2020-06-03 2956 瀏覽
老實講 價格同普通街價冇分別 但係實際上食物嘅質素簡直差天共地舉例說 窩夫擺出嚟即食果下都可以係lum曬朱古力心太軟又太膩口 又唔夠熱除咗Movenpick雪糕之外 冇一樣野值得推介都有嘅 佢間鋪出邊有個靚景 係咁多
老實講 價格同普通街價冇分別
但係實際上食物嘅質素簡直差天共地
舉例說 窩夫擺出嚟即食果下都可以係lum曬
朱古力心太軟又太膩口 又唔夠熱
除咗Movenpick雪糕之外 冇一樣野值得推介
都有嘅 佢間鋪出邊有個靚景 係咁多
2019-10-23 2420 瀏覽
同事介紹我到Cafe Tolo,説環境好好。今天放工之後,Honey駕車到中大「和聲書院」。不難找,一進入和聲書院,就是Cafe Tolo。有室外座,也有室內座。入秋了,秋風清爽,天色還不錯,那就當然坐在室外啦!環境真的非常雅緻,木板平台,寬闊的玻璃圍欄,可以將中大外的一大片草林,和遠處的鹿茵山莊、科學園、大埔遠景,全收入眼底。單單是美景,已經令人陶醉!日景黃昏景餐點方面,是自助的。我選擇了Honey喜歡的雪糕窩夫和雪糕厚多士。雪糕窩夫,正常!而雪糕厚多士,外觀漂亮,麵包上是烘過的棉花糖,一如BBQ棉花糖一樣,軟糯糯的,好味!不過,太多粒,就有點甜膩了。兩款甜品都好好味,而且賣相很吸引。我又叫了Honey喜歡的焦糖咖啡,和我喜歡的Mocha。兩杯咖啡都好好飲。如此醉人的環境,如此美點,只需百多元,實在太實惠!我一定趁秋冬天,再來享受一下綠油油的中大美景!
同事介紹我到Cafe Tolo,説環境好好。
今天放工之後,Honey駕車到中大「和聲書院」。
不難找,一進入和聲書院,就是Cafe Tolo。
有室外座,也有室內座。
入秋了,秋風清爽,天色還不錯,那就當然坐在室外啦!
單單是美景,已經令人陶醉!

日景

黃昏景

餐點方面,是自助的。
我選擇了Honey喜歡的雪糕窩夫和雪糕厚多士。
雪糕窩夫,正常!

不過,太多粒,就有點甜膩了。

兩款甜品都好好味,而且賣相很吸引。
我又叫了Honey喜歡的焦糖咖啡,
和我喜歡的Mocha。
兩杯咖啡都好好飲。

如此醉人的環境,如此美點,只需百多元,實在太實惠!
我一定趁秋冬天,再來享受一下綠油油的中大美景!
2019-10-23
2019-04-25 2491 瀏覽
-朋友畢業,所以難得來到中大💛忙過一輪後,朋友說這間甜品店很好吃~餐廳坐落和聲書院,從山下過來也要一段時間🙈而且一進來人頭湧湧,等位也等了一段時間呢~♥《朱古力窩夫配士多啤梨雪糕》原本看見有很多雪糕口味🥺但原來只能夠選擇朱古力或士多啤梨口味,有點失望呢,其他口味的雪糕看起來很吸引😭而且想不到是大牌子的(H牌),應該要單點~窩夫吃起來不過不失,偏硬的不過不算脆😖😖不過有朱古力醬,配合新鮮生果吃起來不錯啦~士多啤梨雪糕則是H牌的味道,當然也是很okay🤗♥小提示 Tips:天公不做美,這天全日都在下雨☔️ 否則這裏的風景真的非常優美,居高臨下俯瞰風景真的很舒服😌 而且門外綠草成䕃,很清新的感覺🥰🥰
朋友畢業,所以難得來到中大💛
忙過一輪後,朋友說這間甜品店很好吃~
餐廳坐落和聲書院,從山下過來也要一段時間🙈
而且一進來人頭湧湧,等位也等了一段時間呢~

《朱古力窩夫配士多啤梨雪糕》
原本看見有很多雪糕口味🥺
但原來只能夠選擇朱古力或士多啤梨口味,
有點失望呢,其他口味的雪糕看起來很吸引😭
而且想不到是大牌子的(H牌),應該要單點~
窩夫吃起來不過不失,偏硬的不過不算脆😖😖
不過有朱古力醬,配合新鮮生果吃起來不錯啦~
士多啤梨雪糕則是H牌的味道,當然也是很okay🤗

小提示 Tips:
2019-01-27 1887 瀏覽
時光飛逝,中大由N年前的四個書院變成現在N個書院,我這等老鬼對於新書院們的位置零認識,今天師弟帶路,來和聲書院的Tolo Cafe吃甜品。原來本部走過來不算太遠,就是要入某某樓,搭電梯到某某層,再走少少路,就到了,哈!由於是 sem break 來到,所以人客不多,店內位置隨便坐。更可以室外雅座,嘩!吐露港景呀!沒遮沒擋好開揚!綠茶紅豆 Waffle 配 Movenpick 雪糕(可選雪糕口味),即叫即製,熱辣辣零舍好味!心太軟,朱古力味香濃!吃到滿口香氣!怎麼我以前在中大時沒有這種cafe?真不公平!

更可以室外雅座,嘩!吐露港景呀!沒遮沒擋好開揚!

心太軟,朱古力味香濃!吃到滿口香氣!

怎麼我以前在中大時沒有這種cafe?真不公平!
2018-12-26 1453 瀏覽
今日放假有機會過嚟中文大學行吓,吸收吓書卷味,在大學站有免費校巴坐上去。嚟到中文大學當然要試吓位於和聲書院的Cafe Tolo。咖啡室有室外同室內,當日好好天氣,可以遠望吐露港室內的環境都好舒適,先購票後取食物,雖然係全自助但職員都好有禮貌枱面上放有點餐牌,叫咗粒粒紅豆綠茶窩夫配雪糕,窩夫即叫即做,入口香脆,有點點綠茶味,最值得讚雪糕係用Movenpick,紅豆略少了點。還有杯醒晨咖啡,舒適的環境令人身心開朗

咖啡室有室外同室內,當日好好天氣,可以遠望吐露港

還有杯醒晨咖啡,舒適的環境令人身心開朗
2018-11-25 778 瀏覽
本來想去令一間喺網上睇過嘅Cafe不過唔係好搵到,攰同餓之下就去咗呢度。賣相來講都OK。員工就有啲黑面。問多句都唔想答。因為肚餓嘅緣故都覺得唔錯但係如果唔肚餓嘅話就麻麻哋。生果冇乜果味。海鹽咖啡冇海鹽味,但係面頭就有一炸鹽。不過最緊要都係同邊一啲朋友一齊嘅啫。一班人開開心心都OK嘅叫咗好幾個菜式但係冇影晒。呢個好睇但係食落去就一般啦,brownie嘅部份大家都覺得好味⋯最鍾意就係呢個,其實焗棉花糖都冇乜嘢可以出錯一次就夠啦呢間
本來想去令一間喺網上睇過嘅Cafe
不過唔係好搵到,攰同餓之下就去咗呢度。
賣相來講都OK。
員工就有啲黑面。問多句都唔想答。

因為肚餓嘅緣故都覺得唔錯
但係如果唔肚餓嘅話就麻麻哋。生果冇乜果味。

海鹽咖啡冇海鹽味,但係面頭就有一炸鹽。

不過最緊要都係同邊一啲朋友一齊嘅啫。
一班人開開心心都OK嘅
叫咗好幾個菜式但係冇影晒。

最鍾意就係呢個,其實焗棉花糖都冇乜嘢可以出錯

一次就夠啦呢間
2018-09-08 1271 瀏覽
老婆今個學年讀master作為老公,放假梗係要去支持下陪下佢早左過去同佢嘆返個tea不近不遠揀左和聲書院可以係大學站搭shuttle 上去免費的,都唔會check學生證但係都有少少隔涉,落左車之後都要行一段路!呢到出名環境靚,對住個海hightea不過今日天氣就麻麻地下次好天再黎打卡啦食物選擇都幾多!仲係movenpic 雪糕!室內既環境就一般,比較細,不過天氣差,所以我地坐左室內我地揀左綠茶waffle配chocolate ice cream 🍨 waffle熱辣辣,軟硬度適中!Ice cream 就當然好味啦老婆就最喜歡!仲有d生果配襯下,都幾唔錯!間唔中黎呢到hea下都幾舒服!中大學生真幸福
老婆今個學年讀master
作為老公,放假梗係要去支持下陪下佢
早左過去同佢嘆返個tea
不近不遠揀左和聲書院

可以係大學站搭shuttle 上去
免費的,都唔會check學生證
但係都有少少隔涉,落左車之後都要行一段路!

呢到出名環境靚,對住個海hightea
不過今日天氣就麻麻地
下次好天再黎打卡啦

食物選擇都幾多!
仲係movenpic 雪糕!
室內既環境就一般,比較細,不過天氣差,所以我地坐左室內

Ice cream 就當然好味啦
老婆就最喜歡!
仲有d生果配襯下,都幾唔錯!

間唔中黎呢到hea下都幾舒服!
中大學生真幸福
2018-09-07
2018-09-02 671 瀏覽
被餐廳的甜品相吸引了,吃完午餐專程來吃甜品,我要了一個waffle,朋友要了一個心太軟,不太喜歡吃chocolate 的我也忍不住試試朋友的心太軟,熱熱地的蛋糕味道非常香濃,waffle也不錯,有水準
2018-08-07 1770 瀏覽
中大山城的美食名聞遐邇, 只是作為這座山城的過客,這尋覓過程遠比想像中困難。就說那以檸檬批聞名的李卓敏基本醫學大樓小食店吧, 每次不是找不著去路就是到達得太遲, 最終也是未能吃到傳說中的檸檬批, 只有安慰自己那檸檬批已是今非昔比, 果然吃不到的檸檬批是特別酸的。經歷過尋找中大檸檬批作戰失敗後,不覺間掌握了中大校車的行走路線,並轉移了尋味的目標-以吐露港美景見稱的Cafe Tolo。沒有花上太多時間便找著了,乘坐校車三或四號在陳震夏宿舍站下車, 右前方的和聲書院便是Cafe Tolo之所在,只要一推開露天餐廳的玻璃門,眼前就是一片開揚的景觀, 這兒的露天茶座是無比的寬廣。沒有多作細看便一個箭步走到室內, 只因知道這兒的窩夫製作需時,而自覺上課時間也快到了,再美的景緻還是留待點餐後才細看吧!本想試試在Intagram曝光率最高、最美的花型窩夫, 但店員表示這款已沒有在賣了, 而另外兩款特別版的甜點,那份量看來是給學生們三五知己分享的, 如此看來就只有兩款窩夫和一款多士可選了。其實以甜點作為正餐已十分犯規,但作為中大的過客,這窩夫名物還是不可不試,那就不會在乎旁人的奇異目光。點一客甜蜜蜜窩夫

點一客甜蜜蜜窩夫($40),在我這過氣學生眼中是超值,但在中大來說就屬中價消費了。這兒的窩夫是新鮮即做的,空氣裏彌漫著甜甜的香氣 ,而等待的時間也沒有很多,約十分鐘便做好了,好讓我吃過午餐後能準時上課。室內有暖暖的日光加上舒適的溫度,若然不怕熱的可以選擇露天茶座,能居高臨下飽覽吐露港的景緻,也難怪會成為山城美食熱點之一。

不過這天陽光實在猛烈得很,雖然Movenpick雪糕球實在是堅挺無比,但無論是桌椅、甚至是食具也是灼手的熱,最後我還是比雪糕更受不了曝曬,走到太陽傘下躲避太陽去了。

新鮮即做的窩夫自然是外脆內脆,蛋香也是對得起價位的程度,伴以Movenpick雪糕更是個加分位,雖然只有巧克力、士多啤梨及雲呢拿三款口味,但都是最受歡迎的雪糕口味。
甜蜜蜜窩夫

所選的士多啤梨一向不是我的心水口味,但配上窩夫卻是相當搭調,甜美的粉紅增添了賣相,濃郁的果香雪糕帶點果肉,這家的雪糕的奶滑綿密較高,平常會覺得這家的果味雪糕偏甜,但跟巧克力醬和窩夫同吃甜度剛好,再加上配搭的水果味道清甜,這家的窩夫水準確是超乎預期。

直覺這家的咖啡水準不賴,只是酷熱天氣是會讓人失卻理智的。選上藍橙薄荷梳打($38)純以賣相作為考量,因此也要為膚淺的選擇付上代價。店員用咖啡紙杯盛載飲料,自然沒有了冰涼透心的視覺效果,一撮薄荷葉就是個幌子而已,整杯是藍橙糖漿的人工味道,定價還如此貼近窩夫的價錢,這梳打特飲還是不點也罷。
藍橙薄荷梳打

說只為山城美景而來,對Cafe Tolo是有點不公平,這家的窩夫甜品水準,是會讓慕名而來者感到不枉此行的。Cafe Tolo以顧客自助的形式運作,服務就如其他大學飯堂無異,這讓我不期然想起山城的另一端,那家小小的Coffee Lover,那位浪漫又專注的咖啡師,它始終是山城裏的我的最愛,只是中大山城內的餐廳各有個性,無論是Cafe Tolo、Coffee Lover、蘭苑餐廳等等都有其過人之處的。有說中大是地靈人傑之處,中大美食也可說是名不虛傳,若有緣成為中大的過客,不只天人合一、也不只未圓湖,這山城也是值得路人為美食而停下腳步的。
2018-07-25
甜蜜蜜窩夫
2018-07-19 844 瀏覽
黎到中大當然都要試試好出名既cafe tolo.要撘校巴上去和聲書院.聞名不如見面, Cafe Tolo環境好正, 居高臨下, 望哂成個吐露港.而室外既空間都好大, 好開揚.咁岩當日出面唔係太曬, 有D風,所以出室外坐, 好舒服.望住個勁靚既海景, 食住甜品,睇下書, 聽下歌, 好relax!窩夫口感OK, 即叫即整都係誠意之作. 配埋士多啤梨雪糕, 一流!仲有D水果, 可以refresh下~呢度絕對係個好正既打卡位呀!

而室外既空間都好大, 好開揚.
咁岩當日出面唔係太曬, 有D風,
所以出室外坐, 好舒服.

望住個勁靚既海景, 食住甜品,
睇下書, 聽下歌, 好relax!

窩夫口感OK, 即叫即整都係誠意之作.
配埋士多啤梨雪糕, 一流!
仲有D水果, 可以refresh下~

呢度絕對係個好正既打卡位呀!
2018-07-15 629 瀏覽
跟朋友去中大山城走一走,聽講和聲書院呢間甜品店好出名,專程黎試下,叫咗個雪糕紅豆窩夫,窩夫夠脆, 賣相好靚, 相機食先係常識吧?!雪糕係Movenpick, 夠晒誠意,見到都心心眼呢度D甜品即叫即做, 新鮮有保證,再加上吐露港的優美環境, 慢慢嘆甜品,真係一大享受服務黎講, 因為係自助形式,所以尚算OK, 學生都好自動自覺將食完的盤交還重點係, 比起中大外面的甜品店,呢度的價錢真係完全係佛心價格,完全無可挑剔啦
跟朋友去中大山城走一走,
聽講和聲書院呢間甜品店好出名,
專程黎試下,

叫咗個雪糕紅豆窩夫,
窩夫夠脆, 賣相好靚, 相機食先係常識吧?!
雪糕係Movenpick, 夠晒誠意,
見到都心心眼

呢度D甜品即叫即做, 新鮮有保證,
再加上吐露港的優美環境, 慢慢嘆甜品,
真係一大享受

服務黎講, 因為係自助形式,
所以尚算OK, 學生都好自動自覺將食完的盤交還

重點係, 比起中大外面的甜品店,
呢度的價錢真係完全係佛心價格,
完全無可挑剔啦
2018-05-31 706 瀏覽
我是港島人,很少踏足新界,如果唔係要參觀幼稚園,都唔會去大學站呢邊🤣朋友順便帶我地去中大食窩夫😍  甜密密窩夫 $36.5 窩夫係配movenpick雪糕,仲有得揀朱古力/雲呢拿/草莓味❤️,窩夫一共有3件,又有蛋香,口感實在,生果都幾新鮮,做下午茶不錯啦😝而且我覺得好平,中大生真幸福呢!Cafe Tolo地址:沙田香港中文大學和聲書院地下

甜密密窩夫 $36.5

Cafe Tolo
地址:沙田香港中文大學和聲書院地下
2018-04-24 916 瀏覽
《唔係講笑 唔係打手》試左三款甜品,真心覺得好味,窩夫脆脆的 ,賣相非常吸引,絕不遜於外要大排長龍的甜品店!首選推介小妹最愛的心太軟!朱古力味濃郁,和雲尼拿雪糕係絕配呀!全部即叫即做,新鮮有質素!(重點是!雪糕都採用movenpick瑞士雪糕)環境優美係和聲cafe tolo一大賣點!有室內和一個露天開揚的室外雅座,甜品的質素都很高,但重點是價錢不貴,絕對比一般café便宜。下課後和三五知己來吃一吃甜品,輕鬆一下,可以舒緩一下­壓力,多好!
《唔係講笑 唔係打手》

(重點是!雪糕都採用movenpick瑞士雪糕

綠茶紅豆窩夫
心太軟

2017-12-01
綠茶紅豆窩夫
心太軟
2018-03-24 873 瀏覽
係好多人眼中,大學係一個食頹飯嘅地方,只不過凡事都有例外!就好似中大咁,我食過幾間餐廳,佢哋嘅食物質素都幾高&平!但今次介紹嘅呢一間,同校園內其他餐廳唔同,稱不上糧尾恩物,但係比街外都平啲啲嘅!🤔以一間大學餐廳黎講,呢個窩夫水準比得上街外食!☺️質感外脆內軟,配上朱古力醬同埋一球極濃味士多啤梨雪糕,真係好好食!🤤🍓呢個價錢,食到咁嘅質素甜品完全無可挑剔啦!😌
2018-03-19 741 瀏覽
一直想食雪糕火鍋,但出面食實在太貴,所以約左幾個同學就決定上和聲書院試下雪糕火鍋啦。雪糕係movenpick, 雖然係迷李雪糕球,但對學生黎講已經好滿足,每人都係$30。