2023-08-02 310 瀏覽
菲律賓牛腩同菲律賓滷水雞翼加五花腩小小咖啡店☕️暗藏玄機,擁有菲律賓血統嘅老闆將菲律賓必食推介帶到這個充滿東南亞人嘅小社區。除非一些獨家口味咖啡飲品外,還有自家製甜品🍮
菲律賓牛腩
同菲律賓滷水雞翼加五花腩

小小咖啡店☕️

除非一些獨家口味咖啡飲品外,還有自家製甜品🍮

2023-08-02
10 分鐘 (外賣自取)
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
2023-07-07 313 瀏覽
【大媽牛腩】今天黃昏在油麻地附近工作,久聞這間有趣的咖啡店大名。(據說這裡常有不同應援物資。)由油麻地站 A出口沿碧街行5分鐘,在一個街角就找到。今晚剛巧有 Lolly Talk 的 fans 在布置。我點了一杯凍香芋牛奶和一碟大媽牛腩飯。「大媽牛腩」的名字其實是 Me-cha-do,是一種香港不容易食到的菲律賓菜。翻查資料,這原來是西班牙菜的做法,因菲律賓曾經是殖民地而演變出來。用番茄做底,加入洋蔥,胡椒,月桂葉等,非常香口,如宣傳單張說的「comfort food」。牛腩做得剛剛好,彈牙,卻沒有筋,配上醬汁齒頰留香。我一邊食飯,幾位 fans 在努力布置。感覺很青春。
【大媽牛腩】

今晚剛巧有 Lolly Talk 的 fans 在布置。

我點了一杯凍香芋牛奶和一碟大媽牛腩飯。
大媽牛腩

香芋牛奶

我一邊食飯,幾位 fans 在努力布置。感覺很青春。

2023-07-07
大媽牛腩
香芋牛奶
🚶🏻‍♀️小編依日要喺油麻地買嘢,等店舖開之前,悶悶地喺附近行下,睇下有冇咖啡飲,就遇到院長 😆 原來依間cafe做緊洪嘉豪出道5周年應援!☕️ 泡沫咖啡 😋😋😋😋咖啡味唔係好濃,同奶味飲落一半一半,啱食完晏晝飲。下午茶 💵 約港幣$40/人💁🏻‍♀️ Cafe座位唔多,細細地嘅空間,原來仲會提供菲律賓菜同特色小食,下次有機會再去試試菲律賓菜😉 BTW 個帆布索袋仔幾別緻,入鏡一齊打張卡先 📸

☕️ 泡沫咖啡 😋😋😋😋
咖啡味唔係好濃,同奶味飲落一半一半,啱食完晏晝飲。

下午茶 💵 約港幣$40/人

2023-05-13
呢間店係喺油麻地廣東道,有四位靚女老闆娘一齊開,因為佢哋嘅姓氏都以「L」為開頭,所以佢嘅名叫 LLLL。小編今次食咗佢嘅凍抹茶鮮奶,真係好香濃,唔會太膩,茶味夠勁,飲完咗都會留低口中嘅清香🍵!加上佢嘅朱古力雞蛋布丁配雪糕,雪糕用嘅係MÖVENPICK品牌,好滑好滑,又香又甜,但係要留意啊,焦糖口味已經售罄啦😭!LLLL.COFFEEBOX 係一間好舒服嘅咖啡店,簡約時尚風格,令人感覺好放鬆,真係可以坐低慢慢飲嘢,慢慢傾計,暫時逃離繁忙都市嘅喧囂。店內有好多裝飾物同擺設,細節都好講究,令人感覺好溫馨同有心思,真係一間好適合約朋友或者悠閒嘆茶嘅好地方!

2023-03-07
2022-05-16 616 瀏覽
呢一間喺油麻地嘅Cafe 主打多款唔同嘅輕食😈最吸引我嘅一定係佢哋五顏六色嘅吐司🍞芝士黑松露蟹肉竹炭吐司 同埋佢哋嘅蜜糖芥茉煙鴨胸吐司 都好好食😋平時都比較少有鴨胸 唔錯喎💓
多謝靚靚店長為我整吐司🥪❤️.<芝士火腿蛋沙律紅菜頭吐司>粉紅色麵包💖少女心爆棚芝士火腿蛋沙律本身就冇得輸略厭沙律醬過多令到紅菜頭麵包味減低.<焙茶朱古力>焙茶同朱古力係我至愛店長好細心杯邊邊位加上焙茶粉🔝可能係吾覺意😂每一啖都夾雜焙茶同朱古力🤙🏽🤫.另外見到靚靚店長一個人一腳踢我仲超論盡🤦🏽‍♀️辛苦店長了🥲llll.coffee box (油麻地)油麻地廣東道836-838號地下3B號舖
多謝靚靚店長為我整吐司🥪❤️
🔝可能係吾覺意😂
每一啖都夾雜焙茶同朱古力🤙🏽🤫
另外見到靚靚店長一個人一腳踢
我仲超論盡🤦🏽‍♀️辛苦店長了🥲

llll.coffee box (油麻地)
油麻地廣東道836-838號地下3B號舖
2022-01-31 453 瀏覽
呢間油麻地嘅cafe除左成個白色盒咁吸引到我 最正係佢地嘅七彩吐司🍞見成日都有明星去應該都有質素 趁平日就自己去左me time😚.📌芝士黑松露蟹肉竹炭吐司 $58呢款都幾多人食🤩黑松露配蟹肉一定夾🙌🏻黑松露味都幾出🖤蟹肉份量都好多 所以食落好濃郁嘅蟹鮮味🦀不過佢地用嘅蟹肉係重海水味🌊有啲蓋過左蟹肉鮮甜味 同埋偏鹹左啲🙈再加埋塊芝士片同面頭啲沙律醬 就好濃味👀但係個toast真係唔錯 有烘過 外脆內鬆軟😚同埋厚度十足 比一般嘅多士厚身 呢個價錢絕對抵食😎.📌芝士蜜糖芥末煙鴨胸紅菜頭吐司 $48另一款就試左煙鴨胸 平時cafe都少見😝原本以為會好乾硬比較鞋 但點知勁淋好嫩滑 個蜜糖芥末醬同佢好夾😍不過再加埋沙律醬 個人覺得多左啲🤏🏻用咗紅菜頭除咗個顏色少女心啲💓細心啲食 係真係會食到有少少甜味🤤.📌菠菜吐司 因為原本係想試埋菠菜味 但店員聽錯左 冇轉到 不過佢地勁好 送左比我試👍🏻冇topping 所以試真到個味 係有好淡嘅草青味💚有紅菜頭有菠菜 食包都食得健康啲😌.📌Espresso $28嚟cafe點都要嘆杯啡 所以就嗌左杯濃縮咖啡☕️第一次飲haha 真係好濃縮🤣

📌芝士黑松露蟹肉竹炭吐司 $58

紅菜頭吐司
菠菜吐司
Espresso
2022-01-16 288 瀏覽
高質吐司 用料高級蕎麥麵配胡麻醬口感非常match💓咖啡店裝修非常吸晴 環境氣氛非常融洽❤️‍🔥價錢非常親民👍🏾週末和35知已打卡影相傾計好hea處!平日又係打工仔一個放慢一下腳步飲杯啡嘅好地方!店鋪細細5臟區全,遲啲仲會推出自家製牛肉飯添
高質吐司 用料高級

蕎麥麵配胡麻醬口感非常match💓
咖啡店裝修非常吸晴 環境氣氛非常融洽❤️‍🔥
價錢非常親民👍🏾

週末和35知已打卡影相傾計好hea處!
平日又係打工仔一個放慢一下腳步飲杯啡嘅好地方!
店鋪細細5臟區全,遲啲仲會推出自家製牛肉飯添
2022-01-16
  • 芝士黑松露蟹肉竹炭吐司
  • 慢煮溫泉蛋蕎麥面配蜜糖芥末煙鴨胸
2021-12-09 273 瀏覽
今日由太子行去尖沙咀,行到差唔多一半,就係油麻地搵個cafe坐一坐,飲杯咖啡休息下搵到呢間可以話極細既cafe, cafe內只有三張細枱,cafe外就有張bar枱但咁岩我去果時冇其他客人,可以坐低慢慢嘆杯咖啡休息下

但咁岩我去果時冇其他客人,可以坐低慢慢嘆杯咖啡休息下

訓午覺,發夢夢見白色房間,夢醒有意尋覓一間小白房!點知……係佢啦!💃培茶朱古力 $42香濃細滑,超有培茶味!飲唔出有朱古力味,可能係我嗌微甜吧😋溫泉蛋蕎麥冷麵拌胡麻醬配柚子煙鴨胸 $49扭拎➕諸多要求嘅女人(姐係我)要冷麵煮熱d又要醬另上,點知……店主超願意幫手,感激不盡😌🙏因我少食鴨胸,唔知好食之分,所以就不予置評啦🤭有少許黑胡椒粒,進食前可留意,若果唔係就容易啃親/流眼淚💧一開始試食幾啖冷麵,超好味👍而店主建議放溫泉蛋撈麵一齊食,亦都正!
培茶朱古力

培茶朱古力 $42
香濃細滑,超有培茶味!飲唔出有朱古力味,可能係我嗌微甜吧😋
溫泉蛋蕎麥冷麵配柚子煙鴨胸

溫泉蛋蕎麥冷麵拌胡麻醬配柚子煙鴨胸 $49
扭拎➕諸多要求嘅女人(姐係我)
有少許黑胡椒粒,進食前可留意,若果唔係就容易啃親/流眼淚💧
2021-12-03
培茶朱古力
溫泉蛋蕎麥冷麵配柚子煙鴨胸
  • 溫泉蛋蕎麥冷麵拌胡麻醬配柚子煙鴨胸
2021-10-20 118 瀏覽
人愈大,獨處的時間愈多,有時候真係懶得約朋友,或者換個方式講:現在能夠令我分出一點時間相見的,一定是很要好的朋友。這天到訪的小店,由4個女生一起打拼,碰巧她們的姓氏都是L開頭,所以店子的名稱是四個L的llll,能夠一起創業的,相信感情一定很好。店子位於油麻地,與最繁忙地區保持一小段的距離,卻又不會太過偏僻,白色的貨櫃外表與這個舊社區形成鮮明對白,卻又不會格格不入。雖說拿應援不成,但一場來到就小休一下呷杯咖啡。天氣未到很涼,於是點一杯冰涼的iced americano($40),每一口都洋溢濃郁咖啡味香,留在口腔久久不散。邊飲邊看到街坊、朋友光顧,聊聊日常二三事,好有人情味,就連第一次到嘅本人都同店員傾到兩句。見到menu有其他嘢食同甜品,有機會再試。由於之後落大雨,可惜影唔到個貨櫃外表畀大家望望。

由於之後落大雨,可惜影唔到個貨櫃外表畀大家望望。
無意中發現油麻地街口轉角位有一間純白色貨櫃屋咖啡店。這間由4位女生開的小店主打咖啡、蕎麥冷麵,還有吐司、布丁等輕食。店鋪座位不多,只有數個室內座和外面吧枱座位。吐司口味新穎,有紅菜頭、菠菜、竹炭吐司。我要了份芝士火腿蛋沙律紅菜頭吐司,粉紅色厚吐司超吸睛,非常適合打卡,不過其實不太食得出吐司有紅菜頭味,亦烘得唔夠脆。吐司上整齊地鋪上火腿和滿滿的蛋沙律,加上芝士,口感都幾豐富。有點驚喜可以飲到杯有質素的Dirty! 咖啡和奶兩層分明,咖啡之後慢慢向下沉,形成漸變色。先飲到面層温熱的咖啡,再來是冰凍的鮮奶,嘴裏可以感受到啡奶融合、冷暖交流。

芝士火腿蛋沙律紅菜頭吐司

2021-08-03
Iced Matcha Latte $42係咁熱既天氣底下 就算行好近既距離都會出哂汗 呢個時候飲返杯凍既抹茶鮮奶就透心涼喇 因為佢加咗好多冰 入口係勁冰涼😍 帶奶香同抹茶既茶味🍵 之後帶甘甜既感覺 整杯都好順滑 不過加得太多冰既缺點係 後期飲既味道會好淡🥺評分: 8/10🌟焦糖雞蛋布丁配雪糕 $62呢個布丁入口都夠滑 而且帶淡淡既焦糖香 不過我略嫌焦糖味唔夠重 要點醬同加雪糕先夠味🤔 個人認為個焦糖香可以再加強少少 整體黎講個布丁都算大份 都算抵食🤣評分: 8/10🌟芝士黑松露蟹肉竹炭吐司 $55🍞上面舖滿咗黑松露蟹肉、芝士🧀同沙律醬 黑松露既味道好突出同啲蟹肉好夾 加埋芝士個層次就更加豐富🤤 而且個吐司有烘過脆脆地咁都唔錯😋評分: 9/10🌟 溫泉蛋蕎麥冷麵拌胡麻醬配蜜糖芥末煙鴨胸 $52我想講未去呢間舖已經覺得個冷麵好抵食!加埋胡麻醬同溫泉蛋既蛋汁一齊食就更加出色 而且鴨胸整得好淋好夠味 加咗蜜糖焗既時候超級香😍 食落都好juicy 整個配搭好好 可以再黎食🥳評分: 10/10🌟———————————————————————llll.coffee box (油麻地)油麻地廣東道8
Iced Matcha Latte $42

評分: 9/10🌟

溫泉蛋蕎麥冷麵拌胡麻醬配蜜糖芥末煙鴨胸 $52
評分: 10/10🌟
———————————————————————
llll.coffee box (油麻地)
油麻地廣東道836-838號地下3B號舖
Iced Matcha Latte
Iced Matcha Latte
溫泉蛋蕎麥冷麵拌胡麻醬配蜜糖芥末煙鴨胸
//<IIII.coffeebox>IIII.coffeebox 係小店經營嘅模式🧐🧐店內只有兩張枱同埋室內嘅一啲bar枱位置👀👀 星期六下晝去好好彩唔使等位冷氣再涼啲會好啲🥵🥵遲啲再熱啲可能坐得冇咁舒服~店員服務態度好好,會問吓客人覺得食物質素點🥰🥰——————————溫泉蛋蕎麥冷麵配柚子鴨胸肉 $49夏天食冷麵好爽🥰🥰 胡麻醬嘅比例啱啱好,唔會過酸🤪🤪 溫泉蛋撈落去令到成個麵都好濕~ 柚子同鴨胸肉都幾夾,雖然成個麵感覺係好多現成嘢夾埋一齊,但係味道都唔錯🤣🤣——————————芝士黑松露蟹肉竹炭吐司 $55小編見佢哋有黑色、粉紅色同埋綠色嘅吐司揀🤩🤩 吐司烘過所以外脆內軟,配料嘅味道都夾嘅~整體來講味道不過不失🧐🧐——————————焦糖雞蛋布甸配雪糕 $62焦糖布甸真係佢哋自己整嘅,望住店員好努力咁樣chok個布甸出嚟😂😂 焦糖同蛋味都非常香🤤🤤 如果個布甸再滑啲一定會更加好食😌😌 雪糕揀咗雲呢拿味,同布甸味道都幾夾,一啖雪糕一啖布甸好正🥰🥰——————————Iced Cappuccino $42咖啡味好濃🤩🤩 飲落滑滑的~ 飲落味道比較fruity,都幾好飲—
<IIII.coffeebox>
IIII.coffeebox 係小店經營嘅模式🧐🧐
冷氣再涼啲會好啲🥵🥵遲啲再熱啲可能坐得冇咁舒服~
店員服務態度好好,會問吓客人覺得食物質素點🥰🥰

溫泉蛋蕎麥冷麵配柚子鴨胸肉 $49

芝士黑松露蟹肉竹炭吐司 $55

焦糖雞蛋布甸配雪糕 $62
焦糖雞蛋布甸配雪糕

Iced Cappuccino $42
Iced Mocha $46
Mocha 朱古力同咖啡嘅比例啱啱好,都幾好飲🤪🤪
Iced  Cappuccino  &  Iced  Mocha

評分:7/10
地址:油麻地廣東道836至838號地下3B號舖
營業時間:星期一至三、五 09:00~20:00; 星期六至日11:00~ 20:00

2021-07-17
焦糖雞蛋布甸配雪糕
2021-08-05 149 瀏覽
本身自己好喜歡周圍嘗試新的coffee shop購買一杯心儀既咖啡休閒坐幾小時,同店主傾下計見這家咖啡店是新開的,打算去嘗試一下,去到門口已經見到已經不少人,裏面還剩一張台的位置,我進到店內詢問其中一位店員A一個人能否入座,然後我指住全店唯一一個吉位,問係唔係可以坐呢到?店員A說,可以,隨便坐。隨後店員B拍一拍店員A私底下聊了幾句,店員B隨即跟我說,這位置”Reserve”了,當天我只是打算去飲一杯快啡,準備坐下來的我沒辦法只好走了,到其他咖啡店飲,半小時後回家路上經過這店,同一位置依舊沒有人,令我覺得很失望,決定不會再去這家咖啡店了。
本身自己好喜歡周圍嘗試新的coffee shop

購買一杯心儀既咖啡休閒坐幾小時,同店主傾下計

2021-05-15
下午茶