這間咖啡店位於荃灣的如心廣場一期,鄰近荃灣西鐵站,主打西式料理及輕食,有自家開設的烘焙咖啡豆工房,咖啡類飲品特別高質。店內以純白色為主調,雲石檯更顯優雅,窗邊能欣賞到街道景色,感覺悠閒舒適。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 - $127大大塊烤雞扒嫩滑多汁不乾柴,香甜多汁的菠蘿酸酸甜甜,還有鮮蕃茄及翠嫩的沙律菜,輕怡的檸檬乳酪醬微酸很清爽,外脆內軟的漢堡包塗上牛油及沙律醬,金黃酥脆的焗薯很軟糯綿密。青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 - $76香脆的新鮮意大利麵包煙煙韌韌,半溶化的芝士黏著滿滿的雞肉,嫩滑多汁不油膩,更有清甜的蕃茄片,青醬有著濃郁的羅勒味,輕怡又健康。檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 - $76換上酸酸甜甜檸檬汁更加清新,香脆的煙肉增添油香。自家製藍莓核桃蛋糕 - $33新鮮自家製的磅蛋糕,不添加泡打粉,比起海綿蛋糕更具口感緊實,帶著濃郁奶香,更有大量藍莓粒及核桃粒。鮮奶咖啡(L) - $44澳白咖啡(L) - $45鮮奶巧克力(L) - $44即叫即沖的飲品很大杯,Nutty的咖啡豆帶濃厚的堅果香味,與順滑的鮮奶好配搭,泡沫好綿密;朱古力味道好濃郁,幼滑的鮮奶平衡回甘。

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 - $127
青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治
青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治

青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 - $76
檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治
檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治

檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 - $76
換上酸酸甜甜檸檬汁更加清新,香脆的煙肉增添油香。
自家製藍莓核桃蛋糕
自家製藍莓核桃蛋糕

自家製藍莓核桃蛋糕 - $33
鮮奶咖啡(L)
鮮奶巧克力(L)
澳白咖啡(L)

鮮奶咖啡(L) - $44
澳白咖啡(L) - $45
鮮奶巧克力(L) - $44
2024-05-11
原本打算來這裡一邊喝咖啡,一邊工作👩🏻‍💻☕️但因為這家Cafe人流比較密集,我還是專注眼前的咖啡和美食好了!🤍煙三文魚沙律配檸檬醋醬每次來都很喜歡的超級推薦非常大份的煙三文魚沙律.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ 🥗 三文魚厚厚一疊,大約有五六塊,超誇張的!沙律菜份量很多,加上車厘茄和黑橄欖,用料十分豐富,上面綴以砌成玫瑰花瓣🌹形狀的三文魚,賣相精緻而且飽肚.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ💥🤍虎蝦配蘆荀蕃茄汁意粉這個🍝巨好吃.ᐟ.ᐟ意粉煮得很爽口剛剛好 每條都蘸上香辣的番茄汁🍅 而且剝殻的大蝦肉質非常爽彈 香濃的辣味非常開胃!🤍Earl Grey Chocolate巧克力很濃,但沒有搶掉伯爵茶的清香~ Earl Grey茶葉的味道非常突出,香氣芬芳!🍫🤍Flat White咖啡具心思,咖啡豆味非常Fruity,散發果香魅力!我自己很欣賞餐廳不收加一服務費❤️全部餐具以自助形式提供外面有水瓶供客人斟水非常方便𓁙𓆇Espresso Alchemy荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

🤍煙三文魚沙律配檸檬醋醬

🤍虎蝦配蘆荀蕃茄汁意粉

🤍Earl Grey Chocolate

🤍Flat White
咖啡具心思,咖啡豆味非常Fruity,散發果香魅力!

我自己很欣賞餐廳不收加一服務費❤️
全部餐具以自助形式提供
外面有水瓶供客人斟水
非常方便𓁙

𓆇

Espresso Alchemy
荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖
呢間Cafe系我平時gym room隔離,有時都會過去食下野或者買杯咖啡拎走🤣中意呢度有落地玻璃,光線充足💡比人一種舒服感覺😌𖤘青醬雞肉忌廉長通粉 | ᴴᴷᴰ𝟷𝟶𝟸呢個系all time favourite❤️超中意佢個慢煮雞肉🍗好嫩滑🥹同青醬好夾🥰𖤘豬頸肉捲餅配芥末籽醬 | ᴴᴷᴰ𝟷𝟷𝟻卷餅入面有巨量香口既烤豬頸肉條🐷份量十足👍🏻👍🏻配上生菜減低油膩感。另外個芥末籽醬酸酸地 好惹味✨𖤘宇治抹茶生酮蛋糕卷 | ᴴᴷᴰ𝟼𝟷生酮既野好似都會貴dd咁😂呢個蛋糕都少貴..但為食又會想試埋佢😂抹茶味尚算濃,甜度適中💚由於lunch set既關係,本身會包左一杯Single Origin Brew☕️但只需加少少錢就可以升級做其他飲品。𖤘 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 | +ᴴᴷᴰ𝟷𝟷 (ʀᴇɢ) / +ᴴᴷᴰ𝟷𝟼 (ʟᴀʀ)呢度既豆有股朱古力香🍫入口順滑😙拉花都好靚🤩𖤘 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢 | +ᴴᴷᴰ𝟷𝟷 (ʀᴇɢ) / +ᴴᴷᴰ𝟷𝟼 (ʟᴀʀ)吾想飲太多咖啡的話 可以叫呢個😎朱古力味會突出d😙
呢間Cafe系我平時gym room隔離,
有時都會過去食下野或者買杯咖啡拎走🤣
中意呢度有落地玻璃,光線充足💡
比人一種舒服感覺😌

同青醬好夾🥰

𖤘豬頸肉捲餅配芥末籽醬 | ᴴᴷᴰ𝟷𝟷𝟻
卷餅入面有巨量香口既烤豬頸肉條🐷
份量十足👍🏻👍🏻
配上生菜減低油膩感。
另外個芥末籽醬酸酸地 好惹味✨

𖤘宇治抹茶生酮蛋糕卷 | ᴴᴷᴰ𝟼𝟷
生酮既野好似都會貴dd咁😂
呢個蛋糕都少貴..但為食又會想試埋佢😂
抹茶味尚算濃,甜度適中💚

但只需加少少錢就可以升級做其他飲品。

呢度既豆有股朱古力香🍫
入口順滑😙
拉花都好靚🤩

吾想飲太多咖啡的話 可以叫呢個😎
朱古力味會突出d😙
2024-02-07
💖 Espresso Alchemy✨荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日陪Heimen工作,之後就一齊食個Lunch😍佢話我大鄉里啊,竟然未食過呢一間餐廳😂佢話佢成日都食仲推介咗好多嘢食俾我㖭啊☺️-厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉🍝 $113呢碟厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉真係唔錯!煙肉切得好厚,食落有嚼勁又好多汁。同卡邦尼意粉嘅結合好夾好和,意粉煮得彈牙☺️,卡邦尼醬汁濃郁香口。仲有一個lunch set優惠,可以叫到Honey Earl Grey Latte。我覺得個Latte加咗蜜糖🍯,茶香味好濃郁,真係好好飲。-烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯🍔 $145呢個烤雞菠蘿漢堡真係好出色!烤雞肉好多汁,同埋菠蘿嘅甜味同佢嘅搭配好得意。而且仲有個lunch set優惠,只需加16蚊就可以叫大杯嘅Latte❣️好抵飲。我試過佢嘅檸檬乳酪醬,酸酸甜甜嘅味道同烤雞漢堡好夾好和。焗薯更加係烤得香脆,好好味。-青醬雞胸沙律配檸檬醋醬🥗 $89呢個青醬雞胸沙律真係好清新好健康。雞胸肉煮得軟滑,配上青醬同檸檬醋醬😏,味道鮮美。沙律蔬菜新鮮爽脆,同醬汁嘅結合好開胃。整體嚟

💖 Espresso Alchemy
✨荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

-厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉🍝 $113

-烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯🍔 $145

-青醬雞胸沙律配檸檬醋醬🥗 $89
呢個青醬雞胸沙律真係好清新好健康。雞胸肉煮得軟滑,配上青醬同檸檬醋醬😏,味道鮮美。沙律蔬菜新鮮爽脆,同醬汁嘅結合好開胃。整體嚟講,呢個青醬雞胸沙律係一個健康又美味嘅選擇。

-牛油果蕃茄芝士意大利三文治🥪$78
呢個牛油果蕃茄芝士意大利三文治好簡單但好好味!牛油果同蕃茄醬同芝士嘅組合十分美妙🤭。三文治烤得香脆,芝士融化得剛剛好。而且價錢都好實惠,係一個飽肚又滿足嘅選擇。如果你鍾意牛油果🥑同芝士,呢個三文治絕對係你嘅首選🤤。

-檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $74
呢一個檸檬汁烤雞肉烤得超嫩滑🤩而且酸酸甜甜好開胃。我自己都幾鍾意食🥳
2024-01-24
肚餓要食嘢又想飲杯咖啡☕️,諗咗3秒鐘,就決定嚟呢度開餐🤣有多款 Lunch Set 可以揀,揀咗 $126「烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 Cajun Chicken and Pineapple Burger with Lemon Yogurt Dressing and Roasted Potato」,Lunch Set 包 Regular Size Single Origin Brew Coffee ☕️「烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯」:嚟到嘅時候賣相非常立體🤩;烤雞有兩大片烤得幾香口🤣,咁當然仲有一片菠蘿啦👍,其他配料包括 非常爽脆嘅沙律菜同火箭菜、蕃茄片,呢個漢堡包🍔都幾豐富🤩Regular Size Single Origin Brew Coffee ☕️ 夠濃郁又滑,幾好飲😋$32「自家製藍莓核桃蛋糕」:食落甜甜哋但係又唔算好甜,幾啱胃口😋,同埋 見到又食到啲藍莓🫐 and 核桃🤩
肚餓要食嘢又想飲杯咖啡☕️,諗咗3秒鐘,就決定嚟呢度開餐🤣

5天前 0 瀏覽
下午茶時間經過,突然想飲杯咖啡,朋友試過都不錯,可以一試。Pasta - Chicken 青醬雞肉忌廉長通粉 通粉口感爽口,熟度剛好,忌廉幼滑,帶有淡淡香草味。Panini - Lemon Chicken Bacon Cheese檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 芝士+煙肉味突出,檸檬汁減少油膩感,更清新。Loaf - Blueberry Bread藍莓核桃蛋糕 口感帶濕潤,淡淡藍莓甜味,不會太甜。Cappuccino - R拉花加分,泡沫豐富,甜中帶給點咖啡的苦澀味。店內有陽光透入,嘆杯咖啡,特別放鬆。
下午茶時間經過,突然想飲杯咖啡,朋友試過都不錯,可以一試。

Pasta - Chicken

Loaf - Blueberry Bread
藍莓核桃蛋糕 口感帶濕潤,淡淡藍莓甜味,不會太甜。

Cappuccino - R
拉花加分,泡沫豐富,甜中帶給點咖啡的苦澀味。

店內有陽光透入,嘆杯咖啡,特別放鬆。
2024-05-10
下午茶
如果周日還是雨天,我就快悶死了,幸好週日放晴去個簡單的郊遊,荃灣西站出發,先來個早午餐吧。如心廣場有間不錯的咖啡店,大大的落地玻璃,光線充足,今天還要等位啊,市民留港消費。先來了兩杯咖啡,Latte 和Cappuccino ,Alchemy blend 入口質地順滑,口感醇厚飽滿,假日可以慢慢品嚐回味。All Day Breakfast 係唔想煩惱的好選擇,內有好多材料,炒滑滑蛋,潤滑有蛋香,炒雜菌好香口,牛油果、蜜瓜、車厘茄,薯角,又有煙肉、豬肉腸,好豐富,牛角包也是這個如心全日早餐的靈魂,鬆脆好有牛油香。煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治,薄薄的麵包放上不少沙律菜,番茄片上面充滿着牛油果碎蛋沙律,又有煙三文魚的咸香,非常好味挺健康。

如果周日還是雨天,我就快悶死了,
幸好週日放晴去個簡單的郊遊,
荃灣西站出發,先來個早午餐吧。

如心廣場有間不錯的咖啡店,
大大的落地玻璃,光線充足,
今天還要等位啊,市民留港消費。

先來了兩杯咖啡,Latte 和Cappuccino ,
Alchemy blend 入口質地順滑,
口感醇厚飽滿,假日可以慢慢品嚐回味。

All Day Breakfast 係唔想煩惱的好選擇,
內有好多材料,炒滑滑蛋,潤滑有蛋香,
炒雜菌好香口,牛油果、蜜瓜、車厘茄,
薯角,又有煙肉、豬肉腸,好豐富,
牛角包也是這個如心全日早餐的靈魂,
鬆脆好有牛油香。

煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治,
薄薄的麵包放上不少沙律菜,
番茄片上面充滿着牛油果碎蛋沙律,
又有煙三文魚的咸香,
非常好味挺健康。
今日去荃灣行街兼食野🥰 Espresso Alchemy 位於荃灣如心商場地下,坐喺窗邊,透過落地大玻璃可以欣賞到荃灣嘅街景,日光充足,都坐得幾舒服🤣 開放式廚房,可以見到廚師馬上為你烹調食物,仲見到咖啡師即刻為你沖飲品💕次次都會叫既「青醬雞胸沙律配檸檬酸醬」‼️🐔雞胸調味啱啱好,非常嫩滑,唔似雞胸似雞髀🍗多啲喎🤣 沙律菜份量好多,佔滿咗大半隻碟,配上檸檬醋汁同蕃茄乾,好開胃,真係好好味!仲要健康得黎又夠營養😍「伯爵茶朱古力」☕️今次叫咗杯大嘅,因為上次叫Regular size覺得唔夠喉。伯爵茶同朱古力兩者配合得好好,飲落去好順滑。「藍莓合桃蛋糕」🍰一件嘅份量啱啱好,牛油味香濃,咬咬下食到藍莓嘅酸度,配上脆卜卜嘅合桃,一件蛋糕就有幾種口感同層次☺️下次嚟荃灣,想搵間好食又舒服嘅Cafe,一定都會揀呢間😋😋😋 仲要讚一讚,店員嘅服務態度真係好好!

• 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
  • 伯爵茶鮮奶朱古力
2024-04-24 14 瀏覽
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬保持一貫水準,每次必點之一。雖然係雞胸肉,但非常之軟腍入味,青醬令其味道又上升一個層次。新鮮爽脆嘅沙律菜,配上檸檬醋,fresh得嚟好開胃。當然唔少得嘅係油漬蕃茄,好惹味。All Day Breakfast品種豐富多樣,有外脆內軟牛角包,嫩滑炒蛋,煙肉,腸仔,雜菇,薯仔,蕃茄仔,牛油果同香甜嘅蜜瓜,係非常之全面,營養豐富又好味嘅全日早餐。厚切意大利煙肉卡邦尼意粉意粉好creamy,軟硬同味道都適中易入口,大大粒煙肉增加咗香味同口感。藍莓核桃蛋糕標榜自家製,用料足。外脆內軟,核桃甘香,藍莓酸甜,口感味道都好豐富。Cappuccino 香味濃郁,泡沫順滑,早餐必不可少。Homemade Lemonade檸檬+蜂蜜,酸酸甜甜好fresh。
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

All Day Breakfast

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉

藍莓核桃蛋糕

Cappuccino
香味濃郁,泡沫順滑,早餐必不可少。

Homemade Lemonade
檸檬+蜂蜜,酸酸甜甜好fresh。

2024-04-21 12 瀏覽
Cappuccino (L)朝早飲杯泡沫咖啡,成個人都精神爽利😆Early Grey Chocolate(L)濃郁嘅朱古力中透着淡沙嘅茶香味!令成杯朱古力甜而不漏,唔錯☺️Homemade Lemonade 新鮮檸檬🍋加上蜂蜜,好fresh,酸甜酸甜All Day Breakfast 炒蛋,雜菌,煙肉,腸仔,焗薯,蕃茄仔,牛油果🥑,哈密瓜,牛角包🥐,品種豐富,而且各有營養價值,食完好滿足😋青醬雞胸沙律配檸檬醋醬雖然係雞胸肉,但一啲都唔「鞋」,配上沙律菜及檸檬醬,健康得黎又美味👍🏻厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉意粉軟硬適中,非常creamy,而且唔會太重口味,好啱俾小朋友食☺️自家製藍莓🫐核桃蛋糕最後緊係要叫個甜品啦!蛋糕真材實料,好厚實,而且仲見到藍莓🫐粒同核桃
Cappuccino (L)
朝早飲杯泡沫咖啡,成個人都精神爽利😆

Early Grey Chocolate(L)

Homemade Lemonade
新鮮檸檬🍋加上蜂蜜,好fresh,酸甜酸甜

All Day Breakfast

• 伯爵茶鮮奶朱古力
  • 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
  • All  day  breakfast
2024-04-21 9 瀏覽
我平時去到一個吾熟悉地方,通常打開open rice程式搵好野食,今日去到如心廣場行街,打開apps搵餐廳醫肚,發現Espresso Alchemy 係如心廣場有分店,於是立即往餐廳方向行過去,原來荃灣西西鐵站行過去都吾遠6分鐘路程左右。我係早上去既,去到門口已經好多人,有啲人係度等外賣,有啲人就等入座,我都排隊拎飛,等左大約7-8分鐘就可入座。呢度坐低選好餐後,要出去排隊俾錢落訂單,整個落單過程都好快,落完單坐低一陣飲品已經到左,我叫左一杯美式咖啡,第一次飲美式咖啡,真係超級苦,有啲飲吾慣🤭,跟住到香煎虎蝦辣番茄汁意粉,我食落一點辣都感覺吾到,不過番薯汁煮得幾香口,食落吾會太酸,茄汁中落左芝士好煙韌。最後一樣上菜係,豬頸肉卷餅配芥末籽醬,個餅真係要大讚,廚師煎出黎吾會太干或太濕,油份控制得剛剛好,甚至比北方食肆的做法仲要出色,一口咬落去感覺蔬菜份量好多,再咬幾口做食到香濃的豬頸肉,再配埋芥末籽醬,加上餅的香味又脆,配合起來味道無得頂,以$119價格黎講有2大卷正常人一定飽到飛起。
2024-04-21
$150 (早餐)
2024-04-21 6 瀏覽
下大雨,與媽媽及姊妹4人往咖啡店飲咖啡,等了約10分鐘有張4人圓枱,我哋唔介意加張椅坐迫一點,但店長堅持不能,要我哋分開坐,圓枱在店鋪角閣位,並不阻人出入,店長仍堅持不能,如此欠彈性,難怪大家愛北上消費,今時今日咁嘅服務態度!只能說聲再見!怎能留客,或許,生意不關店長事,反正都是集團式經營!實令人氣憤!
2024-04-21
  • Flat  white
  • Flat White
  • Latte
  • Long  Black
  • 咖啡胡桃蛋糕
2024-03-20 50 瀏覽
酒店附近有間咖啡店,好大的玻璃外牆,把陽光引入,餐廳以白色作為主調更顯明亮。☕️Espresso Alchemy 📌位於荃灣如心廣場一期地下🍳菠菜芝士奄列配多士奄列裏用上大量的小菠菜,青綠嫩滑,當中的馬蘇里拉芝士在溶化的狀態,每口都感到鹹香,蛋皮外面金黃,𥚃面仍有蛋汁溢出,食材簡單而美味。配上一塊酸種麵包,烘得很香脆,塗上旁邊的黃油特別美味。一份高蛋白的早餐開始新一天的工作。☕️Long Black 用自家品牌咖啡豆,濃口的口感,好醒神。🥧藍莓核桃蛋糕好厚身的一塊,有好多藍莓肉,蛋糕好有重量真材實料,唔會好甜。

☕️Espresso Alchemy
📌位於荃灣如心廣場一期地下

🍳菠菜芝士奄列配多士
菠菜芝士奄列配多士

🥧藍莓核桃蛋糕
菠菜芝士奄列配多士
2024-03-16 54 瀏覽
趁住Weekend放假,瞓到自然醒之後同媽媽一齊食Brunch!🥳🥳嚟到見到已經唔少人,睇嚟大家都鍾意喺假日休閒咁嘆一個brunch😆❇️香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉等咗大概10分鐘到,就上咗碟意粉,意粉上到嚟熱辣辣,虎蝦就size正常新鮮彈牙,蕃茄味道都好濃👍🏻❇️法式西多士配自家製雜莓醬賣相一流,打卡able🤣🫶🏻食落味道都好唔錯,有蛋嘅香味,加埋甜甜酸酸嘅自製雜莓醬,感覺唔會漏☺️我自己就鍾意呢個❤️麵包鬆軟👍🏻❇️蜜糖青檸梳打飲落去好fresh,同埋唔會好甜,媽媽都話好飲環境方面,配色都好靚🧡坐喺度感覺好舒服餐牌餐牌見到好多選擇,遲啲再上黎試下其他🥳

❇️香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉

❇️法式西多士配自家製雜莓醬

麵包鬆軟👍🏻

❇️蜜糖青檸梳打
飲落去好fresh,同埋唔會好甜,媽媽都話好飲

環境方面,配色都好靚🧡坐喺度感覺好舒服

餐牌
餐牌見到好多選擇,遲啲再上黎試下其他🥳
2024-03-16
$150 (早餐)
  • 法式西多士配自家製雜莓醬
2024-03-13 48 瀏覽
呢日嚟咗呢間咖啡店☕️食個午餐🥪同埋飲杯熱咖啡☕️😆有 Lunch Set ,咁揀咗 $115 嘅「豬頸肉捲餅配芥末籽醬 Pork Neck Wraps with Whole Grain Mustard Dressing」,Set Lunch 包 Regular Size Single Origin Brew Coffee,加 $11 轉咗要Piccolo Latte ☕️, 再加 $32 要「Homemade Loaf Cake Coffee & Pecan (with Alchemy Blend) 自家製:咖啡胡桃蛋糕」😆Piccolo Latte ☕️ 熱辣辣,細細杯,幾濃郁幾滑喎😋「豬頸肉捲餅配芥末籽醬」:豬頸肉🐷油脂極充足,爽滑幾好味,仲加咗火箭菜、生菜、青瓜🤩,同捲餅一齊食,幾好食😆「咖啡☕️胡桃蛋糕」:餐牌寫係「自家製」,唔係好甜,幾好食😆
呢日嚟咗呢間咖啡店☕️食個午餐🥪同埋飲杯熱咖啡☕️😆