2023-10-11 79 瀏覽
今日去左上環一間主打星加坡及馬來西亞菜既餐廳食飯,餐廳招牌好顯眼,離遠就能一眼見到。舖頭地方大,座位闊落,環境裝修好有星馬風情。今日我同朋友食下午茶,餐牌食物款式多,有好多東南亞美食選擇,下午茶時段(14:00-18:00)有tea set 連飲品,非常抵食。飲品方面除椰青要+加$20,其他跟餐免費,今日下午茶都有加一嘅。街頭雞絲湯粉 $46 +馬來拉茶今日想食清小小,所以嗌左個街頭雞絲湯粉,雞肉份量多,淋滑幼嫩,配料方面仲有有豆腐卜,湯底清甜得嚟好香,有啲乾葱係上面調味。串燒拼盤(雞肉、大蝦、魷魚鬚) $68+ 青檸紅茶今次嚟想試下呢到既串燒,店員話今日無魷魚鬚,照試!之前喺好多餐廳食過啲串燒係常溫,而呢間啲串燒夠熱,而且賣相好吸引,雞肉同大蝦各三串,雞肉鮮嫩多汁,大蝦燒得啱啱好,點埋個汁非常惹味,非常有驚喜!LeeLaksa (上環)📍上環皇后大道中302號地舖

舖頭地方大,座位闊落,環境裝修好有星馬風情。

街頭雞絲湯粉 $46 +馬來拉茶

串燒拼盤(雞肉、大蝦、魷魚鬚) $68+ 青檸紅茶

LeeLaksa (上環)
📍上環皇后大道中302號地舖
下午茶
2023-10-11 64 瀏覽
好耐無食新加坡菜,有朋友話想去食下,於是係上環搵左一間新加坡菜餐廳—LEELAKSA😁李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118結合了新加坡著名的海南雞飯和白胡椒肉骨茶,首先,海南雞飯的雞肉鮮嫩多汁,搭配著特製的醬料,每一口都帶來滿滿的滿足感;白胡椒肉骨茶則以豬骨和蒜頭熬煮而成,湯底醇厚,帶有微辣的胡椒辣味,後來見海南雞實在挺不錯,於是再點了一份海南雞飯 $88😜椰汁芋丸 $46芋圓搭配椰汁的香甜,椰汁居然能做到有點泡沫的感覺,十分特別✨美綠恐龍 $32由一杯冰鎮的美祿上加入未溶解的美祿粉末製成的,獨特口感讓人欲罷不能,雖然是帶點甜,但是能嘗到東南亞經典的飲品實在是值了🥰好味指數:9/10性價比指數:8/10餐廳名稱:LeeLaksa餐廳地址:上環皇后大道中302號地舖電話:22658999

李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118

餐廳地址:上環皇后大道中302號地舖

電話:22658999
  • 海南雞飯
2023-10-11 65 瀏覽
🔖 新加坡白胡椒肉骨茶配油飯 HKD92充滿胡椒豬肚湯風味,超正,好重嘅白胡椒味,非常暖胃。排骨非常入味而且肉質軟腍,即使唔點醬汁,都十分夠味,齋食都好正。油飯的油香好出,另配油炸鬼,整個餐好豐富。🔖 燒牛柳柚子沙律 HKD118 沙律配烤牛肉,比想像中大份好多,牛肉真係好出色,外表烤得好香,入口有焦香,牛肉肉質好軟腍,肉味濃郁,另外配埋烤蒜食,令味道更有層次,亦更啱「重口味」,令整個味蕾衝擊昇華一級。而柚子沙律正好可以解膩,酸酸甜甜,食完牛肉不會太膩!🔖 烤馬來蔥餅配咖喱 HKD56薄餅好脆好香,就咁食每啖都充滿著蔥味,另外配有咖哩,充滿椰香,不過食多咗略嫌味道較重同偏咸,不過整體都好食✌️🔖 熱情果芒果沙冰 HKD36雖然係熱情果芒果沙冰,但熱情果味道太霸道,基本上蓋過咗芒果味,熱情果味充斥口腔
🔖 新加坡白胡椒肉骨茶配油飯 HKD92

🔖 燒牛柳柚子沙律 HKD118

🔖 烤馬來蔥餅配咖喱 HKD56

🔖 熱情果芒果沙冰 HKD36
2023-10-08 70 瀏覽
🦐🦐🦐LeeLaksa🦐🦐🦐近期愛上新加坡,馬來西亞美食😋今次朋友約咗嚟呢間LeeLaksa非常大嘅招牌😂唔會搵唔到諗住上環食嘢唔會平得去邊😂點知佢哋下午茶餐係非常抵食👍🏻👍🏻👍🏻我哋叫咗四個餐,有兩個餐仲另外加錢飲椰青都係$300到😂😂🦐巴東牛肉飯~$56🥥椰青~跟餐加$20(賣相一流,唔會辣到食唔到,香料配搭得非常好,真係比多碗飯都食到😋)🦐串燒拼盤~$68🥤香茅鮮橙茶(出邊食一串串燒平嘅都要十幾二十蚊,呢個拼盤有六吋串燒,而且仲包埋一杯餐茶😂)🦐大蝦青木瓜沙律~$68(份量非常大👍🏻可以同朋友一齊分享,甜辣適中😋)🦐半熟蛋配咖央多士~$48🥤香茅青檸荔枝梳打(一人一件多士,好滿足,半熟蛋再加埋馬來西亞嘅甜豉油,真係食過返尋味)
🦐🦐🦐LeeLaksa🦐🦐🦐

近期愛上新加坡,馬來西亞美食😋
今次朋友約咗嚟呢間LeeLaksa

🥥椰青~跟餐加$20

🦐串燒拼盤~$68
🥤香茅鮮橙茶

🦐大蝦青木瓜沙律~$68
(份量非常大👍🏻可以同朋友一齊分享,甜辣適中😋)

🦐半熟蛋配咖央多士~$48
🥤香茅青檸荔枝梳打
  • 巴東牛肉配米飯
  • 半熟蛋配咖央多士
  • 大蝦青木瓜沙律
  • 串燒拼盤
  • 椰青
喺上環抵食既laksa! Lunch set 配既特色飲品大部份都唔使加錢😛🦖 包括Corona beer, 馬來拉茶, 桔仔話梅水🧉 臨走嗰陣見到tea set 好似仲抵,啱晒喺附近返工嘅🦖新加坡喇沙米線 $82 喇沙湯底香濃,而且好足料!特別想讚佢好細心,入邊有四隻開邊蝦,無曬蝦腸同蝦殼,唔怕食得好論盡🦖 而且唔係嗰啲細細隻又霉嘅蝦🦐 米線都好入味,食到最尾都冇變淋( ˙𐃷˙ ) 唯一有啲唔明白嘅係點解蝦麵係摻摻,而laksa 冇呢個選擇>< 回頭指數🦖: 4/5 特別係佢既午餐同下午茶!(,,> <,,)♡LeeLaksa (上環)📍上環皇后大道中302號地舖#leelaksa #sheungwan #上環美食 #皇后大道中 #上環 #laksa #hklaksa #laksahk #hkfoodlover #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog

新加坡喇沙米線 $82

回頭指數🦖: 4/5
特別係佢既午餐同下午茶!(,,> <,,)♡

LeeLaksa (上環)
📍上環皇后大道中302號地舖

新加坡喇沙米線
近樂古道轉角位有間幾sharp門面既LeeLaksa,間唔時經過都好吸引,終於有機會一試!😋咁啱去到係2點到6點tea set時間,撞啱呢個時間,勁抵食!!全部都係正宗新加坡口味嘅菜式👍🤤新加坡喇沙$62好貼心仲跟咗一大粒青檸同埋辣椒醬 ,隨住唔同喜好可以加,純米線底,配好大隻蝦,仲有好多豆卜、魚蛋、魚片、溏心蛋海南雞飯$68 下午茶嘅份量都唔少,好大碗雞油飯,帶好香嘅香茅、香料味 仲有一大碗好濃嘅雞湯。至於海南雞亦不錯,雞肉係去曬骨既黃油雞 ,嫩滑新鮮正宗新加坡式跟三色醬。半熟蛋配咖央多士$48食得出係用左嘉頓嗰隻麥包🤣烘得好香,好刷嘴😋😋半熟蛋配豉油,又係簡單又美味大蝦青木瓜沙律$68清新,蝦好足料,唔錯!下午茶包野飲,飲品都好正!有南洋咖啡/馬來奶茶/桔仔話梅冰/香茅青檸梳打/椰青等等,corona啤酒都可以!
近樂古道轉角位有間幾sharp門面既LeeLaksa,
間唔時經過都好吸引,
終於有機會一試!😋

咁啱去到係2點到6點tea set時間,
撞啱呢個時間,勁抵食!!

全部都係正宗新加坡口味嘅菜式👍🤤

新加坡喇沙$62
好貼心仲跟咗一大粒青檸同埋辣椒醬 ,
隨住唔同喜好可以加,
純米線底,配好大隻蝦,仲有好多豆卜、魚蛋、魚片、溏心蛋

海南雞飯$68
下午茶嘅份量都唔少,
好大碗雞油飯,帶好香嘅香茅、香料味
仲有一大碗好濃嘅雞湯。
至於海南雞亦不錯,
雞肉係去曬骨既黃油雞 ,嫩滑新鮮
正宗新加坡式跟三色醬。

半熟蛋配咖央多士$48
食得出係用左嘉頓嗰隻麥包🤣
烘得好香,好刷嘴😋😋
半熟蛋配豉油,又係簡單又美味

大蝦青木瓜沙律$68
清新,蝦好足料,唔錯!

下午茶包野飲,飲品都好正!

2023-09-27 71 瀏覽
呢間新加坡菜地理位置唔錯,都幾近地鐵站而且店鋪名大大個招牌好易揾😂呢日平日過黎食dinner,都唔係好多人,店員好多都係外籍人士,好友善!《燒牛柳柚子沙律 $118》有驚喜喎😍牛柳肉質幾淋,有咬口得黎好軟熟,整得幾好!不過整既時間比較耐,要三十分鐘,但都冇所謂既食住等😂柚子既份量都好多,基本上係原個上,當成下生果都唔錯,幾甜!《香芒大蝦米紙卷 $68》好多菜好健康,不過就咁食冇咩味,要點佢提供個醬食,係橙醬幾特別,芒果係用左泰式青芒果,食起黎冇咁甜,成件事好清爽😂《巴東牛肉配米飯 $85》巴東牛肉辣辣地好適合餸飯🙈仲有啲魚仔啊花生青瓜可以撈埋一齊食,不過牛肉肉質就冇燒牛柳咁好食,呢個冇咩太特別,正正常常!LeeLaksa上環皇后大道中302號地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《燒牛柳柚子沙律 $118》

2023-09-26
香芒大蝦米紙卷
巴東牛肉配米飯
2023-09-19 1785 瀏覽
呢間星馬餐廳非常之顯眼 就喺正馬路口 大大個招牌寫住餐廳名 呢日就同同事嚟咗食個lunch🍴海南雞飯拼新加坡喇沙米線由於真係太想試晒佢出名嘅海南雞同埋喇沙 所以見到呢個餐真係毫不猶豫咁樣揀咗😙 招牌菜果然冇令人失望 海南雞非常嫩滑 雞皮部份仲要係好爽口 令人忍唔住食晒 海南雞仲配上招牌油飯 油飯嘅比例啱啱好 唔會食完覺得太油膩🍚 去到喇沙嘅部份 呢一小碗湯底椰奶味道豐富 配菜方面仲有啲魚蛋 蝦仁 溏心蛋同埋豆卜 最令我驚喜嘅係佢嘅米線幾彈牙🍜 下次會想食一碗大嘅喇沙🫢馬來炒貴刁落單嘅時候 店員有細心提醒呢份炒貴刁會有少少辣😮 不過對我嚟講絕對冇問題呀 因為我都幾鍾意食辣 炒米啲嘅主食部份有河粉 油麵做底 而配菜方面有蝦仁 魷魚 臘腸 紫洋蔥 芽菜 側邊仲有花生碎 青瓜粒 同埋辣椒粉 撈埋一齊食就更加惹味同埋香口☺️飲品Corona 冇諗過呢個晏晝都可以食得咁chill😝 我哋嘆住啤酒再食喇沙 真係人生一大樂事 另外加咗錢飲椰青 椰青水清甜 入面仲有好多椰肉👍🏻呢餐lunch真係好開心 真係chill得嚟又有星馬風味 餐廳仲有好多單人座位 一個人嚟食lunch都唔會尷尬啊☺️

海南雞飯

飲品
Corona啤酒
椰青

2023-09-18 49 瀏覽
耐不耐就會來到上環這邊探朋友, 每次來這裏,都會特地幫襯這間新加坡餐廳。 首選當然是經常吃的海南雞飯, 午市有海南雞飯組合, 滿足心多多的食客。海南雞飯拼白胡椒肉骨茶朋友喜歡白胡椒肉骨茶, 一人份量配搭海南雞飯啱啱好, 排骨是一字排肥瘦適中, 蒜頭夠淋夠綿。 重點是海南雞飯, 雞肉有嫩嫩的雞髀位置,和啖啖肉的雞胸。 最鍾意就係配搭薑蓉, 三隻醬撈埋一齊食都好好食。海南雞飯拼新加坡喇沙米線主打當然係最鍾意的海南雞飯, 其實每隻嘅配搭都好平均一定會有雞髀位, 自己就最鍾意個油飯, 煙韌軟熟 簡直係靈魂精髓。 喇沙米線醬汁香濃, 而且有很多配料, 真係好滋味。怡保芽菜呢個真係最近嘅重點推介, 38蚊一碟怡保芽菜, 真係平過自己整, 在專門的店舖 淨係買包怡保芽菜已經要28蚊, 所以真係覺得好抵食。

海南雞飯拼白胡椒肉骨茶

怡保芽菜

2023-09-15 46 瀏覽
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk免費啤酒😳 × 可愛領𧘹🥰 × 南洋🏝️今次去食lunch嘅時候,發現嘢飲竟然可以免費揀啤酒🥰。難得嗰日係假日,唔使晏晝趕返去開工🤭。咁好嘅時機,即刻嗌啤酒chill一chill🍻!呢間舖頭係食南洋菜,啲嘢食都唔錯😚。不過最吸引鼠尾草🌱嘅都係呢款啤酒。佢有用紙巾打咗一條領𧘹👔。除咗好得意之外🫶🏻,真正攞起嚟飲嘅時候,發現佢飲嘅時候好方便🥺,因為唔會畀倒汗水整濕隻手,原來佢仲有好貼心嘅實用性💖。而頭頂嘅一片青檸就真係純裝飾🤣,將佢塞咗入去啤酒樽入面,味道都冇乜分別🥴。
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
免費啤酒😳 × 可愛領𧘹🥰 × 南洋🏝️

2023-09-13
<Leelaksa> 📍上環🔸李式喇沙湯底出色 😋 米線煙靭▪️海南雞滑滑 😌 肉骨茶水準平平新加坡喇沙($82) — 喇沙湯底呢個麵食嘅靈魂所在,濃郁而香氣四溢,充滿了各種香料的風味,辣味的程度岩岩好,唔會過於辛辣。湯底中的椰奶賦予了喇沙獨特的濃郁口感,與其他香料和材料相互融合。米線煙靭,放耐都左一樣好味。(推介!)李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 ($118) — 海南雞滑滑,配上油飯,味道是可以的 😋👍🏼 肉骨茶味道比較淡,食唔出胡椒味,但豬味濃烈。餐廳座位舒適,啱晒放工幫襯。
<Leelaksa> 📍上環
🔸李式喇沙湯底出色 😋 米線煙靭
▪️海南雞滑滑 😌 肉骨茶水準平平

餐廳座位舒適,啱晒放工幫襯。
2023-09-07 57 瀏覽
老婆嚷着要吃這家的新加坡叻沙, 所以儘管吃過午飯, 也來到這裡吃下一場. 這裡湯頭的味道很重椰奶香味, 甜香而質感滑溜, 咖喱香味有點被蓋過了, 我對椰奶耐受性被牛奶低, 因為腸胃容易不舒服, 所以大部份都由老婆完成. 米粉滑而不糊, 配料有豆腐, 魚片, 大蝦和雞蛋, 份量足, 處理也洽如其份, 只是沒有螄蚶就少了一些風味. 香港的叻沙除了加東這家, 絕大部份也找不到螄蚶, 有點可惜. 說到印象最深刻的叻沙, 一定是在馬拉怡保吃的正宗亞參叻沙, 沒有椰奶, 羅望子的酸勁, 蝦膏的鹹香, 以及魚湯湯底本身的鮮味, 又惹味又特別配合.My wife insisted on eating the curry laksa from this restaurant, so despite having had lunch, we came here for another meal. The soup here has a strong coconut milk fragrance, sweet and smooth in texture. The curry flavor is somewh

My wife insisted on eating the curry laksa from this restaurant, so despite having had lunch, we came here for another meal. The soup here has a strong coconut milk fragrance, sweet and smooth in texture. The curry flavor is somewhat overshadowed. I have a lower tolerance for coconut milk compared to cow's milk, as it tends to upset my stomach, so my wife finished most of it. The rice noodles are smooth and not mushy, and they come with ingredients such as tofu, fish slices, large prawns, and eggs. The portion is generous, and the handling is well done, although it's missing the flavor of cockles, which takes away some of its taste. In Hong Kong, besides this place, it's hard to find laksa with cockles, which is a bit of a pity. Speaking of the most memorable laksa, it must be the authentic Asam Laksa I had in Ipoh, Malaysia. It doesn't have coconut milk, but it has the tanginess of tamarind, the savory aroma of shrimp paste, and the freshness of the fish broth itself. It's delicious and uniquely flavorful.

#搞串個pantry星馬菜🇸🇬🇲🇾係間唔中諗起都想食嘅嘢食😆。所以我哋都定期去試下啲未食過嘅餐廳,今次就嚟到上環🚋嘅新加坡菜餐廳。呢間餐廳都好多款嘢食揀,我哋今次就嗌lunch set☀️。🍜新加坡喇沙($82)湯底好濃郁,食得出椰香味🌴,啱啱好濃度嘅香料味🧅,加埋青檸同埋辣辣哋嘅蝦醬🦐,令到味道更加豐富😋。最正嘅位係佢嘅麵質有公仔麵嘅軟滑掛湯🍜,又有拉麵嘅煙韌,好好食😆。🦐檳城蝦麵($86)蝦麵用咗摻摻麵底,即係米粉同埋油面🥳。湯底除咗飲到蝦膏嘅香味,仲有肉嘅鮮甜同埋鹹味💕,幾好。而且用料幾有心機,配料嘅份量唔少🥘,而且蝦仲要剝左殼🦐。🍞斑蘭咖吔多士($28)多士竟然係中間夾住一片牛油🧈同埋咖央醬,好有心思💕。多士焗得夠鬆脆,配埋咖央甜甜哋幾正😋。🔥新加坡鹹蛋黃雞翼(4隻, $68)鹹蛋黃醬好多好厚🍳!而且一上菜已經聞到好香濃嘅鹹蛋黃香味,好吸引😍。而且鹹蛋黃醬均勻咁包住成隻雞翼🐥,亦都唔會過鹹,味道好香🤤。午市套餐嘅飲品🍻仲可以免費揀啤酒🥳,用紙巾打咗條呔好得意,仲有一楷青檸🍋,好有風味。
#搞串個pantry

🍜新加坡喇沙($82)

🦐檳城蝦麵($86)

🍞斑蘭咖吔多士($28)

🔥新加坡鹹蛋黃雞翼(4隻, $68)

2023-09-03
  • 檳城蝦麵
  • 新加坡喇沙
  • 咖央多士
2023-09-02 42 瀏覽
LeeLaksa上環皇后大道中302號地舖G/F, 302 Queen's Road Central, Sheung Wan能力越大責任越大,工作上很多事情要處理,除了要加班無事無刻on call ,到食飯時間都要好好食餐,先有力量同舒壓一下。串燒盤 有雞同蝦,satay 醬好香,雞肉好滑又大串,蝦肉也燒到肉質緊緻,個醬都幾辣。$118 海南雞拼肉骨茶,個雞去骨好滑仲有啫,,肉骨茶重胡椒味,落有豬肚。鹹蛋黃雞翼,那層鹹蛋黃醬絕對是精髓,雞翼先炸到香脆再兜上層醬,香口惹味。
LeeLaksa
上環皇后大道中302號地舖

搬咗嚟上環返工嘅,我終於可以試多啲上環美食!東南亞餐廳LeeLaksa位於上環地鐵站附近, 同事附近寫字樓放飯都成日大排長龍, Lunch Set 整體$8x-10x, 主食配埋飲品,質素都唔差!檳城蝦湯賣相100分! 有四隻開邊蝦、四塊豬腩片、幾粒豆卜,麵底係摻摻(油麵+米粉), 湯底濃郁,微微辛辣,以套餐$86嚟講,很不錯!李派海南雞飯拼喇沙有選擇困難症嘅你啱晒!又有無骨海南雞,配細碗油飯,又有一碗迷你喇沙。 海南雞都有8-10件,雞肉嫩滑,雞皮爽口而不膩; 油飯味道不錯;迷你喇沙米線入面都有兩隻開邊蝦同幾粒豆卜,湯底偏淺色,重椰奶味, 如果再多啲辣會更正!
搬咗嚟上環返工嘅,我終於可以試多啲上環美食!
2023-08-07