放假先來落雨,唔通連個天都唔鍾意我🥲。雖然今日紅色暴雨,但係搵咗一搵屋企雪櫃,實在冇嘢食,唯有落街行下,諗住去超級市場買啲食材,結果好開心見到附近嘅呢一間人氣喇沙店仲有開門,就即刻入去食返個午餐。~午市套餐價錢都幾抵食,大部份都有配埋嘢飲,本身諗住加$20要椰青,點知賣晒,所以就叫南洋咖啡同埋馬來拉茶試試。南洋咖啡個味有啲似低甜版嘅罐裝雀巢咖啡,個人幾鍾意喺中學回憶嘅味道。馬來拉茶就非常濃滑,叫咗走甜,飲落去都有種淡淡的奶甜味,剛剛好,個人覺得唔輸港式奶茶。~星加坡喇沙米線係佢哋嘅招牌之一,喇沙湯底奶白色中帶點橙紅,食落去唔會好辣,椰子味好突出,配料落得幾重,大量切絲魚片頭、魚蛋和蝦肉等,彈牙米線加上爽脆無青味的芽菜,坦白說沒什麼好挑剔,唔輸之前去新加坡食到嘅當地正宗味道。~個人最鍾意就係喇沙,不過海南雞飯拼白胡椒肉骨茶亦不錯,可以一次過滿足兩個願望,海南雞嫩嫩滑滑,雞油飯雞油香氣突出但又質感乾爽。白胡椒肉骨茶嘅白胡椒味就非常之重,鍾唔鍾意就睇個人口味,飲落好暖身,自問好鍾意白胡椒味嘅話可以一試。~LeeLaksa (上環)上環皇后大道中302號地舖

個人最鍾意就係喇沙,不過海南雞飯拼白胡椒

LeeLaksa (上環)
上環皇后大道中302號地舖