2024-01-10 49 瀏覽
對於生酮飲食唔熟悉嘅我,見到個名就好想試吓同平時食嘅味道有咩唔一樣😝🍽️生酮宇治抹茶忌廉卷 $61抹茶味好濃郁,又唔係好甜!食落去d忌廉幼滑,出面層嘅蛋糕仲好鬆化,味道唔錯,鍾意食抹茶嘅唔可以錯過😋🍽️新酮朱古力布朗尼忌廉卷 $61咬完第一啖發覺比平時嘅有d乾身,不過因為朱古力忌廉卷裏面有好多朱古力碎粒,所以食落去好有咬口😋食完生酮蛋糕之後,特登上網search原來生酮係會用杏仁粉代替麵粉,所以整體嘅甜度會較低,就算減肥人士食完都唔會有罪惡感😋

🍽️生酮宇治抹茶忌廉卷 $61

🍽️新酮朱古力布朗尼忌廉卷 $61

2023-07-13
Lunch @ 29 APR 2023 (Saturday)Espresso Alchemy 是一間誕生於香港的精品咖啡烘焙工坊,在尖沙咀、荃灣和葵芳均有分店。餐廳以提供精品咖啡、輕食和意粉為主。這次到訪的是位於荃灣如心廣場的分店。平日的中午會有Lunch set,包括一份主食和一杯黑咖啡(可以加錢升級至其他飲品)。週末就沒有Lunch set了,只有單點。除了主食和飲品之外,餐廳還提供甜品,當中比較特別的是無糖、無麵粉的生酮蛋糕卷。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 Pesto Marinated Chicken Breast with Salad and Homemade Lemon Vinaigrette Dressing $89雞胸以慢煮的方法烹調,肉質粉嫩,可以保持到水潤,就算是雞胸這些沒什麼油脂的部位也不會乾柴。雞胸的份量澎湃,配以青醬的油香味,是一份很平衡的料理。沙律採用新鮮沙律菜,佐以車厘茄和橄欖,讓人驚喜的是居然可以見到油漬蕃茄!油漬蕃茄的鹹香味很好地降低了整個沙律的酸度,酸鹹酸鹹的配搭讓人不禁一口接一口地吃下去。雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬 Pork Neck and Sautee

雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬 Pork Neck and Sauteed Mushroom Mix Burger with Whole Grain Mustard Dressing $126

這個漢堡層次豐富,首先麵包都塗上牛油熱烘過,有點香脆的口感。主角豬頸肉是原塊上,比麵包還大,啖啖肉之餘不會油膩,以豬頸肉作漢堡是一個很新奇的配搭,和芥末籽醬的酸味很相襯。雜菌炒過的,少少鹹非常惹味。夾在漢堡裡的蔬菜都很新鮮,份量讓人好有飽足感。整體來說,這是一個很好吃的漢堡。

總括而言,Espresso Alchemy環境舒適、明亮,服務周到,食物質素高,是一個可以很三五知己談心、享受一個美好下午的咖啡店。
2023-04-29
喂喂喂,同大家傾吓啖我喺間咖啡店食既早餐,真係食得開心又滿足喎!我揀咗份煙肉芝士奄列配多士,真係外皮又脆又香,入面呢,個奄列蛋漿加上煙肉芝士,煙韌彈牙之餘又得到咸香味,好正!而我啲Flat White咯,每一啖都幻想自己喺咖啡豆田裡頭瀟洒,個味道滑溜得嚟,仲有種淡淡的果香係度游走。另外,細膩啲講,個Cappuccino就係得意啲,好似溫柔嘅拍拍手咁,帶咗點點甜在其中。檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治樣樣來,真係喺口感上都係一絕。烘得唰唰聲嘅意式Panini,搭埋檸檬汁嘅酸酸甜甜,真係夠晒開胃,一啖個芝士拉絲,相機先食好唔好㗎!再黎講下🥑牛油果碎蛋配沙律🥗啦,真係清新得黎又清爽,啖啖都係新鮮果菜加上量,夾咗個bagel,啖啖又煙韌又惹味。最後,個香蕉蛋糕唔得了,真係千讚萬讚!夠濕潤,唔會太甜膩,好似啲香蕉味道噴鼻咁濃郁。咖啡當然係鎮店之寶,Flat white飲落去真係夠晒霸氣,每啖都嚐到奶泡混合咖啡嘅完美比例,質感好過連續劇大結局啊。整體嚟講,去過,試過,食過,絕對值得推介!心思思想再去多幾轉👍🏻!你哋有時間都去飲返杯嘆嘆㗎!

2024-01-04 53 瀏覽
之前係尖沙咀分店食過覺得普通 所以冇好大嘅期望 但原來唔同分店真係有差別 或者係因為叫左唔同嘅嘢食🤔 我地都覺得有驚喜 之後都會回訪🤣🔍:#jcfood_荃灣 #jcfood_Cafe✿ 青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 ✿ [$74] 之前有frd推薦過佢地嘅青醬烤雞 今次終於試到啦 有驚喜 算係食過數一數二好食嘅雞胸 可能我食得少🙈 唔柴夠味 之後果幾次都係食返青醬烤雞嘅唔同菜式👍🏻 感覺健康啲🤣✿ 煙鴨胸配菠菜扁意粉 ✿ [$108]意粉份量足 而且佢將菠菜打成汁 令到每條意粉到掛到汁 夠味 唔會好似之前係其他分店食到淡茂茂嘅意粉 煙鴨胸唔柴 而且份量都多地址➸ 荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖★好食指數★:4/5★冇加一★

🔍:#jcfood_荃灣 #jcfood_Cafe

✿ 青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 ✿ [$74]

✿ 煙鴨胸配菠菜扁意粉 ✿ [$108]

地址➸
荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

★好食指數★:4/5
★冇加一★
去過幾次尖沙咀分店都好滿意 荃灣店同樣高質✨Cafe設計簡約 加埋落地玻璃 一邊嘆啡 一邊望景 好享受😎食物正 環境又舒服 推介呀🫶🏻.📌煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $92呢到嘅沙律係人氣之選 差唔多每枱都叫左🥗沙律菜大大碟 新鮮爽脆又清甜 冇草青味🥬入面仲有車厘茄, 橄欖同蕃茄乾🍅🫒三文魚份量唔吝嗇 五朵玫瑰花都用兩塊肥美三文魚捲成🌹三文魚微微煙熏味 入口柔軟帶點韌勁 超好味🍣檸檬醋醬酸酸甜甜 夠晒開胃🍋.📌青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 $74Panini烘到外脆內軟 香脆唔乾 相當唔錯🥪烤雞雖然係雞胸 但食落超嫩滑🐔mozzarella份量適中🧀除左鹹香芝士同青醬 仲有啲胡椒味 好香口😋再配埋蕃茄 清新又惹味🍅.📌法式西多士配自家製雜莓醬$56➕Parmesan cheese +$5西多士上枱熱辣辣 好厚切 沾上蛋漿煎到金黃色 賣相好吸引🍞食落外脆內軟 輕盈油份低 蛋香味仲好突出🥚記得趁熱食 放耐左就會變得煙韌🔥雜莓醬唔會好甜 同西多好夾 但唔點醬已經好好食🫐Parmesan cheese份量唔算多 但芝士味就好濃郁🧀不過甜嘅西多配鹹香芝士唔多夾🙈.📌Earl Grey Chocola

📌煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $92
煙三文魚沙律配檸檬醋醬

📌青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 $74
Panini烘到外脆內軟 香脆唔乾 相當唔錯🥪

📌法式西多士配自家製雜莓醬$56
➕Parmesan cheese +$5
西多士上枱熱辣辣 好厚切 沾上蛋漿煎到金黃色 賣相好吸引🍞
法式西多士配自家製雜莓醬

📌Earl Grey Chocolate (LGE) Set +$16
好鍾意呢杯朱古力甜度夠低 口感順滑 淡淡伯爵茶香配甘苦朱古力味 很不錯🍫☕️拉花都好靚💗
Earl Grey Chocolate (LGE)

📌Single Origin Brew Coffee $free
Lunch Set送 咖啡先苦澀後勁帶點微酸 口感醇厚香滑☕️
Single Origin Brew Coffee
煙三文魚沙律配檸檬醋醬
法式西多士配自家製雜莓醬
Earl Grey Chocolate (LGE)
Single Origin Brew Coffee
2024-01-02 41 瀏覽
今日朝早黎荃灣行下街想假日去間cafe hea下於是去咗好耐都冇食panini嘅呢一間我地order 咗ice mocha 同cappuccino (large)兩位都好濃咖啡味飲咗真係好正醒咗一醒另外order咗卡邦尼意粉食落好順滑好creamy同厚切煙肉好夾咸味適中配合得啱啱好當中當然係今朝嘅重點panini我地order咗雞肉芝士蕃茄芝士焗得剛好panini包又焗有d脆而唔會overcook總括黎講係高質以cafe價錢會再幫襯
今日朝早黎荃灣行下街

會再幫襯
卡邦尼意粉
烤雞芝士蕃茄panini
2023-12-31 35 瀏覽
今年天氣非常寒冷,久未出動的厚羽絨外套也出動了。出來買些禮物準備今晚的聚會,大家都說今年不吃西式,要吃火鍋共渡。自己午餐自己決定吃什麼,這兒有我喜愛的Carbonara,厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉好滋味,厚條的煙肉特別香濃有咬口,意粉煮得剛剛好有質感,醬汁有黑胡椒、雞蛋、忌廉和乾乳酪入口香濃,要趁熱食用才會更美味。鮮奶巧克力是冬天的恩物,可可粉加上熱牛奶,香甜醇厚的口感令人感到溫暖。坐在餐廳內看著落地大玻璃外的街景,陽光透入今人感到relax。

今年天氣非常寒冷,
久未出動的厚羽絨外套也出動了。
出來買些禮物準備今晚的聚會,
大家都說今年不吃西式,
要吃火鍋共渡。

自己午餐自己決定吃什麼,
這兒有我喜愛的Carbonara,
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉好滋味,
厚條的煙肉特別香濃有咬口,
意粉煮得剛剛好有質感,
醬汁有黑胡椒、雞蛋、忌廉和乾乳酪
入口香濃,要趁熱食用才會更美味。

鮮奶巧克力是冬天的恩物,
可可粉加上熱牛奶,
香甜醇厚的口感令人感到溫暖。

坐在餐廳內看著落地大玻璃外的街景,
陽光透入今人感到relax。
2023-12-23 56 瀏覽
早起只有8度,約了朋友行山,真想再賴床,天寒地凍也要出發,去荃灣西站集合,時間尚早來個早餐。豬頸肉捲餅配芥末籽醬,我早餐通常選擇比較輕的,但今日太冷又要運動就吃得豐富一點。墨西哥卷餅包著香口的豬頸肉條,肉條入味又有大量的沙律菜配上芥末籽醬好惹味,初吃芥末籽醬有少少攻鼻,但吃落便覺得有好香的芥末籽味道又變得溫和,跟豬頸肉很合拍。周末的all day set 沒有飲品供應,但來到Alchemy 一定要飲杯咖啡,他們的咖啡保持水準,Flat White 我愛的其中一款,柔滑順口。法式西多士配自家製雜莓醬 初次品嚐,厚身多士外皮香脆有點糯,入面軟熟有口感加上充足的雜莓醬,好味。

2023-11-30 96 瀏覽
來到如心廣場必到的咖啡店,一直保持水準。最愛是青醬烤雞番茄芝士三文治。主子點了flat white 而我點了宇治抹茶鮮奶。Flat white 帶點苦味而味道濃郁,抹茶鮮奶入口充滿綠茶的香味,回甘味很重很喜歡。三文治是即叫即製作 雞肉軟軟而配上青醬和番茄芝士+熱啦啦的麵包 入口非常美味。餐廳環境 乾淨和舒服,服務員很友善。座位之間有足夠距離。我特別喜歡坐在玻璃牆附近的桌子,享受自然光下跟親朋戚友一邊嘆美食一邊閒談 是繁忙生活中一大樂事。

Flat  White
宇治抹茶鮮奶
青醬烤雞番茄芝士三文治
Flat  White
宇治抹茶鮮奶
青醬烤雞番茄芝士三文治
2023-11-25 123 瀏覽
點解假日我咁愛去如心呢間 Espresso Alchemy 一來因有落地大玻璃,座係到嘆咖啡真係好享受,二來係如心出面常有唔同主題可以打卡,我座係到都可以影到靚相。☕ Milk Chocolate 🍫 ~ 入口順滑牛奶朱古力比例平均,拉花圖案精緻。🧊 Americano ~ 咖啡香濃凍的感覺清爽加上無糖啱我。🥗 Smoked Salmon Salad ~ 早上來一大碟新鮮沙律菜清清腸胃最好不過, 沙律菜上有檸檬醋汁好開胃,煙三文魚份量慷慨,玫瑰花造型吸引。🥯 Avocado🥑 and egg mayo bagel with salad ~ 貝果外脆帶點煙韌感,中間裝滿滿嘅牛油果蛋碎,一咬落去口感十足, 兩件貝果仲有沙律菜呢份早餐超豐富。

2023-11-23 88 瀏覽
晨早第一件事最想飲杯靚咖啡,時間太急趕未能如願。路經如心廣場,已時下午時份準備食個lunch。原來廣場以為聖誕節添上新的裝飾,見到Espresso Alchemy,一定要嘆番杯咖啡。Lunch set 選擇多配咖啡,如果想品嚐expresso 可加錢享用。🥑牛油果碎蛋配沙律🥗沙律菜新鮮份量多,我好喜歡羅馬生菜、火箭菜、車厘茄等再配上檸檬醋醬,清新爽脆可口。Bagel 切成二件,bagel 質感外脆內煙韌再配上大量的牛油果碎蛋,好滋味。Alchemy 自家製的蛋糕非常好,我鍾情於香蕉蛋糕,質感綿密不會太甜,甜品更可選擇後上,好貼心。咖啡當然係主角,Flat white 我喜歡少些奶泡,每一口都能飲到奶泡與下面的咖啡,帶着微微的黑加侖子味,nice coffee ☕️ 。

🥑牛油果碎蛋配沙律🥗

2023-11-18 88 瀏覽
餐廳用左落地大玻璃,採光效果好好,陽光透入室內,感覺好舒服好暖和,嘆返杯咖啡幾寫意青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $92每次減肥都可以好放心食,沙律菜大大份飽足感十足。檸檬醋醬酸甜開胃。雞胸用左慢煮方法,就算雞胸都可以好嫩滑三重芝士及果仁配菠菜扁意粉 $108芝士係囡囡既最愛,專登為佢而點。芝士用左三款,分別係Parmesan, Mozzarella 同Ricotta,配搭埋菠菜扁意粉,健康之選生酮宇治抹茶忌廉卷 $61對於keto人黎講食到一啖都已經好滿足,蛋卷好鬆軟,抹茶忌廉甜度岩岩好😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $92

三重芝士及果仁配菠菜扁意粉 $108

生酮宇治抹茶忌廉卷 $61

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2023-11-08 113 瀏覽
位於荃灣如心既Espresso Alchemy採用落地玻璃採光設計,純白環境悠閒舒適😘午餐時段會提供Lunch Set,會附送Single origin brew,亦可加錢配搭其他咖啡/飲品🤭💫 牛油果碎蛋貝果配沙律 $78經烘暖既貝果🥯口感帶微煙韌,偏軟熟既質感😆帶點麥甜味,中間塞滿牛油果碎蛋沙律,💫 Honey Earl Grey Latte $11 (跟Lunch Set)Presentation好靚🥰用玻璃樽裝住,飲落奶味較重,然後散發出陣陣Earl Grey既獨特香氣☺💫 法式西多士配自家製雜莓醬 $56即製既法式西多士一上枱超吸引!!好厚身😍外脆內軟,充滿蛋香,一定要趁熱食🤩點埋酸酸甜甜既雜莓醬🍓又夾又好味!是必點之選😝💫 自家製磅蛋糕 $32磅蛋糕分成三款口味,包括香蕉🍌、藍莓核桃🫐同咖啡核桃蛋糕☕餐廳會先烘熱後再上枱,陣陣牛油香氣極吸引!😋磅蛋糕質地濕潤厚實,好滿足!當中K就最鐘意咖啡核桃口味,滿溢既咖啡香氣,食完個口都仲有陣陣餘韻

💫 牛油果碎蛋貝果配沙律 $78

💫 法式西多士配自家製雜莓醬 $56

💫 自家製磅蛋糕 $32

2023-11-07 908 瀏覽
平日去做尖總會經過呢間espresso alchemy大大面落地玻璃跟一貫的裝修風格是我幫襯咁多間分店入面最靚嘅一間平時放工想幫襯但只開到七點這個週末終於捨得早起吃了!低估了佢嘅人氣,估唔到一大朝早已經滿座坐不到最舒服、靠窗的圓枱則一律要搭枱不過最緊要還是佢地大大個落地玻璃夠曬自然光食物、咖啡都保持到與其他分店一貫的水準~༝༚ 𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 ( ᴴᴷᴰ 146 ) 這裡的ADB都幾大份,牛角包有層次但炒菇同煙肉則比較油膩༝༚ 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘗𝘦𝘴𝘵𝘰 𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪 ( ᴴᴷᴰ 74 ) ༝༚ 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪 ( ᴴᴷᴰ 74 ) 基本上每次都會翻撻Panini配搭健康而且雞肉份量不少༝༚ 𝘉𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢 𝘭𝘰𝘢𝘧 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 ( ᴴᴷᴰ 32 ) 唔好睇我影到佢咁細件,其實佢非常大份香蕉味唔算好濃,但整體唔會太甜༝༚ 𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯𝘰 ( ᴴᴷᴰ 38 / 𝘓 ) ༝༚ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 43 / 𝘓 ) 呢到的咖啡豆都是果香偏出
平日去做尖總會經過呢間espresso alchemy
大大面落地玻璃跟一貫的裝修風格
是我幫襯咁多間分店入面最靚嘅一間
平時放工想幫襯但只開到七點
這個週末終於捨得早起吃了!

低估了佢嘅人氣,估唔到一大朝早已經滿座
坐不到最舒服、靠窗的圓枱則一律要搭枱
不過最緊要還是佢地大大個落地玻璃夠曬自然光
食物、咖啡都保持到與其他分店一貫的水準~

這裡的ADB都幾大份,牛角包有層次
但炒菇同煙肉則比較油膩

基本上每次都會翻撻Panini
配搭健康而且雞肉份量不少

唔好睇我影到佢咁細件,其實佢非常大份
香蕉味唔算好濃,但整體唔會太甜

༝༚ 𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯𝘰 ( ᴴᴷᴰ 38 / 𝘓 )
༝༚ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( ᴴᴷᴰ 43 / 𝘓 )
呢到的咖啡豆都是果香偏出
2023-11-05
2023-11-04 100 瀏覽
下午經過如心廣場有啲肚餓想醫醫肚子,見到依間在如心酒店門口旁邊很寫意的西餐咖啡店,就決定入去試試。我點了以下的食品。檸檬汁烤雞蕃茄芝士意大利三文治很久沒有吃Panini. 這個三文治裡面有雞肉,煙肉,蕃茄和芝士。芝士可以拉絲, 整個三文治不錯。牛油果蕃茄芝士意大利三文治依個panini 比較健康。用牛油果做主因食。配番茄和拉絲芝士。牛油果醬好creamy。好像和整個三文治融合了。藍莓合核桃蛋糕件蛋糕熱熱地,口感好鬆脆又軟熟。件量都唔細。味道甜甜地真係唔錯。依個蛋糕係我今天的推介。凍泡沫咖啡餐廳應該主打咖啡同cake. 這個泡沫咖啡真的很多帶有奶香的柔軟泡沫。咖啡味道甘香。口感滑順。這個也不錯。

檸檬汁烤雞蕃茄芝士意大利三文治

牛油果蕃茄芝士意大利三文治