這次是堅尼地城新開的一家cafe,輕奢華風的裝潢令整個用餐環境很舒服,食物也超好吃🥳🥳 它是只有單一咖啡豆的咖啡店,走精品咖啡路線,客人可以自行選擇烘培度跟沖煮的方法❤️ 這個月份的是Ethopia Goji 咖啡豆❣️▫️Lightly Roasted Pour over ($78)▫️Avomon Bagel ($108) ▫️Eggado Sourdough ($88)▫️Hojitcha Latte ($48) 咖啡沖法不同價格也不同,我就選擇了手沖的方法🥰 不太會點評咖啡,就是覺得好喝~隨著咖啡變冷它的酸度也會提高,風味不一樣唷🥳 咖啡還附上一張小卡介紹咖啡豆,感覺超精緻的❤️❤️ Hojitcha Latte 入口香濃醇滑,不喝咖啡的人也同樣可以有所享受🥰🥰食物方面質素也很高,口感很好的bagel上面塗抹了一層cream cheese,跟smoked salmon和avocado超搭!Sourdough的話也不會濕濕的,salmon roe 起了畫龍點睛的效果,也很好吃!❤️❤️

▫️Avomon Bagel ($108)
▫️Eggado Sourdough ($88)
▫️Hojitcha Latte ($48)

Lightly  Roasted  Pourover
Avomon  Bagel
Lightly  Roasted  Pourover
Avomon  Bagel
𝑅𝑎𝑡𝑒 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 • 𝑅𝑒𝑚𝑒𝑚𝑏𝑒𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑒 ☕️由烘焙度至沖啡方式都可以𝚌𝚞𝚜𝚝𝚘𝚖𝚒𝚣𝚎嘅咖啡店~𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙼𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟼𝟾𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎賣相好少女心同打卡𝚊𝚋𝚕𝚎!外脆內軟~面頭嘅𝙼𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖好滑不過我自己就覺得加埋蜜糖有小小太甜膩🤣蜜糖份量可以少番啲啲🍯但整體來說還是好吃的~.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 🍽.𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾入口香濃的焙茶拿鐵!喝下去很滑 拉花也完美~𝙿𝚘𝚞𝚛 𝚘𝚟𝚎𝚛 𝙼𝚎𝚍𝚒𝚞𝚖 𝙻𝚒𝚐𝚑𝚝 $𝟽𝟾佢地嘅咖啡會配備埋一張介紹咖啡豆嘅卡片同埋一張比你記錄飲啡後感嘅小卡~咁下次想飲番呢隻豆就容易得多了 很窩心的小行動 ☺️裝修簡潔得黎又帶點輕奢感~-🔅 #hkfoodmapcafetour

由烘焙度至沖啡方式都可以𝚌𝚞𝚜𝚝𝚘𝚖𝚒𝚣𝚎嘅咖啡店~
Honey  mascarpone  cream  waffle

𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎賣相好少女心同打卡𝚊𝚋𝚕𝚎!
外脆內軟~
面頭嘅𝙼𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖好滑
不過我自己就覺得加埋蜜糖有小小太甜膩🤣
蜜糖份量可以少番啲啲🍯
但整體來說還是好吃的~

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾
入口香濃的焙茶拿鐵!
喝下去很滑 拉花也完美~

𝙿𝚘𝚞𝚛 𝚘𝚟𝚎𝚛 𝙼𝚎𝚍𝚒𝚞𝚖 𝙻𝚒𝚐𝚑𝚝 $𝟽𝟾
佢地嘅咖啡會配備埋一張介紹咖啡豆嘅卡片
同埋一張比你記錄飲啡後感嘅小卡~
咁下次想飲番呢隻豆就容易得多了
很窩心的小行動 ☺️
Pour  over

裝修簡潔得黎又帶點輕奢感~

🔅 #hkfoodmapcafetour
  • Pour over
  • Honey  Mascarpone  Cream  Waffle
2021-02-18 173 瀏覽
放假就係要迫大爺車我去飲咖啡☕️咖啡有唔同brewing method俾你選擇我哋分別揀左Pour Over同AeropressRoast Level都可以揀Light或者Dark啱哂唔同口味嘅朋友😎每杯咖啡☕️仲有兩張小卡一張係介紹咖啡豆一張係俾客人寫低coffee tasting嘅感覺 夠哂專業👍🏻✨食物揀咗Avomon Avocado 🥑 & Smoked Salmon 可以揀sourdough或者bagel 🥯Bagel煙韌得嚟唔會實的的底層搽咗cream cheese食落無咁dry成件事好match ❤️
放假就係要迫大爺車我去飲咖啡☕️

Bagel煙韌得嚟唔會實的的
底層搽咗cream cheese食落無咁dry
成件事好match ❤️

2021-02-16 215 瀏覽
🥑Avomon+Cheese & Onion bagel🥯$108 (8.5/10)⁣不得不說佢地嘅擺盤超有心思❤️❤️⁣佢地依個bagel隻味幾驚喜🥰,食落有芝士同洋蔥嘅鹹香味🧅🧀,兩隻味好夾而且包嘅質地帶微微煙韌感~⁣然後當然唔少得有冇海量creamy嘅牛油果🥑,加上三文魚係超滿足~⁣⁣🍠Sweet potato fries $78 (8.5/10)⁣見到有我最愛嘅蕃薯條就忍唔住嗌左一齊一邊食一邊傾下計😆⁣份量都幾多,炸到好脆再加蕃薯的甜味,好味💖⁣⁣☕️Tiramisu $58 (7/10)⁣食左兩樣好食嘅野,反而依個落差有點大🥺。整體有點過甜同埋唔太食到咖啡香味,同埋依款係冇落酒的😬~⁣⁣🍶Cafe latte $58 (8.5/10)⁣好欣賞佢地好細心咁分開左一杯咖啡同一杯latte比我哋!🤩店員仲要好有心機同我地explain 佢地嘅咖啡豆款同有一張卡比我地去記低個味道!⁣先飲淨咖啡會飲到酸味係主角~⁣再飲一啖latte就會比好滑嘅奶味中和左,幾特別🤩⁣⁣
Avomon

不得不說佢地嘅擺盤超有心思❤️❤️⁣
Sweet potato fries

見到有我最愛嘅蕃薯條就忍唔住嗌左一齊一邊食一邊傾下計😆⁣
份量都幾多,炸到好脆再加蕃薯的甜味,好味💖⁣

☕️Tiramisu $58 (7/10)⁣

🍶Cafe latte $58 (8.5/10)⁣
先飲淨咖啡會飲到酸味係主角~⁣
再飲一啖latte就會比好滑嘅奶味中和左,幾特別🤩⁣
Avomon
Sweet potato fries
2021-02-11 217 瀏覽
今日平日放假,去咗呢間新開冇耐嘅coffee shop chill下😆~~原來呢間係錦上路cohee 嘅姐妹店!小店舖頭細細 裝修簡約得嚟好靚 有唔小打卡位 最後自己揀咗最多人影相嘅outdoor seat~~而家天氣涼涼地 坐outside 真係好舒服 ~店員耐心介紹咖啡和食物。服務不錯!最後叫咗杯Cappuccino同 crab combo sourdough~~ 杯Cappuccino 會跟埋一杯Espresso一齊serve ,等客人可以試真啲咖啡嘅味道。同埋佢會俾埋支筆你記低咖啡嘅味道~~好特別!至於 crab combo sourdough, 定價$138 會否過高就見仁見智,但係我就食得好開心😃呢間咖啡店值得再encore,下次帶埋朋友一齊去🥰
呢間咖啡店值得再encore,下次帶埋朋友一齊去🥰
Crab  combo  sourdough
2021-02-11
Crab  combo  sourdough
2021-02-07 120 瀏覽
堅尼地城Cafe開到梗有一間喺左近, 知道新開左cafe, 只要serve single origin嘅豆, 就入去試下呢到嘅特色係全店只玩一隻豆, 再配以不同嘅烘焙程度, 不同嘅手法沖出各款咖啡今期係玩Ethiopia嘅豆, 比較fruity d舖頭細細, 但裝修講究, 主要係木質傢俬, 位置唔多, 唔會坐得太舒服咖啡擺盤講究, 即使係Amerciano, 都會配一shot Espresso比你試下咖啡豆嘅味道, 個人覺得espresso比杯Americano更出色, 酸味更突出手沖不過不失, 無乜特別
今期係玩Ethiopia嘅豆, 比較fruity d

Americani

Pour  over

手沖不過不失, 無乜特別
2021-02-07 102 瀏覽
別誤會喔 For single 不是指給單身的朋友去的店喔😜是指店家只會用單一品種的咖啡豆 也聽說是錦田Cohee的姊妹店。上次錯過了Cohee 今次來相遇 For single😇- Cappuccino $58店家會提供2張卡片,1張是咖啡的產地,一張是給客人寫下對這杯咖啡的評價。另外也會多提供一杯espresso 店員建議先喝它去感受一下咖啡豆的原味☺️這杯Espresso除了比較帶苦之外,也是偏酸的那種,就不太合小編的胃口,不過這舉動還是加分的,至少客人可以知道原本咖啡豆的味道🤎入正題 可能是剛喝完比較濃的咖啡 再喝Cappuccino 反而更顯奶味重🥛不過以奶泡咖啡來說 打奶泡的功力可能要加強一點🙈因為奶泡並沒有打得很幼滑 而且也不是厚厚的一層 跟Latte的分別沒有很大🤭不過整體是合格的 至少服務有令人難忘😌- Apple Tart $ 58本來是想點Mixed Berries Tart 但已經售罄🥲所以點了這個 擺盤值得一讚 算蠻美的🥰不過對於小編說有點太甜 下次再試試其他的
Cappuccino

- Cappuccino $58

不過整體是合格的 至少服務有令人難忘😌
Apple  Tart

- Apple Tart $ 58
2021-01-29 261 瀏覽
☕For Single cafe in Kennedy town 自問唔係一個咖啡控 都唔係幾識品嘗☕️ 不過呢間係堅尼地城既cafe 人氣極高 👫🍰🍫Tiramisu $58 推薦 🏆 睇得又好食😋咖啡味☕同酒味🍶足夠 唔會過分濕潤又唔乾 口感剛剛好 👍 最怕🤯食到好濕既tiramisu 🦀🥯Crab combo $138 Scrambled egg🍳 , avocado 🥑 , salmon roe, snow crab 🦀 🥗沙律菜🥬好新鮮 好fresh 好有色澤🥯Bagel 脆軟GUJI COFFEE (POUR-OVER) $78咖啡店只會採用一種單品豆製作,每個月都可能唔同根據自己嘅喜好 去選擇唔同嘅沖煮方法 & 烘焙度附上筆🖊同卡片🏷讓大家可以紀錄返對咖啡嘅評價同感受~🌱Greet tea latte $48🌟 cafe 都幾受歡迎 坐位唔多 假期要排一陣隊🚶🏼‍♀️喔

🍰🍫Tiramisu $58 推薦 🏆 睇得又好食😋
Tiramisu

🦀🥯Crab combo $138
Crab combo

🥗沙律菜🥬好新鮮 好fresh 好有色澤
🥯Bagel 脆軟

GUJI COFFEE (POUR-OVER) $78
咖啡店只會採用一種單品豆製作,每個月都可能唔同
根據自己嘅喜好 去選擇唔同嘅沖煮方法 & 烘焙度
附上筆🖊同卡片🏷
讓大家可以紀錄返對咖啡嘅評價同感受~

🌱Greet tea latte $48
2021-01-23
Tiramisu
Crab combo
2021-01-27 201 瀏覽
下午五點,full house...在門口一直聞著咖啡的香氣~~~外賣試一試,臨行前,服務員小心提醒蓋子有少少鬆!行一陣到海濱,無問題呀,拉花仍然完整!(靚的拉花,我習慣保留!😉)香氣十足,豆帶微酸,不過不失!PS: 温度略低PS: 可惜今天大霧,看不見日落。
下午五點,full house...
在門口一直聞著咖啡的香氣~~~
外賣試一試,臨行前,服務員小心提醒蓋子有少少鬆!
香氣十足,豆帶微酸,不過不失!
PS: 温度略低
PS: 可惜今天大霧,看不見日落。
外賣自取
2021-01-26 171 瀏覽
Sister cafe of Cohee in Kam Tin as I have been told ... so how can I not to try? Can’t miss the bagel sandwich as it’s the signature dishes indeed 🥯🥯🥯 went over at noon on Sat and lucky is that waiting time was like 15-20 mins ... a small and cozy cafe with limited seats, so gotta go earlier for weekends .... Crab meat bagel sandwich with scrambled egg = awesome 😋😋😋 looks good and tastes good ..... yuMMM 👍🏻👍🏻👍🏻 need to highlight that the cheese and onion bagel is really lovely!! I recalled that

Crab meat bagel sandwich with scrambled egg = awesome 😋😋😋 looks good and tastes good ..... yuMMM 👍🏻👍🏻👍🏻 need to highlight that the cheese and onion bagel is really lovely!! I recalled that it should be plain bagel at Cohee 🥯🥯🥯 cheese and onion one is nicer indeed ☺️☺️☺️

Cappuccino is nice while I prefer the one by Cohee... probably different coffee beans while it’s still nice ..

今年西環開咗好多咖啡店今次就去到堅尼地城厚和街試新嘢去到已經被門面裝修吸引木系色調配上木製傢俬 好文青🌿新開張人流頗多 但咖啡店空間有限大概等20分鐘就有位.🍴Avomon Toasted Bagel ($108)顧名思義就係avocado+smoked salmon嘅bagel🤣牛油果熟成度啱啱好 同煙三文魚好夾Bagel略嫌硬咗少少 可能係烘耐咗.☕️Cafe Latte ($58)咖啡店每季只用一款咖啡豆今期用緊Ethiopia 店員亦附上一杯espresso 「先呷一口espresso再飲latte,咁咖啡豆嘅味道就會更加全面。另外亦附上兩張卡仔,介紹今季所用嘅咖啡豆,同時可以記錄當刻你飲嘅咖啡嘅味道。」高質嘅咖啡同食品比比皆是但細心嘅服務同對咖啡嘅熱誠 並唔係每間咖啡店都做到I was impressed. .🍵Green Tea Latte ($48)我冇睇清楚menu 落單嘅時候叫matcha latte (咖啡店淨係賣green tea latte)店員:「唔好意思我哋剩係得green tea latte,不過其實同matcha latte一樣。」我當刻冇特別回應 照樣落
今年西環開咗好多咖啡店
今次就去到堅尼地城厚和街試新嘢
去到已經被門面裝修吸引
木系色調配上木製傢俬 好文青🌿
新開張人流頗多 但咖啡店空間有限
大概等20分鐘就有位

🍴Avomon Toasted Bagel ($108)
牛油果熟成度啱啱好
同煙三文魚好夾
Bagel略嫌硬咗少少
可能係烘耐咗
☕️Cafe Latte ($58)
咖啡店每季只用一款咖啡豆
今期用緊Ethiopia
店員亦附上一杯espresso
高質嘅咖啡同食品比比皆是
但細心嘅服務同對咖啡嘅熱誠 並唔係每間咖啡店都做到
I was impressed.
🍵Green Tea Latte ($48)
我冇睇清楚menu
落單嘅時候叫matcha latte
(咖啡店淨係賣green tea latte)
我當刻冇特別回應 照樣落單
但其實我好想講:
「green tea latte 同 matcha latte係有分別㗎!!」🤣
總括而言 係一次唔錯嘅體驗
咖啡同食物嘅質素都好好
服務態度亦好好
不過咖啡店座位同空間有限
唔係太適合想長時間留喺咖啡店用laptop做嘢嘅人
希望咖啡店越做越好
下次去會再試其他咖啡同食物❤️
  • Avomon  Toast
#pb食在西環 #pb支持黃店💛給單身人士的咖啡店⁉️🤪一直都好中意元朗CoHee 無論咖啡同食物質素都好好🥰 所以一知佢係堅尼地城開姊妹店 一早已經bookmark左要去😍 仲要發現係以前西環夏雪的位置 好有親切感❤️ 但係相比CoHee 我覺得For Single嘅食物質素一般 咖啡的確唔錯👍🏻 建議可以試下佢嘅咖啡或者外賣杯咖啡 坐係堅城海邊chill下🤪.For Single其實唔關單身事😝 佢係講緊店內定期提供一種Single Origin豆 然後用呢種豆沖哂手沖、奶啡等 超高難度😍 店內裝修以白色木系為主 俾人一種好隨和嘅感覺☺️ 座位與座位之間好寬敞 仲可以坐係Bar枱睇咖啡師沖咖啡🥰🔹For Single House Salad🥗沙律份量都幾多 同埋好色彩繽紛😍 有麵包糠、車厘茄、生菜、羽衣甘藍等😋 上面仲舖滿芝士🧀 不過食落冇咩醬汁 所以愈食愈dry😂 麵包糠都幾硬🙈 成碟食到一半已經放棄🙈🔹Chocolate Lava Cake🍫 擺盤好靚😍 不過一切開冇流心有少少失望🥺 食落朱古力都幾濃 不過口感偏實 所以一般🙈🔹Latte ☕店員好貼心咁會俾張兩張卡你 一張介紹隻豆嘅
#pb食在西環 #pb支持黃店💛
給單身人士的咖啡店⁉️🤪
🔹For Single House Salad🥗

🔹Chocolate Lava Cake🍫

🔹Latte ☕
店員好貼心咁會俾張兩張卡你 一張介紹隻豆嘅資料 一張俾你紀錄飲完嘅感覺👍🏻🥰 一杯Latte會配埋一杯Expresso for coffee tasting 😍

整體咖啡質素、服務都好好 食物就相對麻麻🙈 推介大家過黎嘆杯咖啡❤️

For Single
西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D號舖
下午茶
2021-01-21 159 瀏覽
西環越來越多Cafe呢間新開嘅係咪元朗有間姊妹店試咗兩款bagels牛油果配炒蛋味道唔錯略嫌調味可以再多少少炒蛋有三文魚籽,個人唔係太鍾意麵包幾脆,食到有洋蔥同芝士另外仲有沙律,但係啲菜唔夠新鮮芝士同蛋嘅配搭比較濃郁食落亦唔會太肥膩試咗兩款飲品熱朱古力味道唔錯,唔會太甜焙茶latte嘅茶味都夠,口感好滑環境唔算好大,有得坐吧枱座位唔算好闊,有少少迫整體不過不失,冇想像中咁好食有機會會試吓佢嘅咖啡同甜品
西環越來越多Cafe
呢間新開嘅係咪元朗有間姊妹店
試咗兩款bagels
牛油果配炒蛋味道唔錯
略嫌調味可以再多少少
炒蛋有三文魚籽,個人唔係太鍾意
麵包幾脆,食到有洋蔥同芝士
另外仲有沙律,但係啲菜唔夠新鮮
芝士同蛋嘅配搭比較濃郁
食落亦唔會太肥膩
試咗兩款飲品
熱朱古力味道唔錯,唔會太甜
焙茶latte嘅茶味都夠,口感好滑
環境唔算好大,有得坐吧枱
座位唔算好闊,有少少迫
整體不過不失,冇想像中咁好食
有機會會試吓佢嘅咖啡同甜品
2021-01-08
得知最近堅尼地城開咗呢間新咖啡店,以專業認真製作咖啡聞名,據知亦都係之前介紹過的元朗CoHee姐妹店,所以今日就過來試一試。店舖裝修光猛,以白色和木系為主,水吧幾乎佔餐廳一半位置,可見對於調製咖啡的重視。壁畫有不少有關咖啡的資訊。另外有一個室外窗户座位直接通往水吧,可以落單同拎外賣,又或者坐在室外位置享受下日光。一坐低,店員會詢問曾經來過與否,然後細心介紹店舖的咖啡。原來店內每段期間都會用一種指定的咖啡豆,食客可以自由選擇不同程度的烘焙和沖法,如果想簡單一點的話,可以直接選擇Black/ White Coffee。介紹後,又會細心地送上一杯暖水,讓食客先清一清口腔。另外,食客更可以坐在吧枱位置,欣賞咖啡師精心為你調配屬於你的咖啡,又會隨咖啡附上兩張卡片和一支筆,讓食客可以寫低對咖啡的感受,有點像coffee tasting,很特別。咖啡師更會親自詢問你對自己的感受,鍾意的話不妨直接讚賞和鼓勵一下。Eggado ($88)炒蛋、牛油果、三文魚籽,可以選配芝士洋蔥Bagel或酸種包。炒蛋好嫩滑,配上排得好精緻嘅牛油果,再加上三文魚籽作調味和點綴,Bagel香濃芝士洋蔥味,包面有芝士脆脆地。

介紹後,又會細心地送上一杯暖水,讓食客先清一清口腔。

Eggado

Eggado ($88)
炒蛋、牛油果、三文魚籽,可以選配芝士洋蔥Bagel或酸種包。炒蛋好嫩滑,配上排得好精緻嘅牛油果,再加上三文魚籽作調味和點綴,Bagel香濃芝士洋蔥味,包面有芝士脆脆地。蕃茄沙律菜都好新鮮,再沾上適量的黑醋汁,好味。

Hojicha Latte

Hojicha Latte ($48)
一上枱已經好香濃的焙茶味,質地幼滑,甜度剛剛好,冷凍的天氣底下,我一口氣渴了大半杯。

想不到除了醉心沖調咖啡外,熟食和non coffe drink都咁出色,坐得舒服又有得打卡。

Eggado
Hojicha Latte
2021-01-12 220 瀏覽
Opened by the CoHee team, For Single serves single origin coffees, as well as simple cafe food and desserts.The simplistic interior design and the coffee distillery equipment are ice cream to eyes.For Single definitely does it best to assist their customers in adoring the beauty of single origin coffee. For instance, they provide a tasting note for customers to learn more about the origin of the coffee beans, and ask you to mark the tasting notes.It is very thoughtful of For Single to provide a
It is very thoughtful of For Single to provide a single shot of espresso for the coffee beans you choose, so that you can taste the origin flavour of the coffee. I was stunned by the strong and rather acidic taste, as this is the first time ever I tried an authentic espresso coffee (I usually have white coffee…). Yet, it was a nice experience. And this is the time when I appreciated the long black even more, with the bitterness and acidity diluted by water.

Definitely coming back to try out other coffee origins, and the desserts too!
2020-12-24