今次介紹既呢間💛cafe位於西環堅尼地城,有趣既係佢地既店名經常會令人誤以為係專為單身人士而設,實情係呢間係一間以單品咖啡為主既cafe☕️,佢地每季會精選一個產區既咖啡豆作重點推廣💁🏻‍♀️,一款咖啡豆有兩種烘焙程度同6種煮製方式可以選擇🤗 而到左夜晚6點(Tue–Sat) 佢地仲會供應埋單一麥芽蘇格蘭威士忌🥃,讓客人先醒而後醉😆.除左係有酒飲既單品咖啡店之外,呢間cafe更加係元朗錦田Cohee Studio💛既姐妹店,後者雖然位置偏遠但極受追捧,平日下午都要等成一個鐘先入到座🪑,所以舊年年底得知佢地係港島開左呢間cafe☕️已經想一試,不過就拖到今年二月先去,而呢篇食評更加過分地拖到而家至出…..🙈不過有一點想講既係堅尼地城呢度供應既食物同元朗店係有d唔同,同時因為地段關係,價錢上亦稍為比元朗店貴🤏🏻****************************** ✨Eggado Cheese & Onion Bagel🥯 ($88)麵包類菜式一共有5款,客人可以選擇配sourdough/cheese & onion bagel,另外會有沙律菜伴碟🥗相信黎呢度既客人9成都會揀bagel🥯,

相信黎呢度既客人9成都會揀bagel🥯,除左因為酸種麵包🥖既味道未必人人都岩之外,某程度上bagel既賣相比起酸種麵包更加吸睛👀,更方便影靚相📸打卡🤣
當日我地就點左呢客炒蛋牛油果三文魚籽cheese & onion bagel,牛油果🥑新鮮又鋪得夠靚,炒蛋🥚夠滑不過就無乜味道😕

至於bagel🥯雖然芝士🧀同洋蔥🧄味並重,但麵包口感較重而唔係個種以煙韌/嚼勁為主既手工bagel;整體黎講賣相係唔錯,可惜味道同口感就不能抱太大期望🥺

✨Homemade Tiramisu🍰 ($68)
據說傳統意式🇮🇹做法係會有兩層mascarpone cheese再夾雜兩層手指餅乾,而呢度既tiramisu賣相望落合格✔️,兩層mascarpone cheese質感幼滑,屬於較為挺身個種而非半流質狀

不過未知cafe係咪想著重咖啡☕️既味道,手指餅乾既酒味🥃並唔明顯,濕潤感💧亦唔算好重,會有種越食越甜膩既感覺😓

✨Honey Mascarpone Cream Waffle🧇 ($68)
呢件窩夫上桌既時候仲係熱辣辣♨️,外層帶有珍珠糖脆粒食落甜脆,裡面鬆軟得黎又不失煙韌口感😋

窩夫上面既mascarpone cream質感順滑,雖然睇落好似好膩,但因為有士多啤梨🍓同藍莓🫐呢兩種帶有酸度既水果可以中和一下,食落就無呢個問題🤔

旁邊亦灑上好有咬口既脆糖粒同蜜糖🍯,縱使呢件窩夫有幾款唔同既糖加埋一齊,個人認為佢既甜度亦無上一款tiramisu咁高,稱得上今餐最有驚喜亦係最滿意既item💛,相信日後再有二訪都係因為呢件窩夫🙈
✨Caffe Latte☕️ ($58)
二月光顧既時候cafe正供應埃塞俄比亞Guji咖啡豆,根據menu既cupping notes,呢款咖啡豆既風味帶有茉莉花花香🌼、菠蘿🍍、柑橘🍊同紅加侖既果香
店員送上一set兩杯咖啡既時候有提醒過可以分別品嚐latte同espresso去感受一下咖啡豆,然係寫係托盤附上既卡片上✍️,同時亦可以scan返qr code了解返關於呢款咖啡豆既詳情🤳

本人平日都會飲下齋啡,當日先飲完一啖latte再飲espresso,只覺得後者味道既濃亦酸,無諗過自己居然會唔太受得住😓 不過之後再飲返latte就覺得味道同一開始所飲到既略有不同,果味變得明顯左🌟
個人認為咖啡店既理念係幾獨特既,不過對於無乜咖啡知識/平時唔飲開espresso既客人要杯測師上身咁去品嘗一杯espresso,某程度上係有點兒對牛彈琴,同時亦都浪費左一杯咖啡,糟蹋左農民同炒豆師既心血….🥲
另一點就係因為多左杯espresso☕️,係呢度飲一杯white要58蚊然而只有6oz左右都幾貴下,建議cafe可以考慮有單杯同體驗組兩種選擇,而唔係要客人捆綁式消費既模式🥴
✨Green Tea Latte🍵 (H $48 / C $58)
呢度既抹茶鮮奶口感順滑,不過奶味🥛比較重,抹茶味道唔算濃郁亦無乜回甘味,唔難飲但就唔特別😐
👧🏻人均消費:$165
😋味道指數:3.5/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3.7/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍For Single
地址:西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖
⏰營業時間:09:00–18:00 (Mon & Sun);
09:00–22:00 (Tue–Sat)
2021-09-10 302 瀏覽
之前無意之中發現呢間cafe,個名好得意,for single即係for single嘅客人?😆原來係single origin嘅意思,cafe會用同一出產地嘅咖啡豆,同一酒廠嘅Malt Whiskey,定期會轉theme。坐低之後店員好細心同我哋介紹咖啡同whiskey,啤酒,好有heart。今期咖啡豆來自Kenya,比較fruity,可以揀返你想要嘅沖法,我地揀左Flat White同Dirty。Flat White隔離嗰杯係Espresso,讓客人可以試真啲隻咖啡豆嘅味道,幾有心思。喜歡果酸味嘅朋友會好鍾意。呢杯係Dirty,同樣係高質素。嘢食有pasta、salad、dessert,想食正餐或者黎個tea都可以。三文魚牛油果salad清新又健康,輕食之選👍🏽個waffle非常好食,特別鍾意啲蜜糖,甜得黎又唔會漏,食完會有開心嘅感覺。小店裝修既簡潔又精緻,坐得好舒服。亦欣賞店員嘅passion同佢嘅concept,有時間會再來👍🏽

呢杯係Dirty,同樣係高質素。

三文魚牛油果salad清新又健康,輕食之選👍🏽

難得去堅尼地城探朋友,順道試下For Single,店員遞上餐牌時介紹店鋪專做single origin coffee同single malt whiskey,以及今期咖啡豆嘅資訊同沖泡方法。小店空間唔大,只有吧枱同三數張二人木枱,好處係坐邊都見到店員沖咖啡,而且裝修都幾別緻。🍽Eggado – scambled eggs, avocado & salmon roe ($88)麵包可以揀sourdough或bagel,後者質感偏軟身,唔係紮實型,但芝士味同洋蔥味並重。炒蛋嫩滑,三文魚籽就咁食有啲腥同鹹,但同味道唔濃烈嘅牛油果同炒蛋夾埋食就ok,每碟都配新鮮沙律菜。🍽Homemade Tiramisu ($68)tiarmisu size亦比一般嘅大,望落層次分明,mascarpone cheese軟滑,ladyfinger質感頗鬆軟,咖啡味比酒味濃,面頭嘅可可粉甜度低返啲就更好,呢度仲有抹茶版Greenamisu呢!☕️Flat White ($58)喺呢度叫white coffee會以1+1combo嘅形式呈現,會畀細細杯espresso你試清楚隻豆嘅味道,仲附上tasting not

Eggado

🍽Homemade Tiramisu ($68)
Homemade Tiramisu

☕️Flat White ($58)
喺呢度叫white coffee會以1+1combo嘅形式呈現,會畀細細杯espresso你試清楚隻豆嘅味道,仲附上tasting note,可以邊飲邊記錄酸度、甜度、質感等,亦可scan卡上嘅QR code睇咖啡豆嘅資訊,成個品啡體驗好完整。今期嘅咖啡豆係Kenya Embu Mwiria AA - Fully Washed,我覺得酸澀味都偏重,但飲到尾有啲甜意,帶莓果香。下次想試手沖~

餐牌:
Homemade Tiramisu
2021-08-18 869 瀏覽
2021年8月15日 雨又黎同朋友食盡西環cafe 餐廳店面唔大, 但都坐得幾舒服, 雖然每張枱細細地, 但坐位係梳化位, 而且每枱間個位都足夠, 唔會好迫Dirty $58, 黎到啡店冇理由唔飲啡, 終是就揀左呢杯, 睇下同上次個間dirty 有咩唔同。今日佢個豆係肯亞黎, 會跟一張印花卡, 留言卡(俾你做remark) 同一張咖啡豆簡介, 仲有唔同沖法俾你揀。而呢杯dirty 入口奶味偏重, 比上次個杯咁濃ge 呢杯易入口好多。但咖啡個香味都仲有係到, 唔識品啡的人表示唔錯Hojicha Latte $48, 首先個拉花好靚, 入口好濃焙茶味但又唔會係苦ge 味, 推介Eggado Begal $88, Bagal 烤過脆脆地, 餡料超多, 牛油果再配三文魚籽食落唔會漏, 配搭得幾好Spinroom $88, 大啡菇好重菇味, 好香好食Cheese Bites $58, 超濃芝士味, 但最好襯熱食, 因為放耐左凍左食會比較漏Honey Mascarpone Cream Waffle $68, 窩夫唔會過甜, 上面個cream 係cream cheese, 同一般唔同, 配搭起個質感
2021年8月15日 雨

又黎同朋友食盡西環cafe

Hojicha Latte

Eggado Begal

Spinroom

Spinroom $88, 大啡菇好重菇味, 好香好食

Honey Mascarpone Cream Waffle

Honey Mascarpone Cream Waffle $68, 窩夫唔會過甜, 上面個cream 係cream cheese, 同一般唔同, 配搭起個質感幾特別, 側邊有d 脆果乾粒粒, 好好食

兩個人食到超級飽呢
2021-08-15
Hojicha Latte
Eggado Begal
Spinroom
Honey Mascarpone Cream Waffle
2021-08-11 369 瀏覽
聽說這家是元朗Cohee的姊妹店,怪不得bagel的款式好像在哪裡吃過😂//✨炒蛋·牛油果·小龍蝦沙律·三文魚籽貝果之前在Cohee也吃過這款,來到這裡的味道也一樣好呢! 貝果是cheese&onion味,芝士味挺出,不過口感不算煙韌;炒蛋和牛油果的份量也很多,雖然不是滑蛋,但配上小龍蝦沙律和很有鹹香味三文魚籽挺好吃👍🏼✨Tiramisu 本來想試試grennamisu,即是抹茶口味的🍵但當天沒供應🥲那試試傳統口味也好~份量很多呢! Mascarpone cheese層好輕盈,不會膩;ladyfingers浸至海綿般軟身,把咖啡汁吸好,整體入口順滑,喜歡🤎
✨炒蛋·牛油果·小龍蝦沙律·三文魚籽貝果

✨Tiramisu
炒蛋·牛油果·小龍蝦沙律·三文魚籽貝果
炒蛋·牛油果·小龍蝦沙律·三文魚籽貝果
Tiramisu
1️⃣ Spinroom $88 (7/10)估唔到收元朗Cohee到 For Single,都繼續有Cheese & Onion Bagel😍 Menu有唔同,今次叫咗大啡茹配菠菜苗,份量都幾多🥯 大啡菇都juicy😋 不過唔係好夠cream cheese但都係覺得整體Cohee好食啲,可惜太遠😭2️⃣ Flat White $58 (7/10)當時去係6月,佢地用緊巴西嘅豆☕️ 經過Induced Fermintation嘅處理,飲落多份蜜糖嘅甜味🤤 加埋Oat Milk沖成 Flat White,減輕咗豆嘅酸味👍🏻

1️⃣ Spinroom $88 (7/10)

2️⃣ Flat White $58 (7/10)
2021-08-05 222 瀏覽
Another day, another coffee shop. Today I visited For Single and I was very impressed!The first thing that I noticed was the decor in this cafe, I love everything about it! From the decorations on the wall, to the choice of furniture, it all fits perfectly which their coffee and whiskies.I ordered a bagel and a flat white. I did i noticed that the price of the flat white to be slightly higher than other cafe but it was still acceptable. When the coffee came though, I was pleasantly surprised th

I ordered a bagel and a flat white. I did i noticed that the price of the flat white to be slightly higher than other cafe but it was still acceptable. When the coffee came though, I was pleasantly surprised that it was a 1+1! That totally justified the price.

I didn’t particularly like Kenyan beans, a little to acidic for me, but the shot of espresso was perfectly tuned and the milk went pretty good with the Kenyan bean which was surprising to me.

I want to take this chance to commend the barista as well, he was super friendly and knowledgeable in his craft.

I will definitely go back for more coffee (especially when they change to some other beans, i was told they rotate their beans about every 3 months), and I would love to go hang out there for their whiskies.
2021-08-05
2021-08-02 203 瀏覽
喺佢哋舖頭飲手沖咖啡會提供兩張卡仔比你玩,可以記錄返你飲嘅時候杯啡帶比你嘅感覺,儀式感滿分。而我叫咗一杯 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨☕️ 同埋 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐦𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐰𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞🧇身為窩夫愛好者嘅我表示係我鐘意嘅type‪ᯅ̈.ᐟ.ᐟ食落有咬口唔會淨係勁脆又薄eiei咁,上菜嘅時候熱辣辣嘅waffle配上忌廉同水果啱啱好,一啖落肚後加多啖咖啡收尾,又係一個美好嘅下午🧚🏻‍♀️咖啡都唔錯唔會太酸或太苦。聽聞呢到係出名bagel,下次有機會都可以試試( ー̀֊ー́ )✧

而我叫咗一杯 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨☕️ 同埋
身為窩夫愛好者嘅我表示係我鐘意嘅type‪ᯅ̈.ᐟ.ᐟ

咖啡都唔錯唔會太酸或太苦。
.假日嘅coffee date 👯‍♀️周圍嘅環境好舒服,真係可以chill全日~.🥤ICED CAFFÈ LATTE HKD💲58☕️ HOJICHA LATTE HKD💲48.🥯 CHEESAM CHEESE & ONION BAGEL HKD💲98.🥯 SPINROOM CHEESE & ONION BAGEL特別推介💯 入面嘅大啡菇同菠菜超夾 😋再加埋cream cheese 真係冇得頂!!!.🍰 HOMEMADE TIRAMISU HKD💲68
假日嘅coffee date 👯‍♀️
周圍嘅環境好舒服,真係可以chill全日~

🥤ICED CAFFÈ LATTE HKD💲58
☕️ HOJICHA LATTE HKD💲48

特別推介💯 入面嘅大啡菇同菠菜超夾 😋
再加埋cream cheese 真係冇得頂!!!

🍰 HOMEMADE TIRAMISU HKD💲68
2021-07-29
其實係想去元朗cohee好耐 只不過真係地方太遙遠 一路未去到🤣既然姊妹店for single開咗喺西環 就梗係要過去試下🤭喜歡店內嘅格調 而且嘢食望落好吸引!原來晚上仲有Cocktail供應 有機會都想試吓🌝-🍞Avomon on Sourdough ($108)Avomon其實係牛油果 煙三文魚同埋炒蛋😌仲有啲大大粒嘅魚籽喺面 牛油果同煙三文魚份量都多 但係都唔夠面頭海量嘅炒蛋多🤣炒蛋炒得唔錯 幾嫩身而且保留到蛋汁 sourdough外脆內裏又夠煙韌 唔錯唔錯😌旁邊沙律菜份量都超多而且好新鮮 整體幾好啊〰️🥯Avomon on Cheese and Onion Bagel ($108)朋友叫嘅呢款餡料都一樣 但係重點係base變咗bagel🥯但呢款bagel嘅口味我就唔算特別鍾意 如果原味嘅話我諗會更喜歡😛同埋覺得乾咗少少 所以自己都係鍾意sourdough多啲~~
🍞Avomon on Sourdough ($108)

〰️

下雨天,走著走著下雨了,躲進西環小店For Single。點了Hojicha Latte 和Avomon Bagel。Hojicha Latte 茶味香濃,喝到底不會一口粉。Avomon Bagel 其實是Cheese & Onion Bagel 配上cream cheese, avocado & smoked salmon。食物還好,不過不失。重點是遇上兩隻可愛的雪橇毛孩。𓃥 𓃥📸Pls follow my IG: manman.hygge
下雨天,走著走著下雨了,躲進西環小店For Single。

Hojicha Latte + Avomon Bagel

重點是遇上兩隻可愛的雪橇毛孩。𓃥 𓃥

2021-07-01
  • Avomon Bagel
  • Hojicha Latte
ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕡𝕝𝕒𝕔𝕖 𝕒𝕥 𝕂𝕖𝕟𝕟𝕖𝕕𝕪 𝕋𝕠𝕨𝕟☕️🏘踏入六月天氣開始熱喇,週末係户外曬完一輪,最岩搵翻個好地方抖下放鬆下嘆翻杯靚咖啡。今次介紹嘅呢間位於港島最西邊堅尼地城內街小咖啡店,以日式柔和淺色色調為主調,門口以半開放式木窗框搭配高枱設計,更有時尚格調。☕️ℕ𝕚𝕥𝕣𝕠 ℂ𝕠𝕝𝕕 𝔹𝕣𝕖𝕨 $➐➑ 氮氣冷萃咖啡又稱之為「啤酒咖啡」,因為係冷萃過程加入氮氣而產生氣泡,令口感比普通冷萃咖啡更加醇厚順滑。酸味亦都比較少,飲落去似飲緊黑啤,就算無加糖都會有微微嘅甜味。擺放咖啡嘅木架放有兩張小咭,一張係簡介採用咖啡豆嘅原產地,另一張畀你可以記錄低呢次小小嘅體驗同畀翻建議咖啡師添!😉🧋𝕀𝕔𝕖 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➎➑ 來自肯亞咖啡豆沖岀黎嘅latte 勁濃咖啡香味,由頭飲到尾都勁rich同順口,就算夏日炎炎飲都覺得好舒服。🍰ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $➏➑好可惜今次黎到已經賣哂Tiramisu 🥲試左呢個另類嘅Greenamisu,以抹茶取代左咖啡去整呢個傳統意式甜品,茶味的確好濃。店員分享佢嘅奶泡加左梅酒落去打,輕輕一層嘅酒香大大提升左成件甜品嘅層次。奶泡好滑好sof

☕️ℕ𝕚𝕥𝕣𝕠 ℂ𝕠𝕝𝕕 𝔹𝕣𝕖𝕨 $➐➑

🧋𝕀𝕔𝕖 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➎➑

🍰ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $➏➑
好可惜今次黎到已經賣哂Tiramisu 🥲試左呢個另類嘅Greenamisu,以抹茶取代左咖啡去整呢個傳統意式甜品,茶味的確好濃。店員分享佢嘅奶泡加左梅酒落去打,輕輕一層嘅酒香大大提升左成件甜品嘅層次。奶泡好滑好soft但稀杰度做得岩岩好,絕對值得一試!期待下次再黎可以食到Tiramisu 啦🤤

📍For Single
西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖
去西環,到海邊走走🌊吹下風,去新戲院🎬睇返齣戲,想過一個寧靜嘅時光。找到一間好舒服嘅𝙘𝙖𝙛𝙚,近期多咗咖啡☕️✖️🥃威士忌嘅店舖,𝙢𝙞𝙭 埋一齊,兩款都好啱心意,𝙬𝙝𝙮 𝙣𝙤𝙩 𝙗𝙤𝙩𝙝😅———————————————————————————🍽𝙀𝙜𝙜𝙖𝙙𝙤🥯💬超級豐富,賣相又吸引,貝果🥯夾住牛油果🥑、三文魚耔、炒蛋,配沙律🥗,超有誠意😋.🍽𝙎𝙥𝙞𝙣𝙧𝙤𝙤𝙢🥪💬呢款叫咗酸種麵包,配有大啡菇🍄、菠菜苗🌿、忌廉芝士,同樣咁高質又滿足☺️.☕️𝙛𝙡𝙖𝙩𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚💬平時去到咖啡店,好喜歡點1+1 或者係黑白配嚟飲,不過真係唔係度度🈶,但係呢一度無論叫邊一款咖啡☕️,都會做到保證「1+1」,先試一試齋啡☕️嘅豆香同味道,再試加咗奶泡之後嘅感覺,更提供咖啡豆嘅資料咭同埋可以寫低感想,好似上咗一堂簡單嘅𝙬𝙤𝙧𝙠𝙨𝙝𝙤𝙥一樣,好有誠意😎
———————————————————————————
🍽𝙀𝙜𝙜𝙖𝙙𝙤🥯
🍽𝙎𝙥𝙞𝙣𝙧𝙤𝙤𝙢🥪
☕️𝙛𝙡𝙖𝙩𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚
2021-06-03 152 瀏覽
呢間Cafe每段時間只會用一款single origin嘅咖啡豆,今期用嘅係Ethiopia雖然叫左latte,但都會有一杯仔espresso畀客人試下本身咖啡個味😇飲之前仲有杯清水朗下口,等你可以品嘗到咖啡真正嘅味道,好細心呀💕而張咭除左有咖啡豆嘅介紹,仲可以畀你紀錄低自己飲嘅感受📝完全感受到呢間cafe對咖啡嘅熱誠同執著☺️☺️適合想認真品嘗咖啡嘅人👍🏼
而張咭除左有咖啡豆嘅介紹,仲可以畀你紀錄低自己飲嘅感受📝
完全感受到呢間cafe對咖啡嘅熱誠同執著☺️☺️
適合想認真品嘗咖啡嘅人👍🏼
2021-05-15 218 瀏覽
路過西環堅尼地城,被一間咖啡店嘅名稱吸引住「For Single」?唔同似一蘭拉麵咁有板間開?我同朋友2個人一齊唔知又得唔得呢?好彩侍應姐姐熱情招呼,沒有板間房,只有精緻小木檯及散發柔和暖光的吧檯。侍應姐姐介紹了呢度係飲單品咖啡,配合唔同嘅沖調方法,帶出咖啡豆與別不同的口感。咖啡上檯時,並不是一杯Latte就算,反而是先品嘗一口Expresso,希望客人可以嘗到咖啡的真正香味,配上小咭介紹咖啡豆的出產地及口感,仲鼓勵客人筆錄個人感覺,對於門外漢的我而言,能夠享受一杯香滑細緻回甘嘅咖啡,已經非常滿足。差點忘了介紹充滿嚼勁及鬆脆外殼的Bagel,配上Cream Cheese,菠菜及大啡菇,令人回味無窮!