2024-04-21 51 瀏覽
悠閒weekend去嘆coffee 🤍 中西區好多cafe 好多間都有試過 今次揀左For Single ☺️ 記得佢幾年前興過一排 我無特別去試 因為不嬲唔鐘意跟熱潮打卡 前排同朋友傾開cafe 佢話呢間唔錯 可以試下 咁岩又過左熱潮又得閒 就試一試啦🥰門口幾靚幾cozy 有一種感覺係 你可以留一個下晝係到 嗌左兩杯啡 其實店員無特別介紹豆 亦無比我地揀 Latte飲落好淡 無咩啡味 可能咁岩佢地呢期既豆比較light 每杯coffee都會跟張卡仔介紹咖啡豆嘅來源同資料 📃 環境方便 冷氣好大 想坐多陣都唔得 未飲完已經決定快快飲完轉場
悠閒weekend去嘆coffee 🤍

門口幾靚幾cozy 有一種感覺係 你可以留一個下晝係到

嗌左兩杯啡 其實店員無特別介紹豆 亦無比我地揀
每杯coffee都會跟張卡仔介紹咖啡豆嘅來源同資料 📃
2024-02-20 373 瀏覽
For single 是香港一間頗為特別的咖啡店/酒吧,應該很難把早上的咖啡店跟for single 這個名字串連起來,這間餐廳的特別地方在於上午的時候會是一間咖啡店,而晚上就會轉為酒吧。這次嘗試了他的咖啡店。 坐在吧枱的位置,你能夠清楚地看到他沖咖啡的整個過程。同枱朋友嘗試了他的手沖咖啡,而我則試了他的latte,整體咖啡味很濃,豆味很出。食物方面,主要試了他的意粉及甜品。食物方面,我選擇了一個忌廉煙三文魚意粉。用料十足,但係意粉就較為普通。甜品方面Tiramisu就更為出眾,忌廉很滑而中間的蛋糕浸滿了咖啡,配合起忌廉上來兩者很夾。

煙三文魚意大利粉
Tiramisu
2023-04-29
煙三文魚意大利粉
Tiramisu
2023-12-08 452 瀏覽
===擺盤相當有心思的精緻Cafe===小店只有數張枱,閒日中午時分也幾近滿座,幸好剛好有食客離開便有位。Chocolate $48從一杯簡單的熱朱古力奶可見店主心思 —很少cafe的朱古力會拉花的,更何況是如此精美的海馬和麥穗圖案。溫熱的泡沫牛奶加入濃濃的熱朱古力,除了奶泡和牛奶的分量要控制得宜,還必須在短短幾秒內,經由推擠、晃動、轉動等不同組合方式設計好花俏的圖案,想必是練習了許多遍才成就這樣的功力 。IGable的熱朱配上了精緻的海馬造型,讓人不捨得一口便喝完,絲滑的口感動人,呷著呷著也使人心境慢慢平靜下來。煙三文魚牛油果Bagel $138 Bagel口感煙韌,三文魚同牛油果這組合本來就無敵,只要食才夠新鮮已經很好了。店主再一次發揮美學,挑選了紅白的pickled radish與深綠火箭菜等擺盤,與淺粉肉色的煙三文魚和綠牛油果片相映成趣,是色香味俱全的一次體驗。
===擺盤相當有心思的精緻Cafe===

Chocolate $48

煙三文魚牛油果Bagel $138
煙三文魚牛油果Bagel
2023-03-17
2023-08-26 758 瀏覽
<For Single> 📍堅尼地城🔸有種堅持叫Single origin ☕️🔸簡約裝修 🌿 精品咖啡店經過厚和街,被咖啡香吸引過去 ☕️ 天氣不太熱坐門口位正好,靠跟着咖啡機,一面看着咖啡師沖咖啡,一面懶洋洋吃Brunch,然後再去海傍看看海 🌊🌊🌊咖啡店嘅堅持用Single origin。今期選用嘅咖啡豆來自El Salvador(薩爾瓦多🇸🇻)Finca Vista Hermosa(艾美莎莊園),咖啡師介紹味道及香氣比較Fruity。可惜當日order Cappuccino,奶味掩蓋左咖啡本身,只覺得整體味道和諧,無苦澀同酸嘅after taste。感謝Barista容許我拍攝拉花 🎥 我諗佢應該都好緊張 🙈🙈🙈 怕怕醜嘅佢無手震,算係咁。Avomon ($108) — 牛油果三文魚Bagel,擺盤相當有心思 🥰 玫瑰花式擺盤,靚到真心唔捨得食,影咗幾張相先自捨得開吃。Bagel口感煙韌,三文魚同牛油果呢個組合,簡直冇得輸!奈何份量比較少,女漢子嘅本人,食完真係唔夠飽 🤣🤣🤣
<For Single> 📍堅尼地城
🔸有種堅持叫Single origin ☕️
🔸簡約裝修 🌿 精品咖啡店

𓌈˒˒For Single❜ 西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖Shop D, G/F, Full Harvest Building, 6-18 Hau Wo Street, Kennedy Town, Western District— @forsinglehk𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)  ▎相信去開西環嘅朋友對於 For Single 都唔陌生 店內專注沖煮 Single Origin 定期更換駐場單品豆 更提供多種專業沖煮方法 令客人能在同一款豆品試 品嚐到不一樣的風味 😋配搭各種輕食 適合不同客人 😆餐牌亦會列明今期Single Origin Details 而咖啡上枱時 亦會附上一張 Taste Note同Single Origin 卡片和筆 方便客人紀錄低今期咖啡豆資料同感覺 喺一個初哥嚐豆嘅好地方 用意細心 👍🏻▎店內走偏日系簡約風格 配上木系色調 咖啡酒具牆身 帶俾人一種清新嘅感覺 環境舒服 👍🏻 而且每日六點後 For Single 更會搖第一變成為Whisky Bar 供應威士忌及晚餐 😛值得一提佢地嘅 IRISH COFFEE 推介俾想想飲啡
𓌈˒˒For Single

❜ 西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖
— @forsinglehk

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

▎店內走偏日系簡約風格 配上木系色調 咖啡酒具牆身 帶俾人一種清新嘅感覺 環境舒服 👍🏻 而且每日六點後 For Single 更會搖第一變成為Whisky Bar 供應威士忌及晚餐 😛值得一提佢地嘅 IRISH COFFEE 推介俾想想飲啡啡又想有啲酒精嘅你 佢喺一杯 Coffee x Whisky 嘅 MINGLED SINGLE DRINK 由Ecuador SOE 加 Irish whisky 做base 再加埋甜甜的whipped cream 係面 絕對唔可以錯過!!!  可惜今次太早嚟 同佢擦身而過🥲

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▸ Long Black ┅ HKD 42

▎今期Single Origin咖啡豆選用 衣索比亞 西達瑪 日曬 龐貝 (Ethiopia Sidama Bombe) 喺一款我個人十分喜歡嘅豆🥰 海拔大概2000-2150 公尺 風味主調為綜合莓果、葡萄、杏仁奶 偏向帶來水果與堅果mixture感覺😆 乾香先帶一種濃濃水果發酵香氣 注水後花香開始飄逸😆 入口帶有水果酒的發酵感 酸質帶有明顯葡萄 莓果風味 尾韻則帶嚟明顯堅果風味😋

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
܀ ‎
‎‎܀
‎‎܀
‎‎܀ Follow IG @chillfood.basis for more 📸
2023-06-27
$42 (早餐)
  • Long Black
2023-06-11 691 瀏覽
一個人唔知食乜好,見到For Single諗住應該係好似一蘭果啲餐廳咁一個一個位咁樣俾人一個人入去食飯,點知去到發現係一間木系,感覺好舒服嘅cafe店舖不大,我只有一個人,剛好有bar table座位,員工送上水和menu,前面有好多酒杯同酒😂 我見到menu有我至愛嘅Tiramisu,所以就叫咗份salmon & avocado salad,留返個肚食甜品😈 仲叫咗杯Hojicha Latte,個拉花勁靚🩷呢一餐好睇又好食,非常滿足🩷

呢一餐好睇又好食,非常滿足🩷

2023-05-15 705 瀏覽
今日男友帶我嚟西環呢間cafe係佢上次同朋友偶爾試過再帶我嚟時間尚早,入嚟只有一個客坐吧枱我哋就揀咗最入的sofa 位坐-店內是日系的簡單風格,以木系配白色牆為主牆上有一系列的酒及咖啡用品,像清新酒吧一樣環境雖小卻令人好放鬆睇吓餐牌先見到呢個就吸引咗男友眼睛😂主食種類主要分Toast 同Pasta另外仲有小食及甜品Irish coffee賣相好靚同好精緻入口幼滑再來是咖啡的香氣及濃烈的威士忌味道層次豐富,不錯的~Cheesam 煙肉夠煎得香脆,配上Bagel 及布利芝士好滋味唯獨個人不喜歡沙律菜加咗鹽比較咸Craytaiko Linguine明太子小龍蝦扁意粉賣相幾吸引意粉調味不錯,小龍蝦爽口彈牙但比較少而且食完感覺比較油膩手調咖啡咖啡師會預先問定偏好的口味,我哋揀咗較甘口賣相好精緻入口較輕身而淡口,略酸其後少回甘聽到店員講就快會轉豆,下次再嚟又會另一款味道陸續有客人進店,好快坐滿咗整間舖連門外的吧枱位都滿座-整體環境坐得好舒服,慢慢享受一下假期食物味道一般,推薦愛爾蘭咖啡~
今日男友帶我嚟西環呢間cafe
係佢上次同朋友偶爾試過再帶我嚟
時間尚早,入嚟只有一個客坐吧枱
我哋就揀咗最入的sofa 位坐
店內是日系的簡單風格,以木系配白色牆為主
牆上有一系列的酒及咖啡用品,像清新酒吧一樣
環境雖小卻令人好放鬆

睇吓餐牌先
見到呢個就吸引咗男友眼睛😂

主食種類主要分Toast 同Pasta
另外仲有小食及甜品

Irish coffee
賣相好靚同好精緻
入口幼滑再來是咖啡的香氣及濃烈的威士忌
味道層次豐富,不錯的~

Cheesam
煙肉夠煎得香脆,配上Bagel 及布利芝士好滋味
唯獨個人不喜歡沙律菜加咗鹽比較咸

Craytaiko Linguine
明太子小龍蝦扁意粉
賣相幾吸引
意粉調味不錯,小龍蝦爽口彈牙但比較少
而且食完感覺比較油膩

手調咖啡
咖啡師會預先問定偏好的口味,我哋揀咗較甘口
賣相好精緻
入口較輕身而淡口,略酸其後少回甘
聽到店員講就快會轉豆,下次再嚟又會另一款味道

陸續有客人進店,好快坐滿咗整間舖
連門外的吧枱位都滿座
整體環境坐得好舒服,慢慢享受一下假期
食物味道一般,推薦愛爾蘭咖啡~

2023-05-02 494 瀏覽
星期一帶貓貓去附近睇醫生,睇完醫生就搵嘢食見到呢間裝修好舒服裝寰宇淺色木及白色為主,而且件相片食物賣相不錯,就入去試吓我叫咗個三文魚牛油果bagel同埋cappuccino 個bagel好好食,啲配料睇得出花果心思啲炒蛋同平時食嘅炒蛋唔同,蛋香味很濃,可能用咗3.6牛乳?真的非常好食😍我老公就叫咗個明太子小龍蝦意粉,味道同個汁都好好好香,但係對男人來講可能份量就細咗少少,但整體都好好味😋另外值得一讚就係店內音樂全部都係80同90年代的中英文名歌,聽得出店主時花過心思去揀過playlist,等你一路食到十分之enjoy !

牛油果bagel
明太子小龍蝦意粉
2023-04-24
牛油果bagel
明太子小龍蝦意粉
2023-05-01 295 瀏覽
餐廳內環境狹窄,食物質素是ok既, 但服務態度真的超級差劣,🤬🤬🤬🤬🤬一開始叫員工幫忙落單,意粉叫我們要等半個鐘,我們決定等,諗住食其他野先喇,過左4個字後再問,叫我們再等半個中以上😟😟😟😟😟仲話75分中要還枱,說我們堅持要意粉的話才會準備食材🙄🙄🙄🙄🙄不會再來了,令人好不愉快的,如果無需要,大可不必再光顧,服務態度已經令我們沒有胃口🤮🤮🤮🤮🤮非常差的一次經歷!!!
2023-05-01
2023-04-20 289 瀏覽
午飯時段,可以找到一間人不多的Cafe,慢慢享受午餐,喝一杯咖啡,享受休閑的下午。店內面積不大,部份都是二人枱,很適合一人去享受。食物質素滿意,這個白汁龍蝦闊條麵,麵條全都是濃濃掛汁,最喜歡上面那份青茶,感覺吃了很健康。而且龍蝦仔也十分鮮味。
店內面積不大,部份都是二人枱,很適合一人去享受。
。而且龍蝦仔也十分鮮味。

2023-03-28
再訪For Single💛今次我覺得食物質素好明顯比上一次更進步🌝特別係個bagel好滿意😋其實我同朋友都係叫eggado但係因為配搭上有少少唔一樣 所以睇落好似兩款咁🤭-🥯Eggado ($88)sunny-side-up egg 🍳| avocado 🥑| salmon roe 🐟| bagel 🥯鍾意有蛋汁同埋想食bagel嘅我今次揀咗要轉煎蛋同配bagel 唔知係個bagel轉左款定唔同咗reheat方法 今次完全符合到我心目中想要嘅效果😚烘到外脆 但食落好有嚼勁咬口🤭而且我鍾意原味搭配入邊有餡料!之前佢係芝士款 但原味我覺得同配料更加夾!煎蛋同牛油果一定冇出錯 加咗啲三文魚子帶咗一點鹹香 好食啊🫶🏻-scrambled egg 🐥| avocado 🥑| salmon roe 🐟| sourdough🍞朋友嗰款就揀咗sourdough同埋原本menu的炒蛋🐥咖啡我今次試咗店員嘅推介嘅cold brew都好喜歡☕️🫶🏻下次有機會都想試吓佢啲酒🌝

🥯Eggado ($88)

• Eggado
2022-11-20 774 瀏覽
香港咁多新cafe shop, 堅離地城呢間coffee shop係我少數會再次光顧的咖啡廳❤️ 呢到細細間,最多都係坐10-15左右,滿座都唔怕好嘈,客人都好斯文,可能呢到部分係sell whisky 咖啡飲品,所以愛酒的男士都會黎,少左只愛甜品的女士,可能就會靜d掛🤭今次試左蟹肉蟹子意粉,和matcha latte🥰 意粉唔會太咸,份量十足。matcha latte好香好滑,果拉花都好可愛好靚,好岩打卡😊

2022-11-18
  • Matcha  latte
2022-11-12 291 瀏覽
個人專屬的咖啡店話左黎好耐都未黎,今日終於有機會過黎。For single係位於西環小小咖啡店,近港鐵站堅離地城B出口行5分鐘就到。裝潢以簡約木系為主,今次試左ice latte, cheeze cake, 聽聞芝士蛋糕係自家製,唔太甜,味道剛剛好。
個人專屬的咖啡店

話左黎好耐都未黎,今日終於有機會過黎。

2022-11-12
  • Cheeze  cake
2022-10-21 662 瀏覽
For Single.There was no queue on a Saturday afternoon, which was perfect as we were starving😂 We were seated in a cozy corner away from the crowd in the hallway so it was actually pretty chill and relaxing~.🥑EGGADO HKD 88~ Scrambled eggs, avocado & salmon roe w/ sourdough 💭A standard combo though the scrambled eggs were a bit over cooked, the avocado not quite ripe enough and the sourdough mediocre. Look real nice in photos tho~ .🍝CRAYTAIKO LINGUINE HKD 138~ Mentaiko, crayfish, cream sauce 💭Pr
For Single
🥑EGGADO HKD 88

🍝CRAYTAIKO LINGUINE HKD 138
💭Pretty big portion for a cafe. And I am really finding their made-up dish names a little lame🤔

🍨Tiramisu HKD 68
💭Again, pretty standard, the cream was quite light so there probably wasn’t much mascarpone in there, nonetheless, definitely cured that dessert craving!
2022-10-05 624 瀏覽
For Single地址:西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖(港鐵港島綫堅尼地城站B出口,步行3分鐘)最近好多人到堅尼地城海旁%打卡,其實堅尼地城仲有很多咖啡店值得去打歲卡架,我推介呢一間比大家!木系咖啡店☕️特別是佢哋每個月只用一種咖啡豆,利用烘焙及沖製的方法,讓大家感受咖啡的香味,所以店名叫《For Single》,早上佢哋係咖啡店,夜晚就會變成whiskey bar的。1️⃣Avomon bagel with salad on side忌廉芝士+牛油果配煙三文魚,bagel不會太硬,韌度適中2️⃣Eggado sourdough with salad on side炒蛋牛油果🥑小龍蝦沙律酸種麵包,仲配上三文魚籽,小龍蝦沙律有點鹹,但配上酸種麵包有中和到3️⃣Flat white + latte咖啡附上咖啡豆的小卡片,可以更瞭解這次飲的咖啡小知識☕️#hkfoodie #hkig #hkfood #hkblogger #hkcafe #香港大學 #kennendytown #hkcoffee #hkcoffeeshop #cotd #堅尼地城 #堅尼地城美食
For Single
地址:西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖
(港鐵港島綫堅尼地城站B出口,步行3分鐘)
忌廉芝士+牛油果配煙三文魚,bagel不會太硬,韌度適中
3️⃣Flat white + latte
咖啡附上咖啡豆的小卡片,可以更瞭解這次飲的咖啡小知識☕️