今日去荃灣行街兼食野🥰 Espresso Alchemy 位於荃灣如心商場地下,坐喺窗邊,透過落地大玻璃可以欣賞到荃灣嘅街景,日光充足,都坐得幾舒服🤣 開放式廚房,可以見到廚師馬上為你烹調食物,仲見到咖啡師即刻為你沖飲品💕次次都會叫既「青醬雞胸沙律配檸檬酸醬」‼️🐔雞胸調味啱啱好,非常嫩滑,唔似雞胸似雞髀🍗多啲喎🤣 沙律菜份量好多,佔滿咗大半隻碟,配上檸檬醋汁同蕃茄乾,好開胃,真係好好味!仲要健康得黎又夠營養😍「伯爵茶朱古力」☕️今次叫咗杯大嘅,因為上次叫Regular size覺得唔夠喉。伯爵茶同朱古力兩者配合得好好,飲落去好順滑。「藍莓合桃蛋糕」🍰一件嘅份量啱啱好,牛油味香濃,咬咬下食到藍莓嘅酸度,配上脆卜卜嘅合桃,一件蛋糕就有幾種口感同層次☺️下次嚟荃灣,想搵間好食又舒服嘅Cafe,一定都會揀呢間😋😋😋 仲要讚一讚,店員嘅服務態度真係好好!

• 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
  • 伯爵茶鮮奶朱古力
2024-04-24 32 瀏覽
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬保持一貫水準,每次必點之一。雖然係雞胸肉,但非常之軟腍入味,青醬令其味道又上升一個層次。新鮮爽脆嘅沙律菜,配上檸檬醋,fresh得嚟好開胃。當然唔少得嘅係油漬蕃茄,好惹味。All Day Breakfast品種豐富多樣,有外脆內軟牛角包,嫩滑炒蛋,煙肉,腸仔,雜菇,薯仔,蕃茄仔,牛油果同香甜嘅蜜瓜,係非常之全面,營養豐富又好味嘅全日早餐。厚切意大利煙肉卡邦尼意粉意粉好creamy,軟硬同味道都適中易入口,大大粒煙肉增加咗香味同口感。藍莓核桃蛋糕標榜自家製,用料足。外脆內軟,核桃甘香,藍莓酸甜,口感味道都好豐富。Cappuccino 香味濃郁,泡沫順滑,早餐必不可少。Homemade Lemonade檸檬+蜂蜜,酸酸甜甜好fresh。

All Day Breakfast

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉

藍莓核桃蛋糕

Cappuccino
香味濃郁,泡沫順滑,早餐必不可少。

Homemade Lemonade
檸檬+蜂蜜,酸酸甜甜好fresh。

2024-04-21 22 瀏覽
Cappuccino (L)朝早飲杯泡沫咖啡,成個人都精神爽利😆Early Grey Chocolate(L)濃郁嘅朱古力中透着淡沙嘅茶香味!令成杯朱古力甜而不漏,唔錯☺️Homemade Lemonade 新鮮檸檬🍋加上蜂蜜,好fresh,酸甜酸甜All Day Breakfast 炒蛋,雜菌,煙肉,腸仔,焗薯,蕃茄仔,牛油果🥑,哈密瓜,牛角包🥐,品種豐富,而且各有營養價值,食完好滿足😋青醬雞胸沙律配檸檬醋醬雖然係雞胸肉,但一啲都唔「鞋」,配上沙律菜及檸檬醬,健康得黎又美味👍🏻厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉意粉軟硬適中,非常creamy,而且唔會太重口味,好啱俾小朋友食☺️自家製藍莓🫐核桃蛋糕最後緊係要叫個甜品啦!蛋糕真材實料,好厚實,而且仲見到藍莓🫐粒同核桃
Cappuccino (L)
朝早飲杯泡沫咖啡,成個人都精神爽利😆

Early Grey Chocolate(L)

Homemade Lemonade
新鮮檸檬🍋加上蜂蜜,好fresh,酸甜酸甜

All Day Breakfast

• 伯爵茶鮮奶朱古力
  • 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
  • All  day  breakfast
2024-04-21 16 瀏覽
我平時去到一個吾熟悉地方,通常打開open rice程式搵好野食,今日去到如心廣場行街,打開apps搵餐廳醫肚,發現Espresso Alchemy 係如心廣場有分店,於是立即往餐廳方向行過去,原來荃灣西西鐵站行過去都吾遠6分鐘路程左右。我係早上去既,去到門口已經好多人,有啲人係度等外賣,有啲人就等入座,我都排隊拎飛,等左大約7-8分鐘就可入座。呢度坐低選好餐後,要出去排隊俾錢落訂單,整個落單過程都好快,落完單坐低一陣飲品已經到左,我叫左一杯美式咖啡,第一次飲美式咖啡,真係超級苦,有啲飲吾慣🤭,跟住到香煎虎蝦辣番茄汁意粉,我食落一點辣都感覺吾到,不過番薯汁煮得幾香口,食落吾會太酸,茄汁中落左芝士好煙韌。最後一樣上菜係,豬頸肉卷餅配芥末籽醬,個餅真係要大讚,廚師煎出黎吾會太干或太濕,油份控制得剛剛好,甚至比北方食肆的做法仲要出色,一口咬落去感覺蔬菜份量好多,再咬幾口做食到香濃的豬頸肉,再配埋芥末籽醬,加上餅的香味又脆,配合起來味道無得頂,以$119價格黎講有2大卷正常人一定飽到飛起。
2024-04-21
$150 (早餐)
2024-04-21 12 瀏覽
下大雨,與媽媽及姊妹4人往咖啡店飲咖啡,等了約10分鐘有張4人圓枱,我哋唔介意加張椅坐迫一點,但店長堅持不能,要我哋分開坐,圓枱在店鋪角閣位,並不阻人出入,店長仍堅持不能,如此欠彈性,難怪大家愛北上消費,今時今日咁嘅服務態度!只能說聲再見!怎能留客,或許,生意不關店長事,反正都是集團式經營!實令人氣憤!
2024-04-21
  • Flat  white
  • Flat White
  • Latte
  • Long  Black
  • 咖啡胡桃蛋糕
2024-03-20 51 瀏覽
酒店附近有間咖啡店,好大的玻璃外牆,把陽光引入,餐廳以白色作為主調更顯明亮。☕️Espresso Alchemy 📌位於荃灣如心廣場一期地下🍳菠菜芝士奄列配多士奄列裏用上大量的小菠菜,青綠嫩滑,當中的馬蘇里拉芝士在溶化的狀態,每口都感到鹹香,蛋皮外面金黃,𥚃面仍有蛋汁溢出,食材簡單而美味。配上一塊酸種麵包,烘得很香脆,塗上旁邊的黃油特別美味。一份高蛋白的早餐開始新一天的工作。☕️Long Black 用自家品牌咖啡豆,濃口的口感,好醒神。🥧藍莓核桃蛋糕好厚身的一塊,有好多藍莓肉,蛋糕好有重量真材實料,唔會好甜。

☕️Espresso Alchemy
📌位於荃灣如心廣場一期地下

🍳菠菜芝士奄列配多士
菠菜芝士奄列配多士

🥧藍莓核桃蛋糕
菠菜芝士奄列配多士
2024-03-16 57 瀏覽
趁住Weekend放假,瞓到自然醒之後同媽媽一齊食Brunch!🥳🥳嚟到見到已經唔少人,睇嚟大家都鍾意喺假日休閒咁嘆一個brunch😆❇️香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉等咗大概10分鐘到,就上咗碟意粉,意粉上到嚟熱辣辣,虎蝦就size正常新鮮彈牙,蕃茄味道都好濃👍🏻❇️法式西多士配自家製雜莓醬賣相一流,打卡able🤣🫶🏻食落味道都好唔錯,有蛋嘅香味,加埋甜甜酸酸嘅自製雜莓醬,感覺唔會漏☺️我自己就鍾意呢個❤️麵包鬆軟👍🏻❇️蜜糖青檸梳打飲落去好fresh,同埋唔會好甜,媽媽都話好飲環境方面,配色都好靚🧡坐喺度感覺好舒服餐牌餐牌見到好多選擇,遲啲再上黎試下其他🥳

❇️香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉

❇️法式西多士配自家製雜莓醬

麵包鬆軟👍🏻

❇️蜜糖青檸梳打
飲落去好fresh,同埋唔會好甜,媽媽都話好飲

環境方面,配色都好靚🧡坐喺度感覺好舒服

餐牌
餐牌見到好多選擇,遲啲再上黎試下其他🥳
2024-03-16
$150 (早餐)
  • 法式西多士配自家製雜莓醬
2024-03-13 53 瀏覽
呢日嚟咗呢間咖啡店☕️食個午餐🥪同埋飲杯熱咖啡☕️😆有 Lunch Set ,咁揀咗 $115 嘅「豬頸肉捲餅配芥末籽醬 Pork Neck Wraps with Whole Grain Mustard Dressing」,Set Lunch 包 Regular Size Single Origin Brew Coffee,加 $11 轉咗要Piccolo Latte ☕️, 再加 $32 要「Homemade Loaf Cake Coffee & Pecan (with Alchemy Blend) 自家製:咖啡胡桃蛋糕」😆Piccolo Latte ☕️ 熱辣辣,細細杯,幾濃郁幾滑喎😋「豬頸肉捲餅配芥末籽醬」:豬頸肉🐷油脂極充足,爽滑幾好味,仲加咗火箭菜、生菜、青瓜🤩,同捲餅一齊食,幾好食😆「咖啡☕️胡桃蛋糕」:餐牌寫係「自家製」,唔係好甜,幾好食😆
呢日嚟咗呢間咖啡店☕️食個午餐🥪同埋飲杯熱咖啡☕️😆

2024-03-11 37 瀏覽
荃灣如心廣場地下的 Espresso Alchemy 有落地大玻璃,最鍾意坐係到望住出面嘅風景很悠閒。 好天的時候望住外面藍天白雲,雨天又有另一返意景😊 平日有 lunch set包一杯signle Original 很抵食👍 食物好食,環境悠閒😊牛油果碎蛋貝果配沙律 $78沙律很多配上漿汁少甜酸酸地有點黑椒味, 很開胃😋 貝果不會太煙un死實😋 Single Original brew coffee ( 跟餐) 香濃烘焙的咖啡味😊

牛油果碎蛋貝果配沙律 $78

香濃烘焙的咖啡味😊

2024-03-11
2024-03-10 62 瀏覽
正所謂早餐吃得好,全日精神好,早餐的重要性真的不能忽視,所以我決定要食好啲😂如心全日早餐~材料十分之豐富,有小番茄、腸仔、牛油果、炒蛋、炒雜菌、薯角、煙肉、牛油酥及蜜瓜,對於想甚麼也有一點的來說,這份早餐是有絕對滿足感;味道方面,蜜瓜很甜,炒雜菌惹味,而炒蛋更是滑嫩的~青醬烤雞番茄芝士意大利三文治~外層的意大利包很脆香,熱辣辣,夾上烤雞、芝士及番茄,味道很夾~法式西多士配自家製雜莓醬~自家製雜莓醬很好吃,酸甜味道剛剛好,很開胃,配上多士同吃一點也不膩~鮮奶朱古力~朱古力味道濃郁,加上美麗的拉花,早餐絕對醒神~

鮮奶朱古力~朱古力味道濃郁,加上美麗的拉花,早餐絕對醒神~
2024-03-09 58 瀏覽
荃灣必去cafe, 最鍾意青醬雞胸沙律,平日lunch跟餐有ground coffee,雞胸肉質唔會靭同「鞋」,而且份量相對地大,另外沙律有油浸蕃茄仔,酸酸地配搭沙律菜,沙律菜完全hea!唔係全部生菜,佢有火箭菜同其他沙律菜mix埋一齊,出色既青醬雞胸沙律,岩晒我呢啲減肥人士
2024-03-06
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
星期六的happy brunch~~選了到espresso alchemy, 喜歡佢有落地大玻璃,可以看到窗外的雨景🌧️🌧️ 呢度傾偈幾好,有種悠閒慢活嘅感覺 。今次和朋友點了一個all day breakfast、一個素意粉和一件蛋糕share 食~如心All day breakfast($146)份量好巨型!!真係睇得又食得(勁飽),滑蛋超級厚身、滑嫩、唔太咸,配兩塊煙肉剛剛好 ,我覺得一個人食呢份蛋嘅話真係好多!配料有半個牛油果、薯塊、炒菇、焗車厘茄、腸仔等,仲有一片蜜瓜,款式多,又好吃 ,整體都滿意 。三重芝士及果仁配菠菜扁意粉($108)是個素食之選,啱哂呢日唔太想食肉嘅我❤️ 三重芝士是指Parmesan, Mozzarella, Ricotta,雖說是三重芝士,但口味偏清淡,我愛清淡等就覺得還好,愛濃味的朋友可以再加芝士粉/辣椒仔辣汁(自助水吧旁有) 。意粉一開始汁比較多和稀,後來意粉索下索下就剛好,意粉口感軟,松子仁及pecan脆,相映成趣 。今次試埋新品「生酮宇治抹茶忌廉卷」($61),生酮人士有福了!又多一個選擇,這個roll除了low carbs, 還非常低糖,上面撒滿
星期六的happy brunch~~

這個roll除了low carbs, 還非常低糖,上面撒滿綠茶粉,忌廉香滑,兩個人分享啱啱好 ,
最重要是配上一杯咖啡,今次點的是latte($38),這裏的咖啡很少令人失望,也是我常常回頭光顧的原因之一🫶

2024-02-23 65 瀏覽
今天很忙,忙到連午餐都冇時間進食,四時多才吃第一餐,真係空住肚食下午茶。最緊要飲返一杯提神的咖啡,Iced Cappuccino 凍泡沫咖啡,厚身帶點點甜,醒一醒神。坐在大大的玻璃牆隔離,遙望外邊的觀景及行人,倍感舒適。唔想食得太heavy 選了牛油果碎蛋配果配沙律,bagel的質感非常好,外層烘得脆身,內𥚃軟糯煙靭,口感非常好,牛油果加上碎蛋味道一流,好快便吃完了。其實好欣賞佢哋啲沙律菜,新鮮份量有多,配上沙律醋非常可口。香蕉蛋糕好大的一件,外皮有點香脆,裏邊帶點濕潤,有口感唔會太甜。一邊食一邊看着店員工作,有個奇怪的現象,好多上年紀的途人會當他們交通指南求指引,他們也樂意地將認識的告知他們,讚。

今天很忙,忙到連午餐都冇時間進食,
四時多才吃第一餐,真係空住肚食下午茶。

最緊要飲返一杯提神的咖啡,
Iced Cappuccino 凍泡沫咖啡,
厚身帶點點甜,醒一醒神。
坐在大大的玻璃牆隔離,
遙望外邊的觀景及行人,倍感舒適。

唔想食得太heavy 選了牛油果碎蛋配果配沙律,
bagel的質感非常好,外層烘得脆身,
內𥚃軟糯煙靭,口感非常好,
牛油果加上碎蛋味道一流,好快便吃完了。
其實好欣賞佢哋啲沙律菜,
新鮮份量有多,配上沙律醋非常可口。

香蕉蛋糕好大的一件,外皮有點香脆,
裏邊帶點濕潤,有口感唔會太甜。

一邊食一邊看着店員工作,有個奇怪的現象,
好多上年紀的途人會當他們交通指南求指引,
他們也樂意地將認識的告知他們,讚。
2024-02-08 49 瀏覽
平日嘅呢日去咗公司附近嘅一間coffee shop食lunch嘆下,呢度環境簡約,配一整面落地大玻璃坐喺窗邊食lunch係一種享受。Lunch set嘅煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治用好澎湃嘅擺盤呈現出嚟,燒三文魚嘅鹹鮮味同牛油果嘅奶油質地好好咬,蕃茄同菜仲俾咗啲清新嘅口感,整體上味道好平衡。🥰Lunch set優惠價$16可以叫杯大Earl Grey Chocolate。呢杯飲品真係好特別!Earl Grey茶同朱古力嘅結合,俾咗一啲淡淡嘅花香同茶香喺朱古力嘅味道度。佢唔會太甜,而且茶同朱古力嘅平衡,好適合下午享受嘅飲品,特別係返工嘅時候。自家製嘅香蕉蛋糕。佢好鬆軟,香蕉味好濃郁,佢唔會太甜,正好啱我嘅口味。總括嚟講,呢間咖啡店嘅lunch唔錯,三文治好食,飲品亦有驚喜☺️

2024-02-06 56 瀏覽
之前光顧過這間餐廳,對他們的雞胸印象不錯,所以決定再次光顧。雞胸肉使用了香草醃製,在吃一段時間後會感到有些膩。這次的雞胸質地相比之前下降了,但整體口感仍然嫩滑。沙拉部分搭配了各種蔬菜、橄欖和番茄,醬汁帶有一種酸酸甜甜的味道,可以解膩。份量對於胃口較小的女生來說足夠。Matcha latte非常濃郁的抹茶味道,配上拉花,質量非常高😋