟,果味好香,配上果醬同cream cheese食係不敗之作,佢仲有quinoa係酸酸甜甜咁好開胃,炒蛋勁黃!蛋香都好夠推介指數:8.5/10精選早餐REVOL Special breakfast -$108(smoked salmon)整體同上面差唔多,我講啲上面無嘅!佢個smoked salmon 有兩大塊整成一個玫瑰,煙熏味都好夠,水果乳酪上面有啲berries然後有啲granola 去增加口感,yogurt用左plain yogurt 整體配搭幾好👍🏻推介指數:8/10回購指數: 4/5服務態度: 4/5環境指
📍 Cafe REVOL(佐敦)
Jordon

Yama 清新田園
Yama Garden Deluxe-$138
推介指數:8.5/10

精選早餐

整體同上面差唔多,我講啲上面無嘅!

推介指數:8/10

回購指數: 4/5
服務態度: 4/5
環境指數:4/5

📍地址: Cafe REVOL (佐敦)
2023-06-12 368 瀏覽
自19年起認識的店,隔一陣子就會再來,還有想念這裡的ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ。這裏的ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ,其中最吸引人當然是那隻橙黃色的蘭王蛋,加上香脆的煙肉,味道特別濃厚,汁加入了芝士煮,相對濃郁杰身。今次到訪唯獨略感麵身較硬,但味道依舊很好。特色咖啡都有不少,隨意點了杯有肉桂的,嗯…味道挺特別。後來聞說肉桂真的可以解宿醉!? 下次宿醉時可以再來試試看😆 沒醉時試別的😛。ʀᴇᴠᴏʟ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ $128。ʜᴀʙɢᴏᴠᴇʀ ᴄᴜᴇ 宿醉 $48另外一提,很喜歡這店位於的街道氛圍,恬靜舒適,大門還有一棵超美的大樹,很有生氣的感覺。

ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ

宿醉

。ʀᴇᴠᴏʟ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ $128
。ʜᴀʙɢᴏᴠᴇʀ ᴄᴜᴇ 宿醉 $48

ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ
2023-06-03 389 瀏覽
難得放假去食野,去到鋪頭滿座,當時有一個女仔係鋪頭入面等位,我地都自自然然係鋪頭入面排隊等位,我地兩個人,但係個女侍應就要求我地一定要係鋪頭出面等位,當時係38度嘅高溫,我問,唔好意思我地可唔可以係入面等?出面真係好熱。結果個女侍應話:你地企係度會阻住。首先:鋪頭其實Corner位置其實唔細,企多3-4個人絕對係綽綽有餘,堅持叫客人係38度高溫下等位,絕對十分唔合理。第二,如果真係會阻住,點解我地前面嘅女仔就可以企係鋪頭入面等?如果真係會阻住,大家都應該公平對待。最後我地都係即刻走,我地唔想助長香港呢啲絕對唔可以被接受的態度。唔係要求你當顧客係上帝,但係基本禮貌一定要有。香港人絕對deserve一個更好得服務態度。都唔建議大家貼錢買難受。
結果個女侍應話:你地企係度會阻住。
都唔建議大家貼錢買難受。
2023-05-29 350 瀏覽
之前見過唔少Foodie大讚Cafe Revol嘅卡邦尼意粉,話係全香港最正宗咁話喎!今次就等我哋嚟試下係咪真係咁好食啦!.Revol Spaghetti Carbonara Revol 卡邦尼煙肉意粉 $122隻生蛋黃點解咁黃嘅? 皆因Cafe Revol全部蛋料理都採用新紀元卵.曉,新紀元卵.曉達日本頂級雞蛋質素,蛋味濃郁,稠度亦高於一般雞蛋。咁點解Cafe Revol嘅卡邦尼意粉咁正宗呢? 就係因為佢地完全無加任何忌廉、牛奶去製作依個卡邦尼意粉。而且煙肉都用咗兩種,分別係風乾豬頰肉同厚切煙肉,前者煎到脆卜卜,後者就留有油脂香,令我諗起NUTMAD嘅煙薰豬豬卡邦尼都係同樣做法,兩間餐廳嘅卡邦尼意粉同樣都係咁好味!.Shredded Beef Cheek Bulgogi Egg Benedict, Espresso Toffee Hollandaise韓式醬燒手撕牛頰肉班尼迪蛋、咖啡拖肥荷蘭醬 $138另外👨🏽就叫咗依份手撕牛頰肉多士配班尼迪蛋,兩隻蛋黃嬌嫩欲滴咁,好完美。手撕牛頰肉用韓式醬汁煮過,甜甜地,同埋蛋汁撈埋一齊食好嫩滑。咖啡拖肥荷蘭醬亦都幾特別,唔會話好似真正咖啡咁苦澀或

Revol 卡邦尼煙肉意粉 $122
韓式醬燒手撕牛頰肉班尼迪蛋、咖啡拖肥荷蘭醬 $138
另外👨🏽就叫咗依份手撕牛頰肉多士配班尼迪蛋,兩隻蛋黃嬌嫩欲滴咁,好完美。手撕牛頰肉用韓式醬汁煮過,甜甜地,同埋蛋汁撈埋一齊食好嫩滑。咖啡拖肥荷蘭醬亦都幾特別,唔會話好似真正咖啡咁苦澀或者帶有酸味,仲有拖肥嘅甜味,連埋所有野一齊食好有層次。不過依份餐點性價比就比較低,只得一片多士,如果剩係單點一份,我諗一個女仔都未必食得飽。
總括嚟講,其實味道係相當出色,亦都好有創意,絕對值得嚟一試佢哋嘅卡邦尼意粉! 而且其他Pasta嘅味道都幾吸引,最近仲新出咗啱素食者嘅蟲草花意粉。不過手撕牛頰肉多士性價比就唔太高,價錢仲貴過個意粉,相對上就無咁吸引啦!
Revol Spaghetti Carbonara
Shredded Beef Cheek Bulgogi Egg Benedict, Espresso Toffee Hollandaise 韓式醬燒手撕牛頰肉班尼迪蛋、咖啡拖肥荷蘭醬
2023-05-19 338 瀏覽
➲ 佐敦 Cafe REVOL➳ 𝐑𝐞𝐯𝐨𝐥 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 ⁽⁸/¹⁰⁾ 粒蛋好得意,忌廉味唔會太搶,但意粉硬咗少少。➳ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ⁽⁷/¹⁰⁾焙茶奶度重,唔夠濃,但拉花完美取勝。⤵ 佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖

➲ 佐敦 Cafe REVOL

粒蛋好得意,忌廉味唔會太搶,但意粉硬咗少少。

➳ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ⁽⁷/¹⁰⁾
焙茶奶度重,唔夠濃,但拉花完美取勝。