-𝙏𝙚𝙧𝙧𝙤𝙞𝙧𝙨 𝙗𝙮 𝙇𝙌𝙑 🥂有日無聊loop ig explore 果陣睇到中環有Racelette Sundays之前睇啲瑞士飲食節目介紹果陣都有見過一直都好好奇係咪真係咁好食餐廳係由法國人經營 而整個裝潢都係以淺色石牆 木系傢俬組成仲有露台 有如置身係酒莊一樣加上食物搭配同氣氛 就好似帶左去法國阿爾卑斯山一樣真係好岩星期六日過去chill 下✨Racelette Sundays ($488/pp)All you can eat set including法國傳統烘焙芝士 + 手工冷盤 + 薯仔 + 小黃瓜 當日我地加配左法國白葡萄酒 wine pairing ($688/pp)🧀 Racelette Cheese係阿爾卑斯農夫既芝士Racelette - 係黎自法文 “Racler" = 削刮因為農夫會係火爐前烤融半輪芝士再刮落黎 直接享用既冬季主食菜式而餐廳既食用方式亦都係最傳統 最正宗食法 = 將融左既芝士淋係煮熟薯仔上面想講呢個真係好好味 比起平時既芝士 奶味更為香醇 creamy 唔會覺得有異味 係好易接受的平時唔太中意食薯仔既我 對於呢個組合無法抗拒薯仔煮得好軟稔
𝙏𝙚𝙧𝙧𝙤𝙞𝙧𝙨 𝙗𝙮 𝙇𝙌𝙑 🥂

餐廳係由法國人經營 而整個裝潢都係以淺色石牆 木系傢俬組成
仲有露台 有如置身係酒莊一樣
加上食物搭配同氣氛 就好似帶左去法國阿爾卑斯山一樣
真係好岩星期六日過去chill 下

✨Racelette Sundays ($488/pp)
All you can eat set including

去搭配新鮮出爐既酸種麵包

🥩 手工冷盤 + 小黃瓜
餐廳有提供各色各樣既cold cuts 真係花多眼亂
Cold cut 愛好者既我見到就超興奮 🤤🤤

🥂Domaine Goisot Saint-Bris Moury 2020
係葡萄酒主管當日為我地配既白葡萄酒
呢枝係黎自Bourgogne既Sauvignon blanc
具有高礦物質 酒體圓潤和果味豐滿既酒
飲落仲會有淡淡茴香味 酸度略高