餐廳: John Choy Cafe. 2015
資訊:

2024-01-15 453 瀏覽
慕名而來,因為講真係香港有得堂飲【貓屎咖啡】嘅餐廳,似乎比較難搵,所以專登走過嚟品嘗。舖頭喺街角地鋪,又係獨立店舖,有佢嘅特色,舖面都唔細。因為冇乜人,專登揀bar檯可以望下出面。老闆比較豪快率直,會催你落單:「點呀?度掂未呀?」相信熟落咗嘅客人感覺就會好啲。咁就即點杯$115印尼貓屎咖啡 + 雙拼鴨胸炒蛋三文治$35,都係第一次飲咁貴嘅咖啡。咖啡比三文治早到,清徹度還可,反影到對面大廈,溫度就頗熱(雖然仍可接受),但呢個熱度可能有啲問題。正所謂有期望就有失望,好抱歉,真係唔覺有乜咁特別,係連標榜獨特果香都唔係好覺,我覺得同其他cafe嘅single origin沒什分別,我就飲唔出分別(可能我唔識嘢啦!)呢杯咖啡,絕唔係劣,只係唔值。本值3分,但由於價錢超過一舊,總體被迫拖抵一分,只值2★。飲完咁我知道呢間店嘅路線喇。三文治出場,呢個竟然有驚喜,用心制作,厚切炒蛋包住切條嘅鴨胸,烘底多士,成份熱辣辣好好食,座底4★!呢區唔會太多人流,舖頭如唔太多人嘅話環境都唔錯。Bar櫈就麻麻地,一定要一隻腳踩住自己張櫈,另一隻腳踩另一張櫈咁會舒服啲。舖外原來都有Bar檯,食完咁啱有人坐出面,雖然隔
印尼貓屎咖啡
飲完咁我知道呢間店嘅路線喇。

三文治出場,呢個竟然有驚喜,用心制作,厚切炒蛋包住切條嘅鴨胸,烘底多士,成份熱辣辣好好食,座底★!
炒蛋鴨胸三文治
舖外原來都有Bar檯,食完咁啱有人坐出面,雖然隔咗塊玻璃窗,但都好近面對面好似搭檯咁,呢下我好唔中意,好彩都準備走。
以後不時或者都會再嚟encore飲啡嘅,就今次嘅經驗,下次都唔駛試(本來想試)嘅另一貴價咖啡【牙買加藍山咖啡】喇〜
題外話/補充資料: 如果標榜虹笈或手沖咖啡,尤其落單係最貴嗰兩款,最好喺制作之前show一show俾個客睇下你啲豆、包裝等等。 不過如果啲咖啡豆原來一早已經磨定粉咁我就冇嘢好講喇。
2024-01-14
炒蛋鴨胸三文治
  • 炒蛋烘底三文治
2023-06-14 938 瀏覽
Took a casual day off work to take my dog to the vets, found this place to get a cup of coffee. They have a very wide selection of beans to choose from so I suggest take a long look if necessary before going to the service counter, you don’t want to hold up the queue during peak hours, right?The food selection is more snacks to go with the coffee and not a wide variety but you can pick and choose from noodles or toasted sandwich (recommended).I ordered an Apito Caramel coffee, it was rich and sm
I ordered an Apito Caramel coffee, it was rich and smooth but not what I am normally accustomed, next time I plan to go for something a little stronger from the other 39 beans I could have chosen. For the decor it is surprisingly big on the inside, it has outdoor seating on both sides of the corner of the shop and also a little pet (tortoise) garden. For drivers there is a meter parking at the start of the road but there is also street parking if you want to risk it. The seating inside has a monitor for cameras filming the street to keep an eye on your vehicle. The owner and even some of the regulars are friendly and we chatted with them. I believe this place may have got some poor reviews in the past based on some misunderstandings. If you want a place to chill this can be it, but not during peak hours! You may have time but others may not….
Apito  Caramel  Flavor
Apito  Caramel  Flavor
  • Toasted  Sandwiches
2023-06-08 614 瀏覽
因為之前睇過網上有部份評論話佢地態度惡劣所以嚟之前都有少少擔心,但都係好想試下佢地嘅虹吸咖啡, 所以都係決定親身嚟感受下用餐感覺良好喎, 職員亦都無唔禮貌但當然並唔係一間好寫意輕輕鬆鬆坐半天嘅CAFE 模式店內較窄, 所以主要都係嚟飲杯咖啡食件三文治就要離座嘅模式今次去有8成客滿, 大部份都係 '街坊' 嚟 (因為個個都好熟傾計)相信有一大班熟客亦有其原因.....講返咖啡同食物咖啡今次試咗焦糖泡沫+肯尼亞豆, 但我覺得個焦糖味有少少遮咗咖啡本身嘅香味, 下次會試返原味另外反而件公司三文治有意外驚喜多士應該兩面都有塗過牛油, 所以唔乾同埋好香脆
因為之前睇過網上有部份評論話佢地態度惡劣

用餐感覺良好喎, 職員亦都無唔禮貌
但當然並唔係一間好寫意輕輕鬆鬆坐半天嘅CAFE 模式
店內較窄, 所以主要都係嚟飲杯咖啡食件三文治就要離座嘅模式
相信有一大班熟客亦有其原因.....

講返咖啡同食物

另外反而件公司三文治有意外驚喜
多士應該兩面都有塗過牛油, 所以唔乾同埋好香脆
  • 公司三文治
2023-05-28 451 瀏覽
來過這裡好多次,老板員工服務態度越來越需要改善,食物價錢在土瓜灣區不算平,一份三文治三十幾蚊,一杯咖啡成50蚊,食既係小店温情,但係入到去完全不是這回事,一坐低就催你去落單,當你去落單又叫你等陣,其實我落單冇催過佢,佢可以搞掂手上既野先幫我落單,不用咁晦氣叫我等,搞不清楚我是去了茶記還是cafe
2023-05-18 398 瀏覽
沒有文青風、沒有儀式感、沒有豪華裝修、只有簡樸無華既裝修、一堆鄰里街坊幫襯,當然也見有慕名而來的, 他就是靜靜的開設在閣落,附近就是碼頭與海旁。☀️今日來個醒神早餐(自選3餸麵+咖啡)我點了, 煎鴨胸肉+雞翼+芝士片/黑蒜丁麵,upgrade左泡沫咖啡😗,佢個一丁煮得剛剛好,而我係幾❤️煎鴨胸, 煎出鴨油香~ 咖啡當然係佢地既主打(老闆有段故事,可自行上網搵搵~),飲著泡沫咖啡舒舒服服的🙂享受片刻寧靜。

☀️今日來個醒神早餐(自選3餸麵+咖啡)

2023-05-02 357 瀏覽
難得來到了土瓜灣這舊區,朋友帶路下四圍探索,來到了這家經營了多年,店面很不像咖啡室的咖啡室。最吸引眼球的相信是有40多款咖啡豆的掛牆餐牌。餐牌包括各個地區的咖啡豆深烘焙的咖啡豆。可能是老闆的ᴘʀᴇꜰᴇʀᴇɴᴄᴇ !? ᴘᴇʀsᴏɴᴀʟʟʏ 會較喜歡果香味較出的咖啡,相對地這裡的咖啡味道濃郁厚實甘醇。。ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ $40這次選了13號ᴋᴇɴʏᴀ的中炒豆,是否應該要有花香味? 可能我味覺不夠敏銳~。火腿蛋多士 $35多士倒是幾好食,多士面是煎出來的,有別於一般烘多士,蛋都幾滑。性格餐廳,有種澳牛的感覺。特別的是這裡供應茶餐廳的食物,卻有很多咖啡選擇。公仔麵都有3款選擇。假如有天想食公仔麵之類的港式食物又想飲杯精品咖啡都可以再來。

。ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ $40

。火腿蛋多士 $35

今日下晝一到呢間餐廳,老闆就同我哋搵位,一搵到位就好無禮貌咁話:坐⋯坐⋯坐!當坐低咗之後,我太太就出咗去叫嘢食,我坐喺隔籬,睇住個老闆好唔耐煩好冇禮貌咁不停催我太太落單,不停講:講⋯講⋯講!畀完錢之後,當然一句多謝都冇啦。我一邊等,一邊睇住其他客人落單,佢哋嘅遭遇同我太太一樣,有一位客人只不過係喺落單嗰時諗咗一陣,就畀個老闆好冇禮貌咁問:乜你重未諗食乜㗎,喺嗰度快啲諗啦!最後,啲嘢食到咗,我食白汁雞肉意粉,啲意粉好淡,味道普通,雞肉比較老,食第一口之後就唔想食第二次喇。呢間鋪無論食物質素同服務態度都欠佳,希望日後可以多加改善。

呢間鋪無論食物質素同服務態度都欠佳,希望日後可以多加改善。
2023-04-10
2023-01-21 674 瀏覽
一間位於土瓜灣地道有人情味既咖啡店早上9點天氣清涼,最岩嘆份早餐再去番工店內有40款咖啡豆供選擇,豐儉由人( ´ ▽ ` )ノ-公司三文治 $40雖然麵包烘過,但唔算好脆炒蛋好厚身,配埋午餐肉火腿芝士配料豐富-五香肉丁鴨胸芝士腸黑蒜一丁 $55出前一丁配肉丁真係最佳選擇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)鴨胸好大件鹹香味濃煎到啱啱好-10.耶加雪菲(最後冇收到錢)因為我鍾意飲凍咖啡,但原來咖啡豆選擇嘅咖啡得熱飲我自己誤會咗以為加$13要左杯抹茶奶泡凍咖啡然後再選擇咖啡豆種類,最後得到兩杯咖啡同老闆講返要一杯凍咖啡,最後老闆知我唔識得叫就送咗呢杯熱啡比我,其後仲問我好唔好飲( ´ ▽ ` )ノ講番杯咖啡先~~重果香,入口清新,唔會有煙草/焦味醇厚度中等冇酸味,再加入抹茶奶泡多左甘甜味令我對熱啡有少少改觀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-加味凍奶泡咖啡(抹茶)$13咖啡味比較淡,抹茶味出整體好飲

一間位於土瓜灣地道有人情味既咖啡店
早上9點天氣清涼,最岩嘆份早餐再去番工
店內有40款咖啡豆供選擇,豐儉由人( ´ ▽ ` )ノ

-公司三文治 $40
雖然麵包烘過,但唔算好脆
炒蛋好厚身,配埋午餐肉火腿芝士配料豐富

-五香肉丁鴨胸芝士腸黑蒜一丁 $55
出前一丁配肉丁真係最佳選擇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
鴨胸好大件鹹香味濃煎到啱啱好

-10.耶加雪菲(最後冇收到錢)
因為我鍾意飲凍咖啡,但原來咖啡豆選擇嘅咖啡得熱飲
我自己誤會咗以為加$13要左杯抹茶奶泡凍咖啡
然後再選擇咖啡豆種類,最後得到兩杯咖啡
同老闆講返要一杯凍咖啡,最後老闆知我唔識得叫
就送咗呢杯熱啡比我,其後仲問我好唔好飲( ´ ▽ ` )ノ
講番杯咖啡先~~
重果香,入口清新,唔會有煙草/焦味
醇厚度中等冇酸味,再加入抹茶奶泡多左甘甜味
令我對熱啡有少少改觀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

-加味凍奶泡咖啡(抹茶)$13
咖啡味比較淡,抹茶味出整體好飲
2023-01-18 380 瀏覽
琴日朝早有啲野過開個土瓜灣諗住搵啲野食吓。行行下就俾一張有四十幾款咖啡豆揀既咖啡店吸引到。所以就走左入去,上午十點過左peak hour 既時間但係舖頭都有幾枱人。之後望下個野食menu就發現原來咖啡係唔一定要配all day breakfast 同open toast,係可以配茶記餐蛋治。所以我就叫左一杯危地馬拉既咖啡同一份餐蛋治。份三文治一上碟雖然只係用隻紙碟上碟。但係佢個格格麵包面同入面既滑蛋同香既餐肉已經可以補償返隻碟輕微既頹感。杯咖啡都係香同清新為呢一份三文治再作一啲既點綴如果下次再經過都可以再黎食返一份餐蛋治。

杯咖啡都係香同清新為呢一份三文治再作一啲既點綴
如果下次再經過都可以再黎食返一份餐蛋治。
餐蛋治
睇完《衛食攻略》嘅介紹,終於有機會嚟到!呢度以四十種唔同嘅咖啡豆同埋虹吸嘅沖法製作咖啡,重點老細強調佢呢度嘅咖啡唔酸唔苦!公司三文治 $40外層麵包搽咗牛油,烘到金黃色好吸引,薄身又脆脆哋好香口。即叫即整熱辣辣,夾住炒蛋、火腿、餐肉同埋芝士,蛋做到一層層好滑!焦糖咖啡 $45其實想問老細會推介用邊款咖啡豆配,但佢可能太忙就無答。你哋如果想有想試嘅可以自己order時揀好一款先!anyways係幾好飲,雖然比我想像嘅焦糖味少,但真係一啲酸味都無,香濃甜度適中。呢度週末坐滿人,坐得比較逼,快快食完就走咗,同埋要自己搵位同埋出去叫嘢食。不過大家經過都值得一試呀。

公司三文治 $40

焦糖咖啡 $45

2022-10-15 763 瀏覽
已經是我第二次幫襯❤️簡單的裝修在帶點麻甩及隨性之下又可以在這裡靜靜看書的咖啡店/小店由John Choy 主持大局每杯啡都利用了虹吸的方法萃取坐在一旁看著他的俐落十分佩服👏🏻👏🏻👏🏻/我選了11號坦桑尼亞入口先有果香味慢慢再滲出咖啡甘甜甚有層次!/男朋友選了22號墨西哥象豆相比之下偏nutty我喜歡自己那杯多些🤭/兩款都好飲😙我貪心地加了$20叫了一個柚子芝士蛋糕🍰很清香的柚子味!搭著一起吃很不錯😝/這裡還有三文治、西多等小食還有三餸麵🥰🥰🥰下午茶時間只需$35!/這家咖啡店夠地道可以食公仔麵唔洗食all day breakfast 😜
已經是我第二次幫襯❤️
相比之下偏nutty
我喜歡自己那杯多些🤭
兩款都好飲😙
我貪心地加了$20叫了一個柚子芝士蛋糕🍰
很清香的柚子味!
搭著一起吃很不錯😝
這裡還有三文治、西多等小食
還有三餸麵🥰🥰🥰
下午茶時間只需$35!
這家咖啡店夠地道
可以食公仔麵唔洗食all day breakfast 😜
2022-09-30 695 瀏覽
聽土瓜灣的朋友介紹,話這一間咖啡店是街坊食堂,又有咖啡飲,又有公仔麵🍜三文治🥪⋯⋯舖頭不大,座位也不算太多,需要自己搵位,然後出去落order。餐牌上的心靈雞湯,在疫情的段時間,少不免感到一絲溫暖。除了咖啡,還有很多不同的小食,有公仔麵🍜 三文治🥪 等等但專程來飲咖啡,還是專注咖啡,咖啡選擇非常之多,還特意著明咖啡的產地、以及特性。價錢又有不同的選擇,豐儉由人。哥倫比亞出產的甘甜醇花香 咖啡$60味道甘醇,有少少花香,咖啡味不濃烈,口感比較清,香味也比較淡。凍奶泡咖啡,$43咖啡味很淡,奶泡香滑,但感覺價錢有點偏貴凍焦糖味奶泡咖啡 $48焦糖味偏濃,很甜,有少少蓋過了咖啡的香味。另外一杯是朋友點的巴拿馬 煙草味濃度咖啡$60煙草味比較淡,咖啡味不是太突出,都係屬於比較清淡的。四個人,四杯咖啡,感覺是偏貴了,咖啡味並不是太突出,但值得讚賞的是,咖啡有很多選擇,而且豐儉由人。

餐牌上的心靈雞湯,在疫情的段時間,少不免感到一絲溫暖。

除了咖啡,還有很多不同的小食,有公仔麵🍜 三文治🥪 等等
價錢又有不同的選擇,豐儉由人。

哥倫比亞出產的甘甜醇花香 咖啡$60

凍奶泡咖啡,$43
咖啡味很淡,奶泡香滑,但感覺價錢有點偏貴
凍焦糖味奶泡咖啡 $48
焦糖味偏濃,很甜,有少少蓋過了咖啡的香味。

另外一杯是朋友點的
巴拿馬 煙草味濃度咖啡$60
煙草味比較淡,咖啡味不是太突出,都係屬於比較清淡的。

John Choy本身位都唔多但都唔做堂食只有露天位Order同food delivery都係趟開塊玻璃搞掂好有食一蘭自閉位嘅感覺成個土瓜灣好似死城轉彎位見到竟然有開特登過黎食早餐多士真的非常好味最欣賞麵包搽完香濃牛油再烘到格仔紋午餐肉煎到好香脆嫩滑炒蛋厚厚的但呢個唔係重點重點是店裡招牌虹吸式咖啡⑤ 哥倫比亞 ①③ 肯尼亞兩杯都是中炒帶花香的咖啡但卻有不一樣的感覺⑤ 有點帶苦但在舌頭的味道很持久①③ 帶點酸澀配合食物剛剛足以調和多達40款的咖啡每次總想著試那一款數著數著也點過了很多個號碼下次揀咩𝑁𝑜.好?#johnchoycafe2015 #虹吸式咖啡 #siphoncoffee #土瓜灣美食 #早餐 #breakfast #syphoncoffee #coffeegirl #coffeetime #teatime #foodies #enjoyyourlife #foodie #drinkandthink #hkgal #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hkfoodblogger #foodporn #followme #instatag #
John Choy本身位都唔多

①③ 帶點酸澀配合食物剛剛足以調和

多達40款的咖啡
每次總想著試那一款
數著數著也點過了很多個號碼
下次揀咩𝑁𝑜.好?

#johnchoycafe2015 #虹吸式咖啡 #siphoncoffee #土瓜灣美食 #早餐 #breakfast #syphoncoffee #coffeegirl #coffeetime #teatime #foodies #enjoyyourlife #foodie #drinkandthink #hkgal #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hkfoodblogger #foodporn #followme #instatag #foodlover #852foodies #打卡 #香港打卡 #globaleats #美食推介 #foodholic #selfie #相機食先
虹吸咖啡
虹吸咖啡
2022-03-12 1079 瀏覽
之前朋友說帶我去飲咖啡我本身對咖啡沒有要求平時都是飲無加糖拿鐵就ok今天朋友幫我選了這杯咖啡牙買加藍山(加勒比海)咖啡真的是一分錢一分貨又香又滑 我終於明白什麼是齒頰留香不過我覺得好貴$115/杯然後我也點了公司三文治簡簡單單看得出店主的誠意非常出色的多士夾着溶了的芝士蕃茄很新鮮火腿也選用了上品我成分食晒好好味這個小店很舒服客人還可以買咖啡豆當然我也選了一些雖然我其實不太懂大家路經土瓜灣可以去試吓我十分推薦也準備有空再去
之前朋友說帶我去飲咖啡

大家路經土瓜灣可以去試吓
我十分推薦
也準備有空再去

2021-12-02 978 瀏覽
12月1日,最近生活作息時間調節左,每日都好早起身,返工前同損友去食個早餐先,今日來到John Choy Cafe,仍舊是點了一杯Latte 及公司三明治,Latte 上面的泡沫仍舊是甜甜的味道,配襯剛出爐熱騰騰的三明治,多謝用心的製作☺️