HANA Korean Restaurant

#釜山鮮鮑魚粥 _$138店家每日用4小時熬煮釜山米才能煮出這樣軟綿綿的粥底加入了麻油、高湯、蔬菜、鮑片零味精兼水份少卻不會淡而無味冬天吃就是舒服推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🧡#煎韓牛餃子 _$82韓國人吃粥必點餃子煎餃又脆又香粉絲含量比一般韓式餃子少最適合作鮑魚粥提鮮的配菜推薦:🧡🧡🧡🧡🧡🖤#蒸泡菜餃子 _$75韓式蒸餃賣相像元寶一樣外皮比中式餃子煙韌雖然點的是泡菜口味但裏面還是有滿滿的肉~不能吃辣的慎點!性價比滿分推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤.環境:🧡🧡🧡🖤🖤🖤服務:🧡🧡🧡🧡🧡🧡抵食:🧡🧡🧡🖤🖤🖤.🍽Hana Korean Restaurant📍尖沙咀金巴利街1E號.
#釜山鮮鮑魚粥 _$138
店家每日用4小時熬煮釜山米
才能煮出這樣軟綿綿的粥底
加入了麻油、高湯、蔬菜、鮑片
零味精兼水份少卻不會淡而無味

#蒸泡菜餃子 _$75
韓式蒸餃賣相像元寶一樣
外皮比中式餃子煙韌
雖然點的是泡菜口味
但裏面還是有滿滿的肉~
不能吃辣的慎點!
性價比滿分

推薦:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

環境:🧡🧡🧡🖤🖤🖤
服務:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
抵食:🧡🧡🧡🖤🖤🖤
🍽Hana Korean Restaurant

📍尖沙咀金巴利街1E號
2023-12-18 44 瀏覽
自從👦🏻👧🏻去完韓國旅行返香港後,一直都好想再食韓式粥!今次👦🏻👧🏻就去咗尖沙咀韓國街去回味釜山Oppa製作既正宗韓式味道。🌟釜山鮮鮑魚粥用上釜山米、紅蘿蔔🥕、翠玉瓜等材料煮粥底,質感軟綿但口感不單調。混入唔少鮑魚片,質感彈牙味道鮮甜。粥底其實有混入芝麻油,所以食粥都唔會覺得寡口好夠味。🌟韓式牛肉烏冬韓式牛肉就係紅蘿蔔絲、椰菜炒牛肉,配上柴魚高湯湯底、滑捋捋彈牙既烏冬,不錯👍。🌟煎濟州黑豚肉餃子煎豬肉餃既餃子皮幾煙韌,內餡係滿滿既黑豚肉,豬肉味十分濃郁。

🌟釜山鮮鮑魚粥

🌟韓式牛肉烏冬

🌟煎濟州黑豚肉餃子
2023-12-15 49 瀏覽
有小小唔舒服凍親人在尖沙咀 唔知食咩好有人十分細心咁揀左呢間餐廳貪佢有粥食又有d味道於是我地2個點左韓式飽魚粥個飽魚粥份量都幾大, 一送上黎有好香既麻油味,面頭鋪左紫菜,好香既麻油味同蒜味,同紫菜撈埋, 味道好好, 飽魚雖然唔係好大塊但細細塊,易入口,份量都okay唔會話得2-3片仔咁,仲有蘿蔔同洋蔥🧅好香好食。蜆肉烏冬個湯清清甜甜,烏冬好軟身,蜆肉份量都okay,但冇咩特別,再比我嗌,就會試魚糕烏冬,未必encore 呢個。蒸泡菜餃子好足料好多肉,味道都幾好,但冇乜泡菜,我地用配菜送埋餃子一齊食就好好食講番其實個配菜幾好食, 唔夠仲可以再加😋整體味道偏咸,但都算清淡,病左可以食呢幾樣食物,都幾幸福,元氣upup
有小小唔舒服凍親人在尖沙咀 唔知食咩好
有人十分細心咁揀左呢間餐廳
貪佢有粥食又有d味道
於是我地2個點左

蜆肉烏冬

蜆肉烏冬

蒸泡菜餃子

講番其實個配菜幾好食, 唔夠仲可以再加😋

蒸泡菜餃子
2023-12-15 32 瀏覽
🔶泡菜章魚粥粥底質地尚算軟綿,但仍會見到完整嘅米粒有d洋蔥、蘿蔔、翠玉瓜、泡菜和章魚碎麻油味幾香,泡菜味都明顯,但唔會太辣🔶釜山魚糕烏冬味道清清地,湯底睇落都好清澈有淡淡昆布湯既香味魚糕份量都多,味道就唔會主要都係靠湯底帶出少少味道烏冬彈牙,而且份量都好多適合口味清淡嘅人 🔶煎韓牛餃子皮薄又香脆牛肉份量好多,成隻餃子都好大舊如果每人一個主食再share餃子應該食唔晒🔷店內環境少少,有六張枱左右,比較適合一至二人同埋建議大家要book枱,當晚見到有好幾個想Walk in嘅客人都無位
🔶泡菜章魚粥
粥底質地尚算軟綿,但仍會見到完整嘅米粒
有d洋蔥、蘿蔔、翠玉瓜、泡菜和章魚碎
麻油味幾香,泡菜味都明顯,但唔會太辣

🔶釜山魚糕烏冬
味道清清地,湯底睇落都好清澈
有淡淡昆布湯既香味
魚糕份量都多,味道就唔會主要都係靠湯底帶出少少味道
烏冬彈牙,而且份量都好多
適合口味清淡嘅人

🔶煎韓牛餃子
皮薄又香脆
牛肉份量好多,成隻餃子都好大舊
如果每人一個主食再share餃子應該食唔晒

🔷店內環境少少,有六張枱左右,比較適合一至二人
韓國菜唔一定每次都係炸雞﹑燒烤,原來都有口味清淡既選擇😍.ᐟHANA由韓國人主理,主打正宗韓國粥、烏冬同餃子。店主堅持用釜山米熬粥,以麻油取代一般食用油,零味精又健康,好似去左韓國食一餐家常便飯咁.ᐟ❝ 釜山魚糕烏冬 $𝟏𝟎𝟖 ❞餐廳係懂大家打卡既心😂 用筷子捲住少少烏冬,賣相精緻~ 仲有一大串雜錦魚糕🍢 色彩繽紛,每款質感都有少少唔一樣,但係都咁爽口彈牙~ 魚糕真係超好食😍 係我至愛既韓國街頭小食.ᐟ 柴魚高湯清甜香口,而烏冬比較扁身,煙韌彈牙。❝ 人蔘雞粥 $𝟏𝟑𝟖 ❞韓國粥出名口感綿密,質地濃稠,保留米飯粒粒口感,唔似香港粥底咁稀。一上枱已經聞到好香麻油味🤤 令人食指大動.ᐟ成碗粥都好足料,除左有雞絲之外,仲有人蔘﹑冬菇、薯仔粒﹑紅蘿蔔粒、洋蔥、紅棗,多款蔬菜好健康,豐富又開胃.ᐟ❝ 韓牛餃子 $𝟖𝟐 ❞韓國蒸餃都係名物,皮薄餡靚,內裡係滿滿既韓牛餡料,牛味比起普通牛肉濃郁,十分香口.ᐟ❝ 𝑷𝒆𝒂𝒄𝒉 𝑺𝒐𝒅𝒂 $𝟐𝟕 ❞❝ 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑺𝒐𝒅𝒂 $𝟐𝟕 ❞

❝ 釜山魚糕烏冬 $𝟏𝟎𝟖 ❞

❝ 人蔘雞粥 $𝟏𝟑𝟖 ❞

❝ 韓牛餃子 $𝟖𝟐 ❞

❝ 𝑷𝒆𝒂𝒄𝒉 𝑺𝒐𝒅𝒂 $𝟐𝟕 ❞

❝ 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑺𝒐𝒅𝒂 $𝟐𝟕 ❞

韓牛餃子
韓式料理🇰🇷HANA Korean Restaurantʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡呢條街出咗名多韓國餐廳 行兩步就見到一間✨今次比我發現左呢間正宗嘅韓國餐廳( •̀ᴗ•́ ) ̖́-聽聞大廚仲係韓國釜山人🤎主打養生粥同烏冬~✨釜山魚糕烏冬💲1️⃣0️⃣8️⃣烏冬用筷子捲起咗少少 造型感滿滿( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪魚糕用咗支好長嘅竹籤串起 食落煙韌彈牙~每款味道都會有少少分別 但全部味道都唔差!湯底味道較清 帶少少鹹味 較適合清淡口味人士🤍✨釜山特色泡菜粥💲1️⃣1️⃣8️⃣第一次食韓國嘅傳統粥 有別於一般食開嗰啲!唔會煮到好稀身 係偏濃調 (˶ฅωฅ˵)除咗睇落啲飯粒粒分明咁 食落都係 好有口感🧡有泡菜所以都有少少辣 仲落咗啲麻油調味~✨蒸韓牛餃子💲8️⃣5️⃣唔想太熱氣就要咗蒸餃子🥟一份有五隻 隻隻都望落好飽滿咁 好足料!皮薄但唔會一夾就穿 食落都幾juicy(๑•ω•๑)✨Peach Juice💲2️⃣5️⃣好少買到呢啲韓國嘅罐裝飲品 桃味唔會太假 幾fresh!!!⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 📍
韓式料理🇰🇷HANA Korean Restaurant
呢條街出咗名多韓國餐廳 行兩步就見到一間✨
今次比我發現左呢間正宗嘅韓國餐廳( •̀ᴗ•́ ) ̖́-
聽聞大廚仲係韓國釜山人🤎主打養生粥同烏冬~

✨釜山魚糕烏冬💲1️⃣0️⃣8️⃣
魚糕用咗支好長嘅竹籤串起 食落煙韌彈牙~
每款味道都會有少少分別 但全部味道都唔差!
湯底味道較清 帶少少鹹味 較適合清淡口味人士🤍

✨釜山特色泡菜粥💲1️⃣1️⃣8️⃣
第一次食韓國嘅傳統粥 有別於一般食開嗰啲!
唔會煮到好稀身 係偏濃調 (˶ฅωฅ˵)
除咗睇落啲飯粒粒分明咁 食落都係 好有口感🧡
有泡菜所以都有少少辣 仲落咗啲麻油調味~

✨蒸韓牛餃子💲8️⃣5️⃣
唔想太熱氣就要咗蒸餃子🥟
一份有五隻 隻隻都望落好飽滿咁 好足料!
皮薄但唔會一夾就穿 食落都幾juicy(๑•ω•๑)

✨Peach Juice💲2️⃣5️⃣
📍 HANA Korean Restaurant
尖沙咀金巴利街1E號地舖
2023-12-12 25 瀏覽
今日出左尖沙咀睇戲,之後同friend子去左韓國街搵食,見Hana d野食好似幾特別,試試先裝修都幾簡單,食物種類唔算好多,不過質素係高嘅釜山年糕烏冬$108韓式年榚不嬲惹味,配糊椒湯底最好食烏冬系稻庭烏冬,好Q彈,yummy!!豬肉蔬菜粥$128豬肉絞碎攬入粥底好好食,蔬菜碎粒易入口個粥底用高湯煮,好綿好易食蒸餃子$78另外加左碟餃子同朋友share 食豬肉餃子好好味,超級多餡大大粒蒸餃子冇咁肥膩,食多兩粒都唔會太飽

裝修都幾簡單,食物種類唔算好多,不過質素係高嘅

釜山年糕烏冬$108
韓式年榚不嬲惹味,配糊椒湯底最好食
烏冬系稻庭烏冬,好Q彈,yummy!!
豬肉蔬菜粥$128
豬肉絞碎攬入粥底好好食,蔬菜碎粒易入口
個粥底用高湯煮,好綿好易食

蒸餃子$78
另外加左碟餃子同朋友share 食
豬肉餃子好好味,超級多餡大大粒
蒸餃子冇咁肥膩,食多兩粒都唔會太飽

💪🏻 泡菜章魚粥 ($128)第一次食韓國粥,都幾有驚喜🤩 韓國釜山粥同平時香港食嘅粥唔同,米量多啲,比較杰身啲,份量非常多,所以食落好飽肚,冬天食暖胃舒服😋 而且粥上落咗好香啲麻油,令到粥嘅味道更豐富。本身嘅粥係以泡菜同章魚做主角,所以本身粥底都有泡菜嘅酸辣味,好開胃😆 章魚都彈牙!💪🏻 韓式牛肉烏冬 ($118)牛肉同配菜都炒得好香,烏冬都好煙韌,將牛肉撈埋湯烏冬一齊食幾夾,亦到令湯烏冬味道更濃!💪🏻 蒸韓牛餃子 ($82)蒸餃子嘅皮好薄身,但唔會好易爛!韓牛肉餡牛味濃😋味道:8/10性價比:6.5/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 泡菜章魚粥 ($128)

💪🏻 韓式牛肉烏冬 ($118)

💪🏻 蒸韓牛餃子 ($82)
蒸餃子嘅皮好薄身,但唔會好易爛!韓牛肉餡牛味濃😋

味道:8/10
韓牛蒸餃子
泡菜章魚粥
韓式牛肉烏冬
韓牛蒸餃子
Happy Friday 同朋友去左依間由正宗韓國Oppa開既韓式料理餐廳,不過店舖唔算大,唔想排隊等太耐既朋友,可以預先透過Openrice於網上預約架,超級方便。韓國餐廳多數以韓式燒烤為主,依間餐廳主要賣點係熱辣辣既韓國粥同烏冬麵,今次我地點左 「泡菜章魚粥」同「釜山魚糕烏冬」。兩款食物唔好睇佢細細鍋,真係落足料架!怕辣既朋友都唔洗驚,泡菜粥好容易入口,唔食得辣既我都食得津津有味,仲成碗食哂添,每一啖都有章魚粒粒,食完成個人都暖哂,至岩依家開始轉冷既天氣去食。烏冬方面,唔好睇個樣好似好Dry感,一串魚糕有成8舊!烏冬仲要大大碗,食極都仲有,一啲都冇偷工減料,烏冬仲要好彈牙添,男女食都一定夠哂飽。

韓式章魚粥
2023-11-24
韓式章魚粥
2023-12-07 37 瀏覽
常言道食粥食飯都係睇自己。的而且確係。成日食親韓國野,唔係炸雞就係燒肉,今次就自己選擇食個韓國粥。第一次體驗呢一種熟悉但從未試過嘅食物。 🍖 我地揀嘅係鮮蝦粥。對比於香港人比較熟悉廣東粥,韓國粥唔係果種好綿既粥底,但係又唔喺潮州粥果種水同米粒分開。佢係比較糊狀,冇咩粥水,味道入哂米粒,所以粥同埋蝦肉一齊食,真係啖啖鮮味。而且雖然喺糊狀,但食到最後都唔會杰埋一pat,令我第一次既韓國粥體驗10分愉快。 🍖我地又叫左殼肉烏冬。蜆肉鮮甜,令到個湯底都出左濃濃嘅海鮮味道。而且嗰presentation都非常吸睛,用筷子捲起其中部份嘅烏冬,令到成個擺盤非常立體。 🍖我地仲叫左韓式泡菜蒸餃同埋牛肉煎餃。蒸餃既包法好似一個個金元寶,煎餃就擺到好似一朶花咁。我個人就鍾意蒸餃多d,外皮煙煙勒勒,入邊既泡菜味,唔會太辣,但慢慢滲出來,好過癮。煎餃唔會好多油,夠曬脆口,送粥一流。 ✨️呢度對於追求韓國食物,但又唔想大魚大肉既人,第一個相當好嘅選擇。

煎韓牛餃子(82hkd@5)醬汁微咸偏清淡,餃子🥟本身已經好夠味,做到半煎炸,好香口,肉餡好飽滿扎實泡菜五花腩烏冬(118hkd)呢度嘅泡菜豬重酸多過重辣,肉量如果多少少🤏🏻就更好,烏冬湯偏清淡,烏冬好滑溜釜山鮮鮑魚粥(138hkd)煮到個汁好濃稠,係傳統韓國粥嘅做法,食到粒粒嘅米飯,麻油味好香,鮑魚片都幾均勻散佈,加埋紫菜同蔬菜粒增加口感,冬天熱辣辣食好推薦👍🏻Pear juice (25hkd)好多果肉,偏甜少少,好香梨味🍐#foodiblum韓式
煎韓牛餃子(82hkd@5)

泡菜五花腩烏冬(118hkd)

釜山鮮鮑魚粥(138hkd)

Pear juice (25hkd)
好多果肉,偏甜少少,好香梨味🍐

#foodiblum韓式
2023-11-25
2023-12-02 20 瀏覽
#搞串個pantry講到韓國菜🇰🇷,大家都會諗到邪惡嘅唔同菜式🔥,不過韓國嘅粥🍚大家又食過未呢?今次我哋去咗一間位於 #尖沙咀 嘅韓國菜餐廳🥢,舖頭有好多韓國特色嘅釜山粥品♨️,仲有餃子🥟、烏冬等等嘅特色嘢食。🌊釜山鮮鮑魚粥($138)撈勻咗之後真係好香💕,本身有好多麻油,加埋紫菜碎🍘,一食入口即刻好滿足!裏面仲有蔬菜粒🥗、鮑片等等嘅配料,加埋粥嘅質地好綿密😆,食到最後都唔會變水,真係好正😋。🎏釜山魚糕烏冬($108)烏冬嘅質地夠腍滑,口感幾好🫦。湯底本身有蛋酥粒,仲有蔥花同埋海帶🌊,好有feel。不過最正都係魚糕🐟,味道好濃郁,仲有唔同款都好食🤤。♨️蒸泡菜餃子($78)鍾意食泡菜、食辣🌶️嘅朋友要嗌嚟試下,佢嘅辣味真係夠晒刺激😝,好有韓國菜嘅風味🇰🇷,泡菜味真係幾正。
#搞串個pantry

🌊釜山鮮鮑魚粥($138)

🎏釜山魚糕烏冬($108)

♨️蒸泡菜餃子($78)
2023-12-02
2023-11-30 23 瀏覽
天氣寒冷,最岩食韓國野暖下身。本來諗住食石頭鍋飯,但又冇哂位。去到金巴利街終於有間韓國餐廳有位,仲要係香港好少有得食既韓國粥!!!韓國粥同平時食開既生滾粥唔同,口感比較綿密。餐前小食自家製泡菜同醃蘿蔔,非常開胃。泡菜章魚粥$128份量十足,泡菜章魚粥帶點微辣,非常醒胃。食落肚暖笠笠非常舒服。釜山魚糕烏冬$108烏冬用筷子捲起,再加上大大串魚糕打卡一流。烏冬滑溜,魚糕亦都好煙靭。韓式傳統煎餃子$78/5外層焦脆,內餡以蔬菜為主,味道清鮮。青提汽水$25,米露$25HANA Korean Restaurant (尖沙咀)📍地址:尖沙咀金巴利街1E號地舖
天氣寒冷,最岩食韓國野暖下身。
本來諗住食石頭鍋飯,但又冇哂位。

韓國粥同平時食開既生滾粥唔同,口感比較綿密。

餐前小食
自家製泡菜同醃蘿蔔,非常開胃。

泡菜章魚粥$128
份量十足,泡菜章魚粥帶點微辣,非常醒胃。
食落肚暖笠笠非常舒服。

釜山魚糕烏冬$108
烏冬用筷子捲起,再加上大大串魚糕打卡一流。
烏冬滑溜,魚糕亦都好煙靭。

韓式傳統煎餃子$78/5
外層焦脆,內餡以蔬菜為主,味道清鮮。

青提汽水$25,米露$25

HANA Korean Restaurant (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀金巴利街1E號地舖
2023-11-18
  • 泡菜章魚粥
2023-11-27 26 瀏覽
裝修係以粉紅色做主題好有少女心💝前菜俾咗醃好嘅酸蘿蔔同泡菜,想講佢嘅泡菜超好食😍加入咗魷魚,同埋佢嘅泡菜唔係平時嗰種好大塊白菜,係切成絲狀咁!唔會太辣太酸而有種甜味!🔹 蒸韓牛餃子 HKd82個皮都好薄,食落個肉味都幾出~ 如果食煎嘅版本應該仲邪惡🤣🔹 人蔘雞粥 HKD138佢特別之處係個油係用左麻油,所以令到粥好香!同埋麻油雞都係補身的,岩晒養身人士🥰 佢嘅雞係手撕雞,個粥加入咗好多蘿蔔,每一啖都好豐富既口感!仲要佢嘅粥係好綿密咁,食完好暖身好滿足🐷佢既粥仲要用左斧山米煲4-5個鐘!🔹 泡菜五花腩烏冬 HKD118個湯相對個粥會較為清清地,可以中和五花腩嘅肥美感!呢個炒熱左嘅泡菜就會帶點酸味🔹 米水 hkd25呢個比較甜~
裝修係以粉紅色做主題好有少女心💝

🔹 蒸韓牛餃子 HKd82
個皮都好薄,食落個肉味都幾出~ 如果食煎嘅版本應該仲邪惡🤣

🔹 人蔘雞粥 HKD138

🔹 泡菜五花腩烏冬 HKD118

🔹 米水 hkd25
呢個比較甜~
  • 人蔘雞粥
2023-11-26 30 瀏覽
⭐️尖沙咀金巴利街好多韓式料理朋友介紹「HANA」韓國人廚主理👨‍🍳軟綿綿韓國粥🥰韓國釜山湯烏冬同餃子😋******************************🫕韓牛蔬菜粥$138🍜HANA signature烏冬$98🥟整泡菜餃子$78🥟韓式傳統煎餃子$78店子唔大,粉紅色好夢幻設計,兩個女人仔食呢個份量夠飽,味道好好,烏冬好湯底好香口,炸物超正;粥使人好溫暖,呢個天氣涼涼哋好啱,韓國餃子🥟必定好吃😋還有前菜的泡菜好有驚喜,甜甜哋泡菜首次食好正。下次一定會再回訪。

⭐️尖沙咀金巴利街好多韓式料理
朋友介紹「HANA」
韓國人廚主理👨‍🍳
軟綿綿韓國粥🥰韓國釜山湯烏冬同餃子😋

🫕韓牛蔬菜粥$138

🍜HANA signature烏冬$98

🥟整泡菜餃子$78

🥟韓式傳統煎餃子$78

粥使人好溫暖,呢個天氣涼涼哋好啱,韓國餃子🥟必定好吃😋

還有前菜的泡菜好有驚喜,甜甜哋泡菜首次食好正。

下次一定會再回訪。