2020-12-06 1281 瀏覽
IG search 灣仔美食既時候發現呢間小店既甜品幾靚。小店位於灣仔bakehouse附近,所以有一日去完bakehouse之後順便去睇下。入到去當然係買signature嘅達克瓦茲,一共有十隻味,最後買左王牌之一 抹茶麻糬達克瓦茲。另外見到有人食評推介瑪德蓮蛋糕,所以我揀左開心果味試下。(個達克瓦茲唔記得影相)食落好似馬卡龍,不過比馬卡龍冇咁甜,同埋個口感鬆脆dd。個抹茶餡甜度同濃度恰到好處,size比馬卡龍大,中間既麻糬煙煙韌韌,整個配搭好正值得一試。另外,嘅開心果蛋糕係驚喜!蛋糕濕潤,有開心果香,少甜,外面黐住d開心果碎,啖啖都係開心果香,開心果迷必試😆。

值得一試。

開心果味瑪德蓮蛋糕

開心果味瑪德蓮蛋糕
  • 抹茶麻糬達克瓦茲
  • 開心果瑪德蓮蛋糕
2020-11-01 1669 瀏覽
1️⃣⭐️瑪黑藍伯爵達克瓦茲⭐️$38 (8/10)哩個好好食😋 聞落好香,食落幾濃奶茶味💕 伯爵茶味又幾出👍🏻 解凍咗仲有少少雪糕嘅感覺🍦仲有外殼嘅甜,好正啊成個組合🥰2️⃣ 玄米茶爆美香達克瓦茲 $38 (7/10)又係一打開就有好香嘅茶味🍃咬落有淡淡嘅玄米茶味,配合達克瓦茲外殼,甜度啱啱好😍 但個人麻麻啲爆米粒,唔脆口仲有啲硬😕3️⃣ 伯爵茶可麗露 $36 (6/10)好想試Marco Polo㗎,點知賣晒😫 伯爵茶可麗露都照殺😋焦糖外層幾脆口,有微微嘅伯爵茶味❤️ 但少咗陣焦香味,同埋好似比其他略為細粒少少😭

瑪黑藍伯爵達克瓦茲

1️⃣⭐️瑪黑藍伯爵達克瓦茲⭐️$38 (8/10)

玄米茶爆美香達克瓦茲

2️⃣ 玄米茶爆美香達克瓦茲 $38 (7/10)

伯爵茶可麗露

3️⃣ 伯爵茶可麗露 $36 (6/10)

瑪黑藍伯爵達克瓦茲
玄米茶爆美香達克瓦茲
2020-10-22 1326 瀏覽
之前經過灣仔見到呢間甜品店啲餅好靚,但係佢個樣好似會好甜咁,所以一直都冇試,但係今日行過見佢出咗榴槤味仲要係貓嘅形狀🐱,咁啱今日約咗幾個朋友返屋企high tea, 馬上不顧一切都要買來試吓...$215/ 5個店員說因為冇防腐劑所以未食之前要放冰格亦唔可以擺太耐,食嘅時候要先攞出嚟解凍15分鐘左右,等佢個餅軟身返先食,唔食猶自可,一食簡直係不能自拔,個餅食落好脆,而中間又好柔軟,其實淨係食個餅我已經覺得好好食,然後個榴槤有好濃郁嘅貓山王味,唔知點樣先至可以令到你哋明白嗰個感覺,真係會好食到高潮眼個種🤤,我後來知道原來榴槤味係季節限定,而且係用真嘅榴槤做,而店員同我說剛巧我買這批的榴槤是最靚的,所以真係好好味呀~~~😋大家一定最關心佢係咪好甜,我係一個唔鍾意食甜野嘅人,但我覺得呢個餅甜度啱啱好,淡淡嘅甜味濃濃的榴槤☺️💕因為本身我只係買咗五粒同四個朋友share,我啲朋友都覺得呢個甜品好驚為天人,所以馬上叫工人去再買埋其他味試$38/ 1個之後揀咗 earl grey、抹茶、朱古力、檸檬🍋,Earl grey, 因為我本身都好鍾意呢隻味,而佢又做得香而不膩,除咗榴槤之外我最鍾意就係呢個了
之前經過灣仔見到呢間甜品店啲餅好靚,

$215/ 5個

達克瓦茲(Dacquoise)

$38/ 1個

之後揀咗 earl grey、抹茶、朱古力、檸檬🍋,

抹茶,尼個真係好有驚喜,因為我本身麻麻哋抹茶🍵,但係佢又真係做到綠茶嗰隻清新嘅感覺

朱古力,本身我食任何甜品首選一定係朱古力,但係呢個朱古力我就覺得普普通通啦,個人認為用黑朱古力可能比較有特色

檸檬🍋,其實檸檬同本身呢一隻餅都好夾,不過可能因為檸檬餅已經比我定格為某一個牌子嘅檸檬夾心餅,所以我都係食earl grey 啦🤣🤣🤣
達克瓦茲(Dacquoise)
  • 貓山王達克瓦茲
  • 伯爵茶達克瓦茲
2020-07-11 2915 瀏覽
The one and only #dacquoise shop in HK 😍😍 全港只得一間既達克瓦茲蛋糕店.法國藍帶甜品🍰外層有啲似外脆內鬆軟既光酥餅 加上糖霜 中間再加入唔同口味既奶油餡 甜度恰到好處😋.1. 波蘿味 (清新✨)2. 柚子金萱茶 (至愛🍵烏龍茶味,有回甘!)3. 提子冧酒(好濃酒味🥃)4. 焦糖鹽花 ( caramel既味係入口化開😍)
1. 波蘿味 (清新✨)
2. 柚子金萱茶 (至愛🍵烏龍茶味,有回甘!)
3. 提子冧酒(好濃酒味🥃)
4. 焦糖鹽花 ( caramel既味係入口化開😍)
  • 達克瓦茲
  • 柚子金萱茶達克瓦茲
  • 可麗露
2020-04-22 3882 瀏覽
Lovever Patisserie #灣仔 #黃店❗️法國藍帶製作必食法式甜品❗️法式甜品係香港仲未算好普遍,但真係一試愛上😻未食過嘅真係要去試吓!主要有達克瓦茲 Dacquoise、可麗露canele、Madeleine 馬德蓮、financier費南雪,每款嘅製作方法各有特色,而且賣相獨特,味道一流🤤!有食開嘅對呢間一定唔陌生,店主有法國藍帶文憑證書👩‍🍳佢哋嘅達克瓦茲 Dacquoise絕對招牌甜品,幾乎係每個人嘅最愛💓除此之外亦有售賣其他幾款法式甜品。難得黎到當然要試下佢哋嘅達克瓦茲😆特色在於有成十種味道選擇,總有一款會啱你!食過幾間唔同嘅達克瓦茲,發現呢一間嘅口感係最正,面頭有層薄脆,內裏酥化得來又帶點煙韌,真係非常獨特💕!抹茶麻糬達克瓦茲💚$38抹茶用上小山園的青嵐🍵味道十分香濃,完全回甘。仲要有埋麻薯,微微帶甜,Q彈嘅口感令到整個達克瓦茲口感更豐富🥰不過記住擺過落雪櫃之後要擺返係室溫約20分鐘等麻糬變返軟身呀!味道: 4.5/5性價比: 4.3/5肉鬆花生奶霜達克瓦茲💛$38超級有驚喜😚以為係甜嘅花生醬,點知鹹味較重,花生味濃,最特別一定係配埋肉鬆紫菜,鹹鹹香香,超級好食😋
Lovever Patisserie #灣仔 #黃店
❗️法國藍帶製作必食法式甜品❗️

抹茶麻糬達克瓦茲💚$38

肉鬆花生奶霜達克瓦茲💛$38
超級有驚喜😚以為係甜嘅花生醬,點知鹹味較重,花生味濃,最特別一定係配埋肉鬆紫菜,鹹鹹香香,超級好食😋!

咖啡巧克力達克瓦茲🤎$38
不敗嘅配搭真係好美味😍咖啡味香但唔會苦澀,又唔會太甜,再配上軟心黑朱古力🍫兩者加埋一齊十分美味!不過呢款味道奶油味會較重,可能會有少少膩。
性價比: 4.3/5

雖然達克瓦茲先係佢哋嘅招牌,但難得嚟到梗係試埋佢其他法式甜品啦😆!

黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮🧡Earl Grey Madeleine
第一次食到瑪德蓮終於唔係普通蛋糕仔嘅口感,而係神奇地因為充滿密密嘅氣孔而有彈性🙀採用來自法國黑兄弟伯爵茶葉,常溫食伯爵茶味已經夠晒香,烘完之後都未咀嚼已經成個口充斥着伯爵茶嘅香氣,超級誇張,口感就會變成外脆內鬆軟👍🏻。
味道: 4.2/5
性價比: 4/5

馬可波羅可麗露Marco Polo Canelé🖤$36
其實唔太清楚馬可波羅係咩味道🙈不過入口有浸茶香,同埋超重嘅冧酒味,酒味都幾強烈,未必個個人接受到。可麗路外層厚厚地,夠晒脆,富有焦糖味。內裏蜂巢形狀雖然未算最完美,但口感軟綿濕潤,確係唔錯👍🏻。
味道: 4.1/5
性價比: 4/5

整體來講呢一間嘅法式甜品真係非常高質🥰尤其係達克瓦茲,未聽過未食過嘅真係要買來試吓❗️保證味道同口感都會令你驚嘆。

抹茶麻糬達克瓦茲
黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮
馬可波羅可麗露Marco Polo Canelé
抹茶麻糬達克瓦茲
黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮
馬可波羅可麗露Marco Polo Canelé
2020-04-16 2214 瀏覽
香港首間達克瓦茲,亦都係我第一次食達克瓦茲,感覺比馬卡龍更好食🤣每月都有唔同口味既餡供應,想食既朋友要留意啦。✨ 抹茶麻糬達克瓦茲($38)這款抹茶麻糬達克瓦茲,抹茶既濃郁香氣一打開包裝就聞到。食落口感外酥內軟,乾鬆柔韌,但又未至於過韌至有嚼勁,帶出陣陣杏仁香氣,中間的抺茶奶油霜蓬鬆柔潤不膩口,口感滑順🤤✨流心抺茶馬德蓮($24)外表貝殼型狀既馬德蓮,口感軟綿而且濕潤,因為我唔係即刻食用,係拎返屋企第二日叮熱食,所以流心效果還好,唔算好多流心抺茶醬。不過勝在抺茶香味夠濃厚,食完之後口裏仲有抺茶味既餘韻🍵

✨ 抹茶麻糬達克瓦茲($38)

抺茶麻糬達克瓦茲

✨流心抺茶馬德蓮($24)
流心抺茶馬德蓮
抺茶麻糬達克瓦茲
流心抺茶馬德蓮
2020-03-29 2201 瀏覽
.今次我哋一齊去試吓法式甜品,食一啲我以前從來冇試過嘅野食。雖然店舖嘅空間唔大,但係佢甜品嘅款式同口味都有好多種。.伯爵茶達克瓦茲($36)• 達克瓦茲其實係17世紀嘅法國宮廷嘅甜品,我哋揀咗伯爵茶,塊餅係外脆內鬆軟,而中間夾住嘅cream,有少少似雪糕嘅質感,伯爵茶嘅味道非常香濃。.蘭姆葡萄達克瓦茲($36)• 我哋仲試咗rum酒葡萄味,佢嘅酒味勁香,仲有提子乾喺中間,食落唔會太甜。.原味可麗露($32)• 可麗露喺IG就bookmark咗好多次,發現原來佢嘅烘焙工序非常複雜。可麗露外層係焦糖香脆,但係入面呢會做到一種煙韌同埋濕潤嘅口感。味道有啲偏甜,如果新鮮出爐食嘅話一定更加好味。.黑松露馬德蓮($22)• 馬德蓮係一件貝殼形狀嘅小蛋糕,佢嘅口感係綿密得黎帶少少濕潤,黑松露嘅香滲入左蛋糕入面,可以中和返之前食嘅甜野,都唔錯😛.餐名:以上價錢:$126評分:7.5/10餐廳:Lovever Patisserie (灣仔)地址:灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖#HKFPwanchai #HKFPdessert .IG : hkfoodpoint
伯爵茶達克瓦茲

蘭姆葡萄達克瓦茲

原味可麗露

黑松露馬德蓮

餐名:以上
價錢:$126
評分:7.5/10
餐廳:Lovever Patisserie (灣仔)
地址:灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖
#HKFPwanchai #HKFPdessert
IG : hkfoodpoint
伯爵茶達克瓦茲
蘭姆葡萄達克瓦茲
原味可麗露
黑松露馬德蓮
2020-03-24 1298 瀏覽
📍Lovever Patisserie, Wanchai⠀#️⃣ #168hungryki_dessert ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘾𝙖𝙣𝙚𝙡𝙚 $34⠀The taste if Matcha is not very strong, but definitely significant. It's not too sweet. But no WOW factor. ⠀𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙞 𝘿𝙖𝙘𝙦𝙪𝙤𝙞𝙨𝙚 $38⠀The first Dacquiose in my life!! Out of my expectations, I like it a lot more than I imagine. The cookie is not too sweet, it's texture is somewhere between cake and cookie. And for the filling, the matcha flavour is so strong!! And the mochi is chewy even it's taken out of the free
📍Lovever Patisserie, Wanchai⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀

𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘾𝙖𝙣𝙚𝙡𝙚 $34⠀

𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙞 𝘿𝙖𝙘𝙦𝙪𝙤𝙞𝙨𝙚 $38⠀
The first Dacquiose in my life!! Out of my expectations, I like it a lot more than I imagine. The cookie is not too sweet, it's texture is somewhere between cake and cookie. And for the filling, the matcha flavour is so strong!! And the mochi is chewy even it's taken out of the freezer. ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀

地址:⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lovever Patisserie⠀
灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C⠀⠀⠀⠀
⠀⠀
2019-11-04 983 瀏覽
Tiramisu Dacquoise $36Salted Caramel Dacquoise $36-The only shop selling dacquoise in the city!🌟 As a close relatives of the well-known macaron, its shells are chewy yet with a less sweet flavour. The fillings in between was way too good - defo the soul of the patisserie💗😻 They’ve got different flavours every month, do go try out all of them!😋
Tiramisu Dacquoise $36
Salted Caramel Dacquoise $36
什麼是達克瓦茲?達克瓦茲Dacquoise是十七世紀法國宮廷經典點心,源自法國西南部的溫泉鄉達茲 (Dax) 而得名✨ 由大量的蛋白、杏仁粉、糖粉所製成的蛋白餅,經過烘烤,形成外層酥脆、內部柔軟輕盈的特殊口感,一試難忘💛。這家除了是全港首間達克瓦茲專門店外,還有瑪德蓮、可麗露、布列塔尼等經典法式甜點供應。達克瓦茲款式繁多,內餡選擇豐富,handsup揀選的莓果味,內餡酸酸甜甜,平衡了酥脆蛋白餅的甜味,好好吃呢~配一杯茶吃更滋味🥰。如果想買回家的話也可以啊~獨立包裝方便衛生,附有乾冰可以保質👍🏻 即使回家需時,甜點也不會走樣變型,帶回家吃一樣好吃♥️

2019-10-14 3048 瀏覽
今日同朋友黎左朝聖~~專登黎試試呢度既法式甜品 店舖空間唔大,一入到去就見到不同種類既小蛋糕=)中央既位置就係呢度主打既法式甜點:達克瓦茲~~當中有約十款左右既口味,據店員介紹,每月也會轉換部份口味;)本身想試呢個月限定既百利甜酒口味,可惜當日去到經已賣晒,之後我就揀左海鹽焦糖既口味,朋友就要左件pinkpink既莓果口味!!店員仲推薦我地試一款叫可麗露既小糕點,佢話口感好特別,加上製作需時,所以無咁常見~~所以我地都要左一件伯爵茶口味既黎share食😊😊不過呢道無設置坐位,但就有一張高腳既小茶几可以企係到食呢款名為達克瓦茲既甜點同馬卡龍有d似,都係以兩塊用杏仁粉焗成既脆餅夾上奶油夾心,但甜度就無馬卡龍咁高,令杏仁香更出!我地一影完相就食,解凍左五分鐘左右,所以奶油餡仲係冰涷既,質感好似食雪糕咁添!而個伯爵茶口味既可麗露的確唔錯,有外層焦糖既香脆,入面就濕潤又帶有chewy既口感,個伯爵茶味仲好香好突出:)本身想外帶一件“布列塔尼”返歸,但原來依家要預訂先有,唯有下次先帶佢走啦~
今日同朋友黎左朝聖~~

專登黎試試呢度既法式甜品

店舖空間唔大,一入到去就見到不同種類既小蛋糕=)

中央既位置就係呢度主打既法式甜點
:達克瓦茲~~

所以我地都要左一件伯爵茶口味既黎share食😊😊

不過呢道無設置坐位,但就有一張高腳既小茶几可以企係到食

下午茶
2019-10-07 549 瀏覽
灣仔有間小店 主打法國宮廷經典點心 由網店做到實體店😉✨達克瓦茲係呢間鋪頭招牌😍主要用杏仁粉 蛋白 砂糖 製成外皮酥脆 內裡質感鬆化 富空氣感 buttercream內餡好多元化 🤤🤤由日式抹茶 培茶經典朱古力 咖啡 至清新水果口味 士多啤梨都有提供😆😆buttercream雪凍食似雪糕 解凍就creamy d 入口順滑價錢$40不等 仲有✨Madeleine瑪德蓮 Financier費南雪 可麗露 經典法式甜點🙈 只係$20左右-Jeng lv:😛😛😛/5————————————————💡Lovever Patisserie (灣仔)灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖————————————————

灣仔有間小店 主打法國宮廷經典點心 由網店做到實體店😉

經典朱古力 咖啡 至清新水果口味 士多啤梨都有提供😆😆
價錢$40不等

Jeng lv:😛😛😛/5

————————————————
💡Lovever Patisserie (灣仔)
灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖
————————————————
2019-10-06 417 瀏覽
黎到灣仔一帶, 有好多橫街小巷中嘅嘢食, 今次見到一間裝修好別緻嘅甜品舖, 見到入面好似都有啲蛋糕買下,於是就入咗去睇。原來依間舖頭主打賣嘅係法式甜品"dacquoise", 真係第一次見 我同朋友玩咗兩個 同時亦都買咗canel e 好搞笑呀啱啱同事先喺法國旅行完之後買咗嚿canel e返嚟結果又可以喺度再次食到!店內都有各種唔同嘅甜品包括小蛋糕同可麗露,賣相精緻而且幾有特色。打開左個包裝,入面係獨立包裝,非常方便進食,dacquoise既味道好似燒過既棉花糖,面層脆皮,內層軟熟,令整個甜品幾有口感。我食既係抹茶同芋頭口味,雪凍左有雪糕口感,幾特別!而可麗露則幾有法國原產既口味,有朱古力既香味,如果未試過就要試下啦!

• 達克瓦茲
2019-10-02 403 瀏覽
Lovever Patisserie🥧-達克瓦茲 (抹茶/伯爵茶)雪櫃拎出黎室溫攤一陣食口感會好似雪糕咁😍外面塊餅好鬆脆加埋咬落好似雪糕質感既cream好正透心涼🤣推介伯爵茶😋好濃味好好食食到中間個陣茶香愈咬愈濃👍抹茶係真。抹茶食落有回甘味😍⚠️雖然可以放冰箱冷藏幾天但建議即時食用因為口感同質感真係有唔同🤔-馬德蓮 (黑松露/雲呢拿)好似蛋糕仔咁質地🥧黑松露好香係食到個陣松露味慢慢係蛋糕度散發😋雲呢拿味就相對普通但都唔錯👍
Lovever Patisserie🥧
達克瓦茲 (抹茶/伯爵茶)

馬德蓮 (黑松露/雲呢拿)
2019-09-27
2019-09-30 387 瀏覽
法國一向以甜品最出名,我又特別鐘意食甜品。朋友知道我係個甜品控,特登買左兩件法式甜品攞黎公司比我,超多謝佢啊!法式甜品以埋賣相稱霸,早排去法國旅行,餐餐都要食甜品,因為靚到抵抗唔到引誘啊!朋友去左灣仔一間主打法式甜品既鋪頭,買左兩件達克瓦滋比我。超正!雪凍食入口好似雪糕,味道香甜完全唔會膩口,外層香脆充滿牛油香,中間冰感重,奶滑細膩。兩種口味各有不同。我最愛芒果味,另一隻係荔枝玫瑰。芒果味突出,果香重,比較比另一隻濃厚。