4天前 24 瀏覽
位於尖沙咀的日式料理居酒屋。朋友聚會大多喜愛選擇居酒屋,尤其身邊不少好友都是酒鬼,即使我酒量普普,義氣仔女的我也樂於陪伴~這間居酒屋就位於天文台道,走上一條斜路便可到,地理位置方便;餐廳以日式裝修風格為主,除了吧枱也有卡位;才剛入座,瞬間便坐滿了人,可見氣氛相當熱鬧,大概這就是居酒屋魅力之處吧~現在餐廳正在推廣優惠,平日訂座可享88折及每位贈送日本生蠔,所以要記得先訂座啊!餐廳會不定期推出不同的優惠,因此記得留意op的優惠資訊啊!✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮ღ 磯煮鮑魚 (贈送的) 下單不久就先送上兩隻鮑魚,已預先切成一片片方便進食。磯煮鮑魚肉質鮮嫩,以醬油及其他調味料熬煮而成,鮮美且微帶甜味。.ღ 串燒:꙳ 皮蛋芫茜豚肉卷꙳ 雞心꙳ 雞腎꙳ 自家制免治雞肉軟骨꙳ 厚切牛脷芯꙳ 馬刀貝 (聖子皇)串燒種類很多,但大多都需要兩串起叫啊,記得先問清楚店員。每款串燒都燒得肉質鮮嫩,不柴不乾,香口滋味。當中尤其牛脷芯更是厚切軟嫩,肉香濃郁,果然牛舌芯是居酒屋必點呢!另外免治雞肉軟骨也是十分推介,混入大量雞軟骨,入口爽嫩脆口,蘸沾日本雞蛋一併吃用,口感更是柔軟充滿蛋香。海鮮部
位於尖沙咀的日式料理居酒屋。
✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮

ღ 磯煮鮑魚 (贈送的)
ღ 串燒:
꙳ 皮蛋芫茜豚肉卷
꙳ 雞心
꙳ 雞腎
꙳ 自家制免治雞肉軟骨
꙳ 厚切牛脷芯
꙳ 馬刀貝 (聖子皇)
串燒種類很多,但大多都需要兩串起叫啊,記得先問清楚店員。
每款串燒都燒得肉質鮮嫩,不柴不乾,香口滋味。
海鮮部分點了友人最愛的馬刀貝,大大隻且鮮甜可口,喜歡吃海鮮的也可以嚐嚐。
ღ Seasonal menu:
餐廳每日都有不同的時令菜單供應,在餐牌上是沒有的,不用詢問店員也會主動推介,價錢及品項均能倒背如流,果然是專業的(笑?
꙳ 鹽燒牛沙瓜
由於未試過牛沙瓜,店員便解釋是牛的第四個胃,味道類近牛栢葉 (無知的我聽到原來牛有四個胃表示震驚?
喜歡嚐鮮的我便果斷下單這份稀有的串燒了。
鹽燒牛沙瓜口感脆嫩多汁,燒煮的過程使其外層形成一層鹽燒皮,增添了口感的層次和酥脆感。
꙳ 蒜蓉牛油燒日本元貝
元貝大隻又厚肉,蒜蓉牛油給好給滿,香氣滿溢,軟嫩充滿彈性。
꙳ 澳洲特級龍蝦
師傅會預先把龍蝦殼剝殼,懶人福音呢~
龍蝦肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁的龍蝦汁,口感更獨特滋味,帶有鮮美及淡淡的甜味。
ღ 米崎生蠔
米崎生蠔的肉質豐潤鮮嫩,帶有微微的海洋風味,並散發出淡淡的鹹味,而且口感脆嫩帶甜,不算很大隻但鮮嫩可口已很滿足了。
ღ 封門柳飯
還是要米飯下肚的我們點了封面柳飯,以方形便當盒盛著,打開蓋子時已傳出陣陣肉香,非常誘人。
封門柳份量不少,紋理粉嫩細緻,入口肉味濃郁;搭配雜菌及醬汁拌勻白飯一併吃用,美味又飽足。
ღ sake:  作impression $788
選了這款sake, 主要是遷就酒量普普的我。
這款米酒入口甘香,帶有米香,算是容易入口的一款,相信不好sake的女士們都可以接受。
2024-04-27 210 瀏覽
同同事OT完一齊搵嘢食,又想飲酒又想食燒鳥,就定位公司附近的Sakeh居酒屋。落座後先選了一款清酒,越後櫻純米大吟釀,仲特登撿佐兩隻綠色杯來飲酒。大吟釀入口不辣,口味清爽,帶淡淡米香味,總體來講口味比較清淡所以同好多菜式都比較搭。前菜點佐個汁煮花螺,花螺好大粒,肉厚身易脫殼,甜酒味道好足,一份大概有五六隻。跟著上佐蒜蓉牛油燒日本元貝,元貝又嫩又浸滿牛油香味,加埋蒜蓉非常入味。歐洲特級龍蝦已經剝出蝦身,非常彈牙,唯配醬鹹佐滴。自家製兔治雞肉軟骨配合蛋黃非常滑口。日本生蠔是經open rice訂位有送的,非常新鮮。澳洲牛小排烤得剛剛好,一口一塊,汁多味鮮,表面一層淡淡焦味,加一滴青檸汁解膩提鮮。牛俐烤得好嫩,兩串唔夠食。燒烤蔬菜好唔錯,我哋一口氣點佐五款,翠玉瓜,茄子,mini辣椒仔,冬菇同秋葵,搭配秘制的醬料非常好味。驚喜的是芝士年糕,表面又熱又脆卜卜,心入面是流質的芝士,口感好特別。日本原隻水果雪葩有幾種口味,有蘋果香蕉柚子等等,四五款。我哋喊佐一個柚子味的雪葩,外表有啲似橙,但其實入口是非常香濃的柚子味,入面的雪糕又滑又香,確實是好特別。

2024-04-22
// 𝙈𝙤𝙙𝙚𝙧𝙣 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙄𝙯𝙖𝙠𝙖𝙮𝙖 𝙎𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙯𝙚𝙨 𝙞𝙣 𝙔𝙖𝙠𝙞𝙩𝙤𝙧𝙞 𝙞𝙣 𝙏𝙨𝙞𝙢 𝙎𝙝𝙖 𝙏𝙨𝙪𝙞 - 𝙎𝘼𝙆𝙀𝙃 🍶 //-Hidden on the slope of Observatory Court in Tsim Sha Tsui, 𝐒𝐀𝐊𝐄𝐇 is a contemporary izakaya restaurant that specializes in drool-worthy yakitori and seasonal seafood dishes, in pairing with premium sake from acclaimed Japanese wineries.-Indulged in their savory skewers that paired perfectly with Echigozakura's Junmai Daiginjō (越後桜 純米大吟醸), made of Yamadanishiki rice that milled down to 45%; presenting a clean and refr
Indulged in their savory skewers that paired perfectly with Echigozakura's Junmai Daiginjō (越後桜 純米大吟醸), made of Yamadanishiki rice that milled down to 45%; presenting a clean and refreshing taste with a well-balanced taste and decent aroma that pairs well with their signature yakitori skewers like the classic must-order Nankotsu Tsukune and the extraordinary Chouchin Yakitori.
Some of their must-try dishes include Foie Gras and Wild Mushroom Rice, featuring the buttery and delicate foie gras that is perfectly seared with a crispy exterior; as well as the Fish Maw and Crab Luxurious Seafood Hot Pot for a hearty indulgence during the cold winter days.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ǫᴘʟ-ᴏʟ-sᴄɴ
去到居酒屋🏮點可以唔飲酒呢?今次叫咗 翠玉純米吟釀 配埋個靚靚酒杯 好鬼正!好香米香 易入口 ▶️檸檬水母非常開胃嘅前菜!唔會太酸,亦都有檸檬嘅香味 食落有少少似海蜇嘅質感▶️磯煮鮑魚經OpenRice訂位就送 超好食 好滑▶️海膽松葉蟹蓋甲羅燒啖啖蟹肉同蟹膏 配埋梳打餅 口感更豐富呢度提供好多唔同選擇既串燒,真係會眼花撩亂😵😵🔸牛油蒜蓉扇貝 (Seasonal menu)超大隻!!!配埋超濃郁嘅牛油和蒜蓉 更加帶出元貝嘅鮮味🔸雞肩 (Seasonal menu)啖啖肉! 同平時食既雞肉好唔同 呢個更加幼嫩❤️🔸牛沙瓜 (Seasonal menu)第一次食呢個部位 超級驚喜🫢🫢🫢🫢食落好似牛柏葉同埋金錢肚嘅mix🔹荔枝豚肉卷: 豚肉包住荔枝,一食落去就有好香嘅荔枝味 同豚肉好夾 🔹雞皮紫蘇蝦卷 : 好脆口嘅雞皮包住蝦 連埋紫蘇 味道好請問fresh 🔹雞頸肉: 唔油 好香既雞肉味🔹雞冠: 貪得意試吓 又幾搞笑 爽爽地口感🔹雞尾:油份比雞頸肉都多 但唔會覺得好油膩 肉都好嫩滑
去到居酒屋🏮點可以唔飲酒呢?
今次叫咗 翠玉純米吟釀 配埋個靚靚酒杯 好鬼正!
好香米香 易入口

▶️檸檬水母
非常開胃嘅前菜!唔會太酸,亦都有檸檬嘅香味
食落有少少似海蜇嘅質感

▶️磯煮鮑魚
經OpenRice訂位就送 超好食 好滑

▶️海膽松葉蟹蓋甲羅燒
啖啖蟹肉同蟹膏 配埋梳打餅 口感更豐富

呢度提供好多唔同選擇既串燒,真係會眼花撩亂😵😵

🔸牛油蒜蓉扇貝 (Seasonal menu)
超大隻!!!配埋超濃郁嘅牛油和蒜蓉 更加帶出元貝嘅鮮味

🔸雞肩 (Seasonal menu)
啖啖肉! 同平時食既雞肉好唔同
呢個更加幼嫩❤️

🔸牛沙瓜 (Seasonal menu)
第一次食呢個部位 超級驚喜🫢🫢🫢🫢
食落好似牛柏葉同埋金錢肚嘅mix

🔹雞頸肉: 唔油 好香既雞肉味

🔹雞冠: 貪得意試吓 又幾搞笑 爽爽地口感

🔹雞尾:油份比雞頸肉都多 但唔會覺得好油膩 肉都好嫩滑
What a surprisingly nice and worth-trying Japanese restaurant in TST which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. 👍🏻 The only environment and food are so beautifully decorated. I celebrated my fd b-day there . Coz it was a rainy day, just passed by and chose this. Alcohol is the most important for celebration 🎉! We ordered this sake ! 容易入口👍🏻 so jeng ! 餐廳做緊優惠,仲送機煮鮑魚!it’s sweet 🍬 yummy ! 估唔到送都咁好食!We ordered two chicken wings !!! Sup

We ordered two chicken wings !!! Super delicious! Must give it a try ! 好香脆!好有鑊氣

For the beef , I must praise this ! 牛肋 & 牛小排。 both of them are juicy ! Recommended 👍🏻 live it so so much !

再到呢一個lobster ! 餐牌上面冇,但真係冇得頂!唔使自己剝殼好方便👍🏻

我哋仲嗌咗雞胸三角雞軟骨,同平時食嗰啲好唔同!仲有個白鱔,都好正👍🏻

呢個鵝肝飯,簡直冇得頂!so so yummy 🤤 just cost $300 something ! But the size is big !

Finally, we had the dessert !!! So beautifully decorated! I give a thumb up 👍🏻
我今次去咗一間餐廳試嘢,真係食到好多好味嘅菜式,臨近母親節仲未諗到食乜嘢,呢間係唔錯嘅選擇~呢間係主打串燒烤物,食物選擇超級多,而且原來OpenRice 訂枱優惠一佢首先送咗我哋磯煮鮑魚,鮑魚質感彈牙,湯汁鮮甜,印象分已經好好。我叫左唔少野食樣樣都真係唔錯👍💛汁煮花螺汁煮花螺鮮甜彈牙,湯汁入味,好適合作為開胃菜。好容易忍唔住一粒又一粒咁食💛蟹膏豆腐都好豐富味道,佢有三款唔同嘅豆腐,蟹膏豆腐嘅滑順口感同蟹膏嘅濃郁味道相得益彰,令人欲罷不能。💛荔枝豚肉卷呢個係我其中一樣最鍾意嘅,佢好吸引,豚肉香嫩多汁,配上荔枝嘅清甜,味道好平衡,真係食到回味無窮!💛法國鵝肝係另一道精緻菜式,鵝肝濃郁滑順,配上酥脆嘅麵包,絕對係鵝肝愛好者嘅必試之選。💛自家制免治雞肉軟骨自家制免治雞肉軟骨都好特別,免治雞肉鮮嫩多汁,軟骨香脆,食落好有層次感。💛牛脷芯佢完美切得厚實,真係好正肉質鮮嫩,入口即化。有時好驚好厚牛脷,煮得唔好真係好難食,但呢個真係好好食💛紐西蘭羊架肉質鮮美,烤得剛剛好,帶有淡淡嘅羊肉香氣,一啖咬落就係肉汁四溢。💛海膽松葉蟹蓋甲羅燒鮮甜濃郁蟹肉鮮嫩多汁,配上香煎嘅甲羅,味道更加突出。💛茄子茄子煮得軟

我叫左唔少野食樣樣都真係唔錯👍

💛自家制免治雞肉軟骨

💛牛脷芯

💛紐西蘭羊架

💛海膽松葉蟹蓋甲羅燒鮮甜濃郁
蟹肉鮮嫩多汁,配上香煎嘅甲羅,味道更加突出。

💛茄子
茄子煮得軟綿入味,搭配上醬汁,帶出茄子嘅鮮甜味。

💛澳洲特級龍蝦同蒜蓉牛油燒日本元貝
呢兩樣都係海鮮愛好者嘅不二之選。澳洲特級龍蝦新鮮肥美,肉質鮮甜,烹調得恰到好處。蒜蓉牛油燒日本元貝鮮嫩多汁,蒜蓉牛油香氣四溢,一上枱已經流晒口水。

💛鰻魚飯
最後,鰻魚飯結束我嘅美食之旅。鰻魚燒得香脆,肉質鮮嫩,配上飯粒入味,每一口都帶來滿滿的滿足感。本身以為呢度嘅鰻魚飯會一般諗住填飽個肚,點知個鰻魚烤得極度出色,質素拍得住鰻魚飯嘅專門店!

到居酒屋當然唔少得要飲清酒,呢度嘅選擇超級之多,仲好開心有得揀自己嘅杯。叫左枝Zaku IMPRESSION Junmai, 好香又比較清新,相對嚟講好易入口,但係又好好飲~

總括而言,呢間餐廳嘅菜式多樣化,味道出色,每一道菜都帶有獨特嘅風味。環境舒適適合同朋友或家人一齊享受美食。
2024-05-10 0 瀏覽
寶軒酒店地下既日式串燒店SAKEH, 除左平日有88折之外, 星期五仲送每位一隻生蠔, 所以非常抵食!🍽️ 岩手縣米崎生蠔果日附送既係日本米崎生蠔,蠔肉厚身, 蠔裙邊爽口, 帶有濃郁蠔味同海水味.🍽️鳥串燒店舖有多款鳥串燒可以選擇, 當中更包括啲比較罕見既部位, 例如鳥之提燈、鳥腳根、雞肩肉等. -提燈 :第一次嘗試估唔到幾好食, 外形好似 燈籠咁打卡一流, 兩粒蛋黃燒至小許流心狀 態, 蛋黃味香濃. -鳥腳根:口感似雞軟骨, 但更有咬口 -雞肩肉:屬當日seasonal menu, 肉質比普通 雞肉更鮮嫩 -雞胸三角軟骨:都係seasonal menu, 軟骨側 邊連住雞肉, 非常好食, 大推! -雞腿肉:非常厚肉, 而且內裡仲保持juicy.🍽️牛肉/豚肉串燒 -厚切牛脷芯:牛味濃郁而且口感非常軟嫩 -汁燒牛肋:熟度剛剛好, 燒汁亦非常入味 -牛三關:屬seasonal menu, 有燒金錢肚 、牛 柏葉等 -荔枝豚肉卷:荔枝清甜, 入口爆汁, 配搭豚肉 片令, 口感清新 -西班牙豬腩肉:肉質柔

🍽️ 岩手縣米崎生蠔

🍽️鳥串燒
-提燈 :第一次嘗試估唔到幾好食, 外形好似
燈籠咁打卡一流, 兩粒蛋黃燒至小許流心狀
態, 蛋黃味香濃.
-鳥腳根:口感似雞軟骨, 但更有咬口
-雞肩肉:屬當日seasonal menu, 肉質比普通
雞肉更鮮嫩
-雞胸三角軟骨:都係seasonal menu, 軟骨側
邊連住雞肉, 非常好食, 大推!
-雞腿肉:非常厚肉, 而且內裡仲保持juicy.
🍽️牛肉/豚肉串燒
-厚切牛脷芯:牛味濃郁而且口感非常軟嫩
-汁燒牛肋:熟度剛剛好, 燒汁亦非常入味
-牛三關:屬seasonal menu, 有燒金錢肚 、牛
柏葉等
-荔枝豚肉卷:荔枝清甜, 入口爆汁, 配搭豚肉
片令, 口感清新
-西班牙豬腩肉:肉質柔軟, 沾上店舖既串燒
醬, 味道更佳

🍽️燒鮑魚
屬南非鮑魚, 唔會燒到太乾, 店舖亦無落過多調味, 所以可以食到鮑魚既鮮甜

🍽️海膽松葉蟹蓋甲羅燒
蟹蓋內放左滿滿既松葉蟹膏同蟹肉, 再配埋梳打餅,口感更豐富

🍽️三文魚飯團
飯團好香醬燒味, 外層燒至小許焦脆, 紫菜亦烘至脆卜卜, 非常好食.

🍽️日本原隻柚子雪葩
柚子味非常濃郁, 而且係天然柚子味唔係果啲好假既加工味道, 我同朋友食完都大讚個雪葩好味!

🍽️ 釀し人九平次 山田錦 純米大吟釀
店舖會預備一set靚靚酒杯比你任揀, 而同朋友揀既呢隻清酒米味香濃, 又唔會太難入口, 用嚟配襯串燒效果幾好.
2024-05-10 0 瀏覽
平時約朋友好鍾意去居酒屋,因為食物選擇多,而且食物質素高,又可以坐低慢慢傾偈😌而我最鍾意帶朋友去尖沙咀嘅SAKEH食,喺OpenRice訂又有八八折,有時又會送日本生蠔,而且每次都一定係book位嘅時候remark坐好似鳥籠嘅卡位,貪佢私隱度夠高,而且又舒服🤩嚟得居酒屋當然要飲返杯啦!好有禮貌嘅職員推介我哋飲呢支安藝虎土佐錦無濾過純米吟釀,飲落清甜帶點兒果香,有少少哈密瓜同香蕉嘅餘韻,好適合女仔飲🥰嘢食方面就嗌到包羅萬有:前菜:蟹膏豆腐,日本生蠔🌟呢度嘅豆腐係非同凡響,豆腐本身已經有超級濃郁嘅蟹味,上面再加埋蟹肉同埋蟹籽,配搭一流雞:自家製免治雞肉雞軟骨串,鳥腳筋,雞肩肉,雞胸三角軟骨,鹽燒雞腿肉,雞頸肉🌟超級推介免治雞肉軟骨,加埋蛋漿食一流牛:汁燒牛肋,鹽燒牛沙瓜🌟牛沙瓜係牛嘅第四個胃,好似牛肚但係比佢更加爽口,而且冇乜油脂,好值得一試豬:荔枝豚肉卷,豬肋肉🌟 荔枝豚肉卷用咗豬腩包住一粒粒荔枝,食落去就好似食緊有荔枝香爆汁嘅咕嚕肉魚:白鱔🌟白鱔係我私心之選,外皮脆卜卜羊:紐西蘭羊架主食;鰻魚飯,三文魚茶漬飯,蝦味噌雜菜稻庭烏冬🌟鰻魚有兩大嚿,超級厚肉,而且白飯係浸滿晒鰻魚汁,超級高質

嘢食方面就嗌到包羅萬有:

前菜:蟹膏豆腐,日本生蠔

🌟超級推介免治雞肉軟骨,加埋蛋漿食一流

牛:汁燒牛肋,鹽燒牛沙瓜

豬:荔枝豚肉卷,豬肋肉

魚:白鱔
🌟白鱔係我私心之選,外皮脆卜卜

羊:紐西蘭羊架

主食;鰻魚飯,三文魚茶漬飯,蝦味噌雜菜稻庭烏冬
🌟鰻魚有兩大嚿,超級厚肉,而且白飯係浸滿晒鰻魚汁,超級高質;三文魚茶漬飯都好好食,有芥末嘅清新,比較開胃

甜品:芝士年糕

呢度嘅食物選擇非常多,尤其係串燒,有好多唔同嘅特別部位都有得試,係出邊都試唔到㗎!
2024-05-09 0 瀏覽
想提早同母親大人慶祝母親節,搵咗間睇落都幾像樣嘅日式串燒一齊去食,OpenRice訂位仲有嘢送添!估唔到水準都真係幾好,嗌咗好多款唔同嘅串燒,食到好飽啊,好滿足!.食落我最推介嘅都係佢嘅好似牛脷芯,係佢嘅signature,因為厚切牛脷唔係成日有,仲要佢厚得嚟食落一啲都唔銀身,反而係軟軟林林,識落除咗有口感之餘,仲有好香口嘅牛舌味,真係10分推介呀!同埋佢有其他唔同嘅時令串燒,去到餐廳嗰陣侍應會一一介紹,我今次就嗌咗一個澳洲特級龍蝦,係已經拆好肉嘅龍蝦,配上啲蝦膏。.另外一個比較特別啲嘅時令串燒,就係鹽燒牛沙瓜,識落感覺有啲似係跟嘅位有少少似食緊一個煙煙韌韌嘅牛筋,好特別,唔係成日都見到。.因為真係食得太多款唔同嘅串燒我就唔一一點評啦,個人覺得本身佢Menu上面有話推介嘅菜式都有咁有返咁上下水準,只要揀返自己鍾意食嘅嘢都好OK。

• 自家制免治雞肉軟骨
  • 厚切牛脷芯
居酒屋係寶軒酒店裏邊裝修好精緻,好有日本風格🏮🌸 踏入餐廳,即刻感受到濃厚既和風氛圍俾人一種好舒適嘅感覺☺️🔸 日本生蠔 🦪呢兩隻生蠔係送嘅,因為係OpenRice訂位送一日一隻生蠔,仲有八八折優惠新鮮嘅生蠔,鮮甜多汁,好肥美👍🏻🔸 蒜替牛油燒日本元貝肉質鮮嫩彈牙,搭配上牛油同蒜蓉風味🧄🔸 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 🦀燒蟹膏配上海膽,呢個配搭好夾見到裏便有一絲絲嘅蟹肉,令人哋好想一啖一啖咁食落去😀🔸 網燒鹿兒島A5和牛西冷 🥩不愧係鹿兒島A5級別既西冷肉質嫩滑,油脂非常豐富🤤建議同朋友share,如果唔係會好滯🫢🔸 西班牙豬腩肉 半肥瘦五花腩燒到有微微嘅焦香一啖咬落去好Juicy,想encore😍🔸 鹽燒雞腿肉 🍗鹽燒雞腿肉外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁👍🏻🔸 澳洲特級龍蝦 🦞新鮮既澳洲特級龍蝦,肉質鮮嫩配上龍蝦膏醬汁,味道非常豐富🔸 雞胸三角軟骨 叫咗一個平時比較少見嘅部位,試吓新野味道幾有驚喜👅🔸 豬頸肉 豬腩肉燒得剛剛好🔥豬頸肉厚切,燒得好Juicy又肥美😆食落好滋味🔸 芝士年糕 🧀芝士年糕經過燒烤,外層金黃內裡煙靭,伴隨著濃郁既芝士香氣🤤🤤🔸日本愛知縣清酒🇯🇵去居酒屋梗係要飲番杯啦今次揀咗
居酒屋係寶軒酒店裏邊
裝修好精緻,好有日本風格🏮🌸
踏入餐廳,即刻感受到濃厚既和風氛圍
俾人一種好舒適嘅感覺☺️

🔸 日本生蠔 🦪
新鮮嘅生蠔,鮮甜多汁,好肥美👍🏻

🔸 蒜替牛油燒日本元貝
肉質鮮嫩彈牙,搭配上牛油同蒜蓉風味🧄

🔸 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 🦀
燒蟹膏配上海膽,呢個配搭好夾
見到裏便有一絲絲嘅蟹肉,令人哋好想一啖一啖咁食落去😀

🔸 網燒鹿兒島A5和牛西冷 🥩
不愧係鹿兒島A5級別既西冷
肉質嫩滑,油脂非常豐富🤤
建議同朋友share,如果唔係會好滯🫢

🔸 西班牙豬腩肉
半肥瘦五花腩燒到有微微嘅焦香
一啖咬落去好Juicy,想encore😍

🔸 鹽燒雞腿肉 🍗
鹽燒雞腿肉外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁👍🏻

🔸 澳洲特級龍蝦 🦞
新鮮既澳洲特級龍蝦,肉質鮮嫩
配上龍蝦膏醬汁,味道非常豐富

🔸 雞胸三角軟骨
叫咗一個平時比較少見嘅部位,試吓新野
味道幾有驚喜👅

🔸 豬頸肉
豬腩肉燒得剛剛好🔥
豬頸肉厚切,燒得好Juicy又肥美😆
食落好滋味

🔸 芝士年糕 🧀
芝士年糕經過燒烤,外層金黃
內裡煙靭,伴隨著濃郁既芝士香氣🤤🤤

🔸日本愛知縣清酒🇯🇵
去居酒屋梗係要飲番杯啦
今次揀咗呢款清酒,味道比較甜,容易入口
花香氣味好濃郁😀
2024-05-01 59 瀏覽
呢間舖頭係專飲清酒,喺尖沙咀斜路行上去,跟住行一條樓梯,黑漆漆好有氣氛🖤星期六都幾多人 好熱鬧嘅感覺👋🏻一入座已經呈上酒杯好讓你品味清酒🍶我哋點咗一支Takumi Junmai Daiginjo 京姬純米大吟釀,酒香輕巧柔和,好似清水桃般既芳華果香,緩緩地引領出米香酒醇,爽🤌🏼因為有用OpenRice預先訂座,所以送上日本生蠔🦪米奇生蠔非常大隻,有啲點綴酸酸美味然後就開始點咗一系列嘅串燒🍗皮蛋芫荽豚肉卷:用豚肉包住皮蛋,有濃郁嘅味道🍗荔枝豚肉卷:呢個比較鮮甜,一咬落口有好多汁bi 出嚟🍗豬腸:豬腸好新 而且清潔得好乾淨,已經調好味道,如果想再濃啲可以點啲miso 🍗雞肝:燒到半生熟嘅狀態 我都係第一次食呢個口感係好腍嘅 🍗雞皮紫蘇蝦卷:用雞皮包住鮮蝦 食落好脆口🍗自家制免治雞肉軟骨: 係永遠嘅不敗之選🍗鳥腳根: 呢個口感脆卜卜 鍾意食軟骨嘅一定要叫🍗汁燒牛肋、🍗大漠燒羊皮:🍗白鱔、🍗燒油甘魚鮫:🍗日本蕃薯跟住嗌咗啲seasonal串燒🍗雞肩肉: 幾有口感 肉味濃郁🍗雞胸三角軟骨: 呢個食落去咔咔聲 脆卜卜 啲骨好味🍗鹽燒牛沙瓜: 呢個就好似食緊牛肚一樣另外都叫咗一啲菜🥗胡麻波菜蟹肉沙
星期六都幾多人 好熱鬧嘅感覺👋🏻
一入座已經呈上酒杯
好讓你品味清酒🍶

因為有用OpenRice預先訂座,所以送上日本生蠔🦪
米奇生蠔非常大隻,有啲點綴酸酸美味

然後就開始點咗一系列嘅串燒
🍗皮蛋芫荽豚肉卷:用豚肉包住皮蛋,有濃郁嘅味道
🍗荔枝豚肉卷:呢個比較鮮甜,一咬落口有好多汁bi 出嚟
🍗雞肝:燒到半生熟嘅狀態 我都係第一次食呢個口感
係好腍嘅
🍗雞皮紫蘇蝦卷:用雞皮包住鮮蝦 食落好脆口
🍗自家制免治雞肉軟骨: 係永遠嘅不敗之選
🍗鳥腳根: 呢個口感脆卜卜 鍾意食軟骨嘅一定要叫
🍗汁燒牛肋、🍗大漠燒羊皮:
🍗白鱔、🍗燒油甘魚鮫:
🍗日本蕃薯
跟住嗌咗啲seasonal串燒
🍗雞肩肉: 幾有口感 肉味濃郁
🍗雞胸三角軟骨: 呢個食落去咔咔聲 脆卜卜 啲骨好味
🍗鹽燒牛沙瓜: 呢個就好似食緊牛肚一樣

另外都叫咗一啲菜
🥗胡麻波菜蟹肉沙律 充滿豐富嘅芝麻醬 仲有好多新鮮嘅蟹肉
🥗蟹膏豆腐 原來呢個係一式三份 有唔同顏色嘅粒粒 再加埋濃郁嘅蟹膏 同埋啲豆腐嘅味道都好濃 係黃色嘅

🤍芝士年糕呢個唔係平時嗰啲食漏 而係軟腍腍 入邊呢就係又好似有流心芝士咁樣 就有一層軟綿綿嘅雪糕

主食叫左燒飯團🍙、凍嘅稻庭烏冬
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 雞皮紫蘇蝦卷
  • 串燒
  • 清酒
  • 荔枝豚肉卷
  • 蟹膏豆腐
  • 日本生蠔
2024-04-27 42 瀏覽
呢間以串燒為主打嘅居酒屋喺尖沙咀區旺中帶靜, 日式嘅裝修風格, 環境好舒服, 侍應亦都親切招待。純米酒 - 入口順滑, 清甜得黎帶有點點辛口。蒜蓉牛油燒元貝:元貝燒得啱啱好, 鮮嫩多汁, 牛油香配上大量蒜蓉, 味道更加豐富。自家製免治雞肉軟骨:雞肉嫩滑,內裡有雞軟骨食落好有咬口, 加埋蛋漿更滑仲有蛋香味。燒南非鮑魚:鮑魚經過燒烤後肉質更加彈牙, 表面仲有微微脆口, 鮮味更出。澳洲牛小排:牛肉濃郁, 保留肉汁, 肉質鮮嫩。荔枝豚肉卷:豚肉燒得肉汁軟嫩包住荔枝, 咸咸甜甜, 但原來好夾, 形成一種獨特口感, 非常好食。雞皮紫蘇蝦卷:薄薄嘅雞皮燒得香脆, 再加上紫蘇葉獨特嘅味道, 包住海蝦, 口感層次豐富, 好美味。翠玉瓜:翠玉瓜經過燒烤後,表面燒到淡淡嘅焦黃, 但內裡保持爽脆多汁。厚切牛脷芯:厚切牛舌爽彈, 燒得唔乾唔老, 仲嫩滑多汁, 好食。雞胸三角軟骨:三角軟骨好爽脆,食落好有口感, 佐酒唔錯。澳洲龍蝦:龍蝦去殼燒, 肉質結實又彈牙, 夠鮮美, 仲已經調埋醬汁食, 滋味十足。雞肩肉:雞肩肉肉質鮮嫩,外層微焦,內裡保持肉汁。日本廣島生蠔:生蠔好大隻, 濃郁嘅海水味, 鮮味又唔腥。海膽松葉

純米酒 - 入口順滑, 清甜得黎帶有點點辛口。

澳洲牛小排:牛肉濃郁, 保留肉汁, 肉質鮮嫩。

雞胸三角軟骨:三角軟骨好爽脆,食落好有口感, 佐酒唔錯。

雞肩肉:雞肩肉肉質鮮嫩,外層微焦,內裡保持肉汁。

日本廣島生蠔:生蠔好大隻, 濃郁嘅海水味, 鮮味又唔腥。

海膽松葉蟹蓋甲羅燒:海膽加埋蟹膏甘香, 兩者味道濃郁又鮮甜, 配埋餅干一齊食, 中和番咸鮮味, 好滿足。

燒雞皮: 雞皮燒到脆卜卜, 佐酒一流。
以為疫情後經濟復甦,怎料市道比以前還差。。餐飲業更是大受重創。生意難做,諾士佛台的酒吧,店員你推我撞紛紛搶客。幾經辛苦,終於成功甩難。走進了天文臺圍,這邊清靜得多,看了一間門面挺有格調的居酒屋,並決定前往用餐,渡過23歲的最後一天🥰🎂走入進店的樓梯,有種森系的感覺,身心沉浸於jungle vibes🌴店舖不算太大,但不會令人覺得逼狹。有卡位、吧枱,也有窗口位Kudoki Jozu Junmai Daiginjo 29 Jr. Komi to Shitto $888/720mL先嚐嚐店員推介的清酒,用上小川10號和M310酵母,香氣華麗如桃、香蕉、甜瓜,口感順滑醇厚,果味十足。還可以選擇自己喜歡的杯子。❤️法國鵝肝 $118焦香軟綿的鵝肝,實在令人按捺不住😂。這個份量這個價錢,也算是值得的。馬刀貝 $96是令海鮮馬刀貝,跟一般的中式蒜蓉蟶子很不同。這個吃起上來更爽口,加上蔥花及木魚作調味,日式蟶子,感覺很新穎蒜蓉牛油燒日本元貝 (免費贈送)大量蒜蓉配上彈牙嫩嫩的元貝,惹味十足自家制免治雞肉軟骨 $55 這是我到串燒店的必食之選,軟軟的雞肉帶點脆口,沾上日本生蛋黃,很有層次感厚切牛脷芯 $7

法國鵝肝 $118

馬刀貝 $96

蒜蓉牛油燒日本元貝 (免費贈送)
大量蒜蓉配上彈牙嫩嫩的元貝,惹味十足

自家制免治雞肉軟骨 $55

厚切牛脷芯 $78
牛脷芯非常厚肉,一點也不韌。

白鱔 $78
爽脆的白鱔,沒有平時鰻魚的照燒汁。只用簡單的調味帶出白鱔的鮮甜,簡直是滋味滿分

蟹膏豆腐 $68
外觀很精緻,一口蟹膏豆腐,作為前菜最適合不過

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $138
甲羅燒裏真是有海膽的,很creamy很邪惡😈 如果是用小多士而不是用梳打餅的話,味道應該更好

甜品拼盤 $188
適逢生日,當然要試試打卡able甜品拼盤。焦糖布丁及蕨餅很出色,生日收到肯定喜歡🥰

2024-04-26 18 瀏覽
高質之選經openrice訂座送左2隻日本生蠔比我地,經過調味,味道相當鮮甜!仲要係冰鎮,keep住保鮮。同朋友準備食串燒,當然唔少得開返支清酒啦!飲清酒仲可以選sakeh杯,隻隻都超靚,我選了隻藍色既杯,好似盪漾係海洋咁呀!我地叫左好多款串物,有d我同朋友都特別中意食既就叫左2串,有2隻大大既南非鮑魚,鹽燒既,好鎖住到佢既水份,好鮮美!有兩隻長長既蟶子,本身有調味,味道都好唔錯!比較特別既係皮蛋元西豚肉,好有層次,同埋真心未食過咁既組合。而lychee豚肉都好夾,鮮甜既lychee同豚肉搭配相當得宜。雞皮紫蘇葉蝦都好特別,紫蘇葉令燒到香脆既雞皮食落唔膩,呢個唔係咁易分,岩一人一串。免治雞肉串調味正,跟岩鮮雞蛋soysauce,一流!燒龍蝦係有啖啖龍蝦肉跟蝦膏,超奢華!汁煮花螺好入味,羅白有酒香,花螺好大隻,正!油甘魚餃跟左特製既醬汁,好開胃,魚肉好嫩滑,好開心係度食到呢樣菜式。鰻魚飯好抵食!鰻魚好厚身,煮既火候剛剛好,入口即溶,飯又夠醬汁!海膽蟹甲羅燒有大大隻海膽,好惹味,食到停唔到口。呢個價錢2個人食到咁多野,仲要係咁靚既環境,咁方便既地段,抵!
高質之選

2024-04-21
最近有點想念日本的串燒店,於是在尖沙咀找到這間隱世的日式串燒居酒屋。一進店內就有種置身秘密花園的感覺,穿過長長有情調的樓梯便來到餐廳,餐廳裝修非常有格調。餐廳主打來自日本華味鳥或阿波美雞的串燒食物,除了雞肉外還有其他,例如豬牛羊海鮮蔬菜。串燒價錢非常合理,價錢以每串計算,除了以標注為「可一串/ 一份下單」外,其餘都需要兩串起order 餐廳主打清酒配串燒,這次和朋友選擇了這支空藏清酒,入口甘甜,帶點蜜瓜香氣。▶️ 汁煮花螺這是店員推薦給我們的餐前小食,味道非常有驚喜。花螺和白蘿蔔相當入味。▶️日本生蠔朋友在OpenRice訂位,所以餐廳會送上兩隻日本生蠔,店員十分體貼詢問是否能吃生蠔,如想吃熟食也可以只需加$48串燒方面,重點推薦如下▶️ 皮蛋芫荽豚肉卷這是一個很新鮮的配搭,皮蛋經過燒製後非常彈牙,配搭芫荽以及豚肉的油香,很不錯。▶️燒白鱔燒白鱔的外皮燒得非常香脆,魚肉油脂豐富。▶️荔枝豚肉卷荔枝經過燒製加熱後非常甜,配搭豚肉味道剛剛好▶️ 鳥之提燈提燈不是很多餐廳可以吃得到,蛋黃要保持半熟不生的狀態,非常考串燒師傅的工架,這次非常有幸可以嘗試得到,蛋黃在口中爆發的感覺非常特別。▶️自家製免治

▶️ 汁煮花螺

▶️日本生蠔

串燒方面,重點推薦如下

▶️ 皮蛋芫荽豚肉卷

▶️燒白鱔
燒白鱔的外皮燒得非常香脆,魚肉油脂豐富。

▶️荔枝豚肉卷
荔枝經過燒製加熱後非常甜,配搭豚肉味道剛剛好

▶️ 鳥之提燈

▶️自家製免治雞肉軟骨
吃日本串燒必定要叫的雞肉軟骨串,脆脆的軟骨配上濃郁的雞蛋黃非常滿足。

▶️燒羊架
必須要推薦這間居酒屋的燒羊架,表面平平無奇卻很有驚喜,師傅把羊架燒得剛剛好,羊架的肉汁非常多,很喜歡。

▶️ 自家製甜品 (每天不同款式)
今天晚上的自家製甜品是焦糖燉蛋布甸,表面的焦糖非常香脆,布甸加上雲呢拿籽軟滑香濃,為這餐作上完美作結。

由於朋友在OpenRice訂座,所以全單會有八八折另加送以上提及的日本生蠔,非常滿足的一個晚上。

📍 SAKEH (尖沙咀)
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地舖及1樓

2024-04-25