趁今日中午無咁忙,一於就約埋成班好友歎返餐茶,一嚐優質既點心🤟🏻位於荔枝角嘅「大公館」點心同粵菜都好有水準✨重點係主廚常以創新手法,融和優質食材及傳統點心手藝,炮制出色香味俱全既點心,一於去撐下場先😋😋———————————————————🔹 黃椒醬鱈魚餃鱈魚餃皮薄餡靚,魚肉咬落鮮甜,肉質嫩滑,搭配特調既黃椒醬,微微酸辣,更能帶出魚肉鮮味!———————————————————🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣賣相夠晒精緻嘅燒賣,特別加入粒粒香脆既黑魚子混合肉餡,口感非常豐富~重點係流心鵪鶉蛋蛋漿,令成個組合入口寧舍綿滑,高質之選!———————————————————🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃材料豐富!龍蝦餃用上爽彈鮮味龍蝦肉,入口啖啖滿足,再結合金黃色既瑤柱絲及嫩滑菠菜苗,晶瑩剔透,層次感豐富~———————————————————🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃灌湯餃係我最期待既菜式!先講個湯底,清澈得黎,鮮味十足,中間既湯餃脹卜卜,餡料加入軟綿冬瓜蓉、瑤柱及肉碎等餡料,熱辣辣食落夠哂暖胃!———————————————————🔹 黑毛豬咸水角豬仔造型既水角,夠哂突出!外層炸至金黃香脆,咬落煙煙韌靭,餡料及醬

🔹 黃椒醬鱈魚餃

🔹 黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣

🔹 金瑤菠菜苗龍蝦餃

🔹 瑤柱冬蓉灌湯餃

🔹 黑毛豬咸水角
豬仔造型既水角,夠哂突出!
外層炸至金黃香脆,咬落煙煙韌靭,餡料及醬汁濃郁,係一款懷舊傳統既點心!

🔹 麻辣鴨紅雞絲春卷
春卷就食得多啦,呢款加入麻辣鴨血嘅春卷,我就第一次試,估唔到咁出色!
餡料加入嫩滑既麻辣鴨血絲,口感滑順夠刺激,再加上木耳絲及雞絲等材料,味道特別香甜!

🔹 龍皇脆米腸粉
歎點心又點少得叫返款腸粉,咁至夠滿足!
龍皇脆米腸粉,材料層層分明,蝦肉爽彈鮮甜,結合埋嫩滑既腸粉及脆卜卜既脆米,香口又惹味!

🔹 金沙冬蓉手袋酥 及 金箔懷舊芝麻卷
最後當然要食埋傳統懷舊嘅點心甜品,為呢餐畫上完美句號!
首先係金沙冬蓉手袋酥,果然係巧手之作~手袋造型嘅酥皮包住香甜嘅冬瓜蓉,無論賣相及味道都冇得彈!
另一款金箔懷舊芝麻卷,而家都好少地方有得供應~芝麻卷口感夠哂軟糯,黑芝麻味道超濃厚,而且入口香甜,食落零舍滑順,超正!

🌟餐廳:大公館
地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓