餐廳: Cuisine Culture
資訊:

🌟焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 $88味道非常特別,洋蔥湯煮得好軟爛,配埋拉絲芝士好濃郁👍🏻😋 ·🌟法式焗鍋牛 $108呢度係經典法國菜,鍋牛完全唔會腥👍🏻 牛油好香~ 焗得啱啱好🫶🏻 配埋薯蓉口感非常綿密~·🌟慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288朋友最鍾意呢道菜~慢火煮和牛,勁入味又軟爛,每一啖都入口即融咁濟😌·🌟香蒜牛肝菌意粉 $158有點少油!但非常香👍🏻 牛肝菌分量好多!麵煮得啱啱好,彈牙有嚼勁~😋·🌟朱古力心太軟配雪糕 $88超好食既心太軟!!好耐無見過一間整心太軟整得咁好食既餐廳🤯 焗到外脆內軟,但又保持到蛋糕口感,裡面朱古力醬唔會太甜🥺❤️ 然後雪糕球係好特別既味,有啲似nutella+拖肥糖既味道~成個combo勁正!所以強烈推薦大家一定要試佢個心太軟~·人均:$400+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑·📍Cuisine Culture🚇中環D2出口步行2分鐘
🌟焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 $88
味道非常特別,洋蔥湯煮得好軟爛,配埋拉絲芝士好濃郁👍🏻😋

🌟法式焗鍋牛 $108

🌟慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288

🌟香蒜牛肝菌意粉 $158

🌟朱古力心太軟配雪糕 $88

人均:$400+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
  • 香蒜牛肝菌意粉
  • 心太軟
  • 法式焗蝸牛
  • 慢火煮紅酒和牛面肉配法包
中環有好多好出名嘅餐廳,最近發現咗呢間近蘭桂坊嘅都好好食,佢主打法式料理,餐廳環境坐得好舒服🧅 ɢʀᴀᴛɪɴᴇᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴏɴɪᴏɴ ꜱᴏᴜᴘ ᴛᴏᴀꜱᴛ & ɢʀᴜʏᴇʀᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 焗法式地道古也芝士洋葱湯 一個傳統嘅法式湯當然唔可以冇洋蔥湯啦,呢個整得好出色,用左古也芝士同埋洋蔥,芝士溶咗入去洋蔥湯度,好適合而家呢個凍凍地嘅天氣飲,飲完覺得好溫暖👏🥖 ᴅᴜᴄᴋ ʟɪᴠᴇʀ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴄʀÈᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀɢᴜᴇᴛᴛᴇ 焦糖鴨肝醬配法包 小食方面就揀咗呢個,佢比較特別,用左焦糖鴨肝醬襯托法包,如果想甜啲嘅話可以點果醬添🤭🥩 ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ ɪɴ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ʙᴀQᴜᴇᴛᴛᴇ 慢火煮紅酒和牛面肉配法包和牛面肉整得好tender,尤其是佢係用慢火煮嘅,所以肉質好淋,咬落去仲有好香嘅紅酒味,食得好滋味🙌🍝 ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡɪᴛʜ ᴘᴏʀᴄɪɴɪ & ɢᴀʀʟɪᴄ 香蒜牛肝菌意粉佢仲有幾款意粉可以揀,如果你鍾意牛肝菌嘅話可以揀呢個,因為佢材料好豐富,加埋香蒜一齊帶出咗

焗法式地道古也芝士洋葱湯

焦糖鴨肝醬配法包

慢火煮紅酒和牛面肉配法包

佢仲有幾款意粉可以揀,如果你鍾意牛肝菌嘅話可以揀呢個,因為佢材料好豐富,加埋香蒜一齊帶出咗個牛肝菌嘅味道👍
香蒜牛肝菌意粉

🍨 ᴀᴘᴘʟᴇ ᴘɪᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ 酥皮蘋果批配雪糕
甜品就當然一定要試啦,好鍾意呢個脆皮蘋果批,佢嘅脆皮整得好鬆化,見到一層層薄脆,另外佢配埋個雲呢拿雪糕,好好食😋
焗法式地道古也芝士洋葱湯
焦糖鴨肝醬配法包
  • 焗法式地道古也芝士洋蔥湯
2023-12-04 2635 瀏覽
法式焗蝸牛賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蝸牛大粒厚肉,以香草、蒜蓉加上牛油一起焗製,濃香四溢。食落口感煙韌有嚼感,味道鹹鮮可口。底部附上的薯蓉牛油味極濃,順滑綿密的質感與蝸牛十分合拍。焗法式地道古也芝士洋蔥湯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧洋蔥湯新鮮焗製,送上枱時熱騰騰,散發著濃厚的洋蔥香氣,非常誘人。洋蔥湯集洋蔥的清甜、牛肉的鹹鮮和芝士的奶香於一身,入口濃而不膩,滋味馥郁。另附有一片法式麵包浸泡在湯內,盡得濃湯的精華,風味絕佳,不愧為餐廳推薦。法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鴨腿外皮煎得薄脆香口,食落油香不膩,內裡鴨肉肉質軟腍滑嫩,熟度剛剛好超易脫骨。鴨腿簡單調味,未額外配置醬汁,令鴨肉的鮮味更為突出。煎薯仔特意採用鴨油煎香,食落外脆內軟,帶有淡淡的鴨香,與鴨腿肉相互呼應,十分出色。海鮮墨魚意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉採用墨魚汁製作,色澤烏黑亮麗,口感順滑有彈性。與大蝦、青口、帶子等新鮮海鮮一起炒香,食落鮮味濃烈,鹹香惹味,滋味滿分。朱古力心太軟配雪糕賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧心太軟即點即焗,上盤時散發著香噴噴的朱古力香,十分迷人。輕輕切開,內

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

心太軟即點即焗,上盤時散發著香噴噴的朱古力香,十分迷人。輕輕切開,內裡溫熱的朱古力漿傾瀉而出,超級邪惡誘人。

心太軟蛋糕外層脆香,內裡軟綿潤嫩,富有醇香的朱古力味,甜絲絲的滋味令人上癮。

隨心太軟附有雪糕一球,相伴食用可感受冰火交融的口感,獨特又刺激。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採納法式家庭餐廳設計,裝修優美典雅,以暖色作主調,配搭柔和舒適的燈光,感覺溫馨又和諧。

🐧❣️餐廳職員效率極高,清理換盤主動又快速,值得一讚🥴👍

🐧❤️結語:法式焗蝸牛地道又惹味,必食推薦👍

2023-11-20 1270 瀏覽
蘭桂坊餐廳林立,對於有選擇困難症嘅我真係好難選擇,今次經朋友介紹,揀了一間樓上西餐廳Cuisine Culture,想不到鬧市之中有如此高質又性價比高的法式餐廳。龍蝦湯 $92 龍蝦湯一端上來已經令人食指大動,單以顏色及氣味判斷已經知道是水準之作,喝下去龍蝦味果然又濃又香,推介!法式焗蝸牛 $108法式焗蝸牛熱辣辣,充滿香草蒜香味道,配上香滑薯蓉,滋味非常。餐廳還備有專用的叉子和鉗,吃時可以保持儀態。法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔 $228主菜點了煎鴨腿,鴨腿表層煎得香脆,內裏卻非常軟滑,嚐得出廚師的功力!鴨油煎的薯仔比普通煎的薯仔份外甘香,絕對是這道菜的另一主角。海鮮墨魚意粉 $208另一主菜海鮮墨魚意粉,個人真心推介。不但有大量海鮮,有大蝦、帶子同青口,意粉沾滿濃濃海鮮味的醬汁,惹味非常!朱古力心太軟配雪糕 $88廚師用心於碟上繪上圖案,甜品未吃已經加分。心太軟的熔岩效果十足,朱古力雪糕入面還有朱古力粒,喜愛朱古力的朋友不容錯過。不得不提的是,侍應態度殷勤,還細心詢問客人對菜式的意見。有機會一定會再來品嚐其他菜式!

龍蝦湯 $92

法式焗蝸牛 $108

法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔 $228

海鮮墨魚意粉 $208

朱古力心太軟配雪糕 $88

• 海鮮墨魚意粉
3天前 0 瀏覽
是日約了朋友聚舊,經過中環想食西餐,發現這間餐廳位置方便,所以想試下質素如何。依間餐廳位於中環D2出口步行5分鐘路程,非常方便。餐廳格局優靜、牆壁佈滿唔同國家的相片,充滿西式氣氛。首先,頭盤是龍蝦湯配蒜蓉法包,味道清甜,唔會太濃稠,配上法包點湯食,非常配合👍。然後到法式焗蝸牛,配上蒜蓉,肉質爽甜美味。主菜是日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉,意粉充滿橄欖香、帶子質感軟熟大粒、加上車厘茄既配搭,味道濃郁。聽老闆講這裏大部份的菜式都是用橄欖油烹調,為的是讓食客食得更健康😇 十分貼心的餐廳! 仲有法式鴨腿配鴨油煎薯仔。鴨腿做到皮脆肉嫩。薯仔經過烘焗和慢煎,加上鴨油做配搭,非常香口。甜品是酥皮蘋果批配雪糕。用上蘋果片做餡配上金黃酥皮,加上果仁雲呢拿雪糕作最後附上的甜品,非常圓滿。順帶一提,這裏的餐飲是買一送一,包括紅白酒和汽水等等👍🏻

然後到法式焗蝸牛,配上蒜蓉,肉質爽甜美味。

4天前
朋友帶咗我嚟呢間喺樓上嘅餐廳食飯,真係唔知道原來呢度有餐廳🤣$88「焗法式地道古也芝士洋葱湯 Gratinee French Onion Soup Toast & Gruyere Cheese」:個碗超級熱,真係勁熱😁,洋葱湯非常濃郁,仲有熱溶嘅芝士🧀,同埋吸收晒洋蔥湯嘅多士🥪,整體出奇地美味😋;Gruyere 平時都有就咁食,要嚟煮湯原來都咁好味👍$108「法式焗蝸牛 Baked Escargot with Garlic & Herbs」:蝸牛幾軟滑,仲有啲好滑嘅薯蓉可以食😁$268「香草燒黑毛豬鞍架配焗薯 Grilled Iberico Pork Loin Chop with Herbs Served with Roasted Potato」:黑毛豬鞍🐷肉質軟熟好豬味👍,嗰個 gravy汁 要嚟沾豬鞍🐷食就更加惹味😁$158「香蒜牛肝菌意粉 Spaghetti with Porcini & Garlic」:意大利麵煮得少少 al dente,仲有啲橄欖油同埋黑胡椒香味😁$88「酥皮蘋果批配雪糕 Apple Pie with Ice-cream」:酥皮夠鬆化,蘋果批唔係好甜,配埋凍冰
$88「酥皮蘋果批配雪糕 Apple Pie with Ice-cream」:酥皮夠鬆化,蘋果批唔係好甜,配埋凍冰冰嘅雪糕,好味😋
同朋友嚟到蘭桂坊搵食,見到好多人都分享呢間法國菜質素唔錯,價錢仲相對親民~ 🐌法式焗蝸牛雖然只係簡簡單單用香草同牛油去處理,但已經係法國菜最佳配搭。蝸牛味道濃郁,每粒都焗得軟滑又有咬口,口感極佳🦞龍蝦湯口感十分黏口龍蝦湯,感覺就像用了幾十隻龍蝦濃縮而成。非常高質又夠味。🥢黑松露醬野菌意粉黑松露醬和野菌配料完全不遜色,上枱時發現香氣十足,大量黑松露醬放在意粉上面。每一口意粉都衝擊着濃郁味道。🥢香草燒黑毛豬鞍架配焗薯黑毛豬食材質素較高,油脂分布均勻。就算係厚切切開後都不會太乾,肉質飽滿,鬆軟美味🥢甜品Tiramisu味道夠正宗,不太甜,作為今餐完美總結*酒類同飲品類做緊推廣買一送一,梗係唔好錯過

🐌法式焗蝸牛

🦞龍蝦湯

🥢黑松露醬野菌意粉

🥢香草燒黑毛豬鞍架配焗薯

🥢甜品
Tiramisu味道夠正宗,不太甜,作為今餐完美總結

*酒類同飲品類做緊推廣買一送一,梗係唔好錯過
2024-05-06
▫️ 法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔($228)👉🏻鴨腿肉外層煎到好焦脆,肉質嫩滑油香豐富,最欣賞佢同埋好好易就起到肉😋最驚喜係就連伴碟薯仔都好出色,炸到好香口,外脆內軟⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉 ($198)👉🏻帶子大大粒,味道鮮甜肉質細嫩,意粉口感煙韌軟硬適中,掛滿哂橄欖油,配菜仲有蕃茄非常開胃🍅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 焦糖鴨肝醬配法包🐣($178)👉🏻 鴨肝醬味道香濃,口感綿密柔滑,入口即溶🤤面頭係焦糖脆面,再配埋超脆麵包,口感外脆內軟⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 ($78)👉🏻洋蔥湯即叫即焗,洋蔥非常向前,個湯非常濃郁,仲有索滿湯汁嘅麵包同埋拉絲芝士🧀,真心拍得住我係法國食過嘅味道🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️心太軟($78) 👉🏻心太軟外層焗到超脆,一切落去香濃嘅朱古力醬就湧出嚟,非常之流心之餘,重點係唔會太甜,啱啱好👉🏻雪糕係朱古力配夏威夷果仁,食落有啲似金沙嘅味道,好鍾意呢個一凍一熱嘅Combination🤭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:9/10.平圴消費:~$460
▫️ 法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔($228)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉 ($198)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 焦糖鴨肝醬配法包🐣($178)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️焗法式地道古也芝士洋蔥湯🧅 ($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️心太軟($78)
Combination🤭

——————
評分:9/10
平圴消費:~$460

餐廳:Cuisine Culture地點:中環德己立街蘭桂芳附近菜式:法國菜餐牌:有多款前菜,兩款湯,幾款沙律,多道主菜,幾道意粉,甜品同飲品選擇。紅白酒啤酒汽水買一送一。價錢中環黎講唔貴。法式焗蝸牛 $108法式焗蝸牛係法國名菜,當然要食。連殼蝸牛一客六件,用長碟上枱,伴有薯蓉,面頭加上橄欖油。味道口感方面,係好有我地多年前去巴黎食蝸牛既感覺,質感淋身,而味道係濃濃醬汁味,呢度用青醬同橄欖油,醬汁味夠而唔會過火。焗法式地道古也芝士洋蔥湯 $88洋蔥湯熱辣辣上枱。湯水呈啡色,洋蔥㷛到腍哂,甜味出嗮黎,好飲。入面有好多拉絲芝士,癡住嗮隻羮。湯面頭有一大塊麵包,麵包伴有唔少芝士,上面灑上香草,塊包吸左d湯好淋身,飽肚呀。慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288慢火煮紅酒和牛面肉用咗一隻長兜上枱,舊舊都厚切大大舊,大概有六件,炆到腍哂,又有肉汁,有筋所以食落口感重膠質,啖啖肉好滿足,而個汁好夠味,酒味唔會太重。配料仲有車厘茄,蘑菇,酸片同紅蘿蔔粒。另配兩塊法包比你點汁食。香蒜牛肝菌意粉 $158香蒜牛肝菌意粉熱辣辣上枱,未食先聞到好香菌香味。意粉係幼身spaghetti,整到al dente質感,
餐廳:Cuisine Culture
地點:中環德己立街蘭桂芳附近
菜式:法國菜
法式焗蝸牛 $108
焗法式地道古也芝士洋蔥湯 $88
慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288
香蒜牛肝菌意粉 $158
香蒜牛肝菌意粉熱辣辣上枱,未食先聞到好香菌香味。意粉係幼身spaghetti,整到al dente質感,而且非常滑溜。味道方面係簡單橄欖油味,夠味又唔會太濃。牛肝菌份量都唔少,口感又滑又腍,本身有一種特別香味,口感就少少似肥膏。加左唔少蒜片,帶黎多一重味道,最後灑上香草。呢道意粉好味道,食完齒頰留香。
酥皮蘋果批配雪糕 $88
酥皮蘋果批配雪糕
酥皮蘋果批既酥皮勁酥脆,又薄又酥,切落去聽到脆皮聲,批上面有幾片蘋果,灑上糖霜,溫度係暖架,唔會太甜。伴有一球好似係Dreyers既雲石雪糕,同埋紅色果醬,灑上紫色碎花,賣相都唔馬虎。一口可以食到包含多層酥皮酥脆批底,爽口蘋果肉同滑溜冰凍雪糕,為呢餐畫上完美句號!
星期一收工食返餐法國菜做晚飯真係爽,又唔洗食成幾個鐘。食物質素保持一貫水準。服務員哥哥親切爽手,呢餐飯食得好舒服。
2024-04-29
2024-04-28 11 瀏覽
焗法式地道古也芝士洋蔥湯 呢個洋蔥湯一定要叫!!飲過咁多餐湯,咧個暫時算係最特別🤣洋蔥配上大量嘅古也芝士放入焗爐洋蔥嘅味道同芝士嘅油脂溶曬入湯,然後連湯放入去焗嘅面包就吸收曬所有精華,啖啖都好正香草燒黑毛豬鞍架配焗薯黑毛豬鞍架煎得啱啱好而且豬扒肉質十分厚實,食落啖啖豬肉香~另外佢個焗薯都好出色,少少鹹,但好重薯仔味,真係想問下佢買嘅係咩薯仔法式焗蝸牛蝸牛加咗滿滿嘅蒜蓉落去,食落好香,而且肉質彈牙。店員仲好貼心咁提醒要趁熱食~ 而且餐廳提供咗鉗仔同叉仔,完全唔使整污糟隻手就輕鬆食到啲肉,好細心!日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉咧個意粉我個人好中意,好少見用檸檬汁煮意粉,但又幾好食。檸檬汁配意粉食落酸酸哋,但又唔似用醬嗰種濃郁。反而係清新得嚟一啲都唔覺得heavy~ 酥皮蘋果批配雪糕佢個酥皮真係好唔錯,好酥脆,淨係輕輕切開都已經散咗啲,所以唔敢切太多影相🤣🤣 淡淡哋嘅酥皮加埋酸酸甜甜嘅蘋果,味道豐富好多無咁寡

香草燒黑毛豬鞍架配焗薯

日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉

2024-04-27 15 瀏覽
同朋友去蘭桂芳食法國菜,在中環站D2出口,過紅綠燈碼路已到,非常方便🍵焗法式地道古也芝士洋蔥湯 $88原樽焗濃郁洋蔥湯芝士味勁香,而法包索晒洋蔥湯,絕對是一道超出色湯.🥗無花果合桃沙律 $138黑醋/橄欖油/蜜糖黑胡椒混合沙律汁甜甜酸酸,脆卜卜合桃/無花果/蕃茄/新鮮沙律菜,是一道開胃前菜👍🐷香草燒黑毛豬鞍架配焗薯 $268香草醃料味已滲入豬肉,經燒烤後肉質鮮嫩多汁,焗薯外層焦香內層軟綿,完美配搭海鮮墨汁意粉$208墨汁意粉彈牙香煎爽口大蝦,鮮甜青口/帶子海鮮濃湯掛滿意粉上,令人回味無窮麵包布甸加雪糕 $88剛焗好麵包布甸,有好香提子肉桂味,連雪糕一齊食,入口咸甜冷熱交流,真正好味的法國甜品。總結:餐廳食材新鮮,真的品嚐色香味法國菜味道👍
同朋友去蘭桂芳食法國菜,
在中環站D2出口,
過紅綠燈碼路已到,
非常方便

🍵焗法式地道古也芝士洋蔥湯 $88
原樽焗濃郁洋蔥湯芝士味勁香,
而法包索晒洋蔥湯,
絕對是一道超出色湯.

🥗無花果合桃沙律 $138
黑醋/橄欖油/蜜糖黑胡椒混合沙律汁甜甜酸酸,
脆卜卜合桃/無花果/蕃茄/新鮮沙律菜,
是一道開胃前菜👍

🐷香草燒黑毛豬鞍架配焗薯 $268
香草醃料味已滲入豬肉,
經燒烤後肉質鮮嫩多汁,
焗薯外層焦香內層軟綿,
完美配搭

海鮮墨汁意粉$208
墨汁意粉彈牙
香煎爽口大蝦,
鮮甜青口/帶子
海鮮濃湯掛滿意粉上,
令人回味無窮

餐廳食材新鮮,
真的品嚐色香味法國菜味道👍
  • 焗法式地道古也芝士洋葱湯
2024-04-26 27 瀏覽
Bon appétit 🇫🇷 On Tuesday night, my friend and I visited this French restaurant for dinner. This was my second time dining here, and we had a delightful experience. We ordered:🦞 Lobster Bisque龍蝦湯The lobster bisque had a rich and robust flavor that was absolutely delicious. Highly recommended! 😋👌🐟🥑 Smoked Salmon & Avocado Salad煙三文魚牛油果沙律The salad was generously portioned and made with fresh ingredients. The dressing was appetizing and whetted our appetites. 🥗🍽️🦆 Traditional French Duck Confit & Duc

🦞 Lobster Bisque
龍蝦湯

煙三文魚牛油果沙律

🦆 Traditional French Duck Confit & Duck Fat Potato
法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔
The duck confit was cooked to perfection, with a crispy exterior and tender meat. The accompanying duck fat potatoes were exceptionally crispy and flavorful. 🍗🥔

🍝 Japanese Scallop with Spaghetti in Lemon Sauce & Extra Virgin Olive Oil
日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉
This pasta dish was a delightful combination of fresh Japanese scallops, tangy lemon sauce, and extra virgin olive oil. The flavors harmonized beautifully. 🍝🍋🔥

🍎 Apple Pie with Ice-cream
酥皮蘋果批配雪糕
The freshly baked apple pie was not overly sweet and paired perfectly with the accompanying ice cream. A delightful ending to the meal. 👍🍨

2024-04-23
2024-04-25 6 瀏覽
焗法式地道古也芝士洋蔥湯$88這道湯有濃厚拉絲的芝士和香甜的洋蔥的完美結合,十分開胃法式焗蝸牛$108必試,個人第一次吃蝸牛,有被驚豔到,蝸牛經過焗製過程,保持了肉質的嫩滑和鮮甜的口感,搭配著濃郁的醬汁,整道菜散發出迷人的香氣,令人愛不釋手香草燒黑毛豬鞍架配焗薯$268黑毛豬鞍架的肉質鮮嫩,豬肉經過香草燒烤後,依然保持肉汁,味道上還可以,搭配著焗薯和沙拉菜吃感覺更fresh黑松露野菌意粉$138黑松露香濃,這個沒有下忌廉的版本蠻新鮮,但個人還是喜歡有加忌廉的黑松露意粉朱古力心太軟配雪糕$88朱古力心太軟的外層脆脆的,內部則是濃郁的朱古力流心,每一口都讓人感受到甜蜜的滋味,搭配上香滑的雪糕,可以平衡甜度
焗法式地道古也芝士洋蔥湯$88
這道湯有濃厚拉絲的芝士和香甜的洋蔥的完美結合,十分開胃

法式焗蝸牛$108

香草燒黑毛豬鞍架配焗薯$268

黑松露野菌意粉$138

朱古力心太軟配雪糕$88
黑松露野菌意粉
香草燒黑毛豬鞍架配焗薯
法式焗蝸牛
今天要介紹呢間餐廳位於中環蘭桂坊,是主打傳統法國菜既餐廳。法國菜比人感覺係價錢比較貴但呢間餐廳定價親民,性價比幾高。 餐廳唔算大,但比人既感覺係身處法國小餐館嘅感覺。焗鹹巴約納火腿牛骨碎配法包 $168 呢個係一個幾特別嘅前菜, 牛骨髓好香 ,牛骨髓有少少似食緊啫喱加埋面頭鋪左巴約納火腿一齊食,食菩多左份鹹香味,再配埋法包減輕油膩感。焗法式芝士洋蔥湯 $88洋蔥湯係法國菜標誌性菜式之一。湯有洋蔥嘅甜味同濃郁既古也芝士味,芝士溶咗入去洋蔥湯令湯底更濃稠。。湯面上面焗咗一層酥脆嘅芝士,食落更有層次感同口感。慢火煮紅酒和牛面肉配法包 $288和牛面肉炆得非常之淋,牛肉幾乎係入口即溶好軟嫩而且牛味濃郁。配埋紅酒汁嘅調味,食落甜甜地,可以點埋法包同配埋車厘茄一齊食。香蒜牛肝菌意粉$158賣相就普普通通,但就有大量大量牛肝菌、香蒜同橄欖油去炒意粉。材料簡單炒好香口。酥皮蘋果批配雪糕 $88清甜既蘋果片配果仁雪糕,一冷一熱加埋酥皮整得好鬆化,口感豐富,非常滿足。📍Cuisine Culture蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖港鐵中環站 D2 出口, 步行約2分鐘

焗鹹巴約納火腿牛骨碎配法包 $168

📍Cuisine Culture
蘭桂坊德己立街12號業豐大廈2樓203號舖
港鐵中環站 D2 出口, 步行約2分鐘
2024-04-24 9 瀏覽
今日過咗嚟中環食飯,上OpenRice睇下有咩餐廳推介最後揀咗這間法國餐廳。焗法式地古也芝士洋蔥湯今日試咗好多人推介的洋蔥湯,洋蔥湯配上芝士,真係好濃郁,入面有好多洋蔥,所以非常鮮甜,而且洋蔥入面已經有一片法包,所以飲完洋蔥湯已經感覺到有啲飽腹感。法式焗蝸牛一上菜的時候侍應好好提醒我們先吃法式蝸牛,因為熱食是最好吃的,法式蝸牛充滿着蒜香和香草的味道味道濃郁香蒜牛肝菌意粉意粉軟硬適中,唔會覺得太硬或者太腍入口好有口感,意粉的味道香濃有陣陣牛肝菌獨有嘅香味,香味入口沒有一點油膩感慢煮紅酒牛面肉配法包一上菜的時候已經聞到濃濃的紅酒味,香氣撲鼻,這是我第一次食牛面肉,覺得牛面肉好特別非常腍滑,入口即溶,整件牛面肉充分吸收了紅酒的香氣,真係令人美無窮朱古力心太軟配雪糕心太軟外皮香脆一切開濃郁的朱古力全部流出來視覺效果非常好,配上的朱古力雪糕十分有誠意入口有朱古力碎並非一般普通貨色餐廳侍應的服務非常到位,又會講解每一道菜式,值得一試。

焗法式地古也芝士洋蔥湯

慢煮紅酒牛面肉配法包

朱古力心太軟配雪糕

餐廳侍應的服務非常到位,又會講解每一道菜式,值得一試。