堅尼地城越開越多咖啡店,今日就試咗西環人氣高企嘅Classy Le Carré💝特別鐘意呢間餐廳既裝潢,感覺悠閑舒適,充滿法式田園風,好relax好chill👍🏻好友揀咗French Full Breakfast 🍳我就試咗牛油果明太子蝦肉 Croffle,兩者都好出色😍🍴牛油果明太子蝦肉 Croffle蝦肉大大粒好彈牙爽口,拌以明太子,鹹鹹地好鮮香~仲有牛油果蓉🥑味道層次相當豐富🤟🏻伴碟有份量頗多嘅新鮮沙律菜🥗淋上酸甜醬汁,特別開胃清新~飲品都幾多選擇,有精品朱古力/抹茶/焙茶 / 咖啡等,今日揀咗杯flat white☕️轉oat milk🥛 泡沫豐盈綿密,咖啡味香醇突出,飲落口感滑順☕️Classy Le Carré地址:西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖

🍴牛油果明太子蝦肉 Croffle

Classy Le Carré
地址:西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖
2024-03-10
聖誕氣氛濃厚,在網上找了這家Classy餐廳裝修精緻,還有很多打卡位餐廳空間感好大,感覺上唔會好逼,坐得好舒服!\麵包:香脆的麵包配上自家制蒜蓉牛油醬和煙肉南瓜醬,十分開胃!慢煮和牛牛面煩、意式玉米糕和露呠酒燒醬是難得一碟好好食的Fushion菜,牛肉超級軟嫩,玉米糕香甜可口。而酒燒醬增添了豐富的風味,還有些配菜,整體而言香味俱佳。鮮拆時令大閘蟹蟹存蟹肉意大利飯以新鮮拆解的時令大閘蟹蟹肉搭配意大利飯,並加入了特級黑醋醬蟹肉鮮美,意大利飯口感綿密,黑醋醬提供了獨特的酸甜風味意大利米飯保持半夾生狀態,每一口也有蟹味絕對是一個時令限量的美味享受,大家要把握機會來試試看喔The Red Queen(紅心Q)以熱情果浸泡的水rum、草莓脫水後的Vodka、荔枝和薄荷為base帶微甜,清新易入口,整體來說口感豐富65% 格林納達朱古力朱古力以65%格林納達可可製成,味道濃郁帶有香草和香蕉的味道,質地濃稠而豐富,給人一種奶香的口感跟外面飲到的有大分別,入口挺順滑且有層次的~食物水準夠曬驚喜👍🏻而聖誕樹和落雪掛燈等等每一件擺設都精心設計,用來打卡一流!
聖誕氣氛濃厚,在網上找了這家Classy
餐廳裝修精緻,還有很多打卡位
餐廳空間感好大,感覺上唔會好逼,坐得好舒服!

\

慢煮和牛牛面煩、意式玉米糕和露呠酒燒醬

而酒燒醬增添了豐富的風味,還有些配菜,整體而言香味俱佳。

鮮拆時令大閘蟹蟹存蟹肉意大利飯

以新鮮拆解的時令大閘蟹蟹肉搭配意大利飯,並加入了特級黑醋醬

蟹肉鮮美,意大利飯口感綿密,黑醋醬提供了獨特的酸甜風味

意大利米飯保持半夾生狀態,每一口也有蟹味

絕對是一個時令限量的美味享受,大家要把握機會來試試看喔

The Red Queen(紅心Q)

帶微甜,清新易入口,整體來說口感豐富

65% 格林納達朱古力

朱古力以65%格林納達可可製成,味道濃郁

帶有香草和香蕉的味道,質地濃稠而豐富,給人一種奶香的口感

跟外面飲到的有大分別,入口挺順滑且有層次的~

食物水準夠曬驚喜👍🏻

而聖誕樹和落雪掛燈等等每一件擺設都精心設計,用來打卡一流!
2023-12-10 1266 瀏覽
作為街坊成日經過好想試吓,見comment 幾好又諗唔到想食乜就book 嚟試試。首先,張枱超細,算數啦小店係咁。order 咗兩個set dinner .. 頭盤係蜆,賣相好一般,隻蝦好乾好硬餐湯係海皇湯,幾好,但熱度差少少前菜係帶子同crab cake … 正常頭盤嚟料 加$80 叫咗是日鮮魚,舊煎魚肉質勁實,好腥,灰色嘅,是日鮮魚? 個是日係幾多日前呀? 仲要加$80 …. 好難食零份慢煮豬,正常,但就咁煎完就加d XO醬上面就以為有創意? 其實咁做個味好廉價,廉價唔係cheap 咁解,係hea … 舊豬唔熱,d side 係凍,連暖都講唔上Service 虛有其表,整色整水,但基本嘅就做唔到。一坐低就同我講用餐時間到20;:00. 但最後20:00點都未上main course … 無人會收碟,佢只會等有下一度菜要上張枱無位放先會好狼狽咁收,有個著西裝嘅staff 行行企企,明明見到好多枱等收碟佢都唔會理,gf 同我講佢可能淨係serve drink … 嘩,一間小店都有sommelier 呀? 笑死! 一句講晒,食物差,service 差! 如果你唔係打咭港女心態食! 大伏

首先,張枱超細,算數啦小店係咁。

餐湯係海皇湯,幾好,但熱度差少少

前菜係帶子同crab cake … 正常

頭盤嚟料
零份

2023-12-10
2023-12-04 412 瀏覽
今日呢間餐廳係西環海濱,離遠一睇就已經見到佢,因為超級靚,好似去左歐洲咁,環境無得輸。一開始就會送上麵包籃,好有heart,有兩款醬可以揀,包括南瓜忌廉醬同煙肉蒜蓉,香濃好味,麵包啱啱焗起,外脆內軟紐西蘭海鳘蝦意大利飯 - 呢道菜用上高質素嘅紐西蘭海鳘蝦,同埋碳燒鮑魚、青口,加上creamy ge忌廉醬同羅勒調味,每一口都好鮮美,海鳘蝦肉質鮮嫩多汁,碳燒鮑魚有獨特嘅炭燒香氣,忌廉醬令口感更豐富,而意大利飯完美地融合咗所有嘅配料然炭烤牛骨髓意大利手闊條麵 - 呢道菜用上慢煮嘅和牛面肉,炭烤嘅牛骨髓味道好濃郁,質感嫩滑綿密,帶嚟獨特嘅口感享受,紅酒牛尾醬嘅豐富口味令整道菜更有層次感,京蔥絲就帶嚟一絲清新嘅香氣,闊條麵嘅彈牙口感令呢道菜更加完美Gin tonic no gin - 呢款係無酒精ge mocktail,以清新嘅口感為特色,唔會有傳統嘅gin ge辛辣味道,反而超fresh嘅氣泡同橘子乾嘅香氣The red queen 紅心Q - 呢款就係cocktail,上檯個時覺得好amazing,仲會出煙,用熱情果浸泡嘅rum為基底,散發濃郁嘅熱情果同新鮮草莓香味,再加上荔枝同薄荷更加芳香

The red queen 紅心Q - 呢款就係cocktail,上檯個時覺得好amazing,仲會出煙,用熱情果浸泡嘅rum為基底,散發濃郁嘅熱情果同新鮮草莓香味,再加上荔枝同薄荷更加芳香撲鼻。

總括而言,呢間餐廳提供一個好好嘅食物體驗。無論係海鮮定係肉類嘅菜式,每一道都展現咗餐廳對食材揀選同烹飪技巧嘅用心
5天前 0 瀏覽
返到黎堅尼地城,呢度已經變成好似中環soho區既新地域。而今次黎到呢間餐廳亦都非常適合各位女士前來打卡,雖然人都算多,但係餐廳都設有數卡卡位,就算唔係卡位都係相當有格調。牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫 - 係一味咸甜交錯既一份菜式,配以沙津,令到口味較為清新花式鄉村鐵鑊早餐 - 可以話係份量十足,炒蛋,窩夫,大啡菇,香腸,蕃茄,薯餅,乳酪同埋南瓜,brunch 就更為適合,賣相精緻碧翠園 大極 - 佢係宇治抹茶,抹茶味較濃郁純厚,不過食完個all day breakfast 飲返就解晒膩喇朋友就點咗杯朱古力,佢話幾好飲!

朋友就點咗杯朱古力,佢話幾好飲!
6天前 0 瀏覽
最近心情差😔所以要食返啲好野開心返!今日lunch揀左黎Classy Le Carré食,餐廳好掛了好多特色牆畫和Decorations,都幾夠特別。呢間餐廳地理位置方便,環境光猛舒服。//////Classy Blend Chocolate🌸🌼🌻口感絲滑細膩,散發著濃鬱的巧克力香氣。每一顆巧克力都經過精心調配,口味均衡,帶有適度的甜味和深厚的可哥味道。//////阿裡巴巴羅勒鮮茄醬|時令海鮮扁意粉🌸🌼🌻精緻而又美味!羅勒鮮茄醬帶有濃鬱的番茄香氣和羅勒的清新味道,時令海鮮的鮮甜與醬汁的香濃相互融合。都係比較少見,非常好味。//////蜜糖芥末香草醬|單骨雞翼🌸🌼🌻蜜糖芥末香草醬的甜味與芥末的辛辣相互融合,超級彈牙。👍🏻可以試下。總體來說,都系值得推薦的餐廳,打卡食野都系一流!

總體來說,都系值得推薦的餐廳,打卡食野都系一流!
6天前 0 瀏覽
最近跟先生去開西環探屋企人,印象中同事介紹過有間CAFE好靚,好多裝飾佈置,食物也很不錯,所以晏晝特登去試下。我們點了三份食物,分別是:🔆黑松露迷你披薩,以優質的黑松露為主要配料,搭配薄脆的餅皮,味道濃郁而香濃。佢嘅外觀就已經好吸引,迷你嘅尺寸啱哂一個人食,啖啖都咁精緻。而且佢哋用咗新鮮嘅黑松露刨片,香氣撲鼻,真係令人垂涎三尺😋。一啖咬落去,外皮烤得脆口,啖啖都充滿咗松露嘅濃郁香氣。餅底亦都夠軟,啖啖都好有口感👍🏼。佢哋仲加咗啲芝士🧀,令味道更加豐富,啲芝士溶咗之後好似絲一樣,拉得又長又絲滑,咁樣啖啖都有芝士嘅香濃。總括嚟講,呢款黑松露迷你披薩真係超級好味,價錢都唔算貴,啱哂想享受高級食材但又唔想嘥錢嘅朋友。我真係好推介大家去試下👌🏼🔆牛角包窩夫,餅皮酥脆,內夾牛油果、明太子和鮮蝦肉,口感豐富且美味可口。🔆蜜糖芥末香草醬單骨雞翼,醬汁甜中帶辣,搭配嫩滑多汁的雞翼,味道鮮美且香氣撲鼻。真係食落👅好正呀!雞翼啖啖肉,啖啖嫩滑,啖啖多汁,佢嘅肉質真係好新鮮🐔,啖啖肉,真係正到冇得頂。而且佢嘅醬汁更加係令到我哋個人食指大動😋。個醬汁啖啖香味,啖啖甜中帶微辣🌶️,啖啖鹹香中又帶有少少芥末嘅刺激,每
🔆蜜糖芥末香草醬單骨雞翼,醬汁甜中帶辣,搭配嫩滑多汁的雞翼,味道鮮美且香氣撲鼻。真係食落👅好正呀!雞翼啖啖肉,啖啖嫩滑,啖啖多汁,佢嘅肉質真係好新鮮🐔,啖啖肉,真係正到冇得頂。而且佢嘅醬汁更加係令到我哋個人食指大動😋。個醬汁啖啖香味,啖啖甜中帶微辣🌶️,啖啖鹹香中又帶有少少芥末嘅刺激,每一次食落都令到個味蕾感到一陣陣嘅驚喜😲,完全唔會覺得悶。呢個可以算係蜜糖芥末香草醬嘅完美配搭,真係充滿驚喜🎉。之後仲有陣陣嘅香草味🌿,啖啖清新,食嚟食去都唔會膩,啖啖令人回味。講真,我未試過咁好食😍嘅雞翼🍗,一啖入口就令到我唔想停,真係一個字——正!
每款食物都賣相精美,經過精心裝飾,視覺效果不得了。無論是質素、賣相還是味道,這間餐廳的食物都很出色。
2024-04-26 0 瀏覽
【成日經過呢間餐廳就好想入去試下,今日lunch終於有機會。餐廳環境好有特色,都系以文青文化為主題。店內還有裝飾燈,增添幾時情調和神秘感。】【小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉,沙拉內放了鮮蝦,中間再放上小米!滿滿的滋味,香氣不斷,滋味無窮。冰雪雜果乳酪入面都好多水果,好清新既感覺。】【我叫左黑松露迷你披薩,仲要系外脆內嫩,好多汁,好好味。口感軟糯,脂肪味濃厚。【【傅統法式可麗餅+手製比利時窩夫,都好好味。窩夫軟硬適中,外面有埋雪糕,真系食到好飽。】今次評分極高,下次再來試下其他食物,好期待下次!

今次評分極高,下次再來試下其他食物,好期待下次!
同男朋友黎到西環行街影相打卡,中午時間見到依間充滿歐陸風情嘅意大利餐館就決定入嚟試吓,成個餐館都係純白小屋嘅裝修,啱晒打卡,依度嘅午餐亦都有好多嘅選擇,好豐富!佢地既沙律好出色,係小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉,首先鮮蝦真係好大隻,亦都好鮮甜好彈牙,再加上新鮮嘅小米,夠晒健康,仲有羽衣甘藍,都係好新鮮好甘香嘅味道,一個好清新好開胃嘅沙律🥰而佢地既牛角包窩夫同樣咁出色,窩夫都有唔同嘅配料選擇,我哋就揀咗配料係秘製慢煮手撕豬,布雷斯特煙肉醬配太陽蛋,手撕豬肉肉質好嫩,煙煙韌韌,好濃嘅肉味,而且配上煙肉醬,更加香濃嘅味道,再加上煎得啱啱好嘅太陽蛋,流心嘅蛋黃充滿蛋香,放上窩夫去食,豐富口感,有層次嘅味道🤩飲品同樣難忘,我地飲佐Hot white同星野製茶園星峰,hot white係咖啡,充滿奶香同香醇嘅咖啡,而另外一杯就係日本嘅抹茶配上日本嘅牛奶,成個配搭都啱啱好,係香滑嘅口感😊
小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉💋呢個係一個充滿田園口味嘅沙律,食到鮮蝦新鮮嘅海鮮鮮甜味,之後係小米健康煙靭嘅口感,仲有香脆嘅羽衣甘藍,味道都係清新田園風味,係一個非常稱職嘅沙律!牛角包窩夫👅呢個係一個餡料好豐富嘅窩夫,用牛角包去做主要嘅主食,牛角包焗得好香脆,上面放滿咗牛油果,明太子,蝦肉,成個感覺都好豐富,牛油果同明太子都係好滑身既口感,配上香脆嘅炸蝦,真係豐富嘅味道!蜜糖芥末香草醬|單骨雞翼🫦呢個係單骨雞翼,一個好惹味嘅小食,雞翼炸得好脆,係香脆嘅口感,再加上蜜糖芥末香草醬,味道好濃,甜甜地辣辣地,係有層次嘅味道!Iced White👃🏻呢個係咖啡,凍既咖啡,牛奶嘅比例唔會太多,主要都係咖啡嘅香味,咖啡好香醇,配上同樣好香好滑嘅牛奶,非常之好嘅配搭!
小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉💋
牛角包窩夫👅
蜜糖芥末香草醬|單骨雞翼🫦
Iced White👃🏻
私心珍藏已久嘅Cafe➡Classy Le Carré終於要推薦俾大家,無論食物、環境定服務都係100分,無可挑剔🎈雖然驚推薦咗俾大家後以後想食就要排更耐隊🙈但好餐廳係值得俾多啲人知道的🫸🏻🫷🏻我經常都飲Classy Blend Chocolate,同出面嘅朱古力好唔同,佢哋嘅可可粉濃度更高,入口帶甘,追求成人向嘅朱古力飲品依杯啱哂🍫簡單嘅一份小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉適合唔太肚餓但又想食少少嘢時食,小米熟度剛好,軟硬適中,食完唔會有負擔🥗鍾意食意粉,我會力推九州福岡縣明太子三文魚籽扁意粉,醬汁由明太子同三文魚籽製成,濃郁順滑,食過嘅朋友都好喜歡🍝最後就係甜品,手製比利時窩夫伴新鮮香印提子,配上忌廉加雪糕,係令人舒服嘅水果甜味,香印提子自帶香水味,令人一食愛上🧇

2024-04-23 0 瀏覽
牛角包窩夫秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋好大份!太陽蛋係煎得有少少燶邊會少脆手撕豬都堆滿咗一堆所以嘢加埋一齊食會好豐富(^o^)牛角窩夫都係脆脆甜的但我都係鐘意食甜食的牛角窩夫多啲法式鄉村鐵鑊早餐有炒蛋,薯餅,南瓜,窩夫,大啡菇,乳酪第一次見到全日早餐有南瓜~_^薯餅炸得好脆大啡菇多汁牛角包窩夫牛油果,明太子,蝦肉呢係第二個牛角窩夫(^○^)同樣都係好大份蝦肉係炸的而且佔滿了明太子啖啖都好滿足窩夫同樣係脆同甜(*^o^*)手製比利時窩夫新鮮香印提子|忌廉|雪糕窩夫係香脆的個款配上大量忌廉同雪糕食好好食!提子都係甜的(^_−)−☆
牛角包窩夫
秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋
好大份!
太陽蛋係煎得有少少燶邊會少脆
手撕豬都堆滿咗一堆
所以嘢加埋一齊食會好豐富(^o^)
牛角窩夫都係脆脆甜的
但我都係鐘意食甜食的牛角窩夫多啲
法式鄉村鐵鑊早餐
有炒蛋,薯餅,南瓜,窩夫,大啡菇,乳酪
第一次見到全日早餐有南瓜~_^
薯餅炸得好脆
大啡菇多汁
牛角包窩夫
牛油果,明太子,蝦肉
呢係第二個牛角窩夫(^○^)
同樣都係好大份
蝦肉係炸的而且佔滿了明太子
啖啖都好滿足
窩夫同樣係脆同甜(*^o^*)
手製比利時窩夫
新鮮香印提子|忌廉|雪糕
窩夫係香脆的個款
配上大量忌廉同雪糕食
好好食!
提子都係甜的(^_−)−☆
2024-04-23 0 瀏覽
今日就一於過嚟呢一間Classy Le Carré,佢係23年8月先開嘅,一直都好想試吓,今日就一於早啲過嚟試吓。而且餐廳嘅外表非常之靚,令人襯靚景打卡,絕對一流。餐廳嘅食物亦都唔比個景輸蝕,白白色色綠色嘅配搭,令人非常舒服,入邊更掛滿的畫和放滿乾花盆栽,真心非常靚🩷🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴Classy Blend Chocolate🍫,天氣凍飲咗呢杯暖笠笠嘅特製朱古力飲品,身和心都非常之暖,你背朱古力嘅朱古力味非常香濃'上面嘅忌廉令朱古力更加幼滑,真係飲到唔捨得停呀!香草青醬|雜菌扁意粉🍝又超多青醬,又香又滑味道濃郁,扁意粉非常彈牙,去埋啲爽口多汁嘅雜菌一齊食,又香又惹味。呢間餐廳一定要推薦俾朋友過嚟食,可以同朋友一齊打卡喺度渡過一個愉快嘅時光!

🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴🪴
2024-04-23 0 瀏覽
又到午餐時間,來到呢間人氣餐廳打卡--Classy Le Carré! 📸!真係食到好爽,食物超級岩我胃口,而且質素好高所以大家都可以嚟試下。Iced White( coffee)(4.2/5♥♥♥♥♥)具有濃郁的咖啡香氣和絲滑的口感。它是由濃縮咖啡與冰塊混合,然後加入適量的牛奶和糖製成的。這款飲品帶有一定的甜味,同時保留了咖啡的醇厚和苦味,帶來一種清涼和提神的感覺。法式鄉村鐵鑊早餐(3.8/5♥♥♥♥)包括煎蛋、煎培根、香腸、烤土豆、蘑菇和烤番茄等成分。以鐵鍋烹製,使得食材更加香脆和口感豐富。煎蛋的黃油狀、培根的鹹香、香腸的鮮美以及烤土豆和蔬菜的口感搭配,既有營養又好味。間野都算交通方便,而且地方夠大夠闊落,下次可以同朋友仔再encore!❤️🔥💕
法式鄉村鐵鑊早餐(3.8/5♥♥♥♥)

2024-04-23 0 瀏覽
午餐同老公去Classy Le Carré撐枱腳。一入去,wow wow!裝修好岩我風格,所以我地瘋狂甘打卡!牛角包窩夫配上牛油果、明太子和蝦肉☺️美食組合。牛角包窩夫☺️搭配上成熟的牛油果,帶來了滋潤的口感。明太子有獨特的鹹鮮味道,與牛油果的香滑互補。☺️而小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉則清爽健康。☺️搭配上小米和鮮蝦,富含蔬菜纖維和蛋白質,提供了豐富的營養素。不得了啦,每一淡都好新鮮鮮甜,咬落去好滿足蝦肉好大粒好甜💗又Creamy💗配埋提鮮,真係非常滿足☺️令人胃口大開。最後一提餐廳的服務,店員很有禮貌,主動勤快,對客講解富耐性,水準超預期,服務態度十分好,值得推介!