2024-02-22 769 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 14/02/2024(Wed), Dinner🍽為食妙妙一向都喜愛Vivienne Westwood呢個品牌,佢喺銅鑼灣開嘅cafe之前亦都去過食佢哋嘅Tea Set。嚟到情人節💌呢一晚,A先生睇過佢哋嘅情人節💌套裝食物都唔錯,於是呢一晚就喺度訂枱一齊慶祝情人節💌。一如之前,cafe嘅座位安排都好闊落,我哋獲安排坐喺一張4人枱嘅位置,有足夠嘅空間去放為食妙妙嘅情人節花束💐,再上埋食物都唔會覺得迫。餐廳內有唔少打咭位,牆身上都有特別嘅裝飾可以打咭。值得一提呢一晚有位外籍嘅侍應招呼得好用心,幫我哋影相時又會提議我哋上咗食物再影個構圖會靚啲。而今晚我地order咗:🔆 VALENTINE'S DINNER | 情人節晚市套餐🔆 巴馬火腿配意大利布袋芝士🧀(2人份)一份有兩片巴馬火腿、一件布袋芝士🧀同沙律菜等等,布袋芝士用刀一切內裡的成份便像熔岩般流出,芝士的外殼唔算太厚,整體口感creamy,味道唔會好濃芝士味。伴碟有啲黑色嘅粒粒,原來係黑醋爆珠,入口咬爆之後黑醋湧出,伴住布袋芝士一齊食,玩味十足。🔆 羅宋湯配香烤多士羅宋湯嘅味道偏重蔬菜🥬嘅清香,入口微酸而肉味不太濃郁。🔆 意

而今晚我地order咗:

🔆 巴馬火腿配意大利布袋芝士🧀(2人份)

🔆 羅宋湯配香烤多士
羅宋湯嘅味道偏重蔬菜🥬嘅清香,入口微酸而肉味不太濃郁。

🔆 意大利手製貓耳朵麵(2人份)
貓耳朵麵食落煙煙韌韌,配合車厘茄及肉粒用再上忌廉煮成。要讚一讚個汁調得唔錯,食落夠晒開胃,正好迎接之後上枱嘅主菜。

🔆 白味噌比目魚佐鮮魚湯
A先生當晚十分喜愛嘅菜式,甚至比預期更加出色。比目魚煎得十分香口,內裡嘅魚肉煮得剛熟而且油份十足,食落係滿滿嘅魚油香味,再配合微甜嘅白味噌,味道十分搭配。

🔆 澳洲和牛菲力配法式千層焗薯
相比之下另一個主菜澳洲和牛菲力就失色咗少少,牛肉本身乾咗少少,略欠肉汁。底層嘅千層焗薯帶點焦香,反而不錯。

🔆 流心朱古力心太軟(2人份)
心太軟焗得外脆內流心,用刀一切下去內裡嘅朱古力🍫熔岩便傾瀉而出,配上一球雲尼拿雪糕。朱古力味道香濃,連埋雪糕入口一冷一熱十分好食,若果可以再流心一點就更完美👍🏻。

🔆 Passionfruit Orange Jasmine Tea
本身A先生想點咖啡☕️嘅,但剛好咖啡機壞咗,唯有改叫一杯特飲。呢杯有橙肉、熱情果嘅茉莉花茶🍵清清哋咁入口都好舒服。

🔆 Free Flow House Pour
套餐可以加$198 free flow house wine,我哋邊食邊飲,都keep住有refill。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 環境舒服,侍應服務貼心,整體用餐過程愉快
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車方面可能要考慮皇室堡🅿️或者世貿中心🅿️,錶位就要行遠少少去到維園🅿️
👉🏻 港鐵🚇銅鑼灣站E出口隔離就係Fashion Walk,另外巴士🚌、小巴、電車都可以輕易到達
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-02-14