餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2020-05-04 158 瀏覽
平時都冇乜食印尼餐廳,係朋友極力推薦話呢間幾好食,所以一於過黎食下。睇MENU見大部分都有圖睇,起碼容易知道D餸菜大約係點,都幾方便今次就叫左 燒雞班蘭尖塔飯($98)、巴東牛肉花膠湯粉皮($68)、虎蝦沙嗲(三串)($88)、咖啡沙冰($48)、牛油果沙冰($48) 牛油果沙冰:我都算係牛油果愛好者,難得見到呢D特別嘅飲品居然出現,咁就必定要叫黎飲下啦飲落去牛油果味幾香濃,真係飲落去都幾足料下,唔會溝晒水好稀咁,而且沙冰D冰都幾綿,飲落又唔會多碎冰卡住左咁,超正咖啡沙冰:朋友中意飲咖啡,佢都話呢杯咖啡味唔錯,不過奶味稍微多左DD。另外杯飲品仲有條威化脆條食下,幾好燒雞班蘭尖塔飯:平時食得最多當然係白飯,其次就黃油飯,今次就食綠色嘅班蘭飯。呢個班蘭飯味道好香,唔駛配醬汁或者燒雞,淨係食個班蘭飯都已經好好食燒雞佢用上印尼風味D醬料醃表面再燒香,食落肉質嫩滑唔鞋口,再點埋佢上菜個秘製醬汁黎食,更加帶出到當中嗰隻風味巴東牛肉花膠湯粉皮:其實我都唔知花膠關唔關印尼菜事,不過本身都幾中意花膠湯,再加上職員話呢個推介,所以叫黎試下食之前先飲一啖,已經覺得非常之出色,真係好有驚喜佢個花膠湯底係超級鮮

牛油果沙冰

咖啡沙冰

燒雞班蘭尖塔飯

巴東牛肉花膠湯粉皮
食之前先飲一啖,已經覺得非常之出色,真係好有驚喜
佢個花膠湯底係超級鮮甜勁濃味,飲落去絕對真材實料,冇諗過居然會喺印尼餐廳,仲要係以呢個價錢就食得到,絕對物超所值
至於巴東牛肉煮得入味,香料味濃,辣辣地,夠惹味,牛肉稍微鞋左DD,但都唔錯

大合照

虎蝦沙嗲
虎蝦沙嗲(三串):MENU都有寫串燒類需時製作15-20分鐘,要等耐少少,因為係即時燒,而唔係燒定之後再拎去翻熱。佢喺虎蝦上面塗左D醬汁再燒,所以一上菜已經聞到好香燒蝦味
虎蝦夠晒大隻,食落去唔會燒得乾身,仲要D虎蝦肉彈牙,食完想再ENCORE多碟再食

另外枱面有調味料,覺得唔夠味可以自己再加,不過今餐樣樣都夠晒味,冇需要再加
隔離仲有包手套,可以戴住黎食雞

全部連埋加一服務費後$385,佢呢到小本經營唔算大間,但食得出佢對食物係好有要求,絕對用心製作,同埋呢到D職員都幾NICE,朋友真係冇介紹錯,冇諗過印尼餐廳都可以咁好食,值得推介

補MENU
2020-04-28
$192.5 (晚餐)
牛油果沙冰
咖啡沙冰