2022-10-01 548 瀏覽
入夜後 single處於寂靜昏暗的內街卻顯得特別耀眼靜靜坐到店內角落 觀察著各式各樣小細節牆上字句 壁畫裝飾 高矮肥瘦的茶杯酒杯 在狹小的空間散發各自魅力輕品着手上的手工啤酒 沉淪在柔和迷人的燈光中能好好獨處的氛圍讓人自醉杯內酒精的芒橙桃柑各佔比例不高味道偏清爽開胃也較少澀味 感覺不錯 欣賞店員超nice健談的分享各款餐飲對啡與酒的認識和喜好 大概也能從對話中深深感受到之後咸點選擇也順著店員的推薦 明太子龍蝦意粉味道很合口味 不只有大量小龍蝦肉 自家調配的醬汁也是一絕好吃還有最喜愛的蕃薯條 香酥脆口 炸得稍稍上火些不久後 肚子已被咸食餐點撐得飽滿如鑼 然而 誰能抗拒餐後甜品的美麗誘惑 默默點下一份店家自家岀品的提拉米蘇看起來層次分明的橫切面 引人暇想叉起一小口細嚐 口腔內殘餘酒精加添酒香 也提升咖啡的戲分唯一挑剔是夾層的軟身起士內餡比例偏少期望可有更柔軟的濕潤度和黏合口感閑等餐點時發現整間店舖打理得相當讓人安心角落廚盆未見半點污物 整整有條的氣息不只店面 連店內的洗手間也是芳香潔淨預感日光下的single也是很吸引 下次大慨用舌尖感受這家咖啡的溫度還有那份讓人又好奇又記念的貝果系列𓏭𖤥
入夜後 single處於寂靜昏暗的內街卻顯得特別耀眼

༶ Tiramisu ₆₈
༶ like the wind ₅₈
𓏭
2022-09-28 295 瀏覽
靚靚木系裝潢cafe✨📍For Single日頭係cafe☕️夜晚係whisky bar🥃但我唔識飲whisky,都係乖乖地飲咖啡啦🤭每個月只會用一隻咖啡豆,所以叫做For Single🤭但可以揀唔同做法咁我就揀左nitro cold brew,即係會有汽嘅cold brew🧊個咖啡味好香,飲落酸酸地,都啱我口味嘅朋友嗌左dirty我冇影到相🥹仲有嗌左Tiramisu同檸檬批Tiramisu好濃酒香,同咖啡好夾檸檬批酸酸地清清地,好refreshing🍋好彩今次同朋友黎而唔係自己一個如果唔係就真係For Single...dog🥹
靚靚木系裝潢cafe✨
📍For Single
日頭係cafe☕️夜晚係whisky bar🥃
但我唔識飲whisky,都係乖乖地飲咖啡啦🤭

每個月只會用一隻咖啡豆,所以叫做For Single🤭
但可以揀唔同做法
個咖啡味好香,飲落酸酸地,都啱我口味嘅

朋友嗌左dirty我冇影到相🥹
仲有嗌左Tiramisu同檸檬批
Tiramisu好濃酒香,同咖啡好夾
檸檬批酸酸地清清地,好refreshing🍋

好彩今次同朋友黎而唔係自己一個
如果唔係就真係For Single...dog🥹

2022-09-03 304 瀏覽
cafe 走木系風格,簡潔舒服。門口有幾個窗口位,同好朋友weekend去個度歎咖啡好chill。去到先知, 原來for single 朝早係cafe, 夜晚會變做whisky bar, 幾特別的營運方式。cafe 叫for single, 原來係指single咖啡豆,用唔同方法煮出唔同味道。店員都好nice,會主動問咖啡口味,亦會細心介紹唔同烘焙的特別之處。自己中意飲nutty的咖啡,今次飲覺得比較酸,但有好香濃咖啡味。牛油果蛋toast,份量幾大,蛋好厚,整體食物都唔錯。
cafe 走木系風格,簡潔舒服。
牛油果蛋toast,份量幾大,蛋好厚,整體食物都唔錯。

2022-08-31 253 瀏覽
唔飲咖啡所以comment 唔到野飲食物就覺得so-soBagel 唔再係cheese and onion😢😢然後韌到切唔開,但又無麥味炒蛋質地正常,但無蛋味😞牛油果又係無乜味仲好似有啲出水三文魚子有啲腥😨算係一間可以坐低chill 下傾下計嘅cafe嘅
唔飲咖啡所以comment 唔到野飲
食物就覺得so-so
炒蛋質地正常,但無蛋味😞
牛油果又係無乜味仲好似有啲出水
三文魚子有啲腥😨

算係一間可以坐低chill 下傾下計嘅cafe嘅
2022-08-23 237 瀏覽
見到呢間cafe個名咁得意 環境唔錯又可以打卡當日MY就book左夜晚8點去 成個環境都好有feel 好舒服無論黎飲咖啡 or 飲酒 同朋友吹水都好岩 👍🏻但太多人就唔岩啦 鋪面唔算好大 所以1-3位朋友去吹水就岩岩好 應該係想配合返佢嘅店名🤣❓同埋而家用OpenRice book 位 仲會免費送香脆薯條一客🍟 方便又有野送😚😚 抵啊!.🥯忌廉芝士、牛油果 、煙三文魚bagel 💸$108經典配搭🤲🏻 bagel 口感煙靭紮實 唔錯唔錯😻🍝明太子小龍蝦扁意粉 💸$138MY唔小心掛住影相整到凍曬🫠 但食落去都依然充滿鹹香 大家記得趁熱食🤣🤣🤣🍟炸薯條配黑松露醬 💸+ $10由於book 位會送薯條 但想要埋黑松露醬店員話+$10就可以🤤🤤不得不讚呢個薯條 炸到好香口 唔同平時出面食到既薯條 再連埋黑松露醬 無敵🫶🏻🫶🏻🫶🏻🎂自家製巴克斯芝士蛋糕 💸$58第一次試呢款蛋糕🍰 食落好有芝士味 比普通cheesecake 硬身食落都唔錯😽☕️Dirty (Oat milk) 💸$58 (+$5)呢杯係我飲過最好飲既Dirty🥺🥺 所有野都好balance 有咖啡香又有奶味 好match❤️轉埋
見到呢間cafe個名咁得意 環境唔錯又可以打卡
無論黎飲咖啡 or 飲酒 同朋友吹水都好岩 👍🏻
方便又有野送😚😚 抵啊!
🥯忌廉芝士、牛油果 、煙三文魚bagel 💸$108

🎂自家製巴克斯芝士蛋糕 💸$58
第一次試呢款蛋糕🍰
食落好有芝士味 比普通cheesecake 硬身
食落都唔錯😽

☕️Dirty (Oat milk) 💸$58 (+$5)
呢杯係我飲過最好飲既Dirty🥺🥺
所有野都好balance
有咖啡香又有奶味 好match❤️
轉埋Oat milk成件事昇華曬🫣
💬呢間店員好nice 佢會同每枱客人介紹返佢地既咖啡豆 同埋根據你個人口味 推薦返比你
好有心🫶🏻
大家不妨一試😍
打打下食評 又掛住佢杯coffee 但太遠 點算好🥲🥲🥲?

J MY Food 指數♥️
🌤 環境:4.2/5
🤵🏻 服務: 4.8/5
🍼 味道: 4/5
👣 推薦: 🙆🏻‍♀️ (只分推薦與不推薦)
店名冇改錯,真係for single,兩個人都已經覺得逼,坐得好唔舒服。叫咗bagel同咖啡,侍應提醒我地話咖啡要等耐少少,但結果係咖啡半個鐘後送到,而食物係仲耐!要等成半個鐘先有野食,如果事前有溫馨提示,感覺會冇咁差。等咗咁耐,如果好好食,都值得嘅。咖啡好啱口味,不過食物質素真係好一般。唔好expect可以用刀切到個bagel,就算係直接用口咬都嫌太硬。隨碟嘅沙津就一般啦冇咩特別。總括而言,雖然未至於難食,但又坐得唔舒服,又要有排等,我諗除咗咖啡之外,都冇下一次。

$120 (早餐)
2022-07-24 256 瀏覽
讚1 等人食飯前消磨時間 入左去 店員好自豪咁介紹tiramisu 係好味噃 軟滑有酒香 咖啡味同酒香好夾 而且濕潤度剛好2 環境係舒服既 望住吧檯 客人唔多 可以靜靜地飲嘢彈1 咖啡就個人認為薄左啲

2 環境係舒服既 望住吧檯 客人唔多 可以靜靜地飲嘢

1 咖啡就個人認為薄左啲
2022-06-21 787 瀏覽
For Single專注於一種咖啡豆,利用烘焙嘅深淺度+沖咖啡嘅方法,帶出咖啡豆唔同嘅香味甜味。今期係BOLIVIA FINCA AlASITAS,但我唔識咖啡豆,所以👉🏻👈🏻裝修以木系為主,有啤酒飲,又有酒吧位坐,可以眼金金睇住店員沖咖啡,又或者可以坐喺門口嘅高凳打個卡。*Eggado bagel with salad on side $88我期望極高,但係佢極為普通。炒蛋唔係嫩滑,但又唔係乾;牛油果未夠熟,有啲硬。Bagel煙韌,但偏乾又冇麥香,係少失望嘅😢好在沙律菜夠新鮮夠多。Homemade Basque burnt cheesecake $58我見食評冇乜人食,我少少驚會中伏。果然我有預知能力!比起似巴斯克芝士蛋糕,佢似紐約芝士蛋糕,冇burnt嘅焦香味,而且質地唔夠順滑。 Caffe latte $58價錢略貴,但高質!個人覺得係半nutty半fruity嘅味道,幾特別,而且奶泡打得細緻,混合得好好。Cold brew $68同latte一樣係同一隻豆,但用cold brew嘅方法,令咖啡酸味比較重,而且夠晒凍。
Eggado

Caffe latte $58
Caffe latte

Cold brew $68
Cold brew
2022-06-13
Caffe latte
Cold brew
2022-06-16 274 瀏覽
For Single以白及木色為主,開業已經有一年半仍然人氣高企,當日去到只係咁啱有人走,有兩個吧枱位佢哋走精品咖啡路線,每個月咖啡只用一款單品豆,搭配唔同嘅烘焙度、按喜好選擇沖煮方法,例如機沖、手沖、虹吸、愛樂壓⋯⋯令你可以一種豆飲到唔同嘅風味當日咖啡師雖然好忙,因為除咗full house之外,不停都有人take away,但仍然充滿熱誠Bolivia Finca Alasitas- Coco Natural,試咗Hand drip 同Cappuccino,好可惜掛住影相同傾偈,唔記得咗記低口感😅如果唔好飲我就一定記得晒,所以應該係沖得好飲😅Tiramisu- 個人覺得唔夠酒香同芝士味
For Single以白及木色為主,

Bolivia Finca Alasitas

Tiramisu
- 個人覺得唔夠酒香同芝士味
2022-05-18 283 瀏覽
Coffee學問深似海 想沖出一杯好咖啡 溫度的掌控和咖啡豆的品質都扮演著重要的角色☕️ 這裡的班底來錦田的人氣咖啡店 Cohee 這兒的裝潢以白色和木色為主 走精品咖啡路線 除咖啡外亦有不少Bagel供應.店員會細心詢問客人的口味 並推薦不同的沖煮方法如手沖 虹吸等 每杯咖啡也會伴隨一張介紹卡 說明咖啡豆的特性 烘焙度等 從所有細節均能感受到小店對咖啡品質的認真和用心💆🏻‍♀️.📍For Single - 西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖
2022-05-16 200 瀏覽
今日有機會黎到堅尼地城,當然有時間就要去嘆杯啡同食個tea。For Single 我諗已變左我會係堅尼地城第一個諗到去嘅地方😂😂今次揀左炒蛋🥚配巴馬臣芝士🧀Toast🍞同一杯Dirty☕️🥛佢嘅toast 會伴上簡單沙律菜🥗,沙律菜新鮮爽口,配上黑醋汁,打開你嘅味蕾同增加食慾😝。佢嘅炒蛋同芝士亦非常吸引!金黃色嘅嫩滑炒蛋🥚🍳加上粒粒巴馬臣芝士🧀,配上香脆嘅Toast🍞,食落口好滿足😍!不過如果加番少少黑椒同鹽🧂調味會更加出色😋至於杯Dirty 即使上左枱變得混濁😣,但都無阻佢嘅咖啡味☕️同牛奶香味🥛!咖啡豆選用Bolivia 🇧🇴 嘅Coco natural 豆, 入落口第一啖係嚐到fruity 豆嘅果酸味略帶微微嘅雲尼拿味同咖啡本身嘅幼滑度,再來就伴隨牛奶香醇,非常有層次感😋For Single 仲有好多咖啡同食物選擇,下次要試佢嘅咖啡酒同其他Snacks先得😁😁😁

2022-05-15
2022-05-11 257 瀏覽
去到堅尼地,都緊有一間靚cafe係左近,呢間唔岩,行前幾間又有一間🤔今次我地揀左:-- EGGADO ($88)- AVOMON ($108)- Nitro Cold Brew ($78)- Hojicha Latte ($48)EGGADO (Cheese & Onion Bagel) ($88) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三文魚籽點亮一切🤩從未試過既配搭!(有少少日式感,太耐無去旅行後遺症?)加上個芝士洋蔥貝果無得輸!餡料好足夠,夠哂整個貝果!亦非常飽肚!女仔可能食唔哂😅 牛油果剛岩個日我地食既有少少生,但無腥味🥰AVOMON (Cheese & Onion Bagel) ($108) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又一個經典唔會悶,又足夠分量既配搭!🥰只要你係煙三文魚既愛好者,不二之選🥰(但EGGADO都真係好特別🤣)同埋煙三文魚雖然夠 但要成個貝果都有哂咁食,就未必夠喇🤔煙三文魚係微煙感,唔會太濃味Nitro Cold Brew ($78)我唔會分享佢既味道,因為應該由你自己去感受🥰呢間真係一間相當會尊重咖啡既咖啡店,雖然無好多咖啡豆揀,但有好幾種方法選擇,可以比咖啡愛好者慢慢揀,佢地甚至會比張卡仔你紀錄番今次呢

今次我地揀左:-
- EGGADO ($88)
- AVOMON ($108)
- Nitro Cold Brew ($78)
- Hojicha Latte ($48)

EGGADO

AVOMON

Nitro Cold Brew ($78)
Nitro Cold Brew

我唔會分享佢既味道,因為應該由你自己去感受🥰呢間真係一間相當會尊重咖啡既咖啡店,雖然無好多咖啡豆揀,但有好幾種方法選擇,可以比咖啡愛好者慢慢揀,佢地甚至會比張卡仔你紀錄番今次呢隻咖啡豆同呢款製法既味道。

Hojicha Latte ($48)
Hojicha Latte

好濃既焙茶,應該會係數一數二好飲既焙茶latte!牛奶同焙茶同糖度!剛剛好🥰!點算,第時飲唔番點算!唔通下下都要黎堅尼地?🤩

裝修簡約風,但鋪頭較細,二人枱面去bar枱既,如果兩個一都帶個大少少既袋,唔係好夠位,bar枱可以掛袋,但二人坐無得掛又唔係好夠地方放袋,有種好迫既感覺😅
2022-04-30
EGGADO
AVOMON
Nitro Cold Brew
Hojicha Latte
2022-04-18 176 瀏覽
𝐸𝑥𝑝𝑙𝑜𝑟𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑝𝑜𝑠𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑖𝑒𝑠 𝑜𝑓 𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑏𝑒𝑎𝑛𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑑𝑖𝑓𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡 𝑏𝑟𝑒𝑤𝑖𝑛𝑔 𝑚𝑒𝑡ℎ𝑜𝑑𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑟𝑜𝑎𝑠𝑡 𝑙𝑒𝑣𝑒𝑙𝑠..Basically the concept is to introduce one type of single origin coffee bean per month, you get to pick from 6 brewing methods - pour-over, aeropress, syphon, cold brew & nitro cold brew. Would be quite interesting to experience different characters of the bean as a coffee beginner..✔✔ 𝘚𝘺𝘱𝘩𝘰𝘯 // $98Kenya Embu Mwiria AA(Single origin for NOV 2021.)Altitude: 1300-1900mProcessing: Fully washed. Medium ligh
✔✔ 𝘚𝘺𝘱𝘩𝘰𝘯 // $98
Kenya Embu Mwiria AA
(Single origin for NOV 2021.)
Altitude: 1300-1900m
Processing: Fully washed. Medium light roast.
𓇠
☟ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 ☟
𓇬 ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ 𓂃 𓄼 ᵈⁱˢˢᵃᵖᵒⁱⁿᵗᵉᵈ○ ○ ○ ● ○ ᵉˣᶜᵉᵖᵗⁱᵒⁿᵃˡ
𓇬 ᴀʀᴏᴍᴀ 𓂃 𓄼 ᵐⁱˡᵈ ○ ○ ● ○ ○ ⁱⁿᵗᵉⁿˢᵉ
𓇬 ʙᴏᴅʏ 𓂃 𓄼 ᵈᵉˡⁱᶜᵃᵗᵉ ○ ● ○ ○ ○ ʰᵉᵃᵛʸ
𓇬 ғʟᴀᴠᴏᴜʀ 𓂃 𓄼 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑐𝑢𝑟𝑟𝑒𝑛𝑡, 𝑔𝑟𝑎𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑛𝑑𝑦, 𝑐ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒, 𝑏𝑟𝑜𝑤𝑛 𝑠𝑢𝑔𝑎𝑟
𓇬 ᴀᴄɪᴅɪᴛʏ 𓂃 𓄼 𝑠𝑖𝑔𝑛𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑛𝑡 𝑖𝑛-𝑑𝑒𝑝𝑡ℎ 𝑠𝑤𝑒𝑒𝑡𝑛𝑒𝑠𝑠
✔ 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘢𝘮 𝘉𝘢𝘨𝘦𝘭 // $98
Love that it was served warm.
Cheese and onion bagel was quite chewy.
Brie Cheese & panchetta are a perfect match.
Not impressively tasty but good for a quick meal.
- - -
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.

2022-04-17 170 瀏覽
最喜歡咖啡店之一,定期有一款咖啡豆,讓客人可以focus一款豆的唔同發揮。今期有Bolivia, coco natural。今次要latte, 幾舒服,有少少winey感。食物也很不錯,洋蔥bagel 加炒蛋,牛油果,三文魚子,crayfish salad, 新鮮食材,有驚喜,不過定價少少進取。一定會回來再試啡。
2022-04-10 265 瀏覽
西環 #cafehopping 👫🏼·🍰Tiramisu ($68) 咁岩果日好想食tiramisu 就點左~好大件,頭幾啖覺得唔錯.但食落有少少膩.欠咖啡/酒香·🥯Avomon ($108) 選擇了 sourdough. 煙韌口感無需多講😆 cream cheese, 牛油果同煙三文魚呢個不敗組合真係食幾多次都唔厭😋😋❣️好好味!·🫠plan左去第二間飲咖啡所以呢度就無點到.不過呢度既咖啡好高評價,同埋坐係店入面完全感受到店員對咖啡製作既認真!下次要再黎試埋🤡·📍For Single西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號鋪
西環 #cafehopping 👫🏼

📍For Single