2023-08-13 37 瀏覽
“李派海南雞飯拼喇沙”($108)“星洲香辣炒飯”($118)“半熟蛋配咖吔多士”($46)“香茅青檸荔枝梳打”($36)“馬來拉茶”($28)搭巴士返屋企嘅時候成日都會經過呢間LeeLaksa今次終於係親身入去食晚餐🤣餐廳裝修,店員制服都充滿濃濃嘅星馬風味☺️打開menu發現食物選擇超多,好多樣都好想食😆睇睇吓發現招牌海南雞飯有得拼喇沙😍所以都唔駛多諗就點咗🤣雖然話係雙拼,但雞肉同飯嘅份量都唔會少海南雞夠哂嫩滑😚配上3色醬同油飯一流🤤迷你喇沙配料都唔馬虎☺️有齊蝦🦐,溏心蛋,魚蛋,芽菜,豆卜湯底充滿椰香,帶點微辣好惹味😋另一個主食點咗星洲香辣炒飯炒飯配有2串雞肉串燒😍雞肉腍滑完全唔乾個飯炒得夠乾身有鑊氣☺️仲加咗啲肉鬆😛香香辣辣咁好開胃😚而且份量仲夠哂大🤣小食方面點咗我最鍾意嘅咖吔多士配半熟蛋😍多士烘得夠脆,入面夾住滿滿嘅咖吔醬,牛油好邪惡🤤半熟蛋加上黑醬油,一個字“正”😝最後飲品就點咗馬來拉茶,香茅青檸荔枝梳打邊食邊飲真心爽😆
“李派海南雞飯拼喇沙”($108)
“星洲香辣炒飯”($118)
“半熟蛋配咖吔多士”($46)
“香茅青檸荔枝梳打”($36)
“馬來拉茶”($28)

搭巴士返屋企嘅時候成日都會經過呢間LeeLaksa
今次終於係親身入去食晚餐🤣
餐廳裝修,店員制服都充滿濃濃嘅星馬風味☺️
打開menu發現食物選擇超多,好多樣都好想食😆
睇睇吓發現招牌海南雞飯有得拼喇沙😍
所以都唔駛多諗就點咗🤣
雖然話係雙拼,但雞肉同飯嘅份量都唔會少
海南雞夠哂嫩滑😚配上3色醬同油飯一流🤤
迷你喇沙配料都唔馬虎☺️
有齊蝦🦐,溏心蛋,魚蛋,芽菜,豆卜
湯底充滿椰香,帶點微辣好惹味😋
另一個主食點咗星洲香辣炒飯
炒飯配有2串雞肉串燒😍雞肉腍滑完全唔乾
個飯炒得夠乾身有鑊氣☺️仲加咗啲肉鬆😛
香香辣辣咁好開胃😚而且份量仲夠哂大🤣
小食方面點咗我最鍾意嘅咖吔多士配半熟蛋😍
多士烘得夠脆,入面夾住滿滿嘅咖吔醬,牛油好邪惡🤤
半熟蛋加上黑醬油,一個字“正”😝
最後飲品就點咗馬來拉茶,香茅青檸荔枝梳打
邊食邊飲真心爽😆
2023-08-07 62 瀏覽
🍽️新加坡海南雞飯配白胡椒肉骨茶 $118雞肉肥瘦適中 雞油飯重蒜 乾蔥 香茅味 肉骨茶跟胡椒豬肚湯無異 咸味偏重🍽️檳城蝦麵 $66湯底蝦味濃郁微辣配搭摻摻 有豆卜 蝦 豬腩片 雞蛋 🍽️班蘭咖哋多士 $28烘底多士夠脆 以一塊方包挖空中間放牛油及班蘭醬 惟班蘭醬份量較少🍽️咸蛋黃魚皮魚皮脆身 每一塊都沽上滿滿咸蛋黃 送啤酒一流🍹熱拉茶🍹凍南洋咖啡
🍽️新加坡海南雞飯配白胡椒肉骨茶 $118

魚皮脆身 每一塊都沽上滿滿咸蛋黃 送啤酒一流

🍹熱拉茶
🍹凍南洋咖啡
2023-08-06 64 瀏覽
成日經過呢間餐廳今日一試非常有驚喜絕對會encore~串燒拼盤雞肉大蝦 $68今日無魷魚鬚但都想試下呢到既串燒賣相好吸引味道非常有驚喜雞肉鮮嫩多汁大蝦燒得剛剛好充滿炭燒的香氣 非常惹味老街咖喱麵 $62叻沙成日食今次叫咖喱麵麵條煮得剛好咖喱湯汁濃郁香濃而帶有微微的辣味令人胃口大開牛油果五色米紙卷 $56叫左咁多濃味野想叫一樣比較清新d新鮮的牛油果和多種彩色蔬菜包係薄薄的米紙裡面非常豐富的口感半熟蛋配咖央多士 $48我最愛的選擇之一蛋黃半熟流心酥脆的多士咖央醬和牛油邪惡又非常美味下午茶時段1400-1800非常抵食椰青+$20而桔仔話梅水和香茅青檸荔枝梳打不用加錢真係性價比非常高呢!
成日經過呢間餐廳
今日一試非常有驚喜
絕對會encore~
串燒拼盤雞肉大蝦

邪惡又非常美味

下午茶時段1400-1800非常抵食
椰青+$20
而桔仔話梅水和香茅青檸荔枝梳打不用加錢
真係性價比非常高呢!
2023-08-05 31 瀏覽
上環一帶都好多嘢食 週末比平日安靜 鍾意食星馬菜 呢一間地舖位置 唔使等位又近地鐵站好鍾意食星馬菜 呢一間餐廳出名食海南雞飯喇沙湯麵今日試咗去個 街頭雞絲鴨絲湯金邊粉 清清地個湯好清甜 鴨絲鮮美 湯麵分量都好多 而且有配菜 好似豆 菜 咁樣都幾健康又飽肚夏天簡簡單單食碗麵就好飽 小食點咗 牛油果五色米紙卷配芒果醬整得好靚 牛油果好新鮮 大量蔬菜感覺好健康呢度服務好好坐 喺度休息一下 睇下街景過下週日都唔錯。而且裝修十分有東南亞感覺好似去咗旅行咁樣好輕鬆 又有大量卡位 啱曬情侶一齊嚟

好鍾意食星馬菜 呢一間餐廳出名食海南雞飯喇沙湯麵

今日試咗去個

街頭雞絲鴨絲湯金邊粉

夏天簡簡單單食碗麵就好飽
小食點咗 牛油果五色米紙卷配芒果醬
整得好靚 牛油果好新鮮 大量蔬菜感覺好健康

• 牛油果五色米紙卷
2023-07-31 35 瀏覽
超惹味的新加坡菜🌸 新加坡海南雞飯配白胡椒肉骨茶 白胡椒肉骨茶夠濃郁味,肉骨夠淋身,雞油飯味道十足,有蒜味乾蔥香茅味,海南雞有咬口。 🌸檳城蝦麵有少許辣,蝦味十足,麵質適中。🌸班蘭咖哋多士好香班蘭味,多士烘得夠脆🌸咸蛋黃魚皮超脆身,咸蛋味十足,咸蛋黃醬滿滿。🌸熱拉茶 🌸凍南洋咖啡 ======詳情======LeeLaksa (上環)上環皇后大道中302號地舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #上環美食 #上環好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #新加坡菜 #海南雞 #肉骨茶 #炸魚皮 #鹹蛋黃 #班蘭咖吔多士 #檳城蝦麵 #拉茶 #南洋咖啡 #皇后大道中 #LeeLaksa
超惹味的新加坡菜

🌸 新加坡海南雞飯配白胡椒肉骨茶

🌸檳城蝦麵
有少許辣,蝦味十足,麵質適中。

🌸班蘭咖哋多士
好香班蘭味,多士烘得夠脆

🌸咸蛋黃魚皮
超脆身,咸蛋味十足,咸蛋黃醬滿滿。

🌸熱拉茶
🌸凍南洋咖啡

======詳情======
LeeLaksa (上環)
上環皇后大道中302號地舖
================

2023-07-29
下午茶
  • 咸蛋黃魚皮
2023-07-25 55 瀏覽
成日路經呢間鋪但都冇機會入去試,的起心肝去食想比隻大拇指佢哋嘅 customer service,由頭到尾都 serve 得好好超主動,親切同細心真心覺得窩心,好加分貪心的小狗嗌咗個海南雞飯拼喇沙海南雞有兩排肉,一排雞胸一排雞脾肉好驚喜雞胸同雞脾肉一樣嫩滑!油飯味道剛好同均勻,油份唔會過咗火位,粒粒分明,每粒米都有咬口,我呢個唔喜歡食米飯嘅人都食得好享受喇沙湯好惹味,微辣,米線煮得好好!有口感偏煙韌用呢個湯 replace 平時啲雞湯都幾不錯!蝦麵個湯有鮮味而且微辣,惹味得泥幾清爽好想 highlight 個摻摻一個字,好鬼滑!!油麵比平常嘅更粗身,滑身,因為同友人 share 食咗個雞飯同喇沙先食,浸咗個湯好耐都冇淋 bet bet!米粉更唔係一般嘅摻摻米粉,似係銀絲米粉偏透明戈隻,又係好滑身油麵同米粉嘅粗幼度好大 contrast,口感嘅刺激程度同掛湯能力都大增欣賞!米紙卷勁 refreshing!米紙煙韌啲餡超爽脆,一定要點個芒果醬,提升晒成件事!overall 全部嘢食都好足料我哋超醒目,食晒所有嘢先嗌個咖吔多士,即食最脆口佢偷偷地加入健康元素,用麥包 instead of 白
成日路經呢間鋪但都冇機會入去試,的起心肝去食
超主動,親切同細心
真心覺得窩心,好加分
貪心的小狗嗌咗個海南雞飯拼喇沙
海南雞有兩排肉,一排雞胸一排雞脾肉
好驚喜雞胸同雞脾肉一樣嫩滑!
喇沙湯好惹味,微辣,米線煮得好好!有口感偏煙韌
用呢個湯 replace 平時啲雞湯都幾不錯!
蝦麵個湯有鮮味而且微辣,惹味得泥幾清爽
好想 highlight 個摻摻
一個字,好鬼滑!!
欣賞!
米紙卷勁 refreshing!
米紙煙韌啲餡超爽脆,一定要點個芒果醬,提升晒成件事!
overall 全部嘢食都好足料
我哋超醒目,食晒所有嘢先嗌個咖吔多士,即食最脆口
佢偷偷地加入健康元素,用麥包 instead of 白麵包
甜甜哋做個完美嘅總結!
拉茶好香,推介! 唔鍾意飲太甜嘅記得嗌少甜

LeeLaksa

牛油果五色米紙卷 (素) $68
斑蘭咖吔多士 $28

📍上環
2023-07-20 1395 瀏覽
餐廳:LeeLaksa地點:上環皇后大道中菜式:新加坡馬拉菜式餐牌:茶餐14選一,有多款飯粉麵,仲有多士同沙律小食,配冷熱飲品8選一。另收加一。檳城蝦麵 $66 另加一檳城蝦麵首先個湯真係唔錯,夠哂鹹香又唔油。麵原來係黃色粗麵加幼身粉絲,前者有咬口又滑溜而後者幼滑吸汁,加埋係好正嘅口感。配料有開邊去殼蝦4片,豬腩肉4片,吸汁豆卜4件,糖心蛋半隻,再加上蔥花同洋蔥絲。豬腩肉既皮好有彈性。呢碗麵都唔錯,清清地。新加坡喇沙 $62 另加一個喇沙湯好香滑,辣度剛好,梛汁又夠,好惹味。呢度喇沙原來係用白色麵,質感比較腍身同滑溜。配料有去殼蝦兩隻開邊,炸魚蛋4粒,炸魚蛋絲幾條,豆卜4件,半隻糖心蛋,爽口芽菜同通菜,面頭灑上洋葱絲同脆脆,材料豐富。另上青檸一粒同參峇醬比你自己調味。重口味人士就可以選新加坡喇沙,愛好喇沙人士必試。巴東牛肉配米飯 $56 另加一巴東牛肉質感都幾好,唔會太硬,牛味唔錯。個汁味道濃厚,好惹味,面頭撒上脆脆,撈飯一流。配有好多花生米同脆魚乾,又香口又有多重口感。伴有青瓜,車厘茄同紫洋蔥可減膩。參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一參峇醬燒豬頸肉一客10片左右,份量好多,半肥瘦,食落爽
餐廳:LeeLaksa
巴東牛肉配米飯

巴東牛肉配米飯 $56 另加一

參峇醬燒豬頸肉

參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一

參峇醬燒豬頸肉一客10片左右,份量好多,半肥瘦,食落爽口兼啖啖肉。個參峇醬少少辣,好惹味。伴有青瓜粒,洋葱絲同半粒車厘茄可解膩。
梛青
梛青 跟餐加$20 另加一
梛青大大隻,梛青水係滿架,清甜解渴又夠凍!
科羅娜啤
科羅娜啤(跟餐)
科羅娜啤係玻璃支裝,仲有一件青檸比你加落啤酒度,真貼心!

總括而言,茶餐係正常午餐分量。呢個價錢仲包飲品真係抵食!繁忙時間就可能坐得逼少少。
2023-07-20
巴東牛肉配米飯
參峇醬燒豬頸肉
梛青
2023-07-11 99 瀏覽
今日約咗阿女喺上環接佢放工,跟住shopping同食嘢。我哋路經上環皇后大道中302號-LeeLaksa,見到這間餐廳裝修又靚又特別,於是就入去食晚餐。原來是食我鍾意食的星加坡菜,真係好喇。這餐廳的侍應也招呼周到。李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶$118這份餐有海南雞,油飯及肉骨茶,滿足我想食海南雞又想食肉骨茶的要求,海南雞肉質嫩滑又有雞味。肉骨茶除了有肉排骨,還有我愛吃的豬肚,浸在有濃濃白胡椒味的肉骨茶湯裏,滋味無窮。另外再加埋有淡淡雞油香味的油飯,好味難以形容。星加坡喇沙$82這碗喇沙米線材料豐富:有芽菜、大蝦、魚蛋、腐皮,通菜,半隻蛋等,喇沙湯底椰子味濃郁,有微辣,啱晒我口味,非常愛吃。牛油果五色米紙卷$68紙米卷內有牛油果、甘筍、紫椰菜、白蘿蔔等,還有一小碟芒果汁,紫米卷點埋嗰芒果汁,真係又夾又清爽。餐廳食物好味,價錢合理,我同阿女講下次同屋企人再來食過。
李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶$118
星加坡喇沙$82
牛油果五色米紙卷$68
餐廳食物好味,價錢合理,我同阿女講下次同屋企人再來食過。
  • 李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
無可否認,呢間野系吾難食嘅,但係個服務態度真係好需要改進。我後面有2個女人等緊位,系遲過我攞飛嘅,但係拒地2個人攞左3-4人嘅B飛,入面個waiter問都吾問拒地齊人未就比左位拒地,於是拒2個就完全吾需要等,遲黎先上岸啦。算,我今日吾趕,我照等,等左10分鐘左右有位,之後我行埋個位度,吾小心撞跌左自己對筷子,跟住我自己執翻啦,見lunch time甘忙都費事問拒地攞過對啦,成個過程完全無任何問題,但係個外籍侍應突然間衝過黎,勁惡甘問我:why you throw it ?! 問左我好幾次,我完全吾知自己throw左d咩,所以我問拒throw what,拒又答我吾到wor,如是者repeat左幾次之後拒就行開左,可想而知,之後成餐飯拒都系keep住掉野比我嘅,掉單啦,掉餐啦,掉野飲啦,全部都系掉落我張枱度嘅,搞到我都有d想問拒why you throw it啦。完全吾明白發生咩事,我都未話你對筷子擺得出,搞到我撞跌,你過黎話我掉你對筷子落地?完全理解吾到。拒個態度,瞬間令我覺得翻返去讀書時期,好似比老師鬧緊甘,食餐飯都要比人鬧,真係無L辜辜。
2023-06-20
2023-06-16 79 瀏覽
新加坡的美食文化豐富多樣,喇沙麵作為新加坡的一種代表菜肴,在許多當地餐廳中享有盛名。喇沙麵的粗大的米粉和豐富的椰奶湯底,加上辛辣的辣椒醬,波哇葉,香茅和其他香料,讓這種麵條充滿了多種口味。吃這種麵條,會感覺到豐富的層次和深度。在新加坡,有許多經驗豐富的大廚烹製喇沙麵。我曾光顧過一家新加坡餐廳,試吃他們的喇沙麵,一碗口感清新,味道真正出色的喇沙麵。它的湯汁濃郁而不會太油膩,加上鮮美的食材,足以令人陶醉其間,印象深刻。特別是這家餐廳,他們的喇沙麵保持了它的正宗味道,特別的好吃。

2023-06-14 75 瀏覽
依家喺上環嘅星加坡菜算係我嘅至愛 環境好企理 乾淨 嘢食唔貴之餘 好有質素 好合理 坐得好舒服新開咗唔係好耐 裝修都算新淨 又多位坐最鍾意去呢度嘅李派海南雞飯雞嘅份量好多又好嫩滑 配上好香嘅油飯同埋雞湯 真係好飽肚 仲有豉油 薑蓉等等 都算係有水準 而且份量都好多 啱啱好夠飽天氣好熱唔想食辣嘅就揀咗個檳城蝦麵都好好食 有米粉同油麵加埋嘅侵侵 蝦同埋豬肉 豆卜分量都幾 多湯底好熱湯 配料好多做得好出色 湯底加咗好多蝦油好香口一碗麵可能會唔夠飽可以建議加個小食 抄牌上面好多嘢食嘢飲 選擇都幾多

新開咗唔係好耐 裝修都算新淨 又多位坐最鍾意去呢度嘅

都算係有水準 而且份量都好多 啱啱好夠飽

天氣好熱唔想食辣嘅就揀咗個
配料好多做得好出色 湯底加咗好多蝦油好香口

• 李派海南雞飯
  • 檳城蝦麵
2023-06-13 62 瀏覽
就來父親節 帶爸爸去食新加坡野🫡斑蘭咖央多士有kaya toast每次我都會點!一層牛油一層咖央 邪惡得黎好滋味啊!仲用左麥包 健康之選!街頭雞鴨絲湯粉多鴨絲 用左河粉~湯底味道較為清淡新加坡喇沙喇沙好香 少辣 且食到少少椰香味!味道不錯!配料又多 推介😋新加坡鹹蛋黃雞翼新加坡鹹蛋黃薯片就食得多!估唔到鹹蛋黃雞翼同樣好好食😋 雞翼即炸 脆卜卜 又香口熱情果芒果沙冰有別於平時飲開嘅沙冰呢個冰粒較多味道偏淡,勝在夠凍!夏日炎炎非常消暑!
就來父親節 帶爸爸去食新加坡野🫡

斑蘭咖央多士

街頭雞鴨絲湯粉
多鴨絲 用左河粉~湯底味道較為清淡

新加坡鹹蛋黃雞翼

熱情果芒果沙冰
2023-06-08 59 瀏覽
位於上環的星馬菜餐廳,晚上這一帶的環境比日間充滿上班族的時候寧靜得多。餐廳帶東南亞風格的裝潢,供應各款星加坡馬拉菜式,餐牌色彩繽紛,選擇蠻多,讓人看得垂涎欲滴,上菜也很快速。味遊新加坡:半熟蛋配咖吔多士多士烤得酥脆硬身,入面塗上咖椰醬及一小片牛油,把多士沾進半熟蛋漿汁液及醬油裡面,甜鹹夾雜,而且椰漿味濃,味道蠻獨特的。味遊新加坡:街頭雞串燒一共4串,雞肉大大件,燒得香口惹味,蘸點沙嗲醬,味道頓時提升。沙律:牛油果雞絲沙律夏日的沙律之選,份量不多,味道酸酸甜甜,很開胃、消暑。雞肉微微帶鹹香,沙律有紅蘿蔔絲、青瓜絲、椰菜絲及牛油果粒,上面灑上花生粒及脆蒜片,非常爽口。李派:李派海南雞飯整個餐有雞湯、雞油飯及海南雞,拼上三款醬料。無骨雞肉嫩滑香口,雞皮油香,蘸不同的醬料,有不同的風味,而且很下飯。
餐廳帶東南亞風格的裝潢,
味遊新加坡:半熟蛋配咖吔多士

多士烤得酥脆硬身,入面塗上咖椰醬及一小片牛油,
味遊新加坡:街頭雞串燒

一共4串,雞肉大大件,
燒得香口惹味,蘸點沙嗲醬,味道頓時提升。
沙律:牛油果雞絲沙律

夏日的沙律之選,份量不多,味道酸酸甜甜,很開胃、消暑。
李派:李派海南雞飯

整個餐有雞湯、雞油飯及海南雞,拼上三款醬料。
2023-06-04 99 瀏覽
之前lunch time 係公司附近散步🚶🏻‍♀️個陣見到呢間餐廳幾多人食,所以今次嚟呢間食下😌⭐️ 李派海南雞🐔飯海南雞一人份分量都有雞嘅四分一至二分一多。可以點薑蓉、辣椒🌶️醬、黑醬油,個人鍾意點薑蓉&辣椒醬。雞肉好嫩滑,亦已去骨,方便食用👍🏻雞皮就好薄而爽滑。飯粒微黃🤏🏻及比較淋身,好香但唔會好油膩😋😋⭐️椰青🥥椰青係原個上,都幾大個下。椰汁好清甜帶點甜,最近熱到好似係焗爐到咁,飲完好消暑解渴🥵

⭐️ 李派海南雞🐔飯

⭐️椰青🥥

椰青
椰青
  • 海南雞飯
2023-06-04 66 瀏覽
【上環•LeeLaksa】✨@lee.laksa————————————————————————鄰近上環地鐵站a2出口步行5分鐘正宗檳城新加坡菜 串燒食落有驚喜 服務周到上午餐快靚正🌏🌞🍯|李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶|HKD 118肉骨茶香味即時撲鼻 飲落即刻醒神事關香濃辣嘅胡椒味入口打咗個冷震 從未試過有胡椒特濃嘅肉骨茶 入面有重料 肉骨 豬肚 蒜頭 配料十足 十分驅風 另外值得一讚嘅係椰香味特濃嘅油飯 雞肉不過不失水準一般 配上三色醬可以因應個人喜好點綴一番🍯|檳城蝦麵|HKD 86配料好足有蝦、豬腩片、芽菜、通菜、豆卜、炸蔥,湯底味道濃厚,米粉及油麵口感爽彈 正!🍯|香辣大蝦串燒|HKD 65 出色好味嘅沙茶醬配上口感彈牙既蝦串 值得推介 食到停唔到口😍🦐🔥🍹|香茅青檸荔枝梳打及熱情果芒果沙冰|HKD 36×2果味唔算太出 但係伴隨著沙冰及梳打水 清涼消暑🍋🥥🍒🥭🍹
【上環•LeeLaksa】✨@lee.laksa
————————————————————————