2024-04-23 29 瀏覽
想食正宗嘅日本燒鳥唔一定要去日本先食到,喺香港一樣都可以食到超水準又高質嘅日本串燒,今晚約咗Foodie朋友仔去天文臺圍「SAKEH」食餐好飲返杯🍶我地嗌咗支匠京姫純米大吟釀,入口順滑香甜米味香濃,啱晒配搭日式串燒,一邊品嚐美食一邊小酌一番,爽YY😌用OpenRice訂枱每人仲會贈送日本生蠔,生蠔肥美爽甜配上酸汁更加能夠提升鮮味👍🏻入正題啦,今晚我哋嗌咗10款串燒,一個丼飯,樣樣都有驚喜🉐西班牙豬腩肉肥瘦相間嘅豬腩肉,外面燒到微微焦香,油脂分布均勻,咬落去肉質非常juicy而且一啲都唔膩,超正雞肝雞肝起沙嘅口感係我嘅最愛,雞肝燒得外脆內軟裡面粉粉嫩嫩再配上燒汁簡直係最佳嘅配搭雞腎一啖一粒,爽口Q彈,火候控制得非常好生熟程度啱啱好,鍾意食內臟嘅朋友仔唔好錯過雞軟骨師傅功架十足,每粒雞軟骨入口都係脆卜卜,而且一啲都唔乾身,啱晒用黎送酒自家製免治雞肉軟骨必點招牌菜👍🏻咬落去食到鬆軟嘅免治雞肉,加上雞軟骨,口感非常豐富,再配上香濃嘅蛋汁令到雞肉更加軟滑汁燒牛肋肉肉質較為厚實最適合用黎做串燒,酸酸甜甜嘅燒汁配上鮮嫩嘅牛肋肉,入口充滿肉汁,推介👍🏻馬刀貝馬刀貝即係燒蟶子皇,加上香蔥去燒烤已經不需要

西班牙豬腩肉

雞肝

雞腎

雞軟骨

自家製免治雞肉軟骨

汁燒牛肋肉

馬刀貝
馬刀貝即係燒蟶子皇,加上香蔥去燒烤已經不需要落其他調味,入口鮮甜肥美又爽口

雞肩肉
餐廳會有幾款隱藏菜式,店員會逐一向你推介,我地嗌咗其中兩款,雞肩肉脂肪較少,肉質緊緻有彈性,外面燒到焦香裡面依然充滿肉汁,鮮味十足

蒜蓉牛油燒日本元貝
另一款隱藏菜式👍🏻元貝厚肉雪白,味道鮮甜,加入蒜蓉牛油去燒烤,令元貝帶有濃郁嘅蒜味同奶香,更加能突出海鮮嘅鮮味

厚切牛脷芯
必點🉐牛脷芯爽口彈牙有嚼勁,中間位置特別爽嫩juicy,越咀嚼牛味越濃烈,灑上黑椒去燒烤,惹味又香口,與清酒絕配

封門柳飯
我強烈推介最後一定要嗌呢個主食,餐廳除咗串燒出色以外,封門柳飯絕對有驚喜😋一上枱時牛肉嘅色澤已經非常吸引,中間粉嫩軟腍,肉味濃郁充滿肉汁,丼飯配上多種菇類同翠玉瓜,既有肉又有蔬菜配搭,實在係飲飽食醉嘅一晚🍶😋

📍SAKEH (尖沙咀)
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地舖及1樓

人均消費:$500-600
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-04-22 25 瀏覽
Sakeh dinner!! Its lots of nice skewers for dinner!! Th vibe is chill and very japanese like! we ordered their specialty which are the skewers! Our orders are as follows:First we ordered their specialty sake which is Zaku Impression Junmai! its smooth and really makes us chill throughout the night!Chicken shoulderThis is the dish of the night!! Its not a normal chicken shoulder, definitely a must try in this resto! its so tender juicy, and have that unique taste that is definitely so tasty! it h
Sakeh dinner!!

Our orders are as follows:

Chicken shoulder
This is the dish of the night!! Its not a normal chicken shoulder, definitely a must try in this resto! its so tender juicy, and have that unique taste that is definitely so tasty! it has that umami taste that makes you want to order more!

Chicken cartilage
Another underrated dish of the night! definitely not a normal chicken cartilage and it’s surprisingly easy to eat and has the balance of saltiness in the dish!

Chicken skin
The chicken skin is very crispy and has a good but not too strong chicken smell, and it tasted well to eat without the sauce or with the sauce from SAKEH resto!

Chicken thigh
The chicken thigh is surprisingly so tender and umami flavour, eventhough its thick it has a lot of flavour and definitely not dry!

Chicken heel
The chicken heel is quite crunchy, just like the cartilage. Tasted well, especially with the sauce from Sakeh!

Minced chicken with egg
The minced chicken is soft and it compliments really well when you mixed it with the egg, making it like a sauce, have that eggy and really nice savoury flavour to it!

Lobster
One of the best dish of the night too! The lobster is really freshh and it is being seasoned eith the lobster paste itself! definitely one of the must try here!

Pork belly
The pork belly is surprisingly juicy but doesnt feel too fatty! it has that good balance of fat and meat on top of it, one of the best pork belly i have tried!

Prawn wrapped in chicken skin
This is a unique combo! as you can taste both prawn and chicken skin together, and it makes for an interesting and good combo! you got the freshness of the shrimp added with the good smell and taste of chicken!

Beef tongue centre cut
Another one of the gem! Never tried a beef tongue so tender! its not chewy and its very soft, one of my favorite dish of the night too!

A5 Wagyu beef dish
This goes without saying but the beef melts in your mouth, and it has that amazing A5 wagyu beef umami flavour !!

Clam
The clam is fresh and taste like ocean! definitely a good seafood product here!

Abalone
The abalone is not chewy at all, and its already so good without any seasoning on itt!

Grilled Cod
The skin is crispy while the inside is so tender and soft, along with the sauce given, give you a very nice grilled fish that is just perfect, not too sweet not too salty, just in that sweet spot!

呢間居酒屋🏮門口感覺好神祕👀經過一條樓梯上到去用餐嘅位置,裝修好精緻舒適除咗串燒Menu亦有Seasonal Menu,選擇好多,個人覺得呢度嘅串燒無論係價錢同質素都好高😋絕對係物超所值,配上清酒,適合三五知己小酌兩杯傾吓偈💬✨釀し人九平次 山田錦 純米大吟釀 $888/720mL帶有清淡嘅果香,都有少少甜甜地嘅米香味,飲落比較柔和,作為初入門飲清酒嘅我覺得無論呢款清酒無論同海鮮同串燒都好夾,另外有好多款靚靚清酒杯任君選擇✨日本生蠔🦪 原價$118OpenRice訂座優惠,每人送一隻日本🇯🇵直送生蠔🦪本身都諗住嗌👀食落好肥美鮮甜,唔會有好濃烈嘅海水味🥹👍🏻✨香煎鵝肝野菌飯 $368建議兩三個人嗌嚟share🥳落足料完全唔會慳嘅鵝肝飯絕對值得一試,鵝肝份量勁足,脂肪好重所以口感好綿密,淡淡脂肪食落好細膩,入口即溶但唔會好膩🥹👍🏻野菌嘅種類都好多,個人覺得中和到鵝肝嘅脂肪感,配上香濃嘅鵝肝汁💯✨蒜蓉牛油燒日本元貝 $98好厚肉🥹蒜蓉味超級香濃,但唔會過多蓋過牛油味,作為重口味知鬼覺得好滿足🫶🏻😋燒嘅時間掌握得好好👍🏻✨胡麻菠菜蟹肉沙律🥗 $88有腐皮、蟹籽、蟹肉、菠菜,大量蟹籽蟹肉口感好

釀し人九平次 山田錦 純米大吟釀 $888/720mL

日本生蠔🦪 原價$118

香煎鵝肝野菌飯 $368

蒜蓉牛油燒日本元貝 $98

胡麻菠菜蟹肉沙律🥗 $88
有腐皮、蟹籽、蟹肉、菠菜,大量蟹籽蟹肉口感好豐富,胡麻醬同菠菜嘅味道好平衡

鹽燒牛沙瓜 $48
最推薦嘅必試串燒✨牛沙瓜口感好脆,脂肪比例應該算高,咬落帶少少煙韌,送酒一流之選👍🏻

澳洲特級龍蝦串 $118
💯非常推薦💯大大嚿龍蝦肉燒得啱啱好,肉質彈牙爽口,配上香濃嘅龍蝦汁同埋以少量鹽作調味🥹個人覺得係超值

豬頸肉 $36

西班牙豬腩肉 $36
相對下西班牙豬腩肉比豬頸肉更多脂肪,豬頸肉咬落較實淨,另有黑椒調味,兩者都以鹽帶出肉嘅鮮味,再點醬料後更加令味道昇華咗,性價比超高嘅居酒屋

澳洲牛小排 $78
鮮嫩嘅牛肉,肉味濃厚,基本上唔需要任何醬料都好好食,脂肪分布平均,物有所值

自家製免治雞肉軟骨 $55
雞肉串嘅黑椒味好香,趁佢熱辣辣嘅時候點上生蛋汁👍🏻非常掛汁

茄子 $30
🍆燒得好香,但完全唔會乾仲keep住好Juicy😋平時去串燒嗌茄子最擔心係燒得太乾,大推👀配上燒汁好惹味👅
2024-04-20 12 瀏覽
唔search都唔知道原來尖沙嘴有間咁隱世嘅日式居酒屋居酒屋設計有別於一般傳統嘅風格 相反居酒屋係行型格路線 居酒屋空間感十足 好岩一啲鍾意隱私度較高嘅人今次叫左作 純米原酒sake口感順滑 容易入口自己仲可以揀清酒杯添黃金龍蝦龍蝦肉緊實 配埋濃郁龍蝦膏汁 簡直係絕配雞三角軟骨爽口嘅軟骨同埋多汁嘅雞肉 一爽一軟 增加口感 鳥腳筋第一次見所以就貪新鮮試下 感覺有啲似食雞軟骨既感覺 好得意南非鮑魚好大隻嘅鮑魚 肉質鮮甜雞肩肉肉質軟淰 啖啖肉 正!鹽燒雞腿肉串燒雞腿肉肉質鮮嫩多汁西班牙豬腩肉入口即融 油膩感唔會好重 網燒鹿兒島A5和牛西冷油脂分布平均 牛味重日本生蠔生蠔好肥美 一啲都唔腥馬刀貝肉質爽口彈牙
唔search都唔知道原來尖沙嘴有間咁隱世嘅日式居酒屋

鳥腳筋
第一次見所以就貪新鮮試下 感覺有啲似食雞軟骨既感覺 好得意

好大隻嘅鮑魚 肉質鮮甜

雞肩肉
肉質軟淰 啖啖肉 正!

鹽燒雞腿肉串燒

生蠔好肥美 一啲都唔腥

馬刀貝
肉質爽口彈牙

2024-04-18 11 瀏覽
#fafafoodblog日本菜 #fafafoodblog佐敦🍴香煎鵝肝野菌飯 368 蚊鵝肝好軟林 鵝油味香 野菌夠爽口 飯夠軟林 醬汁帶 d香甜 唔錯🍴澳洲特級龍蝦串 118 蚊🦐🔥龍蝦好爽口彈牙 個汁應該用左好多龍蝦殼去淆 好入味香濃 正🍴蒜茸牛油燒日本元貝 98 蚊 一隻元貝厚肉大大隻 蒜蓉整得好香濃 🍴自家製免治雞肉軟骨 110 蚊兩串🐥免治雞肉好彈牙有口感 再點埋日本蛋黃冇得輸🍴厚切牛舌芯 156 蚊兩串🐂牛舌好肥美夠厚切爽彈 牛味濃🍴雞冠 1 串48 蚊🐥雞冠唔係度度地方有得食 好彈牙 醬汁夠香濃 入味🍴紐西蘭羊架78 蚊羊架好厚肉但都燒得好好 羊肉 juicy好食#羊肉 #日本菜 #牛舌 #雞肉 #雞軟骨 #鵝肝 #龍蝦Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#sakeh尖沙咀天文臺圍5 至9 號 寶軒酒店地鋪及1 樓~~~
🍴香煎鵝肝野菌飯 368 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#sakeh
尖沙咀天文臺圍5 至9 號 寶軒酒店地鋪及1 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog佐敦
====================

2024-04-15
SAKEH 📍尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地舖及1樓 ━在尖東附近 有一間隱隱於市 斜坡轉角的居酒屋 裝修摩登 暗黑風滿滿~餐廳菜品選擇豐富 除了拿手燒鳥 亦有不少特色串燒與酒餚 質素都可圈可點!店員非常親切 會主動向客人介紹季節menu 亦會推介酒類 體驗感🆙到訪之前記得! Openrice訂座送生蠔 平日亦有88折哦!! ━🦪 生蠔▶︎ 贈送的日本蠔為赤崎蠔 肥美而海水味非常濃郁!好味指數:●●●●◯━🦀 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $138 +10%▶︎ 上檯時超熱辣辣~ 蟹蓋中有滿滿的蟹膏蟹肉! 搭配蘇打餅更美味▶︎ 蟹味超濃郁!好味指數:●●●●◐━🦞 澳洲特級龍蝦 $118 +10%▶︎ 龍蝦肉緊實又鮮美 搭配表面的蝦膏醬 物有所值!好味指數:●●●●◐━🐔 雞冠 $48 +10%▶︎ 雞冠有咬口且略帶膠質感 若沒吃過可以試試!好味指數:●●●●◯🐔 雞腳筋 $48 +10%▶︎ 喜歡雞腳筋有咬口的口感~好味指數:●●●●◯🐔 汁燒雞橫膈膜 $48 +10% ▶︎ 當日的特別部位之一~ 橫膈膜吃起來有些像雞頸肉的口感 但多一分脆 發揮不錯好味指數:●●●●◯🐔 自家製免治雞肉軟骨 $55 +1
SAKEH
📍尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地舖及1樓

🦪 生蠔
▶︎ 贈送的日本蠔為赤崎蠔 肥美而海水味非常濃郁!

🦀 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $138 +10%
▶︎ 蟹味超濃郁!

🦞 澳洲特級龍蝦 $118 +10%
▶︎ 龍蝦肉緊實又鮮美 搭配表面的蝦膏醬 物有所值!

🐔 雞冠 $48 +10%
▶︎ 雞冠有咬口且略帶膠質感 若沒吃過可以試試!

🐔 雞腳筋 $48 +10%
▶︎ 喜歡雞腳筋有咬口的口感~

🐔 汁燒雞橫膈膜 $48 +10%

🐔 自家製免治雞肉軟骨 $55 +10%
▶︎ 免治雞肉棒口感緊實 咀嚼下有軟骨的脆 裹滿蛋漿與燒汁最佳~

🐔 雞皮紫蘇蝦卷 $58 +10%
▶︎ 很特別的組合! 雞皮搭配紫蘇完全不油膩 外層香脆而裡面則是鮮甜蝦肉 值得一試~

🐔 鳥之提燈 $98 +10%
▶︎ 超精緻的提燈~ 爆漿口感做得很好!

🐮 厚切牛脷芯 $78 +10%
▶︎ 牛舌軟彈多汁 咬開後中心粉嫩 發揮很不錯!
好味指數:●●●●◐

🐮 汁燒牛肋 $68 +10% (兩串起)
▶︎ 牛肋肉比起坊間分量更足! 汁水充足而不乾硬~

🐮 鹽燒牛沙瓜 $48 +10%
▶︎ 第一次吃到牛沙瓜🤣 其實是牛胃 口感頗為特別~
▶︎ 外層燒到香脆 咬下則很有嚼口

🐏 大漠燒羊皮 $68 +10%
▶︎ 燒到超脆的羊皮 記得趁熱吃! 整體鹹香豐富 香料味突出
好味指數:●●●◐◯

🍠 日本番薯 $35 +10% (兩串起)
▶︎ 近些日子吃過最甜最軟綿的番薯! 好吃~
好味指數:●●●●◐

🫘 日本銀杏 $32 +10% (兩串起)
▶︎ 銀杏同樣軟糯 回味微微甘香!

🍚 三文魚茶漬飯 $78 +10%
▶︎ 居酒屋不吃主食總是覺得差點什麼 這款茶漬飯很暖胃也很飽腹呢 湯底微微鹹鮮!

🌸 水信玄餅 $68 +10%
▶︎ 超漂亮的水信玄餅~ 晶瑩的半圓狀中有似有似無的花瓣 另外配有黃豆粉與黑糖!

🍶 九平次 雄町 純米大吟釀 $888/720mL
當日嘗試了這款清酒 酒味適中而後調微有甜味!
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
1K
串燒與清酒向來是居酒屋絕配,今次就來到位於尖沙咀的日式燒烤店SAKEH。一踏進門口就見到以和式庭園作佈置的地下樓層,氣氛詭秘,彷如進入另一個時空。沿著樓梯拾級而上就可到達用餐區,內裡面積寬敞,樓底夠高。新派居酒屋設計注入型格時尚氣息,店內抽風系統做到足,不會燒到煙霧瀰漫。設有VIP區域特色房間,私隱度更高。近距離坐在吧檯就可以親眼見證燒鳥職人製作成品的每道細節,香氣四溢。餐牌主打以日本華味鳥或日本阿波尾雞入饌的燒鳥美饌,包括不少罕見的珍品部位,亦有其他肉食、海鮮、蔬菜、食事等選擇,需要注意串燒價錢以每串計,除了已標註著「可一串/一份下單」外,每款最少要點兩串。酒藏齊全多樣,提供多種不同產地、品種、釀造方法的清酒,某些款式有提供兩個容量,迎合不同酒量的人。經由OpenRice 網上訂座可享全單88折優惠,每位贈送日本直送生蠔。這晚的清酒搭配是津島屋鎮星黃龍中取純米大吟釀 720ml $888,每人可自選一個清酒杯,小酒杯讓人一飲而盡,不因酒溫度變化而影響風味。這款清酒五味俱全,平衡優雅,纖細而清爽的果感滲出微醺酒香,適合酒量不高的清酒初心者。OpenRice 網上訂座免費贈送日本生蠔,體

沿著樓梯拾級而上就可到達用餐區,內裡面積寬敞,樓底夠高。

設有VIP區域特色房間,私隱度更高。

串燒

津島屋鎮星黃龍中取

清酒

OpenRice 網上訂座免費贈送日本生蠔,體型碩大肥美,將鹹鮮海水、嫩滑冰爽的蠔肉一併吞下。

日本生蠔

蟹膏豆腐 $68

於口感幼滑柔嫩的玉子豆腐內混入蟹膏,以清新的下酒菜提起食慾。

蟹膏豆腐

自家製免治雞肉軟骨 $55

免治雞肉棒將雞肉切碎混合雞軟骨搓成棒狀,口感更有嚼勁。

自家製免治雞肉軟骨

咬下去可以感受到雞軟骨特有的韌度,蘸點日本蛋漿,滿溢濃濃蛋香,入口更滑溜。

南非鮑魚 $98

南非鮑魚是鮮鮑界中的皇者,口感緊緻彈牙,只需簡單調味已經鮮香十足。

芝士年糕 $48

外皮QQ軟糯,中心位湧出流心芝士,「芝」味無法抗拒。

芝士年糕

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $138

滿滿的蟹膏,鮮味滿瀉,味道濃郁,烤後更能突出鹹鮮香氣。

海膽松葉蟹蓋甲羅燒

將蟹膏塗在薄脆梳打餅上伴吃,吃出多重層次口感。

甲羅燒

燒日本魷魚一夜干 $98
魷魚用鹽水浸泡,把鹽度調節至接近海水的味道,經過一夜風乾,連鮮味也濃縮了。
燒日本魷魚一夜干

肉質爽口彈牙,燒烤火候控制得剛剛好,一點也不會過韌。

魷魚一夜干

西京燒銀鱈魚 $188

銀鱈魚肉厚豐腴,豐富的油脂使肉質更嫩滑細緻。

西京燒銀鱈魚
配上微微甘甜的西京燒醬汁,調味不會過濃而蓋過本身的魚鮮味。

燒銀鱈魚

香煎鵝肝野菌飯 $368

大廚精選推介餐單,鵝肝大件厚肉,飯粒吸飽和風醬汁,加入野菌尤其馥郁。

香煎鵝肝野菌飯

鵝肝燒得表皮香脆並帶有焦香,內裡卻是軟綿順口,入口即化,散發濃濃的鵝油甘香。

香煎鵝肝野菌飯
題外話/補充資料: 需要注意串燒價錢以每串計,除了已標註著「可一串/一份下單」外,每款最少要點兩串。經由OpenRice 網上訂座可享全單88折優惠,每位贈送日本直送生蠔。
2024-04-13
芝士年糕
2024-04-12 18 瀏覽
想靜靜地幾個人傾下偈食餐好嘅,呢間日式居酒屋係一個幾好嘅選擇! 諾士佛台旁邊一條幽靜的小徑, 餐廳有兩層,大門口裝潢時尚,店內以新派和風設計,寧靜又神秘! 居酒屋當然以佐酒前菜及串燒燒物為主!🍶越後櫻純米大吟釀採用酒米之王「山田錦」釀造而成,口感柔滑醇厚,帶微辛辣。 時令限定菜式~澳洲特級龍蝦串 /燒鴨舌龍蝦肉好大份,佈滿醬汁,鮮甜彈牙;燒鴨舌比較少有,燒得焦脆,好好咬口燒鳥系列,朋友最愛自家製免治雞肉軟骨,可以沾蛋黃醬汁一齊食,外脆內軟,仲有爽脆軟骨粒!而我最鍾意雞肝,燒得剛好,外層帶乾身,味道嫩滑濃郁! 還有鳥之提燈,同樣唔係好多餐廳有,食落有爆發的蛋黃香及鮮味!另外還有新鮮大隻的日本生蠔🦪, 軟中帶脆的雞冠,鮮嫩多汁的雞腿肉等都不容錯過!

想靜靜地幾個人傾下偈食餐好嘅,
呢間日式居酒屋係一個幾好嘅選擇!
諾士佛台旁邊一條幽靜的小徑, 餐廳有兩層,
大門口裝潢時尚,店內以新派和風設計,
寧靜又神秘!
居酒屋當然以佐酒前菜及串燒燒物為主!

🍶越後櫻純米大吟釀
採用酒米之王「山田錦」釀造而成,口感柔滑醇厚,帶微辛辣。

時令限定菜式~澳洲特級龍蝦串 /燒鴨舌

2024-04-12 16 瀏覽
今日同朋友慶祝佢升職,見到呢一間位於尖沙咀諾士佛台附近嘅餐廳上網評價都幾好,就決定同朋友book呢一間餐廳慶祝一下佢嘅好日子!我哋係電話預約,預約咗7:30pm, 餐廳喺夜晚嘅時候都幾多人,所以如果要來食都記得book位!🎉荔枝豚肉卷,荔枝同埋豬肉嘅味道非常配搭,而且食落去非常好食,荔枝再加埋豬肉非常Juicy, 完全冇違和感,而且每一串有三粒,份量嚟講都對得住呢一個價錢,豬肉燒得啱啱好,甜甜地加埋荔枝汁,簡直就係正!🎉蒜蓉牛油燒日本元貝,呢個係餐廳嘅seasonal menu, 店員介紹我哋叫,嚟到賣相都幾靚仔,好貼心為我哋走蔥,蒜蓉加埋帶子嘅配搭非常match, 而且食到帶子本身嘅甜味同埋鮮味, 正🎉白鱔,肉質非常彈牙,而且味道非常鮮味,食得出餐廳嘅材料本身非常新鮮,而且調味上都恰到好處,做得非常好吃🎉厚切牛舌芯,口感非常好,而且非常大大件,呢個價錢嚟講CP值非常高,咬落去彈牙及爽口,鍾意食牛你舌既朋友唔可以錯過🎉澳洲特級龍蝦,呢個都係seasonal menu, 餐廳係有新鮮龍蝦再起殼,加埋龍蝦膏嘅肉汁,做返一個調味既sauce, 龍蝦嘅肉質非常爽口,價錢真係非常抵,只係需要$1

🎉澳洲特級龍蝦,呢個都係seasonal menu, 餐廳係有新鮮龍蝦再起殼,加埋龍蝦膏嘅肉汁,做返一個調味既sauce, 龍蝦嘅肉質非常爽口,價錢真係非常抵,只係需要$118,冇諗過咁平都可以食到龍蝦,呢個真係非常推介大家叫

🎉自家製三文魚茶漬飯,冇諗過呢度嘅三文魚茶漬飯都咁好食,而且三文魚嘅份量都幾多,再加埋湊仔飯食,味道非常match, 質素非常高!

🎉天賦純米酒 ($350/300ml) ,我哋就想飲啲比較有果香嘅sake, 店員介紹咗呢一隻俾我哋,呢一隻清酒主要係有無花果香蕉嘅果味,配搭串燒嚟講一流,餐廳仲有好多唔同嘅sake 杯仔俾我哋揀,非常有意思!

值得一讚嘅係餐廳嘅職員非常有禮貌,不斷為我哋加茶同埋介紹餐廳seasonal menu, 亦都係呢一餐飯其中一個亮點.
  • 蒜蓉牛油燒日本元貝
  • 荔枝豚肉卷
  • 雞皮
  • 雞皮紫蘇蝦卷
  • 串燒
2024-04-11 18 瀏覽
香港嘅居酒屋串燒店都好多,但見到餐廳有好多特別嘅串燒同食材,所以決定去試試。果然食物有特色之餘都好有質素,而且都好有氣氛,絕對係值得一試。自家制免治雞肉軟骨免治雞肉軟骨食落肉質都軟滑,帶少少雞軟骨嘅爽脆口感。點一點生雞蛋,食落更滑而且好有蛋香。鳥之提燈見到menu張相望落好得意,問一問先知原來係雞卵巢同未成熟嘅蛋。咬落去濃郁嘅蛋係口中爆發,加埋雞卵巢係非常特別嘅配搭,好新奇有趣。厚切牛脷芯 牛脷望落去夠哂厚,食落都好有口感。簡單嘅調味,已經帶出牛味嘅香濃,食落外脆內軟,毫無油膩感。海膽松葉蟹蓋甲羅燒濃濃既海膽加上新鮮既蟹膏,燒完之後令到鮮味同口感都更加濃郁,入口非常鮮甜,口感細膩。再加埋香脆嘅梳打餅,配合一齊濃而不膩,非常推薦。雞胸三角軟骨 三角軟骨好爽脆,夾埋啲雞胸肉,好有口感,燒得好香口。澳洲特級龍蝦 龍蝦望落好厚肉,咬落肉質緊致彈牙。淋上鮮味嘅醬汁,龍蝦非常新鮮,燒得剛剛好。香煎鵝肝野菌飯一打開就見到大大塊好厚嘅鵝肝,煎到金黃色散發住油光。鵝肝煎到好香脆,食落去鵝肝好滑,慢慢係口中溶化。甜甜醬汁加埋好多嘅野菌,大大地減低左油膩感,兩個人share個飯食完都唔會覺得好膩。越後櫻 純

雞胸三角軟骨
三角軟骨好爽脆,夾埋啲雞胸肉,好有口感,燒得好香口。

澳洲特級龍蝦

越後櫻 純米大吟釀
多次係日本酒大賞獲得最高嘅金賞。入口柔滑醇厚,然後陣陣酒香,都算容易入口。

2024-04-09 21 瀏覽
店名: SAKEH地址: 尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地舖及1樓尖沙咀站B1出口,行8分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5朋友想食居酒屋🏮就揀左呢間主打串燒,提供稀有雞肉部位同日本季節限定清酒嘅餐廳🙈佢哋不時都有唔同優惠,最近做緊88折優惠,今次去亦送左一人一隻日本生蠔🦪天美 純米吟釀生原酒720mL ❤️❤️❤️❤️❤️$688 店員推介呢枝清酒配串燒,有如柑橘般清爽吟釀香氣,入口溫和,帶有甜味同酸味混合,餘韻輕盈🥰香煎鵝肝野菌飯❤️❤️❤️❤️❤️$368鵝肝梗直係邪惡誘惑,鵝肝煎至酥脆生香,入口肥嫩🤤甘香美味,配搭野菌同飯,少左一份油膩感😚澳洲特級龍蝦❤️❤️❤️❤️❤️$118龍蝦已經拆殼處理,肉質彈牙,入口陣陣龍蝦獨有嘅香味🦞蒜蓉牛油燒日本元貝❤️❤️❤️❤️❤️$98元貝大大粒,燒過之後,牛油香好出,加上巨量蒜茸,蒜香味十足,配搭鮮甜嘅元貝就啱啱好🥰海膽松葉蟹蓋甲羅燒❤️❤️❤️❤️❤️$138有滿滿蟹膏、蟹肉同海膽,一上枱香氣撲鼻🥳入口帶有鮮甜,配搭上餅乾,咸香味好出,好滋味😆厚切牛脷芯❤️❤️❤️❤️❤️$78牛舌咬埋十分爽口,而且夠彈牙同多汁😍一定要叫‼️大推👍🏻鳥之提燈❤️❤️❤️❤️❤️$98提燈本身唔係好多地方有
店名: SAKEH

味道: 4.5/5

天美 純米吟釀生原酒720mL ❤️❤️❤️❤️❤️

香煎鵝肝野菌飯❤️❤️❤️❤️❤️

澳洲特級龍蝦❤️❤️❤️❤️❤️
龍蝦已經拆殼處理,肉質彈牙,入口陣陣龍蝦獨有嘅香味🦞

蒜蓉牛油燒日本元貝❤️❤️❤️❤️❤️

海膽松葉蟹蓋甲羅燒❤️❤️❤️❤️❤️

厚切牛脷芯❤️❤️❤️❤️❤️
牛舌咬埋十分爽口,而且夠彈牙同多汁😍一定要叫‼️大推👍🏻

鳥之提燈❤️❤️❤️❤️❤️
提燈本身唔係好多地方有,咁啱今次有,當然要試下😆有陣陣蛋香外,亦有肉嘅咬口,兩者完美融合😋

鹽燒牛沙瓜❤️❤️❤️❤️
店員介紹係牛嘅第4個胃,同牛柏葉一樣,比較爽口同有口感😋

荔枝豚肉卷❤️❤️❤️❤️❤️
$36 (2串起叫)
以荔枝包住豚肉,可以減低油膩感之外,亦帶有荔枝嘅甜味🤩

雞頸肉❤️❤️❤️❤️
$36 6 (2串起叫)
雞頸肉係食串燒必點,相對之下肉質更嫰,較為軟腍🤤

蟹膏豆腐❤️❤️❤️❤️
每粒豆腐蟹味香濃,配搭嫩滑嘅豆腐就啱啱好😙

日本生蠔❤️❤️❤️❤️❤️
雖然係送嘅,但質素一樣好高,生蠔🦪大大隻,成隻手掌✋🏻咁大,味道鮮甜美味,一啲都唔腥,有淡淡嘅海水味,配搭上面嘅配料同葱花,口感更佳😍
📍 SAKEH📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 天文臺圍5-9號寶軒酒店地舖及1樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-天文臺圍屬於尖沙咀旺區中一個偏靜的位置,沿著天文臺道上到尾,或從諾士佛臺走到尾,都可以到達「搵食」搵到來這裡,自覺找到了隱世好物!-日式串燒居酒屋《SAKEH》座落於這邊一家酒店的一樓,可以經餐廳正門內的樓梯步行上去,或乘坐酒店升降機到達餐廳裝潢型格時尚,主用餐區可以看見開放串燒吧,頗有氣氛;另一邊則是數間VIP包廂的位置-餐廳主打日式串燒,提供不少稀有雞肉部位及時令海鮮燒物其中比較特別的有【鳥之提燈】、【鳥腳根】、【雞冠】等🌟也有提供常見的雞皮、雞心、雞腎、雞軟骨、免治雞肉棒等等另外也有不同SAKE可以選擇,以配搭美食🍶-鳥之提燈 ($98)日式串燒中的「珍品」 — 【鳥之提燈 鶏ちょうちん】是雞的輸卵管、卵巢與連結著未成熟、未有蛋殼覆蓋的蛋黃,穿在一個籤子上,看起來就像是一盞提著的燈籠因為數量不多,而且難以取得,所以十分珍貴吃起來的話有蛋黃香味、輸卵管則比較Q彈,與一般的雞肉料理十分不同•鳥腳根 ($48)【鳥腳根 鶏アキレス腱】口感爽脆,跟雞軟骨相似•自家
📍 SAKEH
〔 Follow me! ♥︎ 〕
「搵食」搵到來這裡,自覺找到了隱世好物!
餐廳主打日式串燒,提供不少稀有雞肉部位及時令海鮮燒物
其中比較特別的有【鳥之提燈】、【鳥腳根】、【雞冠】等🌟
也有提供常見的雞皮、雞心、雞腎、雞軟骨、免治雞肉棒等等
另外也有不同SAKE可以選擇,以配搭美食🍶
鳥之提燈 ($98)
日式串燒中的「珍品」 — 【鳥之提燈 鶏ちょうちん
是雞的輸卵管卵巢與連結著未成熟、未有蛋殼覆蓋的蛋黃,穿在一個籤子上,看起來就像是一盞提著的燈籠
因為數量不多,而且難以取得,所以十分珍貴
鳥之提燈

鳥腳根 ($48)
鳥腳根 鶏アキレス腱】口感爽脆,跟雞軟骨相似
鳥腳根

自家製免治雞肉軟骨 ($55@)
個人在日式串燒店的必點之選💖
好厚肉的一串!
雞肉軟綿多汁,夾雜著軟骨的爽脆
月見汁蘸好蘸滿,是為大滿足!💖
個人覺得再多一丁點軟骨,口感更豐富就完美!
自家制免治雞肉軟骨

雞皮紫蘇蝦卷 ($58)
外層是薄脆香口的雞皮,中層有紫蘇獨特香氣,內層則是口感彈牙、帶鮮味的海蝦🦐
雞皮紫蘇蝦卷

荔枝豚肉卷 ($36@)
大愛!💖
荔枝香甜多汁,配搭惹味帶鹹的豚肉,完完全全中和了豚肉的油膩感,超級搭配!
荔枝豚肉卷

厚切牛脷芯 ($78)
牛舌芯】超級柔韌、爽彈,肉汁豐富,牛味很香!
厚切牛脷芯

磯煮鮑魚 (贈送)
在OpenRice訂座可享折扣,還會每位贈送一客【磯煮鮑魚
口感軟中帶Q,不會很難咬
味道清甜,超適合作為開胃前菜
磯煮鮑魚

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($138)
甲羅燒】也是我們心愛之菜式~沒有猶豫就點了🦀️
松葉蟹膏加入海膽,味道甘香、鮮味濃郁,口感creamy
配上海苔梳打餅同吃,好滿足~
海膽松葉蟹蓋甲羅燒

西京燒銀鱈魚 ($188)
這個都是我們的最愛😂,必點無誤!
份量蠻大,有兩件銀鱈魚
肉質細緻、油脂豐厚、多汁,配上甜甜的西京燒醬汁,滋味滿滿✨
西京燒銀鱈魚

澳洲特級龍蝦串 ($118)
澳洲龍蝦拆肉串成串燒,加入龍蝦膏製作而成的醬,味道更鮮🦞
澳洲特級龍蝦串

蒜蓉牛油燒日本元貝 ($98)
元貝好厚肉,而且燒得剛剛好,口感嫩嫩的
配上大量蒜蓉,超惹味!
蒜蓉牛油燒日本元貝

枝豆 ($48)
SAKEH的枝豆品種為【茶豆】,豆的外圍有一層褐色的薄皮包覆著
不細心留意的話,會覺得跟一般枝豆沒什麼分別
但其實茶豆會較一般枝豆味道香醇一點點,甜度也較高
所以在烹煮後,餐廳都沒有特別再灑上鹽巴,讓食客可以嚐到其最天然的味道
枝豆

越後櫻 純米大吟釀 ($688)
米味蠻香,入口柔滑,其後帶點辛口,口感蠻爽、蠻容易入口的一款🍶
越後櫻 純米大吟釀
〔 Follow me! ♥︎ 〕
荔枝豚肉卷
  • 自家製免治雞肉軟骨
自從日本返嚟之後更加鍾意去居酒屋食串燒尖沙咀都有一間有格調燒烤店🔥新鮮熱辣辣即叫即製 決定去試吓.一入門口需要行上樓梯燈光唔算光猛 非常有格調叫咗支清酒 越後櫻純米大吟醸 720ml $688甜甜地唔會苦澀食串燒好match 好啱女士入口😇.餐廳出咗啲季節限定菜式🔥華蓮生蠔 $98(好鮮甜大大隻夠晒Creamy)🔥蒜蓉牛油燒日本元貝 $98🔥雞胸三角軟骨$48 (呢個幾好咬口唔錯)🔥鹽燒鴨舌 $48.另外,仲叫咗啲Menu入邊嘅菜式🔥鹽燒雞腿肉 $38🔥雞肝 $36🔥雞腎 $36🔥雞軟骨 $36🔥鳥腳根 $48 (唔係好多餐廳有得食,幾特別!)🔥厚切牛脷芯 $78(啖啖肉 牛味香濃 好食 可encore)🔥自家制免治雞肉軟骨 $55 (有生雞蛋點配,encore咗一次)🔥三文魚燒飯團 $48(個人覺得燒得太過熟有啲硬)🔥西班牙豬腩肉 $36🔥蟹膏豆腐 $68 (估唔到有三客小豆腐 打卡一流!).餐廳好有氣氛,啱晒同朋友三五知己來聚會放工chill下🔥🔥見到唔少客人都飲清酒🍶.
自從日本返嚟之後

甜甜地唔會苦澀
食串燒好match
好啱女士入口😇

餐廳出咗啲季節限定菜式
🔥華蓮生蠔 $98(好鮮甜大大隻夠晒Creamy)

🔥蒜蓉牛油燒日本元貝 $98

🔥雞胸三角軟骨$48 (呢個幾好咬口唔錯)

🔥鹽燒鴨舌 $48

另外,仲叫咗啲Menu入邊嘅菜式
🔥鹽燒雞腿肉 $38

🔥雞肝 $36
🔥雞腎 $36
🔥雞軟骨 $36
🔥鳥腳根 $48 (唔係好多餐廳有得食,幾特別!)

🔥三文魚燒飯團 $48(個人覺得燒得太過熟有啲硬)

🔥西班牙豬腩肉 $36
🔥蟹膏豆腐 $68 (估唔到有三客小豆腐 打卡一流!)

餐廳好有氣氛,啱晒同朋友三五知己來聚會放工chill下🔥🔥
見到唔少客人都飲清酒🍶
2024-04-03 20 瀏覽
未試過孤獨食串燒,因為大班人一齊係可以分享食多幾樣,但變左一定要點大路野,因為總有d野唔係全部人接受。依家我唔駛理人啦,因為呢度有好多可以單點。媽,我得左啦!🍖首先一定要點雞雞,特別部分一生人點都要試試掛。雞冠同雞腳跟,頂天立地都比我食哂,質感係好唔同但又有相通點。雞冠係煙靭但一d都唔難,有的似食厚魚皮,腳跟其實common但一般係成隻鳳爪咁食,要食得咁“鵰”就第一次,爽口有咬感。共通點係厚實,可以慢慢咀嚼,慢慢感受。點埋個麵豉醬,可以慢慢回味。提燈當然都係一直想試既野啦。兩個“燈”食落好似雞蛋,其他部份似雞肉,好似食生蛋親子丼,好容易接受。🍖海鮮係不可或缺既燒烤食材,磯燒鮑魚,鮑魚入味,起好晒膽,切成四塊,重新組裝反殼,簡單易食。白鱔飽滿,肉厚肥美,而且皮脆,自己加少少青檸,清新可口。仲有馬刀貝,成日食日本野都好鐘意,但今日先睇到原樣,原來係蟶子,真係大鄉里。燒得火喉岩岩好,唔老並且好鮮甜。今次仲食左期間限定menu龍蝦同鴨舌,龍蝦原隻起肉燒,超彈牙,而且個醬汁應該係用反佢d膏做,好濃郁好鮮。鴨舌都好過癮,係佐酒恩物。🍖我點左燒和牛同飯糰做主菜,和牛其實冇得輸,又林又有肉味,而且肉

🍖我點左燒和牛同飯糰做主菜,和牛其實冇得輸,又林又有肉味,而且肉質軟滑,配合炸蒜脆脆,回味無窮。

🍺✨️咁放鬆既me time, 一定要開支清酒先夠盡興,越後櫻好有米味,清爽仲夾雜淡淡花香。爽口冰涼,好適合配串燒。

留港消費最緊要係可以盡興,飲幾多都反到屋企,呢度係個好選擇。

2024-03-30 22 瀏覽
尖沙咀天文臺道有幾間日本餐廳,今日去開尖沙咀shopping,就揀咗一間都有幾多好平嘅餐廳嚟食吓。食居酒屋最啱就係嗌sake,喺店員推介之下,我哋揀咗呢支越後櫻純米大吟釀。佢比較易入口,帶着淡淡嘅sake清香,後勁唔強,好啱女仔飲。店員仲俾我哋選擇自己鍾意嘅sake杯。喺OpenRice訂座有折之餘,仲送一客磯煮鮑魚。依款鮑魚比想像中軟身,唔係好哽胃,味道亦都足夠,唔需要額外再點其他調味料。南非鮑魚($98)相比起磯煮鮑魚,呢款南非鮑魚就比較彈牙,而且會食得出佢嘅鮮味多啲。海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($138)老實講海膽味就唔算好突出,可能以蟹膏為主打。不過蟹味都好濃郁,充滿着鹹香鮮味,配上三塊梳打餅食。如果再多啲蟹膏就好啦!白鱔 ($78)去親居酒屋都一定會叫白鱔。都幾推介呢個白鱔,佢啖啖肉之餘,仲鎖住啲肉汁。肉質嫩滑,外皮彈牙,而且仲保留到少少脆皮嘅感覺。厚切牛脷芯 ($78)牛脷芯可以話係牛脷入邊最好食嘅部份。呢個厚切牛脷芯唔硬唔老,嫩滑多汁,油脂豐富,好食!Seasonal 龍蝦串 ($118)店員推介咗我哋幾樣seasonal嘅菜式,其中一樣就係呢個龍蝦串。龍蝦味都幾濃郁,肉質結實

南非鮑魚($98)

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($138)

白鱔 ($78)

厚切牛脷芯 ($78)

Seasonal 龍蝦串 ($118)
店員推介咗我哋幾樣seasonal嘅菜式,其中一樣就係呢個龍蝦串。龍蝦味都幾濃郁,肉質結實,調味足夠。

另外一樣就係蒜蓉元貝 ($98)
元貝啖啖肉非常之好食,佢落咗個牛油汁,即使只有簡單嘅蒜蓉同埋蔥調味,已經覺得好有口福。另外佢用咗啲海帶墊底,啲海帶點下個牛油汁食都好好食。

西京燒銀鱈魚 ($188)
又係是日推介菜式之一,個銀鱈魚嫩滑多汁。西京燒醬汁唔會太鹹,反而會提升咗魚嘅味道。作為沙律醬控嘅我,點咗勁多沙律醬食,沙律醬亦都同個魚好夾。

茄子 ($30)
茄子燒到啱啱好,不過不失啦!

綠茶蕨紅豆白玉 ($68)
甜品係朋友話想食嘅。紅豆偏甜,不過豆味濃郁,豆蓉嘅狀態啱啱好,個脆餅因為冇乜味所以襯個紅豆蓉食都OK。綠茶蕨餅甘甜,白玉煙靭。美好嘅一餐以甜品作結。