中環元創方是文創集中地,有唔少特色文藝小商店💌。平日中午人流少,感覺慢活,襯著午飯時段前來行下,放鬆一下心情。經過見到依間開業不久的小清新咖啡店☕,咖啡店裝修以簡約木系和淺綠色🏛️為主,設有室外座位。咖啡店以輕食為主,櫥窗有展示幾款唔同口味的巴斯克蛋糕🥧、牛角包🥐和其他烘焙麵包🥖,另外亦有供應全日早餐🍳、貝果三文治🥯和漢堡包🍔。🍽️ Bacon Cheese Sandwiches三文治好足料,裏面夾著幾層煎得香口的煙肉🥓,煙肉有油香味又唔會煎得過乾,加上半溶芝士🧀、蕃茄🍅和生菜🥬,要讚一讚蔬菜的水份無沾濕麵包👍🏽,麵包有經烘烤過,口感豐富,都幾有驚喜🤩。🍽️ Avocado Scramble Eggs Croissants 牛角包🥐夠香脆,有牛油味🧈,裏面夾住生熟度剛好的牛油果🥑和滑嫩炒蛋🍳。🍽️ Hojicha Burnt Cheesecake 焙茶味巴斯克蛋糕口感偏厚實,唔會過甜,芝士味濃🧀,但焙茶味就唔算太突出。飲品方面☕,我地叫了杯Americano和Flat white,咖啡的質素唔錯👍🏽。

🍽️ Bacon Cheese Sandwiches

🍽️ Hojicha Burnt Cheesecake