@lovever_patisserie係香港首間 Dacquoise 專門店開喺灣仔,由法國藍帶甜品師主理 🇫🇷佢哋主打嘅達克瓦茲係法式宮廷經典甜品✨做到外層酥脆鬆化,中間餡料幼滑餡料 .🍫花生巧克力達克瓦茲 ($46)花生味好香🥜加埋朱古力🍫,濃郁唔膩🍵抹茶麻糬達克瓦茲 ($46)抹茶有啲回甘💚,中間仲有煙韌嘅麻糬,幾得意.🌹荔枝玫瑰蔓越莓達克瓦茲 ($46)荔枝清香🌸,味道香甜✨唔會甜膩🌼桂花台灣包種茶達克瓦茲 ($46)茶味香之餘甜度低🍃,唔錯.🍇蘭姆葡萄達克瓦茲 ($46)好香冧酒味,仲有提子乾,夠晒香🫶🏻💚抹茶脆殼瑪德蓮 ($35)🤎雙倍巧克力費南雪($30)瑪德蓮口感濕潤,仲有個抹茶朱古力外殼,好食😋費南雪幾香朱古力味🍫又唔會乾

開喺灣仔,由法國藍帶甜品師主理 🇫🇷
佢哋主打嘅達克瓦茲係法式宮廷經典甜品
做到外層酥脆鬆化,中間餡料幼滑餡料

🍫花生巧克力達克瓦茲 ($46)
花生味好香🥜加埋朱古力🍫,濃郁唔膩

🍵抹茶麻糬達克瓦茲 ($46)
抹茶有啲回甘💚,中間仲有煙韌嘅麻糬,幾得意

🌹荔枝玫瑰蔓越莓達克瓦茲 ($46)
荔枝清香🌸,味道香甜✨唔會甜膩

🌼桂花台灣包種茶達克瓦茲 ($46)
茶味香之餘甜度低🍃,唔錯
🍇蘭姆葡萄達克瓦茲 ($46)
好香冧酒味,仲有提子乾,夠晒香🫶🏻

💚抹茶脆殼瑪德蓮 ($35)
🤎雙倍巧克力費南雪($30)
瑪德蓮口感濕潤,仲有個抹茶朱古力外殼,好食😋
費南雪幾香朱古力味🍫又唔會乾

Weekend喺灣仔食lunch散散步,俾呢間白色裝修為主既小店吸引住~ 櫥櫃放左好多唔同口味既達克瓦茲,好精緻😍 再睇一睇資料,知道原來𝑫𝒂𝒄𝒒𝒖𝒐𝒊𝒔𝒆係法國宮廷既高級甜品🤩 而店家係由法國藍帶甜品師主理,咁有質素保證就揀左幾件試下~ (揀既過程都相當困難,因為有既口味實在太吸引啦,而且店家仲會每月推出限定既口味,下次再去應該一樣有選擇困難既情況🤭) 達克瓦茲 𝑫𝒂𝒄𝒒𝒖𝒐𝒊𝒔𝒆 💕➿ 抹茶麻糬達克瓦茲 ($46)➿ 蘋果茉莉綠茶達克瓦茲 ($46)➿ 威士忌可可達克瓦茲 ($46)➿ 蘭姆葡萄達克瓦茲 ($46)➿ 開心果達克瓦茲 ($46)達克瓦茲厚厚既餅殼由杏仁粉製成,食落充滿香氣🥰 口感酥脆!每隻口味都好高質👍🏼酒鬼必選👉🏼 Rum & Raisin,鐵飯腳同我都不停讚嘆:點解d提子乾可以咁入味,好似浸左10年酒咁😛 而想要相對冇咁重酒味,但係都有酒香味既可以揀Whiskey,好似食緊酒心朱古力咁🍫茶控必選👉🏼 蘋果茉莉綠茶,拎左番去同同事些牙,大家一致認同好清香,茶味有餘韻,同蘋果亦都好夾🍎 抹茶麻糬都好食,但冇前者咁驚艷~開心果都不錯~ 內餡綠色既同開心果味既濃度成正比

達克瓦茲 𝑫𝒂𝒄𝒒𝒖𝒐𝒊𝒔𝒆 💕
➿ 抹茶麻糬達克瓦茲 ($46)
➿ 蘋果茉莉綠茶達克瓦茲 ($46)
➿ 威士忌可可達克瓦茲 ($46)
➿ 蘭姆葡萄達克瓦茲 ($46)
➿ 開心果達克瓦茲 ($46)

開心果都不錯~ 內餡綠色既同開心果味既濃度成正比既,仲有幾粒開心果仁添~

除左達克瓦茲,店家仲有可麗露、費南雪、瑪德蓮、檸檬小蛋糕🍋🍰⋯⋯ 我忍唔住揀多兩舊🤭

費南雪 𝑭𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒆𝒓 ❄️
➿ 小山園抹茶費南雪 ($30)
費南雪即係金磚蛋糕~ 食到杏仁粉既顆粒感,抹茶香🍵同埋堅果香氣🌰交融,味道唔會太甜~

瑪德蓮 𝑴𝒂𝒅𝒆𝒍𝒆𝒊𝒏𝒆 🐚
➿ 焙茶脆殼巧克力瑪德蓮 ($35)

(少) 「魚尾」主義者暨外貌協會既我🤭 表示勁欣賞朱古力部分既完美,完整無瑕,又完美地嵌入蛋糕體😛 焙茶味道濃郁,加上選用Valrhona朱古力🍫 整體比想像中既甜度低好多呢~

🌟
而家喺佢地既網店👉🏼 http://bit.ly/3M57FeX 購買任何產品滿$300,輸入優惠碼 「EASTERLOVEVER」就可以减$20喇!
外賣自取
佢地係香港首家Dacquoise專門店 仲係由法國藍帶甜點師主理👨🏻‍🍳店名都好有意義 love + forever 希望客人食嗰陣會有戀愛嘅感覺🥰.📌達克瓦茲 Dacquoise係十七世紀法國宮廷經典點心🕌烘烤之前喺餅殼面撒上糖粉 形成顆粒狀脆皮🍬加入大量杏仁粉 食落香氣濃厚 表層酥脆 內裏鬆軟好似蛋糕咁🍰搭配唔同奶油霜餡 口感豐富 好有層次🥳唔完全解凍buttercream會好似雪糕咁硬實🍦解凍晒就會係幼滑輕盈嘅cream🥛.〰️抹茶脆皮巧克力烤棉花糖覆盆莓達克瓦茲 $49咁多款入面層次感最豐富‼️抹茶用上小山園青嵐 朱古力脆皮茶味濃苦 仲有啲杏仁粒粒增強口感🍵內餡係軟綿嘅棉花糖 配上酸酸甜甜嘅蔓越莓醬同苦澀回甘抹茶奶油霜中和甜膩感 食落冇想像中咁甜 味道配合得好好🍒🍬.〰️抹茶麻糬達克瓦茲 $46同樣係抹茶味 不過今次係純抹茶奶油霜 濃濃抹茶香氣🍵再加上軟糯煙韌甜甜地嘅麻糬 中和番苦澀回甘味之餘 仲令口感更豐富🤍.〰️桂花台灣包種茶達克瓦茲 $46佢完美還原左手搖飲嘅桂花青茶🧋味道超濃苦 仲有啲桂花碎喺旁邊 苦澀嘅茶味中帶點桂花嘅清香 小清新之選🌼.〰️蘋果茉莉綠茶達克瓦茲 $46茉莉綠茶

📌達克瓦茲
〰️抹茶脆皮巧克力烤棉花糖覆盆莓達克瓦茲 $49
抹茶脆皮巧克力烤棉花糖覆盆莓達克瓦茲

〰️抹茶麻糬達克瓦茲 $46

〰️桂花台灣包種茶達克瓦茲 $46
桂花台灣包種茶達克瓦茲

〰️蘋果茉莉綠茶達克瓦茲 $46
茉莉綠茶都好出色 茶味同樣好苦澀 但比起包種茶 佢仲多咗茉莉嘅花香味🌸中間仲夾住清甜蘋果粒粒 好juicy 保持到爽脆口感 唔會好軟腍🍎
蘋果茉莉綠茶達克瓦茲

〰️荔枝玫瑰蔓越莓達克瓦茲 $46
奶油霜帶淡淡玫瑰花香🌹接住係啫喱嘅荔枝果香 同蔓越莓果乾嘅酸甜🍒層次豐富 賣相又靚 係女仔一定會鍾意嘅口味👧🏻
荔枝玫瑰蔓越莓達克瓦茲

〰️迷你達克瓦茲 $free
而家喺ig打卡 就可以拎到 超可愛📸️檸檬味超酸 好清新🍋焦糖味果然係招牌 焦香甜味同海鹽鹹味平衡得好好🍮
迷你達克瓦茲

📌雙倍巧克力費南雪 $30
朱古力味底+黑朱古力殼 真係有驚喜 可可味好濃郁 食落比瑪德蓮腍身油潤啲 有少少似brownie嘅口感🍫
雙倍巧克力費南雪

迷你達克瓦茲
雙倍巧克力費南雪
黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮
2022-12-24 774 瀏覽
—一直都鍾意食Lovever Patisserie嘅dacquoise 款式每個月都有d唔同 今次🎃🥓南瓜培根呢個配搭令我諗起maple bacon milkshake甜中帶點鹹香 有所驚艷 前排去都仲有送mini dacquoise要係每日30位去鋪頭打卡但當日6點幾去都有而且有成5,6款味揀🥰—————————————————————Lovever Patisserie灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖
款式每個月都有d唔同
而且有成5,6款味揀🥰
—————————————————————
Lovever Patisserie
灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖
➤🍵 抹茶曲奇禮盒 | ʟᴏᴠᴇᴠᴇʀ ᴘᴀᴛɪssᴇʀɪᴇ//香港也有抹茶鐵盒曲奇呢當然要買來試下店家說不是超濃抹茶口味曲奇不是舖滿有點小失望個人最愛抹茶布列塔尼牛油曲奇有食到咸味 可能是用了有鹽牛油? 但整體還是值得一試 🥰弄一個不同款的曲奇盒成本很高//𝚆𝚑𝚊𝚝’𝚜 𝚒𝚗𝚌𝚕𝚞𝚍𝚎𝚍 :⍟ 抹茶布列塔尼x2 ⍟ 抹茶牛油曲奇x4 ⍟ 抹茶盾牌餅乾x6 ⍟ 抹茶鑽石餅乾x6 ⍟ 抹茶雪球x3 ⍟ 黑胡椒玉米濃湯抹茶曲奇x3 ⍟ 抹茶夾心餅乾x3 ⍟ 焙茶馬林糖x8 📍 灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*#mylittlehomekafe#生活中的儀式感 #kafe_鐵盒曲奇

🍵 抹茶曲奇禮盒 | ʟᴏᴠᴇᴠᴇʀ ᴘᴀᴛɪssᴇʀɪᴇ

香港也有抹茶鐵盒曲奇呢
當然要買來試下
店家說不是超濃抹茶口味
曲奇不是舖滿有點小失望
個人最愛抹茶布列塔尼
牛油曲奇有食到咸味 可能是用了有鹽牛油?
但整體還是值得一試 🥰

⍟ 黑胡椒玉米濃湯抹茶曲奇x3
⍟ 抹茶夾心餅乾x3
⍟ 焙茶馬林糖x8

📍 灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖

*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*
#mylittlehomekafe
#生活中的儀式感
#kafe_鐵盒曲奇
2022-08-08 1258 瀏覽
《Lovever Patisserie - 灣仔》上次除左買達克瓦兹之外,其實我仲買左兩件瑪德蓮蛋糕🍰記得以前喺英國既超市有一隻法國家庭品牌既瑪德蓮蛋糕又係好好食😋印象好似£2.25一包,又係好重牛油香🥸成日都會買定一兩包放屋企當早餐食,所以我對瑪德蓮蛋糕又係充滿住回憶。當日見到呢間鋪頭有賣,心大心細情況下簡左兩件試下💁🏻‍♀️分別係開心果($35)同埋流心抹茶味($35)🍵開心果瑪德蓮用上白朱古力包住半邊,面頭有少量果仁碎,咬落牛油味都幾重,但開心果味唔算太出,反而流心抹茶就好濃,喺無加熱既情況下流心餡料變左濃濃既抹茶軟心😍好味喎😋如果佢出番開心果達克瓦兹的話一定會再去朝聖💪🏻試埋其他既products
《Lovever Patisserie - 灣仔》
2022-07-08
  • 達克瓦兹
  • 開心果瑪德蓮
  • 流心抹茶瑪德蓮
2022-08-05 864 瀏覽
呢度嘅達克瓦茲出晒名好食😋而且仲成日都有新口味 真係好正✨推介抹茶烤棉花糖口味🥰外殼夠晒酥脆 內餡夾住甜甜的軟綿拉絲棉花糖🍬再加埋抹茶朱古力脆皮🍵同酸酸地嘅紅莓果醬 甜而不溜 夠晒清新😚
2022-06-02 1480 瀏覽
外脆內軟,表皮焦香,內裡香甜。香草原味不怕死甜,就愛經典的那味道絕對值得回購個人不太喜愛流心只買了原味跟茶味茶味很濃,會稍甜一點點Canele真的非常適合中午茶配上一杯茶食用推薦
外脆內軟,表皮焦香,內裡香甜。
香草原味不怕死甜,就愛經典的那味道

絕對值得回購

個人不太喜愛流心只買了原味跟茶味
茶味很濃,會稍甜一點點

Canele真的非常適合中午茶配上一杯茶食用
推薦
2022-06-02
  • 伯爵茶可麗露
  • 可麗露
2022-05-01 1464 瀏覽
全港首創法式經典甜品達克瓦兹 @lovever_patisserie如果你中意食馬卡龍 就一定要試吓呢間達克瓦兹❗️如果你覺得馬卡龍太甜 更推薦你試吓呢間達克瓦兹‼️其實早係2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣年既時候已經覺得好正🤭由於患有嚴重拖延症 去到依家先同大家分享🫣當時買咗彩色迷你嘅達克瓦兹做散水餅啲同事個個都讚不絕口 又令又好食🤓呢個係期間限定嘅士多啤梨雲呢拿味 (仲有金箔)一如既往 佢地用料上乘 用左日本士多啤梨🍓 好甜😍配搭滿滿的雲呢拿籽既cream 唔會太甜 好好味🤤Any肥。仲推薦抹茶麻薯。冧酒提子。焦糖奶油鹽之花完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_desert_withbina#eat_灣仔_withbina

如果你中意食馬卡龍 就一定要試吓呢間達克瓦兹❗️
如果你覺得馬卡龍太甜 更推薦你試吓呢間達克瓦兹‼️

其實早係2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣年既時候已經覺得好正🤭
由於患有嚴重拖延症 去到依家先同大家分享🫣
當時買咗彩色迷你嘅達克瓦兹做散水餅
啲同事個個都讚不絕口 又令又好食🤓

呢個係期間限定嘅士多啤梨雲呢拿味 (仲有金箔)
一如既往 佢地用料上乘 用左日本士多啤梨🍓 好甜😍
配搭滿滿的雲呢拿籽既cream 唔會太甜 好好味🤤

Any肥。仲推薦抹茶麻薯。冧酒提子。焦糖奶油鹽之花

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
#eat_withbina
#eat_desert_withbina
#eat_灣仔_withbina
༺Lovever Patisserie༻法國宮廷經典點心達克瓦茲專門店Lovever Patisserie係全港首家達克瓦茲專門店而店名Lovever係Love同Forever組成店舖係灣仔小巷內,店內環境唔算大除左主打既達克瓦茲外,仲有瑪德蓮同可麗露等等甜點而且仲可以網上訂購添—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-達克瓦茲係由杏仁粉、麵粉、蛋白同糖整成既甜點同馬卡龍相似,但係冇馬卡龍咁甜一開始睇外表既時候,會以為好乾但一食係令肥妹眼前一望,瞬間愛上左餅皮酥脆,而內裡好似蛋糕鬆軟,外脆內軟而且食落有好香杏仁味✾ 蘭姆葡萄達克瓦茲 $43呢款係肥妹最愛,次次都會買呢蘭姆葡萄忌廉酒味好香濃軟滑,而葡萄乾酒味更突出葡萄乾好似吸收曬蘭姆酒咁強調推薦比愛酒人士✾ 抹茶麻糬達克瓦茲 $43抹茶忌廉甘香幼滑,唔會太甜加上麻糬,退冰後食用好軟糯煙韌呢款既口感比較豐富✾ 提拉米蘇達克瓦茲 $43呢款餅皮比較深色,係加左可可粉所以食落會有淡淡可可味咖啡酒忌廉咖啡味香濃,而芝士忌廉反而冇咁突出
༺Lovever Patisserie༻

法國宮廷經典點心達克瓦茲專門店

而店名Lovever係Love同Forever組成
店舖係灣仔小巷內,店內環境唔算大
除左主打既達克瓦茲外,仲有瑪德蓮同可麗露等等甜點
而且仲可以網上訂購添

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

達克瓦茲係由杏仁粉、麵粉、蛋白同糖整成既甜點
同馬卡龍相似,但係冇馬卡龍咁甜
一開始睇外表既時候,會以為好乾
但一食係令肥妹眼前一望,瞬間愛上左
餅皮酥脆,而內裡好似蛋糕鬆軟,外脆內軟
而且食落有好香杏仁味

✾ 蘭姆葡萄達克瓦茲 $43
呢款係肥妹最愛,次次都會買呢蘭姆葡萄
忌廉酒味好香濃軟滑,而葡萄乾酒味更突出
葡萄乾好似吸收曬蘭姆酒咁
強調推薦比愛酒人士

✾ 抹茶麻糬達克瓦茲 $43
抹茶忌廉甘香幼滑,唔會太甜
加上麻糬,退冰後食用好軟糯煙韌
呢款既口感比較豐富

✾ 提拉米蘇達克瓦茲 $43
呢款餅皮比較深色,係加左可可粉
所以食落會有淡淡可可味
咖啡酒忌廉咖啡味香濃,而芝士忌廉反而冇咁突出

2022-04-17 997 瀏覽
見唔少人都話呢間既達克瓦茲幾有水準,每個月都有唔同口味,呢個月見有幾款吸引,就提前上網預訂到店自取🤓第一印象係賣相咁靚好適合打卡😚不過大家見到個暗黑風,應該唔難估到係連埋前幾日出既包一次過買同影,放工太攰懶得搭景影真係曬左😢呢間既出品係我手掌心既四分三,比我預期中巨型得多🖐️即日食既個皮口感幾好,外脆內軟,同平時食馬卡龍既杏仁味無異,加上顆粒狀既糖粉,內餡既奶霜質感視乎室溫定凍食,室溫既會好幼滑,凍食會似雪糕🍦▪️ 抹茶麻糬達克瓦茲(7.5/10)💲43採用小山園既青嵐,算係比較甘甜,就算擺放左係冰箱多日,麻糬經過退冰二十分鐘後,入口依然好軟糯🥸▪️ 瑪黑藍伯爵茶達克瓦茲(7.5/10)💲43見介紹話係用上瑪黑兄弟藍伯爵茶,一食落又幾有驚喜,佛手柑味香濃得黎感覺清幽,仲有英式蛋奶醬加奶油形成既奶油霜🤭▪️ 桂花烏龍達克瓦茲(7/10)💲43的確有陣陣桂花香,不過烏龍茶就非常濃好搶味,去到尾段會有少少苦澀☕️▪️ 提拉米蘇達克瓦茲(7.5/10)💲43見係好耐無復出既口味,同其他既分別係個皮有可可味,咖啡酒奶油霜既甜酒味比咖啡味香濃一點,而芝士味相比下就無咁突出🤫🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 抹茶麻糬達克瓦茲(7.5/10)💲43

▪️ 瑪黑藍伯爵茶達克瓦茲(7.5/10)💲43

▪️ 桂花烏龍達克瓦茲(7/10)💲43

▪️ 提拉米蘇達克瓦茲(7.5/10)💲43

🔎 整體評分(7.5/10)
2022-02-02 1359 瀏覽
上次有幸食過呢間嘅迷你版伯爵茶味,除咗俾我知道咗有呢款甜品之外,我落咗坑啦!😍😍😍😍😍一知佢係尖沙咀開咗pop up store,二話不說!買咗先🤩🤩🤩我試過買網上小店嘅,但都係呢間好食啲(個人口味)😋😋😋連朋友試過之後都落埋坑啦😏😏今次買咗兩款,每個都係獨立包裝:- 新鮮草莓達克瓦茲 $50 (Pop up store 限定)我以為係新鮮士多啤梨一片片加埋佢啲cream,點知佢喺成粒上,仲加咗少少金箔,個樣打卡一流!📸👍🏻但有得再揀過嘅話….我會揀番普通款就算啦…因為佢太大舊 好難一啖食佢外殼同個餡,要分開食….雖然係咁,但佢嘅酥脆加少少煙韌嘅外殼,配埋似雪糕口感嘅cream,仍然都係最!好!食!架😭😭😭唔會好甜,又唔漏,真係可以食多個都得😋- 冧酒提子達克瓦茲 $43呢個推介俾啲鍾意食🥃酒味甜品嘅朋友仔,佢個cream 嘅冧酒味係幾重架,就算有埋提子乾,成件事都唔會好甜!😋

連朋友試過之後都落埋坑啦😏😏

今次買咗兩款,每個都係獨立包裝:
- 新鮮草莓達克瓦茲 $50
(Pop up store 限定)
唔會好甜,又唔漏,真係可以食多個都得😋

- 冧酒提子達克瓦茲 $43

新鮮草莓達克瓦茲
冧酒提子達克瓦茲(右)
新鮮草莓達克瓦茲
冧酒提子達克瓦茲(右)
  • 冧酒提子
同事派升職餅食過幾次,次次都無影相😂。呢次自己訂左一打再加左個抹茶榛果雪球試🤤。🔅抹茶榛果雪球 ($66)見到ig張圖極吸引,作為抹茶同朱古力控梗係唔可以放過😝。一筒大約有8粒左右,一粒都幾大粒。雪球本體係朱古力包住榛果碎喺中間,外層撒滿抹茶粉。經冷藏之後,外層既朱古力就變左脆皮朱古力,加埋中間既榛子碎,有少少餅乾碎脆脆地既口感,仲有好香榛子同抹茶味👍🏻。整體唔錯💚。🔅抹茶麻糬達克瓦茲 ($43)達克瓦茲原本真係唔知咩黎😂,食左幾次都估唔到係點整,特登google完先知係法國甜品再流傳去日本就變成左依家既達克瓦茲(應該係)。材料主要係用杏仁粉、蛋白同糖,經烤焗就會令塊餅有外酥內軟既口感,有少少似macaron咁外層脆得但咬落又軟😚,不過達克瓦茲無咁甜。因為雪過所以建議擺出黎解凍先食。中間既cream唔膩,好濃抹茶甘香味,食落似雪糕多啲,比較啱我口味。如果平時鐘意食cream既可以解凍耐啲先食👍🏻。中間麻糬唔會好大粒,令口感更豐富👍🏻。💬一般提門3-4日預訂,walk-in應該唔會好多現貨。達克瓦茲散水餅黎講可能貴少少,不過個人真係幾鐘意食😂,就黎新年送禮都啱😎,呢次送俾親戚大家comm

抹茶榛果雪球
🔅抹茶榛果雪球 ($66)
抹茶麻糬達克瓦茲
🔅抹茶麻糬達克瓦茲 ($43)

💬一般提門3-4日預訂,walk-in應該唔會好多現貨。達克瓦茲散水餅黎講可能貴少少,不過個人真係幾鐘意食😂,就黎新年送禮都啱😎,呢次送俾親戚大家comment都唔錯😌。最大路既味道試過都唔錯,有啲味聽同事試過就普通,主要抹茶/焦糖/榛子朱古力/芝麻comment比較好,如果想試推薦呢幾隻味😎。
抹茶麻糬達克瓦茲
依間灣仔小店坐落喺灣仔,專門賣法式精緻甜點,店舖裝修風格行白色簡約浪漫風~店舖細細,但係賣嘅甜點口味都唔算少,仲有個玻璃展示櫃放咗一排達克瓦兹,真係要克制住自己唔好買太多😂達克瓦兹其實同我哋比較熟悉嘅馬卡龍有啲相近,同樣係法式甜點,而且兩者餅皮嘅主要原料都係杏仁粉、糖粉同蛋白,但係口感上同馬卡龍有幾大嘅分別。除咗比較大件同厚身之外,都比起馬卡龍更加酥脆,杏仁味亦都更加突出~🧡瑪黑藍伯爵達克瓦兹🧡💵$43瑪黑藍其實係一個法國茶嘅品牌,係個有百年歷史嘅經典品牌~依件達克瓦兹賣相好靚,杏仁餅上色程度啱啱好😍耐且焗得好酥脆,又食到杏仁香🥰餡料嘅伯爵茶味好香好濃~成件食落去都完全唔會覺得佢甜到漏,勁正😋💛柚香金萱達克瓦兹 💛💵$43依款嘅茶好明顯係偏向中式嘅茶類,茶味比較清幽,中間有少少糖漬柚子,多咗層味道上嘅變化😍係比較特別嘅口味~💚抹茶麻糬達克瓦兹💚💵$43抹茶味超濃!!完全滿足到我依個抹茶控🥰抹茶茶味🍵甘香,再減低咗甜膩感😋不過對我嚟講麻糬嘅存在感唔算高~💙流心抹茶瑪德蓮💙💵$28抹茶味都算香濃,係比較似蛋糕仔嘅質感~可能因為我哋無翻熱食嘅原因,無流心嘅效果,但係會好明顯見到亦食得出中間有

🧡瑪黑藍伯爵達克瓦兹🧡

💛柚香金萱達克瓦兹 💛

💚抹茶麻糬達克瓦兹💚

💙流心抹茶瑪德蓮💙
💵$28
抹茶味都算香濃,係比較似蛋糕仔嘅質感~可能因為我哋無翻熱食嘅原因,無流心嘅效果,但係會好明顯見到亦食得出中間有抹茶餡料☺️

💜開心果瑪德蓮💜
💵$28
不得不說開心果味嘅外表一定係咁多款瑪德蓮裡面最突出嗰個!!得佢外面有沾白色糖霜同開心果碎😂而且味道都好好,好香好濃開心果果😍無諗過依款味道咁有驚喜😳推薦~

🤎香月園焙茶雪球🤎
💵$55
雪球曲奇比一般曲奇鬆脆好多,而且喺曲奇表面裹滿一層焙茶粉,咬落去首先食到焙茶粉嘅甘香😍跟住就係一咬就碎成粒粒嘅曲奇~我個人覺得都幾好食😋不過我另外兩個同事就對佢麻麻🤭

💕overall💕
依間小店嘅法式甜點除咗賣相精緻好呃like之外,味道都好高質😍雖然佢一件甜點都唔平,但係真係好食,值得一試再試🥰重點推介達克瓦兹~
瑪黑藍伯爵達克瓦兹
香月園焙茶雪球
  • 伯爵茶達克瓦茲
  • 達克瓦茲
2021-12-11 1013 瀏覽
#imxox_ #hongkong #food #灣仔 #法國甜品 #已經開店好耐 #終於都試到😍 #多謝好朋友❤️ #外面口感似泡芙 #又有少少脆口 #自己比較鍾意applejasminegreentea #食吾到jasmine味 #食到greentea苦味 #茶味超濃有回甘 #blueberry反而比較普通亦都偏甜 #一次食哂兩舊 #食左咁多cream但又冇覺得膩🤣因為我好鍾意食cream #肥多幾磅 #鍾意食大滿足☺️🥰