二訪呢間懷舊style港式火鍋店--叁不館 裝修貼合舊式香港城寨風,門口有霓虹大燈牌,仿照麗花皇宮夜總會嘅大門佈景,入到去收銀處係已絕跡舊戲院嘅前台,仲有啲街頭美食檔攤,播放住70s, 80s嘅經典情歌,邊食邊聽真係好似去番幾十年前嘅舊城路邊攤,同啲三五知己聚埋打邊爐咁熱鬧。椒鹽鱔球鱔嘅肉質鮮嫩,外層炸得好香,配上椒鹽粉調味好香口,鱔皮部分都炸得酥脆可口。火鍋湯底--胡椒豬肚雞湯呢個簡直係經典嘅湯底選擇! 以大量爽彈豬肚同鮮雞件為主要材料,湯底明顯食得出用原粒白胡椒熬煮已久而成。,煮得越耐越香濃,重點係唔會過咸,食完都唔覺得口渴。出符意料嘅係呢個湯底附送左一整碟鮮雞件俾我哋打邊爐,可以自己落入去湯中,唔洗擔心雞件會浸到太老太"鞋‘",係細心位嚟👍 火鍋食材極級本地手切肥牛👍👍👍優質食材真係要配上手切,肉質鮮紅嫩滑,煮到半熟即食啱啱好。草蝦👍食落好鮮甜,肉質彈牙,非常新鮮嘅食材。南非鮑魚👍👍整個鮑魚飽滿而有嚼勁。店員會提醒各種海鮮需要煮嘅時間,記得食前計好時間,就唔會怕過老啦✅️蘇格蘭帶子👍👍👍帶子幾大隻,咬落鮮嫩,非常新鮮係即日入貨食材。日本扇貝👍肉質鮮甜,仲有微微海水味幾好。Q彈鮮墨魚
二訪呢間懷舊style港式火鍋店--叁不館

椒鹽鱔球

火鍋湯底--胡椒豬肚雞湯

火鍋食材

極級本地手切肥牛👍👍👍
優質食材真係要配上手切,肉質鮮紅嫩滑,煮到半熟即食啱啱好。

草蝦👍
食落好鮮甜,肉質彈牙,非常新鮮嘅食材。

南非鮑魚👍👍

蘇格蘭帶子👍👍👍
帶子幾大隻,咬落鮮嫩,非常新鮮係即日入貨食材。

日本扇貝👍
肉質鮮甜,仲有微微海水味幾好。

Q彈鮮墨魚丸拼鮮蝦丸👍👍👍
手打系列果然名不虛傳,手打墨魚丸同鮮蝦丸都頗大粒份量交足貨。墨魚丸食到啖啖墨魚肉香味,唔係個種粉漿製出嚟嘅味道。
要大讚手打鮮蝦丸嘅口感真係好彈牙,仲食到粒粒蝦肉,呢個推薦大家試試!

桂花蚌👍👍👍
食落鮮嫩彈滑,充滿海水味,份量都幾大份,又係勁新鮮嘅即日入貨食材,推介!

皇帝菜
清爽嘅口感浸落煲濃咗嘅胡椒豬肚雞湯入面食,好索湯,食落好似浸住上湯嘅菜咁😍

2024-04-28
  • 椒鹽蟮球