私心珍藏已久嘅Cafe➡Classy Le Carré終於要推薦俾大家,無論食物、環境定服務都係100分,無可挑剔🎈雖然驚推薦咗俾大家後以後想食就要排更耐隊🙈但好餐廳係值得俾多啲人知道的🫸🏻🫷🏻我經常都飲Classy Blend Chocolate,同出面嘅朱古力好唔同,佢哋嘅可可粉濃度更高,入口帶甘,追求成人向嘅朱古力飲品依杯啱哂🍫簡單嘅一份小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉適合唔太肚餓但又想食少少嘢時食,小米熟度剛好,軟硬適中,食完唔會有負擔🥗鍾意食意粉,我會力推九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉,醬汁由明太子同三文魚籽製成,濃郁順滑,食過嘅朋友都好喜歡🍝最後就係甜品,手製比利時窩夫伴新鮮香印提子,配上忌廉加雪糕,係令人舒服嘅水果甜味,香印提子自帶香水味,令人一食愛上🧇

2024-04-23 16 瀏覽
牛角包窩夫秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋好大份!太陽蛋係煎得有少少燶邊會少脆手撕豬都堆滿咗一堆所以嘢加埋一齊食會好豐富(^o^)牛角窩夫都係脆脆甜的但我都係鐘意食甜食的牛角窩夫多啲法式鄉村鐵鑊早餐有炒蛋,薯餅,南瓜,窩夫,大啡菇,乳酪第一次見到全日早餐有南瓜~_^薯餅炸得好脆大啡菇多汁牛角包窩夫牛油果,明太子,蝦肉呢係第二個牛角窩夫(^○^)同樣都係好大份蝦肉係炸的而且佔滿了明太子啖啖都好滿足窩夫同樣係脆同甜(*^o^*)手製比利時窩夫新鮮香印提子|忌廉|雪糕窩夫係香脆的個款配上大量忌廉同雪糕食好好食!提子都係甜的(^_−)−☆
牛角包窩夫
秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋
好大份!
太陽蛋係煎得有少少燶邊會少脆
手撕豬都堆滿咗一堆
所以嘢加埋一齊食會好豐富(^o^)
牛角窩夫都係脆脆甜的
但我都係鐘意食甜食的牛角窩夫多啲
法式鄉村鐵鑊早餐
有炒蛋,薯餅,南瓜,窩夫,大啡菇,乳酪
第一次見到全日早餐有南瓜~_^
薯餅炸得好脆
大啡菇多汁
牛角包窩夫
牛油果,明太子,蝦肉
呢係第二個牛角窩夫(^○^)
同樣都係好大份
蝦肉係炸的而且佔滿了明太子
啖啖都好滿足
窩夫同樣係脆同甜(*^o^*)
手製比利時窩夫
新鮮香印提子|忌廉|雪糕
窩夫係香脆的個款
配上大量忌廉同雪糕食
好好食!
提子都係甜的(^_−)−☆
2024-04-23 9 瀏覽
今日就一於過嚟呢一間Classy Le Carré,佢係23年8月先開嘅,一直都好想試吓,今日就一於早啲過嚟試吓。而且餐廳嘅外表非常之靚,令人襯靚景打卡,絕對一流。餐廳嘅食物亦都唔比個景輸蝕,白白色色綠色嘅配搭,令人非常舒服,入邊更掛滿的畫和放滿乾花盆栽,真心非常靚🩷🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴Classy Blend Chocolate🍫,天氣凍飲咗呢杯暖笠笠嘅特製朱古力飲品,身和心都非常之暖,你背朱古力嘅朱古力味非常香濃'上面嘅忌廉令朱古力更加幼滑,真係飲到唔捨得停呀!香草青醬|雜菌扁意粉🍝又超多青醬,又香又滑味道濃郁,扁意粉非常彈牙,去埋啲爽口多汁嘅雜菌一齊食,又香又惹味。呢間餐廳一定要推薦俾朋友過嚟食,可以同朋友一齊打卡喺度渡過一個愉快嘅時光!

🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴
2024-04-23 7 瀏覽
又到午餐時間,來到呢間人氣餐廳打卡--Classy Le Carré! 📸!真係食到好爽,食物超級岩我胃口,而且質素好高所以大家都可以嚟試下。Iced White( coffee)(4.2/5♥♥♥♥♥)具有濃郁的咖啡香氣和絲滑的口感。它是由濃縮咖啡與冰塊混合,然後加入適量的牛奶和糖製成的。這款飲品帶有一定的甜味,同時保留了咖啡的醇厚和苦味,帶來一種清涼和提神的感覺。法式鄉村鐵鑊早餐(3.8/5♥♥♥♥)包括煎蛋、煎培根、香腸、烤土豆、蘑菇和烤番茄等成分。以鐵鍋烹製,使得食材更加香脆和口感豐富。煎蛋的黃油狀、培根的鹹香、香腸的鮮美以及烤土豆和蔬菜的口感搭配,既有營養又好味。間野都算交通方便,而且地方夠大夠闊落,下次可以同朋友仔再encore!❤️🔥💕
法式鄉村鐵鑊早餐(3.8/5♥♥♥♥)

2024-04-23 4 瀏覽
午餐同老公去Classy Le Carré撐枱腳。一入去,wow wow!裝修好岩我風格,所以我地瘋狂甘打卡!牛角包窩夫配上牛油果、明太子和蝦肉☺️美食組合。牛角包窩夫☺️搭配上成熟的牛油果,帶來了滋潤的口感。明太子有獨特的鹹鮮味道,與牛油果的香滑互補。☺️而小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉則清爽健康。☺️搭配上小米和鮮蝦,富含蔬菜纖維和蛋白質,提供了豐富的營養素。不得了啦,每一淡都好新鮮鮮甜,咬落去好滿足蝦肉好大粒好甜💗又Creamy💗配埋提鮮,真係非常滿足☺️令人胃口大開。最後一提餐廳的服務,店員很有禮貌,主動勤快,對客講解富耐性,水準超預期,服務態度十分好,值得推介!
趁着假日嘅夜晚嚟到西環海邊約會🌙呢間餐廳感覺真係好有情調🌊 外面望入去係一間典雅既白色小屋🤍裏面嘅裝潢好優雅好有法式既風情🇫🇷 食物嘅質素都幾有法式風味質素唔錯😛靜靜地渡過一個晚上都好浪漫🌃⭐️ Mud Crab Risotto 🦀 意大利飯煮得粒粒分明顆粒有口感唔會太膩值得一讚🇮🇹 蟹肉來自法國空運嘅膏蟹用料有質素口感好鮮甜👍🏼⭐️ Slow Cooked Wagyu Beef Cheek 🥩用咗慢煮嘅方法口感特別軟腍🤪 配上各種蔬菜例如紅蘿蔔同埋雅枝竹 🥕好有法國田園嘅風味🌾⭐️ The Red Queen ♥️每杯Cocktail既設計造型都好用心☺️ 用玫瑰花包圍上碟帶上煙燻嘅效果🌹入口帶點荔枝同熱情果既感覺🥭以Rum做Base整體偏甜但係煙燻香氣提升了層次🍷⭐️ Tadoka Vanilla , Hukambi 53% Ombre Milk Blended 🍫嚟到一定要試佢嘅Specialty Chocolate🤎呢杯得獎既朱古力整體好有層次🥳 香氣好濃郁加上口感好幼滑有種雲呢拿嘅香氣🍨 非常推薦
Mud Crab Risotto
Mud Crab Risotto
Slow Cooked Wagyu Beef Cheek
The Red Queen
  • Tadoka Vanilla
  • Hukambi 53% Ombre Milk Blended
西環Classy Le Carré真係又靚又好食呀💯We order ✨小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉非常之新鮮嘅沙律,好鍾意食佢哋嘅鮮蝦勁鮮甜,而且佢仲有間好貴營養價值好高嘅羽衣甘藍!超級健康!Me order✨法式鄉村鐵鑊早餐看似簡單,但實質上非常之豐富早餐,好鍾意食佢哋嘅南瓜超甜,薯餅同埋窩夫都好香脆,仲有好鍾意嘅Yogurt添!She order✨牛角包窩夫非常之香脆嘅牛角包窩夫超豐富,上面加咗滿滿嘅牛油果同明太子,夾蝦肉一齊食,滿意!We order ✨手製比利時窩夫甜品就叫咗一個超邪惡嘅選擇,上面加咗好多朱古力醬,另外仲會有啲水果香蕉同埋開心果碎碎,口感好豐富。
西環Classy Le Carré真係又靚又好食呀💯
We order ✨小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉
Me order✨法式鄉村鐵鑊早餐
She order✨牛角包窩夫
We order ✨手製比利時窩夫
2024-04-11 26 瀏覽
依間開西餐,上次已經想試,點知weekend無位所以今次一早上網book定,終於可以試到仲好好彩有窗邊卡位添🌟法式鄉村鐵鑊早餐🌟有嫩滑炒蛋,薯餅,香腸,車厘茄,大啡菇,鮮忌廉窩夫,中間仲有一杯生果乳酪,款式多多,好豐富既早餐🥣🌟冰雪雜果乳酪🌟我自己覺得乳酪加埋水果係perfect match ,試完呢有藍莓同士多啤梨🍓既乳酪好想繼續食灑全部味😁🌟小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉🌟加咗羽衣甘藍🥬令清新爽脆的沙律🥗菜味道更豐,鮮蝦好爽口一啲酸味都冇,一個人KO也絕無難度😄
🌟法式鄉村鐵鑊早餐🌟
🌟冰雪雜果乳酪🌟
🌟小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉🌟
2024-04-11 12 瀏覽
週末又係同男朋一齊拍拖的時候了✨今個星期到咗男朋友揀餐廳🍴所都冇咩期待(大多數佢揀嘅都有少少伏的)竟然今次係有驚喜的😍我地各叫咗一個意粉🍝男朋友叫咗阿里巴巴羅勒鮮茄醬時令海鮮扁意粉🦀海鮮有青口蝦蜆等等🥰意粉有好多番茄醬仲要好掛汁的🍅意粉係扁意粉所以係更掛汁的🤲🏻另外我就叫咗黑松露雜菌忌廉菲達芝士扁意粉 🍝個人本身超愛黑松露有大量黑松露係意粉🖤呢個意粉係超creamy所以好好食😋但一個人食哂成個意粉就有少滯建議大家兩個人share食會更好😙飲品就只係叫咗杯Iced White☕️唔太識品賞咖啡就冇太多食評了但咖啡是偏酸的🫶🏻
2024-04-10 26 瀏覽
下午茶時間嚟到呢間充滿法國風情嘅cafe🇫🇷🍽️,淨係睇menu揀食咩都諗咗陣,因為好多都好吸引😆⠀最尾嗌咗“Full French Breakfast”🍳🥓,用鐵鑊裝住食物十分精緻可愛🍅🫙,令我印象最深刻係個窩夫,又脆又香,加埋cream嘅微甜唔會膩🧈🧇。另外嗌咗杯“Iced Mocha”☕️🧊同“35% AZÉLIA Hazelnut & Chocolatey炭烤榛子朱古力”🍫🌰。Iced Mocha好普通,但杯熱朱古力帶有濃烈嘅nutty味,雖然係35%嘅朱古力但飲起上嚟唔會好甜,不過呢杯店家寫期間限定~

法式鐵鑊早餐
35%  AZÉLIA 炭烤榛子朱古力
Iced  Mocha
法式鐵鑊早餐
2024-04-09 21 瀏覽
本來想book位但前兩日已經滿左, 當日假期我地就walk in, 去到2:30pm左右, 店員話要等到3:30pm左右. 不過由於我同個frd專程黎打卡, 所以等下都要既, 就留低左電話去附近一路飲咖啡一路等啦! 好彩3點未到已經有位, 可以入坐啦~ 裝修好精緻好法式, 由餐具都配合哂, 睇得出好用心, 是但影都好靚呀!牛油果 明太子 蝦肉 croffle🥑🍤🥐係香港真係好少見croffle, 難得呢到有就要試試佢! 一上菜時見到好足料, 配料舖滿哂croffle, 都好多蝦肉. 呢個配搭幾清新, 唔會好膩. 不過其實大半碟都係沙律, 要share食就唔係好夠飽啦 威士忌水牛城汁 單骨雞翼🍖個汁幾夠味, 不過唔係好食到有酒味. 炸得都幾脆既, 不過有dd硬, 唔知係咪再炸過呢(?) 利伸返, 唔係好識haha香印提子忌廉雪糕waffle🧇🍦超級推介!!我本身係好鍾意食呢d麵粉類既野, 呢個waffle整得好厚實好香脆, 熱辣辣夾埋提子+忌廉+雪糕, 係超match既配搭呀, 每一啖都好幸福hahaa 提子我就覺得唔係超甜, 唔係係咪忌廉同雪糕已經搶左個甜味. 不過佢既忌廉好輕盈, 雪

牛油果 明太子 蝦肉 croffle🥑🍤🥐

威士忌水牛城汁 單骨雞翼🍖

香印提子忌廉雪糕waffle🧇🍦
超級推介!!我本身係好鍾意食呢d麵粉類既野, 呢個waffle整得好厚實好香脆, 熱辣辣夾埋提子+忌廉+雪糕, 係超match既配搭呀, 每一啖都好幸福hahaa 提子我就覺得唔係超甜, 唔係係咪忌廉同雪糕已經搶左個甜味. 不過佢既忌廉好輕盈, 雪糕都有好香vanilla味. 整體黎講都好高質!

🥢總結: 估唔到呢間打卡餐廳既食物都好認真高質, 會為左個waffle再訪, 鍾意waffle既推介大家試試!!!
牛油果 明太子 蝦肉 croffle, 威士忌水牛城汁 單骨雞翼
香印提子忌廉雪糕waffle
香印提子忌廉雪糕waffle
堅尼地城海旁有一家收藏已久的法式小餐館一開始是衝著我最愛的法式風格而來的,趁週末來吃個Brunch,沒想到食物的質素和性價比都很不錯!餐廳的佈置也很花心思,採用飽和度的綠色和白色牆上的油畫、法式吊燈、餐桌等都是滿滿法式風情讓人感覺置身於法國一樣🇫🇷‣ 法式鄉村鐵鑊早餐 ($158)這份Brunch超豐富的!主角Waffle是比利時式窩夫真的很!脆!牛油味也很香值得為了這個窩夫在Encore這家店!!!薯餅很香脆、雞蛋炒得很滑香腸、蘑菇也很香,中間的Yogurt就正常整體來說這份很豐富,很好吃👍🏻‣ 牛角包窩夫($128) 秘制慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋最頂層是煎蛋,中間就是手撕豬肉,豬肉調味調得很好,吃起來甜甜的,有點酒味而且口感很軟,撕的很幼細最底下就是牛角包窩夫,吃起來酥酥脆脆的朋友也很喜歡這一款🫶🏻‣ 壺切抹茶∙壺錦Latte($98)兩杯飲料都附有簡介的小卡片,感覺很有儀式感!這裡的抹茶有幾款抹茶🍵,再選配Latte或者Piccolo這次就選用了期間限定的小山園壺切抹茶,抹茶香濃、醇厚,口感醇滑,加上拉花這麼好看!很滿意🙌🏻‣ 35% 炭烤榛子朱古力($65)這杯朱古力
堅尼地城海旁有一家收藏已久的法式小餐館
一開始是衝著我最愛的法式風格而來的,

餐廳的佈置也很花心思,採用飽和度的綠色和白色
牆上的油畫、法式吊燈、餐桌等都是滿滿法式風情
讓人感覺置身於法國一樣🇫🇷

‣ 法式鄉村鐵鑊早餐 ($158)
這份Brunch超豐富的!
主角Waffle是比利時式窩夫
真的很!脆!牛油味也很香
值得為了這個窩夫在Encore這家店!!!
薯餅很香脆、雞蛋炒得很滑
香腸、蘑菇也很香,中間的Yogurt就正常
整體來說這份很豐富,很好吃👍🏻

‣ 牛角包窩夫($128)
秘制慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋
最頂層是煎蛋,中間就是手撕豬肉,
豬肉調味調得很好,吃起來甜甜的,有點酒味
而且口感很軟,撕的很幼細
最底下就是牛角包窩夫,吃起來酥酥脆脆的
朋友也很喜歡這一款🫶🏻

‣ 壺切抹茶∙壺錦Latte($98)
兩杯飲料都附有簡介的小卡片,感覺很有儀式感!
這裡的抹茶有幾款抹茶🍵,再選配Latte或者Piccolo
這次就選用了期間限定的小山園壺切抹茶,
抹茶香濃、醇厚,口感醇滑,
加上拉花這麼好看!很滿意🙌🏻

‣ 35% 炭烤榛子朱古力($65)
這杯朱古力很好喝耶
採用來自著名法國品牌Valrhona的朱古力
一上桌就聞到榛子的香氣
喝起來榛子味香濃☕️
與朱古力的味道相得益彰

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳裝修是我喜歡的風格
食物的味道、份量、價錢都不錯
是一間值得回訪的餐廳🍴
店裡位子不多,來之前記得訂位呀~

💰Total: $494 ($247pp 已包括10%服務費)
📍Classy Le Carré
西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_堅尼地城

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2024-04-03 35 瀏覽
今日男朋友同我過嚟呢一間餐廳食飯,餐廳俾人嘅感覺好輕鬆,坐到非常自在,入邊細細間但佈置得非常溫馨,喺花和畫嘅襯托之下,身心非常放鬆😎!你呢度嘅食物都好多選擇,每一樣都整得好靚,同個環境非常夾,真心下一次必要encore。黑松露迷你披薩🍕呢個迷你Pizza兩個人食啱啱好,又好香嘅黑松露味,放咗大量黑松露,仲有芝士🧀,火箭菜🌿和三文魚,薄餅即叫即焗非常新鮮。九州福岡縣明太子,三文魚籽,扁意粉🍝超多明太子意粉,對於鍾意食明太子嘅我嚟講真係非常幸福。明太子和三文魚子嘅配搭非常夾,又香又辣充滿鮮味,扁意粉煙韌彈牙,濃郁嘅明太子醬汁非常夾。👍威士忌水牛城汁|單骨雞翼呢個水牛性質單骨雞翼辣辣地,越食越滋味,而且廚師仲好好將雞翼分開一半,單骨雞翼一食就甩肉,真心好味道👅!
黑松露迷你披薩🍕
九州福岡縣明太子,三文魚籽,扁意粉🍝
威士忌水牛城汁|單骨雞翼
2024-04-02 21 瀏覽
星期六晚同埋爸爸媽媽一起食飯,佢地本身就食咗啲嘢所以3個人一齊食都唔係好多食物😺小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉🥗這個沙律就唔係我叫啦,本人就好唔鐘意食羽衣甘藍的感覺味道少奇怪🥬但阿爸阿媽就好鐘意食的,佢地話呢個沙拉好清新,蝦肉也偏彈的~法式鄉村鐵鑊早餐這個早餐真的很豐富,有大概7-8款的食物。其中最特色一定係有南瓜🎃都烤過好香,乳酪還有生果係上面,撈埋一齊食頗夾的。其他嘢就冇咩特別。香草青醬雜菌扁意粉青醬意粉就正常,香草味比較出🌿

小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉🥗

法式鄉村鐵鑊早餐

香草青醬雜菌扁意粉

青醬意粉就正常,香草味比較出🌿
2024-04-02 22 瀏覽
今日同姊妹過嚟西營盤,呢間餐廳食飯,又未食之餘又有靚景,真係有眼福又有口福,仲可以打埋卡!間餐廳實在太靚,太chill,坐喺度慢慢食慢慢傾,咁就過咗三四個鐘!今日真係好寫意,非常享受!🐓充滿蜜糖芥末香草醬的單骨雞翼,食起嚟非常方便,一咬就食到肉唔會整到周圍都係,而且個醬汁非常濃郁,又香又Creamy。🥗小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉非常清新,又有益嘅羽衣甘藍沙律,再加上鮮甜爽口嘅小米蝦,非常清新,再加上沙律油,沙律油大又好香嘅芝麻味,食落去又香又好味。🍳食材分明嘅法式鄉村鐵鑊早餐🍳南瓜又香又甜食落去軟綿綿。炸薯餅新鮮食炸又香又脆。蘑菇非常多汁,啖啖肉好好味。雜果乳酪,酸酸甜甜,充滿水果非常開胃。🍫最後飲埋呢杯龍龍朱古力和榛子味嘅Brazil,加咗焦糖成杯嘢飲又好香嘅焦糖味,味道濃郁,口感又滑,好完美嘅收尾。🥃仲有呢一杯咖啡味香濃嘅Iced White,飲落去非常醒神。
🥗小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉