2024-03-21 957 瀏覽
今日🐧 特登黎到上環,試下依間都幾多朋友推薦嘅平靚正新加坡菜餐廳🥰😘 入面環境渡假風滿滿😚 滕椅、木桌、加埋一片椰樹林嘅牆景,真係風情十足🤭 今日下午茶時段黎,本身想試下佢個超有特色嘅馬來街頭椰子雪糕同埋椰青☺️ 可惜太搶手一早賣曬🥲🥲🥲 🐧 最後㨂咗同樣出色嘅半熟蛋配咖央多士下午茶餐🤭 咖央多士勁香奶油味😋 蛋香滿滿,甜而不膩👍 加埋厚厚嘅一層牛油🤩🌟 超邪惡勁馥郁😚 多士烘得薄脆口感一流👍 整體非常高質🤭 另附上嘅半熟蛋超滑超嫩,入口鮮味十足,配搭醬油食用更添滋味😋 飲品㨂咗經典必飲嘅馬來拉茶🤩 甜奶味道出眾,飲落奶香濃厚,超滑超順口👍 加上恰到好處嘅茶香味道🥰 令人回味無窮🫶 還是口痕痕,就叫多咗個甜品🥴 㨂咗個椰汁芋圓❤️ 椰汁超香椰子味,同煙煙韌韌嘅芋圓神奇地合拍😳 食落甜甜地得黎帶點芋香,十分唔錯👍 裡面仲有綠珍多條條,口感一流👍👍👍

半熟蛋配咖央多士

椰汁芋圓

下午茶
半熟蛋配咖央多士
椰汁芋圓
2024-02-03 1430 瀏覽
同朋友🙆🏼‍♀️一齊諗住食個early dinner,路過呢度,見到大大隻字寫住 Laksa,朋友🙆🏼‍♀️話有興趣試吓,咁就決定入去開餐🤣入到餐廳仲未夠 6pm,原來仲有 Tea Set,咁叫咗 $62「新加坡🇸🇬喇沙 Singapore Laksa」,有幾款飲品可以選擇,揀咗「馬來拉茶 Teh Tarik」🤣「新加坡🇸🇬喇沙」:喇沙湯底幾濃郁,有啲椰汁香味😋;材料有 開邊蝦仁🍤、魚蛋、魚片頭、豆卜、芽菜 等,都算幾豐富😂;喇沙麵條似乎係米線,夠晒滑😁「馬來拉茶」幾滑,仲甜甜哋😁$150「李派海南雞(半隻)Hainanese Chicken Lee Style (Half)」:海南雞 皮黃肉白肉質幾滑,仲有星洲黑醬油,辣醬、薑蓉可以沾雞食😋$72「炒通菜(蝦頭膏/馬拉盞/參醬)Stir Fried Water Spinach (Shrimp Paste / Belacan Sauce / Sambal)」:揀咗參醬,辣辣哋幾惹味🤣;通菜新鮮幾爽脆,份量都相當多😁

「馬來拉茶」幾滑,仲甜甜哋😁

【$108雙拼雞飯+濃味喇沙🍜1個午餐夠2人飽】推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #上環 - 𝗟𝗲𝗲𝗟𝗮𝗸𝘀𝗮近排天氣凍,特別想食啲湯麵類嘅嘢🍜暖吓身!位於上環呢間星馬菜專門店,主打惹味喇沙麵& 海南雞飯🥢 午餐時段仲可以雙拼(Laksa +雞飯)配嘢飲,啱晒咩都想試吓嘅人~【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 海南雞飯 拼 星加坡喇沙米線 $108|8/10 🌟一次過滿足晒兩個願望嘅午餐套餐 ✌🏻海南雞好白嫩,唔會太多肥膏,配上三色醬汁(蒜蓉、甜豉油、辣椒醬)份量多到一個人食都有啲挑戰性🌝竟然仲有多個「迷你喇沙米線」‼️認真覺得朋友好醒,一次過就可以試晒兩個招牌菜式💥◐ 星加坡喇沙米線 $82|8/10 🌟喇沙湯底非常之濃郁,個人覺得椰奶味偏重,對比起正宗星馬喇沙,辣到偏低,好適合BB班嘅我😂但食開馬來西亞喇沙嘅人,可能會覺得唔夠風味🥵🔥裏面有豆卜、蝦、魚片🥢 豆卜索晒湯汁非常之好食,米線煮得正常偏軟 ◐ 香茅青檸荔枝梳打(跟餐)午市跟餐,飲品可以揀啤酒、南洋咖啡、香茅橙茶、馬來拉茶、青檸紅茶、桔仔話梅水🥤選擇都幾多!
【$108雙拼雞飯+濃味喇沙🍜1個午餐夠2人飽】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑

📍HK #上環 - 𝗟𝗲𝗲𝗟𝗮𝗸𝘀𝗮

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 海南雞飯 拼 星加坡喇沙米線 $108|8/10 🌟

◐ 星加坡喇沙米線 $82|8/10 🌟

◐ 香茅青檸荔枝梳打(跟餐)
午市跟餐,飲品可以揀啤酒、南洋咖啡、香茅橙茶、馬來拉茶、青檸紅茶、桔仔話梅水🥤選擇都幾多!呢個「青檸荔枝梳打」味道清爽,唔太甜

◐ 椰青 (跟餐+$20)

◐ 椰汁芋丸 $46|7/10
本身想嗌椰子雪糕,結果冇晒貨🙁🥥🍨最後揀咗椰汁芋丸,椰汁發打到至起泡,再加入芋圓etc 唔好睇個杯細細地,但係塞得好滿,好飽肚

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗟𝗲𝗲𝗟𝗮𝗸𝘀𝗮
🥢 @lee.laksa
🚶 上環站A2出口,步行約5分鐘
📍 上環皇后大道中302號地舖
🏷️

地區:#laymao_上環
分類:#laymao_星馬菜
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*

#hkig #hkigfoodie #hongkongfood #餐廳食評 #foodiehk #香港美食 #相機食先 #打卡推介 #週末假期好去處 #情侶好去處 #香港好去處 #上環好去處 #拍拖好去處 #外賣自取 #外賣推介 #香港打卡 #港女 #laksa #海南雞飯 #叻沙 #喇沙 #星馬菜
  • 新加坡喇沙
  • 椰青
3天前 0 瀏覽
又到咗一月一度嘅月經飯時間,為咗方便呢位媽媽朋友可以快啲返屋企,我哋都係揀返喺公司附近嘅餐廳。今晚就試吓馬拉菜,平時行過都見到好多人嚟買外賣,應該都唔錯。我哋叫咗個串燒拼盤,原本個拼盤應該係有三款嘢食,包括魷魚鬚雞肉同埋蝦,但係因為魷魚鬚已經賣晒,所以變咗蝦同埋雞肉每樣兩串,佢嘅份量比我想像中大好多,串燒本身辣辣地,都真係好惹味。然後我哋原本想叫椰菜苗,不過又係賣晒職員就介紹我哋可以食佢哋嘅通菜。我哋揀咗蝦醬高炒通菜。佢個菜都好爽口,如果蝦醬都唔會太鹹,味道啱啱好。最後就叫咗個炒貴刁,呢個貴刁好得意除咗河粉之外,仲有一啲麵撈埋一齊炒,上面有蝦仁,都係辣辣地,同樣地份量都比我想像中大,其實我哋兩個人都食唔晒。而令我覺得最特別嘅係佢中間會有臘腸,甜甜地同個辣味中和返,味道都幾特別。

4天前
2024-05-12 0 瀏覽
喺中上環行街行到攰🥵,醒起附近有間好食嘅馬拉菜餐廳😍。就行過去食啦,下午茶鐘數都好多人,呢度有新加坡嘢🇸🇬、印尼嘢🇮🇩等等。今次就嗌咗巴東牛肉配米飯、斑蘭咖吔多士、香茅青檸荔枝梳打🤤。.🐮巴東牛肉配米飯($85)份量非常多,一個人都未必食得晒。巴東牛肉味道非常惹味,小小辣🌶️,配埋旁邊啲小魚乾🐟,非常地道正宗。牛肉嘅口感都好嫩滑,非常送飯😍。.🥪斑蘭咖吔多士($28)一碟有四件多士,多士外皮烘到好脆口好香🔥。入面夾住一大片牛油🧈同埋斑蘭醬,超級邪惡😈。食落口好好味。
🐮巴東牛肉配米飯($85)
🥪斑蘭咖吔多士($28)
2024-05-12
放假先來落雨,唔通連個天都唔鍾意我🥲。雖然今日紅色暴雨,但係搵咗一搵屋企雪櫃,實在冇嘢食,唯有落街行下,諗住去超級市場買啲食材,結果好開心見到附近嘅呢一間人氣喇沙店仲有開門,就即刻入去食返個午餐。~午市套餐價錢都幾抵食,大部份都有配埋嘢飲,本身諗住加$20要椰青,點知賣晒,所以就叫南洋咖啡同埋馬來拉茶試試。南洋咖啡個味有啲似低甜版嘅罐裝雀巢咖啡,個人幾鍾意喺中學回憶嘅味道。馬來拉茶就非常濃滑,叫咗走甜,飲落去都有種淡淡的奶甜味,剛剛好,個人覺得唔輸港式奶茶。~星加坡喇沙米線係佢哋嘅招牌之一,喇沙湯底奶白色中帶點橙紅,食落去唔會好辣,椰子味好突出,配料落得幾重,大量切絲魚片頭、魚蛋和蝦肉等,彈牙米線加上爽脆無青味的芽菜,坦白說沒什麼好挑剔,唔輸之前去新加坡食到嘅當地正宗味道。~個人最鍾意就係喇沙,不過海南雞飯拼白胡椒肉骨茶亦不錯,可以一次過滿足兩個願望,海南雞嫩嫩滑滑,雞油飯雞油香氣突出但又質感乾爽。白胡椒肉骨茶嘅白胡椒味就非常之重,鍾唔鍾意就睇個人口味,飲落好暖身,自問好鍾意白胡椒味嘅話可以一試。~LeeLaksa (上環)上環皇后大道中302號地舖

個人最鍾意就係喇沙,不過海南雞飯拼白胡椒

LeeLaksa (上環)
上環皇后大道中302號地舖
2024-05-02 26 瀏覽
同事推薦既新加坡餐廳,因爲我平時幾中意食喇沙,今日就過黎食啦,樓面都幾大,好多座位,但係反聽講飯點都要排一下位,叫左新加坡喇沙米綫,湯底濃,少少奶味,剛剛好,配料半粒蛋、蝦、魚蛋等,食曬一碗都幾飽,馬來拉茶,好濃,帶少少澀,總體好飲。
2024-04-26
2024-05-01 17 瀏覽
✍🏻李派海南雞飯拼喇沙+桔仔話梅水 $108午市有雙拼,一次過試哂兩款招牌菜,岩哂咩都想試又有選擇困難症既我趁熱食左喇沙先,有濃濃既椰奶味,但辣味就比較淡。配菜有蝦,蛋,豆卜,豆卜吸哂喇沙湯,好惹味海南雞飯份量都幾足,雞肉嫩滑,配上標準既三色醬,甜豉油係不可或缺既雞油飯粒粒分明,有淡淡既雞油香跟餐仲可以配桔仔話梅水酸酸甜甜好醒胃✍🏻李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 + 香茅青檸荔枝梳打 $118另一款午餐可以選配肉骨茶濃濃既白胡椒有啲辣豬肋骨好入味,肉質鬆軟荔枝梳打就甜甜的,清掠解渴

✍🏻李派海南雞飯拼喇沙+桔仔話梅水 $108
雞油飯粒粒分明,有淡淡既雞油香
跟餐仲可以配桔仔話梅水
酸酸甜甜好醒胃

另一款午餐可以選配肉骨茶
濃濃既白胡椒有啲辣
豬肋骨好入味,肉質鬆軟
荔枝梳打就甜甜的,清掠解渴

2024-04-20 38 瀏覽
上環呢間馬拉菜好有人氣,佢有午市同下午茶套餐,人均$100唔使包埋嘢飲,特別抵食!有新加坡喇沙、海南雞飯、巴東牛肉呢啲選擇,係平時比較少食到嘅菜式料理,性價比又唔錯,經過呢頭值得一試!-——————————————🥘◖新加坡喇沙米線◗ $82餐廳招牌菜式,一定要試一試!配料有蝦、魚蛋、魚片、豆卜,湯底食落微辣,好香椰奶味,米線口感順滑,整體味道唔錯!🍜◖檳城蝦麵摻摻◗ $86油麵米粉兩溝呢個摻摻,仲有芽菜,食落口感爽脆有層次,而且索味,呢個湯底會偏辣少少,特別惹味!配上蝦肉、豬腩肉、豆卜,仲有一個糖心蛋,好滿足!🥪◖斑斕咖吔多士◗ $28全麥多士烘得薄脆,裏面開邊夾住牛油,塗上斑斕咖吔醬,微甜香口🍢◖街頭雞串燒◗ $68有四大蒜雞肉串,外面燒得香脆夠乾身,配上秘製沙嗲醬,地道馬來風味嘅串燒,如果唔點醬就咁食,就會比較淡口~☕️◖馬來拉茶◗ 跟餐拉茶飲落有少少草本嘅味道,口感順滑,但略嫌味道甜咗少少🍹◖桔仔話梅水◗ 跟餐加咗小青柑同話梅,飲落酸酸甜甜,幾清爽🌟Encore指數:8.7/10
-——————————————
🥘◖新加坡喇沙米線◗ $82

🍜◖檳城蝦麵摻摻◗ $86

🥪◖斑斕咖吔多士◗ $28

🍢◖街頭雞串燒◗ $68

☕️◖馬來拉茶◗ 跟餐
拉茶飲落有少少草本嘅味道,口感順滑,但略嫌味道甜咗少少

🍹◖桔仔話梅水◗ 跟餐
加咗小青柑同話梅,飲落酸酸甜甜,幾清爽

🌟Encore指數:8.7/10
2024-04-16 27 瀏覽
首先要講嘅就係佢嘅海南雞。佢嘅海南雞嫩滑多汁,皮薄肉嫩,煮得剛剛好。雞肉嘅鮮味同嫩滑口感令人回味。而且佢嘅海南雞伴隨嘅醬汁都好特別,有三種唔同嘅醬汁。仲有一個令我印象深刻嘅菜式係新加坡拼喇沙米線。佢哋嘅喇沙汁好濃郁,帶有香料嘅香氣,令人食指大動。而且佢哋嘅米線煮得剛好,彈牙有嚼勁,非常飽足。如果你鍾意飲椰青,呢度嘅椰青一定唔可以錯過。佢哋嘅椰青新鮮,甜度適中,每一口都帶有濃濃嘅椰子香味,真係好解渴又開胃。飯後想飲杯涼爽嘅飲品,我推薦試下桔仔話梅水(凍)。呢杯飲品酸酸甜甜,有桔子嘅清新香氣同梅子嘅酸味,冰凍嘅口感更加令人愉悅,係一杯消暑又開胃嘅飲品。最後,如果你鍾意芽菜,呢度嘅怡寶芽菜絕對係你嘅首選。佢哋嘅芽菜爽脆,帶有微微嘅酸辣味道。

2024-04-15 27 瀏覽
餐廳喺上環位置就腳,而且鋪面都大,係一間食新加坡以及馬來西亞食品嘅餐廳,我當日去就係食下午茶時間,所以以下價錢都係下午茶時間嘅參考🐔 海南雞飯 💰$68雞份量唔少,唔係切得大大嚿嗰種,包埋油飯同埋冬瓜湯🍳 半熟雞蛋配珈吔多士 💰$48珈吔多士有四件,牛油都夠厚身,半熟雞蛋有兩隻,另外亦有俾豉油🍢 串燒拼盤雞肉大蝦 💰$68拼盤原先仲會有魷魚鬚,但當日未有,職員就幫我哋加咗雞肉同大蝦嘅份量,雞肉夠腍,大蝦彈牙🥥 椰青 💰$20/跟餐另加嘢飲方面除咗有新加坡馬來西亞地道飲品之外,亦都可以加$20有椰青飲,椰青好夠凍,夠鮮甜

🐔 海南雞飯 💰$68
雞份量唔少,唔係切得大大嚿嗰種,包埋油飯同埋冬瓜湯

🍳 半熟雞蛋配珈吔多士 💰$48

🍢 串燒拼盤雞肉大蝦 💰$68

🥥 椰青 💰$20/跟餐另加
2024-04-14 16 瀏覽
首先餐廳嘅環境唔錯,侍應嘅態度也不錯!order咗招牌嘅新加坡叻沙。首先賣相好,基本食材齊備。叻沙嘅湯美味,有椰子香味和蝦的味道。個人喜好會把小粒個「酸柑」擠D汁落湯,更加好味!碗底嘅芽菜爽口,正!三隻蝦都非常新鮮,最喜歡食豆卜,因為嗦晒D湯汁,好好味!整體評價唔錯!還配有一杯特飲,不錯!
首先餐廳嘅環境唔錯,侍應嘅態度也不錯!
新加坡叻沙

order咗招牌嘅新加坡叻沙。
整體評價唔錯!還配有一杯特飲,不錯!
2024-04-14
新加坡叻沙
2024-04-13 29 瀏覽
我今日約同好友去上環漫遊,順道去位於上環皇后大道中302號舖的LeeLaksa 食星加坡午餐,環境舒適開揚,坐得舒服,店員服務態度親切。我點左個李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶$118,好友點左個李派海南雞飯拼新加坡喇沙米線$108;另加斑蘭咖吔多士$28,餐飲係(凍)桔仔話梅水(跟餐),及椰青$20(跟餐)。海南雞的雞肉嫩滑好味,肉骨茶的肉夠淋好食,湯底好飲;喇沙配菜豐富好味,斑蘭咖吔多士香口好食;桔仔話梅水好清涼解渴,椰青好新鮮又好飲。

• 斑蘭咖央多士
  • 李派海南雞飯拼喇沙
  • 桔仔話梅水
  • 李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
2024-04-08 17 瀏覽
餐廳:LeeLaksa地點:上環皇后大道中菜式:新加坡馬拉菜式餐牌:茶餐14選一,有多款飯粉麵,仲有多士同沙律小食,配冷熱飲品8選一。另收加一。海南雞飯 $68 另加一海南雞有十幾件,有雞脾,雞胸同雞翼,肉質好嫩滑,雞皮有彈性,點甜豉油最好食,另外仲有辣醬同薑蓉。配片爽口青瓜。油飯好香,暖暖地上枱,都大大碗。跟有一碗冬瓜湯,飲落鹹鹹哋,都好清,仲有一舊冬瓜食。新加坡喇沙 $62 另加一新加坡喇沙有去殼蝦兩隻幾開邊,炸魚蛋3粒,彈牙炸魚蛋絲幾條,吸汁豆卜4件,半隻糖心蛋,好多爽口芽菜同通菜,面頭灑上洋葱絲同脆脆,材料豐富。個喇沙湯好香滑,辣度剛好,梛汁又夠,好惹味。白色麵條滑溜煙韌都吸湯,唔錯。另上青檸一粒同參峇醬比你自己調味。參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一參峇醬燒豬頸肉一客10片左右,半肥瘦所以食落爽口兼啖啖肉。個參峇醬少少辣,好惹味。伴有青瓜粒,洋葱絲同半粒車厘茄可解膩。呢個小食都跟飲品。大蝦青木瓜沙律 $68 另加一大蝦青木瓜沙律有去殼蝦三隻開邊,下底係青木瓜絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,少量青豆角加紫梛菜絲,伴有兩粒車厘茄。面頭加上花生碎同脆脆,仲有薄荷葉。味道完全少少辣,酸酸甜甜好開胃
餐廳:LeeLaksa
地點:上環皇后大道中
菜式:新加坡馬拉菜式

海南雞飯 $68 另加一

海南雞飯

油飯好香,暖暖地上枱,都大大碗。
海南雞飯

跟有一碗冬瓜湯,飲落鹹鹹哋,都好清,仲有一舊冬瓜食。

新加坡喇沙 $62 另加一

參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一

大蝦青木瓜沙律 $68 另加一
大蝦青木瓜沙律

大蝦青木瓜沙律有去殼蝦三隻開邊,下底係青木瓜絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,少量青豆角加紫梛菜絲,伴有兩粒車厘茄。面頭加上花生碎同脆脆,仲有薄荷葉。味道完全少少辣,酸酸甜甜好開胃。呢個小食都跟飲品。
大蝦青木瓜沙律

馬來拉茶 (跟餐)
馬來拉茶

馬來拉茶冷熱都得,叫左兩杯少甜。馬來拉茶飲落好滑溜,味道甜度適中,唔甜唔苦。
桔仔話梅水

桔仔話梅水(跟餐)
桔仔話梅水有大大粒青檸同話梅,仲有好多桔皮喺底,味道甜甜地。
科羅娜啤

科羅娜啤(跟餐)
科羅娜啤係玻璃支裝,出面買都唔少錢。
總括而言,食物質素保持一貫水準,主食價錢特別抵食。
2024-04-08
桔仔話梅水
科羅娜啤
2024-03-17 130 瀏覽
呢間餐廳門口有好大個招牌,好吸睛,而且望入去裝修都好別緻。檳城蝦麵:是慘慘來的,有油麵和米粉,湯底很濃味,配料也多,除了蝦還有豬腩肉和溏心蛋。海南雞飯拼喇沙:如果一個女仔一定食唔晒,男仔就應該可以。佢個喇沙湯底好香椰汁味,我覺得比起蝦麵更加優勝,海南雞係無骨嘅,啖啖肉,油飯亦都好香。燒牛柳柚子沙律,店員說要等30分鐘,我哋覺得食住嘢等冇問題,所以照要。呢個超好食,牛柳一啲都唔韌,而且好香牛味。柚子很清甜,份量亦多。最喜歡他的焗蒜頭,配埋牛柳食好襯。值得等待,下次再去一定會再食呢一味菜。餐廳好多外賣單,店員雖然繁忙,依然維持住應有的服務和笑容。
呢間餐廳門口有好大個招牌,好吸睛,而且望入去裝修都好別緻。

海南雞飯拼喇沙:如果一個女仔一定食唔晒,男仔就應該可以。

餐廳好多外賣單,店員雖然繁忙,依然維持住應有的服務和笑容。