2021-09-01 458 瀏覽
一早已經聽過Pici呢個名,知道佢好出名食手工意粉,一路都好想去試,但係一路都覺得應該好貴所以卻步🙈直至最近終於搵左日lunch time去食先發現佢set lunch好抵食wor😳有三個唔同既價錢既set,分別係$98、$128、$148,仲要唔洗加一。除左最平既$98果款之外,另外兩款set都係包曬starters、pasta同埋dessert,仲有杯紅茶,百幾蚊食到個3-course lunch set仲要係手工意粉,認真抵食!一開始落完單之後店員就會攞個紙袋比你,入面裝住啲包,可以點黑醋同埋橄欖油食,一袋有五塊,烘得好脆❤️鍾意既話仲可以refill添。  不過要留意佢好似唔同分店個menu同埋個定價會有啲唔同,我今次去既係尖沙咀分店。1⃣️Tagliolini Truffle($148)(+$25)呢個係黎Pici食必點既!雖然set lunch仲要再加錢,但係都值得既😍淨係個賣相已經令人流灑口水,細扁麵上面鋪滿左鮮刨既黑松露🤤食落更加驚喜,用白松露醬整成既呢碟意粉,滿滿既松露香味,而且麵條好有彈性,食到啲蛋味,真心超正~  2⃣️Fettuccine Alla Gricia($128

Tagliolini Truffle

2⃣️Fettuccine Alla Gricia($128)
Fettuccine Alla Gricia
呢款係胡椒芝士豬面頰肉扁麵,面頭有好多芝士碎,食落芝士味好香濃,但係唔會好膩既感覺。呢款麵闊身啲食落更加有口感,辣豬肉腸係細細條細細條咁既,食落係乾身啲有啲似煙肉既質感,有少少焦香👍

3⃣️Green Pea Soup(跟餐)
第一次飲青豆湯,味道比我想像中好😲加左薄荷同埋酸忌廉,質感係幾滑幾creamy但係一啲都唔會令人有好heavy既感覺。入面仲有粒粒既青豆食,連我呢啲本身唔鍾意食青豆既人都覺得幾好味😋

4⃣️Vitella Tonnato(跟餐)

Vitella Tonnato
就咁睇個賣相好似好核突咁😂但係真係人不可以貌相,野食都唔可以貌相!呢個吞拿魚醬小牛肉用啲吞拿魚蛋黃醬覆蓋住底層既牛肉片,牛肉片好嫩好好食,仲帶微微既粉紅色😚配埋面頭既醬汁食真係幾開胃。

5⃣️Tiramisu(跟餐)
上次食Pizza Project既時候食過呢個tiramisu!個人覺得啲cream同mascaphone cheese 好滑但係整體偏甜同埋咖啡既味道都可以再濃啲。但係overall係好味既,面頭既可可粉既甘香、香滑既cream、浸滿espresso既手指餅,層次感充足,鍾意食甜野既人一定會好鍾意😌

6⃣️Panna Cotta(跟餐)
呢個意式奶凍比起tiramisu普通啲但係我更加鍾意呢款🥰奶凍食得出奶香,而且好軟滑,唔會太甜,配埋面頭酸酸地既紅莓醬食落幾balance。

7⃣️Black Tea(跟餐)
普通紅茶,冇咩特別。唔甜,啱曬食意粉既時候飲,解膩一流😊
Tagliolini Truffle
Fettuccine Alla Gricia