2024-02-22 831 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 14/02/2024(Wed), Dinner🍽為食妙妙一向都喜愛Vivienne Westwood呢個品牌,佢喺銅鑼灣開嘅cafe之前亦都去過食佢哋嘅Tea Set。嚟到情人節💌呢一晚,A先生睇過佢哋嘅情人節💌套裝食物都唔錯,於是呢一晚就喺度訂枱一齊慶祝情人節💌。一如之前,cafe嘅座位安排都好闊落,我哋獲安排坐喺一張4人枱嘅位置,有足夠嘅空間去放為食妙妙嘅情人節花束💐,再上埋食物都唔會覺得迫。餐廳內有唔少打咭位,牆身上都有特別嘅裝飾可以打咭。值得一提呢一晚有位外籍嘅侍應招呼得好用心,幫我哋影相時又會提議我哋上咗食物再影個構圖會靚啲。而今晚我地order咗:🔆 VALENTINE'S DINNER | 情人節晚市套餐🔆 巴馬火腿配意大利布袋芝士🧀(2人份)一份有兩片巴馬火腿、一件布袋芝士🧀同沙律菜等等,布袋芝士用刀一切內裡的成份便像熔岩般流出,芝士的外殼唔算太厚,整體口感creamy,味道唔會好濃芝士味。伴碟有啲黑色嘅粒粒,原來係黑醋爆珠,入口咬爆之後黑醋湧出,伴住布袋芝士一齊食,玩味十足。🔆 羅宋湯配香烤多士羅宋湯嘅味道偏重蔬菜🥬嘅清香,入口微酸而肉味不太濃郁。🔆 意

而今晚我地order咗:

🔆 巴馬火腿配意大利布袋芝士🧀(2人份)

🔆 羅宋湯配香烤多士
羅宋湯嘅味道偏重蔬菜🥬嘅清香,入口微酸而肉味不太濃郁。

🔆 意大利手製貓耳朵麵(2人份)
貓耳朵麵食落煙煙韌韌,配合車厘茄及肉粒用再上忌廉煮成。要讚一讚個汁調得唔錯,食落夠晒開胃,正好迎接之後上枱嘅主菜。

🔆 白味噌比目魚佐鮮魚湯
A先生當晚十分喜愛嘅菜式,甚至比預期更加出色。比目魚煎得十分香口,內裡嘅魚肉煮得剛熟而且油份十足,食落係滿滿嘅魚油香味,再配合微甜嘅白味噌,味道十分搭配。

🔆 澳洲和牛菲力配法式千層焗薯
相比之下另一個主菜澳洲和牛菲力就失色咗少少,牛肉本身乾咗少少,略欠肉汁。底層嘅千層焗薯帶點焦香,反而不錯。

🔆 流心朱古力心太軟(2人份)
心太軟焗得外脆內流心,用刀一切下去內裡嘅朱古力🍫熔岩便傾瀉而出,配上一球雲尼拿雪糕。朱古力味道香濃,連埋雪糕入口一冷一熱十分好食,若果可以再流心一點就更完美👍🏻。

🔆 Passionfruit Orange Jasmine Tea
本身A先生想點咖啡☕️嘅,但剛好咖啡機壞咗,唯有改叫一杯特飲。呢杯有橙肉、熱情果嘅茉莉花茶🍵清清哋咁入口都好舒服。

🔆 Free Flow House Pour
套餐可以加$198 free flow house wine,我哋邊食邊飲,都keep住有refill。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 環境舒服,侍應服務貼心,整體用餐過程愉快
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車方面可能要考慮皇室堡🅿️或者世貿中心🅿️,錶位就要行遠少少去到維園🅿️
👉🏻 港鐵🚇銅鑼灣站E出口隔離就係Fashion Walk,另外巴士🚌、小巴、電車都可以輕易到達
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-02-14
情人節
餐廳:Vivienne Westwood Café地點:銅鑼灣Fashion Walk 菜式:著名英國品牌咖啡廳餐牌:沙律,小食,意粉,主食,甜品,泰迪特飲,花果茶系列,Summer Drink,咖啡,Summer Cocktail,精緻茶品手工英式鬆餅 $78 另加一手工英式鬆餅一客兩件,都算大個,上枱時暖暖,聞到香味,不過影完相就唔暖,食落濕潤度可以。伴有clotted cream同士多啤梨果醬各一,clotted cream都滑溜,食完可以問服務員添。紅莓希臘乳酪朱古力蛋糕 $78 另加一紅莓希臘乳酪朱古力蛋糕造型較特別,有兩條白朱古力圓條圍住主體。主體係紅色鏡面慕絲包住白色希臘乳酪慕絲同紅莓慕絲,最底有綠色應該係開心果既海綿蛋糕。食落甜酸度適中,唔會太甜或者太酸,甜度係眾多蛋糕黎講算係較唔甜。芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕 $78 另加一芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕係半球體,外層係芒果慕絲鏡面包住芒果慕絲,中間係朱古力慕絲,最後有朱古力海綿蛋糕墊底。味道係芒果味夾朱古力味,唔明點解叫燉蛋,口感單一。開心果朱古力蛋糕 $78 另加一開心果朱古力蛋糕係綠色慕絲鏡面包住白色同啡色朱古力慕絲,中間有
餐廳:Vivienne Westwood Café

芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕

芒果慕絲朱古力燉蛋蛋糕

開心果朱古力蛋糕 $78 另加一
開心果朱古力蛋糕

開心果朱古力蛋糕係綠色慕絲鏡面包住白色同啡色朱古力慕絲,中間有開心果慕絲,下底係綠色開心果海綿蛋糕,不過奇怪面層有少少藥水味類似車厘子啫喱就大殺風景。外圍有好多粒粒脆脆朱古力粒加添口感,仲有榛子同開心果,呢款蛋糕口感就出色啦。

雲呢拿朱古力芝士蛋糕 $78 另加一
雲呢拿朱古力芝士蛋糕

雲呢拿朱古力芝士蛋糕係圓柱體,雲石面而下底有一層薄薄餅底,非常簡單。芝士蛋糕夠厚身同滑溜,味道唔錯,不過呢個價錢size太細。
雲呢拿朱古力芝士蛋糕

每一碟蛋糕都插有一片印有店名名牌既朱古力,伴有鮮果例如士多啤梨,藍莓,紅莓,加上朱古力醬,灑上糖霜上碟。
訂位時係OpenRice留言想decorate甜品碟,服務員係完全唔會理架。慶祝甜品碟用朱古力醬寫字,面頭加上花瓣,同多一粒龍珠果裝飾。服務員上碟時唔小心整花左d字係一句唔好意思都無,而且唔會offer幫手影相架。

總括而言,以呢個價錢衡量蛋糕質素同size,性價比極低,就算外賣蛋糕唔洗加一都唔值。鬆餅價錢就合理少少。安排坐窗口位既燈光好怪,因為鋪頭外面有射燈,影人相唔好睇。服務員服務態度麻麻,其實真係好over-priced。每人最低消費$150。
2024-02-03
2024-02-29 339 瀏覽
突發性可以褪晏下晝開工時間…即興搵到朋友響銅鑼灣Fashion Walk附近食個lunch,成機朝聖全球第二家vw cafe。環境舒適寧靜,維多利亞風格到位,餐具別緻,周圍嘅食客同我一樣,攞住手機一路影(其實由尖沙咀搬到銅鑼灣已經開業咗差唔多9年)~古典氣派嘅裝修真係每一個角落都可以打卡。頭盤南瓜湯味道還可以,入口順滑。主菜揀咗香蒜蜆意粉,略嫌淡味少少。最欣賞嘅就係甜品,做得非常出色,點咗一件Earl Grey Mousse Cake,賣相有特色,濃濃伯爵茶香馥郁醇厚,加埋朱古力碎同忌廉,簡直想食多一件…招牌焦糖咖啡上邊冇拉花,用咗咖啡粉撒了一個vw logo形狀,味道唔錯。值得推介!下次會再過嚟試吓佢嘅Afternoon Tea Set同 Waffle Pancake~

2024-02-29
2024-02-14 408 瀏覽
之前攞咗旅發局 $100 coupon,去咗vivienne westwood度打卡。原本諗住食幾件cake嘆個茶.點知佢有min charge每位150, 咁我哋唯有食埋晚飯,開頭叫咗一個西冷牛扒8安士$298,再加個溫泉蛋卡邦尼意粉$148。個意粉ok都好creamy,味道偏淡。個扒嚟到食咗第一啖酸酸地我以為個醬係咁樣,之後再唔點醬食多舊,都係酸嘅。好似啲食物變壞咗味道,後尾我哋叫個waiter更換。等咗大概30分鐘, 佢先話冇晒,懷疑佢個雪櫃壞咗全部肉壞曬。跟住佢冇肉食底下唯有嗌咗all day breakfast。一般,唔值呢個價最最最重要係態度麻麻,比左壞肉人食都無乜歉意甜品,discount 欠奉

一般,唔值呢個價
最最最重要係態度麻麻,比左壞肉人食都無乜歉意
甜品,discount 欠奉
2024-02-13 299 瀏覽
這是第一次光顧,是因為旅發局給予消費券才去試試。店內佈置都是到處充滿著英倫風格及很適合愛好打卡的人任。但在消費方面就略為有點貴了。而值得一讚是服務員(菲籍)的服務態度充滿熱誠。
Vivienne Westwood Café位於銅鑼灣Fashion Walk,地舖是Vivienne Westwood專門店,而cafe則在1樓🤍咖啡店裝潢設計走復古英倫風格,到處都可以看到品牌logo,打卡位有很多呢✔️❤️ 店員安排我們坐窗邊座位,窗邊可以看到百德新街人來人往的街道景色,而且也比較光亮~😌我們order了set lunch,套餐包括前菜(餐湯/沙律)、主菜、茶/咖啡🤩餐湯是南瓜湯,南瓜味很香濃,入口順滑🧡主菜選擇了香蒜大蝦橄欖油意粉💛 大蝦有4隻呢🙈🍤 味道不錯,略嫌淡味了一點🤏我們另外再點了油封鴨髀星球窩夫及焦糖咖啡💖窩夫跟咖啡的賣相都超美,窩夫的形狀是品牌logo,而咖啡上也有logo,打卡一流📸💕而油封鴨髀星球窩夫的味道也十分有驚喜,油封鴨髀肉質鮮嫩,窩夫外酥脆內鬆軟,淋上楓糖漿鹹甜鹹甜的很好吃呢~😍本來以為品牌cafe只有外表,竟然食物質素也很不俗呢,很有驚喜!🤩Vivienne Westwood Café地址: 銅鑼灣百德新街27-47號Fashion Walk 1樓F-8號舖

餐湯是南瓜湯,南瓜味很香濃,入口順滑🧡
南瓜湯

南瓜湯
焦糖咖啡
油封鴨髀星球窩夫
2023-12-15 721 瀏覽
聖誕節搵到餐廳慶祝未?我就提早食左聖誕大餐啦!唔講唔知原來Vivienne Westwood Café就係銅鑼灣Fashion Walk佢哋推出左限定英倫聖誕套餐四款主菜任你揀😍5-course menu 🔹 巴馬火腿配意大利布袋芝士🔹 羅宋湯配香烤多士🔹 意大利手製貓耳朵麵🔹 白味增比目魚佐鮮魚湯🔹 澳洲和牛菲力配法式千層焗薯🔹 Pavlova 蛋白餅聖誕樹🔹 流心朱古力心太軟坦白講真係食物質素真係超出我預期真心好好味 其中最鍾意白味增比目魚甜甜既白味增配上香濃油脂比目魚嫩滑魚肉成個口腔都充滿着衝擊另外羅宋湯都係我好驚喜 比例好balance 再帶多點鹹 好突出最後朱古力心太軟作整餐既完結 好完美呢度最特別之處除左環境以英倫風設計就係菜式能夠帶出聖誕節日氣氛令人好滿足同愉悅感而且價錢非常之CP值高🫶🏻❤️英倫聖誕套餐 (一人份) 由港幣$588起❤️雙人英倫聖誕套餐 (二人份) 由港幣$988起Vivienne Westwood Café📍銅鑼灣百德新街27-47號Fashion Walk 1樓F-8號舖
聖誕節搵到餐廳慶祝未?
我就提早食左聖誕大餐啦!
佢哋推出左限定英倫聖誕套餐

呢度最特別之處除左環境以英倫風設計
就係菜式能夠帶出聖誕節日氣氛
令人好滿足同愉悅感
而且價錢非常之CP值高🫶🏻

❤️英倫聖誕套餐 (一人份)
由港幣$588起
❤️雙人英倫聖誕套餐 (二人份)
由港幣$988起

2023-12-06 430 瀏覽
煙肉太陽蛋班戟近排我同佢有啲曖昧,我哋終於係班戟度發生咗啲令人意想不到嘅事。煙肉微微包住,太陽蛋金黃嘅樣,啲脆啲嫩嘅滋味一啖又一啖,真係令人驚嘆!唔好睇少佢啲細細件,味道真係可以爆發出嚟嘅!雲朵西多士配三松軟嘅西多士就咁彷彿你係雲端行走,輕輕地降落喺你嘅舌尖上。配埋三款神秘嘅醬汁,每一啖都係一場意想唔到嘅驚喜。唔知係咪佢嘅名叫雲朵,食完之後令人心情好到爆,簡直係超舒服。
煙肉太陽蛋班戟

雲朵西多士配三
2023-12-03
  • 煙肉太陽蛋班戟
2023-11-08 773 瀏覽
之前成日食佢三層下午茶🫖,最近係社交平台見到佢既廣告,有佢logo 既格仔餅,就好想試下,其實都係為打卡,影張想,我自己係品牌既粉絲,❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️但是味道俾我諗既冇甘甜,所以都真係幾好食既。但杯飲品真係甜,不過叫得朱古力都預咗。佢啦?佢set 左一定要150元最底消費😂😂😂如果大家要去最小真係要2個人!不過佢就冇限時間,如果大家想搵過地方同朋友吹是,我認為都係一個唔錯既選擇!
之前成日食佢三層下午茶🫖,
最近係社交平台見到佢既廣告,
有佢logo 既格仔餅,就好想試下,
其實都係為打卡,影張想,我自己係品牌既粉絲,

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
但是味道俾我諗既冇甘甜,所以都真係幾好食既。
但杯飲品真係甜,不過叫得朱古力都預咗。佢啦?
佢set 左一定要150元最底消費😂😂😂
如果大家要去最小真係要2個人!
2023-08-30 762 瀏覽
本身以為d 品牌café 野食會麻麻點知有驚喜D野食唔錯我地食左個afternoon tea同埋環境設計精美,融合了Vivienne Westwood品牌的時尚元素,營造出獨特的氛圍好岩打卡工作人員友善且專業,始終以微笑和細心的態度服務每一位客人。我地上次食果時有一個特別優惠,只要參與問卷調查,您可以享受10%的折扣優惠。
本身以為d 品牌café 野食會麻麻點知有驚喜
D野食唔錯我地食左個afternoon tea
工作人員友善且專業,始終以微笑和細心的態度服務每一位客人。
一到放假,早午餐成為一天中最重要的一餐。難得放假當然要休休閒閒,今次選擇了銅鑼灣的Vivienne Westwood Cafe。一來喜歡餐廳的風格,實在值得打開快門,咔嚓一聲打卡。當中最打卡又充滿少女味的是有隻朱古力熊熊的士多啤梨好昔,香濃奶香中有香甜果醬,拌勻不會太甜膩。另外,由於阿女特別喜歡油封鴨,所以選擇了甘香,肉嫩的鴨腿,伴上楓糖和窩夫品嘗,反而有去膩。喜歡香口的,可以選擇以龍脷柳製作的炸魚薯條,黃金脆皮內是軟滑的魚肉,如果有杯啤酒就更好。如果下次有機會,我會想吃afternoon tea set,真正吃有得睇、有得食的好西。

Tea set 好精緻,個怕羞熊好靚好可愛,啲鹹點真係每一件都好好食,甜點都可以的,不太甜,真係睇到廚師好有心思,有用心地做食物,啲鹹點仲係暖嘅,鬆餅都係暖嘅,連甜品個蛋撻都係暖嘅,熊啤啤飲品也又得意又好味,坐得舒服,賞心悅目。服務態度亦都好好,最後我話要攞返隻熊走,嗰個服務員好好,用保鮮紙幫我包得好好,仲包埋🐻張沙灘凳比我添!
2023-06-29 2094 瀏覽
寵愛自己方法有好多,一於食個tea做返個facial 💆🏻‍♀️ 正式踏入炎炎夏日,估唔到Vivienne Westwood Café 推夏日別注「🐻」抱沙灘英式下午茶 2.0 (Teddy in Summer Beach) 最吸睛一定係最上層嘅teddy bear沙灘擺設,可愛到點捨得食😍─全手工純朱古力製作而成😋旁邊兩件水泡造型嘅士多啤梨Ÿ花Ÿ果凍,淡粉紅色晶瑩剔透果凍中透著優雅嘅食用花🌼再配兩件馬卡龍,滿滿少女心💗 意式奶凍注入熱情玫瑰🌹靚之餘可以消除鬱氣更有助 緩解疲勞👍🏻咸點亦一樣出色,當中最搶眼一定係香煎帶子配金箔黑魚籽,帶子色澤鮮亮,用金箔黑魚籽作點綴,更顯矜貴✨煙三文魚砌成玫瑰花形,配上滿滿牛油果醬加上晶瑩剔透爽脆三文魚籽,三重口感組成清新煙三文魚卷配牛油果醬;青橄欖大蝦串,爽口彈牙大蝦加上青橄欖,配上香脆多士口感倍增 ⬆️ 另一層相對清新輕盈,令大家胃口大開🙌🏼無花果希臘芝士多士;用鮮甜無花果配上希臘羊奶芝士,口感綿密細膩,帶有鹽味及淡淡酸味,別有一番風味,最後淋上黑醋作點綴 ,清爽又開胃嘅鹹點。巴馬火腿嘅鹹香同清甜多汁蜜瓜互相交映成巴馬火腿蜜瓜串 ,好match桃膠雪燕

互相交映成巴馬火腿蜜瓜串 ,好match

桃膠雪燕葡撻兩款美顏食材一同入饌,不得了💕💕同時配合外脆內軟、口感鬆化的酥皮、濃香蛋香,焦糖化表面的經典葡撻組合,實在令人回味無窮

除了以上豐富鹹甜點外,最後當然唔少得英式下午茶必有‼️手工英式鬆餅‼️及茶品作結🫖

🐻 「熊」抱沙灘英式下午茶 2.0
供應日子: 由5月12日起供應
供應時間: 下午 2 時後供應
價錢:
HKD $738 (兩位用, 另加收 10% 服務費)
HKD $1,038 另加香檳兩杯 (兩位用, 另加收 10% 服務費)
地址:
Vivienne Westwood Café
銅鑼灣百德新街 27-47 號 Fashion Walk 1 樓 F-8 號舖
營業時間:
星期日至四 11:00 – 21:00 星期五至六 11:00 – 22:00
訂座及查詢電話: 2799 5011

2023-06-16
下午茶
2023-06-12 725 瀏覽
Vivienne Westwood cafe 由開店至今都擺係我個wishlist 裡面,最近終於搵到合拍嘅港女閨蜜一齊去打卡📸之前一直以為Westwood cafe 好貴,今次到訪時望望menu,tea set $738/2 的確唔平不過,原來tea set 以外仲有其他性價比好高嘅選擇❥ Waffle Chicken $138好推介大家是呢個窩夫,價錢同cafe 差唔多,性價比好高❤️❤️窩夫係西太后經典嘅星球外型,兩個窩夫一淺一深,面層窩夫鋪有糖霜旁邊有炸雞🍗,雞皮好薄,煎得好香,裡面肉質幾滑將蜜糖倒落窩夫同炸雞,味道又夾又香甜❥ Raspberry cake $68蛋糕裡面有3層,最頂層係好香濃嘅紅莓醬,中間有紅莓味蛋糕,底層有抹茶蛋糕鋪墊,外層用希臘乳酪包住整個小蛋糕,整體味道酸酸甜甜,抹茶味道香濃🍵又好夾頂層嘅黑朱古力幾香醇,蛋糕外面嘅兩片白朱古力都唔會好甜❥ Caffe Latte $65今次嘅咖啡豆偏果味,帶點果酸,啡味夠濃,奶香較淡☕️❥ Rose Latte $65Latte之上有淡淡嘅玫瑰味🌹,玫瑰味自然唔假,亦唔會好甜下午茶連10%服務費,一共$370,人均消費$18

不過,原來tea set 以外仲有其他性價比好高嘅選擇

❥ Waffle Chicken $138
旁邊有炸雞🍗,雞皮好薄,煎得好香,裡面肉質幾滑
將蜜糖倒落窩夫同炸雞,味道又夾又香甜

❥ Raspberry cake $68

頂層嘅黑朱古力幾香醇,蛋糕外面嘅兩片白朱古力都唔會好甜

❥ Caffe Latte $65
今次嘅咖啡豆偏果味,帶點果酸,啡味夠濃,奶香較淡☕️

❥ Rose Latte $65
Latte之上有淡淡嘅玫瑰味🌹,玫瑰味自然唔假,亦唔會好甜

下午茶連10%服務費,一共$370,人均消費$185
*人均最低消費$150
2023-06-01 515 瀏覽
今日好悠閒咁放假,所以想去一間特別嘅餐廳highT所以今日就選中左呢間 Westwood,入到去坐咗喺張枱上面叫咗一個二人餐嘅 set,咖啡上面個咖啡粉有Westwood字,好靚,石個茶蒂淨係影相已經好靚,成間舖頭環境好有歐洲風,嚟咗個下午茶裹面嘅甜品好靚,我覺得最好味係其中一鬆餅,佢咬落去好鬆脆,而且好香加埋個嗰醬,正,最頂嗰層,我最鍾意食係嗰個朱古力撻,個朱吉力味好濃,好有朱古力味,而旦上面啲cream 做得好,^^或個人嚟講覺得好中間啁層我鍾意食佰個三文魚卷,側邊係一啲忌廉做嘅,而三文魚好滑,而且覺得好新鮮,整體嚟講,我覺得如果鍾意打卡嘅女仔真係好值得一去,因為又好食,而且仲要擺設得好靚好吸引
今日好悠閒咁放假,所以想去一間特別嘅餐
廳highT所以今日就選中左呢間 Westwood,
石個茶蒂淨係影相已經好靚,成間舖頭環境好有歐洲
有朱古力味,而旦上面啲cream 做得好,^^
或個人嚟講覺得好中間啁層我鍾意食佰個三
文魚卷,側邊係一啲忌廉做嘅,而三文魚好
好食,而且仲要擺設得好靚好吸引
  • Premium  tea  set