2016-11-20 2071 瀏覽
喺永樂街間分店食過La Postre 嘅西班牙海鮮飯同麻糬窩夫一直念念不忘,放工後特登再去La Postre食飯,不過揀咗嚟九如坊的分店。鋪頭嘅裝修比起永樂街嗰間更具心思,而且比較少人, 感覺冇咁逼夾。舒適的環境令到我地心情大好,少不了西班牙海鮮飯 ,又嗌咗個西班牙蛋餅 , 燒牛仔骨,三杯Sangria。西班牙海鮮飯太過濕,影響啲飯嘅口感,上次去永樂街食明顯地係黏啲,而且啲番茄味係出啲。海鮮啲肉質有啲老,煮得太耐,真係唔得。真係名副其實蛋餅,食極都係好嚡嘅蛋,入面啲薯仔、火腿同洋蔥超少,完全唔掂。最火滾係個牛仔骨,好多筋,唔係好食到肉,而且個醬汁係好似整肉醬意粉嗰啲香草蕃茄醬,同啲牛仔骨勁唔夾,食嗰陣時我突然好懷念中式牛柳。價錢仲要成$288,去鋸牛扒好過啦。成晚係得甜品可接受,窩夫味道好香,表皮香脆,同雪糕一齊食幾唔錯。如果鐘意食辣,可以試下墨西哥香辣麻薯窩夫,軟Q麻糬配上香辣味道,口感同味道可以話令人眼前一亮,雖然我地今次冇嗌到,但都想推介一下。(注:我係去永樂街分店食嘅,唔擔保呢間水準一樣。)
西班牙海鮮飯
西班牙蛋餅
燒牛仔骨
焦糖香蕉窩夫
無花果脆批
Sangria (red/white/sparkling)
2016-11-14
焦糖香蕉窩夫