Nissa la Bella (差館上街)

無論係裝潢定係食物都俾人一種高雅同精緻嘅感覺,咁啱當日餐廳好多外國人聚餐,有種去咗旅行嘅感覺✅Pissaladière自製佛卡夏麵包焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖麵包口感鬆軟,焦糖洋蔥配上鹹鮮嘅鯷魚,幾特別✅Haricots verts sautes炒高苣脆青豆沙拉配 堅果、香蔥和蘑菇片脆口感爽脆,清新開胃✅Salade de Poulpe章魚沙拉章魚沙拉,鷹嘴豆泥、櫻桃番茄和火箭沙拉章魚切開一粒粒mix做沙律食,輕盈健康✅Rigatoni parmesan, jambon de pays, truffe帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿和松露奶油通心粉掛滿汁,充滿黑松露香✅Tarte au citron meringuee香櫞蛋塔檸檬塔,焦糖蛋白霜充滿空氣感,味道偏酸💛好味指數:4.3/5 💜回頭指數:4.2/5📍 Nissa la Bella (差館上街) (上環)上環差館上街10-14號地舖

✅Pissaladière自製佛卡夏麵包
焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖
麵包口感鬆軟,焦糖洋蔥配上鹹鮮嘅鯷魚,幾特別

✅Haricots verts sautes炒高苣
脆青豆沙拉配 堅果、香蔥和蘑菇片
脆口感爽脆,清新開胃

✅Salade de Poulpe章魚沙拉
章魚沙拉,鷹嘴豆泥、櫻桃番茄和火箭沙拉
章魚切開一粒粒mix做沙律食,輕盈健康

帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿和松露奶油
通心粉掛滿汁,充滿黑松露香

檸檬塔,焦糖蛋白霜
充滿空氣感,味道偏酸

💛好味指數:4.3/5 💜回頭指數:4.2/5

📍 Nissa la Bella (差館上街) (上環)
上環差館上街10-14號地舖
法國菜一直比人感覺價錢係特別貴今次我就搵到間價錢合理又好食既小餐館環境好靚 服務又好好 真係不得不推介比大家法式麵包配自家製香草蒜蓉牛油口感煙韌既法包加左牛油真係香好多法國生蠔 頭盤叫左半打生蠔 即叫即開好新鮮法國蠔雖然Size唔算好大 個口感爽脆海水味好濃郁 加小小醋調味就岩岩好Pissaladiere 佛卡夏麵包自家製烤麵包好有特色 甜甜地既焦糖洋蔥加上醃製過既鯷魚粒Haricots verts sautes 青豆沙拉呢個沙律係比較酸 食完好開胃青豆爽口 仲有蘑菇片同堅果令口感更豐富Salade de Pouple 章魚沙拉另一款前菜沙律我都好喜歡章魚粒配鷹嘴豆泥原來係咁夾Rigatoni Parmesan, jambon de pays, truffe黑松露火腿芝士長通粉主菜呢個芝士通粉真係香到不得了首先Ham已經好高質 唔會太鹹又唔會太乾 每條長通粉都掛滿濃濃嘅黑松露芝士汁食完係絕對十分滿意同滿足Tarte au citron meringuee焦糖蛋白霜檸檬撻甜品就黎個檸檬撻做結尾焦糖蛋白霜做到好似烤過嘅棉花糖咁軟腍得黎又唔會太快溶 好實在撻皮鬆脆 檸檬餡亦好滑溜 酸得黎又有
法國菜一直比人感覺價錢係特別貴

焦糖蛋白霜做到好似烤過嘅棉花糖咁
軟腍得黎又唔會太快溶 好實在
撻皮鬆脆 檸檬餡亦好滑溜 酸得黎又有甜味
真係好有層次感 呢個甜品100分
餐廳氛圍幾舒服,平日夜晚去,差不多8點左右都FullHouse,見Wall-In都需要排隊,所以建議訂座。🌟 見網上訂座指定時段不同優惠,詳情參考番Openrice。E.g. 午餐套餐8折/晚餐套餐7折/單點餐牌7折等等。➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺ 🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 / 𝐒𝐢𝐝𝐞 > >[ 餐前包 ][ 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢è𝐫𝐞 洋蔥塔 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ][ 𝐇𝐚𝐫𝐢𝐜𝐨𝐭𝐬 v𝐞𝐫𝐭𝐬 𝐬𝐚𝐮𝐭𝐞𝐬 脆青豆沙律 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ][ 𝐂𝐞v𝐢𝐜𝐡𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐝𝐮 𝐣𝐨𝐮𝐫 酸辣檸檬醃生魚片 | 𝐇𝐊$𝟏𝟕𝟖 ]🍞 落單後先上餐前包,配自家芥末牛油,麵包脆皮包身煙韌。🧅 經典南法小食 - 洋蔥塔,自製佛卡夏麵包,鋪上滿滿嘅焦糖洋蔥,包身浸滿焦糖嘅香甜。主體彷彿類似甜Pizza的感覺,配上緹魚同橄欖,平衡番個甜度。🫛 青豆配堅果、香蔥、蘑菇片。整體都爽口,調味偏酸,感覺開胃。🐟 醃生魚片,感覺類似鮪魚他他嘅感覺,醬汁酸酸啖辣幾開胃。--🍽 < <

🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 / 𝐒𝐢𝐝𝐞 > >
[ 餐前包 ]
[ 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢è𝐫𝐞 洋蔥塔 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ]

🍽 < < 𝐌𝐚𝐢𝐧 > >
[ 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐢𝐬 𝐝'𝐀𝐠𝐧𝐞𝐚𝐮 𝐞𝐭 𝐥𝐞𝐠𝐮𝐦𝐞𝐬 𝐫𝐨𝐭𝐢𝐬 慢煮羊腿肉 | 𝐇𝐊$𝟑𝟗𝟖 ]

羊肉肉質好淋,好容易切,而且味亦唔會好騷。調味唔會太重,主要食煙燻嘅香。配烤蔬菜,蔬菜都瀰漫住煙燻嘅香,感覺幾特別。

🍨 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >
[ 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝐞𝐫𝐨𝐥𝐞𝐬 雲呢拿雪糕泡芙 | 𝐇𝐊$𝟏𝟏𝟖 ]

凍嘅雪糕泡芙,淋上熱嘅朱古力。微甘苦嘅朱古力,配上輕身嘅忌廉。整體甜度剛好。
  • Profiteroles
  • Tuna carpaccio
2024-04-05 18 瀏覽
呢間上環小酒館好有格調,好啱情侶傾計、約會。菜式嘅食材配搭都好特別!✨自製佛卡夏麵包佛卡夏麵包做到外脆內軟嘅效果。焦糖洋蔥嘅香甜配搭鯷魚嘅鹹鮮味好夾,加埋橄欖點綴,味道好豐富而且越食越開胃。✨炒萵苣唔係lettuce而係法邊豆配生蘑菇片。食第一啖發現係凍+好重醋味真係嚇一嚇🤣。不過越食越覺得開胃,甚至覺得夏天熱到冇胃口都一定食到😆。✨章魚沙拉章魚肉柔軟鮮嫩,份量極多,蘸滿香草同橄欖油味道好細緻。底下仲有啲鷹嘴豆蓉,撈埋一齊食味道好豐富。✨帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿和松露奶油食過無數松露意粉但未遇到咁令人上癮嘅🤤。嗰種cheesy係可以折服任何一個芝士控。同埋松露香pure啲似松露油感覺,而唔係平時夾雜超多其他蘑菇味道嘅松露醬。係諗起都想再食嘅味道🤫。✨香櫞蛋塔檸檬味道酸甜清新,加埋輕盈嘅蛋白霜,唔會甜到漏反而有啲解膩嘅感覺。

✨自製佛卡夏麵包

✨炒萵苣

✨章魚沙拉

✨帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿
和松露奶油

✨香櫞蛋塔
❤️上環典雅情調的法式小餐館Nissa la Bella🖼️牆上黑白色調的照片,勾勒出法式浪漫;🛋️紅啡色梳化、磚紅色牆壁、藤椅,营造出愜意氛圍。Pissaladière . 麵包飄香,洋蔥香甜,特別鐘意鯷魚嘅咸鮮,入口即刻醒一醒;Haricots verts sautes . 脆爽可口,有薄片蘑菇幾特別;Carpaccio de thon . 吞拿魚薄薄一片,夾埋不同清新開胃,辣椒微辛引人回味;Joue de boeuf confite au vin rouge . 慢煮牛頰肉軟糯,紅酒香氣醉人心扉,底層薯蓉超好食;Pavlova aux Fruits de Saison . 甜點驚喜,蛋白霜酥脆,中間夾住雲呢拿雪糕配上果醬酸甜恰到好處。📍 Nissa la Bella @nissalabellahk上環差館上街10-14號地舖
❤️上環典雅情調的法式小餐館Nissa la Bella
🖼️牆上黑白色調的照片,勾勒出法式浪漫;
🛋️紅啡色梳化、磚紅色牆壁、藤椅,营造出愜意氛圍。
Carpaccio de thon
Pavlova aux Fruits de Saison

2024-03-21
Carpaccio de thon
Pavlova aux Fruits de Saison
2024-04-05 17 瀏覽
🇫🇷 Nissa la Bella (差館上街) (上環)📍今次嚟到上環呢一間好有feel嘅法式小酒館🥃,一入去好多non-local👱🏻‍♀️,加埋個裝修🗼,同staff講英文帶有嘅法式口音,好似真係去咗外國咁。🍴Pissaladière $128佢係一個焗咗嘅麵包🥖,上面配焦糖洋蔥🧅、鯷魚同橄欖🫒。成個味道嘅層次好豐富👅,個焦糖洋蔥好甜,而且入口即溶、再加埋適量嘅鯷魚🐟、吊返啲鹹香味出嚟。🍴Haricots verts sautés $88呢個係炒萵苣🥬配堅果、同蘑菇片。食第一啖嘅時候有少少嚇親,因為佢寫炒我以為係熱嘅,點知原來係凍🧊。食落去就係好fresh,用嚟解膩一嚟👍🏻,順帶一題啲菇係生的,我第一次食😂。🍴Salade de poulpe $148呢嗰話係沙律🥗,我本身expect 有好多菜,點知菜得幾條,但就有好多章魚🐙,佢仲要運用咗章魚唔同嘅部位,食落嘅口感好唔同,同好惹味😋,佢個底仲有鷹嘴豆泥可以中和返⚖️。🍴Rigatoni parmesan, jambon de Pays & truffe $168佢呢嗰好有心機❣️,係用Truffle cream同parmesa

🍴Pissaladière $128

🍴Haricots verts sautés $88

🍴Salade de poulpe $148

佢呢嗰好有心機❣️,係用Truffle cream同parmesan🧀整成嘅通心粉上面,加咗幾塊風乾火腿🐗,而且仲會加熱隻碟🔥,令到啲油咇出嚟💦,溶落去啲通心粉到。

🍴Tarte au citron meringuée $108
檸檬撻配有蛋白霜🍋,個蛋白霜口感勁似棉花糖🍬,而個檸檬撻好refreshing,超香檸檬味;配埋蛋白霜一齊食就可以中和返,唔會太酸,亦都唔會太甜😽。

2024-04-05 13 瀏覽
位於上環差館上街< 𝐍𝐢𝐬𝐬𝐚 𝐥𝐚 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐚 >, 一間法式小餐館, 藍白門面配以室內牆身, 掛有法式壁畫, 充滿異國風情。ʙʀᴇᴀᴅ法包配有咖喱及香草的牛油。ᴘɪꜱꜱᴀʟᴀᴅɪᴇʀᴇ自製佛卡夏麵包, 面層放有焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖, 味道頗特別。ʜᴀʀɪᴄᴏᴛꜱ ᴠᴇʀᴛꜱ ꜱᴀᴜᴛᴇꜱ炒萵苣脆青豆沙拉配堅果、香蔥和磨菇片, 很健康呢。ᴇꜱᴄᴀʀɢᴏᴛꜱ ʀᴏᴛɪꜱ ᴀᴜ ʙᴇᴜʀʀᴇ大蒜奶油蝸牛, 大蒜遇上奶油的組合調味, 增加濃郁香氣, 緊實肉質具有嚼勁, 口感順滑, 充滿法國正宗美味。ᴀɪᴏʟɪ ᴅᴇ ᴘᴏɪꜱꜱᴏɴꜱ鮟鱇魚配搭綜合蔬菜、水煮蛋及艾奧利醬, 魚肉質感結實, 整體豐富健康。ʙᴀʙᴀ ᴀᴜ ʀʜᴜᴍ巴巴朗姆蛋糕配以佐鮮奶油, 是質感蓬鬆的海綿蛋糕, 散上浸泡香醇的蘭姆酒, 吸滿濃厚酒香。Nissa la Bella (差館上街) (上環)📍上環差館上街10-14號地舖

ʙʀᴇᴀᴅ
法包配有咖喱及香草的牛油。

ᴘɪꜱꜱᴀʟᴀᴅɪᴇʀᴇ

ʜᴀʀɪᴄᴏᴛꜱ ᴠᴇʀᴛꜱ ꜱᴀᴜᴛᴇꜱ
炒萵苣脆青豆沙拉配堅果、香蔥和磨菇片, 很健康呢。

ᴇꜱᴄᴀʀɢᴏᴛꜱ ʀᴏᴛɪꜱ ᴀᴜ ʙᴇᴜʀʀᴇ

ᴀɪᴏʟɪ ᴅᴇ ᴘᴏɪꜱꜱᴏɴꜱ

ʙᴀʙᴀ ᴀᴜ ʀʜᴜᴍ

Nissa la Bella (差館上街) (上環)
📍上環差館上街10-14號地舖
2024-03-27
這次和朋友來到位於中上環的法國餐廳,環境充滿浪漫情調。一坐下侍應就馬上送上了餐前的自製麵包和牛油,食物也很快就上桌。自製佛卡夏麵包上淋上焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖,麵包口感酥脆,洋蔥的甜味搭配上鯷魚的鹹味和橄欖,味道相得益彰。炒萵苣裡面加入了脆青豆沙拉、堅果、香蔥和蘑菇片,萵苣口感清脆,堅果香脆可口,份量豐富。大蒜奶油蝸牛混合了濃厚的大蒜奶油,味道香濃,蝸牛肉質結實,帶有明顯的蒜香味,帶來正宗的法國美味。鮟鱇魚配上綜合蔬菜、水煮蛋和艾奧利醬。鮟鱇魚肉搭配茄子、秋葵、椰菜花、西蘭花和水煮蛋,再加上滋味的艾奧利醬,搭配美味。最後的巴巴朗姆蛋糕佐鮮奶油特別之處在於質地蓬鬆,先浸泡在酒中再點火,帶有明顯的甜味和酒香,一口咬下,酒香四溢,令人回味無窮。

• Crunchy green beans salad
  • Pissaladière
2024-04-04 15 瀏覽
✨Pissaladière自家製麵包,配搭焦糖洋蔥、鯷魚同橄欖。食落去酸酸甜甜,一道開胃嘅小食。✨Haricots verts sautes青豆沙拉配堅果、香蔥同蘑菇片。青豆口感爽脆,調味較輕,食返蔬菜同蘑菇嘅原味,比較清爽嘅菜式。✨Escargots rôtis au beurre 😋講起法國菜,就會諗起蝸牛🐌 醬汁係靈魂,重口味既大蒜奶油風味,香口之選。✨Aioli de Poissons鮟鱇魚蘸上流心水煮蛋,最鍾意係個醬汁,吊返起魚肉同蔬菜嘅味道。✨Baba Au Rhum巴巴朗姆蛋糕佐鮮奶油,點火環節夠晒儀式感,吸收咗酒香再蘸上奶油,我自己就還好🙈
✨Pissaladière

✨Haricots verts sautes

✨Escargots rôtis au beurre 😋

✨Aioli de Poissons

✨Baba Au Rhum
2024-04-01 19 瀏覽
有間法國🇫🇷餐廳🍴 好有特色, 環境寬敞闊落,裝潢設計以木系為主,牆壁掛滿了藝術掛畫🖼,加上浪漫💕音樂極難忘!Pissaladière自製佛卡夏麵包🥯焦糖洋蔥配合鹹鮮香鯷魚,麵包香口獨特! Haricots verts sautes 法邊豆爽口清甜,新鮮蘑菇灑上炒香松子仁,清新自然!Escargots rôtis au beurre大蒜奶油蝸牛 🐌大蒜奶油汁好有特別味道,蝸牛肉彈牙可口Aioli de Poissons鮟鰊魚、綜合蔬菜、水煮蛋、艾奧利醬 鮟鰊魚魚肉嫩滑配上配菜開胃!Baba Au Rhum巴巴朗姆蛋糕 佐鮮奶油甜點🍮 帶有酒味濃郁滿足!📍Nissa la Bella 上環差館上街10-14號地舖

Pissaladière自製佛卡夏麵包🥯
焦糖洋蔥配合鹹鮮香鯷魚,麵包香口獨特!

Haricots verts sautes
法邊豆爽口清甜,新鮮蘑菇灑上炒香松子仁,清新自然!

大蒜奶油汁好有特別味道,蝸牛肉彈牙可口

Aioli de Poissons
鮟鰊魚、綜合蔬菜、水煮蛋、艾奧利醬
鮟鰊魚魚肉嫩滑配上配菜開胃!

Baba Au Rhum
巴巴朗姆蛋糕 佐鮮奶油
甜點🍮 帶有酒味濃郁滿足!

📍Nissa la Bella
2024-04-01 23 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨法式餐館好食又好feel☺️-Nissa la Bella 🇭🇰 上環差館上街10-14號地舖 🇭🇰-🇫🇷 差館上街算做上環一個寧靜的角落, 但店內竟超熱鬧好有氣氛, 好多大枱飲酒, 亦有兩三人一枱享受美食, 臨走竟然見到有人排隊等位, 真係近來少見🇫🇷 Menu一頁過選擇唔算好多, 但款款都有店家特色, 亦有signature dish幾枱都有叫一次過出; waitress又nice又helpful, 一入座就送上法包同homemade牛油-🥖 Pissaladière $128💯鯷魚, 焦糖洋蔥同橄欖鋪上自家製麵包, 焦糖洋蔥好綿滑甘甜, 黑橄欖清香解膩, 醃左酸酸地既鯷魚軟滑又提鮮, 令個plain bread味道同口感都好有層次-🥗 Salade de haricots verts croquants $128✨青豆沙律有少少醋汁酸酸地好開胃, 加左洋蔥粒, 松子, 開胃又爽脆, 仲加左生蘑菇片幾得意, 有陣菇菌清香-🐟 Ceviche of the day $178💯用每日新鮮魚生切粒做成他他形狀, 魚肉新鮮彈滑, 撈左辣椒同檸檬汁又係一個開胃菜-🐑 Slow co
👧🏻😋👅🍽✨

🐟
Ceviche of the day $178
Ceviche of the day

🐑
Slow cooked lamb shank & roasted vegetables $398
✨羊腿好大隻好多肉, 肉好腍, 打開鍋蓋仲有燒著既rosemary, 食落會有陣煙燻味, 如果有多份法包可以好法式咁點晒鍋中既汁

🍨
Profiteroles $118
💯泡芙包住凍冰冰既雲呢嗱雪糕, 再唧上忌廉同淋上海量朱古力醬, 個醬唔會太甜好香滑! 侍應仲同我講唔夠可再加🤣

Ceviche of the day
2024-03-29 15 瀏覽
港島情調始終係其他區無法比擬的~特別鍾意去上中西環~大街小巷 食肆餐廳 都好有特色 有feel 😆今次呢間係法國餐廳所以餐廳都帶點浪漫色彩~Pissaladiere自製佛卡夏麵包焦糖洋蒽、鯷魚和橄欖 toast 味道酸酸甜甜幾得意~ Haricots verts sautes長長幼身既青豆 係平時比較少見,極鮮嫩~配堅果、香蔥和蘑菇片~味道好清新,開胃~Escargots rôtis au beurre蝸牛充滿住牛油同蒜香味, 齒頰留香~Aioli de Poissons呢道菜式蔬菜拼碟拼得好有心機幾特別,主食係鮟鰊魚,水煮蛋~ 魚肉鮮嫩 Baba Au Rhum巴巴朗姆蛋糕
港島情調始終係其他區無法比擬的~
特別鍾意去上中西環~
大街小巷 食肆餐廳 都好有特色 有feel 😆
今次呢間係法國餐廳
所以餐廳都帶點浪漫色彩~

Pissaladiere
自製佛卡夏麵包
焦糖洋蒽、鯷魚和橄欖 toast
味道酸酸甜甜幾得意~

Escargots rôtis au beurre
蝸牛充滿住牛油同蒜香味, 齒頰留香~

Aioli de Poissons

Baba Au Rhum
巴巴朗姆蛋糕
2024-03-26
位於上環的Nissa la Bella是典型的法式小餐館,牆上掛滿不同大小的黑白色相片,啡色的梳化、磚紅色的牆壁、藤椅,整個紛圍感滿滿🇫🇷✨.Pissaladière $128自製佛卡夏麵包上放滿焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖,一入口先是洋蔥的香甜,然後慢慢帶出鯷魚的咸鮮,充滿層次!.Haricots verts sautes $88脆青豆非常爽口,加上堅果別有一番風味~.Carpaccio de thon $138鮪魚片配上清新的chimichurri、芫荽醬和青檸汁,加上炸水瓜子和微辛口的辣椒,開胃又惹味!.Joue de boeuf confite au vin rouge $268慢煮後的牛頰肉非常軟腍,淡淡紅酒香氣🍷 配菜馬鈴薯泥有粒粒薯仔,意外地超驚艷!.Pavlova aux Fruits de Saison $108第一次吃這款甜點!其實他是烤脆的蛋白霜配上奶油、冰淇淋和蘋果醬和果肉,蛋白霜的高糖度配上果醬的酸,整個配搭實在有驚喜呢😳

.Pissaladière $128

.Haricots verts sautes $88
脆青豆非常爽口,加上堅果別有一番風味~

.Carpaccio de thon $138

2024-03-24 32 瀏覽
上環這間的法國餐廳,光是裝橫已經感到10分浪漫Pissaladiere酥皮餅底烤得酥脆金黃,搭配上甜蜜的洋蔥和鹹香的橄欖,為這道菜帶來豐富的口感和層次。Green Bean Salad這道菜以新鮮的綠豆為主要,搭配上蒜蓉、橄欖油和檸檬汁的醬料,酸酸爽爽的口感,使得整道菜更加清新。Tuna Carpaccio金槍魚片薄如紙,擺盤時呈現出色彩鮮豔的景象。配料有橄欖油、檸檬汁、巴馬臣芝士和酸豆,為鮮嫩的金槍魚增添了豐富的口感和層次。Beef Cheek如果你喜歡牛肉,那麼絕對是你不能錯過這一道菜。牛頰肉經過長時間的悶煮後變得極為軟嫩。搭配上紅酒、洋蔥和香草等調味料,入口即化,散發出濃郁的肉香和紅酒的迷人香氣。Pavlova這是一道來自法國的甜點。以蛋白和糖打發而成的脆皮為基底,蛋白的脆皮外酥內軟,口感極為獨特

上環這間的法國餐廳,光是裝橫已經感到10分浪漫
Pissaladiere

Green Bean Salad

Tuna Carpaccio

Beef Cheek

如果你喜歡牛肉,那麼絕對是你不能錯過這一道菜。

Pavlova

這是一道來自法國的甜點。

• Pissaladière
  • Crunchy green beans salad
  • Tuna carpaccio
  • Beef  Cheek
2024-03-21 26 瀏覽
放工之後同朋友去一間好有氣氛既法國餐廳食飯🇫🇷🤤,餐廳地方好大,佈置得好外國同埋環境好chill,好舒服,好適合放鬆下傾下計,價錢都算親民🫶🏻一入到去侍應就俾左餐包俾我地食,仲配埋香草牛油🍞個包唔太硬,軟熟度啱啱好😚Garlic Snails 🐌 第一次食蝸牛,一盤有六粒蝸牛,蝸牛加蒜頭雖然好簡單但係蝸牛好彈牙,同埋蝸牛一啲泥味都冇!Beef Cheek🥩第一啖咬落去簡直係震驚味蕾,牛面肉超級淋,牛面肉份量超大夠,而且薯蓉都超級好味,薯蓉係超creamy而且加左牛奶好香濃好滑身,每食一啖都覺得好好味😍Grilled Cod Filet 🐟魚柳既份量都足夠,而且配埋好有口感既牛油果蓉🥑,牛油果蓉冇打到好滑保留返少少顆粒感,但配菜比較清淡同埋魚柳煎得有少少乾身Baba Au Rhum🧁最後叫左個甜品,佢係一蛋糕再加上rum,蛋糕吸左好多rum既酒味令到蛋糕好濃rum既甜味🥃,侍應再幫我地用火去燒一燒個蛋糕,之後再配埋個cream一齊食令到味道更加特別🥰食埋甜品就啱啱好,好完滿🌸

Garlic Snails 🐌

Beef Cheek🥩