昨晚同閨蜜慶祝生日,兩人相約試吓又一城Simplylife。 我哋分別點了意大利粉及素食漢堡。意大利粉味道偏谈,需要加些黑胡椒調味才可。但素食漢堡包則有驚喜,味道有點辣辣地,不過薯條質感比較硬。幸好最後點的蛋糕好好味。總括而言,Simplylife 蛋糕及麵包真的好好味,但粉麵類真的一般,不過勝在環境及氣氛好適合同好朋友聚舊傾談。

2023-10-20
2023-10-16 1004 瀏覽
今次晚餐時間去嗌咗兩個餐分別係蕃茄海鮮意粉同埋Rib Eye Steak 跟餐叫咗個沙律同水果茶🥗🍹(+$42)沙律一向好Fresh水果茶好飲麵包正常蕃茄海鮮意粉🍝($158)意粉質感唔錯不過略嫌淡咗少少自己加多少少鹽同胡椒好食好多蕃茄汁配埋辣椒相當惹味蝦同魷魚都燒得香口不錯不錯Rib Eye Steak🥩( $288)嚟到大大件今次叫咗5成熟肉質剛剛好👍🏻燒蕃茄同大啡菇都唔會太乾不過薯條今次就令人失望乾真真 扣分但除咗薯條整體都唔錯!
今次晚餐時間去
嗌咗兩個餐
分別係蕃茄海鮮意粉
同埋Rib Eye Steak

跟餐叫咗個沙律同水果茶🥗🍹(+$42)
沙律一向好Fresh
水果茶好飲
麵包正常
沙律+水果茶

蕃茄海鮮意粉🍝($158)
意粉質感唔錯
不過略嫌淡咗少少
自己加多少少鹽同胡椒
好食好多
蕃茄汁配埋辣椒相當惹味
蝦同魷魚都燒得香口
不錯不錯

Rib Eye Steak🥩( $288)
嚟到大大件
但除咗薯條
整體都唔錯!
沙律+水果茶
2023-10-11 805 瀏覽
4位媽媽約埋一齊去食早餐, 首選近學校嘅又一城.上次食左EXP, 今次不如試下Simplylife 😊早上9am入座, 人唔算好多, 之後陸續有人入嚟. 我叫左個Begal再加$21要杯熱朱古力咖啡, 一個滿足的早餐😋
4位媽媽約埋一齊去食早餐, 首選近學校嘅又一城.

上次食左EXP, 今次不如試下Simplylife 😊

2023-09-27 692 瀏覽
Simplylife 整體都好,但不知為何枱要做得那麼細,但主菜的碟又很大,兩個人用餐,兩個主菜是剛好放得落枱上,有時湯/沙律未食完,主菜便要上,說放不下他們也硬要放在枱上,而兩個主菜碟是凸出枱外的,食時也要自己去就位,覺得這樣食飯很不舒服!
2023-09-17 1015 瀏覽
九龍塘的simply life本來實在不需我多作介紹,每次經過必見人龍,入內次次滿座。因為人多,平常如果光顧都要有心理準備排隊一段時間,但最近發現可用app遙距拎飛(可能已經不算新聞?),咁就大大不同了!拎定飛再慢慢行街,輕輕鬆鬆就食到。餐牌不常更換,因為喜愛手工意粉,以前每次黎都食蜆肉辣肉腸扁意,但今日見到有個海鮮意粉,仲要係辣茄汁,馬上點菜!原本我都冇諗過我會因為一碟意粉而寫食評,但意粉真是有驚喜!鱸魚皮脆肉嫩,魷魚鬚微微焦香,青口肉結實,辣茄汁更令我意粉一口接一口,停不下來!結果,我當天吃完後,第二日因事再出又一城,毫不猶豫地,再去simply life 翻尋味。PS 同場加映友人點的煙三文魚薄餅,從來不敢點薄餅的我(因為吃不完),非常喜歡sour cream, 紫洋蔥及煙三文魚的組合,濃郁卻又不膩,可以一試。

2023-09-14 815 瀏覽
依傢先知原來Simply Life中文名係星美樂...自從九龍灣果間執左之後就無食過好掛住佢地d麵包同牛扒!仲有我最鐘意飲既水果茶^^本身想食food court架,但揀唔岩見到隔離有,就入左去~門口個帶位都幾cool...我同朋友都叫左set +$42 (有湯/Salad揀 & drinks)我就當然係叫水果茶^^佢就加左$6要House RedRib Eye Steak $288 好似係全部set入面最貴但我覺得最好食(以前)今次食少失望,扒少un太熟其他配菜又唔夠熱...Mushin Fettucc $138完全無乜特別...好漏樓上cafe水準最後食完main就到甜品+$36有件cake!揀左抹茶千層蛋糕係好食既唔差可試味道: 3/5環境: 4/5服務: 3/5衛生: 4/5抵食: 2/5人均: $3xx
依傢先知原來Simply Life中文名係星美樂...
自從九龍灣果間執左之後就無食過
好掛住佢地d麵包同牛扒!
仲有我最鐘意飲既水果茶^^

本身想食food court架,但揀唔岩
見到隔離有,就入左去~
門口個帶位都幾cool...

我同朋友都叫左set +$42
(有湯/Salad揀 & drinks)
我就當然係叫水果茶^^
佢就加左$6要House Red

Rib Eye Steak $288
好似係全部set入面最貴
但我覺得最好食(以前)
今次食少失望,扒少un太熟
其他配菜又唔夠熱...

Mushin Fettucc $138
完全無乜特別...好漏
樓上cafe水準

最後食完main就到甜品
+$36有件cake!
揀左抹茶千層蛋糕

抵食: 2/5
人均: $3xx
2023-09-13
2023-09-11 696 瀏覽
今日去又一城睇戲,順便個午餐,見到gulu可以攞飛,又好耐無食,所以就選擇佢食個happy lunch.去到等左一陣就有位,餐牌好多選擇,我地2個人share食,叫左1個pizza同埋1個寬條麵,餐附送餐湯,飲品選擇左餐廳特飲,我印象之前係西柚特飲,不過今次轉左紅梅,好快餐飲及餐湯,包已經到,特飲轉左,比較甜,如果知道唔係之前個款,我應該唔會order 佢,餐湯係南瓜湯配法式餐包,我地2人都覺得餐包非常好食,不過餐廳出面個麵包店無得買,有d可適。Pizza係薄片好食,又脆口,相反個黑松露寛條麵一般,味道較淡,如果可以加少許煙肉之類會好好多。總括黎講都可以,希望餐廳既麵包店有埋個隻餐包賣就好啦。
2023-09-10 559 瀏覽
星期日去食啦,1點20分到。1:35 入座,1:40 order, 叫左chicken pizza and Parma ham pasta, pasta 好快到,5分鐘內。好香,但味道一般。問題就係我地食完pasta,份pizza仲未到,最後等左半個鐘。以為可以食啦,一來到塊餅切到鬼五馬六感。薄餅邊唔脆。失望Overall very average at best. 快餐店係咁知道你忙,但係唔好咁求其好唔好。環境搭救,大家唔介意味道的話,呢間適合醫肚

知道你忙,但係唔好咁求其好唔好。

環境搭救,大家唔介意味道的話,呢間適合醫肚
2023-09-10
2023-09-10 432 瀏覽
每次去又一城,我都一定幫襯,食咗好多年,價錢每年都加,食物質素每況愈下!由杯冰茶開始,以前橙味冰茶好正!現在係紅色冰茶,吾好飲!今次連餐湯附送嘅麵包,連牛油都沒有!換咗黑醋,我又吾覺得係高級咗!窮到連牛油都唔提供!聽到隔離枱位靚女投訴無牛油,職員叫佢打去客戶服務部投訴處理,我懶得打!今日叫煎魚鯷魚沙律,條魚無味!沙律無鯷魚鹹香味!吾好食!個牛扒三文治係梳打粉牛扒!好難食!極度中伏!座位安排坐得好迫!兩個人兩個位,仲要抱住個袋嚟食!室內有位都吾開放!貼錢買難受!成功趕走我,我吾會再食。拜拜!題外話,之前睇早場,都會嚟食早餐,佢杯mocha如果唔係男職員沖,極度難飲!中伏兩次係,從此唔再喺度食早餐!
我係好夜入座,我都有自知之名,但佢既然講得仲有半個鐘先last order,咁就仲算係打開門。我好快就落order,佢基本上menu都收埋曬,搵唔到比我,只係得個set menu比我。都唔緊要啦,反正有野食就得照舊有麵包食先,揀左沙律唔要湯,野飲得凍野無熱野飲,都只好叫果汁當時隔離左右都仲有人食完坐左喺到,居然喺呢個時候,個staff喺到掃地,我仲食緊沙律,佢無唸過掃到d塵會上黎我d野食到,又一句野都無同我講就直接伸支掃把黎我隻腳嗰度掃。正餐黎左呢個豬扒,賣相只可以講還可以,但個肉非常之乾!!!乾到我要無一淡肉要餸一淡果汁先食得落……唯一最ok係個薯蓉食完呢次,覺得完全無食用環境/服務,當時9:30 last order都未到 你就開始咁樣掃,好似無當我係顧客咁,掃之前仲要無單聲,直接掃埋黎我腳嗰邊,好無禮貌,好似趕住收工咁,我寧願你直接同我講close左好過令我有咁唔愉快嘅經歷以後唔會再黎

唯一最ok係個薯蓉

以後唔會再黎
2023-07-29
2023-08-13 720 瀏覽
食物款式少,一個沙律百六蚊,味道極普通,意粉份量少,服務超級差,埋單時個waitress 連句多謝都冇,夜晚8點明明冇客等緊,都趕客走咁款,一食完就即刻收走d碟同餐具,加杯冰紅茶要四十幾蚊,完全唔值,食物冇質素,服務差,絶對不推薦,不會再去!
2023-07-21 1440 瀏覽
我一直係又一城simplelife 鐵粉,好多年前開始去,基本上諗唔到食乜就去依間,一話食simplelife朋友都有d 怕左😅😅😅🤣🤣🤣試過幾間simplelife ,都係最中意又一城個間,因為樓底高,景觀開揚,有個屋內露台,有得涼冷氣又有露台feel🤩,又可以望住個溜冰場,好療癒。☺️☺️☺️☺️我今次試左個洋甘菊茶,同咸牛肉蛋三文治😛,估唔到simplylife 會有依個茶餐廳名物🤣🤣🤣fusion

2023-06-28 1524 瀏覽
又係嘆早餐嘅時候,想慢慢食早餐,唔使俾人趕,喺又一城,Simplylife 都係一個好選擇。選擇了ham mustard roll 和一柸Mocha. 這份早餐份量剛剛好,陣間可以同小朋友一齊食午餐。兩樣加埋$36,可以慢慢坐,都算優惠。Mocha偏甜,下一次會選擇其他咖啡。麵包都香麥味,有機會會再食。

2023-06-14 1338 瀏覽
行過又一城見到間靚靚既麵包店💜💜望落好多麵包都好似好好食😋😋😋😋😋遠處仲已經聞到好香既麵包香🍞🍞🍞🍞其中蘋果丹麥酥($22)真係一眼相中望落好靚 好鬆脆個樣仲好似蜂巢🍯其他都好靚好想試😍😍😍😍😍食落真係好香好鬆👍唔會好甜中間有空洞 上層係格格既蘇皮足足56層酥脆口感下層係滿滿蘋果醬同果肉💕🍎🍎買走店員仲會每個麵包獨立包起👍#foodie_aki #yum_yum
行過又一城見到間靚靚既麵包店💜💜

蘋果丹麥酥
外賣自取
蘋果丹麥酥
2023-06-02 1500 瀏覽
又一城長期排晒長龍的餐廳 平時都係買麵包多,今次朋友想食 就等咗好耐位入去坐吓,唔算係坐得好舒服,但望住溜冰場食lunch又真係幾chill 哈哈 🤣🤣食物味道都幾好,牛肉漢堡同糙米飯都幾好食🤣🤣有質素嘅西餐感 haha~ 💸💸Set lunch配冰茶車打芝士牛肉漢堡 配 牛油果蓉 $115野菌黑松露忌廉有機糙米飯 $115餐湯另加$10 📍Simplylife Bakery Cafe 九龍塘又一城L2樓 L2-30號鋪

💸💸
Set lunch配冰茶