2017-01-17 2350 瀏覽
突然要同老細食晏見客到了中環,行了大段冤枉路約15分鐘到了。星期4中午人很少~叫了三文魚麻薯辣窩夫及青瓜沙律。幾特別,辣的甜品。甜的應該好食好多。想不到還有甜品lemon cheese cake 。老闆叫了牛肉牛油果意粉,看著也很好食,但無影相。有機會也會想再來。感覺幾好的。愉快的午餐。Waitress態度也不錯👍
突然要同老細食晏見客

到了中環,行了大段冤枉路約15分鐘到了。

星期4中午人很少~

叫了三文魚麻薯辣窩夫及青瓜沙律。
幾特別,辣的甜品
甜的應該好食好多。

想不到還有甜品lemon cheese cake 。

老闆叫了牛肉牛油果意粉,看著也很好食,但無影相。

有機會也會想再來。感覺幾好的。
愉快的午餐。

Waitress態度也不錯👍
2016-11-20 2071 瀏覽
喺永樂街間分店食過La Postre 嘅西班牙海鮮飯同麻糬窩夫一直念念不忘,放工後特登再去La Postre食飯,不過揀咗嚟九如坊的分店。鋪頭嘅裝修比起永樂街嗰間更具心思,而且比較少人, 感覺冇咁逼夾。舒適的環境令到我地心情大好,少不了西班牙海鮮飯 ,又嗌咗個西班牙蛋餅 , 燒牛仔骨,三杯Sangria。西班牙海鮮飯太過濕,影響啲飯嘅口感,上次去永樂街食明顯地係黏啲,而且啲番茄味係出啲。海鮮啲肉質有啲老,煮得太耐,真係唔得。真係名副其實蛋餅,食極都係好嚡嘅蛋,入面啲薯仔、火腿同洋蔥超少,完全唔掂。最火滾係個牛仔骨,好多筋,唔係好食到肉,而且個醬汁係好似整肉醬意粉嗰啲香草蕃茄醬,同啲牛仔骨勁唔夾,食嗰陣時我突然好懷念中式牛柳。價錢仲要成$288,去鋸牛扒好過啦。成晚係得甜品可接受,窩夫味道好香,表皮香脆,同雪糕一齊食幾唔錯。如果鐘意食辣,可以試下墨西哥香辣麻薯窩夫,軟Q麻糬配上香辣味道,口感同味道可以話令人眼前一亮,雖然我地今次冇嗌到,但都想推介一下。(注:我係去永樂街分店食嘅,唔擔保呢間水準一樣。)
西班牙蛋餅
燒牛仔骨
無花果脆批
Sangria (red/white/sparkling)
2016-11-14
2016-10-27 1415 瀏覽
九如坊係中上環地段中俾人一個較休閒感覺既地方,依一日就約左跟朋友黎試左依間西班牙餐廳~~沒有太多人而焗促既感覺,輕輕鬆鬆食飯傾計,感覺幾好問左waitress有咩推介就點左以下幾樣野食~首先來了個牛油果刺身,點了刺身豉油就好似食緊魚肉刺身,幾得意入口即溶~檸檬蜜糖雞翼,味道濃,但就相對沒有太大特色~西班牙海鮮飯,比平時食到既辣了及油了一點,但都是賣相香味十足~如果可以控制油膩感多一點點會比較好~最後係西班牙豬手,炸得幾香脆,配上醬汁,味道一流

問左waitress有咩推介就點左以下幾樣野食~

入口即溶~
檸檬蜜糖雞翼,味道濃,但就相對沒有太大特色~
最後係西班牙豬手,炸得幾香脆,配上醬汁,味道一流
2016-10-27
  • 西班牙豬手
有一種病叫「裝文青病」, 每次放假我都會帶著相機去尋找一些具特色的Cafe,拍拍照、Hea一天。 上環是我其中一個愛拍攝的地點, 今次來到西班牙餐廳La Postre,它是一間以西方懷舊的風情為主題的餐廳。 連牆上的裝飾和吊燈也很有特色, 牆上貼滿了膠唱片。 Menu: 首先上枱的是飲品 雜莓奶昔 雜莓奶昔是用藍莓、士多啤梨、覆盆子再加上奶酪打成的。 超推薦大家飲這個雜莓奶昔,不但好喝而且對身體很好。 雜莓所含的天然色素有很強的抗氧化能力, 可有效減低自由基對付體內細胞及基因的傷害。 柚子沙冰 天氣太熱了,朋友忍不住點了柚子沙冰。 柚子令平平無奇的沙冰變得特別,酸酸甜甜味道清新。 前菜 油浸沙甸魚多士 餐廳用上優質的沙甸魚罐頭,魚肉結實無腥味,幼嫩清淡。 其實沙甸魚罐頭在西班牙十分有名, 首先把沙甸魚去頭、去內臟、煮熟後浸橄欖油、入罐,做法多年不變。 烘得脆卜卜的多士上放上沙甸魚,口感一流。 西班牙豬手 $388 這個西班牙豬手跟我們平日吃的德國豬手很不同, 德國豬手通常燒得好乾好咸,但係西班牙豬手皮脆肉嫩, 重點是醬汁好特別令豬手的味道更突出。
有一種病叫「裝文青病」,

上環是我其中一個愛拍攝的地點,

連牆上的裝飾和吊燈也很有特色,

牆上貼滿了膠唱片。

Menu:
首先上枱的是飲品

雜莓奶昔
雜莓奶昔是用藍莓、士多啤梨、覆盆子再加上奶酪打成的。

超推薦大家飲這個雜莓奶昔,不但好喝而且對身體很好。

雜莓所含的天然色素有很強的抗氧化能力,

可有效減低自由基對付體內細胞及基因的傷害。

柚子沙冰
天氣太熱了,朋友忍不住點了柚子沙冰。

柚子令平平無奇的沙冰變得特別,酸酸甜甜味道清新。

前菜

油浸沙甸魚多士

餐廳用上優質的沙甸魚罐頭,魚肉結實無腥味,幼嫩清淡。

其實沙甸魚罐頭在西班牙十分有名,

烘得脆卜卜的多士上放上沙甸魚,口感一流。

西班牙豬手 $388
這個西班牙豬手跟我們平日吃的德國豬手很不同,

德國豬手通常燒得好乾好咸,但係西班牙豬手皮脆肉嫩,

重點是醬汁好特別令豬手的味道更突出。

什果麻糬窩夫 (半份) $98

之前在另一間La Postre已經食過窩夫,

她們家的窩夫是屬於高水準,令我念念不忘。

由於主菜食得太飽所以我們只叫了半份。

朋友生日可以要求餐廳幫忙寫上Happy Birthday 的字,不用加錢喔!
2016-09-11
  • 什果麻糬窩夫
  • 油浸沙甸魚多士
2016-10-01 1046 瀏覽
雖然餐廳座落於寧靜的九如坊,不像蘇豪和蘭桂坊般熱鬧,但近年九如坊已變身成食街一般。La Postre位於中間位置,地下設有數張高枱和二人枱,而樓上則較適合一班朋友聚會。是夜與三數知己坐樓上,可能時間尚早,只得我們一枱客,儼如包場一樣。我們點選了西班牙蛋餅($98)和黑毛豬無花果沙律($138)作為前菜。沙律醬汁酸酸的,都頗開胃。蛋餅亦做得不錯,以為會乾身,但咬下去卻覺得 juice 。西班牙海鮮飯,雖然點了二人份量($268),但份量足以四人享用,飯有少少辣,但可接受,值得一試。豬仔骨($288)有5件,因製作需時,但入口juice ,需必食之選。芝士龍蝦意粉($158),用的是波士頓龍蝦,好像不太新鮮,但意粉汁做得不錯。最後,點了西班牙油條($68)和雜果麻糬窩夫十($158一份)作為甜品。油條加入玉桂,炸後卻不油膩,食時可沾附上的朱古力醬。窩夫份量都頗貼心,可點半份或一份,用的是新鮮生果,賣相吸引,食時可將蜜糖淋上窩夫,感覺甜美。
雖然餐廳座落於寧靜的九如坊,不像

我們點選了西班牙蛋餅($98)

• 雜果麻糬窩夫
  • 豬仔骨
  • 西班牙海鮮炒飯
2016-09-21 534 瀏覽
今天為著我和老婆仔的婚禮準備去了上環試婚紗接連預約了幾間婚紗店在試過第一間後由於距離下一間的預約時間尚有一小時所以決定在附近找個地方吃個下午茶不小心走進這一條巷發覺這裡的餐廳也很有特色剛巧發現這餐廳有窩夫提供很適合當作下午茶所以就進去了簡簡單單的我們點了一個98元的焦糖香蕉窩夫可能因為平日的這個時段沒有其他客人所以可說是即點即製很快就送來了賣相其實也很出色我把窩夫分成四份這樣就有四個心型了窩夫質感很厚實我和老婆仔都不喜歡入口即碎的質感所以這種實在的口感就最適合了窩夫上層放了吉士再加上面放了片加了焦糖的香蕉這部分實在太邪惡了香蕉加焦糖已經很甜了再加上吉士還嫌未夠甜再加了一個雪糕球把甜度推到最高可是這種邪惡的甜度我們都很欣賞吃得津津有味下次再有機會的話要來試試正餐
今天為著我和老婆仔的婚禮準備

吃得津津有味

下次再有機會的話要來試試正餐
2016-09-20
2016-09-12 351 瀏覽
位處中環地區,如不熟路都要找一找位置,欣賞佢位置遠離塵囂,旺中帶靜。很喜歡店內的裝修和餐具。有我最愛的ham和哈密瓜。永遠的最佳拍檔。真的百吃不厭。哈密瓜甜甜的。燒豬。全部都係燒豬。滿滿一碟。好香好好食。個皮夠脆。個醬好濃。吃過翻尋味。值得encore。西班牙海鮮飯。真。多海鮮。貝殼類無沙。識食一定食個飯。d精華都索晒落飯度。正。甜品登場。熱辣辣waffle配上凍冰冰雪糕。一流。一人一啖。好快清晒。六支勁長既甜品。款款不同。幾好玩。影相都玩左好耐。水果茶我最愛。即刻浪漫哂。

很喜歡店內的裝修和餐具。
六支勁長既甜品。款款不同。幾好玩。影相都玩左好耐。
水果茶我最愛。即刻浪漫哂。
2016-09-07 3090 瀏覽
眨眼已經係中上環一帶返工左一段日子, 假假算係半個港島人, 收工約朋友gathering都會揀附近, 一來方便二來有各式各樣既特色小店, 今晚朋友仔帶我來到九如坊, 旺中帶靜又易搵既地方! 印象中佢地既waffle(之前食過),係超哂班餐牌封面不少得皇牌甜品, 先諗諗頭盤主菜食D乜先亦有沙津可選擇海鮮飯好吸晴😍😍😍餐具極盡特色單骨雞翼, 有香草灑係面, 蜜糖做醬汁, 幾開胃, 加上單骨, 方便食用, 冇平時食到食面都係咁論盡呢個係全晚最好食, 牛油果刺身, 聽個名仲以為係日本菜, 原來個IDEA係由日本菜拎靈感, 個牛油果香軟, 旁邊仲有D新鮮蔬果, 係店員親自去菜檔買番來架, 側邊有D芝士碎同SPICY POWDER, 沾埋個汁, 實行有兩種享受巴拿馬沙津, 好彩D菜幾新鮮, 唔係個SALAD就冇咩特式豬仔骨, 上次食完覺得幾juicy, 所以今晚決定encore, 識食一定要沾埋個沙津醬食, 好食得多~  什果沙冰, 入面d水果佢地即叫即製, 夏天飲真係透心涼呀~皇牌也不能少, waffle揀左大熱綠茶味, 水準依舊, 外脆內軟, 入面有matcha麻糬, 食下傾下咁就幾個鐘, 環
餐牌封面不少得皇牌甜品, 先諗諗頭盤主菜食D乜先
亦有沙津可選擇
海鮮飯好吸晴😍😍😍
餐具極盡特色
巴拿馬沙津, 好彩D菜幾新鮮, 唔係個SALAD就冇咩特式

什果沙冰, 入面d水果佢地即叫即製, 夏天飲真係透心涼呀~
皇牌也不能少, waffle揀左大熱綠茶味, 水準依舊, 外脆內軟, 入面有matcha麻糬, 食下傾下咁就幾個鐘, 環境好岩三三知己聚會, 以地區來算, 價錢亦都「貼地」, 唔知幾時又可以約到bff出來? 出左來做野先知要約人係好難> <
2016-08-15
  • 牛油果刺身
2016-09-06 357 瀏覽
是吃多了日韓菜嗎?自從嚐過西班牙菜,跟閏密encore停不了。聽說當初入門吃的La Postre,在九如坊開了分店,這天逛PMQ後去正好。閏密必點的主角西班牙海鮮飯 ($268/2人份),一如意料的大堆頭,4人也能盡情分享。大蝦和藍青口,尤其爽彈。甜中帶微辣的醬汁,拌勻後倍添惹味。最怕不夠汁、海鮮不新鮮,這份全pass,是印象中最出色的一次!香蒜白酒青口 ($178)整煲上台,以為只是飄浮幾隻,怎料「食極都有」。青口大大隻,白酒味濃,還伴有蒜蓉多士,對得起這價錢。西班牙豬手 ($388),同樣人多才能點。外皮脆卜卜,就如燒腩仔那樣,肉質算嫩不乾身。蘸著疑似菠菜汁,消滯可口,結果連蜜糖都忘掉了。難得閏密奉陪,點上新奇玩味的墨西哥香辣麻糬窩夫 ($98/半份)。上面撒有辣粉,紅綠分明。一刀切開,中間藏有墨西哥辣椒和辣醬。後勁慢慢積聚至中小辣,夾雜著麻糬餡、芝心、牛油果、雪糕(帶點椰味?)的中和。有層次又刺激,辣控值得一試!飲品亦見特色,Sangria ($298)整搾奉上。自行把紅酒,沖入佈滿雜莓、檸檬等水果的小杯。冰鎮著喝,果味重,挺適合夏天和女生們小酌。不說,還以為是fruit pun

西班牙海鮮飯
大蝦和藍青口,尤其爽彈。甜中帶微辣的醬汁,拌勻後倍添惹味。

香蒜白酒青口
青口大大隻,白酒味濃,還伴有蒜蓉多士,對得起這價錢。

西班牙豬手 ($388),同樣人多才能點。
西班牙豬手
外皮脆卜卜,就如燒腩仔那樣,肉質算嫩不乾身。

蘸著疑似菠菜汁,消滯可口,結果連蜜糖都忘掉了。

Sangria
冰鎮著喝,果味重,挺適合夏天和女生們小酌。不說,還以為是fruit punch呢~
Sangria
小結

回想一下,菜式跟本店相近,但帶細微的差別。

這次選的,比初吃那次更吸引、獨特。加上氣氛舒適,回頭得過。
2016-08-22
香蒜白酒青口
西班牙豬手
墨西哥香辣麻糬窩夫
其實好懶打一開頭 哈哈哈哈哈哈我都唔知點解會行行下見到呢間野,然後發神經就想嚟食!今晚五個人食,都叫咗幾多野下! 擺到張台都無哂位!兩個朋友遲大到,而我哋又太肚餓,就叫住沙律食咗先~嚟到先知係火雞胸喎! 好似好少沙律用火雞做,因為火雞其實食落都幾鞋口……唔知係咪太肚餓~食乜都好食!佢個火雞又唔係特別鞋,少少咬口咁,加埋側邊個醬汁,都幾夾!而且合桃果仁香脆得嚟又無燶味! 好食!好清新! 蜜糖加青檸,諗都知好食!雞翼唔乾 皮好脆,肉仲好嫩口!整成單骨雞翼,食起上嚟好方便又唔肉酸!你知女仔要靚嫁嘛 哈哈哈哈我個女食咗好幾隻都唔夠,仲想食丫!黑毛豬火腿夠薄!夠瘦!咸鮮味香!配搭蜜瓜嘅甜味,同水果嘅清新,絕對食過番尋味!好似甘筍,青瓜,青椒等等嘅味~其實幾清新~ 可以減輕啲肉嘅肥膩感!芝士焗蠔,正! 肉夠肥大,多汁鮮嫩!夠新鮮!呢個正! 可惜我去完洗手間先番嚟食本身都已經飽飽地,其實一見到無諗住食…但朋友話好食就咬咗啖~無沾醬就麻麻地,普通一隻豬仔骨咁不過火喉啱啱好,肉香嫩又唔韌!但沾咗醬汁就完全另一回事! 個醬汁應該係蜜糖芥辣啲friend, 哇!真係好好食!我飽食咗成隻! 意大利飯軟糯無生米
其實好懶打一開頭 哈哈哈哈哈哈
我都唔知點解會行行下見到呢間野,然後發神經就想嚟食!
今晚五個人食,都叫咗幾多野下! 擺到張台都無哂位!
華都夫雞肉果仁沙律
兩個朋友遲大到,而我哋又太肚餓,就叫住沙律食咗先~
唔知係咪太肚餓~食乜都好食!
佢個火雞又唔係特別鞋,少少咬口咁,加埋側邊個醬汁,都幾夾!
而且合桃果仁香脆得嚟又無燶味! 好食!
蜂蜜檸檬單骨雞翼
好清新! 蜜糖加青檸,諗都知好食!
雞翼唔乾 皮好脆,肉仲好嫩口!
整成單骨雞翼,食起上嚟好方便又唔肉酸!
你知女仔要靚嫁嘛 哈哈哈哈
我個女食咗好幾隻都唔夠,仲想食丫!
蜜瓜黑毛豬
黑毛豬火腿夠薄!夠瘦!咸鮮味香!
配搭蜜瓜嘅甜味,同水果嘅清新,絕對食過番尋味!
西班牙凍湯
好似甘筍,青瓜,青椒等等嘅味~
其實幾清新~ 可以減輕啲肉嘅肥膩感!
芝士焗蠔,正! 肉夠肥大,多汁鮮嫩!
夠新鮮!
呢個正! 可惜我去完洗手間先番嚟食

本身都已經飽飽地,其實一見到無諗住食…
但朋友話好食就咬咗啖~
無沾醬就麻麻地,普通一隻豬仔骨咁
不過火喉啱啱好,肉香嫩又唔韌!
但沾咗醬汁就完全另一回事!
意大利飯軟糯無生米,
醬汁香濃夠奶又夠稠,
龍蝦新鮮大隻,肉夠厚!
好食!
西班牙海鮮飯

四隻大蝦砌成兩個心心!都幾靚!
仲有青口,蜆~ 鮮甜唔老又唔乾!
飯香,辣辣地好惹味!
唯獨我哋都覺得佢太多油,少少過份地油膩!
呢度可以改善下~
朱古力布朗尼窩夫(半份)
其實呢間餐廳出名食甜品
廚師見我哋叫咁多咸食,好擔心我哋食唔落甜品 哈哈哈
布朗尼好好食丫! 軟糯香濃,佢應該用咗黑朱古力整!少少苦味,唔膩之餘反而仲出色!平衡番窩夫嘅飽濟感!
什果麻糬窩夫(半)
我不嬲都好中意麻糬嘅煙韌又咬口!
呢個滿足哂我丫!窩夫內藏有QQ麻糬,正!
加上蜜糖,雪糕,水果 !正到暈!!
仲有個燒豬手!
皮脆肉嫩,唔韌唔痴牙! 咸度適中!
最緊要係個汁,睇落係香草汁,好多唔同香草整嘅汁!好香好香,佢帶出肉嘅鮮味,又加啲清新感覺減低肥膩感! 絕!
西班牙冰鎮水果紅酒
賣相靚到絕~ 我本身唔多中意飲酒
但呢個幾好,加咗新鮮水果,甜甜哋,易入口!唔錯~
蜜瓜黑毛豬
西班牙海鮮飯
朱古力布朗尼窩夫(半份)
什果麻糬窩夫(半)
西班牙冰鎮水果紅酒
  • 什果麻糬窩夫
  • 朱古力布朗尼窩夫
2016-09-06 1471 瀏覽
Kawai 好喜歡上環間La Postre 的 Waffle,所以生日都打算揀呢間慶祝,早前打電話去永樂街主店訂位時,店員說已經滿座,正以為失望之際,店員說離主店五分鐘步程的九如坊有另一間新店,班底一樣而且有閣樓,結果我同朋友一行三人轉戰新店。蜂蜜檸檬單骨雞翼 $108出街比較少食雞翼,因為要吐骨比較麻煩,這裡切開以單骨方式烹調,外層蜜糖甜味挺突出,少少檸檬香,咬開雞翼保留了鮮嫩的肉汁,簡單中見不平凡,而且酸酸甜甜都幾開胃。牛油果刺身 $128牛油果刺身通常都會在日本菜或素食店見到,只因牛油果的味道及質感與三文魚相似,只需點上壽司醬油,真假難分,所以有素食三文魚之稱。在這裡遇見就是有點想試吧,看看會不會是配壽司醬油。上枱才知是配上辣粉,芝士,蔬菜青檸等食材。牛油果生熟度不錯,不會太淋身,配搭的食材亦有少驚喜,蔬菜夠新鮮,沾上辣粉更是有趣,如果濛著眼就是以為在吃三文魚吧。西班牙豬仔骨 $288/5件呢個我在本店都食過,豬仔骨用燒烤醬汁調味,肉質軟淋不會太韌,食落好惹味,而且包左錫紙,可以方便用手拎著吃。不過都幾飽,差不多手板咁大,一人一件比較好。西班牙海鮮飯 $268/2人份量食了豬仔骨
蜂蜜檸檬單骨雞翼 $108

牛油果刺身 $128

牛油果刺身
西班牙豬仔骨 $288/5件

西班牙海鮮飯 $268/2人份量

食了豬仔骨其實都有點飽,西班牙海鮮飯就到了,兩個人的份量都幾多,單看舖到密密麻麻的海鮮就知重料,細數下有青口,大蝦,貝殼及ParmaHam,海鮮全部都好鮮甜,飯底有點過油,蕃茄飯底加左少少辣,除了酸仲有微辣,令人好想追住食。
抹茶麻糬窩夫 $98Half/ $108 Full

最後都係要叫窩夫,我是為了它而來,雖然超飽都一定要點,可以點半份實在太好了,過口癮又不用剩太多,抹茶窩夫入面夾有麻糬,皮薄身脆的但食落口感煙煙韌韌有彈力,內餡充滿抹茶香回甘稍嫌不足,仲可以點旁邊的蜜糖綠茶雪糕或者紅豆蓉同吃。
抹茶麻糬窩夫
整體來說,這裡暫時不是太多人,環境寧靜點又可以吹水吹耐點,只是離地鐵比較遠,但都是五分鐘步程,下次約朋友都會揀呢間,因為我的確好怕人多。
牛油果刺身
抹茶麻糬窩夫
2016-09-03 553 瀏覽
幾個月前和幾位朋友一起去過永樂街的 La Postre 食下午茶,其中一位朋友話食過翻尋味,咁岩她今個月生日,於是她提議去九如坊這間新開的 La Postre 分店食生日飯。九如坊的 La Postre 對於我這位新界人來說,位置有點難找,原來位於中環和上環之間的一條小街裡,這裡路人較少,感覺相對寧靜。進到店內,雖然店舖面積較小,桌椅也較窄小,但週圍都頗多可愛的擺設,很有少女的感覺。然而,餐廳的裝潢都挺有西方懷舊的風情。不過,這晚其中一位朋友要開 OT,餘下我們兩個先叫飲品。這是朋友的凍荔枝茉莉茶。我這杯菠蘿莫希托,除了菠蘿汁,好像還混入了梳打水,並且加入幾片新鮮菠蘿和薄荷葉,飲下去覺得冰冰涼涼的,既有清甜的菠蘿味,亦很有飲汽水的感覺,相當消暑。蜂蜜檸檬單骨雞翼,雞皮醃滿了香甜的蜜糖檸檬醬汁,口感仲幾香脆,肉質都相當 juicy 嫩滑,非常惹味。黑毛豬無花果沙律,沙律上薄切的黑毛豬帶點鹹香,肉質相當新鮮而軟腍,加上無花果的清甜及粒粒咬口感,以及加了黑醋汁的沙律菜,味道相當 refreshing,另外兩條長麵包條放在碟的兩邊,令賣相更為點睛。西班牙肉丸,肉丸及三片蕃茄多士放在濃香而帶辣的

然而,餐廳的裝潢都挺有西方懷舊的風情。
荔枝茉莉茶 (凍)
波蘿莫希托
黑毛豬無花果沙律
西班牙肉丸,肉丸及三片蕃茄多士放在濃香而帶辣的茄醬裡,感覺已經覺得很好味。可惜朋友們都不能吃辣,於是整碗肉丸便由我獨食了。
西班牙肉丸
帶少許蕃茄味的多士,雖然比較薄切但口感都幾香脆。西班牙肉丸大概有十粒,份量都幾豐富,口感像自家制的免治肉丸,鬆軟彈牙,有點像 Ikea 的瑞典肉丸但這裡的肉丸較好吃,如果要挑剔的話,便是蕃茄醬汁比較辣吧。
西班牙肉丸
南瓜菠菜意大利飯,本身南瓜的 creamy 醬汁比較清淡,但加入一些微鹹的芝士薄片點綴後,便帶起了南瓜的清甜味道。至於意大利飯粒粒都幾大顆,吃下去都幾飽肚。
南瓜波菜意大利飯
等到壽星女開完 OT 來到餐廳,我們兩位朋友已經食到飽飽,但既然壽星女一場來到,於是再叫多個甜品 - 綠茶麻糬窩夫 (半份)。這裡的窩夫是女生們必叫的,首先心心的形狀,早已讓女生們起了少女心,甚至影相呃 like 了。心型的麻糬窩夫,既有吸引的外型,亦有豐富的內涵,外面口感脆卜卜,裡面的麻糬煙煙靭靭,也帶有少許綠茶的甘香味道。配以蜜糖或者綠茶雪糕,配搭出濃甜或者冰涷清甜味道。
綠茶麻糬窩夫 (半份)
另外還配搭吉士、綠茶蓉、紅豆,吃出不同的味道,還有細細粒的綠茶蛋糕,口感都幾鬆軟甘甜啊。
綠茶麻糬窩夫 (半份)
這間分店同樣坐落在旺中帶靜的地方,感覺都很輕鬆悠閒,氣氛相當不錯。而且光線較為昏暗,既適合三五知己一起談天,亦很適合情侶共渡一個浪漫晚上呢。
2016-08-11
波蘿莫希托
黑毛豬無花果沙律
南瓜波菜意大利飯
綠茶麻糬窩夫 (半份)
C+搵食團 || 食盡小巷盡頭的西班牙熱情 - 【中環】La Postre 呢排玩開Pokemon Go 行多左唔少街 認識返好多社區既唔同地標 -- 至於係中上環入面 都有唔少著名地標 其中九如方 一個識搵食既搵食兵 點都聽過或者去過既地方 -- 九如坊以前 同附近的安和里都叫做二奶巷 至於咩係二奶巷 你懂的? -- 以前男人就去九如坊搵佢地既「菜」 依家係九如坊就搵唔到二奶既蹤影 食肆就開到成行成市 今次C+搵食團就去九如坊搵屬於我地既「菜」 食盡小巷盡頭的西班牙熱情 - La Postre -- La Postre位於既九如坊 如果唔係熟路既人 可能會較難搵到 係上環MTR行上去都 慢慢行15mins左右「必到」 -- 一條小巷入面 有唔同國家的菜 La Postre 隔離既食店都係 La 字頭家 唔好入錯鋪呀! -- La Postre 既裝修主要都係用深色既木系為主 用上黃燈 感覺有少少Raw Feel -- 半開放式既廚房 邊煮邊聞到香氣 未食先肚餓 -- 友人'sss 之前黎過La P

呢排玩開Pokemon Go

九如坊以前

同附近的安和里都叫做二奶巷

至於咩係二奶巷

你懂的?

以前男人就去九如坊搵佢地既「菜」

依家係九如坊就搵唔到二奶既蹤影

食肆就開到成行成市

今次C+搵食團就去九如坊搵屬於我地既「菜」

食盡小巷盡頭的西班牙熱情 - La Postre

La Postre位於既九如坊

如果唔係熟路既人

可能會較難搵到

係上環MTR行上去都

慢慢行15mins左右「必到」

一條小巷入面

P.S 費時嘈到餐廳其他客 XD

由地鐵站上黎

行到熱辣辣

Happy Friday

當然要「飲返杯冰凍啤酒」

{ Drinks || 飲品篇 }

食西餐好多時都會飲酒

La Postre 除左有一般紅、白酒

Cocktail、Mocktail外

依家潮飲手工啤酒

最終綜合左服務員既建議

選左款好特別既海鹽味

Er Boqueron $70 / bottle

平時飲既啤酒

多數都係果味、麥味、木香味等

今次揀既就有海鹽味

唔會太過搶味

反而有少少鹹鹹地

引出緊加香既麥味

Menu 建議配對

西班牙小吃、生蠔、海鮮、魚

淨飲都OK

Happy Hour 先黎一枝小酌

之後食食下飯

友人'sss飲得興起

追酒飲

再黎一個重量級

【多人必點】

Sangria w. Red Wine || 西班牙冰鎮水果酒 - $88 / Glass OR $298 / Jar

冰鎮既鮮果底

{ Tapas || 小食篇 }

Happy Hour 時間飲下啤酒

當然要叫d小食佐下酒

雞翼係送酒最好既Partner

Honey Lemon Chicken Wings || 蜂蜜檸檬單骨雞翼 $108

HONEY LEMON CHICKEN WINGS || 蜂蜜檸檬單骨雞翼
---

味道酸酸甜甜

好開胃

而且餐廳好細心將雞翼開邊

變成單骨

一口一支

方便食

就算落手食

Honeydrew Melon w. Jamon || 蜜瓜黑毛豬 $198

食西班牙菜

當然唔少得既Melon & Ham

呢個配搭喇

原條蜜瓜配上黑毛豬火腿

火腿鹹香味加埋蜜瓜甜味

好正

特別配埋我支鹹味啤酒

Perfect Match!

Cheese Egg Roll w. Caviar || 黑魚籽芝士蛋卷 $138

CHEESE EGG ROLL W. CAVIAR || 黑魚籽芝士蛋卷
又係蛋怪既出現喇

加入芝士 & 蛋

混埋蟹肉既香味

用黎佐酒一流

{ Main Course || 主菜篇 }

【必食】Paella de Mariscos (Valencia) 西班牙海鮮飯 $268 for 2 person / $468 for 4 person

PAELLA DE MARISCOS (VALENCIA) 西班牙海鮮飯

又叫做西班牙大鍋飯

同時吸收左好香既海鮮湯味

唔似一般街外「爛飯」既口感

食得出飯粒既有層次既煙韌感

中間位置仲保持硬硬地口感

Roasted Suckling Baby Pig || 西班牙焗乳豬件 - $ 398

乳豬件碎上

外脆內嫩

配上蜜糖 & 燒烤汁食

兩個汁都係甜甜地

食多兩件都唔怕滯住

Mussles w. Garlic in White Wine Sauce || 香蒜白酒青口 - $178

成班酒鬼

又變成一個湯底

La Postre既甜品都比較多選擇

記住要留肚食甜品

{ Dessert || 甜品篇 }

Mexico Spicy Mochi Waffle || 墨西哥香辣麻糬窩夫 $78 (Half) / $98 (Full)

MEXICO SPICY MOCHI WAFFLE || 墨西哥香辣麻糬窩夫
平日甜 & 鹹既窩夫食得多

就只係試左少少

都幾香辣下

完全唔食辣既人

慎重考慮!!

Mochi Mille Feuille || 麻糬拿破崙 $88

MOCHI MILLE FEUILLE || 麻糬拿破崙
牛油味香 + 鬆化既拿破崙

配上QQ既麻糬

一軟一脆

口感層次好豐富

吉士配上新鮮水果

唔會太甜

Lady Earl Grey Creme Brulee || 伯爵茶焦糖燉蛋 $59

LADY EARL GREY CREME BRULEE || 伯爵茶焦糖燉蛋
蛋怪再次出動

茶味既Creme Brulee

⌞ms.C⌟ 覺得係一個幾難整得好吃既甜品

茶 & 蛋既味道比例、火侯問題都較難控制

今次La Postre就完美演繹

• 黑魚籽芝士蛋卷
  • 西班牙海鮮飯
  • 麻糬拿破崙
2016-08-28 755 瀏覽
我好重視朋友的生日,在揀選餐廳時候都會配合朋友的喜好,朋友提議去上次上環個間西班牙餐廳,朋友話開了分店,就在九如坊個邊,上環這裡餐廳走中高檔路線,今次來了新分店試下,新分店的地方冇永樂街咁大 ,空間感覺尚算舒適,我和朋友入到餐廳後,揀了近門口座位坐下,今次只是同好姐妹來食好西,就叫了意大利飯+小食+甜品+2杯飲品,這裡的環境十分不錯,我和朋友在這裡邊吃邊傾計,這裡的食品有一定水準,這裡十分適合朋友聚會地方味道意大利海鮮飯,芝土味道濃郁,味道亦不會太咸,飯份量好足夠蒜香雞翼,雞肉十分嫩滑抹茶窩夫,窩夫口感十分脆。抹茶味好濃郁,帶有抺茶回甘味道沙拉,這個是朋友叫,本身不愛黑醋汁。只吃了少許服務店員親切有禮,服務亦好好環境地方十分適中,座位亦坐得舒適價錢平均300元一個
海鮮意大利飯
抹茶窩夫
蒜香辣雞翼
沙拉

意大利海鮮飯,芝土味道濃郁,味道亦不會太咸,飯份量好足夠

蒜香雞翼,雞肉十分嫩滑

抹茶窩夫,窩夫口感十分脆。抹茶味好濃郁,帶有抺茶回甘味道

沙拉,這個是朋友叫,本身不愛黑醋汁。只吃了少許

店員親切有禮,服務亦好好

地方十分適中,座位亦坐得舒適

價錢
平均300元一個
2016-08-10
抹茶窩夫
蒜香辣雞翼
2016-08-24 294 瀏覽
中環美食林立,但好食的西班牙餐廳唔多 。今晚朋友帶我去了近中環九記牛腩的一間西班牙餐廳。環景舒服,是約三五知己食飯聚會的好地方。我地點了以下的餐。檸檬蜜糖單骨雞翼~~外面甜甜的蜜糖味,帶少少檸檬酸酸味道,肉嫩,加了小小香草點綴一下。平時食雞翼時比較麻煩,但現在厨師切開變成單骨,就方便好多。牛油果刺身~~有紫椰菜絲,青椒,黃椒,紅椒粒,青瓜,芝士粉,辣粉,醬油做裝飾及配菜,而主角牛油果切條放面,睇到已經好靚,食時又特別,好有flash的感覺。這個菜好適合食素的人士。西班牙海鮮飯~~2人份量以,有青口,蜆,大蝦及西班牙煙肉,海鮮一向是我的最愛,但個飯比海鮮更加特出,辣辣地,飯粒煙韌有咬口,仲吸收了海鮮的鮮甜味,非常之“正”。我食了一大半有多。我同朋友各點左一杯青檸蜜桃沙冰~~面頭放了一幾片薄荷葉飾裝飾,再加上幾大片桃肉在沙冰上,而沙冰飲時有淡淡的檸檬及桃味。在炎炎的夏日下,非常之透心涼,又可以降大温。是晚與朋友飲飽食醉,又可暢談一整晚。真的開心。
中環美食林立,但好食的西班牙餐廳唔多 。

我地點了以下的餐。

是晚與朋友飲飽食醉,又可暢談一整晚。真的開心。