2021-11-26 925 瀏覽
一間位於灣仔的法國藍帶甜品店舖風格簡單(感覺與普通的甜品店沒什麼分別), 配上簡單精緻的甜點,帶出另一種格調原味可麗露可麗露外層係焦糖香脆, 不過有點太油膩, 但內裡卻做到有種煙韌加濕潤的口感,味度帶點甜如新鮮出爐即吃應該更加不同
一間位於灣仔的法國藍帶甜品

原味可麗露
如新鮮出爐即吃應該更加不同
2021-11-21
2021-10-28 1204 瀏覽
—之後食過達克瓦茲 真係好有驚喜最近有日收工去到 理所當然好多嘢都賣晒試咗伯爵茶瑪德蓮($26)茶味都好夠口感綿密濕潤 鬆軟唔甜膩第二次見1130先開鋪 喺隔離食埋個拉麵去已經好多都放咗sold out牌仔😱好sad 又買唔到想食嘅 但冇理由空手而回香月圓焙茶雪球($55) 除咗伯爵茶 都鍾意食焙茶一樽都有10幾粒 沾滿焙茶粉 鬆脆crunchy 真係要三顧茅廬或者wtsapp預留先會食到心水🤣🤣—————————————————Lovever Patisserie灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖

之後食過達克瓦茲 真係好有驚喜
最近有日收工去到 理所當然好多嘢都賣晒
試咗伯爵茶瑪德蓮($26)茶味都好夠
口感綿密濕潤 鬆軟唔甜膩
第二次見1130先開鋪 喺隔離食埋個拉麵去
已經好多都放咗sold out牌仔😱
好sad 又買唔到想食嘅 但冇理由空手而回
香月圓焙茶雪球($55)
除咗伯爵茶 都鍾意食焙茶
一樽都有10幾粒
沾滿焙茶粉 鬆脆crunchy

真係要三顧茅廬或者wtsapp預留
先會食到心水🤣🤣
—————————————————
Lovever Patisserie
灣仔大王東街2至4號安興大廈地下3C號舖
甜品閃文-法國篇🥰之前見到lovever 嘅心型禮盒好靚但一直都無專登去試今晚dinner 完路過即刻買返件試下😛🔸 抹茶麻糬達克瓦茲 HK$40Matcha Mochi Dacquoise達克瓦茲(Dacquoise)起源是十七世紀法國宮廷經典點心,因為起源於法國西南部的溫泉鄉「達茲」因此而得名。呢個抹茶奶油霜絕對啱晒抹茶控香濃帶甘👍🏻配上麻薯QQ感滿滿好夾😍原本以為好似macaron甘甜點知又無喎值得一試呀~散水餅,派對,送禮又一選擇🌟
甜品閃文-法國篇🥰

好夾😍
原本以為好似macaron甘甜

點知又無喎
值得一試呀~
散水餅,派對,送禮又一選擇🌟
2021-10-18 894 瀏覽
這間之前黎過買甜品同好朋友分享,佢的評價是好好的這是一間在大東街附近的一條小街,這間甜品店唔係好大間,但師傅是在內面、外面是樓面,但顏色設計好fantasy 好少女的,感覺唔錯外賣是一包包好的紙袋,內面有一包小冰種,都幾好4個朋友仔,每人一件,不同味道: 開心果、榛子脆脆、蘋果茉莉綠茶、雜莓餅厚身口感好獨特,唔會好甜,中間的夾心餡料好滑,如果雪凍佢話會似雪糕口感我選了雜莓,微微酸甜開胃好味道,是我喜歡的風格
這間之前黎過買甜品同好朋友分享,佢的評價是好好的

外賣是一包包好的紙袋,內面有一包小冰種,都幾好

蘋果茉莉綠茶
開心果
Hazel  nuts
Mixed  Berries

我選了雜莓,微微酸甜開胃好味道,是我喜歡的風格

2021-10-16
蘋果茉莉綠茶
開心果
Hazel  nuts
2021-10-15 726 瀏覽
🇫🇷灣仔隱世法式甜品店▫️喺灣仔bakehouse嗰條小巷行多幾步,原來附近又有一間售賣法式甜品嘅小店,主打可麗露同達克瓦茲。▫️今次試咗佢哋嘅小山園抹茶夾心可麗露($39)呢間可麗露嘅size比起一般嘅大,感覺好似比較化算咁,本身我係雪櫃拎出黎即刻食,好似食緊雪糕咁,十分軟滑😍如果熱食嘅話,叮熱佢再食就會有外脆內軟、流心嘅效果😚外層夠晒脆口同有焦糖香味,抹茶味道好濃郁,味道亦唔會太甜,令人想再食多舊,真係食一舊都唔夠😆
🇫🇷灣仔隱世法式甜品
▫️
▫️
2021-10-12 556 瀏覽
之前尋找散水餅新意思,來到此店的網頁。由於價錢不便宜,所以親自往商店看看。最初只覺商店細少,「展品」有限,另即買的很多亦無貨,有少許無耐。於是隨便點了 7/8 款回家先試食,結果:非常美味! 客人可用 WhatsApp 下單,溝通非常清晰可靠,回應迅速,送貨亦非常準時(我想特別講最後一點,因我公司地點非常遙遠)。員工及經營者亦非常有心,本來我要求送貨包裝盡量簡單,但他們最後強調想食品以最好的狀態送到公司,所以承諾維持理念之餘亦盡量滿足要求。真的要推介!

真的要推介!
題外話/補充資料: 公司同事大讚好味😋 還未完全試過所有糕點,很期待。 提議店員可多少許笑容,及若同款食物味道不同會價錢有所不同,網站可寫清楚少許。
外賣送餐
  • 老奶奶檸檬小蛋糕 Grandma's Mini Lemon Cake
  • 抹茶榛果雪球 Match Hazelnut Snowball Cookies
2021-09-28 787 瀏覽
香港首家賣達克瓦茲專賣店,原來就在灣仔第一次嘗試法國甜品,整理相簿想起之前的兩盒中秋禮盒,這次就來分享一下,非常獨一無二,不會過甜不會膩口,好吃程度勢必會再讓我回購店面雖然不大,裡面純白簡單的風格乾淨舒適店內的展示甜品~禮盒外觀精緻手提上還有絲巾綁帶接著就來開箱文啦~第一款《中秋達克瓦茲禮盒》裡面一共有六款口味:皇家婚禮奶茶黑糖QQ達克瓦茲開心果達克瓦茲,芝麻微流心麻糬達克瓦茲雙倍抹茶達克瓦茲,芋頭鹹蛋黃達克瓦茲香草土鳳梨餡達克瓦茲第二款《中秋澎湃禮盒》內容物介紹:原顆鹹蛋黃可麗露,鹹蛋黃布列塔尼雙倍抹茶達克瓦茲,芝麻微流心麻糬達克瓦茲兔子造型抹茶覆盆莓奶霜曲奇瑪黑伯爵茶布列塔尼,迷你芝麻脆殼瑪德蓮小山園抹茶拉絲麻糬費南雪以及玄米茶雪球一瓶在店裡看到其他口味的可麗露也買了一些回去分享給親友,回家之後看了網站才知道可麗露常常缺貨,也入手了馬德蓮翻熱暖暖吃也是很幸福感盒裡都有貼心的附上乾冰包延遲保鮮度,以及保存方式小卡,有空去到灣仔會再去試試新口味#Lovever香港首家達克瓦茲專賣店
香港首家賣達克瓦茲專賣店,原來就在灣仔

店面雖然不大,裡面純白簡單的風格乾淨舒適

店內的展示甜品

禮盒外觀精緻手提上還有絲巾綁帶

接著就來開箱文啦~
第一款《中秋達克瓦茲禮盒》
裡面一共有六款口味:
皇家婚禮奶茶黑糖QQ達克瓦茲
開心果達克瓦茲,芝麻微流心麻糬達克瓦茲
雙倍抹茶達克瓦茲,芋頭鹹蛋黃達克瓦茲
香草土鳳梨餡達克瓦茲

第二款《中秋澎湃禮盒》
內容物介紹:
原顆鹹蛋黃可麗露,鹹蛋黃布列塔尼
雙倍抹茶達克瓦茲,芝麻微流心麻糬達克瓦茲
兔子造型抹茶覆盆莓奶霜曲奇
瑪黑伯爵茶布列塔尼,迷你芝麻脆殼瑪德蓮
小山園抹茶拉絲麻糬費南雪以及玄米茶雪球一瓶

#Lovever香港首家達克瓦茲專賣店
5 分鐘 (外賣自取)
  • 達克瓦茲
2021-08-07 1248 瀏覽
之前已經見過呢間舖頭今日黎開附近就黎試下除咗達克瓦茲仲有其他甜品都係細細件好精緻 睇落好吸引🤩而達克瓦茲都有差不多10隻味隻隻都好想食🤤🤤諗咗好耐 問店員邊隻signature d佢話焦糖同埋抹茶麻薯而我最後就反奇道而行😂揀咗熱情果金萱味因為興奮得滯 所以食咗一啖先記得影相真係好好味!!!!!😋😋😋出面嗰層好似泡芙咁嘅質感同味道外皮脆過泡芙少少入面好似雪實咗嘅cream一入口食到好Fresh少少酸嘅熱情果味本身食唔到金萱茶味再食多啖食真啲 就食到查嘅少少苦味好似好濃嘅抹茶嘅苦味咁專業d講即係甘味😂😂😂一啖食到甜味酸味同埋甘味加埋兩層口感 雖然$40一舊都幾貴但係真心覺得好好食🤩🤩🤩一定有下次番到屋企已經睇緊佢嘅禮合套裝😂
之前已經見過呢間舖頭

但係真心覺得好好食🤩🤩🤩
一定有下次
番到屋企已經睇緊佢嘅禮合套裝😂

2021-05-02 2287 瀏覽
灣仔嘅Bakehouse成功帶起咗大王東街呢條小街嘅人氣,行過少少其實有間專賣法式甜點嘅小店,聽聞係香港第一間引入法國🇫🇷傳統甜品Dacquoise達克瓦茲嘅舖頭,另外仲有Canelé、Financier同Madeleine等法式甜點,口味都幾多元化,仲時不時有限定口味,今次就試咗2款Dacquoise同2款Canelé。抹茶麻糬達克瓦茲入口先食到杏仁蛋糕體嘅甜味,以為會一直甜落去,點知中間個抹茶cream甘苦味超級濃郁,即時中和咗甜味😋😋,取而代之係濃濃抹茶味,個麻糬因為無放返入雪櫃所以唔夠煙靭,不過都好軟糯,整體配搭同平衡都好好😻台灣鳳梨達克瓦茲非常清新嘅口味,之前食過其他Dacquoise以為好甜,但呢個加上勁清香嘅鳳梨cream,light咗好多,夏天就啱晒,就連唔中意食甜品嘅男仔都讚👍🏻蜂蜜威士忌巧克力可麗露Canele最緊要就係外層夠脆口同有焦糖香,呢度嘅canele都做到,外層係硬脆,好有口感,一咬落去就食到濃濃嘅酒加黑朱古力混合而成嘅味道,令到甜膩度減低。個餡係室溫食係偏向實心,如果食嘅時候焗熱返,變做外脆內軟應該更正😗😗馬可波羅可麗露呢款威士忌個款咁驚艷,不過都唔錯,

台灣鳳梨達克瓦茲

蜂蜜威士忌巧克力可麗露

馬可波羅可麗露
呢款威士忌個款咁驚艷,不過都唔錯,有淡淡茶味。

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):8.5分

2021-04-30
1K
2021-05-01 1492 瀏覽
今日好想食甜品,lunch終於到了Lovever Patisserie買甜品,全港首間達克瓦茲專門店,都好一段日子,趁今日想食甜一於試下。小小的店子,白色的門面,感覺優雅。達克瓦茲(Dacquoise),有多款口味選擇,每款都好吸引,除了達克瓦茲,還有其他法國甜點,都好吸引呢。外賣返去食,有埋乾冰包防溶,好細心。抹茶麻糬達克瓦茲,$40,賣相吸引,同比想像中大個,餅皮入口十分酥脆,內層鬆軟可口 ,味道香甜,厚厚的抹茶忌廉內餡,據聞係用上小山園青嵐抹茶粉來做忌廉,抹茶味濃郁,做到茶香味濃有回甘,忌廉口感幼滑,內有煙韌的麻糬,口感層次豐富,好味又唔漏,幾好味。下次有機試埋其他先。
小小的店子,白色的門面,感覺優雅。
外賣返去食,有埋乾冰包防溶,好細心。

下次有機試埋其他先。
2021-04-17 1564 瀏覽
週末下午留喺屋企沖杯靚茶,嘆番個甜品都可以好relaxing~🥰今次喺灣仔呢間法式甜品店買了幾款黎試吓~ 呢度最出名嘅甜點係達克瓦茲🤤,香港其他地方好少有呢款甜點賣㗎~佢嘅達克瓦茲有很多款口味,不過有些已經售罄~🥺達克瓦茲嘅蛋白脆餅香甜又鬆脆,入面的內餡雪凍後有少許像雪糕質感🍦今次試咗4款都各有特色~ 💮櫻花味微微酸甜的;🍵抹茶味超濃而且入面有煙韌麻糬;☕️伯爵茶茶味很香濃不會甜;榛子味香甜入面仲有朱古力脆粒粒增加口感😋另外買了兩個瑪德蓮~ 開心果味和抹茶流心🥰 也是很美味!呢度仲有賣可麗露😍 不過呢次見到全部都售罄!希望下次可以買黎試吓😋

佢嘅達克瓦茲有很多款口味,不過有些已經售罄~🥺

今次試咗4款都各有特色~
💮櫻花味微微酸甜的;
🍵抹茶味超濃而且入面有煙韌麻糬;
☕️伯爵茶茶味很香濃不會甜;
榛子味香甜入面仲有朱古力脆粒粒增加口感😋

另外買了兩個瑪德蓮~ 開心果味和抹茶流心🥰 也是很美味!

• 抹茶麻糬達克瓦茲
  • 伯爵茶達克瓦茲
2021-01-22 1747 瀏覽
有緣係Instagram上發現這間小店想選擇西餅以外的甜點作為喜餅分發給同事吃沒試吃過便大膽決定訂三盒十件裝達克瓦茲😎結果每個同事都讚不絕口😍😍😍😍個個都係第一次嚐到呢款法式甜品,覺得好新奇🥳我曾經試過其他網店生產的但冇太大好感點知食過呢間之後都愛上了佢嘅口感🤤夾心各種口味都款款出色只要揀自己鐘意嘅食物味就可以個人鐘意水果種類🍋🍊🥭🍓口味酸甜清新好出餅嘅口感一定要試過先明!!嗰種脆和鬆軟並存的口感真係好正、獨一無二😋我食完仲四處推介俾好友🤟🏾🤟🏾🤟🏾連朋友試完都成為回頭客🤣
有緣係Instagram上發現這間小店
想選擇西餅以外的甜點作為喜餅分發給同事吃
沒試吃過便大膽決定訂三盒十件裝達克瓦茲😎
結果每個同事都讚不絕口😍😍😍😍
個個都係第一次嚐到呢款法式甜品,覺得好新奇🥳
我曾經試過其他網店生產的但冇太大好感
點知食過呢間之後都愛上了佢嘅口感🤤
夾心各種口味都款款出色
只要揀自己鐘意嘅食物味就可以
個人鐘意水果種類🍋🍊🥭🍓口味酸甜清新好出
餅嘅口感一定要試過先明!!
嗰種脆和鬆軟並存的口感真係好正、獨一無二😋

我食完仲四處推介俾好友🤟🏾🤟🏾🤟🏾
連朋友試完都成為回頭客🤣

• 達克瓦茲
Lovever Patisserie  不經不覺已經開左一段時間,應該都儲左一班客人,我由她年初開張幫襯致今, 感到每次都有進步。  除了基本 【達克瓦兹】之外亦加左不小新嚐試,令客人無咁易食到悶。 今日經過灣仔順手買兩件法式甜品返屋企慢慢嘆。 抹茶麻糬達克瓦兹 $38 ; 脆殼抹茶瑪德蓮 $28回家急不及待先試【脆殼抹茶瑪德蓮】身為抹茶控, 對抹茶品道有一定要求,一口咬落去已嚐到牛奶抹茶香脆皮,脆皮茶味比預期香,味道唔會太奶,加埋抹茶瑪德蓮蛋糕,茶味 Double Up, 亦帶牛油香,口感鬆軟,十分出色,茶控不容錯過。 吃完【脆殼抹茶瑪德蓮】後再試另一款甜品 絕粹以茶味計, 這款味道有點比下去,抹味不太突出, 抹茶醬上還有小許麻糬,我個人吾太鍾意無味既麻糬,最好食反而係塊餅既口感, 輕如紙,鬆化,微微杏仁香, 甜度低, 真係可以令人食到唔停口。

今日經過灣仔順手買兩件法式甜品返屋企慢慢嘆。

抹茶麻糬達克瓦兹 $38 ; 脆殼抹茶瑪德蓮 $28

回家急不及待先試【脆殼抹茶瑪德蓮】

吃完【脆殼抹茶瑪德蓮】後再試另一款甜品 [抹茶麻糬達克瓦兹]

2021-01-08
  • 脆殼抹茶瑪德蓮
2021-01-06 2079 瀏覽
🇭🇰灣仔區 - 全港首家達克瓦兹專門店💎推薦分數: 9.5/10———————————————————今次介紹嘅係一間可以食到香港好少見既甜品 - 法式甜品既達克瓦兹。達克瓦兹係一種起源17世紀法國宮廷嘅經典點心,因為起源於法國西南部嘅溫泉鄉達兹,所以得此名,雖然係法國起源但現今好多地方,好似日本,都係一種熱門嘅甜品。而點解會有人諗住將達克瓦兹帶入香港?店主本身係非常熱愛製作甜點同旅行,係世界各地尋找試食唔同既甜點,更因為對甜點既熱愛飛去日本東京進修,羅到法國藍帶甜點文憑、韓國KCD錶花證書,去世界各地取經,了解到各種食材既特性,變化出多層次既甜點,本住分享幸福既味蕾給大家既宗旨。而係一次既旅行中,初嚐到達克瓦茲既滋味,發現香港居然無呢種甜點,所以由網店起家,慢慢比大家認識達克瓦茲,結果吸引到一班香港尋找達克瓦茲既知音,試過後好評如潮,之後店主決定令呢個味道分享比更多人,令達克瓦茲實體化,創立左香港首家達克瓦茲既專賣店。而除左可以試到達克瓦兹,仲有同為罕見既可麗露、瑪德蓮、布列塔尼、小蛋糕、費南雪,呢家已經成為節日甜點熱門選擇同埋熱門散水餅。-訂購/walkin店鋪既甜品可以係官網訂購
🇭🇰灣仔區 - 全港首家達克瓦兹專門店
💎推薦分數: 9.5/10
———————————————————
而點解會有人諗住將達克瓦兹帶入香港?
訂購/walkin

店鋪既甜品可以係官網訂購或者WALKIN買都得,網站只接受三天前預訂,
但我試過上網訂購揀唔到日字時間,可能要whatapps詢問詳情,所以我習慣WALKIN買。
網上訂既好處係可以訂到套裝,例如會有彩虹迷你達克瓦茲套裝、以前出過期間限定既Halloween Box Set、達瓦茲中秋禮盒等等。
WALKIN買好處就係可以散件買自己想試既味道,係平日基本上好多都有現貨,但臨近收鋪時間會soldout某D口味,而且係有節日既時期達克瓦兹會好搶手好易soldout。
我試過無節日既星期六大概5點去,10款達克瓦兹soldout左4款,但熱門既茶類達克瓦兹仲有,反而可麗露等其他甜品soldout情況多D; 有次係節日既星期日3點去,達克瓦兹全部賣哂,但反而有好多可麗露、費南雪、小蛋糕、布列塔尼經典等法式甜點可以買,所以穩陣D可以早D walkin買。
因為無防腐劑所以未食之前要放冰格亦唔可以擺太耐,外賣會有乾冰大概可以用一個鐘。
1️⃣ 抹茶麻糬達克瓦兹 💰38(👅: 9.5/10)
抹茶麻糬達克瓦兹

店舖建議退冰時間20分鐘,可以確保糯米糍回軟。
一咬落去係外脆內軟,達克瓦兹既外層非常酥脆鬆化,脆到啲餅碎會散哂出黎,可以做到咁酥脆係因為烘烤前會係表面撒糖粉,利用高溫形成美麗既顆粒狀脆皮,而店鋪特別用左好多杏仁粉,所以蛋白餅殼會感受到非常濃厚既香味。
內層既抺茶內餡柔軟,抹茶係用小山園既青嵐,聞到好香嘅抹茶味,抹茶味重但唔會過甜,回甘幽香。而糯米糍麻糬令呢個內餡加上煙韌、Q彈既口感,無論係味道同口感都好豐富同有層次,鍾意抹茶嘅抹茶控一定會鍾意食。
個人覺得係其中一個最好食既口味。
2️⃣ 瑪黑藍伯爵達克瓦兹 💰35(👅: 9.5/10)
瑪黑藍伯爵達克瓦兹

達克瓦兹質感基本同抹茶一樣,但味道反而比抹茶更有心思,係達克瓦茲烘烤時加左伯爵茶葉,茶葉既香味同味道滲入達克瓦兹既外層。
平時伯爵茶當然唔會甜,作為甜品既伯爵茶達克瓦兹食落係甜,但又出奇食到伯爵茶既味道,因為店鋪係用瑪黑兄弟藍伯爵茶煮英式蛋奶醬,打入奶油,形成滑順既奶油霜,食落甜但呢種甜又唔會令人覺得過火,好適中,味道好豐富因為唔會得甜一個層次,會食到濃既茶味,茶香飄逸,清新脫俗。
伯爵茶都我覺得最好食既口味之一,唔會輸比抹茶,因為佢唔會得個甜字,多重既味道加上達克瓦兹外內既反差。
3️⃣⃣ 東京都焙茶夏威夷豆達克瓦兹 💰35(👅: 9/10)
東京都焙茶夏威夷豆達克瓦兹

達克瓦茲既杏仁酥脆餅皮依舊係口入面化開,內餡隨即蜂擁而上。
焙茶係選用日本的焙茶粉,香氣非常濃郁,食到烘焙既焦香,奶油霜除左有茶味仲食到小小苦澀味,但回甘後會食到烘烤過後既夏威夷果仁口感。
食到第3件覺得茶味既達克瓦兹都係特別出色。
4️⃣⃣ 焦糖奶油鹽之花達克瓦兹 💰35(👅: 9/10)
焦糖奶油鹽之花達克瓦兹

內餡係煮過既焦糖再加上法國鹽之花,再拌入奶油霜,食落小小似牛奶糖既味道,
鹽之花會令內餡唔會得個甜字,有層次既鹹甜,口感豐富但甜而不膩。
5️⃣⃣ 香草可麗露 💰36(👅: 8/10)
香草可麗露

可麗露同為一種小型既法式糕點,外型上小巧有分層的圓柱體,係日本係熱門既甜品。做法係用雞蛋、牛奶同麵粉,加上蘭姆酒同香草調味。
表層係鋪左焦糖既微硬外殼,表層係鋪左焦糖既微硬外殼,外層係偏硬但內餡係軟熟,外層硬得黎小小脆口,富有焦糖味。內餡會見到小小蜂巢形狀,食落口感軟綿濕潤。
6️⃣ 伯爵茶可麗露 💰36(👅: 8/10)
伯爵茶可麗露

同樣地可麗露既外層係偏硬,香港好小有得食所以唔知平時係質感係咪都係咁硬,外殼一樣沾滿焦糖既味道,油亮亮。
微微嘅伯爵茶香會慢慢滲出,甜而不膩,內餡同外層繼續形成對比,口感豐富。
7️⃣ 鹽之花巧克力夏威夷豆費南雪💰22(👅: 7/10)
鹽之花巧克力夏威夷豆費南雪

費南雪係一種小型法式蛋糕,味道較淡,但食落質地濕潤,小小似海綿蛋糕。
用杏仁粉或者壓碎研磨既杏仁,煮到略焦,會散發堅果香氣既奶油。
外形係長方形,因為似海綿蛋糕所以口感無好驚喜,味道除左食到杏仁味,食到焦香奶油,同店鋪常用既鹽之花,但整體味道未到好驚喜,食落唔甜。
8️⃣ 老奶奶檸檬小蛋糕💰28(👅: 7.5/10)
老奶奶檸檬小蛋糕

唯一一款常溫點心,店員提醒可以唔駛冷藏,分開存放。
小蛋糕既口感似磅蛋糕同海棉蛋糕既中間,外面淋上檸檬糖霜,味道偏酸,檸檬味重,食落口感濕潤紮實。
9️⃣ 布列塔尼💰24(👅: 8.5/10)
布列塔尼

布列塔尼係一種酥餅,同樣來自法國,名字由來係布列塔尼區。
酥餅加入左法國伊思妮發酵奶油、香草莢、和鹽之花,食落口奶香濃郁,甜中帶鹹,鹽之花有中和到當中既甜,鹹甜交雜。食落係非常酥脆,質感可能只係輸比達克瓦兹小小。
🔟 干邑橙酒巧克力瑪德蓮 💰22(👅: 7/10)
干邑橙酒巧克力瑪德蓮

瑪德蓮係一種傳統既貝殼形狀小蛋糕,都係來自於法國既甜點。做法係將熱那亞蛋糕麵糊,放置係貝殼形狀既模入面烤制而成。
食落去係質感綿密扎實既蛋糕,但味道會比海綿蛋糕濃郁,帶小小濕潤,除左有濃郁奶油香味之外,橙酒巧克力都幾出但唔會太甜。-
1️⃣1️⃣ 黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮 💰22(👅: 7/10)
黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮

用來自法國黑兄弟伯爵茶葉做成,係烤焗既過程,茶葉經過高溫更加能釋放撲鼻既茶香,好似我之前咁講,店鋪既茶味甜品都較出色,食到唔甜但有回甘既茶味,個人鍾意伯爵茶多過干邑橙酒巧克力口味。
🌟試過咁多款甜品之後,覺得最驚為天人始終係佢既招牌達克瓦兹,因為佢既酥脆外屠加上佢內軟既奶油霜,唔同口味都係咁出色又有口感上既享受。
布列塔尼係估唔到既酥脆外層,奶油味重加上鹹甜交雜。
可麗露食唔慣會覺得外層好硬,但肉餡豐富同外層形成對比。
小蛋糕食落檸檬味重,有甜有酸,口感濕潤令人有小小驚喜。
費南雪似海綿蛋糕係無咁驚喜,不過鹽之花巧克力夏威夷豆既口味好夾,唔會有一樣喧賓奪主。
瑪德蓮食落係蛋糕所以驚喜到無咁高,係熟悉既口感。
個人對各甜品既排名: 達克瓦兹>布列塔尼>可麗露>小蛋糕>費南雪
店主希望食到店鋪甜點既每一個人,都可以有戀愛的感覺,就好似每段關係都有檸檬既一點酸,巧克力既甜,抹茶既苦而回甘。用唔同食材和產品令顧客感到幸福,永遠的幸福。就好似店名咁,Lovever係Love 同Forever 既合體,不會因為時間而改變對彼此熱情既戀愛,希望愛戀能夠永遠持續,唔會結束。
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 6/10
💰消費: $35 (服務費: NA)
2020-12-14
干邑橙酒巧克力瑪德蓮
黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮
  • 抹茶麻糬達克瓦茲
  • 伯爵茶達克瓦茲
法式甜點喺香港未咁普遍時,灣仔已經開左呢間小店,一直好評不斷,朋友訂過佢嘅馬德蓮同費南雪做散水餅都話質素高。近日佢地推出左抹茶雪球曲奇,難得阿妹肯買埋返黎畀我,我就唔客氣咁試埋鎮店之寶達克瓦茲。🍽超濃抹茶榛果雪球餅乾呢款曲奇真係近期最愛,唔好睇佢細細粒,結構相當複雜,以Valrhona白朱古力加小山園抹茶粉製成,內有榛果碎增加口感,外殻灑左一層帶點苦嘅抹茶粉,食到最尾則由鹽之花帶來鹹味。一盒八粒好快就食完,但用料同手工絕對對得住個價錢。🍽抹茶麻糬達克瓦茲達克瓦茲嘅口感無可挑剔,外層酥脆,但內層柔軟煙韌,奶油霜用上帶甘嘅青嵐抹茶,嘅麻糬偏軟身細細粒,唔會搶左抹茶嘅風頭。 🍽焙茶夏威夷豆達克瓦茲達克瓦茲面頭撒上糖粉所以會甜少少,我覺得配濃香嘅焙茶奶油霜更夾,夏威夷豆嘅存在感唔係好高,但成個配搭好好食。

🍽超濃抹茶榛果雪球餅乾
超濃抹茶榛果雪球餅乾