2024-05-17 151 瀏覽
諗住同朋友飲杯咖啡☕,入咗去附近的Flow,坐低先發覺佢只得手工咖啡,一杯閒閒哋$100上落💸,我哋唔識嘆亦唔講究,最後決定轉移陣地,揀咗呢度,貪佢價格實惠。Cafe佈置簡約,同所有文青cafe🌱大同小異,特色欠奉,但環境舒適💆🏻💆🏻。我哋喺平日~1400🕑嚟到,客人唔少。咖啡有手沖亦有普通house blend,我見menu有一頁係手沖咖啡☕,價錢介乎$40-60/杯,朋友飲開手沖,佢話正常價,唔貴。Latte:house blend;nutty,帶輕微咖啡苦味,係我鍾意的味道,覺得幾好飲👍🏻😋;拉花有個小小的心形❤️,但整體圖案係乜就睇唔出喇🙈

Latte
Latte
2024-04-27 192 瀏覽
有一段時間冇嚟(講緊係一個月🤣🤣)😋非常掛住佢嘅手沖同蕃茄蝦意粉。週末就算2:00嚟,都有條小龍仔,要等兩至三張枱,但一切都係值得。🤭🍅秘製蕃茄醬烤蝦意粉🍝蕃茄蝦意粉係每次嘅必選,用唔少Cherry Tomato整成醬汁,所以好鮮甜。🦐蝦雖然唔算大,但新鮮彈牙。呢度嘅意粉微辣,亦用咗白酒煮,難得有酒香,好好食。🍾🍞燕麥雜莓乳酪多士🥗個sourdough 幾煙靭,乳酪加士多啤梨🍓、藍莓🫐一定係最夾。加埋蜜糖同燕麥片,幾清新好食。🍶Pourover—— Columbia pink bourbon☕️呢度嘅手沖好穩定,所以我都放心叫貴豆飲。😂😂今次要pink bourbon,一嚟到就好香。直接去個樽身度聞,真係索唔停啊😄🥳!咖啡有層次,入口真係飲到熱情果味,後段帶酒香,大愛啊!🧊Iced milk coffee—— Ethiopia🍫呢度所有milk coffee都可以自己揀豆,今次要埃塞豆Iced Milk Coffee 。咖啡濃郁,同樣好飲,但朱古力唔算突出,都係熱飲好啲。

🍅秘製蕃茄醬烤蝦意粉🍝

🍞燕麥雜莓乳酪多士🥗

🧊Iced milk coffee—— Ethiopia🍫
燕麥雜莓乳酪多士
Pourover手沖咖啡
Milk  Coffee—— Ethiopia, washed
燕麥雜莓乳酪多士
Pourover手沖咖啡
2024-04-21 120 瀏覽
1:30大雨下專誠來到,女店員第一句用命令式語氣:入來順手閂番道門沒有带位,我和女兒自己走入去坐低咗,該女店员先走去教訓之前坐錯位的顧客,跟住同我地講呢兩個位係預備俾頭先嗰3位的。咁我同阿女來俾錢享受,晤係來受氣的。唔好怪香港人走去深圳消费。係我仍想撐香港時,你用咩態度对待消费者
2024-04-21
2024-04-10 176 瀏覽
:深水埗有好多cafe,但質素黎講可以有好大既分別😌呢間都幫襯過幾次~今次可以坐窗口發下呆咁都幾舒服😆😆.☕️Latte $40咖啡味偏濃啲🫶🏽🌟西柚凍釀咖啡 $50幾特別✔️外面好似好少見 幾refeshing😗🍰 Tiramisu $60咖啡算幾濃😎不過佢做得比較濕小小😂而且size好細食完唔夠喉🥹同區都有唔少cafe,競爭十分之大,質素都好大既分享,呢間係其中一間會去完又去既cafe🥰🥰

今次可以坐窗口發下呆咁都幾舒服😆😆

🍰 Tiramisu $60

• Tiramisu
  • Flat White
2023-11-08 1245 瀏覽
呢間cafe其實想試好耐不過成日都好多人難得呢日平日放假就專登嚟試下佢入去坐左最角落張枱講真...呢d工業風嘅家具打卡係幾靚坐就麻麻地😂睇左陣menu決定嗌個bagel + pasta +2 drinks1. 牛油果煙三文魚忌廉芝士bagel呢個bagel好足料!cream cheese搽到厚厚咁!牛油果剛剛好🥑 整體好好味😋2. 龍蝦汁日本帶子蟹肉意粉呢個意粉係見佢menu mark左“Trust me it's amazing" 所以先嗌😂不過佢真係無講錯!整得好好食!我女食到停唔到口😂3. Matcha Latte & Iced latte飲品不過不失抹茶味好濃杯凍啡就正常發揮無乜驚喜可能無乜人所以成個感覺好chill好舒服雖然唔算好坐但靜靜地咁可以傾下偈好開心可惜嗰日無晒tiramisu試唔到下次會再嚟試下佢
呢間cafe其實想試好耐不過成日都好多人
難得呢日平日放假就專登嚟試下佢
入去坐左最角落張枱
講真...呢d工業風嘅家具打卡係幾靚坐就麻麻地😂

1. 牛油果煙三文魚忌廉芝士bagel
Avo & Salmon Bagel with cream cheese

呢個bagel好足料!
cream cheese搽到厚厚咁!
牛油果剛剛好🥑 整體好好味😋

2. 龍蝦汁日本帶子蟹肉意粉

呢個意粉係見佢menu mark左
“Trust me it's amazing" 所以先嗌😂
不過佢真係無講錯!整得好好食!
我女食到停唔到口😂

下次會再嚟試下佢
2023-11-03
Matcha Latte
2023-10-07 906 瀏覽
进门有一个女店员刚开始用粤语招待, 但是我用普通话说了好几遍想要一杯 americano, 她还在坚持说粤语,我表示听不懂粤语之后,露出非常不耐烦的表情换成说英文,整个态度非常傲慢无礼,给人感觉没有一点素质,不知道从何而来的优越感和傲慢感这个女店员真的需要好好学习什么叫做基本的尊重,而不是看人下菜碟,幸好最后扭头就走,没有继续在这里消费。整个体验非常糟糕,跟吃了苍蝇一样恶心。不会再来并且也不会推荐任何朋友。

外賣送餐
依家好似少咗人去大南街了?而我因為曬菲林相所以間唔中會去,不過食嚟食去都係嗰幾間🤣今次終於去咗Café Sausalito試新嘢!呢間Cafe開咗近10年,依家嘅裝修係經過翻新,有少少工業風,再搭配水松木同瓷磚裝飾嘅桌椅。牆上仲有唔少裝修留下嘅印記,例如師傅手畫嘅圖則之類,係有趣嘅小痕跡。落單之後店員會畀塊有號碼嘅瓷磚你,然後就可以返埋位安坐等送餐了。特別提到呢點係因為覺得塊瓷磚同裝修風格幾一體化,係有心思嘅小細節🫶🏻🍰Homemade Tiramisu $60佢唔係傳統間隔住手指餅嗰種Tiramisu,呢個餅底同中間隔住嘅係海綿蛋糕,可惜唔係幾夠濕潤,亦冇乜咖啡同冧酒味。Cream偏向綿而且輕身,整體偏甜。🍸Very dirty $88又畀限定供應吸引咗🤪呢杯coffee cocktail嘅酒味唔算好出,咖啡味亦比較淡,易入口,幾啱本身唔係特別鍾意飲咖啡嘅人~雖然佢應該冇預大家攪勻嚟飲(冇附上匙/棍),但我覺得攪勻之後smooth好多!可惜對我嚟講實在太甜🙈有啲似之前喺DONKI買過嘅朱古力咖啡甜酒,而嗰支酒係放棄咗飲唔晒的😂☕️Nostalgia (Salted lemon co

🍰Homemade Tiramisu $60

🍸Very dirty $88

☕️Nostalgia (Salted lemon coffee) $55
有飲過檸啡,但鹹檸咖啡真係第一次試!咖啡嘅味道似乎被鹹檸同梳打蓋過晒,比較似飲緊鹹檸七🤣係奇異又有趣嘅味道!

總結!飲品賣相幾精緻~只係唔太啱我口味🙈不過今次只試咗特飲同甜品,見都有唔少人去食正餐,如果有推介不妨留言話我知🫶🏻
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
想睇更多分享
歡迎移步IG👉🏻gowithkaki
2023-09-04
$101.5 (下午茶)
2023-08-28 676 瀏覽
呢間係大南街嘅工業風cafe,每次經過都冇入去試今日心血來潮約咗朋友去呢間chill下平時行過都唔見有人排隊,點知原來假日係咁多人排去到嘅時候有4-5 group人等緊,估唔到我都差唔多等咗成個鐘先入到去(佢有2張outdoor枱,但實在太熱了,坐唔到係outdoor)Phillycheese steak bagel 我冇諗過佢原來係用肥牛,然後用啲甜甜嘅bbq醬加洋蔥一齊炒,再加芝士夾入bagel到食面果塊bagel少乾,但食底果塊因為有多啲汁,加埋一齊食會好啲如果多少少洋蔥/菜夾埋一齊食會fresh啲,多層口感Mixed berries toast十分普通,就係多工上面加咗乳酪同蜜糖,然後topping係mix berries同甜甜地嘅granola脆脆Tiramisu係一個易入口口味嘅tiramisu ,酒同咖啡味都唔濃,cream亦係偏甜如果食開大人口味嘅話,就可以skip兩杯special都好有趣所以一次過試晒,鹹檸果杯冇乜咸味,飲落有啲sparkling嘅感覺西柚果杯飲落變咗朱古力味,飲唔到有西柚嘅味道兩杯飲落都唔似咖啡,有啲似果茶嘅感覺,係好清新如果係抱住飲咖啡嘅心態而飲
呢間係大南街嘅工業風cafe,每次經過都冇入去試
今日心血來潮約咗朋友去呢間chill下
平時行過都唔見有人排隊,點知原來假日係咁多人排

Phillycheese steak bagel

Phillycheese steak bagel
如果多少少洋蔥/菜夾埋一齊食會fresh啲,多層口感

Mixed berries toast

Mixed berries toast

Tiramisu
如果食開大人口味嘅話,就可以skip

Nostalgia 鹹檸咖啡,Flamingo 西柚凍釀咖啡

西柚果杯飲落變咗朱古力味,飲唔到有西柚嘅味道
兩杯飲落都唔似咖啡,有啲似果茶嘅感覺,係好清新
如果係抱住飲咖啡嘅心態而飲就會好失望

Cafe樓底雖然好高,入到去坐低會覺得好暗
成間cafe位唔多,冷氣亦唔太夠,坐正門口果幾個位都幾熱下(不停會有人行出行入)
讚嘅地方係上菜速度快,而且甜品會主動問需唔需要hold起後上
(因為等得耐而對佢嘅期望值高咗)
2023-08-27
$173.5 (下午茶)
2023-08-20 519 瀏覽
黎到呢間元老級既水泥風Cafe, 裝修真係好Raw, 最有特色係最入既Bar枱位, 用左水松物料做既高櫈, 木碎做既枱好得意😌 食物選擇以輕食為主, 飲品就有唔同既特色咖啡同Cocktail😀Flamingo🍹($50)西柚同Expresso有諗過咁夾, 清爽得黎再帶啲西柚既味道, 夾埋會有香橙朱古力既味道👍🏽Tiramisu 🍰($60)鬆軟既蛋糕體夾層住軟滑既Cream Cheese, 偏朱古力味, 大推😍呢度既環境幾好chill, 唔多既時候可以慢慢坐Me Time 一下😌

Flamingo🍹($50)

Tiramisu 🍰($60)

2023-08-19
  • Tiramisu
  • Flamingo
2023-08-11 322 瀏覽
小妹喜愛周圍搵早餐食,之前黎過Sausalito 數次,都冇特別寫食評。就係今天,好想食lava mushroom同飲杯手沖咖啡,所以未開門已經企係度等😝其實佢個Lava Mushroom以早餐黎講都算極度邪惡,鋪滿酸麵包上既芝士,大大粒蘑菇😋完美演繹一個飽肚既素食早餐。加埋杯香香的手沖咖啡,今次我揀咗埃塞俄比亞豆,酸酸甜甜,襯返個Lava Mushroom建議大家飲手沖咖啡,係用sake樽裝嘅咖啡,出奇地可以保持溫度,入口不會太熱太凍,就是剛剛好。
Lava  Mushroom
Ethiopia
Lava  Mushroom
Ethiopia
2023-07-30 240 瀏覽
去Cafe係要chill ☕ 所以小妹對Cafe嘅要求,除咗咖啡要好飲、食物質素要有保證之外,環境都係極為重要㗎😆呢間大南街始祖cafe,雖然空間細細,坐位唔算多,但就人少少,可以寧靜嘆番杯啡😌。店內簡約工業風設計好舒服,休閒be like文青又得,約friend子嚟打卡影相都得。呢度嘅coffee list仲有小妹鍾意嘅單品 #Mint Mocha (對我是薄派頭號粉絲🤭),咁罕有嘅珍品竟然喺呢度搵到,簡直回頭度極高!1️⃣薄荷朱古力咖啡 ($48) 香港好少cafe有!!!! 直頭要推去 #薄荷關注組🔥🔥 Mint Mocha嘅薄荷味好自然,飲落好舒服,而且咖啡豆烘焙程度剛好,咖啡味濃郁但唔苦澀。薄荷味唔會話太搶,同啡味、奶泡、可可味都調配得恰到好處,四者好融洽咁送入你口👍2️⃣焙茶巴斯克蛋糕 ($60) 口感扎實,入口濕潤綿密,焙茶味濃又唔至於過甜✨。不過始終係巴斯克蛋糕,質感比較膩重,一個人食就好快飽,兩個人share啱啱好。呢度嘅「Cake of the day」日日有新意,每次嚟都有驚喜。除咗蛋糕,呢度仲有all day breakfast、bagel、意粉、沙律可供選擇,價錢大約

1️⃣薄荷朱古力咖啡 ($48)
薄荷朱古力咖啡

2️⃣焙茶巴斯克蛋糕 ($60)
焙茶巴斯克蛋糕

除咗蛋糕,呢度仲有all day breakfast、bagel、意粉、沙律可供選擇,價錢大約$80-110都叫到,不過今次小妹食完晏先過嚟,點唔到正餐,下次嚟有機會再寫🤟

✍️評分
抵食:7.5/10
2023-07-12
薄荷朱古力咖啡
焙茶巴斯克蛋糕
平時都會去呢間大南街人氣cafe 食晏今次一於搵埋朋友仔一齊試下唔同嘅菜式🤩我哋一次過嗌咗唔同嘅意粉🍝三個意粉都各自有驚喜☺️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~《龍蝦汁日本帶子蟹肉意粉》$168意粉嘅龍蝦汁好突出,再撈埋啲蟹肉一齊食,海鮮味十足🦞帶子食落都好新鮮,整體都非常之滿意🥰《秘製蕃茄醬烤蝦意粉》$98侍應一拎碟意粉過嚟已經聞到好香蕃茄同蒜蓉嘅香味🍅《忌廉燒汁牛肉意粉》$98呢個係私心最推介嘅菜式,每次嚟食都忍唔住嗌佢😘佢個汁食落去好特別,係甜甜地嘅,而且充滿牛肉香,會忍唔住大啖大啖咁擺落口食😆~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~《Dirty》$46我都好欣賞呢間嘅咖啡☕️自己本身鍾意nutty啲嘅咖啡,而佢呢間嘅House blend就係nutty嘅😉奶同埋咖啡平衡得唔錯,不過如果咖啡味再突出啲就會更好🫶🏻
平時都會去呢間大南街人氣cafe 食晏
今次一於搵埋朋友仔一齊試下唔同嘅菜式🤩
我哋一次過嗌咗唔同嘅意粉🍝
三個意粉都各自有驚喜☺️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
《龍蝦汁日本帶子蟹肉意粉》$168
《秘製蕃茄醬烤蝦意粉》$98
侍應一拎碟意粉過嚟已經聞到好香蕃茄同蒜蓉嘅香味🍅
《忌廉燒汁牛肉意粉》$98
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
《Dirty》$46
忌廉燒汁牛肉意粉
忌廉燒汁牛肉意粉
  • 忌廉牛肉意粉
2023-07-20 189 瀏覽
呢一區有超多咖啡小店,值得一一品嘗,裝修走木系工業風,播放著輕鬆英文音樂。咖啡有4種SOE (巴西/ Kenya…..)fruity or nutty? 都會有得揀可以選擇black 定white coffeePour over 都有最大路選擇Colombia geisha/ Kenka SL28/34/ Nutty 有Brazil Catual 會帶有朱古力 揀了make a guess蘋果醋 好似飲果汁咁 高酸 低甜 0苦佢應該係想突顯豆子的果香風味故意under extraction 如果怕酸的話就應該不喜歡可以揀返甜感重小小Dirty啡底同埋奶好夾入口順滑又甜好飲龍蝦汁帶子蟹意粉蟹肉都幾多,帶子表面煎過,意粉🍝軟硬適中,整體來講好食。下次會想試一下特色飲品

咖啡
有4種SOE (巴西/ Kenya…..)
fruity or nutty? 都會有得揀

啡底同埋奶好夾
入口順滑又甜
好飲

龍蝦汁帶子蟹意粉
蟹肉都幾多,帶子表面煎過,意粉🍝軟硬適中,整體來講好食。

下次會想試一下特色飲品
Pour  over
第二次到訪,見到Coffee list有新作!另外食咗個好好味嘅雞胸沙律,雞肉好嫩,入邊有迷你布袋芝士,芝士味唔算好重,醬汁酸甜幾清新!咖啡其中一杯係鹹柑桔,算係新派得意嘅配搭,而且意外地兩個味道都好夾,感覺好Fresh!今次忘記影Menu,另一杯如冇記錯係西柚,味道小清新!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 7/10服務: 6/10環境: 7/10打卡: 5/10CP值: 6/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

CP值: 6/10
推介值:8/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2023-05-06 429 瀏覽
深水埗Café Sausalito工業風cafe大南街始祖coffee shop一直都想去朝聖 見今日唔洗排隊就即刻入去店內簡約工業風裝修 環境舒適門口重有outdoor坐位 可以帶埋狗狗一齊黎chill▪️大南早餐💰112有Bagel|Cream cheese|腸仔|炒蛋|蘑菇|沙律菜|煙三文魚All day Breakfast 黎講算好豐富擺盤好靚 炒蛋好滑cream cheese同烘過既bagel簡直係絕配▪️Avo & Salmon Bagel💰89Bagel 經典既配搭份量好足 重有沙律菜Bagel都烘得岩岩好 邊邊位脆口有少少cream cheese 煙三文魚牛油果成舊擺入口超滿足▪️Americano💰咖啡好香 味道偏向fruity比其他cafe既咖啡黎講較酸▪️Mocha💰總結黎講 呢間coffee shop無論咖啡定係食物既質素都好高同埋擺盤好靚裝修打卡都好靚 美中不足就係檯櫈偏細坐得唔舒服作為文青街第一間cafe 絕對值得再去地址🗺️:Café Sausalito (深水埗)深水埗大南街201號地舖
深水埗Café Sausalito工業風cafe

裝修打卡都好靚
美中不足就係檯櫈偏細坐得唔舒服
作為文青街第一間cafe 絕對值得再去

地址🗺️:
Café Sausalito (深水埗)
深水埗大南街201號地舖
2023-04-03